Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:07

LOGOUT.hu

A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12851) macilaci78 válasza dethroner (#12850) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Ne aggódj feleslegesen, semminek sem használ. :N

Aki kint volt felmérni és az ő felmérései alapján készül a bútor, akkor vélhetően konyít annyit az asztalos témához, hogy tudja, mi kerül beépítésre. Hogy villanyszerelőként mennyire van képben, azt nem tudom.
Nekem személy szerint teljesen mindegy, hogy a bútor oldalán a profil keresztmetszetét látom, benne a szalaggal, vagy egy csecse végzárót. Mindkettő megtöri a bútor oldallapját, nekem nem tetszene. De nem az én konyhám és nem is az én ízlésem a mérvadó most.
A ledszalagokra forrasztott vezetékeket ki lehet hozni a szekrény hátuljához, vagy tetejéhez akár rejtve, akár a belső részen a sarkokban. Itt már össze tudja kötni a villanyos.
A jó minőségű tápegység nem pukkan el gariidőn belül, adnak rá 2 év garit, nem zúg, nem búg. Alapvetően vannak a műanyag házas tápok, hasonló küllemmel, mint a notitápok. Ezekre jellemzően 1 év garit adnak. A másik csoport a fém házas táp, ahol lyuggatott lemez a burkolat, ezek közt van 2 év garis is, viszont a burkolat és a sorkapcsos bekötés miatt figyelni kell az elhelyezésére. Vannak még kültéri tápok is, ezek fém házasok, IP-védettek és a hőt is jobban bírják. Én a lyuggatott lemezest választanám, mert forrasztás nélkül cserélhető és úgy helyezném el, hogy se fröccsenő folyadék ne érje, és véletlenül se érjenek hozzá, amikor valaki matat körülötte. A vezetékeket könnyen hozzá lehet igazítani.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12852) dethroner válasza macilaci78 (#12851) üzenetére


dethroner
veterán

Biztosan ért hozzá valamit, mert úgy vettem ki a szavaiból hogy a beépítést ő végzi, és megmutatta hogy a villanyszerelő, aki a konnektorokat fogja babrálni meg a tűzhelyet, hol és mennyi vezetéket hagyjon rá a páraelszívónak és a világításnak.
Arra gondoltam hogy a szekrény legszélső oldalfalait alul nem kellene akkor kimarni, ott csak a polcok alját, de a középen lévő korpuszokat nyugodtan lehetne, ott nem csúnyáskodna :) Ezeket a bemart profilokat hogy helyezik be, egyik végéről megkezdve végigtolják, vagy alulról felnyomkodják?
Táp ügyben akkor megfogadom a tanácsod és fémházas, 2 év garis tápot veszek. A teljesítményt majd még megfontolom, gondolom attól függ, milyen típusú ledek és milyen sűrűségben lesznek.
Pult fölé meleg vagy hideg, esetleg semleges fény a jobb? Plafon világítás biztosan meleg fényű lesz és reményeim szerint kellően erős fényű. A pult mögött nagyon mélypiros színű fényes csempe lesz, gondolom a meleg fény nem mutatna ott annyira jól, mint a másik kettő. Na és 2835, vagy 5630-as szalagot kellene használni?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12853) Phülöp


Phülöp
addikt

Megint jöttem kérdezni:

a nappali 6x5m, körben 0.5m gipszkarton fut a mennyezet alatt. Középen lesz az elsődleges mennyezeti világítás, szintén gipszkartonba épített ledekkel + ledszalag (ez csak plusz design).

3 kör van a rendszerben:

1. központi mennyezeti ledek+ledszalag a peremén
2. körben a fal mentén a páratlan számú ledek
3. körben a fal mentén a páros számú ledek

Szóval a kérdés: a fenti rendszerbe hány darab és mekkora teljesítményű világítótest ajánlott?

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12854) macilaci78 válasza Phülöp (#12853) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Belmagasság?

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12855) Phülöp válasza macilaci78 (#12854) üzenetére


Phülöp
addikt

2.95m a teljes, a karton 2.8-on fut

[ Szerkesztve ]

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#12856) dethroner válasza macilaci78 (#12851) üzenetére


dethroner
veterán

Egyenlőre még nem sikerült a bolttal beszélnem, de van némi új infóm. Nekem kb 4 méterre volna szükségem. Szóval az ajánlatuk röviden: 21800Ft bemarva, általam választható aluprofil, búra, trafó és 4,8W-os szalag. Bekötést nem vállalnak. Azt nem lehet egyenlőre tudni hogy a trafó milyen minőséget képvisel, de ez a fixen 4,8W-os szalag nekem nagyon gyengusnak tűnik. Jól gondolom hogy ez csak dekorfénynek lenne elég, munkapultnak több kell?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12857) macilaci78 válasza dethroner (#12856) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Jól gondolod, az úgy karcsú lesz. Nevezze meg a szalag típusát!
Szerelést nem vállal, ezt pontosíttasd le, mert ha a ledszalagra is neked kell forrasztani, akkor csúnya meglepi lesz.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12858) dethroner válasza macilaci78 (#12857) üzenetére


dethroner
veterán

Sajna csak szombat délelőtt van időm intézni, de a faszi szombatonként most már mindig beépíteni jár. Azt mondja menjek be nyugodtan, majd a munkatársnői adnak tájékoztatást. Én viszont inkább vele beszélném meg, elvégre ő mérte fel a konyhám, ő fogja beépíteni, szóval inkább megbíznék egy férfi válaszaiban.
A 4,8 Watt ha jól olvasom csak a leggyengébb fényű 3528-as 60db/m szalagnak felel meg, minden más ennél jóval többet fogyaszt és fényesebb is valószínűleg.
Azt hallom másodkézből tőle, hogy mindenkinek ezt a szalagot javasolják és a többség elégedetten használja is, csak néhány vevőt bizonytalanít el a saját villanyszerelője és beszél rá más típusra. Azt hiszem megvárom a választ hogy kerül-e és ha igen, mennyi pénzbe a bemarás, és inkább beszerzem saját magamnak biztos forrásból azt, amire valóban szükségem van.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12859) netdevil666


netdevil666
csendes tag

Sziasztok!
Egy álló fényerőszabályozós lámpában cseréltem ki a halogén izzókat Osram LED superstar classic B 40 Dimmable izzókra. Azt tapasztaltam, hogy amikor lekapcsolom a lámpát, egy pár másodperc múlva az egyik (mindig ugyanaz) izzó szépen lassan újra elkezd világítani kis fénnyel. Ha kihúzom a dugaljból, elalszik. Ha kicsavarom azt az izzót, akkor egy másik kezdi el. Ez mitől lehet, mivel amíg halogén volt benne nem volt ilyen gond? Rossz lehet a szabályzó a lámpában?
Előre is köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#12860) Kernel válasza netdevil666 (#12859) üzenetére


Kernel
nagyúr

Csak a szokásos. Hiába dimmable, az nem jelent 100 % garanciát és kompatibilitást, hogy bármelyik szabályzóval problémamentes lesz az együttműködés. Nem hibás egyik sem, csak ez most így jött ki.

Lehet kísérletezni kis kondenzátor beépítésével műterhelésként, vagy ha egyik izzó, másik LED, akkor is jó általában.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#12861) kmisi99


kmisi99
addikt

Sziasztok, V-tac színhőmérsékletről lenne kérdésem.

Eddig nem igazán akartam 2700k-sat venni mert túl sárgának gondoltam, és pont úgy gondoltam a 4000k-s az pont ideális kicsit sárgás de azért mégse annyira hideg fényű. De olvasgatva azt láttam, hogy már ez a 4000k-s is eléggé hideg fényű.
Én ez alapján a kép alapján nézelődtem.
[link]

Mennyire tér el a V-tac 4000k ja a képen lévő szín hőmérséklettől? Mert egyre jobban hajlok a 2700k tól, csak bennem van a régi fintorgás a szinte 2000k val világító csúnya sárga fényű retró lámpákból.

(#12862) Dluinet válasza kmisi99 (#12861) üzenetére


Dluinet
nagyúr

jaj
ezt ne nézd, nagyon rossz fénykép
balra halogén, középen ebay-es olcsó led, jobbra compakt fénycső

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#12863) kmisi99 válasza Dluinet (#12862) üzenetére


kmisi99
addikt

Gondoltam. :D De egyébként mixvill ben van valami próba lehetőség? Csak mert tényleg nem igazán akarok otthon meglepődni. Se azon, hogy milyen gyertya fény lett otthon, se azon hogy kórházi világítást varázsoltam a hófehér színnel. Szóval nekem pont egy kellemes színhőmérséklet lenne a célom ami azért nem a haldokló 100w os izzó sárgaságával világít.

(#12864) Dluinet válasza kmisi99 (#12863) üzenetére


Dluinet
nagyúr

izzó boltokban a pénztárnál vagy a polcnál mindig van próbapad

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#12865) kmisi99 válasza Dluinet (#12864) üzenetére


kmisi99
addikt

Na akkor ez jó hír akkor tudok tesztelgetni. Már csak ami gondom van, hogy mindenhol ilyen "ufó" lámpa van itthon ami szerintem kicsit sárgít a fényeken. A konyhában mikor levettem a burát, a benn lévő 2700k-s marhajó fényt adott, de burával jóval sárgább.

(#12866) Dluinet válasza kmisi99 (#12865) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Én már a 6500K szeretem. Lakásban ha fotózunk sokkal jobb képek lesznek.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#12867) kmisi99 válasza Dluinet (#12866) üzenetére


kmisi99
addikt

Na akkor legjobb lesz saját szemmel megnézni holnap, köszi a segítséget.

(#12868) TheProb


TheProb
veterán

Sziasztok!

Lumenet-en akciós, 9,5W-os Osram LED izzó. Vélemény?

[ Szerkesztve ]

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#12869) macilaci78 válasza kmisi99 (#12861) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nekem van otthon V-Tac e27-ből 2700k és 4000k is. Használat szempontjából nem veszek észre különbséget. Ha látom a fényforrást, akkor a 2700K kellemesebb a szemnek, ha csak a fényt látom, akkor a 4000K-val megvilágított felületek színei közelebb állnak a természeteshez.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12870) macilaci78 válasza TheProb (#12868) üzenetére


macilaci78
nagyúr

6 hó pénz vissza gari, 3 év gari, veszteni nem fogsz vele.
Itt egy ellenvélemény.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12871) macilaci78 válasza kmisi99 (#12867) üzenetére


macilaci78
nagyúr

+1 :K

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12872) macilaci78 válasza Dluinet (#12866) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Azért a fotózás és az életvitelszerű használat eltér egymástól. Én megvesznék, ha 6500K-t kellene néznem, bánt az az éles fény.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12873) Dluinet válasza macilaci78 (#12872) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Erőss kellet és csak 6500K-s volt 16w vagy 17W-ban (Tungsram)
De most, azt szeretjük a legjobban

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#12874) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Valakinek van PHILIPS Corepro candle ND 5,5W E14 LED-je? MM-ben a szabályozható verzióját láttam, alacsony fényerőn vibrált. Remélem ez nem. Tölcsér alakú tartóban lenne, ami felfele néz, talán ez a kialakítás jobban kilátszódik belőle.

(#12875) TheProb válasza macilaci78 (#12870) üzenetére


TheProb
veterán

Közben V-Tec-eket rendeltem, mert kellett e14-es is, meg erősebb, 100W-os izzót kiváltó E27-es is. Így pedig jobban kijöttem.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#12876) kmisi99


kmisi99
addikt

Kösz mindenkinek a választ, végül 2x12w V-tac lett. 2700K+4000K kombóval, amivel számomra a legtökéletesebb ~3500K színhőmérséklet lett. A szoba meg fényesebb lett mint a nap. :D

(#12877) Ferenc1989 válasza Ferenc1989 (#12587) üzenetére


Ferenc1989
tag

Sziasztok!

A szoba végre elkészült :) Csatolok egy képet a világításról:
[kép]

Ilyen égők lettek bele: Philips 5W 120°

Köszönöm a segítséget/tanácsot :)

[ Szerkesztve ]

Sosem tudod, mi az elég, amíg meg nem tapasztalod, mi a túl sok.

(#12878) macilaci78 válasza Ferenc1989 (#12877) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Sötét a mennyezet és alatta a fal kb 20-30 centivel. Egy állólámpának még keresnék helyet. Mindettől függetlenül szép lett, jó az elrendezése is. :K

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12879) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

No megvolt ez is.

Elmentem a Mixvill-be és személyesen vásároltam be mind a 14db V-TAC égőt. Pontosan azt adták amiket kértem, 1 paraméter kivételével: 100-240V-osakat akartam (az itt olvasott ajánlások alapján), amik a Mixvill Webshop-jában is így szereplenek. Az üzletben (Debrecen) viszont nem volt csak mindegyikből 220-240V-os. Amikor rákérdeztem azt mondták, hogy nekik nincs is 100-240V-os semelyikből, nem is volt és hogy biztos valami elírás ez a webshop-ban. :F

Mind 1, gondoltam, bepróbáltattam típusonként 1-et-1-et és kicsit nézegettem nem vibrálnak e. Mivel nem észleltem egyiknél sem (12W alattiak nincsenek köztük, csak a 6W-os gyertyák) így meg is vettem végül mindet.

A felét már becsavartam és eddig OK-nak tűnik a dolog...

Eddig egyedül az egyik gyertyával gyűlt meg a bajom, mert a menetes rész után túl hamar szélesedik az égő és ezért nem tudtam teljesen belecsavarni a fürdőszobai E14-es foglalatba. Pedig oda eddig minden egyéb (hagyományos) gyertya belefért. Úgyhogy most jöhet még 1 kör és a vadászat valami méretre is jó foglalat után, mert azt biztos ki kell hozzá cserélni.

A 18W-os G120-as gömb viszont tényleg elég jó, mert elég magasra szórja a fényt. Átlagos nappaliba elég belőle 1 is.

(#12880) macilaci78 válasza SunMount3r (#12879) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Van az URL-ben egy négyszámjegyű cikkszám, ami az adatlapon is szerepel.
https://www.vtac.hu/spd/4376/LED-izzo-7W-E27-A60-Thermoplastic-2700K#page_artdet_tabs
Ez az égőre is rá van nyomtatva, ezzel be tudod azonosítani a vásárolt terméket.

[ Szerkesztve ]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12881) pjen válasza SunMount3r (#12879) üzenetére


pjen
félisten

A foglLalat fenekén a lemezt meg lehet picit emelni,hogy az égő elérje.persze áramtanitva.

[ Szerkesztve ]

(#12882) Shingen válasza Ferenc1989 (#12877) üzenetére


Shingen
addikt

Jól néz ki!
Ötletes a Háló nappali kombó, hogy az ágy végére van téve úgymond a Nappali fal. :C

風林火山

(#12883) Shingen


Shingen
addikt

Hali!

Ebayen azok a led szalagok amik 0.5/ 1m usb tápellátásúak miért csak fehérben vannak?
Illetve van belőlük RGB is de külön színekre bontva nem találok usb led szalagot.

ha nekem kellene 0.5 m kék led szalag usb tápvéggel nem nagyon találok.

Szemnek jobb a fehér fény a Tv mögött?
Miért csak azok vannak jobban gyárilag készen.

[ Szerkesztve ]

風林火山

(#12884) Shingen válasza Shingen (#12883) üzenetére


Shingen
addikt

Illetve Tv mögé melyik szín a legjobb ami legjobban pihenteti a szemet?

風林火山

(#12885) Ferenc1989 válasza Shingen (#12882) üzenetére


Ferenc1989
tag

Köszi! :)

És a "TV doboz" forgatható is ;)

macilaci78: a kanapé mögé/mellé a sarokban lesz valami lámpa csak még nem találtam ki milyen :)

Sosem tudod, mi az elég, amíg meg nem tapasztalod, mi a túl sok.

(#12886) macilaci78 válasza Shingen (#12884) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nem is annyira a fény színe, hanem a fény ereje számít. A fény színe a tartalomhoz igazodjon, ha lehet.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12887) dethroner válasza macilaci78 (#12886) üzenetére


dethroner
veterán

Inkább merjünk nagyot álmodni :K
link link link

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12888) SunMount3r válasza dethroner (#12887) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Az elsőnél még mindig a Philips tolja jobban. Filmhez/videóhoz jobban illik ez a szolidabb stílus, hogy az össz-fény/szín hatást keveri ki, nem pedig minden apró csücsökre külön-külön. Ha már Ambient és hangulat akkor inkább ez az út a nyerő. Az a DIY már nagyon elvonná a képernyő tartalmáról a figyelmet. És a plain feketénél is ad legalább egy halvány sötét lilát a Philips, míg a DIY ilyenkor teljesen blank.

Bár biztos be lehet így is konfigurálni a DIY-t is, de lehet az már sokunknak megint elég mély víz lenne...

(#12889) SunMount3r válasza macilaci78 (#12880) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Az adatok eléggé össze vannak kutyulva akkor:

A V-TAC-ok dobozain 2 szám is szerepel, egy SKU-s és egy VT-s előtagú. Pl.: SKU-4434 és VT-1899. A Vtac és a Mixvill webshop-jában is az SKU szám van megadva, nem pedig a VT. Lehet, hogy az SKU egy "főtípust" jelöl a VT pedig egy variánst, amiknél eltérhetnek ezek az értékek?! Mert az SKU szám alapján nekem pl. elvileg ilyen izzóm is van: Itt csak a színhő nem stimmel, mert nekem a dobozra csak 4000K van írva, itt pedig a Volt sem stimmel, mert az a dobozon csak 220-240V. És kb. ilyen zavaros a helyzet a többi égőm esetén is.

Vagy rossz információk alapján töltik fel az adatokat, vagy nem tudom... :F

Találkozott már valaki élőben egyáltalán 100-240V-os V-TAC Led-el?! :F

(Mondjuk engem most annyira ez nem zavar, csak jobb, ha tisztán látunk..)

Más:

Tegnap becsavartam egy 12W-os LED-t egy ufó lámpába, az aggodalmam csak az, hogy a körte egy ponton hozzá ér a búra felső, belső fém részéhez. (Ugyebár ezekben vízszintesen állnak a foglalatok). Nem okozhat ez gondot, pl. a hőmérséklet elvezetés/gerjedés szempontjából? Ezek a 12W-osak jóval nagyobbak azoknál a hagyományosaknál amik eddig benne voltak (bár az is hozzáért egy picit) és a foglalat és a búra felső része között tényleg elég szűk a hely. (Próbáltam bele egy 15W-osat is, de az már tényleg oda is feszült.)

[ Szerkesztve ]

(#12890) macilaci78 válasza SunMount3r (#12889) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nekem 4 égőm is hozzáér az ufolámpa fém részéhez egy éve. Nincs vele gondom, 15 W-osak.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12891) TeeJay


TeeJay
félisten

az IKEA LED égők mennyire ajánlottak?
láttam 400-ért 400lm-es E27 LED izzót és jónak tűnt bár az olcsó izzó nem dimmelhető ellenben 2700K és 40-es izzót kivált
kár hogy a 8,6wattos már jóval drágább belőle mert az 600lm-es és már kivált egy 42wattos halogént

meg van egy drágább izzó ami 700 és dimmelhető de az is 400lm és ami abból 600lm az szintén drága

gondoltam kipróbálom de aztán mégse

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#12892) dethroner válasza SunMount3r (#12888) üzenetére


dethroner
veterán

Egyéni ízlés dolga lehet, de engem marhára zavarna ha sötét jelenetnél ott virítana egy nagy lila paca a háttérben :(( Az aztán tényleg elnyomná sötétben játszódó jeleneteket.
Meg amit itt most látunk, a valóságban teljesen más, ha egy élhető méretű tévén (>55") optimális távolságról néznéd, biztos odabaszná az állunkat a padlóra. Én bevállalnék egy ilyet, de a tévém kihúzható konzolon van és ki is húzom kb fél métert ha filmezek és a mögötte lévő tapéta részben fekete, ezért nem hinném hogy tudna érvényesülni. Pedig bírnám nagyon :K

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#12893) macilaci78 válasza TeeJay (#12891) üzenetére


macilaci78
nagyúr

400 lumen kb lófütty, bár az is kérdés, mire használod.
Az a pár Watt az E27 foglalatú izzóban könnyen hűthető, így olcsóbb alkatrészekkel is meg lehet csinálni, ez az egyik oka az árkülönbségnek.

30 éve szüleim bevásároltak csillárból, az én szobámban 6 ágú, szülőknél 8 ágú, öcsémnél 12 ágú csillár van, mindben e14-es foglalatok. Nem is a csillár kerül sokba, hanem régen az izzószálas izzók fogyasztása. Összesen a 3 csillár 26 foglalattal bír, ez még 20 W-os izzókkal is 0,5 kWh fogyasztás. Féláron elhoztuk a nagy csillárt, senki nem akarta megvenni.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12894) pjen válasza macilaci78 (#12893) üzenetére


pjen
félisten

Az a 12 ágú gyönyörű lehet egy szép nagy szobában.Tudom sokat fogyaszt,de valamit valamiért. :)

(#12895) TeeJay válasza macilaci78 (#12893) üzenetére


TeeJay
félisten

igen sajnos néztem hogy a 400 forintos 400lm-es nem dimmelhető kb. 40-es sima izzót vált ki
WC-be akartam kipróbálni de ot most 42wattos halogén van az meg ugye 60-as sima izzó fényerejét adja tehát oda kevesebb lenne ez az olcsó LED
ami meg már 600lumen volt az meg mindjárt 1200-1400forint körül van úgy meg drága az IKEA lámpa

akinek van 2-3-4 foglalat a lámpabúrában annak jó lehet de másra nem tudnám elképzelni

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#12896) pjen válasza TeeJay (#12895) üzenetére


pjen
félisten

Egy 400 lumenes leden mit akarsz dimmelni?+Attól,hogy dimmelhető egy csomó szabályzóval nem működik.

(#12897) Kernel válasza macilaci78 (#12893) üzenetére


Kernel
nagyúr

Kapcsoló helyett beépíthető triac dimmerek voltak régen is, tekerős vagy érintőszenzoros, használtuk már a 80-as években is.

Egyébként írhatod úgy, hogy 500 W teljesítmény, mert 500 Wh fogyasztás önmagában nem jó meghatározás. Az csak 20-25 Ft összesen. (Vagy a mindenkori áron értve.)

De te azt akartad közölni elvileg, hogy óránként mennyit fogyaszt, vagyis 500 Wh/h = 500 W.

Nyilván meg lehet meg lehet érteni, csak ha már szakmai jellegű topik, és ezeket általában keverik az emberek.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#12898) macilaci78 válasza Kernel (#12897) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Igazad van. :R

Az az 500 W óránként napi 4 órában 80-100 Ft, havonta 2400-3000 Ft. Persze egy combosabb PC is kiránt ennyit a konnektorból.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#12899) Kernel válasza macilaci78 (#12898) üzenetére


Kernel
nagyúr

Még ennél is rafináltabb a dolog. Így írtad:

...ez még 20 W-os izzókkal is 0,5 kWh fogyasztás.

Így lenne jó:

...ez még 20 W-os izzókkal is 0,5 kWh fogyasztás óránként.

Csak már akkor egyszerűbb 0,5 kW teljesítményt írni.

Az a trükkje, hogy a Wh egy konkrét energiamennyiség, ezután fizetünk. Mint a liter vagy köbméter is egy bizonyos mennyiség.

W viszont a pillanatnyi teljesítmény. Mint a pillanatnyi sebesség például. Egyik pillanatban ennyi, máskor annyi, vagy lehet állandó is, ez már mellékes.

De a sebességre sem mondhatom, hogy 100 km/h óránként. 100 km (mennyiség) lehet óránként.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#12900) SunMount3r válasza macilaci78 (#12890) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Szerencséd van akkor, mert én is 15W-ost akartam bele, de az már végképp túl nagy volt (a búra sem ment volna vissza rá). De akkor a 12W-os így még épp belefér.

Ez felborította a számításaimat is, mert át kellett konstruálnom, hogy hova menjenek a 12W-osak és hova a 15W-osak. Most az a helyzet, hogy egy 12W-os híján vagyok és van egy fölös 15W-osom (ami foglalat még kimaradt abba is csak egy 12W-os férne bale max).

Szerintetek becserélnék a 15W-os egy 12W-osra, ha vissza vinném? :F

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  LED világítás a lakásban (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.