- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Balázs2: Gmail
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- lacixtal: Laci XTAL - Emlékproffil
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
God Vazzeg
veterán
Volt már olyan gép amire lehetetlen volt linuxot rakni, pl sis vga-s régebbi XP-s gépek, stb.. Nem bántásnak írtam, de van amikor olyan nehéz felvarázsolni akármelyik linuxot is, hogy egyszerűbb egy xp-vel használni és jóidő.
A kedves fórumtársunkat meg látom hogy kicsit belefáradt már, de ha nem, akkor szerintem is linux mint 18 cinnamon x64, és ha ez se stabil akkor hajrá win.
-
törölt tag
Nem árulod el, pontosan mit akarsz, de a meghajtón vagy MBR vagy GPT tábla van.
Ha a külső cuccost BIOS és UEFI alól is indítani akarod, akkor MBR tábla kell rá. Az EFI-hez a boot partíció így is kelleni fog, de ettől még nem EFI módban fog indulni, hanem kompatibilitási módba vált.
Ha engem kérdezel, ennek semmi értelme... -
No, látod erre nem tudok mit említeni, a GPT/UEFI még nem nem ismerős annyira. Lehet, hogy félreértettem, mit szeretnél...
Ettől függetlenül szerintem ezek a paraméterezések csak meghajtók esetén működnek, másik meghajtó lehet MBR, de másik partíciót képtelen vagy másképpen particionálni.
-
King Unique
titán
A Wubi lényegében egy dual-boot megoldást csinált amolyan "biztonságos" módon. A telepített rendszert akár a Windows programlistáján belül is el lehetett távolítani. Viszont, ha a gazda OS-en belüli, külön ablakban történő futtatásról beszélünk, akkor nyilván nem erről van szó. Legalábbis a telepített Linux tényleges használatához eleve restart kell.
-
Keef_Lee
senior tag
Megcsináltam.
A kodin is és a többin is azt írta, hogy rendben van.
Ezt írogatta:Media1 adatforrás naprakész
Media2... Media 10-ig ugyanez
Update naprakész.Utána 23 csomag frissítés, pulse audio, help és ilyenek...
skipped Vivaldi already exists
skipped Double commander already exists
skipped Kodi desktop already exists ...még egy pár ilyen sor.
(b@cca meg nem tudok vágólapozni a két rendszer között)Szóval fel kellene vennem egy olyan repot, de nem akarja hagyni azt sem, ami a pvr klienseket tartalmazza a 17-es kodihoz.
-
-
Aha, értem. De mi értelme ennek? Látom amit előtte írtál, de ilyen meg nincs., userből telepítesz a sudo jelszó megadásával, akkor az települ és használható.
Mikor telepítetted a Fedorát, akkor külön adtál meg
user
ésroot
jelszavakat?
Ha igen, nem kevered ezeket? Valami zavart érzek az erőben... -
systemd-analyze blame
Ha systemd-s rendszered van, nézegesd meg a fenti paranccsal, valóban beugrik-e valahol a swap!
6 giga fizikai memónál szerintem meglepő lenne, ha már bootnál a swapot használná a rendszer!(#51382) Lacc
8 GB fizikai memóriánál elég a /-t létrehozni, sokan javasolnak valamennyi swap-ot, hogy legyen, ha SSD-n hozzák létre, érdemes a swappines értékét kisebbre állítani.
SSD esetében miért is kell a Swap?
Nem sok összefüggés van, az SSD meghajtó, mint a HDD. Swap a fizikai memóriától függ meg attól, hogyan használod a gépet, például talán altatásba küldésnél, ha jól emlékszem. (vagy a másik ilyen művelettel keverem)
-
Lacc
aktív tag
Én ilyet sosem tapasztaltam, hogy lassan bootolna be. Volt nem egyszer Windows 7/8 a szeretett Ubuntuval együtt igaz GRUB volt akkor a boot manager, de én ilyet sosem észleteltem. Gyorsan felállt a rendszer.
hcl: igen, 8GB-nál én is feleslegesnek érzem. Nem is tudtam, hogy ilyen okos a linux, hogy ilyen könnyen fellehet csatolni a home könyvtárat, ha egyszer újratelepítem.
-
Frawly
veterán
-
Mi az a DE?
az asztali kezelőfelület
Úgy látom nem egyszerű ez a Fedora sem, de szereted a bonyolultabb lelkületű disztrókat!
Szerintem a gnome classic felrakása nem változott sokat,# yum install gnome-classic-session
Ja feltelepítettem egy Gpartedet, látszólag elindul, de mégse.
Ez jó, de majd kialakul ez is!
Amit írtál a partícionálási részről, az nagyon érdekes volt, de ennyire bonyolult szerintem nem lehetne még Fedorán sem.(#51303) hcl
OK! Ahogy látom lassan megoldod magadnak!
Ez nem biztos, hogy pörgésfüggő, látod, hogy a guruk nagy része ide be sem néz én meg egy kukkot se értek abból, amit írsz, így biztosan nem kezdő szint.
-
Frawly
veterán
Szerintem egy Ubuntuval vagy Minttel bármikor jobban járnál, mint a BlackPantherrel. Ráadásul ha a BlackPantherben megtetszett a KDE-felület, akkor rámehetsz mindjárt a Kubuntura vagy a Mint KDE kiadásra, esetleg ha belejösz, akkor tudom ajánlani a Fedorát (nagyon friss csomagok vannak hozzá) vagy a Manjarót (ha az Arch-vonalat is kipróbálnád). Hidd el, a BlackPantherben semmi használható extra nincs (a magyar utasítások a terminálban és a magyar Facebook-csoport szerintem nem nyom sokat a latba). Magyar nyelvi támogatás (felületnyelv, súgók nyelve, billentyűzetkiosztások, Latin1-2-től kezdve az UTF-8-as kódoláson át mindenféle karakterkódolás), saját tárolók (Flashplayerrel), KDE-felület vagy KDE-kiadás minden disztróban van. Alapvetően ma már az összes nagyobb distro felhasználóbarát, elkezdve a grafikus telepítővel és a grafikus csomagkezelővel.
-
teleahocipöm
senior tag
HP 250 G5 W4N14EA. Ahogy a BIOS-t néztem volt ott valami legacy dolog is, átállítottam ott is a boot-sorrendet.
"Egyáltalán UEFI telepítést ,vagy legacy módban MBR telepítést akarsz." lövésem sincs mi a kettő közti különbség. Beraktam a DVD újraindítottam berregett vagy félórát mire a képernyő közepére kiírt pár sort, mire elolvastam volna már lépett tovább, berregett megint vagy fél órát majd indult Live-ben.
Kipróbáltam egy két dolgot és Live-ből indítottam a telepítést, onnantól már gyorsan ment volna, ha nem tökölök a particionálással, végül hagytam, törölje az egészet.Megnéztem a GParted-et és nem látok Dos-t, hacsak .. van egy /dev/sda1 fat32 -es partició, /boot/efi csatolási ponttal, 300MB a mérete, msftdata jelöléssel.
Dos-t nem használnék, ha nem muszáj.
-
Cyrin
addikt
-
Egyre trükkösebb dolgokat tudsz csinálni! Én ezekre nem lennék képes, még ha tízen bíztatnának sem!
Hogy a manóba lehet el*ni a Manjaro fájlrendszerét? Hogy a manóba képes bootkor elindulni a gparted?
Valami nagyon olyat csinálsz, ami a megszokottól nagyon eltér, de viszont roppant érdekes, ahogy valamikor mégis hajlamossá válik a rendszer a működésre.Kapitány egyébként Chakra processzor, nem Manjaro, bár az alapok majdnem ugyanazok. Egy tőröl fakad a két disztró.
-
King Unique
titán
Vannak ilyen és ilyen komolyabb példányok. Ez pedig már nem is feltétlen pendrive.
Az említett hibát én nem tapasztaltam, illetve mindent a gyökérbe csatoltam, valamint a pendrive-ra telepítettem. De persze ez csak a saját esetem. Amúgy, ha elindult rendesen az UUI Wine alatt, akkor elvileg működnie kellett volna a kiírásnak. De, ha nem, akkor ezek szerint mégsem olyan jó ez a megoldás.
-
King Unique
titán
Mondjuk az ablakkeret alapján gondoltam. Egyébként tartósabb használatra, sok telepítéshez stb. a perzisztens megoldás sem az igazi. A natívan telepített rendszer ilyen szempontból a legjobb, bár pendrive-oknál vigyázni kell a sok írás, illetve a naplózó fájlrendszer miatt. De én hónapokig futtattam Linuxot a fentebb említett típusról probléma nélkül. Illetve, ha netán valami komolyabb darab, amelyben már SSD technológia is van, akkor azok azért jobban bírják a gyűrődést. A túl korai leállítással egyébként nem értem mire céloztál?
-
King Unique
titán
Amúgy ez most 10-es alóli screenshot, vagy az előbb említett Wine?
Egyébként ezt már én is említettem, illetve ott van pl. a YUMI, ami ugyanezt tudja. Sőt, utóbbinak van külön UEFI-s verziója is. Arra hirtelen nem emlékszem, hogy az UUI azt tudja-e. Valamint Linux alatt a natív mkusb szintén tud perzisztens rendszert készíteni.Egyébként látom nagyon megtetszett ez a program.
-
törölt tag
Az sokkal könnyebb út, de az sem a legegyszerűbb megoldás.
Először is itthon méltánytalanul mellőzött, kevesen tudnak segíteni, és sok az egyedi megoldás benne (URPM csomagkezelő, stb.), ami megint csak nem könnyíti meg a kezdők életét...
Ua. van egy grafikus beállítóközpontja, ami szép és jó, megkönnyíti az életet, ha tudod mit akarsz... -
törölt tag
WiFi nem is lesz, míg nem szerkeszted meg a /etc/rc.d/rc.inet1.conf fájlt...
Ha WPA2-őt is használsz, akkor az /etc/wpa_supplicant.conf-ot is szerkeszteni kell.Nem akarlak csesztetni, de az alapismeretek ilyen hiánya mellett a Slackware egy felesleges kínszenvedés lesz...
-
Lathronos
őstag
-
törölt tag
Rootként bejelentkezel, aztán adduser parancs.
Egyébként mi a baj a Liloval? A hiedelmekkel ellentétben folyamatos a fejlesztése, teszi a dolgát, ráadásként 100 éve ugyanaz a konfigurációs állományának a szintaktikája (szemben a GRUB-bal), ezen még az sem változtatott, hogy közben megtanult EFI/GPT-ről tölteni...
Igazán nem érdemes Slack full-installt csinálni (tudom, a telepítő ezt ajánlja bizonytalanoknak), mert rengeteg felesleges cuccot felrak...
-
Mit kell beírni a darkstar login -nak és mi lesz a jelszava ?
Ha nem változtattad meg e gépnevet, akkor ezt adta gépnévnek a slackware. Mindig adni kell hálózati gépnevet minden telepítés elején, ha nem változtatod meg, akkor ad a gép, ez minden disztróbán így van.
Szerintem ilyenkor a root szót kell beírnod és a megadott jelszót. Ha nem, akkor amit megadtál a telepítéskor.
Itt valami ilyesmit írnak. -
Nem tudom reprodukálni a kék betűket mindig normál marad a betűszín. Biztos, hogy nem a témáktól függ, a témákat akárhogy váltogatom, illetve most megnéztem a Cinmanót, a Témáknál a
Vezérlőelemek
váltásánál változik a betűszín is. KDE-nél ezt nem tudtam elérni, de talán újraindításkor változna? Elég érdekes lenne, de nincs kizárva.Valamit a FF-ben is állítani kell szerintem, ha más böngészővel nincs ez a bibi.
-
Valahogy csak összejön a font kérdés FF alatt is. Az a baj, hogy amit a félóra alatt állítgattam, abból fogalmam sincs, pontosan mi hozta helyre a betűszineket, logikusan ha rányomok az alkalmaz gombra, utána frissítem a FF ablakot, akkor változnia kellett volna.
Most Mint Mate-n matatok, nem találok benne keyring frontendet...... -
Azt a brontos unity-t nem lehet megszokni.
Néhányan megszokták, amúgy inkább megszöknek tőle az emberek! Szerencséd, hogy nem az Ubuntu topikban próbáltad dehonesztálni a csoda DE-t, ott már nekem is letépték miatta az arcomat párszor.
A Cinnamon az örök, csak nem szabad egyből frissíteni a legújabbra! A Budgie kicsit hasonlít a Gnome classicra, ahogy nézem. Van egy Solus letöltve, abban alap DE, ki is elemzem a tudását valamikor. Mármint a saját tudásommal persze....
KDE is super, csak már annyiszor próbáltam és soha nem bírtam teljesen kiismerni a beállíthatóságát, nekem túl sok.
-
King Unique
titán
A GNOME 3 számomra kb. használhatatlan, annál még a Unity is jobb. A classic gondolom a GNOME 2 lehet, de akkor már inkább tennék fel Ubuntu MATE rendszert.
A másik hsz-re reagálva, amúgy a mintstick tán csak annyit tud, hogy DD módban írja ki a telepítőt. De előfordult már nálam, hogy furán készítette le, illetve ilyenkor nem meglepő, hogy Windows alatt RAW kötetként jelenik meg. Egyébként ott is lehet törölni & újraparticionálni, nem kell ahhoz GParted. Illetve nemcsak az UUI, hanem más szoftver is simán kiírja a korábban említett egzotikus disztrókat. Kipróbáltam.
-
Dave™
nagyúr
...és mennyivel gyorsabb beütni két-három karaktert meg egy entert, mint keresgélni fél percig
A gyakran használt dolgok pedig kint vannak a panelen, így azokra elég csak kattintani. Végigpróbáltam szinte minden mást, de számomra a közelében sincs egyik másik környezet sem a Unity-hez képest. És akkor ott van még a HUD is, amit ugyan szinte sose használok, de pl. LibreOffice-ban vagy GIMP-ben baromi hasznos. Tudom, hogy sokan utálják, én viszont remélem hogy még sokáig velünk marad, mert a többit nem tudtam megszeretni/megszokni.
-
-
Lathronos
őstag
A KDE téma nem a GTK téma. A kettő teljesen más dolog. A KDE téma a tálcát változtatja meg, a GTK pedig az ablakokat és rendszerszíneket(betűk, folyamatjelzők,stb.). Az a jó, amit ubyegon2 mutat. Ott lehet a GTK témát átállítani.
-
A mintstickkel még mindent kiírtam eddig, de ami nálad előfordul, azokat az isokat rendre nem írja ki, nem csinált külön partíciót neki, mint normál esetben. Érdekes....
Én a helyedben Cinnamonnal használnék valamit, közel se annyira túlbonyolított a konfigurálása, mégis mindent be tudok állítani rajta és szuper a kinézete.
A KDE Neonnal megnéztem ezt a halvány betű dolgot és fél óra alatt nem sikerült a betűket láthatóvá tennem. Nem emlékszem, hogy anno a Chakra meg a Mint KDE alatt hogyan volt, de biztosan jók voltak a betűk vagy valahogy sikerült megoldani. Kezd derengeni, hogy a Firefox about:configba kellett bemennem. -
Van érzéked az egzotikus disztrók megtalálásához!
Persze hogy ez az ultimate-t se szerette egyik penem se, de KDE Neon-on megnéztem a beállításokat, semmit nem találtam, ígaz reggel még nem is írtad, hogy a Firefox láthatatlan ezüst betűiről lenne szó!
Amúgy meg láthatatlan, mit foglalkozol vele....
(#50527) lev258
Ubuntu Mate is volt már fenn nála, az is kampózott. Egyszerre ennyi dolgot nem lehet szerintem lekövetni, amit ooszi ft csinál, de legalább kitartó.
-
Most már csak ilyen trükkös megoldásokban bízhatunk! Bár itt valami olyan antagonisztikus ellentét van, amit csak az lát, aki már találkozott vele. Ez a nesze semmi fogd meg jól körülírása, bocs, de totál semmi több ötletem nincs ennek a megoldására, de eddig ez a Porteus az egyetlen, amit képtelen vagyok penről bootolásra bírni. Nálad meg ezt csinálja...galád egy disztró az biztos!
-
Akkor az lesz a baj, hogy nem telepítetted a LILO-ját! Telepítsd, igaz az megöli a Mint GRUB-ját, de utána egy Mint live-ról viszont csinálsz a Mint-nek újra GRUB-ot és akkor már belistázza a LILO-s Porteust!
Ez most ugrott be, mert nekem eddig egyik penről sem akar bootolni a Porteus, pedig megírja rendesen!
-
-
-
-
OK! De add hozzá a végéhez a 4M-et vagy legalább az 1M-et! (bár reggelre enélkül is kész)
A legacy itt nem játszik szerintem.Leesett, a rufusról van szó.
Biztos, hogy azt a verziót töltötted le, amit King Unique kolléga is linkelt, a amd64-et?
Ha nagyon szeretsz bíbelődni, akkor ott az LFS!
-
-
King Unique
titán
Nem tudom milyen ISO-val, meg mit alkottál, de nálam az innen letöltött 64 bites 8.1.6-os verziót simán kiírta mindkét módban a program. Na persze ez megint egy tákolmány és az alábbi probléma van vele. De az első opciót választva, illetve DD módban már ment a kiírás. Valamint Secure Boot digitális aláírása nyilván megint nincsen és ki kell kapcsolni UEFI bootolás előtt, amit az oldalán is írnak. Persze egy fejlettebb Linux ISO-nak (pl.: Ubuntu, Mint) már van.
-
Nagyon super lett az a partícionálás, de mi lett volna, ha nem használod ki az össz lehetőséget? Swapnak sem fontos az elsődleges partíció. Mindegy, lényeg, hogy sikerült!
Nem sok az a 2*40 GB egy-egy disztrónak?Ha már Mint-et hasaználsz, miért nem használod az abban lévő mintstick nevű pendrive törlő/író programot? Én azzal mindent ki tudtam eddig írni? dd alapon működik, de gyors, szerintem a legjobb penre író.
Van amúgy valami oka, hogy a Quirky-vel szenvedsz?
-
törölt tag
Nem tudom pontosan mit akarsz elérni, de hogy túlbonyolítod, az biztos...
Alignálás szempontjából a lényeg, hogy az első partíció a 2048-as szektornál kezdődjön (gyk. 1MB szabad hely legyen a lemez elején). Utána a többi partíciót úgy hozod létre, hogy MB-ra igazítást kérsz a GPartedtől, ha a lemez végén marad hely, azzal nem foglalkozol, és ennyi. -
Lehet, hogy azt nem szereti, hogy ebből még 32 bitest használsz!
Egyébként ne fossz meg bennünket a logoktól, esetleg abból kiderülhet valami, tedd be őket ide pastebinnel!
Ezt a sort berakhatod pastebin nélkül is:cat /proc/cmdline
Ha viszont semmi hiba nincs, márpedig nem nagyon lehet, mert a plymoutd a splash-ért felele, ha jól tudom, azon meg túl vagyunk már a kép alapján. Ha csak egy zavaró hibajelentés, akkor azt kell likvidálni:
$ sudo gedit /etc/default/grub
A GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" után hozzáadod a "plymouth:debug" sort, így kell kinéznie:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash plymouth:debug"
mentés és update:
$ sudo update-grubEgyébként itt mint ha már írnának arról, hogy javítva lett.
Most látom, ezzel javítják:
chown -R <user>:<user> /sbin/playmouthd
(#50223) csixy
Azt az alignálási difit már úgy fogod hagyni, ha nem figyeltél rá, amikor partícionáltál, az előtte lévő partíció végét kellett volna úgy belőni, hogy a következőnek ne kelljen ekkora hely.
Nekem mindenütt 2 MB volt közöttük, nincs jelentősége, teljesen úgysem tudod ezeket eltüntetni, viszont alignálnia meg kell a partícionálónak. Ill. úgy tudod eltüntetni, hogy kerek értékekre odafigyelsz:Nemrég csináltam meg ezt a pár partíciót, volt kétszer ennyi és kaosz volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Wise (ex-TransferWise)
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Battlefield 6
- Interactive Brokers társalgó
- Döcögve készül a Panther Lake az Intelnél
- Háztartási gépek
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- HP ZBook Studio 8 WorkStation i7-11850H 16GB 512GB Nvidia Quadro T1200 15.6" FHD IPS 1 év garancia
- Apple iPhone 12 / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 100% akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3058
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest