Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tfalcon96
aktív tag
Helló, szeretnék Linuxot, konkrétan Ubuntut, telepíteni a Windows 7 mellé. Mivel nem szeretnék partíciókat törölni (ez jelen esetben Win újrarakással járni, amit nagyon nem szeretnék), ezért az egyik meglévő partícióból szeretnék levágni helyet és új partíciót létrehozni. Konkrétan abból a partícióból szeretnék levágni, amelyiken most a Win 7 van, mivel 100 GB van neki adva, és kb. 75 gb szabad is úgy, hogy teljesen be van lakva. Ez lehetséges, tehát a rendszerpartícióból levágni? Ha igen, hogyan csinálhatom ezt meg a legyegyszerűbben és legbiztonságosabban? Olyan 40 GB-t szánnék a Linuxnak.
-
tfalcon96
aktív tag
Sziasztok, csináltam egy LiveLinuxot Lili-vel Windows alól, de amikor újraindítom a gépet és ki választom a Pendriveot ez jön be:
SYSLINUX 4.04 EDD 2011-04-18 Copyright (C) 1994-2011 H. Peter Anvin et al
És nem megy tovább, 2-szer is megpróbáltam, de mind a kétszer ez volt ubuntu 12,04 Lts isoval. Mi lehet a gond?
-
tfalcon96
aktív tag
Általános dolgokra használom a laptopot: netezés, filmezés zenehallgatás, néha szövegszerkesztés, egyáltalán nem játszom, nagyobb programokat egyáltalán nem használok. Nekem most a win teljesen be(le)lakva 27 GB körül van. Akkor mennyi legyen: 65 - 35, vagy 60 - 40? A winnek hagynám a többet. 2 Gb RAM-om van. Egyébként Linux-ra szükséges vírusírtó?Tudom, hogy itt sokkal kisebb a fertőzés veszélye, de a kisördög mindig ott van. Miért pont ext4? Mivel jobb az ext3-nál?
-
tfalcon96
aktív tag
Helló, újra szeretném telepíteni a Windows 7 rendszeremet, és egyben levágnám a helyet a később felkerülő Linux számára. Jelenleg egy 100 gb-s partíción van a win, ezt szeretném törölni és feldarabolni, hogy a Linux-nak is legyen hely. A kérdésem az, hogy szerintetek mennyi helyet hagyjak a rendszereknek, hogy mind a kettő megfelelően működjön? Én 70 gb windows - 30 gb linux elosztásra gondoltam, ezt jó? Egyébként ahogy már korábban írtam, van egy NTFS D partícióm, amit Linux és Windows alatt is el szeretnék érni, mivel ezen tárolom a zenéket, filmeket stb. Az érdekelne, hogy a D partíciót alapból látni fogja a Linux (ubuntu)? Külön partíciók esetében mennyi az esélye, hogy összeakadjon a két OS?
-
tfalcon96
aktív tag
Abban az esetben, ha a két oprendszer fenn van, de később a Win 7-et újra kell telepíteni, akkor a Win telepítője legyalulja a linux betöltőjét, ebben az esetben újra kell telepíteni a linuxot is? Mivel a Win betöltője automat a Win 7-et fogja behozni, a Linuxot pedig nem lehet majd elérni.
Ha telepítem majd a Win 7 mellé a Linuxot akkor lesz 3 wines (100 mb-s, C és D) partíció + a linuxos két partíció, az nem lesz túl sok elsődleges partíció? -
tfalcon96
aktív tag
A Linux Mint-ből egyébként melyik verzió ajánlott?
-
tfalcon96
aktív tag
Erre a gépre milyen disztrót ajánlanátok: laptop: AMD Athlon II X2 P340 2x2,20 ghz, ATI Mob. Radeon HD4250 256 mb shared memorys, 2 GB DDR3 RAM (1,7 használható, mert a többit a vidkari eszegeti)? Számomra a stabilitás, és könnyű kezelhetőség lenne a fontos (teljesen kezdő vagyok a linuxal). A gépet főleg általános célokra használom, tehát netezés, filmnézés, zenehallgatás és néha szövegszerkesztés. Eddig ubuntut nézegettem, de fogalmam sincs, hogy jó lenne-e nekem.
-
tfalcon96
aktív tag
válasz
üzenetére
Akkor jó, programokat csak a rendszerpartícióra szoktam rakni. Egyébként letölteni tudok majd az ntfs-re?
Ha esetleg vissza akarok majd térni a Windowsra, akkor a windows telepítőjével elég majd csak legyalulni a linux partíciókat? Utána Winen is normálisan fog működni az ntfs partíció, a linux nem piszkál bele? -
tfalcon96
aktív tag
Sziasztok, bocs ha rossz helyre teszem fel a kérdésemet. Kezdek érdeklődni a Linux iránt, főleg a Windows balgaságai miatt, és lenne néhány elég alap kérdésem.
1. Jelenlegi gépemben egy 500 gb winyó van három partícióra felosztva, egy 100 mb-s windows partícióra, amit a win 7-es hozott létre, C-re (100 gb) és D-re (365gb). A C-n csak a Windows és a rátelepített programok vannak, ezt a 100 mb-sel együtt teljesen törölni szoktam win telepítéskor, a D-n pedig személyes dolgok, ezeket nem szeretném piszkálni. Ha a Linuxot telepíteném, első blikkre az ubuntut néztem ki, akkor a C és a 100 mb-s partíció helyén, a törlésük után létrehoznám a Linux számára a partíciókat, ha jól tudom kettő kell (egy az oprendszernek, egy pedig a cseretárhelynek), akkor mivel azt nem bántanám, a D-n található dolgokat továbbra is egyszerűen el tudnám érni, tehát a rendszer látná azt a partíciót (ami ugye ntfs)?. Ugye nem hoznék létre home partíciót, hanem a személyes dolgokat továbbra is a D-n tárolnám, ezt tudná kezelni az ubuntu?
2. Ubuntu magyar oldalán látom, hogy a legfrisebb verzió 2014 nyaráig tartalmaz frissítéseket. Ha ez lejár, akkor leáll az oprendszer?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Milyen monitort vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- LEGO klub
- Ford topik
- One mobilszolgáltatások
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581, 100% Akksi
- CTO Bontott 0perces TÜZES EZÜST MacBook Air 13.6" M4 10C/1G 16GB 512GB Gar.: 1 év APPLE világgar
- Eladó Oppo A78 5G 4/128GB / 12 hó jótállás
- Honor Pad X8 / 4/64GB / Wi-Fi / 12 Hó Garancia
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
CPT.Pirk