- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rollins #6562 üzenetére
Köszi, ennyit nem akarok szopni vele, van itthon pár fölös hálókarim. Most úgyis kicseréltem a gépet a linux alatt, kapott új alaplapot, ami a belerakott celeron procit 800 helyett 1080-on hajtja, lejjebb sem lehet állítani, ez mellé új vidkarit kapott a ép és semmi probléma nélkül megy rajta a linux, frissítette a drivereket, aztán csókolom.
Előző alaplapot meg szerintem elüzletelem, amit cserébe kapok, azt meg megtartom magamnak amolyan tartalékgép gyanánt...
Amúgy Vodoo3 3000 vidkarit is próbáltam, de ahhoz nem talált drivert. Ezekhez a régi vackokhoz vannak Linux meghajtók?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rollins #6559 üzenetére
locate megtalálta amit mondtál, meg kipróbáltam a sudo -s parancsot, bekérte jelszót, aztán nem láttam semmi változást, visszaadta a promptot...
Ami új, hogy végre észreveszi, ha ki van húzva a hálókábel, visszadugáskor meg próbál lekérni IP címet a routeremtől, ami nem sikerül neki, akkor sem, ha nem volt bent a másik hálókari.
-
NovaBlue
aktív tag
válasz
rollins #6548 üzenetére
Köszi szépen!
de ponnt ebben a pillanatban inditottam ujra mert megcsináltam még1* és most jó lett de miért azt nemtudom, de mindenesetre elmentem azt az oldallt amit most linkeltél mert most nemtudom,hogy hogyan jött ösze.Kérdés: mosz megjelennt ott az óra mellett fennt egy ilyen kis ikon zárt meghajtó azthiszem és ott be lehet pipálni, hogy enable de mellette már ott van kipipálva, hogy statis: in use!
Ezt kipipáhatom ? csak mert multkor kipipáltam és utána nem jött be az asztal.( Lehet nem amiatt de hátha )
Szóval?Még egy kérdés:
Hogyan kell megcsinálni azt hogyha van egy wines ntfs partíciom,hogy mikor elinul az ubi autómatikusan felcsatolja/mountolja mert ha mount parancsal megcsinálom vagy a places/vinyó nevére kattintok akkor ugye felmountolja, de én ezt nemszeretném megcsinálni minden indításkor.Köszönöm a segitséget
-
zodo
nagyúr
válasz
rollins #6231 üzenetére
Nem szoktam lehúzogatni már ott van vagy 2 éve,de most le kéne tudnom venni.
Csak az a baj ,hogy a linux-hoz lila gőzöm sincs." Tehát ha el is lesz távolítva a linux partíció, akkor is megmarad a grub."
Szóval formázhatnám xp alól a linux-os particíókat akkor is megállna hibával az újraíndítás útán?
" ha tudsz, bootolj be linuxra és root -tal " betudok,ha benthagyom a linux-os vincsit.
ezt "grub-install /dev/sda" az úgymond startmenű tetején lévő keresőbe írom vagy ?
és aztán mit tegyek? -
péter007
senior tag
válasz
rollins #6195 üzenetére
hy
meglett aagrafikus felölet és a netet is beállítottam végre(azthiszem)
azt nemtom megnézni hogy hol jelzi ki hogy fent van-e a neten
a firefox nem hoz be semmit és nemtom hol kell online módba állítani, offline van, az ki van kapcsolna, gondolom így online, de akkor miért nincs net? -
Rickazoid
addikt
válasz
rollins #5342 üzenetére
Ezt írja ki:
"display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 2400 XT
OpenGL version string: 2.1.7412 Release"dr_strange: Köszi, amint megtanultam perfektül angolul talán belenézek. Egyenlőre nem elégséges az angolom ehhez a könyvhöz. Magyarul valami?
-
Rickazoid
addikt
válasz
rollins #5331 üzenetére
Megnéztem, kipróbáltam mindet.
gl és gl2 beállításokkal jó a kép, teljes képernyős módban. Ablakban vibrál, nézhetetlen. ggi-nél meglelenik egy második ablak, abban nagyon szép a kép, de meg is bénul a lejátszó. Csak kilépni tudok két escape-pel a terminálban, a kis ablak bezárása után azonban az sem reagál, "Failed to kill (9971,27) (error 3)." üzenetet ír ki minden sorba, folyamatosan, amíg be nem zárom, de a mplayer-t nem tudom ekkor bezárni csak erőltetett kilépéssel. A többi lehetőségnél vagy karakterekből áll a kép, vagy nem jelenik meg semmi (esetleg hang van), és a mplayer megbénul. Volt hogy csak ctrl+alt+backspace használattal tudtam reakcióra bírni a rendszert.Egyébként Synapticon keresztül raktam fel azt a mplayert, amit az kihozott, amikor rákerestem.
Összegezve lényegesen jobb a helyzet így, mint korábban, sokat segítettetek! Köszönöm!
Valami feladatkezelő szerűt elő tudok valahogy hívni? Emlékszem valamelyik linux alatt ctrl+esc hozott egyet elő, de itt nem találtam még semmit. Esetleg azt az erőltetett kilépést valami billentyű-kombinációval el lehet érni?
-
VaZso
senior tag
válasz
rollins #5179 üzenetére
IP-címek DHCP-vel vannak megoldva.
Suliban mindenképp' DHCP kell az ottani hálózat miatt, itthon pedig fix IP-t állítottam be a routeren, de azt is DHCP osztja.A DHCP-ig viszont el sem jut, ha minden igaz.
Szerintem vagy az ndiswrapper (vagy mi) bugos kicsit, vagy a rendszer nem működik együtt vele...Az "tetszik" a legjobban, amikor bebolondul és az összes szöveges konzolon a wlan állapotát firtatja a végtelenségig. Írhatok neki ifup, ifdown vagy bármit.
Konkrétan ezt írja:Apr 10 14:11:02 localhost kernel: bcm43xx: IRQ_READY timeout
Apr 10 14:11:02 localhost kernel: bcm43xx: core_up for active 802.11 core failed (-19)Ezt az állapotot csak újraindítással tudom megszüntetni (processzeket megszakítani nem próbáltam).
Tegyek fel másik rendszert, hátha ott sikerül megoldani? (Ha itt nem megy, szerintem ott sem fog...) A Debiant nem mertem feltenni, de lehet, megpróbálom abban is...
A KRename-t köszi, kipróbálom, hátha segít.
...csak előtte még merjem elindítani a rendszert... nagyon kiakasztott ma. -
VaZso
senior tag
válasz
rollins #5157 üzenetére
Bocs, hogy egy kicsit összekavartam a mondókámat.
Szóval a sulis és otthoni LAN is Wifi-s, bent is van a kétféle konfiguráció a wpa_supplicant.conf-ban és működik is rendesen mindegyik, csak ha váltok a két hálózat között, akkor ezt nehezen akarja tudomásul venni és valójában ezt nem értem, miért.A szimpla LAN-t csak azért kérdeztem, mert olykor szüksége lehet az embernek erre is és eddig még soha nem jutott eszmbe boot előtt bedugni, hogy lássam, feláll-e. Ha folyamatában (boot után) csatlakoztatom a kábelt, akkor nem tudom használni a vezetékes hálózatot. (Mondjuk a Wlant sem szívesen kapcsolnám ki, ha egyszer működik...) Valamikor azért kikísérletezem ezt is.
Szerintem ez az ifup lehet a boot utáni megoldás, de még utánanézek a használatának. próbáltam néhány dolgot (lan, lan0, ilyesmi) beírni neki, de ferdén nézett vissza rám.Ha Linuxban leszek, megnézem a beállításokat az általad írt fileban, mindenesetre Wget UTF8-at írt character-kódolásként.
Most megnéztem, Win-ben Opera alatt szintén van ?-es filenév, viszont egyes könyvtárak itt ékezetesen jelennek meg.
A fennakadást okozó egyik filet itt megnéztem és nem különb: âĂŤpâĹtâźÄšanyagok
Tehát "négyzetes tagok"is vannak benne... ez egyébként könyvtár. Azon belül szerintem régi DOS-os kódolású magyar ékezetes filenevek vannak... Szép, mondhatom.
Ezekszerint ezeket a téglalapokat kéne eltűntetnem, de ezt nem tudom, a rename-nek hogy deklaráljam.
-
VaZso
senior tag
válasz
rollins #5117 üzenetére
Köszönöm a linket, igyekszem minél hamarabb átnyálazni, hátha sikerül rájönni a csatlakozási probléma okára.
Ez lesz az, az ifup lehet, amivel felélesztette a tanár a LAN-t. Egyébként ebben az esetben a vezetékes LAN-ra gondoltam, utána fogok nézni.
Azt írod, hogy a Wlan alias neve. Ezeket az alias-neveket hol tudom megnézni?
Gondolom, nem a sima alias parancsra gondolsz (ott legalábbis nincs beírva ilyen).Köszi mégegyszer.
---------------------
Lenne mégegy kérdésem. Letöltöttem néhány dolgot webről Wget segítségével. Minden rendben zajlott, csak a magyar ékezetek jelennek meg érdekesen, konkrétan helyükön egy ? van. Hogy lehet ezt kivédeni?
Én magam ékezetes fileokat nem használok, de mások által létrehzott ilyen fileokat maga e rendszer kezeli, megjeleníti és másolni és képes.Ugyanezeket a fileokat megpróbáltam k3b grafikus felületen keresztül DVD-re írni, de ezekre azt írja, "nem találja".
Hogy tudnék egy általános átnevezést lefuttatni rajtuk, mondjk az összes ? helyére _ jeleket rakva. (Fileok és könyvtárak egyaránt vannak az anyagban.)Előre is köszönöm a segítségetek.
-
-
-
-
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
rollins #5097 üzenetére
Nagy hypeot próbáltak a szabjaon mellé rakni. Kicsit olyan mint a pclinuxos. Persze lehet vele próbálkozni. Lehet, hogy a delikvensnek bejön. A nagy disztrók mellett mindig a nagy közösség a legerősebb érv.
Ha kell egy ritka csomag, ott valószínűleg az áll majd, hogy:
- souce
- .deb 4 ubi
- .rpm 4 suse/fedoravalóságépítő!
Bőcsész tezsvír! Öllelek keblemre.
-
Vladi
nagyúr
-
Bundás22
őstag
-
-
<cyborg>
csendes tag
válasz
rollins #3242 üzenetére
Köszi a válaszokat, de sajnos nem segített.
Fefeltettem a pppoe csomagot az Interware-os útmutató alapján, így lett ppp_on_boot szkriptem az /etc/ppp/ -ben, meg is található benne az a sor amikor elindítja a ppp-démont, ám úgy tűnik, hogy a démon nem ezen szkript alapján indul el. Ezt arra alapozom, hogy. írtam bele még egypár sort(néhány echo), de ezt nem látom a boot folyamat során sehol sem megjelenni a képernyőn.
A pppoeconf esetén a konfiguráció utolsó lépésében beállítom, hogy ne legyen automatikus csatlakozás, mégis van. Lehet a ppp-démon a ludas?
[Szerkesztve] -
fobee000
tag
válasz
rollins #3197 üzenetére
Akkor még nem volt netünk az albérletben hogy szedjek le hozzá új kernelt, grafikus módba meg semmit nem engedett telepíteni mer ahoz is hiányolja a hálózatot, anélkül kalap-kabát.Azt az első linket nézegettem én annak idején de az ott leírt parancsok közül volt amit az istennek nem akart megenni a Fedora, meg a konfig fájlok sem ugyanazok voltak, szóval a félig-meddig felrakott driver nem működött. Lehet az más verzióhoz készült szóval azt hagytam. Lehet kipróbálom majd a Debian-t vagy az Ubuntu-t, valamelyik majdcsak jó lesz. Meg azért csak kéne mert tananyag is volt előző sulimban meg lesz is a BMF-en, meg amugy is érdekel a dolog. Köszi a segítséget, igyekszem kihozni a dologból valamit
-
rollins
őstag
válasz
rollins #3100 üzenetére
Lehet már volt, akkor bocs, gondoltam leírom:
Kis kínlódás után végre megy az Ati driver vga gyorsítása fedora-n.
én a kmod-fglrx (kernelhez passzoló) és az xorg-x11-drv-fglrx tettem fel (yum vagy apt vel)
xorg.conf -ban legyen tiltva az Xgl és Aiglx (sajnos máshogy nem megy)
Section ''ServerFlags''
Option ''AIGLX'' ''off''
EndSection
Section ''Extensions''
Option ''Composite'' ''Disable''
EndSection
Hogy ne csak root-nál menjen:
Section ''DRI''
Group 0
Mode 0666
EndSection
aticonfig --initial parancs kell és elvileg már jó
glxinfo | grep direct eredménye ha: direct rendering: Yes
vagy glxinfo -nál látszik az ''OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc'', akkor jónak kell lennie
lehet nézni glxgears -el is (7000 fps -től már tuti jó)
-
truba
tag
válasz
rollins #2668 üzenetére
Az nvidia linux driverre én is rá jöttem,fel is telepiteném ha az a nyavalyás linux hajlandó lenne elindulni./továbbra sem választható ki a bios bootolásánál/
Még úgy sem ha a win-es vinnyót elveszem a rendszerből.
Kis info:a linux egy 80Gb sata-s merevlemezre van fel telepitve egy az egybe/nincs particionálás/ ez baj lehet?
Talán másik linuxot kéne választanom a Suse helyett.Erre várok ötleteket.Talán kipróbálom az uhu-t. -
rene85
aktív tag
-
Jester01
veterán
-
VladimirR
nagyúr
válasz
rollins #2149 üzenetére
ooo...az rc.local az ugye annyit tesz, hogy minden indulaskor lefut es ott lehet ezt-azt elinditani, vegrehalytani a boot folyaman (mint pl az autoexec anno dos alatt)?
nincs kevesbe barbar megoldas? halokari (halozat) tulajdonsagai koze nem tudom valkahogy felvenni? vagy akarmi -
Jester01
veterán
válasz
rollins #2091 üzenetére
Figyelem, a linkelt cikkben a hangsúly ezen van: Később pedig még a ''make clean''-t is a helyfelszabadítás érdekében. Ha csak simán kimaradt egy modul akkor azt nyugodtan lehet a szokásos módon csinálni, nem fordítja újra az egész kernelt (éppen azért mert make-t használ)
-
Lotusz
tag
válasz
rollins #2044 üzenetére
na sikerült, asszem nem volt hozzáadva sax2-ben rendesen még a videokari a driver telepités után, szal azt megcsináltam meg nyomtam egy startx-et és elindult.
de az én videokarimat hogy tudom pontosan beállitani? mert csak a listából tudtam választani, kiválaszottam egy geforce4-et, de pontosan nemtudom hogy kell. mind1 85hz-n megy végre. most már csak hang kéne meg net.
hangot hogy lehet beállitani? valamint a nettel se boldogulok... routerrel van megosztva az adsl, ezt kb hogy lehet belőni
bocs a sok láma kérdésért
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Tőzsde és gazdaság
- PayPal
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Trollok komolyan
- Házimozi belépő szinten
- ASUS notebook topic
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest