Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5103) King Unique válasza ChRiS_RS (#5101) üzenetére


King Unique
titán

Az USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 port, ami tápellátás szempontjából nyilván oké, annál nem szükséges Y-kábel használata. Meg a "csak adatátvitelre jó" itt a normál használatot jelenti, ahol USB 3.0 esetén egyszerre adatkapcsolat + tápellátás is megy a porton és a kábelen. Vannak csak töltési célra való USB 3.X portok, azoknál szokták azt (csak töltéshez) kihangsúlyozni. Valamint ha vannak Type-A portok a laptopokon és a külső házhoz mellékelt gyári kábel gazda (gép) felőli vége is eleve olyan, akkor nyilván felesleges a Type-C porttal és annak használatához még külön vásárolt adapterrel/kábellel bíbelődni, ami a termékspecifikáció alapján amúgy szintén csak Gen 1-es, azaz USB 3.0 alapú.

Egyébként le volt írva előzőleg, hogy mit lehetne megnézni, azaz pl. az USB-port aljzata és az USB-kábel csatlakozója közötti érintkezést. Nekem is van ilyen külső házam, ahol volt hogy a gyári kábellel a laptophoz USB 3.0 porton csatlakoztatva nem ismerte fel a Windows 10, majd a kábel csatlakozóját kicsit megmozgatva a portban már igen, meg volt amikor egy újraindítás után már működött rendesen. Azaz a laptopon lévő USB-port érintkezői is "kophatnak", lehet amiatt érintkezési, illetve adatkapcsolati probléma, ahogyan akár a rajta futó Windowsnál is előfordulhat gond. Ahol az utóbbinál azt írtad, hogy a lemezkezelőben állítólag nem jelenik meg az eszköz, de az nem derült ki, hogy az eszközkezelőben mi a helyzet, nincs-e hibakód. Ha egyáltalán nem jelenik meg az eszközkezelőben sem a külső SSD, illetve még ismeretlen eszközként sem, akkor az általában azt jelenti, hogy nincsen adatkapcsolat, vagyis ilyenkor a tápellátás mellett nem árt ellenőrizni a fizikai csatlakozást, pláne ha még az állapotjelző LED sem világít a külső házon. + Ha van rá lehetőség és nincsen letiltva a céges laptopoknál az USB boot, akkor meg lehetne nézni másik OS, akár pl. egy pendrive-ról bootolt Linux Live rendszer alól, hogy ott mi a helyzet. Ha ott sem működik a külső SSD, akkor lehet hardveres eredetű a probléma, pl. a fizikai csatlakozásnál van a gond. Ha működik, akkor meg a laptopon lévő Windowsoknál, lehet mégis van valami rendszergazda szintű korlátozás/tiltás, vagy a szoftverkörnyezetnél valami ütközés, lásd az OS topikjából vett példát.
Az meg továbbra is adott, hogy ha az asztali PC-ken használva gond nélkül működik a külső SSD, ellenben a laptopoknál nem, akkor egyértelműen az utóbbiaknál nem stimmelhet valami, azok a probléma forrása. Valamint ha a külső SSD, illetve a jelen topik témáját érintően maga a külső ház eleve rendben van, akkor a probléma okát az előbb leírtakon túl már nem feltétlen ennek a topiknak a témája tovább fejtegetni, van külön topikja itt a fórumon a HP laptopoknak, meg a rajtuk lévő Windows 10-nek is, stb.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.