- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- antikomcsi: Ázsia Expressz 5
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rover623
félisten
Talán az még nem flood ha itt is felteszem a kérdésemet...
-
Core2duo6600
veterán
válasz
zolikaDB #3895 üzenetére
Le tudja gyilkolni a win -t ha azt akarod
Ha nem indul el a mandriva live Cd akkor lehet, hogy van valami a laptopban amit nem támogat
a redhat ot már nem fejlesztik, és frissités sincs hozzá
Inkább valami ujjabbat szedj le.
Ha nem birod bebootolni a Mandriva 2008 at próbáld meg a Opensuse 10.3 at
lévén ez a legnépszerübb elég sok mindent tudsz a yast ból telepíteni, a yast olyasmi mint awin ben a control panel
Eléképezlető, hogy a lapi hdd vezérlőjével van neki gondja
Nézd meg a mandriva ill, opensuse vagy amit akarsz, hogy az adott disztrib támogatja - e a laptopod -
zolikaDB
veterán
Mostmár nem ír hibaüzenetet, csak nem tudom elindítani a telepítést, mert ezt írja ki: [DR-DOS] A:\
Aztán ugye nem tudom, mi a teendő... Segítsetek please! -
zolikaDB
veterán
Hali mindenkinek!
Van egy kis problémám!
Hardver: Toshiba L30-134, 1 GB ram, ati 128 mb vidkari, celeron 1.47, 60 gb sata winyó, xp sp 2!
És a Mandriva 2008-at szeretném felrakni, de nem megy! Indításnál kiválasztom, h dvd-ről bootoljon, de egy hibaüzenet fogad: nem tudja betölteni a DOS-t, vagy, mi... A tanács egy txt file-ban az, h készítsek indítólemezt, vagy mit floppyra... Csakhogy nekem nincs floppy meghajtóm! Másik tanács: a boot.iso-t íram ki cd-re, és akkor tud merevlemezről telepíteni... Ez sem működik...
Mit tegyek???Amúgy elkezdtem szedni egy redhatot is, hátha azzal nem lesz probléma...
Amúgy, ha fent van a windows, azt felül tudja írni? Vagy azt előtte le kell gyilkolni? (és hogy? bocs a lámer kérdésekért...)
-
Marty8
tag
jó estét!
Suse linux 10.3 van fent a gépemen, és egy ntfs particiót akartam vele felismertetni.
találtam egy leírást, ezt... itt nem tiszta ez teljesen.
ha valaki segítene, megköszönném.hup-on olvastam:
Gondolom ntfs particióról van szó.
Több megoldás is van:
1. Létrehozol egy fat32-es particiót adatcserére, mert azt tudod windows és linux alól is írni/olvasni.
2. pendrive-ot használsz, bár ebből már a fél gigásnak is rendesen megkérik az árát.
3. Elméletileg létezik megoldás arra is, hogy ntfs-t írj linux alól, de nem ez nem teljesen biztonságos. Szóval inkább az első kettő valamelyikét ajánlom.persze a pendrive kilőve
, és csináltam egy fat32-t windóz felületről, ezt hogyan kell felismertetni vele?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
qwertly #3880 üzenetére
első körben az avahi-t lelőném, semmi hasznát nem láttam, csak bekavar
/etc/defaults/avahi-daemon-ban az 1-et javítsd 0-ra, akkor a köv. induláskor nem indul. asszem elég sokminden dependel rá, tehát nem egyszerű leszedni.a jelenleg futó kinyírása: /etc/init.d/avahu-daemon stop
aztán
/etc/init.d/networking stop
/etc/init.d/networking start
ifconfig-gal ellenőrizheted, hogy fut-e még az avahi, jó eséllyel már nem fog. ha mégis, akkor előbb leállítod a hálót, kilövöd az avahi-daemont, majd utána újra elindítod a hálót.
és most próbáld a pppoeconf-ot.doc: már nem kell szólni
-
doc
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #3879 üzenetére
mondjuk elindítod?
esetleg előtte ki kell csomagolni
milyen formátumban van? -
qwertly
addikt
Sziasztok most sincsen internet a linux alatt
,beirtama konzulba sudo pppoeconf végül is aszt irta ki,hogy 2db ethernet eszközt talált -etho és-etho:avah.Utána lefuttata a tesztet és kiirta,hogy nem fér hozzá a modemhez mert egy másik pppoe folyamat használja mi lehet ez?Probálgatom álitani a hálozati kapcsolatott és van 1 mező ahol az ip cim mellé be kell írni az álnevet az mi a fene?
-
Core2duo6600
veterán
Leszedtem a netről egy azureust, hogyan tudom müködésre bírni?
2. akárhányast a legujabb amit a yast feltelepít az nem tetszik,, -
törölt tag
-
szatocs
őstag
Hi Mindenki!
Az lenne a problémám, hogy feltettem egy Feroda linuxot a win xp mellé. Ezzel nem is lenne gond, viszont a monitort állandóan nagy felbontásra lövi be (2xxx szer 1xxx - re), és sehogy nem tudom átváltani, mert amikor váltanám, akkor minden csíkos lesz, és semmire nem reagál. Leszedtem egy elvileg a videokártyámhoz tartozó drivert 32 bites linuxra, de nem akarózik feltenni. Hogyan tudok feltenni egy ilyen drivert, vagy mi lehet a megoldás erre? Előre is köszi!
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Siriusb #3869 üzenetére
Igen, arra
Feltettem egy segédprogit, amivel ha kell ki tudom az egész compizt tiltani, ha az idegeimre megy
csak 1 ki és belépés kell hozzá, és megörzi a korábbi kinézet beállításait is
De néhány képernyő kimélőnél most is satura fagy az egész gui
Csak a gép power kapcsolójával lehet kikapcsolni(#3867) Anakin007
A 8800 GTX nek, nem pörög fel jobban a ventije, mint ha nem használom ezt a compuzt
Még lehet, hogy nincs kiforrva rendesen az az egész, de idegesít, hogy néhány amúgy csini képernyővédőnél elszáll az egész guiMandrivat én is próbáltam a 2008 ast
nagyon nem szarakodtam vele, ott pl mikor feltelepítettem magától ezt a kezelőt tette fel, semmit nem csináltam
Több féle 3 D és asztal van linux alá mik ezek, mi a nevük, hogy megtaláljam őket -
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #3866 üzenetére
Nem találtam meg azt hogy az aljára, tetejére, hogy teszek ki képet ?
A kockára gondolsz? Cube cap-nél találod meg, ha jól emlékszem. -
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #3866 üzenetére
Kipróbáltam már, de nem jött be. Annyira nem látványos, csak ha asztalt váltok v. ablakokat mozgatok, viszont a VGA-nak odapörrent rendesen. Felpörög a ventije és olyan, mintha egyfolytában vmi 3d-s gamet nyomnék.
Eddig csak mandriván próbáltam, azon feltett pár csomagot automatice, amikor vmelyik 3d-s asztalt választottam.
3D ellenőrzésre hihető a glxinfo, sax2 sosem volt normális (utoljára 3 éve használtam SüSüt). Amúgy azt kell megnézni azXorg.conf-ban, hogy szerepel-e az elején a "load "glx" és lejjebb, a VGA kari beállításainál a driver opció után a VGA 3d-t is támogató drivere, nemcsak a natív. Mint pl nvidia kariknál az "nv és az "nvidia" driver. Utóbbinál van 3d, előbbi csak egy nativ cucimuci, hogy azért legyen vmi X.
A legtutibb, ha felpakolsz vmi 3d-t használó dolgo, pl 1dögös game-t v. pl. Second life, stb.
Abnno nekem mindig tagadta a sax, hogy lenne 3d-m, de ennek ellenére gyönyörűen szaladt az UT2003 -
Core2duo6600
veterán
Játszottatok már a compiz fusionnal ?
Sikerült opensuse 10.3 alatt feltenni,
Nem találtam meg azt hogy az aljára, tetejére, hogy teszek ki képet ?Néhány képernyő védőnél satura elszáll a rendszer ha a compizt használom, ez ellen lehet - e tenni valamit ?
Hogy tudom megnézni, hogy van - e rendesen 3 D gyorsítás ?
a glxinfo azt írja, a direct renderingre, hogy yes, de a sax2 meg azt, hogy nincs 3D gyorsítás
No akkor mi az igazság ? -
Anakin007
aktív tag
PS: "Válts Linuxra! Búcsú a kékhaláltól" Ez is naon jó, kifejezetten a windows-ról átállóknak készült és olcsóbb is.
http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=55061&VISIT=1
-
Anakin007
aktív tag
válasz
qwertly #3851 üzenetére
Van, Linux Rendszerfelügyelt címmel és kedves barátom, Marcel Gagné írta. Tényleg kiválló kezdőknek. Ott indul, hogy állísd át a bios-t cd-ről v. vmiről való bootolásra és az alap unix parancsoktól kezdve a postgreSQL szerver és dns szerver beállításán át az intelligens tűzfalakig tart.
Mindezt viccesen, közérthetően, szigorúan csak a szükséges szakzsargonkora szoritkozva teszi. Élvezetes olvasmány, kezdőknek ideális. Kicsit drága, de hát egy igazi linux bibliát tart az olvasó a kezében.
Kiskapunál mindig lehet kapni:
http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=4440
Szerző weboldala:
http://www.marcelgagne.com/Rengeteg hasznos kis programot, szkriptet, stb-t lelsz még ott, nemcsak azokat, amikre a könyveiben hivatkozik.
A másik, hogy mindig több disztrón mutatja meg azt, amiről épp szó van és ha szükséges. pl. hálókártya beállítás debian-on máshol van, mint redhat-on, más a formátum is, stb.Remélem, segíthettem.
-
törölt tag
hat... en linux es solaris alatt csinaltam ilyesmit, de ezt a hibauzenetet nem lattam eddig. es igen, halado totyik v vmi boot net-es. majd ott megbeszeljuk, ha adsz meg infot, hatha kisutunk vmit
mintha nem fragmantalna a bootolo oldal es egyben kuldi ki a csomagokat. az beallithato nalad vhol?
vagy fragmental csak nem tolti ki a masodik csomag cimet -
zsoi
senior tag
válasz
#25954560 #3846 üzenetére
kipróbáltam a pxe komp. kártyával de nem hajlandó felvenni az IP-t...
ezt látom a windows alatti bootp program logjában:
Bootp error: [10040] Erro readinf from socket. (2 gépen is próbálva)google ezt írja erre:
Message too long.
A message sent on a datagram socket was larger than the internal message buffer or some other network limit, or the buffer used to receive a datagram was smaller than the datagram itself.Van 5leted vagy javallott a haladó topic?
-
törölt tag
válasz
Core2duo6600 #3856 üzenetére
gugli?
-
törölt tag
attol fugg hogyan masoltad. balgomb-bal (es kozepsovel) mukodnie kell, menubol v ctrl-v (es ctrl-c) meg nem feltetlenul. attol fugg ki-hogyan implementalja a clipboard-ot, illetve sajatot hasznal-e (talan meg a kodlap is szamit).
esetleg nezd meg xclipboard-dal h ott van-e az adat. -
Core2duo6600
veterán
Linux alatt Milyen progikkal lehet videot szerkeszteni, olyasmira gondolok mint a win en a Pinnacle Studio
-
Miért van az, hogy ha mondjuk a gedit-ben vagy a mousepad-ben kimásolok egy szöveget a vágólapra, bezárom a szerkesztőt, akkor a vágólapról eltűnik minden.
Meg kellene, hogy tartsa nem?
Debian etch z op és Xfce 4.3.9 fut rajta. -
doc
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #3853 üzenetére
van egy OpenOffice-os totyik, kérdezd meg ott, hátha valaki csinált már ilyet
-
Core2duo6600
veterán
Nyomtatással kapcslatos a kérdésem :
Openoffice szövegszerkesztőjéből akarok nyomtatni, úgy, hogy 1 oldalon 4 A4 es képe látszodjon kis méretben, puskát akarok nyomtatni
No és ezt hogyan
Az penoffice ban nem találtam erre vonatkozó beállítást, holott a nyomi drivere képes erre, mert pl ha pdf et akarok nyomtatni, akkor felkinálja és mukodik is
Most csinálhatnám úgy hogy kimentem a pdf be és úgy nyomtatom ki de jobb szeretném a Write ból, hasonlóképpen mint a Wordből .... -
törölt tag
válasz
qwertly #3851 üzenetére
az a baj h neten altalaban jobb infokat lehet szerezni. nem ismerek olyan linuxos konyvet, aminek a szintje hasonlitana hasznossagban egy Kernighan-Ritchie fele c konyvhoz
szoval legrosszabb esetben kinyomtatsz par oldalt vmi tutorialbol/howto-bol es nekiallsz vegigprobalgatni, ami ott van. sokat segit a linukcos gondolkodas kialakitasaban. rajossz h pl merre vannak nagy altalanossagban a konfigfajlok, merre indulj el ha kell vmi es a manpage-ek hasznalatahoz is hozzaszox, ami pedig nem is hujeseg -
qwertly
addikt
Mint kezdő linuxal ismerkedönek tudnátok gyakorlatias linux könyvet ajánlani?Most az Ács Zsolt könyvét olvasgatom,ha van ennél jobb akor megköszöném a címet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
tomboy1000 #3840 üzenetére
Hali!
Nézd már meg a beállításokban, hogy milyen hangeszközt használ a tvtime és a xavtv.
-
törölt tag
-
zsoi
senior tag
válasz
#25954560 #3842 üzenetére
egy alhálózaton lenne a 2 gép. (amire telepíteni akarok és amivel "felügyelném").
vnc: nem értem hogy gondolod, hiszen azt telepíteni kell. én már a linux telepítését is távolról szeretném megvalósítani.
bootszerver: ez a téma érdekelne... kell hozzá pxe kompatibilis hálókaresz? (gondolom igen...) -
zsoi
senior tag
Adott egy "destop" PIV, és hozzá Suse Linux EnterPrise 9.
lehetséges távolról telepíteni a rendszert? //az install cd-vel való boot talán még megoldható... -
tomboy1000
tag
Sziasztok!
Nemrég telepítettem az Uhu linuxot.Minden jól működik,csak a pctv szivat.Ez egy pinnacle USB tv tuner.Ha enélkül indíttom a gépet,akkor van hang és minden rendben van.Viszont ha rádugom és úgy indíttom,akkor semelyik programon nincs hang és kapok egy hiba üzit,hogy nem talál hang eszközt.Magát a tunert felismeri,mert a tvtime és a xavtv-n van kép,csak tök süket.A zapping me azt írja ki,hogy foglalt az eszköz.
-
zoltanz
nagyúr
Rendszerpartíciónak nekem megfelelne az XFS is csak az meg instabil ha GRUB -ot használok, de megoldom sokba volt a lakodalom... A Reiser4 nem tudom, hogy áll most vele lehet ezt multi boot -os betöltőt használni vele stabilan?
-
zoltanz
nagyúr
Kérdéseim lennének a Linux fájlrendszereit illetően melyiket érdemesebb használni egy desktop-ra az ext3 vagy a ReiserFS -t (Reiser3.6)?
Mindkettőnél be lehet állítani a journal/ordered/writeback módokat mennyit lassítanak valójában ezek a munkában és milyen paranccsal kell beállítni (akinél van szünetmentes tápegység ott mindegy)?
A Reiser4 -et hogy lehet telepíten a Linux rendszeremhez úgy tudom ez már optimalizáltabban bánik a merevlemezen lévő adatokkal nem kell annyit töredezetségmentesíteni.Előre köszi!
-
Core2duo6600
veterán
válasz
qwertly #3831 üzenetére
hálózati gondra talán megoldás lehet ha a 2 oprendszer közt kikapcsolod a gépet, és vagy reseteled a modemet márha van
A képernyő feélbontással valami olyat írtak itt, hogy egy file ból ki kell törölni azt a beállítáat amivel elindul, de nekem is volt ilyen gondom az ubuntu/kubuntuval, le is szedtem -
qwertly
addikt
Sziasztok itt vagyok újra
,ha valaki segítene nagyon megköszöném.Az a gondom,hogy az ubuntu 7.10 van fent a gépen a xp mellet most az xp-röl írók mert ha ubuntuval lépek be akor csak avval tudok internetezni ha pedig az xp-vel akor meg csak avval megy az internet.A szolgáltatómnál fix.átjáró van és csak a ip címeket osztja ki dinamikusan,múltkor az ubuntu indult el egyből vót hálózatai kapcsolat,megyek az xp-re egy kis battlefildezésre és nincsen hálozati kapcsolat semmit nem tudtam csinálni a subort sem tudott segíteni aszt mondja ,hogy iilyesmivel még nem találkoztak.Úgyan is a hálókártyárol azonosítanak és így engednek be a hálózatra a szolgáltaó itt mi lehet a gubanc?A másik a képernyő felbontását miért nem tudom fixálni rootként be állítom,hogy 1280×1024 legyen és a következő elinduláskor 1600×1200 lesz és mindig ilyen felbontással indul el
-
Blaise
veterán
Néhány kérdésem lenne
1, Tartozhat-e egy fájl két csoportba?
2, Mire szolgál a eXecute bit könyvtárak esetében?
3, Az inode tartalmazza-e egy fájl méretét?
4, Az /etc/passwd egy sorában ezt látjuk: kovacs:x:501:100ovacs Istvan:/home/kovacs:/bin/bash
mit jelent a "501" ?
5, Írj egy shell script-et, mely konzolról olvas be. Ha a beolvasott fájl létezik írja ki a tartalmát,
egyébként írja ki, a script-nek beadott második paramétert! -
7
addikt
Nincs, felesleges is volna.
Főleg, ha azt veszed, hogy van olyan eset, amikor a rootjogot igénylő progit hatékonyan tudod futtatni rootjog nélkül is, és így nem rendszerszintű, csak júzerszintű változást idézel elő (pl. az Xorg konfigolójánál is ez a helyzet - root nélkül /etc/X11/ helyett ~/-be rakja az xorg.conf-ot) -
7
addikt
Többnyire az olyan dolgokhoz kell root jog, amikkel rendszerszinten manipulálsz (telepítés, /etc konfigfile-jainak átírása, stb), illetve komolyabb dolgokat csinálsz, amik az egyszeri júzer kezében visszafordíthatatlanul használhatatlanná tennének sok dolgot (chmod, chown), netán más user személyesebb dolgaihoz férnél hozzá/túrnál bele.
-
Atti1112
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #3812 üzenetére
A Winen nem adok meg egy IP címet sem ! Csak kattintgatok a fentebb leírt módon és beírom a usert meg a passt és kész.Arra gondolok ,hogy eth0 meg eth között variál, mert van hogy van kapcsolat ,de akkor sem jön be egy böngészővel sem egy weblap sem, de van hogy device not present és akkor meg pláne nem.Ezt újraindítással szoktam próbálgatni és van hogy bejön van hogy nem de netezni akkor sem tudok.Ubuntu alatt viszont sima ügy.
-
válasz
ngabor2 #3815 üzenetére
Viszont beállítottam visudo-val, hogy bizonyos progikhoz ne kérjen jelszót, ha terminálból indítom mondjuk a synaptic-ot "gksudo synaptic" prancssal akkor jó is, de ha az xfce menüjéből akkor meg kéri, pedig az is a gksu vagy gksudo parancsot használja gondolom.
Ez miért lehet? -
Atti1112
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #3793 üzenetére
"Tehát akkor következzen a PPPOE típusú internet elérés beállítása, olyan, amihez kell felhasználó név és jelszó, de az ip cím az dinamikus, tehát nem fix" Én olyan leírást szeretnék Tőled amiben az IP cím fix és kell user meg pass.
(pppoe)
-
Atti1112
aktív tag
válasz
qwertly #3777 üzenetére
Én nagyomn egyszerűen csináltam és sejtem h Te mit rontassz el : Ugye nyomni kell egy ALT+F2 -őt és akkor oda kell beírni : sudo pppoeconf DE ! Most jön a lényeg
abban az ablakban van egy olyan lehetőség hogy terminálban fusson vagy mi ...
azt pipáld ki különben nem fogsz látni semmit.Asszem nem terminál...fene tudja mi van odaírva.De az első lehető helyen tegyél egy pipát a sudo parancs alatt.Akkor jó lesz.
-
qwertly
addikt
válasz
Rickenstein #3805 üzenetére
Tudom ezért keztem a linuxal foglalkozni
-
-
qwertly
addikt
válasz
Rickenstein #3803 üzenetére
Szia tudom a togyikot de az a baj,hogy ott amikor "egyszerű" kérdéseket tettem fel akkor át irányítottak ide
.Most PL: nagyon szép lett a képernyön a feliratok de nem tudok egy videót sem lejátszani mert csíkos a film,a kodekeket újra telepíttetem.Megy a filmekek csak a monitor frekijét automatába kellet teni.
-
qwertly
addikt
válasz
Rickenstein #3801 üzenetére
Szia így már szupi köszike a febontást sikerűlt pont jóra belöni és a kép is szebbet.A kártya 7900GS és működik is.
-
Rickenstein
senior tag
válasz
Rickenstein #3798 üzenetére
Ja! Az Envy-t csak újabb vidkarikhoz használd! Milyen van a gépben?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3052, 96% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest