Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#17101) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

ERSTE Fogyasztóbarát Lakáshitel. Végtörlesztés a hitelfelvételt követő 3 éven belül.

Pontosan milyen költségei lesznek?

Netbankban megnéztem a hátralévő összeget, azt és annak az 1%-át kell kifizetnem? Lesz-e más költség? Pl. a hirdetményben külön soron van szerződésmódosítási költség (30 ezer Ft/alkalom). A végtörlesztés annak számít-e és az 1%-on felül kiszámlázzák-e? Más egyéb kezelési költség?

Köszönöm!

(#17102) Nehaiu válasza Brandynew (#17101) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

A végtörlesztés nem szerződésmódosítás, így annak a díját nem fogják felszámítani. Amire viszont számíthatsz az 1%-on kívül, azok azok a tételek, amiket a bank esetleg kedvezményként nyújtott neked a hitel felvételekor. Pl. értékbecslői díj, közjegyzői díj, folyósítási díj stb., ezeket fel szokták számolni visszamenőlegesen abban az esetben, ha x (általában 5) éven belül végtörlesztesz. Ezeknek szerintem benne kell lennie a hitelszerződésben, de a bank biztosan meg tudja neked mondani.

(#17103) Ezekiell válasza Nehaiu (#17102) üzenetére


Ezekiell
veterán

Benne van a hitelszerződésben, igen, kötelező. Ott kell megnézni - de általánosságban 1% + felvételkori kedvezmények.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#17105) Brave_86 válasza Brave_86 (#17097) üzenetére


Brave_86
aktív tag

CSOK 10M hitel
10 000 000 Ft -> 13 310 342 Ft visszafizetendő
20 év esetén havi: 13 793 Ft kamat
Korábbi hsz-om alapján, update:
mínusz Illeték ~700E Ft (esetünkben, ha januártól elengedik)
Maradék: 2.610.342 (kamat) -> 10. 876 Ft havonta

(#17106) Kobe válasza Brave_86 (#17104) üzenetére


Kobe
veterán

Ez mar annyira a legalja / otlettelen / koncepciotlan megmozdulas, hogy ezek utan mar csak az abszolut racionalizalhatatlan debill penzszoras marad (vagyis ugyanaz amit eddig csinaltak)
Szoval, jovo hettol:
-X milla annak akinek megvan mind a 2 fule
-X milla annak akinek teljes a fogsora
-X+2 milla annak aki a fenti ket kriteriumot egyszerre teljesiti
-X+4 milla ha emelle papiron igazolja hogy 80 feletti az IQ ja

(#17107) Mauzes válasza Kobe (#17106) üzenetére


Mauzes
őstag

Novák Katalin azt mondta, hogy lesz még legalább egy családtámogatási döntés...

[ Szerkesztve ]

(#17108) Kobe válasza Mauzes (#17107) üzenetére


Kobe
veterán

Felolem lehet 8 de akar 800 is. Varom, szeles mosollyal a kepemen hogy a kiterjedt hatastanulmonyokon alapulo, 2 nap alatt a seggukbol elorantott akciotervek, amiket gazdasagpolitikanak csufolnak es a szar alapra epitett haz toldozgatasat foltozgatasat jelenti, alapjaiban egjen a kormukre.
Meg azokra, akik ezekre az int3zkedesekre biztak a kovetkezo 10-20 evuket es eselyesen mennek a lecsoba.
Csak az o vizentartasukat mar nem az en adom fogja fizetni.

Perpill allapot szerint europa nem nagyon ussza meg egugyi krizishelyzet vagy ujabb lezaras nelkul, max ha sikerul politikailag eladni hogy miert lesz szukseges a nyugdijas generacio egy merheto reszerol lemondani / elengedni oket. Viharos idoben ez biza keves lesz, de majd a tobbiek megnezik mit tud az arvizi tutajos a vad tengeren.
En amint nyilnak a hatarok, pattanas kulfoldre, melok 80%a mar most is kulfoldi. Eleg volt.

(#17109) Brandynew válasza Kobe (#17106) üzenetére


Brandynew
őstag

Nem értek egyet. Szerintem teljesen racionális döntés, hogy a CSOK-ot igénybe vevők ne fizessenek illetéket, azt nem értem, hogy eddig miért kellett. Így plusz egy érv a CSOK mellett, nem szól ez semmi másról és nem is kell neki.

(#17110) hurenzon válasza Brandynew (#17109) üzenetére


hurenzon
senior tag

Szerintem is nagyon jó döntés volt.

(#17111) Because válasza Brandynew (#17109) üzenetére


Because
őstag

CSOK összege már a beugró, ezen felül lehet az ingatlan tényleges ára. Számomra mosolyogtató volt a tájékoztatón elhangzott fiatalok 50 000 000-os ingatlana, persze nyilván van az a réteg :)

(#17112) Brandynew válasza Because (#17111) üzenetére


Brandynew
őstag

Az a szomorú, hogy sokan így látják: fiatalok nem vehetnek 50 milliós lakást, ahhoz örökölni kell, szülői támogatás kell, 1+ milliót kell keresni stb. Nálam hitelesebben senki nem állíthatja: ez nem igaz. Azért gondolják így sokan, mert ezt olvassák, ezt hallják és nem mennek utána. Közalkalmazott vagyok, 30 alatt és éppen most van folyamatban az 50+ millió Ft-os házvásárlásom. Szülői segítség vagy más tőke nélkül. Igenis lehetséges, és ha nekem elérhető közalkalmazottként, akkor másnak is. Az állami támogatások nélkül persze tényleg nem 50+ milliós árkategóriában gondolkodnánk, de bármelyik 20 éves fiatal tud magának saját lakást venni, és nem kerül neki többe havonta, mint az albérlet. Tesztelve.

[ Szerkesztve ]

(#17113) hurenzon válasza Brandynew (#17112) üzenetére


hurenzon
senior tag

Ahhoz, hogy ilyen fiatalon ilyen értékű ingatlant tudjál venni, nagyon jól kell keresni vagy nagyon jókor vettél Pl panelt ( 6-8) millió és jókor adtad el (30-40 millió.)
Más ésszerű magyarázat nincs vagy nagyon sok hitelt veszel fel.

(#17114) Brandynew válasza hurenzon (#17113) üzenetére


Brandynew
őstag

Három éve 13 millióért vettem panelt és most 20-ért adom el (felújítottam). Plusz a három év alatt megtakarítottam, befektettem. Igen, sok hitelt veszek fel, de nem fizetek többet a törlesztőre, mint más albérletre, sőt, az átlagnál kevesebbet fogok fizetni.

Bárki, aki keres annyit, mint egy közalkalmazott, tud saját lakást, majd házat venni. 30 alatt. Már ha párkapcsolatban él és terveznek gyereket. Ha egyedülálló, akkor garzont és később is csak lakást (vagy vidéken házat).

[ Szerkesztve ]

(#17115) Gombinyó válasza hurenzon (#17113) üzenetére


Gombinyó
őstag

Katalin megveszi nekik a mi pénzünkből. :C
Ez a hatalmas igazság mehetne topik összefoglalóba, ha valaki lakást szeretne tudja mi a helyzet.

(#17116) Because válasza Brandynew (#17114) üzenetére


Because
őstag

Tavalyig egy középiskolai végzettséggel rendelkező ügyintéző ~100000 keresett

Nagyon jól menedzselted a pénzügyi helyzeted :R

[ Szerkesztve ]

(#17117) Brandynew válasza Because (#17116) üzenetére


Brandynew
őstag

Felsőfokú végzettségem van és jelenleg garantált bérminimum + 50 ezret keresek. Nyilván vállalok plusz munkákat is, de ki nem. Aki házat akar, dolgozzon, nem? Nem panaszkodni kell a fiataloknak, hogy szegények, nem adnak nekik házat, hanem dolgozniuk kell és lesz házuk 30 alatt.

[ Szerkesztve ]

(#17118) Because válasza Brandynew (#17117) üzenetére


Because
őstag

akkor itt már ferdítve van a dolog :U :R

(#17119) updog válasza Brandynew (#17112) üzenetére


updog
senior tag

A saját (valószínűleg valahol szerencsefaktort is tartalmazó, mert a matek az nem jön ki. szerk: ok pluszmunka, elég komoly lehet ráadásul :) :R ) példádat ne vetítsd le a piacra és mindenki másra. szerk: ettől még igaz: "szerencsésnek" kell lenni (pl. én 4 éve vettem a saját panelem, aki most "indul" gyerektelen friss házasként sokkal jobb helyzetben van, én meg a három gyerekkel kiárazódtam abból hogy a közeljövőben pl. családi házba költözzek, főleg a "támogatások" miatt. Ráadásul dolgoznék én is hidd el, mert minden vágyam dobbantani a panelból, de gyerekek és napi 10 órás - OK, önmagában nem rosszul kereső - meló mellett..)

Vagy ha ki van maxolva a 3 gyerek CSOK, Babaváró, és minden lehetséges családtámogatás, és még mellé hitel - az viszont durva elköteleződés, durva feltételek, komoly lehetséges következményekkel, és attól hogy elérhető, sokan nem akarják, és nem is mindenki tudja igénybe venni.

Nem az hogy nem hiszek neked, most így számolgatva, nekem mint egy (szerintem) átlagos IT-s állással + feleségem közalkalmazott, ha most eladnám a zuglói panelem, akkor meglenne az 50M kp-ben. Csak:
- nem maradna tartalék
- kb. egy "2000benújépítésű" lakást tudnék venni max. belőle, kisebbet mint a mostani panel (plusz a szutyok minőségű lakások miatt csöbörből vödörbe)
- úgy jön ki nekem, hogy 16-ért vettem anno ezt a panelt (és akkor is sokalltam), ami most 32M (lásd: szerencsefaktor)

Szerintem az nem kunszt hogy 50M-ért egy 10 évvel ezelőtt a béka s*gge alatti áron se kellő panel színvonalát hozó kvázi-új lakásba, vagy egy 30m2-es teljesen új lakásba költözzön valaki.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#17120) Brandynew válasza Because (#17118) üzenetére


Brandynew
őstag

Igaz, el is lehet intézni azzal, hogy ja jóóó, plusz munkát is vállal a közalkalmazotti munkája helyett, úgy könnyű. De amíg valaki sajnáltatja magát, hogy nem tud saját házat venni, addig dolgozhatna is valamit.

(#17121) Because válasza Brandynew (#17120) üzenetére


Because
őstag

"Bárki, aki keres annyit, mint egy közalkalmazott, tud saját lakást, majd házat venni. 30 alatt" kiemelném, hogy itt semmi nem szólt a plusz munkáról

de nem szeretnék vitát nyitni :R
én is kinéztem egy 35nm-es lakást, agglegények mint nekem ideális lesz! :)

[ Szerkesztve ]

(#17122) Brandynew válasza updog (#17119) üzenetére


Brandynew
őstag

Prioritások :) Vonzáskörzetben, ahonnan kocsival 20-25 perc alatt bent vagy a központban, nagyon pöpec házat kapsz 70 millióért. Értem, hogy ahhoz a +20 millióért hitel kell, spórolni kell, befektetni kell, de azt nem értem, hogy miért várja valaki, hogy enélkül is legyen háza.

(#17123) szabonagyur válasza updog (#17119) üzenetére


szabonagyur
félisten

Vagy ha ki van maxolva a 3 gyerek CSOK, Babaváró, és minden lehetséges családtámogatás, és még mellé hitel - az viszont durva elköteleződés, durva feltételek, komoly lehetséges következményekkel, és attól hogy elérhető, sokan nem akarják, és nem is mindenki tudja igénybe venni.
Hát igen ezt sokan nem gondolják végig, meg ugye nem véletlen babaváró a neve, azt a gyerekre kellene költeni ami pl. nálam nem azt kellene, hogy jelentse, hogy abból lesz neki ház vagy autó véve. Na meg igen azért ez egy eléggé nagy nyomás, hogy 3 gyereket össze kell hozni ha kell ha nem. Mi például semmit nem tudunk felvenni.

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#17124) Brandynew válasza Because (#17121) üzenetére


Brandynew
őstag

Ja, tudom, hogy az emberek többsége nem hajlandó tenni azért, hogy legyen pénze. Sokan még egy nyomorult állampapírt sem vesznek, inkább ott inflálják a pénzüket a számlájukon, netán a tárcájukban.

Nem értem, hogy miért kéne annak természetesnek lennie, hogy a 8 órás béredből mindenféle takarékoskodás, befektetés nélkül kiperkálj egy házra valót.

[ Szerkesztve ]

(#17125) Because válasza Brandynew (#17124) üzenetére


Because
őstag

Írtad: "Bárki, aki keres annyit, mint egy közalkalmazott, tud saját lakást, majd házat venni. 30 alatt"
jó már tudom, hogy ebben a mondatban nálad természetes az ezen felül végzett munka :R

olyan mint egy fogyást segítő termék apróbetűje amiben a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás írják le

(#17126) Kobe válasza Brandynew (#17109) üzenetére


Kobe
veterán

Egy primitiv barom konstrukcio volt amibol egy primitiv barom diszkriminativ intezkedest csinaltak, 0 tarsadalmi haszonnal.
Remelem Novak neni bejelenti hogy a gyermekes apukak januartol heti 1 felsz**lanyt ingyen kapnak, mert miert ne.

Aki nem lat az orranal tovabb, es tapsikolva orul neki, az is addig lesz a velemenyen amig az aktualis rezsim nem gondolja ugy hogy palfordulassal ideje lenne mas nepcsoportokat is egy kis diszkriminativ gazdasagi deepthroatozasra benevezni.

Mondom a gyakorlatban hogy lesz:
Kivitelezo / ertekesito :
- hallom tetszett kapni egy kis illetekengedmenyt. Sajnos felmentek az arak idokozben, es kulonben is, nem tetszett alairni a szerzodest idoben, mert a hataridore tetszett jatszani, hat sajnos azt is be kell epitenunk az arba.

(aki azt hiszi ezzel 1 fttal olcsobb lesz a CSOk os ingatlanja, vegtelenul naiv. Ez nem neked tamogatas, hanem az epitoiparnak. Mint ahogy a bankadot sem haritotta at ugye senki soha....)

Namarmost, ha a rezsimet tenyleg erdekelne a gyermekvallalas osztonzese,
-lehet pl meddosegi klinikak fejlesztesere kellett volna forditani plusz forrast,
-vagy hogy egy elvileg tamogatott (de gyakorlatban nem tamogatott) lombikprogramra ne menjen el zsebbol 5 milla
-vagy mondjuk ugyanebben a programban az allami szferaban ne legyenek tobb eves varolistak (ha nem akarsz varni, fizessel)
-vagy ha mar az emlitett illeteknemmel szerettek volna jatszani, esetleg feloldhattak volna az olyan ordito ellentmondasokat benne, amik jelen pill is megvannak. Miszerint ha pl 35 ev alatt orokolsz (akarcsak reszben) egy borsodi zsakfaluban egy ingatlant, amiben sosem laktal, sosem fogsz, es osszerteke kb 3 zsak krumplival / 1 db mobilbudival vetekszik, akkor papiron te mar vagy annyira vagyonos hogy a fovarosban sajat lakhatasi celra vasarolt pecora ugyanmar ne kelljen korhatar alatt es jogviszonyszerzestol fuggoen a 8-10x akkora illeteket fizetned elso lakashoz jutaskor (merthat csaladot alapitani eselyesen az fog aki akkor teremt lakhatasi celra otthont, nem az, akinek mar van X gyereke). Erre az adohatosag valasza: hat te mar ellotted azt a lehetoseget, itt a csekk.
-esetleg eltorolni a p*csaba az egeszet es fejlett vilag modjara atallni a vagyon alapu adoztatasra, pl eves ingatlanado, mint sok mas orszagban, amiben mar epeszu keretek kozott gyerekszam / nm fuggvenyeben lehet kedvezmenypolitikat kidolgozni

Igazabol egy laza retyozas alatt barmely normal felfogasu atlagember szebbet, tobbet, tobbfelet es kigondoltabbat tud a temaban megalmodni mint amit Katinka 2 nap alatt kiizzadt magabol.

(#17127) axioma válasza Brandynew (#17120) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az egyetlen megjegyzesem, hogy nem minden szakmaban lehet fusizni, vagy nem minden varosban lehet olyan kepesitest nem igenylo feladatot talalni, amit lehet melo mellett csinalni. Vagy a munkaszerzodes pl. kizarja, engedelyezeshez koti.
De en pont az vagyok aki szerint aki amit el tud erni, azt tegye is meg. Csak ismerek olyat aki nem tudna utana csinalni. Igaz, nem 30 alatti, de szerintem o akkor se tudta volna, szoval csak az nem tetszett hogy barki utanacsinalja.

(#17128) axioma válasza Kobe (#17126) üzenetére


axioma
Topikgazda

Atraktam off-ba, es ha hosszabban szeretnetek faradjatok at legyszi politikaiba.

(#17129) sakal83 válasza Brandynew (#17117) üzenetére


sakal83
addikt

"Nem panaszkodni kell a fiataloknak, hogy szegények, nem adnak nekik házat, hanem dolgozniuk kell és lesz házuk 30 alatt."

Huh. Ez megfekudte a gyomrom. Ez kulonosen vicces ugy hallani hogy 5 eve meg 7mert vettem budai panelt szegeny chf hitelestol:) 50m 30 eves kor alatt siman megy. Csak akarni kell. :C

A közalkalmazotti berbol meg evidens hogy belefer. Jopar evet lenyomtam a koz szolgalataban. Ha ott lennek meg mindig a diakhitelt torlesztenem...

[ Szerkesztve ]

(#17130) sakal83 válasza sakal83 (#17129) üzenetére


sakal83
addikt

Most neztem mar 19ben is toltad a propagandát es a bullshitet:
"Magyarországon nagyon olcsó a lakás a bérekhez viszonyítva. Nálunk sokkal kevesebb havi bér kell egy budapesti lakás megvételéhez, mint a fejlettebb, nyugati országokban... . Angliában, Ausztriában és más, nyugati államokban sokkal kevesebb embernek van esélye saját lakásra, mint nálunk. Magyarországon 10 éve is túl olcsó volt a lakás, és most is túl olcsó, kb. a jelenlegi árak 3-4x-es emelkedésére lenne ahhoz szükség, hogy olyan nehéz legyen lakáshoz jutni, mint nyugatabbra."

No comment. Tuti hogy trollkodsz :DDD

(#17131) sakal83 válasza Brandynew (#17114) üzenetére


sakal83
addikt

Toled szabadon 2019bol: "Jelenleg egy ~20 milliót érő jelzáloggal terhelt lakásban élünk a feleségemmel, gyerekünk nincs."
Ecceruen semmi nem all osszhangban azzal amit most irsz a 2019es hszedhez kepest.

[ Szerkesztve ]

(#17132) Csabroncka válasza Brandynew (#17122) üzenetére


Csabroncka
addikt

...meg néha a fejekben is kicsit rendet kellene tenni! Úgy gondolom Budapest és vonzáskörzetében nem feltétlen kötelező a családi kertes ház. Imádom hallani, hogy mennyi munka van hétvégén a kertben, mert hét közben senki nem ér rá (jön a kert-ész)...

Van egy ismerősöm, Ő minden reggel alsó hangon fél órát szállítja a gyerekeit az óvodába és a bölcsődébe ami az ominózus Biatorbágyon a település ellenkező felében van. Nálunk reggel 6:30-kor kelnek a gyerekek.... reggeli, kis mese és átsétálok (vagy a feleségem átviszi őket) az egy utcával arrébb lévő bölcsibe és oviba az aszfaltos járdán.

Aláírom nem egy luxusvilla egy gazdagréti panel, de a trendet direkt nem követem, más elképzeléseim vannak!

- Azért a matek nekem nem jön ki (gondolkozom mennyi is az annyi fizetésben): ha 13-ért vetted a lakásod és 20 -ért eladtad, akkor ha 0-ról indultál 10 milla hitel kellett, amiből visszatoltál tőkében 3 év alatt kb 1,5 millát.

Miután eladtad a lakásod maradt kb 11 millád, ha jól gazdálkodtál akkor kötöttél max 4db 4 éves lakástakarékot, így most van/lesz ha még spóroltál hozzá + munkával nagyon max 18 millád - kérdésem mire elég ez most?

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#17133) sakal83 válasza Csabroncka (#17132) üzenetére


sakal83
addikt

A kollega jo esellyel bevallalta a 3 gyereket igy 20 milla ingyen plusz 15m csok hitel. =aglos haz kifeszitve anyagilag. Igazi Sparta lesz itt kerem szepen:) Ezen felul az a 3 eve vett kegli sajat/hitel arany ami meg kodos szamomra:)

Nalam smucigabb keves ember van de a gyerek nem olcso. 12 honapos es a 3. honapos magzat koratol kb 2monal jarunk. Az havi 120e. A berkieses a masik oldalon is szep osszeg. Es ezt 3x lenyomni kb 7-8 evig igaz riszpekt mindenkinek aki eleg bator. :R

[ Szerkesztve ]

(#17134) axioma válasza sakal83 (#17133) üzenetére


axioma
Topikgazda

A gyerek mindenkepp befektetes. Tinikorukban ugy erzed az idegszanatoriumba ;-) de sztem szumma [azaz kirepulesig] mar csak a lelki hatassal is pozitivban tud lenni a merleg. Persze nem szabad szuloseg = gyerek kiszolgalasa a-z-ig szereptevesztesbol nezni.

(#17135) Mercutio_ válasza sakal83 (#17130) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jaja, épp írni akartam, hogy felesleges belemenni a vitába, elég rákeresni a korábbi hsz-ekre;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#17136) Mercutio_ válasza Brandynew (#17122) üzenetére


Mercutio_
félisten

Hol van az a "Vonzáskörzet", ahonnan kocsival 20-25 perc alatt bent vagy a központban munkanapokon és milyen idősávban? Ja és mennyi ugyanoda a hazaút?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#17137) DamianB válasza Brandynew (#17124) üzenetére


DamianB
őstag

Fentebb már kifejtettek veled kapcsoaltban pár dolgot én is közszférában dolgozok és ahogy Sakál írta spárta kellett hogy összerakjam azt a kis pénzt a másik hogy ezt a lekezelő stílust hagyd el itt nem bent vagy ahol talán kisfönök vagy és oszthatod az észt . :o :U

Kobe pont ezen gondolkodtam ha nekem otthon vidéken van két ingatlanba tulajdonjogom az egyikben 50% akkor én már nem kapom vagyok jogosult arra a mokolásra amit Tigristank (ezuton is :R )írt le meg én is utána kerestem hogy újépításűnél 35 év alatt 15 m és 30 misi közötti részt kell kifizetni ? :F

[ Szerkesztve ]

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#17138) Brandynew válasza Mercutio_ (#17135) üzenetére


Brandynew
őstag

Nyugodtan vissza lehet keresni a korábbi hsz-eimre, hiszen tökéletesen összhangban állnak azzal, amit most is írtam.

Ha egy pár mindkét tagja közalkalmazott (azok vagyunk) és a bérünk nettó 170-180 körül van (átlag közalkalmazott bér Budapesten, és jelenleg budapesti ingatlanárakról beszélünk), akkor nettó 210 ezret el lehet tenni a lakásra. Mindegy, hogy hitel vagy befektetés, de a lakásra.

El lehet tenni, mivel mi is el tudjuk tenni. Ebből egy 1+1 szobás lakást 17 millióért tudsz venni Budapesten. Ehhez kell neked 30% önrész, amit a legkönnyebb előállítani, annyiféle támogatás létezik és nem ördögtől való, hogy normális ember módjára spóroltál az előző években vagy vállaltál valami plusz munkát. A hitelt 30 éves futamidőre kell felvenni, 50 ezer lesz a havi törlesztője, a fennmaradó havi 160 ezerből évente kb. 2 millió Ft-ot csinálsz.

Három évig megtartod a lakást, közben felújítod apránként (festék kvázi ingyen van, ahogy laminált padló is) és 20 millióért eladod. Mivel 12 millió Ft jelzáloghitelt vettél fel, a tiszta hasznod 8 millió Ft lesz, amihez hozzájön a 6 millió Ft, amit a 3 év alatt összeszedtél. Ez 14 millió Ft, ami egy ~ 50 milliós ház önrészéhez elég. A szükséges 36 millió Ft hitelt havi 160 ezres törlesztővel tudod felvenni, ami kevesebb, mint egy átlag albérlet havidíja Budapesten és elég hozzá 2 közalkalmazotti bér. A hitel bármikor előtörleszthető és csökkenthető a futamidő/havi törlesztő.

A 36 millió Ft jelzáloghitel 3 gyerek vállalásával közel 0 Ft-ra csökkenthető, de 1 vagy 2 gyerek vállalásával is lényegesen kevesebb lesz a vége.

A számítás fiatal, pályakezdő párra vonatkozik, akikre a legtöbbször írjátok azt, hogy esélytelen ingatlant venniük manapság.

Lehet hőzöngeni és elintézni egy sor "de"-vel, de amit leírtam, reprodukálható és amíg más hőzöngött és panaszkodott, addig én egy hasonló sztorit megléptem az elmúlt években.

[ Szerkesztve ]

(#17139) sakal83 válasza Brandynew (#17138) üzenetére


sakal83
addikt

Tehat 360bol 210et felreraksz. No comment. A hid alatt elsz addig? Ha elkezded hogy szuloknel akkor komolytalan vagy... Plusz esetleg megvan az alomhaz 160plusz resziert ami 200e. Ft. Mit csinaltok 3an 140e ftbol? Ha tényleg sokan vannak igy mint Te akkor lesz meg hazam :DDD csak ido valas stb kérdése :DDD

Te tenyleg nem szamolsz negativ tortenessel 30 ev alatt...

[ Szerkesztve ]

(#17140) Ezekiell válasza Brandynew (#17138) üzenetére


Ezekiell
veterán

150bol ketten megeltek Budapesten alberlettel? Azigen, kellemesen aszketa élet lehet. (gyanítom itt valami nem kerek...)

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#17141) Sanyi.mTs válasza Ezekiell (#17140) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

a bérük 170-180k/fő, gondolom ehhez még jön a fusi meló (csak azt mindig elfelejti említeni)

[ Szerkesztve ]

(#17142) Kobe válasza Sanyi.mTs (#17141) üzenetére


Kobe
veterán

Ja hat igy en is tudok statisztikat hamisitani :DDD van mondjuk 4-500K bevetelem, de abbol csak 170-180at tekintek "hivatalosnak" mert abbol nagyobb / szebb effortnak tunik meglepni

(#17143) Mercutio_ válasza Brandynew (#17138) üzenetére


Mercutio_
félisten

Aki visszakeres az gondolom a teljes thread-et elolvassa az ellenérvekkel és az "igazság kibomló szálaival" együtt ;)

A másik amit elfelejtel, hogy most nem 3 évvel ezelőtt van, se az ingatlanok árai, se a gazdasági folyamatok/munkahelyek biztonsága/várható bérek/esély másodállásra, stb. nem azonos.

Btw ha állításod szerint is 160k egy normális albi te hogy teszel el 2x180k-ból 210k-t úgy, hogy mellette eszel-iszol, tisztálkodsz/ruházkodsz, közlekedsz, mosol-takarítol, stb.

Szvsz a csok és kapcsolódó részei egyre inkább egy eszköz a társadalom további megosztására + az ingatlanárak egekbe tolásával a GDP mesterséges emelésének is eszköze.
Még az a kérdés mennyi és mekkora terhet fog róni az adófizetőkre és meddig?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#17144) DamianB


DamianB
őstag

Úgy tesz el hogy vannak szállások ahol pár ezer ftert lehet lakni általában egy szoba . Én is így teszek el havi 2-3 kilót mikor hogy jön be .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#17145) Mercutio_ válasza DamianB (#17144) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, ez egy melósnál működik, de közalkalmazottként hová teszed az elvárt munkahelyi megjelenéshez szükséges ruha mennyiséget, a szellemi maszek munkához szükséges eszközöket, stb.

Btw itt összehasonlítás volt, hogy "nem fizetsz több törlesztőt, mint az albidért", ez esetben viszont megint csúsztatás, mert a munkasszállás költséget hasonlítjuk a 160k-s albihoz/törlesztőhöz...
A másik, hogy egy párról beszélünk, nem 1 önálló melósról...

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#17146) Brandynew válasza Ezekiell (#17140) üzenetére


Brandynew
őstag

Miért albérletben, hol írtam? 210-et szánok lakásra, amiből 50 ezer a saját lakás havi törlesztője. A saját lakásban élek.

Valamit nagyon nem értetek meg, milyen munkásszálló, milyen albérlet? :D Olvassátok már el újra, amit írtam.

És 150 ezer Ft a lakáson felül nehogy már ne legyen elég.

[ Szerkesztve ]

(#17147) sakal83 válasza Brandynew (#17146) üzenetére


sakal83
addikt

Hogy lesz önrészed az elso sajat lakasra? Hol elsz az onerogyujtes kozben es mennyiert?

Tehat 150e ft eleg 3 szemelynek? Te jo eg... Mikor ettel utoljara fott etelt? Illetve kedves parod jovedelemkieseset mibol allod.?

Na de hagyjuk is mert felesleges. De szerintem itt a forunozok jo resze tud szamolni es el is. Nem az M1et nezi..

[ Szerkesztve ]

(#17148) axioma válasza Brandynew (#17146) üzenetére


axioma
Topikgazda

A rezsit hova (felejtetted el) besorolni? Itt is elojon az hogy nem is matematikus aki nem tud ket tetszoleges szambol egy tetszoleges harmadikat kihozni. Attol me'g a kore generalt meseben alma es korte.
Tobbseg: maradjunk abban hogy aki hiszi hiszi, aki nem nem, mar ittmarad az olvasoknak tobb ellenerv is szoval megtevesztes ellen megtettuk amit lehet, de kerem ne nyujtsuk tovabb a retest.

(#17149) DamianB válasza Brandynew (#17146) üzenetére


DamianB
őstag

Én hoztam be a szálllást dolgot mert nem tudtam elképzelni hogy tudsz így félre rakni párral de legyen . Gondolom szépen bejön maszekból és ketten együtt 500 körül haza hoztok és nincs autó ahogy nekem sem .

SakálRengeteg szortírozással fértem csak én is be mikor szétmentem exemmel.

Mercutio_ El se hinnéd de elég magasrangú emberek is laknak ilyenekben éveket .

Axióma Abba hagytam

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#17150) Brandynew válasza axioma (#17148) üzenetére


Brandynew
őstag

Nagyon érdekes azt olvasni, hogy nem lehet így, amikor így csináljuk és még mindig életben vagyunk, 3 éven belül pedig a második ingatlant vesszük. Csak tudom, hogy lehet.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.