Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #51765 üzenetére
Milyen Debian verziót töltöttél le?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #51768 üzenetére
De abból mit? Mert van a pár száz MB körüli netinstallos verzió, meg vannak kész live image-k, amik tartalmaznak mindent és ki lehet őket próbálni telepítés nélkül, a grafikus felülettel együtt. [Debian nonfree Live iso-k 64 bitre, igény szerinti felülettel]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz norbert400 #51765 üzenetére
Mennyire érzed magad kezdőnek a Linux területén? Mert ha nagyon, akkor nem a legjobb választás a Debian így kezdésnek. Én aszondom, az kezdjen Debiant telepíteni, aki meg tudja önállóan állapítani, melyik verzióra van szüksége, minimum ennyi ismeret kell a Debianhoz, mert később is hasonló nehéz lépések várnak ránk majd...
Amúgy miért nem teszed fel valamelyik kezdőknek való desktop Linuxot SSD-re?
Debian Jessie "alapértelmezett" telepítése címmel jobbra fenn a kapcsolódó anyagok között találsz egy jó cikket, ha mégis Debianhoz ragaszkodsz.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Anakin007
aktív tag
válasz norbert400 #51768 üzenetére
Szia!
A debian-t full kezdőként tényleg jobb, ha hanyagolod, nagyon lutri, hw függő és inkább szerverre való, mint desktopra. Szerintem advanced usereknek ajánlott, a legalapabb dolgokat állítja csak be, hogy a user aztán a használandó környezethez konfigurálja, ami ugye cél-függő, bár nem árultad el, mire kell.
Az ubuntu nekem se vált be pl., viszont ajánlanék egy jobbat: Mint. SSD-re pen-ről egy I5 alapú gépen 4-5 perc alatt felcsavarodik és minden működik még live módban is. Több gépre, notikra és desktopokra is telepítettem az utóbbi 3-4 hónapban és pompásan teszi a dolgát.
Ráadásul dpkg és ubuntu alapú, de az ubuntu-s alapot én is csak a hírekből tudom, használva nem tudom, mi köze hozzáA dpkg -szerintem- imádni való, jobban kezelhető és főleg gyorsabb, mint az rpm, ráadásul az apt search v. apt-cache search egy irtó pompi találmány, az rpm ilyet nem is tud. Kezdőként pedig nagyon jó eszköz arra, ha pl. vmi dependency problémát kell feloldani.
Ha mégis debian-t akarnál, akkor LMDE, debian alapú Mint, egyszerűen imádom, sztem sokan vagyunk így ezzel, ha stabil, megbízható desktop disztrót szeretnénk úgy, hogy ne kelljen sokat heggesztgetni itt-ott, hogy minden működjön frissítések után is.Az egyetlen gondom vele a saját notimon van: restart után mindig maxon van a fényerő és bekapcsolva a bluetooth, amit mindig kikapcsolok.
Tényleg, erre a fényerő-nem-marad-úgy problémára nincs valakinek ötlete?
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Vladi
nagyúr
válasz norbert400 #51772 üzenetére
Na jójó, de mia kérdés?
Azt ne mond már, hogy 120 gigára nem fér be egy w10 meg egy linux. Nekem most centos 6 ezen a gépen - igaz i686 - összvissz 6 gigát foglal.
"13 évesen mikor vettünk egy gépet"
ez az infó csak úgy érdekes, ha tudjuk most mennyi vagy.il sole non sorge più ad Est!
-
lev258
veterán
válasz norbert400 #51825 üzenetére
Előre elnézést a kommentemért, de alig értek valamit abból, amit leírtál. Ebből nekem két dolog jön le. Az egyik, hogy alapvető ismeretek is hiányoznak, amiket pótolni kellene. A másik, te is azok közé tartozol, akik úgy ugranak bele a Linux világába, hogy utána se olvasnak dolgoknak.
Ne érts félre, ez a fórum azért van, hogy segítse a kezdőket, az utóbbi témakörben. Ehhez viszont az is szükséges, hogy az illető kérdezzen, ha valamit nem tud/ért; inkább többször, mint egyszer se; és főleg mielőtt belekezd valamibe.
Egy lemez esetén a legacy és UEFI kutyulása enyhén szólva is problémás, nem sokan bátorkodtak ilyet elkövetni. A hardvereidről meg aztán végképp semmit sem tudunk, így aztán a driver témához hozzá sem tudunk szólni.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz norbert400 #51828 üzenetére
Szerintem kezdjük azzal, hogy a Windows UEFI módban lett-e telepítve?
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Frawly
veterán
válasz norbert400 #51825 üzenetére
Maradj a legacy-beállításoknál. Bár a Mintnek az EFI-s bootolást is tudnia kéne. Ezt a mikor melyik indul kezdetű kérdésed nem értem, meg hogyan sikerült egyszerre EFI-s meg nem EFI-s bootolású OS-t telepítened egy lemezre. A Legacy a hagyományos BIOS+MBR-es bootolást jelenti, az EFI-s meg a UEFI+EFI FAT partíciós indítást.
Ami a drivereket illeti: ez nem Windows, hogy leszedegeted, meg sajátokat teszel fel. Linuxon a legtöbb hardvert a kernel kezeli, vagy külön kernelmodul. Kivétel a videókártya szokott lenni, ha ATi vagy NV, de nem írtad, hogy neked milyen van. Esetleg néha a hálókártya, Wi-Fi-kártya szokta még saját driver reszelését igényelni, de ha szerencsénk van, és van neted, akkor ebbe nem futottál bele.
Az NTFS partció olvasásához az ntfs-3g csomagot kell feltenni a csomagkezelőben (Synaptic), de ez a kérdésed azért zavarbaejtő újfent, mert a Mintre ennek alapértelmezésben fel kéne lennie telepítve.
-
God Vazzeg
veterán
válasz norbert400 #51835 üzenetére
Válts szervert
-
Frawly
veterán
válasz norbert400 #51835 üzenetére
Hogy sikerült megoldani a bootot és az NTFS olvasását?
A lassú net ügyében azt tudom javasolni, hogy még mielőtt letöltőszervert (tükröt) váltanál, jó lenne, ha böngészővel megnéznéd a letöltést, ha nem is feltétlenül speedtest-tel, de valami olyan legális oldallal megnéznéd, ahonnan teljes sávszélességgel lehet tölteni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz norbert400 #55384 üzenetére
na most a tplink oldalán ez szerepel
Nézz meg 1000 hw leírást és ha nagy ritkán egyáltalán odaírják a Linux szót, akkor mindig 2.6- kernelt írnak. Ezzel nem érdemes foglalkozni, egy USB stick nem okozhat gondot.
Azzal az Ubuntus írással meg szintén ne foglalkozz, akkoriban szűnt meg a zárt VGA driver, de azóta a nyílt AMD egész jó lett. 4 éve AMD-n használok futtatok Linuxot és mióta megszűnt a zárt driver, semmi gondom nem volt a nyílttal. Ha nagy ritkán van gond az Intel és AMD driverekkel, akkor azokat is könnyen e lehet hárítani, de a mikéntjét még korai lenne leírni.
Dobj fel egy érmét, hogy a 3 disztró közül melyiket akarod és live-ban pendive-ról futtatva próbáld ki őket.
Ha nagyon noob vagy a Linuxhoz, akkor ne a Debiant válaszd, de ha hamar akarsz tanulni is, akkor az lesz a jó. A másik kettőnél totál mindegy, inkább a kezelőfelületeket nézd meg YT-on, hogy melyik tetszik jobban.Ja és látom mindenfelé olvasol írásokat......most akár az összefoglalót is átfuthatod. Vagy ezeket a kártyáddal kapcsolatos írásokat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz norbert400 #55386 üzenetére
Akkor viszont neked mindenképpen Debiant kell kipróbálnod, ha a hivatalos oldalukon 5 perc alatt megtalálod a sok változat közül, melyik lesz jó neked és a gépedre, akkor főleg!
De viccen kívül, tényleg azt volna érdemes használnod, ha fejleszteni akarod Linuxos tudásodat. Lehet az Ubuntun is, de az túl konyhakész már ehhez.Ja igen, ezt olvasod mindenütt standardként, hogy a Debian csomagjai elavultak, ez részben igaz a rolling rendszerű disztrók csomagjaihoz képest, de nem elavultnak mondanám, hanem, stabilnak inkább, de ha majd haladsz vele, rájössz, hogy ott is lehet frissebb csomagokkal operálni a testing meg experimental repókból, csak előbb tudd, hogy kell visszatérni a működőképes állapothoz, ha valamit nagyon elnézel. De ezt azért az elején senki nem csinálja persze.
kiskoromban használtam 2 hónapig debiant Fogadok oviban is már pingvin volt a jeled!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #55434 üzenetére
Ez rögtön a telepítés után van, még be sem tudtál bootolni?
Azért kérdezem, mert a recoveryng journal akkor szokott jönni, ha nem szabályosan van leállítva a gép, hanem pl. elmegy az áram és utána helyrerakja a fájlrendszert.
Másik disztró járt már a gépen?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #55436 üzenetére
Megpróbálhatsz ctrl + alt + F1 kombinációjával konzolra váltani, bár ha ilyen hamar hal el, akkor lehet még az sem megy.
A Mint faszán ment?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #55438 üzenetére
Csak kíváncsiságból, megpróbálnád a 8-as Debian-t felrakni? Saját tapasztalataim alapján ez a 9-es kiadás nem lett 100%-os...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #55440 üzenetére
Ha a 8-as felmegy, még megpróbálhatsz azon egy disztribúció frissítést. Hátha akkor jó lesz...
-
Cyrin
addikt
válasz norbert400 #55443 üzenetére
van olyan hogy a hardver választja ki a rendszert, vagy fordítva...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #55445 üzenetére
Ubuntu helyett inkább az abból készült Mintet javaslom. Tekintsd egy javított Uborka kiadásnak. - Mintből is a KDE-s verziót. KDE rulz.
-
nagyúr
válasz norbert400 #55445 üzenetére
Ha jól értettem, nem te szedted le a Debian iso-t, de a barátnőd tutira tudja, hogy a milliónyi architektúra közül melyiket kell kiválasztania? Vagy feltelepítéskor minden rendben ment, live-ban is működött?
Tudtommal pedig a parancsok nem egyeznek meg teljesen. Az Ubuntu és Debian között egyeznek a parancsok, mire gondoltál pontosan?
(#55433) CPT.Pirk
Csak pár száz MB felesleges ram terültet kell hozzá, amit az fstabban ramdiskként lehet lefoglalni, azt meg aztán partícióként lehet használni.
Én ezt a FF-on belül ismerem. A ramdisk-es megoldás most nem ugrik be.....
"... írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.
Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét."
(#55446) CPT.Pirk
Tekintsd egy javított Uborka kiadásnak. Ez jó definíció! Csak hát a KDE.....[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz norbert400 #55448 üzenetére
Érdekes, amit a Debian művel, de az is, amit a Mint, mert az alapdolgok total Ubuntu repoból vannak, így a driverek is.
viszont szerintem elronthattam a particionálást
Ezt jól látod, a /home-ot egy rohadt lassú HDD-re raktad! Ebbe nem csak a Winben megszokott Képek, Videók, etc. van, mert akkor OK lenne, hogy külön raktad. Az SSD-re rakd legközelebb és a HDD-re csinálj egy letöltések partíciót és azt csatolod a rendszerhez FSTAB-ban.
Az
inxi -p
parancs megmutatja, milyen particióid vannak, abból látod, hogy van-e külön /home a HDD-n. Nem használtam még külön /home-ot, nem ugrik most be, hogyan jelenik meg a fájlkezelőben, de szerintem jó az úgy, ahogy látod.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz norbert400 #55453 üzenetére
Ez most úgy van, ahogy akartad, külön meghajtón van a /home. Az normális, hogy a fájlkezelő egyben látja, a /home nélkül nem is állna fel a rendszer.
nem kellett volna beállitani csatolási pontot vagy micsodát ugye csak szimplán üresen hagyni és a fájlrendszert beállitani.
Ez is egy módszer, ha csak a / -t jelölöd ki, akkor megcsinálja magának a /home-ot azonos meghajtón, de a legjobb a kézi telepítés/particionálás, akkor mindent úgy állítasz be, ahogy jónak látod.
-
Flowtation
őstag
válasz norbert400 #55459 üzenetére
Szia!
Valószínűleg jogosultsági probléma. A home-on belüli Letöltésekre gondolsz, vagy másik mappára? A deluge-nak valszeg nincs hozzáférése a külön home mappához. De azért várd meg a szakik véleményét is, lehet, hogy hülyeséget írtam.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz norbert400 #55530 üzenetére
A 3. party az nem probléma. Az Ubuntu olyan amilyen, ha ez az ág tetszik, akkor inkább nézd meg a Mintet. A melóban is azt használjuk és nincs semmi gondom vele, minden működik. Linkeltem pár hsz-el korábban.
Az Ubuntuval az a gond, hogy a csapból is az folyik. Nem azért mert olyan jó, hanem mert a franc tudja.
Dave™: Igaz se a kmail-t se az akonadi-t nem használtam még, de panel eltűnést eddig nem tapasztaltam. Majd megnézem ezeket ha lesz kis időm.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz norbert400 #55537 üzenetére
Másik helyen reagáltam.
Bici & cyber86: Én is az Nvidia-ra tippelek. Talán egy nomodeset-tel meg lehetne oldani.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Frawly
veterán
válasz norbert400 #59393 üzenetére
Ezt csak újratelepítéssel tudod megoldani, meg ez nem a partíciós táblád. Az SSD-t szándékosan osztottad ketté? Ami egyébként jó ötlet, én úgy csinálnám, hogy az SSD-n a rendszernek min. 20 GB-ot adnék, ezt a telepítőben / (root) gyanánt csatolnám (8 giga elég kevés egy komplett, felhasználóbarát disztrónak, ami egy csomó előretelepített csomaggal jön), a fennmaradó részére is egy ext4 partíció, ezt /home-ként csatolnám. A HDD-t meg egyben particionálnám. Az eseted elég könnyű, mert ahogy nézem se EFI partíció, se Windows, se semmi más nem zavar be. Arra kell még figyelni, hogy a rendszerbetöltő helyének a telepítőben /dev/sda formájában add meg, nehogy valami szám kerüljön mögé.
-
Frawly
veterán
válasz norbert400 #59395 üzenetére
Elvileg nem oszt semmit sehová, ha kézi particionálást választasz telepítéskor, akkor felhoz egy partíciókezelőt, ahol te alakítod ki a partíciót, meg megmondhatod, hogy melyikre mi kerüljön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest