Hirdetés
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #105921 üzenetére
Igen, picit nekem is ez az érzésem van Meg lehet, hogy én vagyok 58mm fetisiszta, de nekem már ez a 49-es dolog rögtön killer. Szép, szexi ezzel a rövid karral, de cserébe elcseszett a feneke. Nálam már a Robot is kiverte a biztit az 57.5-tel, de cserébe legalább ötödennyibe kerül.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105930 üzenetére
Parci. Wouter a World of Coffee Budapesten, egy évvel később meg Amsterdamban is a "sztár-barista" volt a standunkon. Azt mondta akkor, hogy a két magyar gépen kívül nem tud pid-elt Strietman-ról :-). Persze tévedhetett is. De ez nem egy Gaggia Classic. Nem elfelejtve lett a PID, hanem tökre szükségtelen. De van, akit megnyugtat... Megintcsak megemlítem a Morgan analógiát. Biztos akad a földön valaki, aki belehftelt egy fasza automata váltót, mert nem vallja be még önmagának sem, hogy nem a megfelelő autót vette meg....
-
verti1
tag
válasz Parci #105930 üzenetére
Ez egy kis szériában, manufakturális módon gyártott gép drága dizájn elemekkel. Nem olcsó a gyártása, gondolom keresni is akar rajta az ember. Nyilván lemásolható egyszerűbb, olcsóbb formában. Szerintem nem az 58-as “penge” kosáron múlik a jó kávé. Ez egy több évtizedes berögződés szerintem amit nehezen engednek emberek, persze az elengedésben nem segít, hogy az ipar erre állt rá és ez a legelterjedtebb szabvány és a legnagyobb választék ezekből van. Pid box nélkül is tökéletes, első dolgom lenne kiépíteni belőle, nekem a tized fok fétisem is elmúlt már.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105936 üzenetére
Legyen Neked a Strietman az kávégépek Bentley-e. Nekem nem fáj. Azt meg mindenki eldönti, hogy mennyire találó.
Lifestyle . Itt is fejét találtad a szeget.
Amúgy van automata autóm (majdnem 40 éves). Nem sűrűn használom (sajnos). Nem az automatikát szeretem benne elsősorban.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Parci #105938 üzenetére
Referencia az ital, nem a kosár szerintem.
Hol olvastál tanítást, mert én nem látom. Ez az én véleményem, semmi más. Mindenki úgy csinálja ahogy szereti.
Ha akarod akkor akkor kijelzi, van aki még a tized fokot is kiérzi azt is elfogadom. Beállíthatod a Strietmant is 91 fokra, kicsit +/- az ingadozás engem nem zavar, mert szerintem nem számít.Egy éve egyébként még egy általad is nagyon vágyott gép volt, persze nem ezen az áron. Nekem is fájna mondjuk, ezért elhessegetem a gondolatot is.
-
verti1
tag
válasz Parci #105942 üzenetére
Nem jelzi ki, de egy hőmérővel beállítod egyszer és kész. Úgyse tekergeted minden kávénál.
Vannak jól bevált kosaraid és nem engeded őket azt elfogadom, de attól, hogy valami 53-as vagy 49-es pont ugyan olyan jó kávét lehet vele húzni mint az 58-assal.
Kell egyet gyártani és akkor lesz. -
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105944 üzenetére
Nem véletlen, hogy nem a magamét, hanem Wouter magvas véleményét említettem a saját konstrukciói pid-eléséről. Tudom, hogy ezzel kapcsolatosan az egészségesnél is erősebb szkepticizmussal viseltetsz :-) (ennyi belefér, ugye?).
Szóval ez a Wouter, akinek a vezetékneve történetesen Strietman (is) aszonta, hogy teljességgel értelmetlennek látja a dolgot. Ez a fickó, nemcsak arra járt, hanem éveken keresztül farigcsálta a karos gépét, mielőtt megjelent vele a 2012-es bécsi World of Coffee-n (a kép ott készült).A hőmérő hivatott demonstrálni, a hőstabilitását, illetve azért van belógatva, mert egy kiállításon folyamatosan utána kell tölteni a bojlert. Két világkiállítást demóztunk végig a CT1-essel.
Előtte meg egy valag vintage gépet rendberakott, kiismert, optimalizált (nemcsak kávét készített vele). 5-6 éve jártam nála Eindhovenben. Élmény volt. Szóval ez a csákó nem egy La Marzocco alkalmazott hozzáállásával műveli a dolgokat, hanem szerelmes abba, amit csinál, ami a sajátja. Tökéletes kombináció.
Na, most ennek a csávónak kvázi egy tockost adni, és azt vágni az arcába, hogy ülj vissza a padba, és csináld meg rendesen a házifeladatod (úgy, hogy ki sem próbáltad a gépét), azt ki-ki döntse el, hogy miféle dolog.
Nem a pid generális értelmetlenségéről szól a vitánk, Parci. Bizonyos specifikus gépek pideléséről. SZámos pid-elt gépem (többek közt a pörkolőgépek is azok) van, és kapisgálom, hogy miről van szó...[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Parci #105948 üzenetére
Egy hardcore kávés topikban ahol többen 12-15e Ft-os kávékat fogyasztunk és a cél a minél tökéletesebb presszó elkészítése, ott igenis közel tökéletes gép. Persze egy körös és nem a vendég sereg kiszolgálására való, de nem is abban a mezőnyben indul. Az áron vitatkozni teljesen felesleges és azon, hogy kinek mi a drága. Van akinek 2 milliós gép van pulton vagy még drágább az 1 millás őrlővel és lő vele két duplát egy nap. Már százszor kitárgyaltuk, hogy mindenki a saját koordináta rendszerében mozog és annak kell megfelelnie, a legjobbat kihozni. Van aki egyedül kávézik és soha a büdös életben nem gőzöl annak ez jó lehet, annak akinél állandó vendégsereg van annak kizárt, de dobhatja a GC-t is a kukába. Teljesen értelmetlen olyan szempontok szerint leírni a CT-1 ami soha nem akart lenni.
Még nem nőttem ki belőle teljesen....pont egy ugyan olyan kancsó kijelzőjéről olvasom le az értéket mint a tiéd csak én drágábban vettem.
-
verti1
tag
válasz Parci #105977 üzenetére
Kimaxolást én a kávéhoz való viszonyát értem a társaságnak. Azt, hogy ezt ki hogy éri el az másodlagos dolog. Tökéletes univerzális gép nem lesz, mindenkinek meg kell találnia a maga megoldásait az igényeinek megfelelően. Én csak azt írtam a lavinát indító hozzászólásban, hogy ha a CT-1 abból a szempontból nézzük, hogy milyen kávét lehet készíteni akkor nagyon ott van a szeren. Felejtsünk el minden más szempontot, csak a produktumot nézzük hardcore kávés szemmel. Ez a fontos szerintem ha egy gép képességeit nézzük. Tetszik, nem tetszik, drága, nem drága az más kérdés. Milyen kávéra képes, ez a lényeg.
-
verti1
tag
válasz Parci #105980 üzenetére
Nem szálltam beléd, félre értetted szerintem. Nem kell mindig az írott kommunikációban a legrosszabb verziót feltételezni. Egy személyes beszélgetés alkalmával teljesen más lett volna a lecsengése biztos vagyok benne. Elbeszéltünk egymás mellett, de megértettük végül a másik mondandóját talán. PID, 58-as méret a legkényelmesebb út, ez tiszta sor. Viszont van nagyon sok más út még, ennyit akartam mondani.
-
HÁZIGAZDA
válasz Parci #105987 üzenetére
gyors kép a délutáni kávékról. picit kiszáradt már a széleinél, azért a repedés, de amúgy így néz ki minden egyes pogácsa. ilyet az űrgc/ulka egész egyszerűen nem tudott. márpedig szerintem nagyjából ez a lényege az egész kávéfőzésnek, a hőfok, nyomás sokkal kevésbé fontos tényezők, mint a tökéletes kioldódás.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
válasz Parci #105953 üzenetére
Igen, amikor azt megláttam akkor tisztán emlékszem h kimondtam: ezt ennyiért azonnal meg kellene venni. Aztán mégsem vettem meg, mert egyrészt nekem sem tetszik, másrészt eszembe jutott mikor először láttam ilyet hifisnél és próbálgattuk, hogy milyen mütyür az a szűrő, meg picurka kis tamper, nekem nem tűnt kènyelmesnek a használata, bár tuti megszokható amúgy...végül pedig itt van a PID-es 58-as Catler 😅🤭🤣🤣🤣
Az 1Z Presso-nál már nem követtem el ezt a hibát, azt megvettem gyorsan, jó is nagyon!👍 -
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #105985 üzenetére
"a ct1 jobb gép lenne pid-del, teljesen valid érv, hogy nélküle is alkalmas jó kávéra, de rosszabb nem lenne a pid-től, remélem ebben megegyezhetünk."
Jajj! Parci, Te provokálsz engem ? Akkor megerősítem, amit eddig ezek szerint virágnyelven fogalmaztam meg.
Lásd:
"A nagy számok (ez a Strietman-nál persze eleve röhej) törvénye alapján, a törpe minoritás érzi úgy, hogy egy pid ehhez a géphez bármit is hozzáad."Ez magyarul azt jelenti, hogy a userek túlnyomó többségének véleménye szerint a Strietman nem lesz jobb gép a pid-től.
Az én véleményem ettől eltér. Szerintem szarabb lesz. Nem kicsit. Használtam pid-del is, amikor még csak tervezgettük a nyomásmérő kit-et hozzá és kölcsönkaptam Gáborét és anélkül is. A kábelrengeteg (külön táp, szonda, pid, ide akaszt, oda lógat, amott fityeg) olyan mértékben rontotta az élményt, hogy megfogalmazni is nehezemre esik, hogy ne bántsam meg ezzel az érzékenyebb lelkű kávéfanatikusokat. EZ NEM AZ A GÉP AMIBE EGY PID-et SZÉPEN INTEGRÁLNI LEHET. Elég ehhez ránézni. No. Hiába szépítjük, nem megy. Minekután a hőmérséklet ingadozása a henger mélyén minimális, ha egyszer vetted a fáradságot és kimérted, akkor kijelző nélkül is tudni fogod. Ahhoz sem kell agysebésznek lenni, néhány nap használat, kísérletezés után a pótméter eltekerésével, mennyit változtatsz a hőmérsékleten. Ami utána, ha nem ingadozik szélsőséges értékek közt a bojlerben levő víz mennyisége, mindig annyi lesz. Annyira stesszmentesen hülyebiztos a gép, hogy emiatt nekem már konkrétan különösebb bizsergést sem okoz (nincs kihívás, nincs mire figyelni) vele a kávékészítés. De - mondom - ez CSAK a Strietman vásárlók/használók többségének a preferenciája a fórumok posztjai, látott képek, olvasott tapasztalatok alapján. Azt gondolom, hogy ebből a szempontból az angol, német, amerikai, ausztrál kávéfanatikusok sem az elmaradott (pid-ről nem hallott) usereket képviselik.
Szerintem, ha eddig nem volt az, akkor most egyértelművé tettem, hogy ha azt gondolnám, hogy összességében a Strietman (amit használtam így is meg úgy is) fikarcnyit is jobb lehetne pid-del, vagy ezt gondolná a tulajok többsége, akkor tucatjával látnál Strietmanokat pidelve világszerte. Ehhez képest meg nem látsz, és nem olvashatsz erről, csak elvétve. Talán nem véletlenül.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106004 üzenetére
Ne felejtsd el, hogy nem mindenkinek az a maximum, hogy még pid-et is teszel bele. Van aki emiatt nem venné meg. Wouter pl leszarta, hogy az emberek nagyobb fej, csepptálca távolságot akartak. 0,5mm plusszal szúrta ki a szemüket :-). Ő nem használ mérleget (se). A SEP integráció és az egyedi kar miatt meg még neheztel is rám egy kicsit.
SEP részben igaz. Ha használod és analitikus lelkületű vagy folyamatosan jönnek az új felismerések, reszelgeted a részleteket. Most az őrlők összehasonlításánál egyszerűen nélkülözhetetlen. Az, hogy utána csak összehasonlítom a logokat és látod, hogy mi minden hogyan függ össze, és mit eredményez, az eszelős. Én sem használom napirenden. Ha az ember "csak" egy kávét akar készíteni, akkor értelmetlen.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Parci #105992 üzenetére
Ilyen Mini Gaggia van valakinél kölcsönbeadós verzióban?
Kék Elefánt megmentette a hosszú hétvégét. Egy omniroast Gujival készültem, erre kiderült, hogy kb. ihatatlan. Szerencsére Zoli fogadott, volt még nála pár zacsi jó anyag. Vágytam már egy jó "klasszik" vonalra, Seashellt még nem kóstoltam. Mostanság nagyon pozitív csalódások értek Brazil vonalon, CasMo-nál jókat találtak.
-
WarLock07222
tag
válasz Parci #106008 üzenetére
Szerintem is vannak erre már az iparban megoldások mindenféle nemodaillő kijelzők és egyebek nélkül. Esetleg lehetne ugyanennek a tekerentyűnek (avagy valami potméter + stepper motor kombónak) egy "kijelző" és egy "állító" módja, vagy ilyesmi, de én nem vagyok se dizájner, sem pedig Strietman user, így legfeljebb kósza ötletelés.
Persze az érem másik oldala meg az, hogy ízre állítasz, nem értékre. Hiszen ígyis úgyis relatív az, amilyen érték beállításra kerül, hiszen nincs semmilyen magic number De nem akarok mégegy hullámot kirobbantani.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Parci #106042 üzenetére
Nem tudom miért nem csinálja meg senki, nem látnak benne pénzt szerintem. Nem lenne olyan bonyolult dolog, sokat gondolkozok valami ilyen gépen.
Szerintem ez a szörny is azért született, mert annyit mantrázták a Flair-es FB csoportban, hogy legyen 58-as, hogy meglátták az üzletet benne. Szavazások voltak, hogy mit hiányolnak a Flair-ből, stb. Menedzser kalkulátor bácsik osztottak, szoroztak és ez lett. Venni fogják mint a cukrot kin az tuti, majd ráunnak a pöcsölésre szerintem, mert nem életszerű a napi használata. -
RetepNyaraB
veterán
válasz Parci #106042 üzenetére
és nincs ilyen (nem értek hozzá)?
Lehet a mini Gaggia nem futott be anno akkora karriert, hogy felfigyeljenek rá hájp szempontból, ergo közönség sincs, akinek le lehetne tolni a torkán retro vonalon 2500 euróé'
De itt a piaci rés. Megtervezed, legyártatod Bélával a műhelybe' és elkezd dőlni a lé. Persze ne feledkezz meg majd rólam, mikor már Dominikán építed az offsórt"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
senior tag
válasz Parci #106064 üzenetére
Bő 1,5 hete van meg a nyitott kar a qm-hez. Nap mint nap próbálkoztam , de ma volt az első értékelhető lefolyás. Valamiért mindig össze vissza spriccelt. Viszont ma véletlenül a Mini Gaggiához beállított, 2 ricnivel finomabb álláson maradt a Major. Na mondom magamba ez tuti befullasztja, ezért jól letekertem a pumpaszabályzót és láss csodát, majdnem tökéletes lett!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106067 üzenetére
vicces volt a csomagtartós tesztnyomás alapján a saccom 4,5-6,5, mire vigyorogva bemondtad, pont 5,5-re tippeltél volna. Az az ultra rövid kar nagyon megvezeti az embert.
Gépkonstruálás témakör. Már számtalanszor kaptam ilyen észrevételeket külföldi és néhány itthoni vásárlónktól, hogy miért nem csinálunk kávégépet illetve láttam konstrukciókat, amikkel a lelkes szakértők/amatőrök irdatlan időt töltöttek el és rengeteget tanultak, hogy aztán mégse legyen gyártható termék belőlük. Wouter is mutatott ilyet anno. Kért, hogy ne fotózzak, videózzak, mert még nincs abban a stádiumban. Egy év múlva még dolgozott rajta. Aztán idővel elengedte. De nem kell Eindhovenig menni ilyen példákért. Szendrő Gábor (hifis) őrlője és kávégépe is volt nálam. Az eszpresszógép hosszú ideig. Ha összecsiszolódott vele az ember, akkor stabilan szuper italokat lehetett vele húzni. De Gábor a megmondhatója (talán meg is mondja), hogy kb. mennyi időt invesztált bele és annak még hányszorosát kellett volna ahhoz, hogy egy bizonytalan piaci sikerrel kecsegtető, gyártható TERMÉK legyen belőle, az akkori állás szerint nagyságrendi tévedés lehetőségével mind az eladható darabszám, mind a sorozatgyártás költségeit illetően.
Elméletben nagyon egyszerű összerakni a tökéletes kávégépet. Megrajzolni már nehezebb. Összerakni az első prototípust, ami még szarul működik, már roppant nehéz. Mire eljutsz a működő prototípusig addigra már jó eséllyel megbántad, hogy egyáltalán nekifogtál, bár eddig a legtöbb beleölt "invesztíció" nagy része az időd volt. Na, a gyártható termékig eljutni a működő prototípustól a legfájdalmasabb procedúra (erről sokan tudomást sem vesznek, vagy csak szimplán alábecsülik), ahol meg kell kötni az ilyen-olyan kompromisszumokat, és egy jól látható nagyságú tőkét kell kockára tenni. Ezzel együtt vannak kivételek, amik eljutnak a sorozatgyártásig (de 2-3-szorosa lesz az áruk az előzetesen ígértnek - lásd Decent) és néhány év után profit is lesz rajtuk, ha megmarad a lelkesedés. A legfrissebb példa, amit végigkövettem és néhány hete kiszállította az első gépeit a montreáli www.lapera.caNagyon ingoványos terület ez.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
válasz Parci #106073 üzenetére
Ha szélesebbre (nagyobb átmérőjűre) veszed a hengert, hogy nagyobb legyen a térfogata, akkor a karon lévő excentert fel tudod használni. A rugóút hossza megmaradhatna, csak erősebb rugó kellene bele. Egy hengert szerintem könnyebb megesztergálni, mint az excentert újra elkészíteni.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #106091 üzenetére
Pont tegnap néztem egy két éves videót ahol Scott Rao magas kivonatolású espressoval kísérletezett, és lement 2 bar nyomásra hozzá...
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
Gery0505
aktív tag
válasz Parci #106094 üzenetére
Az igaz, de nem muszáj egy darabból kifaragni, elég csak egy új hengert készíteni, és akár rá lehet szerelni egy GC fejet is. És a GC fej készen van, kapható is, azt nem is kellene gyártani hozzá. A fejen lévő tömítés meg bőven kibír 16 Bar-t is. A henger meg lehet akármilyen szélességű és magasságú, attól függően, hogy mennyi vizet engednél át a KV-n. A hengernek csak ugyanolyan kialakításúnak kell lennie, mint a Mini Gaggia-ban van.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
verti1
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Parci #106088 üzenetére
"nem hiszem, hogy ha ezekhez lenne eszköz, akkor nehéz feladat volna"
Elég életidegen a dolog, de tételezzük fel, hogy erről a kérdésről nem akarok vitába szállni Veled. Hanem azt mondom, hogy igazad van Parci.
Hol vannak ezek a nem nehezen összetehető gépek???Szendrő (Hifis) Gábor gyártásban, tervezésben mozog. Ha egyszer idetalál, akkor nyilván megosztja dióhéjban, hogy mennyire volt könnyű/nehéz a motoros dugattyús, 58-ast összehozni, aminek a felépítését a Strietman inspirálta.
Van még néhány, ahol így összeállhatott a csillagzat, hogy egy esztergályos vagy CNC-guru konstruktőr lelkületű ember koffeinfüggővé vált. Szerintem egyik se mondaná azt, hogy kirázta a kisujjából (ez az én feltételezésem).
A legtöbben egész "egyszerűen" legoznak a meglevő alkatrészekből.
2018-ban Amsterdamban Kees van der Westen is betévedt a standunkra és később áthívott hozzájuk, hogy megmutassa az új dugattyús Slim Jim-et (a videón az 59. mp-nél annak a fejét rajzolgatja, illetve 1:50-nél tűnik fel a gép). Egy év múlva, amikor Milánóban a HOST-on összefutottam vele, ez volt az második kérdésem, hogy hogy áll az Idrokompresso. Csak szomorúan mosolygott... Az a gép prototípus maradt szintén, pedig rettenet ki lett találva a rugós karos fej.Kemény fába fejsze a tökéletességre törekvés, még az ilyen nagyágyúknak is...
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Parci #106109 üzenetére
Tegyük fel, hogy csak lemásoljuk és módosítunk egy kicsit rajta. Rengeteg meló csak megrajzolni amit mondasz. Nem véletlenül öntvény az egész bojler. Úgy volt gazdaságos, egyszerű gyártani nagy mennyiségben. Legyen öntvény akkor. Kell valaki aki kiönti, kell csinálni egy öntő formát, finomítani kell ha elsőre nem sikerül. Legyen akkor cnc. Le se merem írni, hogy mennyibe kerül egy ekkora réz buga. Rengeteg gépidő ami nagyon sokba kerül, ja es digitalizálni kell az egészet előtte, mert úgy nem működik mint az esztergályos bácsi. Nem éri meg, illetve csak szerelemből, kellő elszántsággal.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Synology NAS
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Robotporszívók
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- További aktív témák...
Állásajánlatok