- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Ja akkor felreertettem - itt a bevetel mint nem csak munkaber jellegu de jovedelem (toke, alberleti dij stb.) de netto ertelemben, nem a vallalkozoi bevetel amibol lejon koltseg es ado mire sajat rendelkrzesu lesz.
Mondjuk igy a foglalkozas helyett/mellett kene az h mibol van me'g (azt mar mas is kiszurta h csaladnal eleve nem latszik egy masodik foglalkozas). -
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Akkor valami nem stimmel, ha bevetel es nem jovedelem, mert a megtakaritas az mindenhol a kiadas es a bevetel kulonbsege, a bevetelbol meg azert boven lejon ez-az mire kiadhato es megtakarithato forintok lesznek. (A forrast nem neztem, csak a tablazatot.)
Mondjuk az sem derul ki, hogy ki evente hany napot, es naponta hany orat dolgozik erte. Foleg ahol csalad 4-5 fo, me'g ha 1-nel me'g csak onkiszipolyoz is. -
válasz
Resike
üzenetére
...egy négytagú családnak nem kell többé havi villanyszámlát fizetnie
Pont erről szól a megtérülés kalkulációja, mivel a 0 villanyszámlával szembe kell állítanod egy többmilliós beruházást. Ha bejön a bruttó elszámolás, akkor tényleg a gazdagok játékszere marad a napelemes rendszer. Sosem fog megtérülni.A jelenlegi energiaárakkal értelmetlen számolni. Tavaly még töredékébe került a gáz Európában, és azért, mert Putyin éppen zsarolja a Németeket még nem kell 20 évre berendezkedni erre a szintre.
2021-ben ingyen kapott napelemes rendszert minden 18 év alatti gyermeket nevelő család
Pont erre írtam, hogy piaci alapon nem térül meg. Az, hogy a te, én, mindannyiunk adójából az állam hozzávág pár emberhez milliókat még nem lesz jó biznisz nemzetgazdasági szinten. És az sem igaz, hogy mindenki kapott volna, ezt leírták már korábban. Persze aki megkapta ajándékba, annak nyilván megéri, hiszen nem került egy forintjába sem. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
Resike
üzenetére
A nem kell villanyszámlát fizetni és rakd be a pénzt kamatozni az maga a vegytiszta megtérülési kérdés. Alternatíva költség?
Rakd el a villanyszámla árát kamatozni szépen az életideje alatt.
vs.
rakd be a rendszer árát azonnal kamatozni.Hol lesz több pénz 20 év múlva?
Az életminőség javulása azt jelentené, hogy mondjuk beraksz egy klímát és ugyan pénzbe kerül, de a meleg nyári napokon jobban fogod érezni magad.
Aztán lentebb pedig a megtérülést a múltbéli eseményekre alapozod. Ez spekuláció, mert nem tudod mik lesznek az energiaárak, a szabályok és a támogatások a következő 20 évben.
Az, hogy MA megéri-e kiépíteni az most még nem ismert. van 50% esélyed, hogy bejön.Én még csak azt sem állítom, hogy nincs igazad, csak annyit, hogy az érveid önigazolások és logikailag nem állják meg a helyüket. Ettől még megérheti, de abból nem következik, amit mondasz.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
A mondandód 2. bekezdése nem fedi a valóságot...
Amúgy igen.
Megéri Napelemet és hasonló beruházásokat elvégezni egy ingatlanon.És sokan ott rontják el, hogy :
" Mennyi idő alatt térül meg ? "
kérdésre 10-15-20 év jön ki válasznak...., hogy az sok !Eleve a kérdés nem jó !
A beruházások által nekem növekedni fog a komfortom, jobb lesz az életminőségem.....15-20 év alatt ez sokat jelent ami nem biztos, hogy pénzben kifejezhető ! Tehát, hogy mennyi idő alatt térül meg ...nem jó kérdés...
Az , hogy EGY IDŐ UTÁN MEGTÉRÜL "csak" plussz pont....a lényeg az élet minőség javulásában van.
Pl egy nyílászáró csere esetén :
Régi ablak , magas fűtés költség , zaj, huzat.
Új ablak, alacsonyabb fűtés költség , csendesebb, nem huzatos.
Tehát megtérül hosszútávon a "befektetés" és mellé jön még pár pozitív "mellékhatás" is ami az élet minőség javulását okazza.
Érdemes lenne így gondolkodni mert jobb esetben egy lakást / házat nem 1-2 évre vesz magának az ember. Hosszútávra , előre gondolkodva sok-sok bosszúságtól és felesleges kiadástól válhatunk meg !
Ugyanakkor elismerem, hogy nem is olyan könnyű dolog így előre gondolkodni / tervezni. -
bandus
veterán
válasz
Resike
üzenetére
ezer aga van a gepeszetnek, es ott is ugyanugy megvannak a vezetoi pozi ahol 2-3 milliot siman kaphatsz
mas kerdes, hogy a nagy multiknal (mondjuk bosch, thyssen, conti, knorr, stb) mit fizet pl egy team leaderinpozi, ezek nyilvan nem versenykepesek a mostani it fizukkal szemben. -
bilimbalam
tag
válasz
Resike
üzenetére
Ok, de az “értékesebb” diplomák esetén is ugyan ez a helyzet.
Pl mérnök, komolyabb közgazdász bérek is teljesen befagytak.
Amúgy a programozók lehetőségeit is pont most baszajtsák szét ezekkel a gyorstalpalókkal. Ok, ők általában egy bizonyos szintig jutnak el, de a többség amúgy is kb ezen a szinten dolgozott, mert egyszerűen ilyen munka jut az országba..
-
GeeForGolf
tag
válasz
Resike
üzenetére
hidd el, h ez nagyon csalóka. én is kurvára meg voltam győződve róla, mikor 2001-ben leközépfokúztam a Műegyetemen, h mekkora király vagyok, aztán amikor 10 évvel később ideköltöztem londonba, csak kapkodtam a fejemet, h ez milyen nyelv, mert kicsit sem hasonlított arra, amire én papírt kaptam.
de legyen neked: meg vagyok róla győződve, h a szaktársaid anyanyelvi szinten beszéltek angolul már a középiskolában, így rendben vagyunk?
-
GeeForGolf
tag
válasz
Resike
üzenetére
szóval az egész hülyeséged azon a sztereotípián alapszik, h bele kéne kötnöm a fizetésébe, mert az átlag magyar nem keres ennyit? hát ennek tényleg nincs sok értelme. ettől ő még simán kereshet ennyit, azzal a tapasztalattal, ami neki van, ez lehet egy reális fizetés pesten, ahogy nézem a számokat itt, meg a hays-en. nincs ezzel semmi baj, miért kéne belekötni? az viszont igen életszerűtlen, h anyanyelvi szintű angol beszélő lenne pusztán azért, mert lenyomott egy erasmus-t, vagy vmi hasonlót

-
GeeForGolf
tag
válasz
Resike
üzenetére
hát ez egy bájos gondolat, csak sajnos semmi alapja nincsen

az akcentust sosem fogod olyan jól felvenni, mint egy anyanyelvi beszélő, kivéve mondjuk ha az adott országban nősz fel. de felnőttként ez kb kivitelezhetetlen. meg lehet tanulni nagyon magas szinten, lehet szépen is beszélni, de jobban beszélni mint egy átlag amerikai/brit/ausztrál, na azt sosem fogsz. -
válasz
Resike
üzenetére
Ez a mi szakterületünkön évekbe telik. Oké, veszel egy laptopot, legyen nettó 300, meg mondjuk egy telót, iphone, az is. Nettó 600-nál járunk, és innentől minden más csak aprópénz. Persze nekem is mondta a könyvelő, hogy kérjek számlát a tisztítószerről is. Hát, ehhez sok szerencsét mindenkinek, nem fogok ilyen 500 forintokról számlát kérni, mert szánalmasnak tartom. Persze aki úgy indul, hogy vannak sokan, bejelentett alkalmazottal, irodával, annak ez lepörög, de a kolléga nem erre a helyzetre kérdezett rá.
Nyilván nekem sincs már benn ez a pénz a cégben, mert megoldottam, de alapból ezzel a dologgal számolni kell.
-
válasz
Resike
üzenetére
Önmagában a BA kifejezésnek annyi értelme van, mintha valakire azt mondod, hogy fejlesztő. Pongyola, na! Előbb leírtam 2 nagy kategóriát, de ezeken belül is van rengeteg ága a dolognak.
Naná hogy nem fognak annyit érni mint egy mérnök..
Az a szomorú helyzet, hogy igazán nagy lóvét nem mérnökként lehet keresni, szóval ilyen szempontból ez a mondatod marhaság.

-
Kobe
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Ha ram gondolsz, jelenleg is boven M felett vagyok, de koszi az aggodast
ha ennyire pontosan kovetted a diskurzust derenghet hogy 1-2 eve is 900-as meg akoruli ajanlatokkal talaltak be, amiket siman dobtam....
mivel elsodlegesen iparagvaltas / masfajta uzleti teruletek (tanulas, kivancsisag?) miatt szeretnek valtani, ezert erdekel hogy melyik az amelyik a hays savozasba beleesik, annak megfelel
Mert ennyi ido es partucat ajanlat alatt nekem elegge az a general tapasztalat hogy a cegek 95%-a ilyen poziknal nem..... -
-
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Levelezot nem ismerem [manapsag: 2000 korul szamtech atkepzosoknek volt gyakorlat, bar az nem tudom msc-nek szamit-e], de akkor illett volna hozzatenni hogy az egesz allitasod csak arra vonatkozik... sima msc nagyon mas lehetosegek.
Amugy nem hiszem ugy sem a felolvasast, azokbol akiket en ismerek, csak nagyon tudja fejbol [jobb esetben pedagogiailag is]. -
GeeForGolf
tag
válasz
Resike
üzenetére
nem adtak, hozni kellett

viccet félretéve, egy vizsgánk volt papíron, szintén első félév, még a félévi vizsgák előtt, java alapok, bár ott inkább multiple choice volt, meg egy (vagy két? nem emlékszem, rég volt) "kódold le papíron", de tényleg ilyen hello world szintre kell gondolni. kb arra voltak kíváncsiak, h tudsz-e kapcsos zárójelet rajzolni. én a mai napig nem tudok

-
djgeg
őstag
válasz
Resike
üzenetére
Az határeset, ha csak a járulékokat fizeted magad után az egyszemélyes KFT-ben abba beleköthetnek, hogy nem 40 órás munkaviszony. Ha minimálbért fizetsz magad után akkor az már nem 720/ év hanem
191,065*12= 2,292,780 Ft / év
Viszont akkor a másik oldalon keletkezik 107,065 Ft minimálbéred (1,284,780 / év)
Tehát 84.000 Ft- ba (1,008,000 /év) kerül végül a minimálbér kifizetése gyakorlatban a cégoldalon vs 60.000 Ft körül ha csak a járulékokat fizeted.
Plusz a KATA-ból meg nyersz még -25.000-et. (Tehát így gyakorlatilag 1000 Ft ot nyersz a költségeken és kivettél 107.000 Ft ot havonta a KFT ből, viszont az öszkép sokat nem változik (a 12.000 Ft nem nagy cucc, csak legalább nálad marad a netto minimálbér nem a KFT ben)
-
Resike
tag
válasz
Resike
üzenetére
Ezért van pl. beneficial form-ban a tax-treaty kettős adóztatás törvénye szerint meghatározott rublika ami meghazározza a visszatartott adó százalékát (10.b):
https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf -
djgeg
őstag
válasz
Resike
üzenetére
Kicsit félreérthetően írtam, de én meg azt nem értem amit te írsz. 20-30%?
Ha EU-n kívülre számlázol KATA-sként akkor EUK-s kóddal teszed nem AAM-el. Ettől még 0% ÁFAs számlált állítasz ki. Majd a kinti cég szépen befizeti azt emit kell ÁFA címszó alatt. Pl ahova én számlázok EU-n kívülre ott 10%-ot kell a kinti cégnek fizetni szolgáltatások után.A lényeg viszont, hogy ez az EUK tétel nem számolódik az ÁFA keretbe/határba, tehát ha az AAM-ed nem éri el a 12 milliót, de az EUK val együtt már meghaladja, akkor nem leszel jövőre ÁFA körös csak a 12 feletti részre ki kell csengetned a 40% különadót majd.
-
norbeey
tag
válasz
Resike
üzenetére
Magyarázd már meg nekem hogy az általad linkelt szabályok miért tiltanák az "egy cégnél bent rohadást"?
Pontosan ahogy (#18109) emliti: "felsorolásból elég 2-n megfelelni". Mellesleg abban is teljesen igaza van hogy a jelenlegi 45% teljes teher egy sima alkalmazott bérén utána megfejelve 27% áfával a fogyasztásra totál kommunista tempo.

Nem hinném hogy helyes feltételezés hogy az a sokezer ember aki IT-sok közül él ezzel, mindenki tájékozatlan hazardírozó, plusz az összes könyvelő aki nekik dolgozik is inkompetens egyszerre.
Ha abból kell kiindulnunk hogy a törvény minden betűjének betartása mellett is félni kell a attól hogy megbűntetnek akkor miért tartana be bárki bármilyen törvényt? Ez az egyik alapköve a civilizációnknak szóval viccnek is rossz.
Az más kérdés hogy ha később megváltoztatják mert rájönnek hogy azért ennyire mégsem kéne szabadon élni és boldogulni hagyni az embereket, akkor ezt a lehetőséget szépen kivezetik x hónap alatt és mindenki akit érint változtat a státuszán.
Mellesleg jövedelem topicba talán nem annyira off egy olyan téma amivel rengetegen legálisan óriásit léphetnének előre jövedelemben. Viszont most magamra vettem a dolgot mivel tényleg őszínén szeretném megérteni.
Szóval akkor a továbbiakban: [KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)]
Hogy ne csak off legyen..Sokan emlegetitek a tömeges fejvadászos megkereséseket, van esetleg olyan aki sikeresen alkalmazta azt a stratégiát hogy nincs mit veszitenem tehát piaci érték feletti összegeket bemondok már 0. körben?

-
Madwe
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
Nincs valami katás topik, ahova ezt át lehetne terelni? Már tényleg annyiszor előjött a téma mindenhonnan átrágva. Nemsokára jön majd a de a fenti linken talált felsorolásból elég 2-n megfelelni, majd arra egy tételes sorolás h ki milyen véleménye szerint miért nem felel meg ennek egy ott dolgozó, ezen agonizálás oda vissza, majd akkor végülis rájövünk h a törvény szar, de nem is a törvény szar, kommunista dolog adót fizetni és közügyekben részt venni, különben sincs közszolgáltatás, kórházak is h néznek már ki... majd 1 hét múlva mindenki elfelejti, s a következő hír bedobására hetek múlva kezdődik minden újra. Infinite loop...
-
válasz
Resike
üzenetére
Van néhány kedvenc kommentem, amit korábban láttam éles kódbázisban.
-Ez így nem működik jól, át kell írni. (2010-es komment, 2014-ben olvastam)
-Ha ezt átírod, xy megb@sz
-Itt kezdődik a fosbónusz pont: egy rakat olyan metódus, aminek a neve a get + ticket négy számból és 6 karakterből álló azonosítója
-
válasz
Resike
üzenetére
> Háromból három, még dobd hozzá a szálkezelést saját ütemezővel.
- Leirom a forumba, hogy miert van nagyon sok helyen szukseg olyan programozokra, akik rendelkeznek klasszikusan 'human'-kent kategorizalt kepessegekkel
- Visszairja, hogy de o pont nem olyan meloban dolgozikSzalkezeles, bakker.

-
Kobe
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Hat nem tudom, parszor mar elmondtam, hogy sztem a munkaerohiany mar reg kifujt, max burkolobol meg hasonlokbol van hiany, de ha munkavallalokent neked is vannak elvarasaid a ceg fele, akkor az mar kinszenvedes.
En pl 2018 oktobere ota keresgelek melot, szerintem teljes budapestet "lemappeltem" mar, de a harom elvarast (cegkulturalis tenyezok, mint home office, stb + normalis ber + hasznalhato juttatasi elemek) egyik sem akarta megadni.Ha normalis lett volna a ber akkor a napi 10-11 felugyelt rabszolgahajcsarsag, ha meg volt rugalmas munkaido/home office, akkor cserebe a love volt szar vagy a juttatasi csomagban voltak "felettebb hasznos" elemek. Legtobb esetben a HR es is csak hapogni tud a telefonba amikor mondasz egy amugy teljesen realis berigenyt.
Vagy ami gyakori h a cegnek nem volt halvany fingja se rola hogy mit akar : talalkoztam olyannal pl aki szerint egy SAP warehouse management tanacsado arra van hogy a gyar raktaraban segitsen torzsadatot karbantartani.
De tavaly volt olyan HR es is aki karomkodasig besertodott amikor kirohogtem az offerjevel, konkretan senior pozira akart 20%al kevesebbet adni, mint anno az 5 evvel ezelotti kezdo berem...Igazabol azt latom hogy max azok tudnak konnyen / gyorsan valtani, akiknek abszolut nincs semmilyen konkret elvarasuk a ceg irant, fizu legyen meg minden honapban aztan kalap kabat.
Ismerosi korben fejlesztotol IT directorig felfele minimum 1.5 ev volt a keresgeles mindenkinel, volt aki 3 ev utan sem mondott igent semelyikre.
Hiaba jo a love, ha a cegkultura magyar.... -
válasz
Resike
üzenetére
Mi az a 'rosszul'?
(A lenti sorok iroja sajat bevallasa szerint egy viszonylag jo, de nem vilagszinvonalu egyszemelyes szoftveres konzultanciat csinalt az elejen $100/oraert (USA + Japan), aztan 1-2 ev alatt eljutott a heti 20-30 ezer dollarig. Szoval valoszinuleg van valami abban, amit mond.)
De oke, mondok mas peldat. En altalaban az igazan lenyeges otleteimet a hetvegi hosszu futasaim alatt szerzem, amikor sokszor a melon jar az agyam azalatt a par ora alatt. Eleg sokszor az van, hogy a kovetkezo het csak az implementacioja annak, amit vazlatosan osszeraktam fejben futas kozben. Tehat a heti munkam soran produkalt ertek nagyresze az elvileg abban az idoszakban keletkezik.
Most akkor szamlazzam ki a futasaimat? Sot, a futas legyen mondjuk 1000 EUR/ora (merthogy akkor tenyleg eleg out-of-the-box modon tudok gondolkozni), a hetkozben meg mehet olcsobban? Vagy hogy?
Aztan olyan is van, h a nap vegen azt latom, hogy kb. semerre sem sikerult haladni. Az most akkor 8 ora munka, akkor is, ha nem tortent semmi lenyeges?
A szellemi munka nem utepites vagy godorasas, ami kb. egyenletes sebesseggel halad. Szerintem.
-
válasz
Resike
üzenetére
Annak aki fizet a fejlesztésért. Az user gépe meg amúgy is lassú minden mástól. Az a plusz 10 másodperces indulási idő és némi performance hit nem oszt nem szoroz, ráér. Viszont a megrendelőnek nem mindegy, hogy mennyibe kerül, főleg, ha minden platformon jelen akar lenni.
Nem lassabb egy ilyen mint valami JAVA alapú memóriazabáló csoda.
Ne is hasonlítsd össze a C++-al, nem egy ligában játszanak.
C++ ott kell, ahol számít minden órajelciklus. Slack, Spotify és társai tipikusan nem ilyenek.3D játékot pedig nem írnak electronban.
-
válasz
Resike
üzenetére
Olcsóbb, gyorsabb, könnyebb fejleszteni, a performance hit pedig részletkérdés ott ahol electronban írják az appot.
Slack, spotify és hasonló appok készülnek electronban, ahol nem számít minden órajelciklus és miliszekundum.Cserébe egy JavaScript fejlesztő megcsinálja az egészet, és fut minden platformon.
C++ pedig manapság is létfontosságú mondjuk 3D engine területen, (bár jön a Rust), embedded systems területen.
A desktop appok amúgy is kihalóban vannak, ezért népszerű az electron, mert újra lehet használni egy csomó mindent a webappból.
-
horush
addikt
válasz
Resike
üzenetére
Szerintem egy átlag vállalkozó ugyanúgy megpihenhet a 8 órás munkavégzés közben, mint egy alkalmazott. Várhatóan neki sem jut a 8 óra kiszámlázott munkaidőből több az aktív munkavégzésre az alkalmazottaknál. (Kivéve persze, ha bevállal valami teljesen irreális határidőt, de akkor meg várhatóan az órabére is több lesz..)
-
DanielLong
senior tag
válasz
Resike
üzenetére
Ez megint olyan kérdés, hogy nincs objektív válasz rá... (ellenben a fórumban jól lehet osztani egymást). Legyünk már realisták, két átlagos vidéki szülő mondjuk évente 5 millát keres ergó 60 év alatt hozná össze a 300 millát... Ja igaz, hogy nem mennek ennyi pénzből Hawaiira nyaralni, de ne dőljünk be annak, hogy a boldogság majd ettől fog igazán függeni. Van akinek mondjuk a 80 milla infla feletti kamata is elég, mert nem tart fenn magas életszínvonalat és lesz olyan, akinek évi 12 millió alatt nincs élet. Bár egyébként utóbbiak szerintem kis tudatos önfejlesztéssel hamar lehozhatóak a fogyasztói társadalom hipnotizációjáról.
(#17317) adalbert1
Szerintem amíg olyan kérdéseken lamentálsz, minthogy miképp lehetne felkészülni az early retirementre meg a teljes karrierváltásra és hogy az mennyi pénzt igényelne, stb, addig egyszerűen nem állsz készen arra, hogy megtegyél egy ilyen lépést. A nagy (és kicsi) vállalkozók sem úgy kezdték, hogy, na akkor van 300 millám tarcsiba most majd belekezdek életem projektjébe. Neki kell állni, akár zéró pénzzel is, bár aki ehhez passzoló személyiség, az úgysem gondolkozik ezen annyit. Biztonsági játékkal szinte lehetetlen, hogy felépíts egy üzletet magadnak, főleg, hogy a bevételedet lehetetlen előre megmondani. Aki nagyon eltökélt, de kockázat kerülő, az a heti 40 óra mellett elkezdi mondjuk a vállalkozását, de ez rohadt kemény dolog és nem fogsz hamar egyről a kettőre jutni.(#17329) FLx és a gyerektéma
FLx, rajtad mindig érezni, hogy a szülői támogatás hiánya nagy feszültséget szült minden pedigrét élvező másik embertárssal szemben. Szép, hogy ilyen büszke vagy a saját lábon való megállásodra, de szerintem ha nem akarod folyton a saját egzisztenciád másokéhoz mérni (versenyeztetni), akkor boldogabb leszel. Off vége, nem akarok személyeskedni.
Ezt a gyerektámogatás kérdést sem lehet olyan egyszerűen behatárolni, hogy képzés státusza "abszolvált" és akkor már nincs több pénz. Persze egészséges lenne, ha utána már a csemete nem kérne segítséget otthonról, de ezernyi helyzetben a szülő úgy gondolhatja, hogy mégis ad. Sok tudományos vagy zenei pálya pl. nem épp a legjobb fizukkal indul, de a gyereket nem is a gazdasági megtérülés miatt vállalja az ember. Egymás boldogságáért családon belül szerintem teljesen normális valamennyi megtakarítást feláldozni, csak persze ne az önállóság kárára. -
Madwe
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
De ezeknek a FIRE mozgalmaknak az alapja, h az infláció feletti hozamot nézed csak, s csak abból élsz, leegyszerűsítve. Az az 5% kamat az pont arra jó, h nagyjából 30-40 év múlva is annyit érjen az a 300 milla, mint amennyit ma ér.
Adalbert1 nem értem a kérdéseid. Az egész szubjektív, h kinek menniy az annyi havonta amivel megelégedne, vagy kinek mi a hobbija pl, amivel szívesen foglalkozna. S ha valóban hobbinak akarod, nem pedig megélhetésnek, akkor nme pár év megtakaritással kell nekivágni, hanem 20 évnyivel, alsóhangon. Már ha tényleg anyagilag függetlenül akardo csinálni, amikor nem a megélhetésed függ tőle.
-
djgeg
őstag
válasz
Resike
üzenetére
Szinte csak ismételni tudom magam...
Ha tényleg el kell neked magyarázni, hogy a nyugdíj mint téma mennyivel közelebbi téma a jövedelem topichoz és miben más egy autó vásárlás/fentartás hoz képest akkor tényleg k nagy gondok vannak itt a fejekben... és kb már értem pár régebbi hozzászolásodat is....
("nyugdíj mint téma" nem csak, hogy "mennyi pénz elég a nyugdíjbavonuláshoz" mert az egyéni, persze egy minimumot lehet húzni) -
brumi1024
veterán
-
Madwe
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
Havi atlag 40kbol kijon nyilvan akkor nalad az auto ertekvesztese, a benzin, a kötelező, a casco, adó, vizsga, gumik, olaj, szervíz, parkolas, tisztitas, karbantartas, értem

17095 ebben gondolom az értékvesztés nincs benne, ráadásul ha jól sejtem anno újként vetted, azaz jó nagy lehet, de ok, lehet akkor esetedben a 70k koruli ertek realis, reszemrol elengedtem, akkor legyen az also hatar 70k... Illetve gondolom meg nagyobb szervizkoltseg, gumik stb se jottek meg kepbe 3.5 ev alatt
-
htomi85
tag
válasz
Resike
üzenetére
Teljesen más körökben mozgunk.
10 év tapasztalattal nem interjúkre kellene járni, hanem a telefonkönyvemből indítok 3-4 hívást és máris van melóm.Pedig én sem vagyok a kapcsolatépítés királya.
de 30 felett már inkább saját biznisszel kéne foglalkozni, nem más szekerét tolni. -
Madwe
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
1-2 próbafeladat a szakmai interjún, előzetes telefon, 1 kör hr, 1 kör szakmai és 1 kör külföldi teammel, mindez jobb esetben egyazon napon (előzetes nyilván elöbb + esetleg beugró feladat interjúra). Ami ennél több az felesleges időpazarlás.
mai világban, amikor heti 4-5 céghez elmehet az ember, felesleges körökkel túráztatni a másikat nem érdemes, mert vagy bele se megy vagy míg a végére érne már rég elkelt.
ennél több túráztatást én speciel csak valami nagyon álmaim cégéhez vállalnám be, ahova mindenképp be akarnék kerülni, na ez itthon nem nagyon van
pár évvel ezelött ok volt a felesleges túráztatás, mert nem volt munkaerőhiány. S azért ne mondja már senki h ennyi idő alatt nem lehet leszűrni amit kell. Ennél jobban már csak a próbaidőn lehet, az meg amugy is lesz
-
-
Mercutio_
félisten
válasz
Resike
üzenetére
Pestisrácok

Btw GDP-arányos államadósság csökkenést pörgő makrogazdasági környezetben nem nehéz prezentálni, de amint belassul a gazdaság billen az arány.
Ami valóban érdekes, az a nettó államadósság, dicsak buksi milyet mentünk 2012 óta!
-
válasz
Resike
üzenetére
Gondold át újra kérlek. Milyen haszna kellene lennie annak számomra, hogy Te egy profitorientált cégnek fejlesztesz valami szoftvert? Hol kellene ebből hasznot húznom?
Az állampapírba fektetés költség a társadalom számára. Sokat fizetünk azért, mert a mostani kormány megőrült és 5%-os lakossági állampapírt bocsát ki. Nincs társadalmi haszna a piacról sokkal olcsóbban tudná finanszírozni magát az állam.
Légy szíves ne csak bemondj egy-két bullshitet, hanem indokold is meg! Szerinted az, hogy elkerülöd az adót, beteszed egy a piaci környezetnél irreálisan magasabb hozamot biztosító állampapírba, amit a tisztességesen adót fizető emberek által befizetett adóból fizetnek ki neked. Hol itt a társadalmi hasznosság?
-
válasz
Resike
üzenetére
Nem érted. Azzal a pénzzel mi történik amit én nem is látok? Hogyan jutok hozzá ha szükséges?

Attól, hogy ott van a számládon és valaki használja attól még a tied.
De én itt ezt most elengedem, ahogy reggel írtam én ettől nem tartom adócsalónak meg mittudomén minek a katásokat.
-
válasz
Resike
üzenetére
Igen amiből a saját zsebét tömi ki jobban, amíg én meg adózok az nem jön vissza. A csok-ra és a babaváróra nem a katások befektetéseiből van pénz... ne vicceljünk már ezzel.
"Ezek amúgy pont rossz példák. A felsőoktatás olyan szinten alulfinanszírozott, hogy már krétára alig van pénz."
Arra a kevés krétára sem az 50 ezer forint adóból van pénz. Szerintem a példa jó, ne forgassuk ki a dolgot.
50 ezer forint adóból ha valaki görcsöl sem fogja nekem megmagyarázni, hogy azonos mértékben veszi ki a részét a társadalmi szerepvállalásból... és igen, ezt is ki lehet forgatni, hogy az alkoholisták meg börnölik az eü tartalékait.
-
válasz
Resike
üzenetére
15 éve dolgozok BP-n multicégeknél, IT-n, többnyire a pénzügyi szektorban.
Lehet ezt csűrni csavarni, de a KATA-s IT-s elenyésző része ténylegesen vállalkozó. A többinek pedig "jár" szabadság is, sőt több helyen még céges oktatásokra is elviszik őket és a cég gépein dolgoznak, hisz a policy nem engedi meg, hogy egy jött-ment KATA-s bevigyen oda egy saját számítógépet... Ez a magyar valóság. Ezt lehet szépíteni, de attól még ez a valóság. Dolgoztam én is vállalkozóként, még táppénzem is volt... A 98%-a annak amit letolnak a netes fórumokban a KATA-s IT-s sztárvállalkozók, az arról szól, hogy ideologizálni próbálják, hogy 1m bevétel után miért nem tesznek be annyit a közösbe, mint egy minimálbéres...
Nemrég egy másik fórumban rinyált egy IT-s, hogy csak külföldre számlázik, ha nem adózhat 5%-os KATA-val, akkor elmegy külföldre. Hurrá! Kit érdekel? Felvesznek valahol egy takarítónőt az országban és már több az állam bevétele, mint azután a nagypofájú informatikus után, aki szerintem neki annyi az elegendő társadalmi felelősségvállalása, hogy 5%-ot tesz a közösbe.
Itt az a lényeg, hogy volt egy "jó" találmány, ami működhetett volna, hisz a kezdeti 500e forintos limitre adott 50e + IPA, szóval ~10-12%-os adóterhelést. Most a limit emelgetéssel eljutottunk oda, hogy ~5-7%-os az adóterhelés. Ez egy esetben lenne megengedhető, ha az az ember, csak itt adózna, de amúgy nem élne az országban. Nem itt iskoláztatná a gyerekét, nem az itteni utakat vagy egészségügyet használná, stb.Csak, hogy tisztázzuk, a KATA-s ugyanazért a munkáért a cégtől általában kevesebbet kap, de szinte semmit nem adózik, közel 0 a hasznossága a magyar társadalom számára.
-
válasz
Resike
üzenetére
Ez így szerintem kicsit demagóg.

Ha nem is vagy "adócsaló" stb. (én nem tartok senkit annak aki katázik) a társadlami szerepvállalásod (legjobb tudomásom szerint) akkor is kisebb, nem a te adódból fizetik kis a sok csokot, babavárót és etc. jelenleg.
Én személy szerint nem pikkelek a kis adózókra - nagyon helyes használja ki az ember ha teheti. Nálam nem volt opció (elképzelhető, hogy hitel kell lassan és nem tudok várni egy évet rá).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic5 Lite / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nothing Phone (1) / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
- Samsung Galaxy S20 FE / 6/128Gb / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
mas kerdes, hogy a nagy multiknal (mondjuk bosch, thyssen, conti, knorr, stb) mit fizet pl egy team leaderinpozi, ezek nyilvan nem versenykepesek a mostani it fizukkal szemben.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Azt hittem csak valami utalás a legújabb nyelvekre. Megkukkolom!