Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Palesztin994
aktív tag
válasz
#12681728 #51998 üzenetére
Szia! Vannak bevonatos fonott előkék is. Ezek alapból merevek és úgy szokták meghámozni, hogy a kész előke horog feletti kb 2cm-es részéig. Tehát a csali, a horog és felette levő 2cm meg van hámozva, egy jó zsinór esetén lágy de jól süllyedő zsinórt kapsz, felette viszont a bevonattal merev marad az előke, így kevésbé csavarodhat fel dobáskor. Persze ez sem véd ki mindent, de hasznos. További előny, hogy ha a hal meglegyezi, akkor a lágy rész (tehát a hal szemével kb csak a csali) könnyebben ficánkol, így kevésbé kelt gyanút, mintha az egész rész együtt mozogna. Persze ettől sem kell csodát várni, valamit lehet segít, de lehet hülyeség, összességében viszont szerintem hátránya nincs, megéri használni. A PB jellywire zsinórokat sokan a legjobbnak mondják, tudsz választani, hogy iszap,sóder, vagy növényzet színhez igazodjon, de igazából rengeteg jóféle zsinór van.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
#12681728 #51998 üzenetére
A hajszál előkét én fonottből kötöm.
Esetleg fluokarbon, de nem tapasztaltam a merevségnek előnyét.
Dobásnál a horgot mindig vissza gyúrom az ólomhoz, vagy pasztával, vagy etető anyaggal.
Attól függ épp mit használok.
Így 0 az esélye a gubancnak😉.A hajszál előke hosszát, és az ólom súlyát a meder fenékhez igazítsd.
Ha iszapos, süllyedős, akkor hosszú előke(25-30)cm, könnyebb ólom.
Ha kemény, akkor nehezebb ólom, rövidebb előke. -
törölt tag
válasz
ctrlaltdel13 #51997 üzenetére
Értem. Köszönöm szépen.
Kezdő vagyok még sajnos és eddig videókból informálódtam. A horog előkét is fonottal érdemes? Az nem tekeredik vissza a lágysága miatt az ólomra? -
ctrlaltdel13
őstag
válasz
#12681728 #51994 üzenetére
Sok minden a tavon megengedett dologtól függ.
Ha engedik a fonott dobó előkét, mindenképp azt raknák.
Gondolom a nagy távolságot akarsz elérni, ezért én in-line szerelést kötnék.
Helikopteren ugye vég ólom van, jól száll, de a lényege hogy minél fentebb tudd a csalit felkínálni, ezáltal hosszabb előke kell, ami dobásnál gubancolódhat.
Szvsz.Leadcore-nak távhorgászatnál semmi előnyét nem látom, de biztos lesz aki megcáfol.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
Szeszkazán #51992 üzenetére
Azanyámistenit, de szép nagy!! Grat a pecához, köszi a beszámolót!
-
FireFox1996
őstag
válasz
Szeszkazán #51992 üzenetére
Nah, ide mehetünk a fórumi pecára, hozok észak-koreai rakétát
-
törölt tag
Sziasztok!
Bojlis horgászattal kapcsolatban szeretnék kérdezni tőletek.
Dobóelőkének érdemes a felvastagodó zsinórt vagy fonottat használjak? Illetve ezeket a komplett leadcore-al el látott végszerelékeket érdemes használni?
Illetve még annyit hogy távdobáshoz milyen szerelék érdemes? inline vagy helikopter?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Palesztin994
aktív tag
Sziasztok! Valaki próbálta esetleg a trabucco xps long cast, illetve a sufix advance zsinórokat? Melyik lehet a jobb? Az advance ugye elvileg egy új technológia, de ez tényleg jobb bármivel is?
-
Szeszkazán
senior tag
Szóval Gyermely.
A környezet nagyon szép, a tó jó nagy.
Reggel 6:30-ra értünk ki , kocsi húzás közbe volt sok sátras , megkérdeztük azt mondták napok óta döglött a víz , semmit nem lehet fogni. Én vittem magammal 2 kg 4x magmixet spombozni amit döme nagy amur locsolóval önöttem nyakon. Etetőanyagnak meg Feedarmania Fermented Lemon Dream ment a method kosárba, csalitüskén meg a mag mixből a tigris mogyoró volt fent.
Elsőre bement fél kilő mag, ide jelölt zsinór akkasztod klipsz peca ment , kb 40 méterre volt.
Másik bot , össze vissza kereső peca.
Első hal kb 9 után jött , 8,5kg amur a kereső botról , az is fél órát volt bent kb.
Etetésről semmi.
Egész nap semmi , 1 kor meguntam és a meg maradt 1,5kg magot bevittem.
Mindenki aztmondta az elmúlt 4 napban szét etették a vizet azért nem esznek , tényleg senki semmit nem fogott , 1-1 apró ponty jött itt ott.
Kb 20 perc után jött az első amur az etetésről , utána ez igy ment tovább. Összesen én 4et szedtek ki róla átlag súlyuk 8 körül mozgott.
Haverom semmit nem fogott sehonnan , végül oda csövelt az etetésem szélére és hirtelen neki is lett 2 amurja egy órán belül.
Összességében a rakétázás megmentette a napot, csodaszép a környezet és a halak is. Egy dolog zavart, sok a légy
Képet nehéz volt készíteni , vadak az amúrok.
A nap legnagyobbja 9,1kg
Többi kép itt. -
jjohn
aktív tag
válasz
Palesztin994 #51955 üzenetére
Szia!
Bocs csak most tudok reagálni. Szerintem tégy egy próbát! Ugye amíg ki nem próbálunk egy terméket csak a leírásokra hagyatkozhatunk, és más ha meg is tapasztaljuk.
Igen, ha közben elvesztünk egy kapitális halat az fájó pont. Ellenben, ha kitapasztaljuk a legjobb megoldást, akkor a siker már 1000%-os lesz.Van felhozatal rendesen a dobóelőkék tekintetében, de én is az SBS-t választanám, illetve Döme TF Tapered Leader félét tenném próbára. Amit majd szeptember vége felé, ha minden jól megy meg is lépek. Egy próba cseresznye alapon. Adódik egy kisebb bojlis verseny, oda gondoltam teszek egy próbát velük. Természetesen azért mással is készülök majd.
Az előke meg lehetne közel azonos szakító szilárdságú a dobó előkével. Persze igaz nem mindig igaz az amit ráírnak.
-
jjohn
aktív tag
válasz
#13935616 #51959 üzenetére
Mindenki, olyan távolságban horgászik, ahol szerinte nagyobb halak tartózkodhatnak. Lehet ez feeder vagy bojlis bottal. Van olyan, hogy csak messzebbről lehet megfogni a nagyobbacskákat. Nem mindig jelent 100+os távolságot, de a jól meg pakolt távdobó kosár bejuttatásához kellhet. A halakat oda kell csábítani és nem mindig elég egy kosárnyi etető anyag. Ha kell akkor nem árt több kosárnyi anyagot beküldeni. Persze van olyan helyzet mikor a parthoz közel vagy akár a partszélen nádas mellől lehet fogni szép halakat.
Ekkor felmerülhet a kérdés, akkor minek a feeder, bojlis bot, hiszen a margin rakós botokkal 3,5-ös cső gumival begumizva is meglehet fogni a szebb példányokat.
Igen ekkor van az amit írtál mindenki másképp csinálja.
Folyóvízen, akkor kellhet a fonott dobóelőke, ha jól megpakolod a kosarat, ezen a rakéta kosarat értem, mert abba lehet 200-300 g vagy még kicsivel több is. Ha még 15-20 m-re is dobod, bizony indokolta fonott dobóelőke. Legalábbis én így használom. Persze eltérő a horgász technikánk. Illetőleg nem árt folyón, mert kicsit később kopik el minta monofil, ahogy a mederben a kövek, sodorják a szereléket és a kagylók is gyengíthetik.
-
Értem, akkor nem veszem ezt meg. Szétnézek majd a neten, de se nem sürgős, se nem fontos.
Első körben arra koncentrálok, hogy meglegyen a rendes horgászengedélyem, mert a turista engedély 90 napja nemsokára lejár. Sajnos tartok tőle, hogy nem leszek túl sikeres a vizsgán, de majd nekifutok párszor, remélem azért nem lesz olyan nehéz.
A zárt dobú orsót szettben vettem annak idején bottal, valóban az USA-ban, ott is horgásztam vele annak idején (ott sem jelentettem veszélyt a halállományra). És valóban elég egyszerű konstrukció, amikor szétszedtem beolajozni és megnéztem belül, hát kicsit valóban "2 pálcás" érzete volt. Használható volt annak idején, szerettem. -
saen
veterán
válasz
lugosi #51985 üzenetére
Amiket írtam a Nevisre az inkább a békéshalas dolgokra vonatkozik, pergetésben nem túl erősek. Műcsalik vannak jók, de a többi...
Elolvasva mit szeretnél, én Ali-ról rendelnék egy szettet, az megjön jövőre. Zárt orsó ma is létezik, de szerintem csak az amerikai gyerekek körében népszerű, rendkívül gagyi cuccok. Kínaiak már gyártanak használható multis szettet elérhető áron. Ez a decathlonos szett nem néz ki túl jól...
-
válasz
Spoon16 #51981 üzenetére
Köszi a választ!
Ezt a bot+orsó szettet néztem ki: [link]Igazából valószínű, hogy ez már csak jövőre lesz csak esedékes, addig bőven kiszolgál a jelenlegi szettem (ajándékba kaptam hozzáértő családtagtól). Sőt még később is, nagyon-nagyon kezdő vagyok az egészben. Ha egy kicsit nagyképűsködni szeretnék azt mondanám, "újrakezdő" vagyok, ez annyit jelent hogy gyerekkoromban horgászgattam és sose fogtam semmit.
Azért érdekelne ez a bot mert csak és kizárólag a pergetés érdekelne (majd egyszer nagyon sokára szeretnék műlegyes horgászatot is kipróbálni), és kamaszkoromban volt hasonló elven működő botom (zárt dobú orsós revolvernyakas botnak hívták akkor, most nem tudom, hogy van-e még ilyen), és azzal ez nagyon élvezetes volt. Úgy láttam, hogy ez a fajta orsó váltotta fel a zárd dobút. (?)
saen: köszi neked is. Nekem ez teljesen jó, tehát egy olcsó+elfogadható minőség az amit én megcélzok, akkor ezt nagyjából hozza is ha jól veszem ki a szavaidból. Gondolom, hogy a drágább cuccok jobbak, egyelőre még annyira kezdő vagyok, hogy bármilyen felszerelés tudása bőven meghaladja az én tudásomat.
-
saen
veterán
válasz
lugosi #51980 üzenetére
Mindkét márka saját márkás termék, a kereskedők gyártatják keleten. Így csak az olcsóbb szegmensben versenyeznek és minden egyes terméket külön kell nézni.
Általánosságban azért a Nevis botok nem rosszak, azokkal nehéz mellélőni, ráadásul volt már egy-két híresebb pálca is gyártatva Nevis logóval, azok különösen jó vételek voltak. Orsóik olyanok amilyenek, jellemzően nem túl jók, de használhatóak (ez sajnos sok nagyobb márkára is elmondható). Volt ismerős aki náluk dolgozott, és ő a színfalak mögött is dicsérte a márkát jellemzően, akkor is amikor a főnök nem volt ott. Emellett ő azt is látta, hogy mennyi jött vissza az eladott termékekből, jellemzően nem szokott gond lenni. Ha valaki nem akar komoly összegeket a boltban hagyni, mindenképp érdemes a Nevist is figyelni, de maga a márkanév nem garancia semmire. -
joe979
aktív tag
válasz
diablo1984 #51982 üzenetére
60as orsó
??
-
diablo1984
veterán
válasz
joe979 #51979 üzenetére
Online rendelve sajnos a megtapira nincs lehetőség, de végül a 3m-es nevis lett rendelve, egy 60as orsóval(majd max a másik feeder botomra meg ha erre nagy lesz), egy rakás aprósággal(horgok, kosarak, forgók), feeder karral, verseny szákkal.... az asszonynak magyarázkodhatok megint....
Kíváncsi leszek rá nagyon! Köszi a tippet/tanácsot mindenkinek!
-
A nevis egyébként általánosságban elfogadható márka? Damilt vettem belőle, nem tudom hogy mennyire jó. Mondjuk olcsónak olcsó volt.
Másik kérdés: a decathlonos caperlan felszerelések minőségben jók? Egy bot+orsó szettet néztem, általánosságban más területen a decathlonos saját márkás dolgokkal jó tapasztalataim vannak, olcsó és strapabíró dolgoknak tartom őket, de a horgászattal kapcsolatos dolgaikat nem ismerem.
-
joe979
aktív tag
válasz
diablo1984 #51976 üzenetére
Nem feltétlen. A két hossz , nagyjából ugyanazon távra van, egy adott szérián belül.
Az olyan márkák, akik forgalmazzák a 3m és 2,7 verziót is belőle, ott érdemes megtapizni őket. Az egyik kényelmes lesz a kezednek a másik nem. Itt válaszd azt ami szimpatikusabb .
2,7 picker vagy 3m ul ... ezt a verziót ajánlom, ezekben gondolkoznék. A pickertől pedig nem kell megijedni -
jpeetr
aktív tag
sziasztok!
20-22ezerig vennék orsót 360-as feederre.
Általában kisebb helyi tavakon pecázok, nem kell nagy távolságokra dobni.
Mik az ajánláson ebben az árkategóriában?Köszi előre is
-
jansky1
senior tag
válasz
diablo1984 #51976 üzenetére
Többen mondják, hogy a by döme botok nevis vanityk átcímkézve. Ha érdekel tesztje, nézd meg azokat.
-
jansky1
senior tag
válasz
diablo1984 #51973 üzenetére
Olcsóbb vonalról a Nevis Vanity Pickert tudnám ajánlani, a drágább kategóriából meg majd mondanak a szakértők
-
Sub-S
senior tag
A Berkley Power Bait és Gulp! Alive műszúnyog között mi a különbség?
-
diablo1984
veterán
Sziasztok!
Keresnék valami rövidebb feeder/picker botot, mert a nagyobb(3,6m-es) feederekkel sok esetben már nem nagyon férek a horgászhelyen, nagyon messzire sem szoktam pecázni(általában 30-40m), nagyobb hallal sem hoz össze a sors(amivel összehozott, az rövid ismeretség volt, jött és vitt mindent), így valami kisebb, finomabb botot szeretnék venni, tudnátok ajánlani olyat ami ár/érték arányban teljesen jó választás?
Inkább a rövidebb feeder, vagy a picker lehet jó választás ezekre a távokra, keszegre-kárászra-kisebb(<5kg) pontyokra? -
twine
veterán
Sziasztok!
A napokban olvastam itt tőletek dunai horgászatról, sodrásról, és azzal kapcsolatos vízállásról, stb....
Kaptam én már itt annyi segítséget, gondoltam, hátha én is tudok végre hasznosat hozzá tenni a topic "tudástárához"...:
hydroinfo.hu"Szigeti" lakóként "amúgy" is nagyban függünk a Duna vízállásától,,,így ezzel "kelünk és fekszünk", de mióta találtam egy szuper pályát pergetni, aminek nagyban függ a vízállástól a hatékonysága, folyamatosan figyelem...
GOndoltam bedobom, hátha nem ismeritek, és másnak is hasznos lesz.
Üdv
T -
@mriya@
őstag
-
-
@mriya@
őstag
-
Gabi atya
csendes újonc
válasz
rudi666 #51957 üzenetére
A dunakeszi Walterlandba járok, ha venni kell valamit, de tényleg mintha ott alapfeltétel lenne a bunkóság... Egy srác van aki normálisan szokott viselkedni. A bocsánat de búvalb@szott pénztáros csaj egyszer köszönés nélkül azzal fogadott hogy 10 percem van, mert voltam olyan pofátlan és negyed órával zárás előtt bementem csontit venni... Nem igazán tartottak nekik oktatást a vevőközpontúság témaköréből, de hát nincs más ilyen nagy bolt a környéken szóval úgyis hozzájuk megy be az ember vásárolni...
-
törölt tag
magna silver ajánlásnál azért arra figyelj nagy különbség van pergetőbot és pergetőbot között azonos dobósúlyban. Magna silver egy nagyon gerinces kemény pálca . Amit te használtál nem ismerem nem biztos azonos karakter a kettő bot az azonos dobósúly ellenére.
Magnákat 50-100 dobósúlyban én folyóvízi pergetésre használom süllőre harcsára. Folyóvízi , állóvízi fenekezésre süllőre és még harcsára is főleg folyóvízen . 40-80-as salmon is nagyon jó süllő pergetésre folyón vagy fenekezésre süllőre. Mártogatni keményebb terepeken . De egyik sem az ultrafinom balatoni sneciző zsinórral fenekezés süllőre.
Legjobban 30-40-es zsinórral fenekezés esetleg a 40-80-ason 25-ös süllőre ha nagyon finomkodni akarsz. 19-es powerrel pergetésre .
-
törölt tag
igen dobókesztyű segíthet fonott dobóelőkés távdobós pecánál. Az az igazság nem próbáltam soha dobókesztyűvel dobni mennyire zavaró. Nem használok soha fonott dobóelőkét. Ha távoli fenekezés az nekem monofil zsinór és nem feeder bot. Közeli fenekezésnél meg nem kell olyan erős dobóelőke. Nem vagyok híve a feederrel horgásszunk 100 méterekre műfajnak.
De ha valaki feederrel horgászna messzire ott kellhet a fonott dobóelőke. Csak azt nem értem mire jó ez a fajta horgászat ahol egy feederboton 100 méterekről várni a kapást. Éppen a feeder lényege veszik el vele vsz. De hát mindenki másképp csinálja.
Esetleg még folyó vízen lehet valami értelme de ott megint csak nem kell messzire hajigálni de a nagy súlyok miatt esetleg vékony fonottból kötni én ezt se szoktam használni feederen inkább olyan monofilt ami még bírja .
-
törölt tag
Balzer magna silver pike 50-100 gramm 3 m balzer magna silver salmon 3 méter vagy 2,7 40-80 grammos.
Ezekből újat nem kapsz csak használtat esetleg de érdemes figyelni. Nagyon jók még süllő fenekező pecához is. Mennyire jók arról csak annyit bő 20 éve kijött botok és használtban még ma is elkapkodják . Jó és alig használt állapotban ki tudod fogni akkor érdemes lehet megvenni. 20 éve újonnan voltak 20 ezer környékén az mai forint vásárlóértéken kb a tízszerese. 10.000 alatt is lehet venni ha kifogsz egy egy jó vételt belőle. Csak gyorsan elkapkodják akiknek már volt a kezében.
Ha van időd kivárni érdemes kettőt süllő fenekező pecához is beszerezni. Vagy esetleg tudom még ajánlani a shimano beast master régi szériás pergető botokat. Az újak is lehet jók azokat nem ismerem , de a régi az egy fogalom pergetők között. Csak azt is figyelni kell mert gyorsan elkapkodják.
Ha újat akarsz venni biztos van sok jó ár érték arányban de abban nem tudok segíteni mert nem próbáltam őket.
-
rudi666
csendes tag
válasz
Interceptor #51956 üzenetére
Walterlandról lassan csak negatív véleményt hallani......Ha személyes, ha webes a vásárlás......
Gondolok itt szállításra, kiszolgálásra, garanciára, mindenre. -
Interceptor
addikt
Mindig ekkora szívás a walterlandból rendelni? A szállítócég akivel dolgoznak valami kabaré(mondjuk a walterland weboldala is egy kalap sz.r).
"Rendszerünk nyilvántartása szerint a(z) WALTERLAND partnerünk által, az Ön részére feladott 1 csomagból álló küldemény a mai napon nem került kézbesítésre. A kézbesítés sikertelenségének oka: a depó kiszállítási kapacitási hiánya miatt " igen így biztosan elégedettebb vagyokMég egy nyüves pecaplaza is megtudja oldani az időre szállítást és nem több a szállítási költség.
-
Palesztin994
aktív tag
igen-igen, elméletben így van. Csak amit ráírnak szakítószilárdságot, az sosem igaz. 0.26-os a legvékonyabb része, más gyártó erre ráírna 8-9 kg-ot, attól még az is kb4-et tudna a valóságban. Valószínű a 15 lb-s előke se tud 7 kg-ot. Ha csak azt nézem, hogy a főzsinór 0.25 lesz, akkor a 0.26-os előke elvileg jó kéne legyen,nem? De ha tévedek, akkor tudsz más előtétzsinórt ajánlani? 15 lb-s előkénél nem akarok vékonyabbat, így is hezitálok, hogy ne 25 legyen-e. Én ezt gondoltam használni egyelőre.
-
jjohn
aktív tag
válasz
Palesztin994 #51952 üzenetére
A 22-25-ös főzsinór az elég. Ellenben a dobóelőkéd 4 kg tud és ahhoz akarsz 15 lb-ás (6,75 kg) szakító szilárdságú előkét. Szerintem ez nem lesz okés, mert akkor dobó előkéd szakad el előbb, ha jól számolom a kilókat.
Persze a féket a 4 kg-hoz kell beállítani.
Esetleg ha nem jól mondom, akkor bárki cáfoljon meg. Ez az én véleményem.
-
Palesztin994
aktív tag
válasz
Palesztin994 #51952 üzenetére
végeredményben én 0.25-ös főzsinórt tennék, a dobóelőke ugye 0.26-tól vastagszik, ehhez egy 15 lb-s előke is passzolna azt hiszem.
-
Palesztin994
aktív tag
Kapitális ponty a cél, már megrendeltem a prodigy gt4 13/3,5lb-t, és végül power aero orsót veszek jó árban.
A tavon,ahova következőnek megyek nem engednek fonott dobóelőkét használni. Emiatt vettem felvastagodó előkét 0.26-0.57-re. Az alsó teherbírása ennek csupán 4 kg, kb ez a reális, sbs elvileg az igazat írja rá. Ezen agyalok most, hogy ha ezt használom, akkor nincs is értelme 15lb-s előkénél vastagabbat használni, igaz? főzsinórnak 0.22-0.25-ig lehetne, mert bármi van ráírva, azok úgysem erősebbek a dobóelőke legvékonyabb 0.26-os részénél gondolom. Tehát nagy pontyokhoz és ehhez az előkéhez szerinted jó a 0.22-es zsinór 15 lb előkével, vagy végülis te/ti hogy kombinálnád a leírtakat? Ne felejtsük el,hogy erős a bot, nem feeder, de az orsóm fékrendszere pöpec.
Új hozzászólás Aktív témák
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Suzuki topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- One mobilszolgáltatások
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Xbox tulajok OFF topicja
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest