Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Digitális Állampolgárság Program
- Tökéletes töketlenség
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Szólánc.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
lkksioskdl3
aktív tag
válasz Csabroncka #7097 üzenetére
Nem befektetni szeretnék. Mint magánszemély akarok saját felhasználásra lakást, csak nyílván minél jobb árérték arányban. Mivel nem rég találkoztam először ezzel a konstrukcióval, kicsit megpróbálok utána járni van értelme erőt feccölni bele.
Szoval érdemes várni még egy picit ,hogy mérsékelje magát a Budapesten a lakás piac?
Én is láttam, hogy 1-5%kal estek az árak. Vajon ez meddig eshet vissza? Mi a reális? -
axioma
Topikgazda
válasz Csabroncka #7097 üzenetére
Azert en a NOK-ba ha lenne penzem se mernek beszallni...
A legdurvabb az volt, amikor valamelyik adon a kormany neveben valaki nyilatkozott, hogy a NOK a konstrukcio miatt biztonsagos, nem lehet bebuktatni. Aha, magat a ceget, hiszen csak akkor ad penzt lakasra, ha befolyt. Ha nem, akkor nem. De ha a mar lakast kapott tag nem fizeti tovabb, akkor mit tud csinalni? (Plane: mit akar, hiszen a szerzodo elfogadta ezt a feltetelt; sot, sajat szempontjabol orult is neki!) Ha jol remlik me'g csak hitelintezet se kell legyen a szervezo, csak penzintezet, ami azert felugyeleti es egyeb szempontok alapjan se tul jo. -
Csabroncka
addikt
válasz lkksioskdl3 #7090 üzenetére
Attól függ mennyi pénzről beszélünk! Ha van KP-d és befektetni akarsz akkor most már használt ingatlanba biztosan nem érdemes.
Megtorpantak a legtöbb helyen az árak a korábbi nagy emelkedéskehez képest pl Budapesten vagy a megyeszékhelyeken már annyi "eladó" ingatlan van horror áron, hogy visszanyal a fagyi.
Amit még érdemes megnézni azok a nagyobb tópartok nyaraló városai, vagy ha igen sok a pénzed akkor belépsz a NOK nevű állami piramisjátékba, amivel sok pénz esetén csak nyerni tudsz!
"in medias res"
-
Mercutio_
félisten
válasz Patrick #7094 üzenetére
Jól látom ott most egy újépítésű garzon 13,5M-től kezdődik?
Annak hitelkalkulátor szerint 81k jelenleg a havi törlesztője 20 évre.
Viszont még nem számoltál amortizációt, nem fizettél adót (20 év folyamatos kiadás már elég sok kockázattal jár) nem volt kiesett hónapod, nem léptek le lezúzva a lakást.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Patrick
addikt
Kire gondolsz Berlusconira?
Bár igazad lehet, ha jobban belegondolok, az egész poltikai "elit" és a pártok is, szervezett bűnözői csoportoknak felelnek meg, és mivel az emberek pénzét lopják, ami ugyebár bűncselekmény és ami a maffia fő bevételi forrása, azaz a különféle bűncselekményekből származó pénz, igazából igen, van maffia.
„Aki barátot talál, kincset talál."
-
Patrick
addikt
válasz Mercutio_ #7092 üzenetére
Veszel fel hitelt, veszel egy garzont, kiadod. Mennyiért is mennek a garzonok? 90k felett itt a hűség városában, ami a legolcsóbb volt az 75 körül volt és amiről én tudok, ahonnan én költöztem el az lett 60, 40-ről 1 éve.
Ez volt a legolcsóbb a városban és új építésű, szerencsém volt, ismerős által... 35k-val kezdtem 5 éve. Akkoriban 60-tól indultak.A hitelt nem te fizeted, ha nem a bérlő, csak ő nem tud róla, de miért is kéne tudnia. Ha volt egy kis saját tőkéd, úgy persze még könyebb, kevesebb hitelt kell felvenni, lehet kevesebb a futamidő. 90-ért kiadod, 70 a hitel havonta, 20-at megtartasz. Mi hoz neked 20k-t havonta, (ha csak nem tőzsdézel, bár az nem is 20k), a 8-12 óra munkarobot mellett? +5-10 év múlva eladod, vagy eladhatod... Az én meglátásom az, hogy a lakásárak max stagnálni fognak, de hogy lejjebb menni nem fognak, az biztos.
És akkor nem beszéltem az 50-60 nm feletti lakásokról, havi 110-130 körül megy... és igen, sokat kivesznek, de ők nem is itt dolgoznak, ha nem Ausztriában.
Nyilván ebbe nem beleugrani kell, mindent jól át kell gondolni, kétszer is, utána járni dolgoknak és persze ismerős, ismerős, ismerős...
-
Mercutio_
félisten
-
Patrick
addikt
válasz lkksioskdl3 #7090 üzenetére
Mo-n nincs maffia. Aki vagy akik annak nevezik magukat, na ők maximum "polgárjogi aktivisták"... Ukrajna, Oroszország, Olaszország, ott is inkább délen... ott van maffia, de nem itt Mo-n...
Akinek van pénze, az lakást-házat vesz, saját célra, vagy befektetésnek, megteheti.
Kiváló befektetés, akár hitelre is, megfelelő céllal, bár továbbra is állítom, nem panelba... Akinek pedig vannak kapcsolatai, vagy ismertsége és ugyebár nem utolsó sorban pénze, nem 10-20 millára gondolok, na ő befektet az biztos...Nekem is van ismertségem, csak pénzem nincs. MÉG.
-
lkksioskdl3
aktív tag
válasz Csabroncka #7089 üzenetére
Hát jelzáloghitel nem érint. Közben sikerült ügyvéddel beszélni, szerinte a maffia uralja az egészet.
Nem tudom, mennyire para így.(#7087) föccer:
Két ismerősömnél nem volt probléma a birtokba vétellel. Bár olcsó panellakásokról volt ott szó.
Néztem, hogy a valóban sokat érő lakásoknál elég nagy verseny megy és valószínűleg itt lehet jó a maffia pénze.[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz lkksioskdl3 #7085 üzenetére
Ez marhaság, hogy a Maffia viszi őket! Viszont fontos! A legtöbb bank egy hatalmasat beint, ha jelzáloghitelt akarnál felvenni egy végrehajtás alatt lévő ingatlanra. Tehát kizárólag akkor kell a toppon lenni és lépni ha KP-s vevő vagy!
"in medias res"
-
föccer
nagyúr
válasz lkksioskdl3 #7085 üzenetére
Nagyon macerás a birtokbavétel, akár évekig is elhúzódhat.
Kérdés: konszolidált valamennyire a lakáspiac? Még rá kellene költeni 6-700-é-t a lakásra és azon gondolkodom, hogy inkább már egy másikat finanszíroznék.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
axioma
Topikgazda
válasz Oppenheimer #7077 üzenetére
Ezt rendszeresen keverik. Az "onero nelkul nem lehet vasarolni" az a klasszikus esetre vonatkozik, amikor a hitelfelvevo egyetlen jelzalogosithato tulajdona a vasarlando ingatlan. A torvenyi hitelezhetosegi maximum miatt ez tenyleg nem megy, de a torveny a szumma betolt fedezethez kepest szol, tehat kieg.fedezettel siman osszejohet a teljes lakasar megfinanszirozasa a korlatozas ellenere is.
Ad abszurdum (nem ajanlott csak mint elmelet mondom) a meglevo ingatlanra lehet felvenni jelzaloghitelt (szab.fel. es nem lakashitel), es azt onerokent a masiknal bemutatni. Hulyek lennenek a bankok ezt nem csomagban ajanlani, egyreszt mert igy biztos naluk lesz mindket hitel, masreszt meg mert az emberek azokat a megoldasokat ritkan kedvelik, ahol tobb reszletbol all a tranzakcio. De egyebkent is csak spec. esetben lehet jobban kijonni (pl. mas futamido kell mert nem feltetlen all vegig rendelkezesre a kieg. fedezet, vagy az egyiket az egyik, a masiakt a masik bank engedi jobban finanszirozni, stb.) -
lkksioskdl3
aktív tag
Sziasztok!
Mennyire érdemes végrehajtás, árverés alatt álló ingatlanokra licitálni?
Vissza olvastam, de nem volt egyértelmű, hogy érdemes-e.
Többen azt írták,hogy maffia viszi vagy le van előre zsírozva. -
-
Melack
veterán
Egyes bankok a CSOKot önerőnek tekintik. Jelenleg az elvárt a 20% önerő, de ettől - ha akarnak - eltérhetnek.
Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs
-
titko
tag
Létezik!
Ha a felajánlott ingatlan értéke magasabb, akkor működhet. -
Mercutio_
félisten
válasz bugizozi #7078 üzenetére
Írja ezt a szomszédos, jóval kisebb presztizsű kerület nevével kezdődő portál
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
viharhozo
addikt
Nem ertem a kerdest.
Onero nelkul akkor vehetsz ingatlant, ha biztositeknak felajanlasz meg legalabb egy ingatlant, es a ket ingatlan egyuttes erteke megfelel a bank altal elvart erteknek.
Ez az elmelet, de bankja valogatja, h mit lehet.
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
bugizozi
őstag
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Oppenheimer
nagyúr
Létezik olyan, hogy meglévő ingatlant fedezetként használva adjanak a bankok lakáshitelt, önerő nélkül? Google első oldala szerint nincs, de biztos kell lennie ilyennek.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
adalbert1
veterán
válasz viharhozo #7067 üzenetére
Azért használt lakásoknál is vannak érdekesen kialakított árak a környéken.
Ami engem érdekelne, hogy mondjuk a 95nm-es lakások elkelnek-e a kiírt áron (71 490 000), és ha igen, akkor vajon ki veszi, és milyen célból? Gondolom olyan áron nem lehet kiadni, hogy megérje befektetésként, legalábbis én inkább vennék 2-3 kisebb/olcsóbb lakást ebből a pénzből. Saját használatra inkább házat vennék ennyiért, ha meg második-harmadik ingatlannak kellene valakinek, akkor nem hiszem, hogy az, hogy metróközeli, meg közel van a Tesco sokat nyomna a latba , szóval akkor is vagy olcsóbbat vennék, vagy ennyiért más lokációt választanék. -
attiati
veterán
válasz tkazmer #7073 üzenetére
Csak arra céloztam, hogy ha a befektetés egy része hitelből megy, akkor még mindig nem lehet a forrásköltségnél (önerő+hitel kamata) magasabb (adózott, amortizált, üresedéssel számolt) bérleti bevételt elérni.
Esetleg egy nagyon leharcolt lakásban el lehet érni 8-10% hozamot, de ott nagy a bérlő nemfizetési, rongálási kockázata és gyakran van bérlőváltás. Vagy airbnb-zéssel, de az meg szintén nagyon melós és szerintem 3-4db lakás kell hozzá, főállásban, üzletszerűen.
forrásköltségnél magasabb hozamot elérni bérletbe adással... ehhez két dolog kell szerintem
1. extrém olcsó a hitel (vagy nagyon magas önerő, de a magas önerő is inkább csak a bérlet kiváltáshoz elég, bérletbe adott befektetéshez nem. Más kérdés, hogy mégis sokan befektetnek 5%-os hozamért, valószínűleg önerőből.)
2. az adott befektetési eszköz tulajdonlását mindenki kerüli, ezért olcsón megvehető (cserébe magas a kockázat és nem likvid az eszköz). Vagy valamilyen állami korlátozás miatt nem elérhető mindenki számára, csak neked. Ez lenne a tuti biznisz.[ Szerkesztve ]
-
tkazmer
addikt
válasz attiati #7072 üzenetére
ez ellen a kockázat ellen tudsz védekezni pl. minél több saját tőkével (vagy jó időkben az aktuális cf-ből félretett pénzzel). ugyanakkor minél több saját tőkét teszel bele, annál alacsonyabb lesz a megtérülésed.
nyilván amiről beszéltem, egy erősen szélsőséges eset, aminél magasabb ROE-t termelő struktúra nem nagyon van, ennek megfelelően erősen kockázatos is, ami miatt valószínűleg nehezen kivitelezhető.[ Szerkesztve ]
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
tkazmer
addikt
válasz concret_hp #7070 üzenetére
azért a hitel ennyire nem rossz dolog, sőt
valójában a legjobb lejárat nélküli hitelre venni (és csak zsebrevágni a bérleti hozam és a hitelkamat különbségét)úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
attiati
veterán
válasz viharhozo #7067 üzenetére
felértékelődött a környék azóta
illetve ha cashflow alapon nézed, akkor 2500 ft/nm/hó bérleti díj / 630e/nm ár *12 = 4,76%/év.
Ez reális albérleti hozamnak tűnik és a havi albérleti díj is. (43nm lakás 107,5/hó).De a mellette levő épületben 500-550/nm-ért hirdetnek. Marinán is 630/nm közelében vannak. És azok nem kelnek el. Ezért nem értem én sem, hogy ezeket akkor miért vitték el. És az a szomorú, hogy 13. kerben nagyon sok jó telekre rátette a kezét a metrodom, valószínű hasonlóan drága árazással indulnak. És azokat a lakásokat már használtan sem fogják soha többet olcsóbban adni, mint a környező lakásokat.
Egyébként csak a legjobb adottságú lakásokat kapkodták el az elején.
Viszont a metrodom betartotta az ígéretét, és a első körök lefutása után feljebb vitte az árat.
Most az 1. emeleten levő lakás kerül annyiba, mint amennyiért eladták a 4.-en.
Másképpen írva 5%-ot drágítottak utána.#7068 Viharhozó: van erre a megoldásra egy speckó hitel a piacon és még előtörleszteni sem kell, éppen azt számolgatom. Ezzel a hitellel úgy tűnik, hogyha már az elején sok megtakarítás megmaradt, akkor érdemes befixálni 10 évre. Ha pedig csak a várható kamatemelés időpontjára lesz meg a tartalék, akkor a változó hitel a jó.
[ Szerkesztve ]
-
viharhozo
addikt
válasz attiati #7062 üzenetére
Azert ez annyira nem meglepo. Ha a futamido harmadaig 4,2 a kamat, a ketharmadan meg 9,1, akkor szimpla atlagolassal is kijon a 7,4.
A nagy tobbseg szamara egyeves kamatperiodussal elerheto most a Bubor+2,3%. A tizeves kamatperiodusu hitellel sztem pont ezert lesz nagyon nehez jol jarni, egyszeruen nem tudhat eleget emelkedni a par evig meg biztosan alacsonyan marado alapkamat.
Sztem pusztan penzugyileg most mindenkinek erdemes a leheto legtobb hitelt a leheto leghosszabb tavra felvenni, a maradek penzt LTP-be/egyeb helyre rakni, es ha beindul a kamatemelesi ciklus, akkor a hitelbe betorleszteni. Ezzel az elmelettel csak annyi a gond, h tobb helyrol is hallottam, h jo lakast szinte lehetetlen hitelbol venni, mert mindig lesz keszpenzes vevo.
-
viharhozo
addikt
válasz attiati #7040 üzenetére
Szerintem ez nagyon kemeny. Itt tiz eve max. netto 300k-ert mentek az uj lakasok. Azota volt mondjuk 40%-os inflacio, meg lehet molyolni, h ezek epuletgepeszetileg sokkal jobbak, de akkor is netto 600+ k-ert adjak oket.
Nem nagyon ertem, kinek eri meg ilyen aron befektetni. Ertelmezheto haszonhoz kozel 4000 Ft/nm/ho-ert kene tudni kiadni, vagy arra szamitani, h hasznaltan meg feljebb megy az ara.
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #7065 üzenetére
10 éves kockázatmentes hozam: 2,92%
10 éves banki hitelkamatok: 5%-7% körül vannak
vagyis 2-4% a felár6 hónapos bubor 1,1%
6 hónapos kamatperiódusú hitele kamatfelára 2,5%-tól indul6 hónapos bevállalásával az a gond, hogy nyerő helyzetek közül a kamatcsökkentés kiesik, így az egyetlen nyerő szituáció a kamattartás. (leszámítva a negatív huf kamatot) Viszont felfelé elviekben korlátlan a kamatszint, így a bukó is.
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #7063 üzenetére
Az árazás szerintem nincs fölé lőve (azon kívül, hogy nyugat eu bankrendszerhez képest magas a felár, de az talán érthető). A változó kamatozásút a mindenkor aktuális buborhoz árazzák, a fix 10 éveset pedig a kiinduló 10 éves hozamhoz. Vagy úgy érted, hogy az ügyfelek a futamidőt lövik túl hosszúra?
Az tudatosult bennem is, hogy a hosszúval biztosítást vesz az ember, és rosszul jár, ha nem következik be a káresemény (végül is ez a biztosítás lényege). De azt nem gondoltam végig, hogy ilyen jelentős káresemény bekövetkezésénél is egálban marad az ember biztosítás nélkül is.
Míg a biztosítás megkötésével a káresemény elmaradásakor már sehogy sem tud jól járni a fix 10 évessel.Persze számolni kell egy szélsőségesen rossz forgatókönyvet (pl. 2. évtől hirtelen 5%, 4. évtől hirtelen 10% és csak a 8. évtől jön le fokozatosan 5%-ra)
és egy reálisabb (de szintén pesszimista) forgatókönyvet (2-4. év között fokozatos kamatemelés 5%-ra, 4-6. év között 8% és 6. év után fokozatosan jön le 3%-ra)
Úgy látom, hogy az elején kell tartalékkal nekifutni és folyamatosan növelni azt. És ha elindulnak fel a kamatok, akkor csökkenteni a tőketartozást. (persze ott meg a feláldozott tartalék feláldozott betéti kamata is magas)
[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz attiati #7062 üzenetére
hát az elején megnyert kamatkülönbözet az biztosan sokkal többet számít, mint ami a végén van különbség, szóval annyira nem tűnik hihetetlennek.
+ nyilván minél hosszabb a kamatperiódus annál nehezebb jól árazni, tehát a hosszú periódust inkább fölélövik, emiatt is simán lehet hogy jobb a rövid.vagy fullba vagy sehogy :D
-
attiati
veterán
végigszámoltam az erste 6 hónapos és 10 éves kalkulátorával is, nem speciális előtörlesztős hitelre is
10 misi hitel 10 évre 10 éves kamatperiódussal 6,7% ügyleti kamat:
törlesztő végig fix: 114,568 ftugyanez a hitel 6 hónapos kamatperiódussal az alábbiak szerint:
1-35. hónapban az ügyleti kamat: 4,2% (1,5% bubor + 2,7% felár), törlesztő: 102,198
36-120. hónapig a 7,426,635 ft fennmaradó tőketartozásra az ügyleti kamat felmegy 7,7%-ra (5% bubor + 2,7% felár), és a törlesztőrészlet így lesz ugyanannyi, mint a fix 10 évesnél: 114,646 ft
Tehát 3,5% kamatemelést kibírt a hitel?De ha az első 36 hónapban megnyert alacsonyabb törlesztőt is elveszíthetem a hátralevő 84 hónapban
(36hó * 114,568-102,198 = 445,320 / 84 = 5301), akkor a hátralevő 84 hónapra a fix törlesztőhöz képest még 5300 ft-al magasabb 119,868 ft-os törlesztőt is bevállalhatok, hogy a teljes 10 éves futamidő alatt egálban legyen a változó 6 hónapos kamatozású hitel a fix 10 évessel.
Ez 9,12%-os ügyletkamatnál következik be (6,42% bubor + 2,7% felár), törlesztőrészlet: 119,940
Az egálhoz 4,92% kamatemelést kibírt.Ez így reális?
concret:: közben rájöttem, hogy a "speciális" hitelnél futamidő rövidítés is van, ami még jobban bonyolítja, és a hátralevő futamidőt a lerövidült futamidőre kell csökkenteni.
Ezért kiindultam a fenti alap hitelből (ott nincs előtörlesztés kavarás). Itt már nem annyira kedvező számok jöttek ki, de még így is jó, ha igaz.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
120 hónapos (10 éves) hitelnél
10 éves kam.per kamata legyen 6,8%
6 hónapos kam.per kamata: 4,3% (1,5% 6 hónapos bubor) + fix 2,8% spread))ha mondjuk 3 évig nem számítok a 6 hónapos bubor emelkedésére, akkor a 36. hónapig akkora összeg betörleszthető és a fennmaradó tőketartozás annyira lecsökkenthető, hogy utána 9,5%-os hitelkamat (6,7%-os bubor +2,8% spread) mellett jönne ki akkora törlesztőrészlet a 6 hónapos kamatperiódussal a hátralevő 84 hónapra (fennmaradó tőketartozásra), mint a futamidő elején 10 éves kamatperiódusra befixált 6,8%-os kamat mellett
Tény, hogy speciális hitel, mert a számlán tartott önerő folyamatos előtörlesztésként működik. De így elég hihetetlennek tűnik, hogy elegendő az első három évet kibekkelni alacsony kamatkörnyezet mellett és utána akár hirtelen 5,2%ponttal is emelkedhet a 6 hónapos bubor és ott maradhat a teljes hátralevő futamidőre, akkor is csak ugyanannyi lesz a hátralevő futamidőben a törlesztő, mintha az elején 10 évre befixálnám.
Valamit biztosan nem jól számolok. Biztos, hogy a kamatváltozáskor csak annyi történik, hogy a fennálló tőketartozást újraszámolják a megváltozott kamattal a hátralevő lerövidült futamidőre?
-
axioma
Topikgazda
válasz attiati #7057 üzenetére
Milyen hitel ez tulkepp?
Valtozo kamatperiodusrol nem tudok. A kam.per. allando szokott lenni, a kamat a valtozo, ami igy - az adott hitelre vonatkoztatva - csak a kamper. valtasakor valtozhat.
Igen, az igy van, hogy a fennallo toketartozasra a fennallo futamidore kell ujraszamolni.
Azert az induloval szamoljak vegig, mert nem lehet megmondani, hogy kesobb mennyi lesz. (Raadasul a kesobbi kamatkornyezetben mast jelent a tobbihez kepest az a torl.reszlet.) -
attiati
veterán
tudnom kellene, de nem vagyok benne 100%-ra biztos
Változó kamatperiódusú hitelnél (legyen pl. 12hó) az induló hiteltörlesztőt adja meg minden kalkulátor, fix összegként kivetítve a teljes futamidőre (pl. 120 hó), de ez nem reális.
Tegyük fel, hogy 4% az induló kamatláb és a következők szerint változik a futamidő alatt.
1-36. hó = 4%
37-96. hó = 8%
97-120. hó = 5%A törlesztőrészletek újraszámításánál a 37. hónapban fennálló tőketartozás egy 84 hónapos futamidejű 8%-os hitellé változik, és a 97. hónapban fennálló tőketartozás egy 24 hónapos futamidejű 5%-ossá?
Magyarul a kalkulátorban ki kell számolni egy 84hónapos 8%-os hitel és egy 24 hónapos 5%-os hitel törlesztőjét kizárólag a mindenkori fennmaradó tőketartozásra vetítve és megkapom a jövőben várható törlesztőrészleteket?
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Mercutio_ #7052 üzenetére
Hat nekem azt mondta az ugyved, ez nem egy zsak krumpli, penzt mar csak szarazpecsetes szerzodesre adjak at. Mondjuk a nemhiv tullap helyben lekerve korrekt (es csak egy ezres), igaz elozo napi allapot, de az ugyved peldaul felel a szemelyi valos voltaert, amit en nem vallalnek be, nem szakmam... Na meg ki az aki el akarja adni, es nincs neki semmilyen papirja az ingatlan tulajdonviszonyairol?
Mondjuk olyat me'g el tudok kepzelni, hogy ha attol felsz hogy kozben elviszik mert nem foglaloztal, hogy te a foglalot ugyvedi letetbe mar elore leteszed, mind1 mit veszel kb. hasonlo ertekben, es a tullapon levo szemely adataira ott helyben alairsz valamit, hogy ove amint a szarazpecsetes szerzodes van. Mert igy csalo nem jut hozza csak aki tenyleg tulaj, es ugyan elvben beleirhatod, hogy cserebe elallasnal tartozik, de ez csak a tisztesseges embereknel hatasos (bar a behajtasa akkor is erdekes, de ez altalaban is igy van). Na meg az elado is kell ertse, h mi az ugyvedi letet, h azt nem kerheted vissza ha o teljesit.[ Szerkesztve ]
-
bugizozi
őstag
válasz Mercutio_ #7049 üzenetére
Szia!
Igen mi is igy csináltuk csak nekünk az eladó akarta h fizessünk x összeget a foglaló előtt h amíg meglesz a tuli lap nehogy elajjunk a vásárlástól.
Ügyvédnek mondod meg tudja csinálni persze plusz összegért.VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #7052 üzenetére
regisztralsz egy ugyfelkaput es ha eles a helyzet, akkor ne sajnald a 3000 ft-ot a nem hiteles tulajdoni lap lekeresre (vagy ha mar elore keresel magadnak ugyvedet, akkor szivessegbol talan megoldja neked, nem sportszeruen uzve)
a foglalot pedig atadhatod ugyved jelenleteben is.
kulon dijert kothettek eloszerzodest is a fobb pontokat beleirva
a legelso az, hogy keresel egy jo dijazasu es megbizhato ugyvedet, akin latod, hogy annak tudataban is hajlando veled foglalkozni, hogy nem is biztos, hogy lesz adasveteli ugylet. Kamarai tagsagat is ellenoriznem, stb... utana jo esetben van egy biztos tamaszod. +30-50e korul megirjatok az eloszerzodest foglalo atadassal. Vagy ha meg tudtok egyezni minden reszletben 1-2 nap alatt, akkor mehet egybol a vegleges szerzodes. Attol fugg, hogy ar alatti ingatlant keresel e, kapkodos ugyintezessel. Ilyenkor jol jon a hetvegen is dolgozo ugyved. Szerintem elo kell kesziteni mindent, es akkor nincs gond.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz attiati #7051 üzenetére
Példa: Látok egy hirdetést, felhivom, megyek megnézem, tetszik, DE
- Nincs kéznél friss tulajdonilap,
- Azt se tudom, hogy a valódi tulajjal tárgyalok-e (lásd. airbnb-s csalók)
- a felsoroltak miatt foglalót sem szívesen adnék,
- de nem szeretném, ha minden rendben és odaadnák másnakEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #7049 üzenetére
es ha te allsz el az adasveteltol, akkor ugyanakkora osszeget kell adnod, mint forditva?
sztem ez csak igy mukodik, igy aranyos.
es ez gyakorlatilag a foglalo. viszont az at nem adott foglalo nehezen funkcionalhat foglalokent.bizalomhiany miatt nem adod at?
tulajdoni lapot nem tudsz lekerni?
kicsit zavaros ez igy -
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
Létezik olyan (elő?)szerződés amiben, ha megnézek egy lakást, de mivel még nincs tulajdonilap nem akarom foglalózni rögzíthető a vételi szándék és az, hogy ha eláll az eladó engem X összeggel kartalanít?
-
Matthew
őstag
Sziasztok!
Meglévő jelzáloghitelem kiváltásán gondolkozom, nézegettem ilyesmi kalkulátorokat és azok alapján talán megérné bankot váltanom. Tudnátok nekem esetleg egy korrekt hitel tanácsadót ajánlani aki segítene eligazodni a rengeteg ajánlat között?
Köszönöm! -
tkazmer
addikt
ha céggel veszed, ingatlanforgalmazási célú ingatlanvásárlás esetén csak 2% az illeték.
ez emlékeim szerint úgy működik, hogy a vásárlástól számított 2 éven belül kell eladnod az ingatlant.[ Szerkesztve ]
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
attiati
veterán
en is meglepodtem, de csak kicsit szamitottam olcsobbra (550 max 600), mert a metrodom mar a valsag alatt is 500e/nm feletti aron epitett a rozsnyai utcaban, ami rosszabb lokacio is. Azon dobbentem le, hogy 10 perc alatt lefoglaltak 40 lakast a 120bol? (szamitottam ra, hogy a hatso csendes reszre nezo lakasok a jok, es a legfelso emeletiek mennek el elsonek, de arra nem, hogy szinte az osszes ilyen lakas elmegy ilyen aron)
-
Memphis
tag
Meg kell fizetni ugyanúgy az illetéket.
Az adózás meg csak akkor van ha többért adod el. Ha akár 1 forinttal is kevesebbért adod el, akkor már nem kell adót fizetni.
Ha meg veszel, akkor ha drágábbat különbözeti illeték, ha olcsóbbat nincs illeték.Ha ma nulla CELSIUS fok van és holnap kétszer olyan hideg várható, hány CELSIUS fok lesz holnap? :D (bezártam a kiskaput)
-
attiati
veterán
a Babér utcai társasházról esetleg lementette valaki a lakáslistát az értékesítés megindításakor?
-
attiati
veterán
Szerintem nem befolyásolja, az illetékfizetést ugyanúgy meg kell tenned, de kérdezd meg a NAV-ot. (
+ adóznod kell a különbözet után, ha többért adod el)Ha egy éven belül újra lakást veszel, akkor a korábban eladott ingatlan után befizetett illeték mértékéig nem kell majd illetéket fizetned. Ha egy évnél többet vársz, akkor az új lakás után is illetékelned kell.
[ Szerkesztve ]
-
codec
senior tag
Üdv!
Ha egy frissen vásárolt lakást amiről még nem lett befizetve a vagyonszerzési illeték, egyből eladnék, hogyan alakulna az illeték mértéke?
Köszönöm.Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
-
attiati
veterán
A szükségesnél jóval kevesebb lakás épül, ami nem véletlen
hát nem tudom, ezek elég durva számok:
A helyzetértékelésben az ÉVOSZ egyebek mellett megállapítja, hogy az építési ágazat jövedelmezőségi helyzete 1-2 százalékos mértékben javult ugyan, de továbbra is alacsony, összességében az árbevétel-arányos nyereség átlagosan 5-6 százalék között mozog. Ezen belül nagy a szóródás, a mélyépítés, az út- és vasútépítés területén 12-15 százalékos, az épületépítés területén 4-5 százalékos, a lakásépítéseknél 0-2 százalék közötti a jövedelmezőség.
-
attiati
veterán
25 misi, tüzér utca, 1. emelet, 70nm-es, 2+1 szobás. A társasház alápincézett, magasföldszint + 2 emelet kialakítású, magas tetős, lift nélküli, 7 lakásos társasház. Felújítandó állapotú!
-
attiati
veterán
válasz PeeterssoN #7034 üzenetére
Köszi, úgy nézem, hogy most 15-16M körül hirdetnek akkorákat ott. Ez 16x-os értéknövekedés, ami kb évente 11%. De nincs benne a bérleti hozam, ami növeli az értéket.
Megnéztem, és 1990.októberében elhelyezett 1 ft ma 20,28ft-ot ér, mindig jegybanki alapkamaton parkoltatva.
Itt lehet nézegetni a számítást, de nem biztos, hogy mindig el lehetett érni azt a hozamot, így lehet, hogy teljesen fals képet ad.Mondjuk következtetést nem tudok levonni belőle. Talán annyit, hogy inflációs időszakokban a munkavállalók alkupozíciója és érdekérvényesítő képessége gyenge, így nincs reálbér emelkedés, és talán emiatt nincs a lakásnak, mint reáleszköznek értékálló képessége?
és itt találtam egy terjedelmes TARKI doksit a 90-es évek lakáspiacáról
[ Szerkesztve ]
-
-
axioma
Topikgazda
válasz attiati #7032 üzenetére
Hat nekem csak ennyi infom van sajna. Videken voltunk korabban. Amugy utcanev van hozzajuk (kiveve a kobanyai), csak nem akartam kiirni ide.
Nezd, en 98-ban vegeztem az egyetemen, es a veget kiveve nem nagyon figyeltem en a gazdasagot, kamatokat. Ami remlik, hogy aki az otp-nel nem fizette ki a regi hitele felet, az talan 14%-on kellett tovabb fizesse a korabbi 3% helyett, DE volt olyan variacio, hogy valtozatlan torlesztoreszlettel - azaz sokaknak ezalatt nem fogyott, hanem nott a tartozasa... -
attiati
veterán
Inflációs időszakból lenne jó egy-két tranzakció (1990-97 között, minél közelebb az elejéhez, annál jobb .)
utcával, lakás nagyságával együttArról van konkrét infód, hogy akkoriban konkrét hónapban hány % éves kamatot adott egy bank?
Azért érdekel, hogy a mindenkori jegybanki alapkamat felett, vagy alatt gyűjtöttek forrást a bankok?Én 2005-2006 körül kezdtem követni, akkoriban a forráshiányos bankszektor (140%-os hitel/betét mutató miatt) mindig jegybanki alapkamat felett gyűjtött betétet. De már a jegybanki alapkamat is reálkamatot fizetett volna.
infláció, jegybanki alapkamat, gdp, reálbér, lakásár, albérleti hozam
Ez a "pár" adat historikusan 20-25 évre visszamenőleg kiadná az összképet és a jelenlegi reális helyzetet.
Az első 4 simán begyűjthető, utóbbi kettőről meg fogalmam sincs. -
Mercutio_
félisten
válasz attiati #7029 üzenetére
Talán a válság előtti árakhoz lehetne viszonyítani, mint "lokális" csúcshoz
'90 környéke talán annyiból más, hogy - saccra - kevesebb embernek volt lakásvételhez elegendő megtakarítása, igaz később(?) volt az önkormi lakások kedvezményes vételi lehetősége + az az akció, hogy ha a lakáskölcsön 50%-át egyben kifizetted a másik felét elengedték.
-
axioma
Topikgazda
válasz attiati #7029 üzenetére
A 90-es evek elejen azert volt par torzito tenyezo...
Ott volt a karpotlasi jegy, dolgozoi reszvenyprogram vagy mi, es kismillio vallalkozo (azert a szoci vegen a maszek volt a penzeszsak megfeleloje... sokan hittek hogy azt ok is meg tudjak csinalni, uszott el a penz dogivel); az ingatlanpiacon a berleti jogok adasvetele mint lakasszerzesi mod, plusz az onkorm. berlakasok eladasa, ilyesmi. Nem tudom, hogy penzugyileg hasonlithato-e. (Peldaul abban az idoben volt az, hogy az otp az adott ho 26-an szamlan levo penzre adta a havi kamatot, mig mas bankok mar napi kamatot adtak... akinek penze volt, 28 napra itt, 2-3 napra ott ta'rolta...)
Mi 98 vegen vettunk Bekason me'g epp az arak megindulasa elott (nem, nem vagyok jos, csak akkor koltoztem Bp-re) 3.3M-ert, az akkor soknak szamitott egy 9. emeleti 50nm-es lakast. Ez a szovetkezetbol kivalt es igy atlagosnal jobb gazdalkodasu/allapotu volt, ezert volt 3M felett, jellemzoen 3 korul hirdettek es alatta adtak el a hasonloakat. (A papiros express anno ugy kezdodott, hogy Buda 3M alatt... ja kobanyan adtak volna ugyanakkor egy 3 szobasat 2.6M-ert, talan 68nm de kulso folyosos.) Eladtuk kb. nulla beruhazassal 2004-ben 9.8-ert (egy 1-200e-es polcrendszert hagytunk benne pluszban.)
Jut eszembe, ismerosi korbol van egy masik, Zuglo, Szentmihalyi ut, 10 emeletesben 46 nm 1.5 szoba plusz gardrob volt 2.8M meghozza 98 elejen. Eladva azt hiszem 2004, 8.5M.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz viharhozo #7027 üzenetére
Nem arra az egy lakásra reagáltam, hanem hogy sok helyen olvasni, hogy elszálltak a lakásárak. Attól függ mihez képest. Fogalmam nincs mihez kellene nézni. Nem jó kiindulópontnak az 1990 és az 1998 sem.
(1990 összeomló gdp, elszálló infláció. 1998 után a nominálárak a 4x-esére mentek 5 év alatt).
2008 sem tűnik jó összehasonlítási alapnak az ingatlanpiaci válság kezdete miatt.Nem tudom hogyan számolják az FHB lakásindexét, de a bp-i lakáspiac sem csak a jó helyekről szól.
1990-ben miért nem menekültek az emberek lakásbefektetésbe az infláció elől?
Pénzügyi eszközökben is megkapták a reálhozamukat? Az ÁKK nem közöl adatokat arról az időszakról. Nem tudom, hogy egy mezei embernek akkoriban volt e lehetősége jegybanki alapkamaton parkoltatni a pénzt.
Az a furcsa nekem, hogy a pénz elértéktelenedésével ugyanúgy elinflálódott a lakás (pedig reáleszköz).Van bárkinek ismerőse, aki az 1990-es évek elején vett Bp-en lakást?
nm, ár, utca?Ha több is van, annál jobb. És meg lehet nézni, hogy ugyanabban az utcában, vagy környéken most mennyiért mennek. (persze nem extrém példa kellene, pl. a semmiből újjáépített / felkapott városrész, stb...)
[ Szerkesztve ]
-
viharhozo
addikt
válasz attiati #7022 üzenetére
Azert itt ket tenyezo is van, amit figyelembe kell venni. Egyreszt, ahogy titcar is irta, a bazis onkenyessege, masreszt meg az, h ez egy atlag, tehat nincs igazan ertelme egy lakasra lebontani.
Az FHB-lakasindex szerint a nominalarak atlagban meg mindig a 2008-as szint alatt vannak, ez szerintem a fovarosi lakasok tobbsegere nem igaz, de orszagos atlagban lehet, h kimutathato.
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #7025 üzenetére
Épp elég azt az egy sajátot eldönteni normálisan. (igénynek megfelelő, időzítés, buktatók, adminisztráció)
Sötétben tapogatózik az ember, nem tudja időben elhelyezni az aktuális piaci fázist és nem ismeri a befolyásoló tényezőket. -
concret_hp
addikt
válasz attiati #7024 üzenetére
ha igazán precíz akarsz lenni akkor az alapkamathoz képesti hozamot kéne számolni (bár az onnan már egyszerű)
sztem simán úgy kell matekozni, hogy a lakással jó diverzifikálni, de nagyon fontos a jó beszállási pont (amiről úgy néz ki csúszok le...) szóval amíg a sajátod nincs kifizetve, + azon kívül nincs 3-4 lakásnyi pénzed máshol, addig pusztán befektetési szempontból nézve én valószínűleg nem vennék még 1 lakást.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #7023 üzenetére
nem tudom, akkor mi legyen a bázis?
Minél hosszabb idősorom van, annál jobban ki kell jönni a hosszútávnak. Igaz, hogy torz az eleje.
És valószínű, hogy 98 körül normalizálódott a helyzet inflációs szempontból is. Akkoriban kezdett stabilizálódni az infláció 5-10% között, ha lehet ilyet mondani
De utána meg 5 év alatt majdnem triplázódtak az árak reálértéken! Így 98-at sem venném bázisnak.
Bármennyire is torz a rendszerváltás utáni időszak, az infláció elszabadulásával egyáltalán nem emelkedtek a lakásárak az inflációval azonos mértékben. Az jól látszik, hogy az elmúlt 25 évben a magyar lakáspiacon egyetlen egy jó időszak volt, amikor reálértéken képesek voltak nőni az árak: 1998-2003
Azért kérdeztem, hogy vajon a bérleti hozamok hogyan alakulhattak az elmúlt x évtizedben, mert "valahol lakni kell" alapon a bérleti hozammal korrigálni kell az értéket felfelé.
Fogalmam sincs a bérleti hozamszintek alakulásáról 2006 előtt. Saját tapasztalat alapján 2006-2016 között szerintem úgy 4-8% között ingadozott bp-en.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Patrick #7021 üzenetére
Elég sok chartot nézegettem mostanában.
1990-től nézve az inflációval korrigált ár (reálár) bőven az 1990-es év árai alatt van.1990 = 100% (bázis)
2014 = 50% !
(1998-ban 35%-on állt ez az érték)Azóta mondjuk feljött 65-70%-ra és persze ebben az indexben nincs benne a bérleti hozam, de az infláció (vagy az ország leszakadása) kinyírta az ingatlanárakat az elmúlt évtizedekben.
-
attiati
veterán
800e/nm feletti ár erre a garzonra? Oké, hogy a vizes vb közelében van.
-
amargo
addikt
mi pont most vagyunk ebben a helyzetben, hogy aggloban kezdjuk epitkezni vagy mi legyen. a suli fontos szempont nekunk is, de ahova mennenk 11ker ott nem tudunk megfizetni egy hazat.. lakas is 30M kornyeke. igy marad egy jol frekventalt terulet. de erdekelne, hogy ti miben gondolkoztok meg, csalad szempontjabol. mire figyeljunk.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
axioma
Topikgazda
Azert az nem meglepo, hogy a felujitando is elkel. En is vennek felujitandot, persze normalis aron, HA pont nekem jo helyen van. Ott a jo allapotu altalaban a kovetkezo bajoktol szenved: 1. nagyon nem az en izlesem, sot, tul van spilazva 2. me'g helyiseg is van olyan amit atfunkcioznek (jo, nem vagyunk atlagos igenyuek) 3. jellemzoen a felujitas az 80% esztetikai, es max. 20% muszaki, nekem pont forditva kene 4. nyilvan veszett draga.
Arrol nem is beszelve, hogy bizonyos meretu lakasnal lehet a feleben lakni a masik felet szetverni.
Es - persze azert fuggoen a minosegtol, kornyektol stb. - a rakoltott penz egy reszet azert vissza lehet kapni egy majdani eladaskor. Nyaron nalunk lenne erre sajat idonkbol kapacitas.Termeszetesen a legjobb epitkezes lenne, amikor minden a mi elkepzelesunk szerint megy, de most szerintem gazdasagi ongyilkossag lenne (szocpolt mar eljatszottuk, semmi nem jarna). Na meg az elado telkek igen kevesse vannak nekunk jo helyen. Az se biztos, hogy veszunk, igazabol idot vennenk, mivelhogy most kicsit messze lakunk - agglo -, es a kiskamaszok meg mar jarnanak onalloan, erre nem jo egy (majdnem) csak kocsis kornyek (minimum negyed ora a hev gyalog). Antimazli, hogy pont mostanra jott ez ki elesen, de hat a jobb gimik azert adott foldrajzi helyen vannak... Az a baj, hogy kozben a mienket egyaltalan nem biztos, hogy tobbert vinnek el. Igaz, amig meg se hirdetjuk, nem deurl ki...
-
codec
senior tag
Vidéken is hasonló helyzetről tudok beszámolni, bár ott egyenlőre ilyen 3-5% körüli drágulást látok, de szerintem nem áll meg ennyinél.
És ami még furcsa nekem, hogy a szemetet is viszik. Tehát ahol a lakás árának kb még felét vagy 2/3-át rá kell még költeni, mert olyan állapotban van.[ Szerkesztve ]
Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
-
codec
senior tag
Ahogy Én látom, megint kicsit megindultak a lakásárak felfelé. Ez a kibővített csok megkeverte kicsit a dolgokat.
Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!
-
nandow
aktív tag
válasz PeeterssoN #7009 üzenetére
Igen, erről hallottam már én is.
Köszi az infókat! -
attiati
veterán
van valakinek bármilyen megbízható statisztikája a hazai albérleti költségek % alakulásáról az elmúlt évtizedekből?
albérleti hozam (költség) = éves albérleti díj / lakás ára
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz attiati #7004 üzenetére
Az szja mindig is a jovedelem alapjan volt, nem a bevetel alapjan, de ez azt jelenti, hogy az _eladott_ lakas beszerzesi es rakoltesi arat lehetett levonni. Meg ugye most mar a jovedelmet 5 ev tulajdonlas utan bevallani se kell, annyira nulla (az szja - ertelemszeruen - azt a jovedelmet akarta ado ala vonni, amit abbol szerez valaki, hogy szar allapotban megveszi, felujitja, tobbert eladja mint a forintalis raforditas: na az az o - fizikai vagy szellemi - munkajanak az ellenerteke, es mint ilyen szja-zando). Itt peldaul az illetek raforditaskent, azaz adoalap-csokkentokent jelentkezik (csak a tenyleges kifizetett!).
Illeteknel van ez a kulonbozeti, marmint a most eladott es utana vett kozotti, es igen, itt volt a negativ kulonbsegre is illetek, ami baromsag ha azt nezzuk, hogy vagyon_szerzesi_ illetek a neve. De ez mar eleve egy kedvezmeny, amivel nem volt kotelezo elni... mondjuk teny, hogy korrektebb igy, hogy negativ eseten nincs. -
nandow
aktív tag
válasz PeeterssoN #7003 üzenetére
Köszi szépen!
(#7004) attiati
Ezt azért nem merem bevállalni, inkább akkor kifizetem az illetéket.Csak hát szomorú, hogy egyébként is az egekben vannak az ingatlanárak, aztán akkor még az illetéket is ki kell fizetni, ami meg nem kevés. És semmi kedvezmény, vagy valami...
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
elég skizofrén az ingatlanpiac
34nm 17misi Kerekes utca - egy nap alatt elvitték 500e/nm-ért?
pár utcával arrébb 33nm 15misi, felújítandó ennyiért ott?
teve utca 40nm 27misi - 675ft/nm - ez tök beteg, mikor a sidi angel ott van a szomszédban és 25%-kal olcsóbbak az új lakásokez meg... 40 misi 56nm+24nm terasz = 64nm, 625e/nm a béke térnél egy penthouse lakásért?
közben meg 100x értelmesebb lakások nem mennek el a figyelőlistámról
63nm-es 1+2 félszobás lakások 32M körül, és hónapok óta eladó több is[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
egy megoldás van tán, de melós és kockázatos:
venni egy 15 millió alatti lakást, ami nagyon forgalomképes, és valamivel ár alatt van.
Megvenni, aztán eladni. És a következő nagyobb értékű lakásnál csak az illeték különbözetet kell kifizetni. Biztos nem csinálnám csak az illeték miatt.logikátlan szabály ez az illeték értékhatár:
Veszel 15 misiért egy első lakást, de a bankszámládon áll még 100 misi, akkor illetékkedvezményt kapsz.
De ha veszel 20 misiért egy lakást, amiből csak 10 misi az önerőd, a maradék meg hitel, akkor 0 illetékkedvezményt kapsz.A legszebb az egészben, hogy pár éve még a negatív különbözet után is illetékelni kellett, ha valaki egy kisebb értékűre cserélte a lakását Vagy az lehet a különbözet szja-ra vonatkozott, már nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
nandow
aktív tag
Sziasztok!
Jól értelmezem a jogszabályt, hogy használt lakás vásárlása esetén illeték kedvezmény számomra csak abban merülhetne ki, ha 15 millió forint alatti lakást vennék? Ekkor csak 2% lenne az illeték.
Vagyis hogy nekem nincs olyan opció, hogy nem kellene illetéket fizetnem?
35 év alatt vagyok, és első lakás lenne. És nem új lakásról van szó.Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
Gergello
addikt
válasz attiati #7000 üzenetére
Nem lett különvéve, az egész értéke lett egyben meghatározva, ez egy olyan emeletes ház, hogy az egyik csücske a garázs, felette szoba van. Nem értelmezhető külön. Végül beírtam 500.000 Ft-ot a garázs értékére ... Ma megyek átvenni a levelet, nagyon kíváncsi vagyok mennyivel fog eltérni a megállapított forgalmi érték.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Trollok komolyan
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Mini PC
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- HP 630 laptop (15,6/i3-G2/4GB/500HDD/Magyar/Windows7)
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- Dell Latitude 3490 laptop (14/i3-G7/8GB/128SSD/AkkuX)
- Meta Quest 3 128gb +kiegészítők! (Garanciális)
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest