Hirdetés
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1100 üzenetére
Szóval ezért kérdeztem, hogy ismeri -e valaki, hogy hol van leírva, hogy szja/tb/szochó kapcsán melyik dátum alapján kell dolgoznia. Csak nagyon elkanyarodtunk. Közben egyébként egyik pénzügyi ügyintéző ismerősöm is teljesítés dátumát mondta. Szóval az onya valsz nem csinálja rosszul.
Ráadásul ígyis úgyis 0 jön ki, csak bosszantott, hogy csűrcsavarás van.Katához annyiban kapcsolódhat, hogy ott sem biztos, hogy a normál szabály számít, ha valaki katázva szerződik folyamatos teljesítésre.
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1098 üzenetére
persze, hogy az. Ráfordítás alapú üzemeltetési feladat. Hónap lezárásakor lesz összeg az órák alapján, utólag. 30 napos fizetési határidővel.
e) ha a fizetési határidő időpontja az elszámolási időszak utolsó napját követi és az az elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap, vagy azt megelőző időpont, akkor a teljesítés időpontja a fizetési határidő
Például ha 5 órám volt augusztusban és jóváhagyják és szept 8án kiállítom a számlát, akkor a fizetési határidő okt 8a lesz. Így a teljesítés dátuma is okt 8. Mondjuk átultalják szept 25én. Az onya pedig az onlineszámlában látszó szeptemberben kiállított számlát nem szedi fel 2458 ürlap generálásakor, mert a teljesítés októberi.
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1096 üzenetére
a folyamatos teljesítésnél az vicces, hogy például augusztusi óráimat szeptemberben számlázva 30 napos fizetési határidővel, a teljesítés októberi és szja előleg és adóknál októberben számít, pedig már kifizették szept végén. átalányadónál.
De katánál meg ezek szerint nem a teljesísítés, hanem az átutalás napja szerint kéne beszámítani (pl év végén limitnél). De ott is attól függ, hogy kata keretbe vagy alanyi adómentes keretbe, mert az is más dátum szerint megy.
Sima számláknál a teljesítés dátuma megelőzi a fizetési határidőt és teljesítés dátum után érkezik be.
Feleslegesen túl van komplikálva, csak azért, hogy csomó ember ezen dolgozzon öncélúan. Az mondjuk nagy előrelépés, hogy készültek erre állami rendszerek és remélhetőleg azok a jogszabályokat betartva végzik a számításokat - bár a felelősség továbbra is a miénk.
-
Lex Icon
senior tag
Egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletben számol el. Feltételezve, hogy nem ÁFA-körös.
Mi vicces a folyamatos teljesítésnél? Eleve nem mindig esik a fiz.hat.időre a teljesítés. A dátumok attól függően mozognak, hogy a számlázott időszakhoz képest mikor készül a számla és mikor van a fiz.hat.idő. Ennek is érdemes utánaolvasni, nehogy drága meglepetés érjen.
-
azbest
félisten
válasz
Lex Icon #1093 üzenetére
Ez most pont nem kata volt, de gondoltam talán ugyanaz vonatkozik rá, mint amikor év végén kata bevétel csúszhat át. De úgy tűnik sokkal nagyobb a kavar.
Úgy tűnik átalányadónál a teljesítés dátum számít, ami meg vicces folyamatos teljesítésű számlánál, pláne ha másik hónapra nyúlik át már a fizetési határidő. De az onya jól csinálja, csak furcsán logikátlannak tűnik a bonyolítás.
A legtöbb helyen nagyon trógerül van megfogalmazva minden. Ahelyett, hogy egyértelműen leírnák, hogy melyik dátumról van szó, csak arról hablatyolnak, hogy melyik havi számla. De egy számlán két hónap dátuma is szerepelhet a különböző mezőkben.
-
Lex Icon
senior tag
-
azbest
félisten
hm valsz az áfához hasonlóan a teljesítés détuma számít. Ez folyamatos teljesítésnél vicces, mert olyankor leegyszherűsítve fogalmazva a fizetési határidő lesz a teljesítés is. Elég faramuci helyezet, ha hó első hetében van kiállítva számla, aminek a fizetési határideje 30 nap és a teljesítése így következő hó eleje, és még a kiállítás hónapjában beérkezik a kiegyenlítés. De következő hóba számít bele.
-
azbest
félisten
Tudja esetleg valaki, hogy melyik navos doksi vagy jogszabály írja le, hogy melyik dátum alapján számít hónaphoz a bevétel, amikor szja/tb/szochó számítást csinálunk?
A számla kiállítás, teljesítés vagy a pénz beérkezése?Az onyában a 2458 bevallás úgy tűnik nem szívja át azt a számlát, aminek már a következő negyedévre esik a teljesítése, de már ebben a hónapban beérkezett. A navos onlineszámla rendszer viszont kiadja, tehát az adat amúgy megvan. Így arra tippelnék, hogy a teljesítést nézi.
-
azbest
félisten
A felelősség mindenképpen a tied, könyvelővel vagy anélkül is.
De egyébként tényleg nem sok sort kell tölteni. Az összegnél figyelj, hogy ezer forintban kell megadni, tehát pl 100, ha százezer. És ha egy tulajdonoskörtől több mint 1M-et kaptál, akkor fel kell sorolni az egyik lapon.Úgy látom az https://onya.nav.gov.hu/ oldalon is van 22KATA nyomtatvány, ha nem ányk-val akarod.
-
Csináltam egy adóhatósági ellenőrzés lekérdezést a 2022-es időszakra, adott egy xml-t amit megnyitottam Excel-ben, az utolsó oszlopból ahol bruttót írt meg csináltam egy sum függvényt. Ez az összeg reálisnak tűnik, vajon beírhatom magam ha a hülye könyvelőm nem válaszol? Mert amúgy nem tűnik bonyolultnak a kitöltés: [link]
-
Üdv!
Szólt a NAV, hogy küldjem már be a 22-es KATA nyomtatványt. Valahogy le lehet kérdezni szamlazz.hu -ról az összes jövedelmet amit a nyomtatványba be kell írnom? Sajnos nem nekem kellett volna beküldenem hanem a könyvelőmnek annak idején főleg, hogy 2022 júliusa óta szüneteltetve volt a vállalkozásom.. Neki is írtam de próbálom erről az oldalról is megoldani ha esetleg ő nem segít.
-
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Szerintetek 58 évesen van értelme KATA-s vállalkozónak lenni? Édesapám jelenlegi munkahelyén elég rosszak a körülmények és felmerült a felmondás lehetősége. Alapból szobafestő de mindig csak maszekban, bejelentett munkahely mellett dolgozott. Szerintem a faluban ahol él össze tudna szedni annyit amennyi most a keresete(sőt szerintem többet is), a nagy kérdés számára hogy mennyi lesz a nyugdíja?
-
azbest
félisten
válasz
galuska95 #1079 üzenetére
Ha taxis vagy, akkor jó lehet a kata, de csak főállásban
[link]
Átalányadó, mellékállásként egészen kedvező lehetne. Főállásként viszont legalább minimálbér után kell adókat fizetni utána bevétel nélküli hónapra is. A tevékenységtől függ, hogy 40%, 80% vagy 90% költséghányaddal lehet. Általában 40%-os a gyakoribb. A költséghányad levonása utáni részre, az évesről arányosított határ feletti összegre (kb 1.1 M bevétel 5 hóra arányosítva) kb 50% adót és járulákot kell fizetni.
-
-
galuska95
aktív tag
Sziasztok!
Mivel nem vagyok nagyon jártas a témában és néha nehéz megfejtenem ezt a sok adózási formát ezért kérnék egy kis segítséget. Holnap megyek a Nav-hoz is, de valamennyire képbe szeretnék kerülni.A sztori a következő:
most végeztem egyetemen, október 31-ig tart a jogviszonyom, teljes állásom viszont valószínű csak december 1-től lesz. Addigis a júliustól-novemberig terjedő 5 hónapban fogok két helyen is munkát vállalni és számlát kell tudjak róla adni. A bevételem kb br.5-6millió között lenne maximum. Felvetődött bennem a kérdés, hogy kisadózó vállalkozási formában át lehetne e ezt az 5 hónapot hidalni.Köszi!
-
azbest
félisten
válasz
envagyok #1076 üzenetére
ha még ezután indul a vállalkozás, akkor persze, előtte érdemes érdeklődni.
Viszont azt is tartsd szem előtt, hogy egyik ügyfélszolgálat vagy hatóság vagy hivatal sem vállal felelősséget az adott infomációért. Ha úgy jársz el, ahogy tanácsolják, az nem garancia arra, hogy később nem büntetnek meg érte. -
envagyok
veterán
Inkább megkérdezném, mint utólag az 5x tarifát megfizetni.
Kiszámolom, mennyivel rosszabb/jobb lenne, mint elmenni egy ipa mentes székhelyszolgáltatóhoz, ami havi 10k költséggel jár., vagy 50k ipát fizetni, meg bevállalni az esetleges közműemelkedéseket otthon.
Azért ez vicc, hogy releváns kérdésként ennyire kibogozhatatlan. -
azbest
félisten
válasz
envagyok #1074 üzenetére
A weblapjukon próbálj infót találni. Van amelyiknél le van írva, hogy ha ellenőriznek és lebuksz azzal, hogy vállalkozás van ott és a közművöket lakossági tarifával, akkor a fennálló időszakra 5x -es tarifát számolnak fel visszamenőleg.
Vannak cikkezések, vannak a szolgáltatók oldalán infók, de jogász vagy könyvelőcsapat kell kibogozni, hogy a székhely átjelentés számít -e vagy mivel akarnak éppen lehúzni. Vagy a fogyasztás mennyisége számít-e. [link] [link]
Szóval mielőtt a szolgáltatót megkérded és azzal feljelented magad, előbb érdemes tájékozódni.
Mvm nem lakossági tarifák [link] vállalkozásoknak infók [link] [link]
-
azbest
félisten
válasz
envagyok #1072 üzenetére
"Piaci ár" vagy mi a fene a cégeknek a tarifa. De voltak időszakok, amikor elvileg külön bejelentéssel lakossági tarifához hasonlót is kaphattak talán. (de akkor is lehet külön almérőt kell kiépíttetni) De az egész zavaros. És valsz nem is fekete-fehér, hogy egyéni vállalkozás vagy tevékenységi körtől függ, hanem ahogyan épp tetszik.
-
envagyok
veterán
Ha katás ev-ként a lakásodban csinálsz "internetes kiskereskedelem" tevékenységet, akkor ez érintheti a víz, gáz, villany közműből mindegyiket?
Illetve mennyit emelkednek a díjak ilyenkor?
Nálunk most 13k a villany, 10k a víz (van locsolóóra is) és a gáz kijön évi 1700 m3 alatt.
Van erről tapasztalat, hogy mennyivel lesz több?
Székhelyszolgáltató a környéken iparűzésiadó mentes településen 6 hónapra 70k, 12 hónapra 100k de akkor ott "benne van" az iparűzési adó mentesség is. -
Lex Icon
senior tag
válasz
envagyok #1070 üzenetére
Most csak konkrét jogszabályi alap nélkül vagdalkozol, miközben fentebb le van írva, hogy évi 600eFt fölött, ingóság értékesítés üzletszerűnek minősül. Az ingatlan megint egy másik téma, aminek szintén megvannak a szabályai. Fölösleges ezen balhézni, inkább az olcsóbb megoldást kell megkeresni.
-
envagyok
veterán
válasz
Lex Icon #1068 üzenetére
Van neki kb 200db
Úgy gondolta szelektál kicsit.
Rossz ötlet volt
Egy gyűjtőt nem észérvek hajtanak.
Van ismerős, porcelán babákat gyűjt, több száz van neki, bélyegből nálam is ezres darabszám.
Itt hogy valami üzletszerű, vagy nem üzletszerű, nem az eladási ár kellene, hogy meghatározza.
Benn vagyok a veterán autó klubban, több tagnak van tucatnyi autója, darabja 5-10 millió.
Megunja, kell a pénz, elad négyet, vagy megutálja a hobbit, mert már nem okoz neki örömöt, meg drága a javítás/fenntartás, vagy más hobbit talál, és mind eladja, akkor most üzletszerű volt, vagy nem? És biztos, hogy keres rajta, mert a veterán autó árak is kilőttek. Ami 4 éve 3 millió volt, az most 10.Csak kontraszképp, valaki vett 3 lakást 10 éve 30 millióért, 10 évig kiadta, kb visszajött a lakás ára közben, most meg eladja 100 millióért, és élete végéig elél a nyereségből, annak a kiadásból kellett kb 4.5 millió adót fizetnie, miközben keresett 95 millió ft-ot.
És persze ő nem üzletszerű. -
azbest
félisten
válasz
envagyok #1067 üzenetére
nagyon gumiszabálynak tűnik a közmű és a "rezsicsökkentés" miatt, ha akarnak, akkor beleköthetnek. Ha helyben van valami székhelyszolgáltató, az is jó. És plusz poén, a székhelyszolgáltató "csak" átveszi, beszkenneli a leveleket (de el kell hozni is őket, nem raktár) és külön kell megadni iratőrzési helyet a rendszerben, szóval a székhelyszolgáltató csak egy plusz költség azért, hogy a lakcímen a közművek ne b@szogassanak, de továbbra is minden a lakcímen van.
Van kolléga, akinek most ez plusz költséget okoz, mert a vízmű bejelentkezett nála. Persze, vannak iparágak, ahol komolyabb szennyvíz és szemét keletkezik, áramigényes. Más szakmában meg gyakorlatilag nem.
Lehet úgy is értelmezni, hogy nem kell, meg úgy is, hogy kell külön vállalkozós valamiből. Vagy fizetni évi ~100 ezret székhelyért és akkor talán nem tudnak belekötni. Tipikus öncélú, adminisztrációs látszat intézkedés. -
Lex Icon
senior tag
-
envagyok
veterán
"Ezen kívül, ha lakásodba jelented be, akkor még a közművek is megbüntethetnek, ha náluk nem szerződsz le külön vállalkozói tarifás külön mérősen. Szegeden a vízművek elkezdte elővenni az egyéni vállalkozókat a lakásra bejelentett székhellyel."
Pl. Kiskereskedelmi tevékenység esetén???
Oda nem kell víz.
Nem csak fodrászoknál csinálják ezt?
Vagy akkor keresni kell egy iparűzésiadómentes faluban székhelyszolgáltatót, aztán oda berakni a kata vállalkozást?@Lex Icon:
"Amit leírtál ellenőrzést, az se stimmel, mert pont azért van a 25%-os érték az ingóságértékesítésnél, hogy akkor is el lehessen adni a használt cuccot, ha nincs róla papírod."
Ez addig igaz, amig nem húzzák rád az üzletszerűséget.
Akkor viszont, ha nem tudod bizonyítani az áru eredetetét, hogy honnan mennyiért vetted "bizonylattal" és ugyanezt eladásnál, bármi összeg jön a számládra, azt "egyéb jövedelemnek" veszik, aminél 10% költségátalányt vonnak le.
Egy ismerősöm eladott a régi commodore gyűjteményéből kb 30db-ot 2022-ben kb 3M Ft értékben, őt 2023 márciusában vizsgálták, még az ÁFA körbe is be akarták húzni, azt úgy tudta megúszni, hogy visszamenőleg kiváltott adószámot, és valami régi használtcikk tevékenységet felvéve megcsinált egy bevallást bevételből 90%-os jövedelemaránnyal , így bírsággal majdnem 4M Ft lett a vége neki.
Egy komoly könyvelési Zrt. vezetője segített neki nem kevés pénzért, aki nagyon ki van kattanva a nav-ra, folyamatosan kritizálja, jogosan észrevételt tesz az eljárásokkal kapcsolatban, mégse tudták megoldani.
Pedig a te számításod alapján (ami szerintem is jogos, hisz az ingó értékesítési törvényben le van írva, hogy az érték megállapíthatatlansága esetén 25%-ot kell elfogadni) ez egy 750000Ft jövedelem kellett volna neki lennie, és 250.000Ft fizetendőnek. -
Lex Icon
senior tag
válasz
envagyok #1063 üzenetére
Mivel ennek a gyakorlatával nem vagy tisztában (tartós, rendszeres, ...) ezért érdemes a fent is tanácsolt szakember (könyvelő, adótanácsadó) igénybevétele. Egy fórumon kapott tanácsra, bármilyen autentikus is, nem szabad hagyatkozni, főleg, hogy nem ismerjük a pontos körülményeket: mit, milyen értékben, mennyi idő alatt,... Az biztos, hogy 3 zokni miatt senki nem fog megbírságolni, tehát ez a NAV-os tanács hibás vagy félreértetted. 3 luxus szekrénysornál már lehet. Persze bírságolni is csak akkor lehet, ha nem vallottad be az adóköteles részét és nem fizetted meg az adót.
Amit leírtál ellenőrzést, az se stimmel, mert pont azért van a 25%-os érték az ingóságértékesítésnél, hogy akkor is el lehessen adni a használt cuccot, ha nincs róla papírod.
A vásárlást meg nekik kell visszakeresni, ha úgy gondolják, hogy nem 10 éve vetted, hanem most, de neked is lehetnek "bizonylataid" pl. email, telefonszámok, eladó adatai formában.
Az értékesítéseimről én táblázatot vezetek (a cucc neve, eladási ár, száll. azonosító és ktsg., vevő adatai, dátumok,...), így tudom, hol járok bevétel szerint és vissza lehet keresni a vevőt is.
Ez a 2 tanús adásvételi is hülyeség, mert ha elismerem a bevételt, van róla hirdetés, bankszámlán látszik az utalás, bevallom, leadózom, akkor rendben van. A gond akkor van, ha olyan bevételt találnak, ami nincs nálad nyilvántartva és nem vallottad be. -
azbest
félisten
válasz
envagyok #1063 üzenetére
Lehet arra mennek, hogy ad el magánszemély magadtól egyben adásvételivel cégnek, azt nem tudom lehet e magán magadtól céges magadnak. Plusz adóztatás itt is ott is.
De ezt lehet könyvelőktől kéne kérdezned. A nav egyébként bármit mond, azért nem vállal felelősséget, ugyanúgy megbüntethetnek, ha navos ügyintéző mond valamit és másképp gondolják ellenőrzéskor.Egyébként "kereskedés" nem tudom mennyire kata kompatibilis. Ennyi erővel mellékállású átalányadózó is lehetne. Vagy ha nyugdíjas vagy, akkor amellett is valsz kedvezményes. Persze összeghatártól is függ. Meg azt sem tudom, hogy milyen tevékenyésgi kör kell ilyen "kereskedéshez". Van e plusz végzettség vagy más jogszabályi kötelezettsége.
Ezen kívül, ha lakásodba jelented be, akkor még a közművek is megbüntethetnek, ha náluk nem szerződsz le külön vállalkozói tarifás külön mérősen. Szegeden a vízművek elkezdte elővenni az egyéni vállalkozókat a lakásra bejelentett székhellyel.
Volt valami navos kiadvány garázsvásárról,de ez még 2022-es [link]
-
maajsz
senior tag
válasz
envagyok #1063 üzenetére
Ez az üzletszerűség így elég életszerűtlen. Hanyan cserélgetik a cuccaikat rendszeresen, pl PC alkatrészek, ha fejlesztesz a gépet, megunod a hardvert és egy évben cserélsz 2-3x procit, ramot, karit stb már üzletszerű?
Meg pl ha a bélyeggyűjteményt egy hirdetésben teszed fel és alatta részletezed az miben már mintha egyesével tennéd fel? De ha problémás akkor lehet érdemes lenne "bazár" vagy hasonló címszóval hirdetni és alatta listázni keresőszavakat. De hogy a régi megunt dolgok eladása után adózz, ne adj' főállásban vállalkozz emiatt elég abszurdisztánnak hangzik.
-
envagyok
veterán
válasz
Lex Icon #1062 üzenetére
Ez biztos?
Az üzletszerűség az Szja. törvény szerint: „gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.”Na most itt a tartós és rendszeres az olyan gumiszabály, amit szinte bárkire rá lehet húzni.
Mi tartós? 1 hét, 1 hónap?
Navos ismerős azt mondta, ha 2 terméknél többet adsz el 1 év alatt, pl 2 zokni, már az lehet.Most ha nekem a több száz darab megunt cuccomat, gyűjteményemet évekig tart eladni, és abból bevételem származik, abból gond lehet, ráadásul az áru eredetét sem tudom igazolni, mert azt csak bizonylattal lehet (számla, esetleg 2 tanús adásvételi), és persze a gyűjtemény beszerzése is már sok sok éve történt, még a bizonylatmegőrzési határidőn túl, öreg, 10+ éves használt, magánszemélyektől vásárolt, megunt termékek ezek, de ha eladnám, határidő ide vagy oda, igazolnom kell egy ellenőrzés során az eredetet bizonylattal.
Ellenőrzést kaptam most, meg is csapnak miatta.
Hiába nyilatkoztam, hogy a termék 20 éve lett vásárolva, nem fogadták el, pár másikat leltárba is vettek, ott volt olyan, amiről csatoltam a paypal vásárlási nyugtát, használtan vettem eu-s magánszemélytől, külföldről, még azt se fogadták el.
Hiába paypal vásárlás (nem utalás), hiába van ott a termék típusa közleményben+vételár szó, le se .....Egyszerűen elképzelésem sincs, mit lehet ilyenkor csinálni.
Most olvasgatom a kata törvényt is, világosan ott van benne, hogy:
"A kata-alanyiság megszűnéséről a NAV hoz határozatot:
az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának
utolsó napjával, ha az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a kisadózó
egyéni vállalkozó terhére a NAV
o számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért,
o be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy
o igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért
mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg"Most ez nálam átment WTF kategóriába.
Magánszemélyként nem teheted, mert illegálisan kereskedsz.
Vállalkozóként se teheted, mert az áru eredetét nem tudod igazolni.
Igaz saját farkába harapó kígyós sztori...Új termékeknél érthető az eredetigazolás, hisz csempészett kínai, bóvli dolgok miatt érthető, hogy mutasd már meg, honnan van, ki lett-e fizetve rá a vám áfa, stb.
De egy 25 éve készült újan valakinek eladott (akkor az áfát már befizették utána) termék eladásakor, amit nem cégtől, hanem magánszemélytől vettem, hihetetlen, életszerűtlen, hogy akár több tulajdonoson keresztül eredeztetni lehessen újkoráig.Lehet írok a NAV ÜFSZ-nek, hogy mondjon már rá valamit.
Ennyi erővel a jófogás, marketplace 90%-át meg lehetne büntetni.
Azt is most tudtam meg, hogy vezetni kellene leltárt, plusz az értékesítésekről nyilvántartást, minden eladásról bizonylatot írva 2 tanúval, még akkor is, ha nincs ott senki.
Ezt most így elképzeltem egy bolhapiacon, és felröhögtem, annyira antirealisztikus volt.Ott a bélyeggyűjteményem is.
40 éve vettem őket.
Egyben kutya se venné, ha meg felönteném mind az 500-at jógogásra, kb egy hét múlva kopognának a próbavásárlók.
Most jött ki valami mesterséges intelligencia alapú elemző szoftverük, jófogás, foxpost, stb adatbázisokból dolgozva kiszűri a gyanús elemeket, és küldi a listákat a megyei hivatalokba.
Az ismeretségi körből utánam következő hetekben többnél is jártak. -
Lex Icon
senior tag
válasz
envagyok #1058 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb simán magánszemélyként ingóságértékesítésként leadózni? A 800eFt/év feletti 25% bevétel után fizetnél 15% adót, az nem sok. Számold ki, mennyi KATA-t fizetnél ill. mennyi SZJA-t! És nem kell ÁFA-val szórakozni, ami zűrös tud lenni, főleg külföldre.
-
envagyok
veterán
-
envagyok
veterán
Igen, mert 2db felett ráadásul haszonszerzés céljából (hisz nem tudom igazolni a beszerzést, így magánszemélyként 25%, ha rádverik az üzletszerűséget, akkor meg jóval nagyobb hasznot számítanak) már kereskedőnek tekintenek.
Ebayen 20 tétel v 2000€ felett már küldik is az adataidat a navnak.. -
maajsz
senior tag
válasz
envagyok #1054 üzenetére
Az megvan, hogy belföldre cégnek nem, csak magánszemélynek kell számlát adnom
Ez annyiban nem pontos, ellenben nagyon fontos, hogy cégeknek nem is adhatsz számlát mint KATA-s, pont ezzel kaszálták el.Egyébként valószínűleg a könyvelőirodának van igaza, ha megnézed az Áfa tv.-t
193. § (1) Az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében
..
d) a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása és a Közösség belföldtől eltérő területén teljesített 12/B. § szerinti termékértékesítése esetében;Szóval ebben az esetben áfázni kell fordítottan, azt bevallni, összegezni stb, ehhez nyilván közösségi adószám, inkább könyvelő szükséges ha nem akarsz belőle bajt. Viszont ilyen esetben kérdezd meg, de ha nem AAM-ként jársz el akkor elvileg nem számít bele a 12M-es keretbe (a KATA-ben pedig 18-ig felmehetsz).
-
envagyok
veterán
Sziasztok
Szeretnék használt cikk kereskedelemre egy Kata egyéni vállalkozást indítani.
12M ft/év alatt lesz jóval az árbevétel.
Főállásban csinálnám.Az megvan, hogy belföldre cégnek nem, csak magánszemélynek kell számlát adnom, ami 0% áfa tartalmú AAM.
Ha viszont EU-s tagországba adok el valamit magánszemélynek, pl ebayen, akkor mi a teendő?
Van áfa, vagy nincs áfa?Egymásnak ellentmondó véleményeket hallok, olvasok.
Pl itt azt írják, hogy nincs áfa : [link]
De egy könyvelőirodában meg azt mondták, áfás számlát kell adni, és bevallani, befizetni. -
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
CRM rendszerek kapcsán hol érdeklődhetek vajon, melyik topikban?
Vagy itt lennék a legjobb helyen?Köszönöm.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Jól értem, hogyha valaki szüneteltet, és GYES-en van közben, akkor nem kell befizetnie a 10k/hó körüli TB járulékot? [link] Vagy ez már változott? -
azbest
félisten
hm, ez a decembertől változó minimálbér azt hiszem kicsit megkavarhatja az átalányadósok utolsó bevallásait is valsz. A mellékállásosoknál, ha utolsó negyedévben nincs bevétel, akkor lehet javítaniu kell az előzőt, ha az már túlment az adómentes határon, mert változik az éves határa decemberi minimálbér határ változás miatt.
-
Pfiucska
aktív tag
Ahogy felettem irtak, ez egy eredmenykimutatas. Ami nagyon fontos es gyakran osszekeverik az emberek, hogy bar 9% a tarsasagi ado (es altalaban eredmenykimutatasban ez szerepel, DE nem mindig), az adozas elotti eredmeny nem egyezik meg azzal az osszeggel ami az ado alapja + vannak adokedvezmenyek is.
Egyebkent az ebeszamolon kozzetesznek kiegeszito mellekletet is, ahol a normalisabb cegek levezetik, hogy hogyan jott ki az adojuk.
-
azbest
félisten
Ez nem adózási mód, hanem "összköltség eljárású eredménykimutatás".
ilyen lehet, de a te táblázatod mellól hiányzik az adóalap módosító tétel, ami minuszban közelítette az adózás előtti eredményt és utána annak a valamekkora százaléka %-a lett az adó (talán 9% társasági adóval?). Gondolom az ebeszámolón valahol szerepel az is, hogy milyen levonásokat számíthatott bele.
Nem biztos, hogy pont ilyen, de talán ezek is csökkentő tételekre példák [link]
Ezért is volt fogalmatlan, aki a katásokat adócsalónak titulálta, mikor nagyobb vállalkozások sokszor pofátlanul jóváírhatnak mindenféle címszóval komolyabb összegeket.
-
mis69
tag
Szisztok,
Ez valószínűleg nem KATA-s vállalkozás de nem találtam más könyvelői fórumot ahol megkérdezhetném. El tudja valaki magyarázni nekem (biztos hogy igen) hogy ez milyen adózási forma? Adózás előtti eredmény 256 445 000 ft, adófizetési kötelezettség 2 996 000 ft, adózott eredmény 253 449 000 ft. Valamivel több mint csak 1%-ot adóztak vagy én értem félre? Laikus vagyok a témában ahogy látszik.
-
TomMusic
őstag
válasz
germinator66 #1044 üzenetére
Igen, közben utánanéztem és így van.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Másodállású EV, átalányadózóként a 2. negyedéves bevallást július 12-ig kell kitölteni az ONYA-n? -
arcsin
senior tag
válasz
germinator66 #1041 üzenetére
én is ugytudom hogy kft-ket stb érint. Ev-ket nem.
-
azbest
félisten
válasz
ZavaBalazs #1039 üzenetére
ha lakásba volt bejelentve a vállalkozás, akkor arra is gondoljatok, hogy a "rezsicsökkentés" miatt a közmű szolgálató megtagadhatja a szolgáltatást és büntető tarifát szabhat ki, ha megtudja. Lehet érdemes átvinni székhelyszolgáltatóhoz és iratőrzési helynek adni meg a lakást. Ha jól értem, talán így akkor nincs gond utána már. Egyébként gyakorlatilag semmi más értelme, csak egy újabb fizetni való csavar a rendszer hülyeségie miatt.
-
ZavaBalazs
őstag
köszi, akkor bonyolultabb a helyzetem, mint gondoltam, nem nyilatkoztam róla, nem adminisztráltam. szerencsére van könyvelő ismerős, csak nem akartam ezzel zargatni, de akkor muszáj lesz
mondjuk ha adószámos szja-s lettem, az se a világ vége - feltéve, hogy 40 órás főállás mellett elég csak az szja-t adózni, ha jól rémlik, régen így ment... -
azbest
félisten
válasz
ZavaBalazs #1037 üzenetére
létezik egyáltalán a vállalkozásod? A régi kata kivezetése a szüneteltetőkre is vonatkozik.
Ha nem csináltál nyilatkozatot a régi kata lejáratának határidejéig (okt 31?), akkor most valsz költségelszámolós adószámos szja adózós módra tettek. És egy csomó adminisztrációval el vagy maradva. (régi kata lezáró bevallás előző évben, amibe kerültél annál ami kell, plusz most jártak le hipa és szja határidők is nemrég)Lehet kéne keresned egy könyvelőt, aki tisztába tesz.
-
ZavaBalazs
őstag
sziasztok!
tavaly nyár óta szüneteltetett katás vagyok mellékállásban, most újra kéne indítani a vállalkozást, de mivel cégeknek számlázok, átalányosként. mik a teendőim, pl a katás vállalkozást meg kell előtte szüntetnem, és utána nyitni egy átalányost, vagy van valami olyan folyamat, amivel "átalakítható" a meglévő átalányosra? ha előbbi, ha jól látom, másnaptól lép érvénybe a változás, ha ezt ma elkezdem, mikorra lesz meg az átalányos mellékállású vállalkozás?
köszi előre is! -
azbest
félisten
Nem tudom így megy-e mellékállás, hogy nem itthon van a fő. Másrészt az adózás nem országválsztási kérdés, hanem leegyszerűsítve ahol valójában vagy 180 akárhány napon egy évben, ott kell adózni. Osztrák főállás mellett felmerülhet, hogy ugyan valójában melyik országban kéne. Ennek járj jobban utána szvsz. Nem lehet két országban fizetni tb-t például. Kicsit régi, itt ötletelnek hasonlón [link]
Mellékállásban az átalányadósnál évi 2.320.000 idén a 40%-os költséghányadosnál az adómentesség (szja 0, szocho 0, tb 0) határa. Mellékállásban nincs minimálbér utáni adózás a 0ás hónapokban sem. Felette rész költségarány levonás után kezd százalékosan adózni. Negyedévente online bevallások. Helyi iparűzési adó éves 46400 a 2%-os módon a határnál azt hiszem vagy fix 50 ezer 12millió bevételig a sávos módszerrel. Évente egyszer szja bevallás kiegészítés online és hipa bevallás abevjavával. Ja meg kamarai sarc 5e. Székhellyel óvatosan, mert a rezsidémon óta gond lehet lakásba jelenteni, kellhet székhelyszolgálató + a lakás az iratőrzési hely.
Főállás mellett gondolom védhető, hogy nem bújtatott munkaviszonyról van szó... bár vélelmezni bármit vélelmezhet a nav, talán jól megfogalmazott szerződéssel kezelhető és persze valóban nem céghez beülős munkaidős feladattal.
-
syC
addikt
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy vállalkozást kellene csinálnom, egy cégnek fogok dolgozni hébe-hóba. Szoftverfejlesztés lesz és kb havi 2-300e Ft bevétel lenne. Mellékállásban lenne, főállásban Ausztriában vagyok bejelentve. A kérdésem arra irányulna, hogy milyen vállalkozási formát érdemes választanom, EV általányadóval, vagy van valami, amivel jobban járnék? Költségek kb nem lesz semmi, szerintem. Baj-e ha egész évben csak egyetlen cégnek számlázok?
Köszönöm előre is.
-
kikinda2
tag
válasz
DanielLong #1033 üzenetére
Lehet, hogy nincsen igazam. Attól még a pénzforgalmi elszámolású vállalkozás estében a számlaadással egyidőben nem keletkezik könyvelési esemény és ezért semmilyen törvény alapján sem kell a semmit bevallani.
Pénzforgalmi esetben, akkor válik a pénzügyi esemény megtörténté ha kifizetésére került. Addig nem.
Persze mindenki úgy készíti a bevallását, ahogy jónak látja, de nem hiszem, hogy a PM-es kollégák úgy adtak állásfoglalást, hogy az jogi, bíróságon is felhasználható állásfoglalásnak számít. Tehát... -
válasz
kikinda2 #1032 üzenetére
Nincs igazad, korábban kiveséztük, itt az áfa törvény a mérvadó, vagyis a bevétel szerzése számít, ami a teljesítés lesz. (Még nullás áfa bevallást is ki kell tölteni) Azt az árfolyamot kell használni majd a tényleges számlára érkezéskor is a járulék fizetésnél. Nyugodtan keress rá a nickem bejegyzéseire itt a fórumban és látni fogod a korábbi posztokat. A kiinduló thread az volt, hogy átalányadózó külföldre nyújt szolgáltatást és ezért devizában szerez bevételt.
-
kikinda2
tag
válasz
DanielLong #1030 üzenetére
Hibás állásfoglalást adott a PM .
Pénzforgalmi elszámolás esetén a beérkezés napján érvényes MNB napi közép árfolyamot kell figyelembe venni. Semmi köze az átalány adózáshoz, a pénzforgalmi kitétel számít. -
germinator66
aktív tag
válasz
DanielLong #1030 üzenetére
Nem értem, mi volt akkor a B opció...?
-
Régi thread, hogy külföldi pénznem esetén milyen árfolyamot kell alkalmazni átalányadózóként. Már megfejtettük, hogy a teljesítéskori számít, de most kaptam egy levelet a számlázz.hu-tól is, akiknek egészen a Pénzügyminisztériumig kellett ehhez menniük.
"Több hónapja foglalkoztunk az árfolyam kérdésével, ezalatt több állásfoglalást is kaptunk, sajnos ezek az állásfoglalások ellentétesek voltak, így a Pénzügyminisztériumhoz fordultunk a kérdéssel kapcsolatban.
Az ő állásfoglalásukat nemrégiben kaptuk meg. Az állásfoglalás alapján az átalányadózó egyéni vállalkozó által külföldi pénznemben szerzett bevétel forintra történő átszámítását a számlán szereplő árfolyammal kell megtenni. Az állásfoglalás alapján módosításra került a QUiCK forintosítási logikája." -
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Másodállású átalányadózóként az ONYA-n a járulékbevallást egyszerűsített módon hogy kell kiválasztani? A 2358-as nyomtatvány megvan, de nem tudom hogy ez alapból az egyszerűsített mutatja? (Ha igen, milyen lehet a teljes..)
-
maross
nagyúr
Üdv. Most néztem rá a bp-i iparűzési adóra, gondoltam átutalok 25ezret, ezzel se legyen gond. Katás voltam, újkatás vagyok, 12m alatt. Ha jól látom, nem volt automatikus a tételes iparűzési adózás átállása tételesre a továbbiakban is, és október közepéig kellett volna jelenteni egy űrlapon...Mit tudok ilyenkor tenni, ha ismét az éves 50ezret szeretném fizetni, továbbra is 12m alatti bevétellel? (azt se tudom akkor most mit fogok fizetni szeptember utáni időszakban...).
-
Lex Icon
senior tag
válasz
alcapone386 #1024 üzenetére
Előre kell közölni.
-
alcapone386
őstag
Sziasztok!
Nem nagyon pörög a téma, de azért bekockáztatok egy kérdést.
Aki maradt KATA-s, és neten árusít (facebook, jofogás, tök mind1 hol), ti előre közlitek pl.: termék leírásban, hogy csak magánszemélyeknek tudtok számlázni, vagy csak amikor bejött egy rendelés és esetleg céges lenne?
Elég f..s egy helyzet az fix -
creatorium
tag
Sziasztok!
Meddig tud futni az új kata 0 forintos bevétellel? -
-
Floyd80
addikt
válasz
DanielLong #1020 üzenetére
1. A vállalkozói jövedelembe bele kell számítani a mentesített jövedelmet is? Tehát egyezik az átalányadózói adóalappal (0,6*bevétel-1,2millió) vagy tisztán a jövedelem?
A jövedelem a mentesített résszel számított összeg, bevétel x 0,6.
2. 2022-re 1%-kal kell számolni az adót? Az űrlap fixen 2%-ot ad meg, de ez lehet, hogy csak a 2023-as előleg miatt van? NY-lapon be kell jelölni a 4. pontot, mivel a kedvezmény csak kkv-nak jár, egyéni vállalkozó mikrovállalkozás általában. Így megfelezi a nyomtatvány az összeget.
3. Az "Első előlegrészlet" egyezik az M-KÖT lap E blokkjának 23. sorával? Igen.
4. Meddig kéne befizetni a 2022-es adót? 2023.05.31.
5. A 2023-as előleget május 31-ig kell megfizetni? Akkor is, ha jövőre az új fix összegű HIPA rendszer lesz? Igen. -
Ha esetleg valaki tudja, hogyan kéne a szeptembertől átalányadózónak HIPÁt bevallani és befizetni, az kérem segítsen. ÁNYK-ban töltöm ki a 22HIPA űrlapot, sorban a kérdéseim:
1. A vállalkozói jövedelembe bele kell számítani a mentesített jövedelmet is? Tehát egyezik az átalányadózói adóalappal (0,6*bevétel-1,2millió) vagy tisztán a jövedelem?
2. 2022-re 1%-kal kell számolni az adót? Az űrlap fixen 2%-ot ad meg, de ez lehet, hogy csak a 2023-as előleg miatt van?
3. Az "Első előlegrészlet" egyezik az M-KÖT lap E blokkjának 23. sorával?
4. Meddig kéne befizetni a 2022-es adót?
5. A 2023-as előleget május 31-ig kell megfizetni? Akkor is, ha jövőre az új fix összegű HIPA rendszer lesz? -
válasz
DanielLong #1018 üzenetére
Lemaradt a link: [link]
-
Sziasztok!
Jól értelmezem, hogy jövőre már csak 3 havonta kell TB és SZOCHO bevallást készíteni, így most már a minimum járulék és SZOCHO fizetési kötelezettséget főállású vállalkozás esetében három havi bontásban kell vizsgálni? Tehát míg 2022-ben mondjuk egy negyedéven belül kettő nullás és egy 1 milliós hónap esetén 2xbérminimum és 1x1millió után kellett fizetni, addig 2023-ban azonos esetben csak az 1x1millió után kéne (mert ugye 1millió>3xbérminimum). -
Ringman
félisten
kisadózónak ugye nincs mérlegfőösszege.
más cégnél került elő, hogy a kapcsolt vállalkozásokkal összegeznem kellene a mérlegfőösszegeket (a kapcsolt vállalkozás a tavaly még katás ev-m). így mit kellene beírnom, nullát? (ginop hitelprogram)
-
kikinda2
tag
Szervusztok, tanácsot kérek a következőhöz.
KATA-s BT-m nem állított ki egy számlát augusztus 31-ig, mert úgy volt, hogy a 2020 óta folyamatosan teljesített feladatot majd átalányadózó egyéni vállalkozóként fogom tudni számlázni. A KATA BT végelszámolását elindítottam és a partner cég most nem akar szerződést módosítani, jelentős pénzzel tartozik. Kérdésem, hogy számlázhat-e a KATA vállalkozás augusztus 31-e előtt teljesített feladatot most novemberben?
Köszönöm előre is. -
bambano
titán
válasz
FIREBLADE78 #1013 üzenetére
-
FIREBLADE78
addikt
Vki tudja hol lehet lekérdezni az adó egyenlegem? Elvileg túlfizetésem van és ezt akarom tisztázni.
-
azbest
félisten
válasz
bambano #1010 üzenetére
A hipából azt tudtam kibogozni, amit közzétettek némelyik iparkamara oldalán, pénzügyminisztériumi [link] (bevallás benyújtás utolsó bekezdés)
hogy tavasszal hipa éves hipabevalláson kell majd szeptembertől bevallani és többféle lehetőség is van átalányadó mellé. Aztán mindenki kiszálmolhatja melyik kedvezőbb (valamelyik forgalom, van ami jövedelem alapú). Az lesz még érdekes, hogy teljes vagy fele lehet. Mert katánál alapból felezés volt 2022-ben, de amúgy elvileg külön kellett más formánál kérni a felezést és itt nem tudom ez majd hogy számít. Bár amilyen minimális összeg eleve, a nagyobbat is szívesen fizetem az önkormányzatomnak. -
maajsz
senior tag
válasz
bambano #1010 üzenetére
Szakmailag valóban eltér a bér meg jövedelem fogalom, azért ragadt meg kvázi bérnek nálam, mert hasonlóan adózol utána, mint az szja-s bér után nem úgy mint egy sima osztalék után. Illetve az ilyen dolgok miatt mint, hogy meg kell fizetni a havi minimálbér/bérminimum utáni adót akkor is ha nincs jövedelem, bár ez is csak főállás mellett. Lassan nálam is kitisztulnak a dolgok, de szerencsére még tudtam maradni katában, nem kívánom vissza az szja-s számlagyűjtögetős, könyvelővel való bajlódós időket.
A hipát én eddig magamnak számoltam, egy egyszerű bevétel kiadás excel (nem áfás) és az e-önkormányzat portálon ki is lehet tölteni a nyomtatványt. Viszont idén már átálltam tételesre, de általánynál igen utána kell nézni, mert számolós.
-
bambano
titán
de nincs bér.
felmegy az online nyomtatványkitöltőre, kiválasztja a megfelelő nyomtatványt, összeklikkelgeti oszt jónapot.
ha nem áfás, akkor ennyi, valamikor még bevallja a hipát, és kész. mondjuk a hipával még én sem vagyok tisztában, de majd kezelem.
ettől függetlenül könyvelővel lehet egyeztetni, ezt én sem vetném el. -
maajsz
senior tag
válasz
TomMusic #1004 üzenetére
Általányadónak nem biztos, hogy nekiugranék könyvelő nélkül, ott már van béred is és azzal járó adók a nyereségadó mellett. Valamilyen könyvelő legalább konzultációs szinten mindenképp ajánlott, főleg ha most kezded a vállakozás témát.
Utána ha belejössz lehet, hogy tudod csinálni magadnak is, most már több számlázó oldal is kínál általány adó asszisztenst, viszont teljes felelősséget nem vállal. -
TomMusic
őstag
Szia!
Na jó hogy linkeled ezt. Még csak most csöppenek bele ebbe az egész témába.
Írják több helyen, hogy az átalányadózás macerásabb, mint amilyen a KATA volt. De ezen az általad linkelt oldalon (pl. átalányadós AAM) pontosan nyomon lehet követni minden befizetési/jelentési kötelezettséget? Mert akkor otthon az ember maga is össze tudja kattintgatni a dolgokat (kiváltva ezzel egy könyvelő alkalmazását). Bár gondolom pl. az IPA-t itt nem lehet intézni.
Még nem néztem át tüzetesen, csak átszaladtam rajta. -
azbest
félisten
úgy tűnik az átalányadózók számára is lesz tételes iparűzési adó fizetési mód [link]
-
azbest
félisten
lett egy navos ügyfélportál is
https://ugyfelportal.nav.gov.hu/
Itt is le lehet kérni hasznos infókat, az adónaptár megfelelő kitöltésével még emlékeztetőket is küld. Bevallás hiány, adóegyenleg hiány és hasonlók kapcsán hasznos figyelmeztetéseket adhat - de persze meg kell nézni, hogy miket ismer, nem biztos, hogy mindenkinek lefed mindent. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest