Hirdetés
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- 5¼ floppy meghajtó izzítás 30 év pihi után
- Mindent a StreamSharkról!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Kicsit félrebeszél az ember a linken:
a magas fényhasznosításban nagy szerepe van a 100-150mA-es meghajtó áramnak, szemben a régebbi 300mA-rel.
A leggyakoribb filament 1 W / 15 mA / 66 V névleges paraméterekkel fut.
Ehhez annyit kell tudnunk, hogy minél kisebb áramerősségű egységekből rakjuk ki ugyan azt a teljesítményt, annál jobb fényhasznosítást érhetünk el.
Keverednek a dolgok, önmagában a LED-szempontjából mindegy lenne. A táplálás már érdekesebb. Kisebb feszültségen, de nagyobb áramon működő meghajtás több veszteséget tud produkálni, mint fordítva.
a lámpák búrája a wolfram szálas izzóknál használt inert gázzal vannak feltöltve, így a hosszú élettartam biztosított
Érdekes fogalmazás, így sajnos nem lehet rábizonyítani, hogy mire gondol az írója. Mert ha azt képzeli, hogy a gáz szerepe hasonló, mint a wolframszálnál, akkor nagyot téved.
A wolframszálat lényegében az elégéstől kell megvédeni a nemesgázzal / keverékkel. Míg a LED-nél erről szó sincs (nem gőzölögtet semmi anyagot), ott hűtőközegként szerepel. Ezt inkább rendesen odaírhatták volna.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
st6969
őstag
V-tac-ból 1 év alatt a 3. hibásodik meg. Most akkor mit éri meg venni, és honnan? Jó lenne a Lumenet Osram vagy Philips, de hát az ára... ráadásul természetes fehér kellene, az meg még csak nem is akciós a lumeneten. E27 805 ill. E27 1500+ lumenes kellene. Valakinek tippje honnan és mit lehetne elfogadható áron?
-
mzso
veterán
válasz macilaci78 #12147 üzenetére
Én a Canyonokat nem ajánlom. Kettőt vettem, az egyiket már vissza vittem. De most a másik is gyanúsan bevillant párszor.
-
st6969
őstag
Szia, nem muszáj, úgyhogy áldozni fogok rá. Csak bosszant, hogy 1 éve lecseréltem a kompakt fénycsöveket (legalábbis egy részét) V-tac ledekre, hogy majd "örök élet"...
A másik gondom, hogy nem is biztos, hogy ez az E27-es jó irány...a szoba közepén lóg egy rizslámpa (1db foglalat), és még így sincs elég fény, hogy 17W-os led körte van benne (még ha mondjuk elég is, de nagyon nem egyenletes, középen jó erős, a széleken, sarkokon már nudli). Pedig nem is nagy a szoba: 5x4m. Nem tudom, hogy kéne egyenletesebb fényt teremteni, csak nem rakhatok fel 5 rizslámpát?! -
macilaci78
nagyúr
válasz st6969 #12160 üzenetére
A rizslámpa nagyon sok fényt levesz, porosan főleg, cserébe nem nagyon tudod az egekbe emelni a teljesítményt a hőterhelés miatt.
Párom nagymamája tavalyelőtt karácsonyra két db 15 W-os E27 ledet kapott, a 10 m2-es konyhába sok is, a 20 m2 nappaliban meg a rizslámpába kevés szerintem, de megváltás a 60 W-os izzószálas után.V-Tac-ra két év garit adnak, nekem is kiégett 2 a 12-ből, szó nélkül cserélték. A V-Tac 5050/60 RGB szalag is teszi, hiába kerül harmadába az e-bay-es, mikor pár hét alatt szétmegy...
A többi se biztos, hogy jobb, csak több garit adnak rá. De persze Philips, Osram, Canyon, Eglo...
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
st6969
őstag
válasz macilaci78 #12162 üzenetére
Eredetileg a rizslámpát csak ideiglenesnek szántuk (olcsó, kaptunk is pár darabot ajándékba, az a fajta, ami kb. egy 40cm átmérőjű gömb...) mondván, hogy jobb, mint a lelógó izzó...De valóban, csereérett.
A garanciával kapcsolatban: hát igen 2 év, csak éppen igénybe venni nem tudod...vagyis de, csak nem éri meg: "díszléces" boltban 1890Ft-ért vásárolt GU10 izzóm ment tönkre 1 évre, hogy megvettem. Bejelentettem, majd kérték, hogy küldjem vissza saját költségen, bevizsgálják, és ha jogos, küldik a cseredarabot. Mivel akkor még levélként fel lehetett adni, 800Ft-ból "megúsztam", így végülis az az izzóm 2690Ft-ba van már. De ha jól tudom, csomagot már nem lehet levélként feladni, tehát bőven 1000Ft feletti postázási költséggel kell számolni. Most tönkrement egy 10W-os körtém és egy 6W-os gyertyám. Összértékük kb 1200Ft. Akkor most van garancia, vagy nincs?
Találkoztam egyébként olyan céggel, ahonnan rendeltem pl. serpenyőt, nem jött be, elálltam a vásárlástól, és még ő küldte a futárt, egy fillérembe se került. Szóval nem is igazán értem, hogy van ez(#12161) pjen
Gondoltam rá én is, szerintem a több ágú világítótest lesz a megoldás, köszi. -
macilaci78
nagyúr
válasz st6969 #12163 üzenetére
V-Tac ledet a V-Tac-tól vettem, küldték a futárt, hozta az újat és vitte a rosszat.
Kérdezd meg az Anro-t, hogy a közeledben tud-e olyan helyet javasolni, ahol a bevizsgálást megejthetik? Csak hogy ne kelljen a vélhetően rossz, garancia hatálya eső fényforrásra az árával összemérhető nagyságú szállítási költséget fizetned.
Egyik fórumtárs egy ilyen adapterbe tekerte egy jó izzó mellé a rosszat... Neki elfogadták ezt bevizsgálásnak.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Tony21
tag
válasz macilaci78 #12164 üzenetére
Dettó, futár hozza-viszi. Szavaidból azt veszem ki, hogy egy körben intézték a dolgot.
Annyi változott, hogy vitte a rosszat, majd másik körben hozza az újat (dupla futárköltség nem tudom hol éri meg nekik, de lelkük rajta). -
flash-
veterán
ez a cikk még most is 100% ig helyénvaló és megállja ?
http://kiszamolo.hu/led-izzo-megeri-beruhazni/
-
macilaci78
nagyúr
válasz flash- #12166 üzenetére
Nem működik a link.
Na, vegyük például a 100 W vs 25 W fogyasztást azonos fényáram és E27 foglalat mellett...
A példa kedvéért legyen napi 4 óra, heti 5 nap, évi 50 hét, azaz 1.000 üzemóra.
Példa kedvéért ELMŰ A1 normál árszabás szerint bruttó 37,56 Ft/kWh100 W-os fogyasztónál az épp 100 kWh, azaz 3.756 Ft bruttó egy évre
25 W-os fogyasztónál 25 kWh, azaz 939 Ft egy évre
Tehát egy 100 W-os hagyományos izzót azonos fényerő mellett ledesre cserélni az áramszámlán évi 2.817 Ft megtakarítást jelent.Legyen 254 Ft egy hagyományos Wolfram-izzószálas izzó!
Az 1500 lument hozó ledes fényforrás pedig 2.000 Ft. Azaz egy fényforrás többletköltsége kb 1.750 Ft.A fentiek tükrében kijelenthetjük, hogy a led fényforrás többletköltsége a villanyszámlán egy éven belül megtérül.
Azután ha elkezdjük vakargatni az egyéb szempontokat, mint minőség, megbízhatóság, tartósság, színhűség, a fény eloszlása, a meglévő lámpatestek sajátosságai, akkor már árnyaltabb a helyzet.
Például meglehet, hogy a meglévő lámpatestünkbe egész egyszerűen nem fér el azonos fényáram mellett az azt kiszolgálni tudó led, és az egész lámpát le kell cserélni.
Vagy a led elektronikája érzékeny a hőre és a gipszkarton álmennyezet feletti üveggyapot hőszigetelésbe épített GU10 spot függetlenül a fényforrás technológiájától hamar kiég.
Lehet ezt még sorolni.[ Szerkesztve ]
-
worxland
addikt
válasz Tony21 #12168 üzenetére
"szerintem kompaktról led-re nem éri meg váltani, " - kivéve, ha probléma a kompakt lassú bemelegedése. Csillárba kifejezetten lassan felfénylő kompaktokat vettem, asszony igen "megdicsért", amikor a kapcsoló felkattintása után még 15 másodpercig félhomály volt. Le lett cserélve LED-esre, azóta béke van.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
Tony21
tag
válasz Dluinet #12171 üzenetére
Tudok erről a gyenge pontról. Anno bagóért tudtam venni Osram 23W-os csavart fénycsövet. Több, mint másfél éve mennek gyakran kapcsolgatott helyeken, még a zuhanyzó/wc-be is kompaktot raktam (szerintem itt volt a legtöbbet kapcsolgatva, rég meg kellett volna döglenie). Mai napig mennek, a csövek töve hófehér, semmi elszíneződés.
A csillárokban fél év után lecseréltem az ugyanilyen 23W-os kompaktokat, szintén bagóért szerzett 8W-os ledes körtékre. Egyszerűen bántóan sok volt a fény (5x23W és 3x23W). A kompaktok amik maradtak, egy foglalatos UFO lámpatestekben vannak, ide nem volt praktikus az E27 körte (kukorica nem érdekel). Ráadásul a kompaktok ellen szól, hogy UFO-ban a csavart verzió jobban melegszik mint az egyenes, rosszabb a hőeloszlás (zuhanyzó ebből a szempontból jó kis nyúzda, zuhanyzásnál sokat világít/melegszik, más esetben meg gyakran kapcsolgatod). A lecserélt kompaktokat szülőknek adtam, náluk is bírják a wc üzemmódot is.
worxland: Megtérülés volt a vezérelv, vagyis ha a spórolás a szempont, akkor kompaktról led-re váltva csalódni fog az ember.
-
Tony21
tag
válasz ginola #12173 üzenetére
Igen, ott maradtak a ledek.
220 fok körül sugároznak, de a búrák enyhén kifelé dőlnek, így jut fény a falra a sarkokban is.
A plafonra nem, de ez egyáltalán nem zavaró
Ez egyébként a nappali és az étkező ... (egy helyiség, összesen kb. 43 m2)
Kölyök szobájában egy 17W-os led van, de az egy alul és felül is nyitott búra (gyereklámpa), így is tűzforró a hűtőborda. Ezt nem merném más lámpatestbe rakni. Mi szobánkban meg 3 ágú csillárban E14 6W ledek vannak, de kettő ki van tekerve
Az az egy is bőven elég fényt ad és így ha valamiért fel kell kapcsolni este, legalább nem zavarja a túl sok kiszűrődő fény a törpét -
ginola
addikt
válasz Tony21 #12174 üzenetére
20 Wattos csavart kompaktjaim vannak (Philips Tornado). Gondolkodtam LED-re cserélni, ezek mind felülről lógó kb. 50 cmes függesztékek egy darab foglalattal. Néztem a lumenet honlapját, ahol 70 W kiváltására 1055 lumenest, 100 Wattos kiváltására 2520 lumenes LED-et ajánlanának( Utóbbi szerintem bőven túl van a hagyományos 100 Wattos izzó fényáramán). Számolgattam 13 Watt kontra 20 Watt....nem szignifiáns.
A kérdésem igazából az lenne, hogy a kompakt veszít erejéből idővel, a LED is? Félek, hogy az 1520 lumen "sok" lenne zavaróan...
-
Tony21
tag
válasz ginola #12175 üzenetére
Maga a LED is öregszik idővel.
Ha egyébként elégedett vagy a kompaktokkal, én a helyedben nem piszkálnám egyiket sem.
Majd kicseréled őket, ahogy elpusztulnak.Napi két órát használva egy év alatt kb. 192 Ft-ot spórolnál / foglalat. Soha meg nem térülő befektetés
[ Szerkesztve ]
-
bazsimano
őstag
sziasztok!
T8as 45 cms led fenycso, van valami best buy (ajanlott)? hol erdemes?elore is koszonom!
-
ZTE_luky
aktív tag
sziasztok erre a rendszerre kellene EGY tapot vasarolnom (amin nincs teljesitmeny)
a kerdes h eleg lenne 18A vagy 20A tap kellene?
Ebayrol vagy Gearbestrol mennyire kockazatos tapot venni? Ilyen 4-6 eezer forint korul vannak. Sokan szidjak a kinai tapokat, csak akkor hasznalnam oket ha ott vagyok, igy is elegge felek ilyen cuccoktol h berobbannak kigyulladnak. Mit javasoltok?A rendszer 12V-os. 60led/m nagy fenyereju ledekrol van szo. kerdes h mennyivel kell tulmeretezni a tapot. a jelerosito 40A bir a vezerlo 18A-t.
Valamint mi a különbség táp és táp között ha ebayről veszem? Van kb 3-4 fajta (nem értek hozzá csak kinézetre) ami mind 12V 20A, viszont méretben, és árban más más.. (4500-10000)
Milyeneket javasoltok, kb mennyi az élettartama egy ilyennek heti pár óra használat mellett, valamint ,meghibsodás esetén lehet-e/érdemes-e javíttani vagy javíttatni ezeket?
Válaszokat előre is köszi!
[ Módosította: radi8tor ]
-
macilaci78
nagyúr
válasz ZTE_luky #12180 üzenetére
Ami ebay-es tápot vettem, abból már csak egy működik, 1 A-es, legalacsonyabb fényerővel egy 5050/60 WW ledszalag van rajta, 1,25 m hosszon. Ez kb 0,2 A-t jelenthet nagyon max.
Ezen felül volt még 3 db 10 A-es. Az első rögtön füstjelekkel kezdett el kommunikálni, egy elfüstölt fél év alatt, egy másik meg úgy elkezdett ciripelni 3 hét után, hogy túlharsogta a számítógépet. Mind fém házas.Ellenben amit hazai boltban vettem 2 év garival, fém házast, azzal nem volt gond. 1,25 A, 10 A, 20 A, munkahelyen összesen 7 db megy, ebből 1 db 0-24, egy pedig legkevesebb 5 órát naponta.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Tony21 #12172 üzenetére
Lakásfelújítás volt nálunk is, a kompaktok mellé lettek ledek véve, a ledek mentek szem elé, a kompaktok meg olyan helyre, ahol mindegy, mi van. WC, kamra, előszoba kompakt, bírják 4-5 éve, de a helyükre megvannak már a ledek.
A plafonra nem, de ez egyáltalán nem zavaró - ezzel nem értek egyet: nálunk a mennyezet fehér, de igenis zavaró, hogy sötétebb, kontúros a megvilágított fal széle. Zavaró, de megszokható.
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #12182 üzenetére
Olyan helyen ahol zavaró a LED fénye,mért cseréled le a kompaktot?
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12181 üzenetére
ertem koszonom szepen. sokan mondtak h az itthon kaphatoak is ugyanazok a kinai tapok, csak dragabban, de akkor ez nem igaz? es te milyen uzletbol, webshopbol ajanlod a vasarlast? elegendo lenne nekem 20A, es mindenkepp csak ket ev garanciasat erdemes vennem?
ebayes akkor kihuzva, rendeltetesszeruen hasznaltad, nem volt tulterhelve, ugy is elfustoltek?
-
macilaci78
nagyúr
Savmart üvegbúra van felette, az úgyis árnyékolna. Ahol nincs búra, ott van állólámpa, ami a fehér mennyezetet megvilágítja. Ez önmagában egy kellemes szórt fényt ad csak úgy lézengéshez, TV-nézéshez. Meg lehet oldani, ki tudja szolgálni az igényeimet. Ugye, nem vagyunk egyformák, másnál ez lehet kizáró ok is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz ZTE_luky #12184 üzenetére
Lehet, hogy ugyanaz, de a hazai bolt megfogható a garival kapcsolatban, míg az ebay-es, banggood-os eladó nem. Nem volt annyi ledszalag akkor még a lakásban összesen, hogy akár csak egy 10A-s tápot kiterheljen.
Otthonra magamnak V-Tac-ot vettem, a boltba nem tudom, mit intézett a főnököm.
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #12185 üzenetére
Nem láttam,csak kíváncsi voltam.
-
ZTE_luky
aktív tag
válasz macilaci78 #12186 üzenetére
ertem egyszeru lutri az egesz. akkor boltban is annyi idore erdemes szamolnom csak amennyire jar a gari. igazabol ha emlekszel a hangvezerelt rendszeremhez kellene nagyobb tap kinotte a regit. kb par orat hasznalnam csak szoval nem lenne nagy terheles alatt.
haha eertem, akkor szimplan csak egy vacak es elfustolnek.
meg maglatom. ahogy elnezegettem boltban mindennel egyutt 10forint korul jon ki, amig ebayen alig 5000
-
macilaci78
nagyúr
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz macilaci78 #12190 üzenetére
Az a legnagyobb probléma szerintem, hogy ugye pár éve még elég sznob dolog volt leddel világítani, mert sose hozta be az árát. Ma meg már divatot csinálunk belőle, csak az a baj, hogy a normálisan összerakott led izzók még most is 2-4 ezer forint fele vannak. Ezek az olcsó kapacitív vibráló vackok meg nem biztos, hogy abba az irányba viszik a ledezést, ami valóban hasznos, hanem efelé: Olcsó, megbízhatatlan, de van rá gari.
Itt egy igen részletesen megírt hsz a témában, érdemes előzményestül is elolvasni, kiderül, hogy finoman szólva sem teljes megoldás, hiába a nagyobb puffer.
Persze a wc be fürdőbe tök mindegy mi van, de pl egy nappaliba, szobába, konyhába már nem.
A kinai mellett a vtacot nem ipari hulladéknak nevezni érdekes, szerintem mindenkinek volt már egy rossz vtac ledje, amit persze szó nélkül cseréltek gariba. De azért a minőséget nem náluk fogom keresni"Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #12189 üzenetére
Nem kötözködni akartam.
-
Tony21
tag
válasz macilaci78 #12182 üzenetére
Az hogy nem, az költői túlzás volt
A kívül-belül savmart búrában elakad némi fény, az meg szétszórja minden irányba, jut a plafonra is.
De töredéke a plafonra eső fény mint kompakt esetében, így ahhoz képest tényleg nem.
Lényeg, hogy engem nem zavarxxxjjjkkk: tényleg divattá vált a led, lehet, hogy a szerelőaknába is azt rakok
Pedig annyira nem nagy eresztés. Nem túl izmos CRI, kis sugárzási szög, melegedési problémák, stb ...
Ami kicsit átlag feletti, az drága, az olcsó megint drága (itt jön képbe a minél hosszabb garancia).
Van még hova fejlődni ...
Mondjuk a zseblámpákban lévő power ledek, na az igen -
ZTE_luky
aktív tag
koszonom megoldodott a tap. tobb embert megkerdeztem, elvileg ugyan az... eleg nagy lutri az egesz
most h a tap miatt nrm kell aggodnom a ledek elrttartamat szeretnem megnovelni. aluminium csikokat szerrtnek rakni az osszes ala. hol tudnam OLCSON beszerezni? Eddig csak szep sisz leceket es profilokat lattam, viszont nekem rleg lenne egy 10mm szeles hosszu vekony szal is ( nem tudom milyen vastagnak kell lennie) mindenfrle csicsa nelkul, mert a szalagbol semmi nem latszik, egy csatornaban van benne. Esetleg tudtok segiteni ebben?
-
pjen
félisten
-
pjen
félisten
válasz macilaci78 #12198 üzenetére
A saját 10mm felületén,ami sokkal nagyobb mint a szalag saját hőátadó felülete.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest