Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterAgos
csendes tag
Tisztelt Fórumtársak,
Előre is elnézést kérek a bő lére eresztett hozzászólásért.
Egy új, számomra igen pozitív tapasztalatot hozó ötlet/kísérletezés eredményéről szeretnék beszámolni.
Előzmények: - elfogadható felszereléssel készítem az itthoni kávékat (Linea Mini, Robot, DV64v, K6), valahogy az őrlőkkel sohasem jutottam dűlőre. Próbáltam HG-1 kézit, Niche Zerót, Bezzerát, stb. Az alapanyag többnyire a győri Kapucínerből származik - El Salvador, Jamaica, Columbia, közepes pörik. (A túl világos kávékat sem Feleség, sem én annyira…)
Zavart a folyamatos küzdelem az őrlőkkel, az elméleteken sem igazodtam ki igazán. Ki az egyenletes őrleményt favorizálja, van, aki szerint azért némi fine csak kell bele, és így tovább. Amit nagy nehezen megtanultam, hogy mindegyik őrlőnek, mindegyik késnek más a karaktere (ez talán az őrlemény-eloszlással is összefügghet). Két őrlő még elmegy a háztartásban, de ez kevésnek tűnt.
Nemrégiben találtam az Aliexpess-en egy CF Wisdom névre hallgató, akkumulátoros, kúpos, igen lassú fordulatú (60-70 ford./perc) picurka őrlőt. Zolnagy fórumtárssal próbálgattuk, az árához képest (30-32E Ft) meglepően korekt holmi. Ha Zoltánnak lesz kedve, majd beszámol a tapasztalatairól, azóta már ő is beszerzett egyet.
A dolog mostantól kezd érdekessé válni. A Robottal 17,5 g-ból készítem a kávét. Volt itthon 2 db CF Wisdom, 10-esre állítva közepes pörivel éppen jó volt a lefolyás. Ami – nem csak ezt az őrlőt használva – hiányzott, a nagyon profi gépekkel készített eszpresszók krémes állaga. Jött az ötlet: mi lenne, ha az eredeti 10-es állás helyett a 17,5 grammos adagból 7,5 grammot 8-as álláson (fine), a fennmaradó 10 grammot pedig durvábbra állítva 12-es álláson őrölném, majd a kétféle finomságot összekeverném? Ezzel egyrészt „széthúznám” az íz-spektrumot, másfelől a többlet fine révén krémesebbé válna a
lefolyás. Már az első kísérlet igazolt – krémes lefolyás, másként élt együtt a csoki és a gyümis ízvilág.
Még az elején vagyok a próbáknak, lehet játszani a megosztás arányával, illetve az optimális beállítástól való eltérés mértékével. Akik kóstolták, kipróbálták, azok szerint a markánsan teljesebb ízvilág, a sűrűbb, krémesebb állag minden alkalommal tetten érhető. Gyakorlatilag kézben tudod tartani a fine arányt, ami nem hátrány.
Utóirat: nem jó újra feltalálni a spanyolviaszt – igyekeztem alaposan körbenézni a neten, még AI-segítséget is kértem, nem találtam hasonló módszert. Persze tévedhetek, ez esetben elnézést kérek. Gyenge angolos vagyok, de elsőre Double Grind-nek neveztem el a módszeremet, ha van kedvetek, próbálkozzatok…
Nem kell hozzá két egyforma őrlő, egy barátom az egyadagos Eureka Single 16CR-jét a szokott álláshoz képest az őrlemény egyharmadánál finomabbra, kétharmadánál durvábbra állította. Hozta az eredményt.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 32GB / 1000GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest