- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- aquark: Flipper PC-n!
- Luck Dragon: Óraátállítás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
BeZol
őstag
válasz
tototos
üzenetére
100%-os az info, hogy többet keresett, vagy már az alaptézis sem áll biztos lábakon?
Havi bérutalást nem látva én csak fenntartásokkal kezelem az ilyesmi beszélgetéseket is."kis" update:
találtam Stuttgart környékén albit, első munkanap éjjelén mentem volna aláírni a bérleti szerződést, erre kiderült aznap délután a kötelező HR-es onboardingok után, hogy elrontották a munkaszerződésemet, és nem a Stuttgart melletti irodában kell legyek, hanem a Mosbach-iban
(heti 5nap 6hónapig, utána heti 3nap iroda)100km-re nem ingázok, mert hiába 1óra10percnek írja, gyakorlatilag google szerint is 1óra10perc és 1óra50perc közötti az átlagos menetidő a dugók függvényében...
Úgyhogy azt az albit el kellett engedni, újabb hétvége telt el albi-kereséssel, de ismét 2 nap leforgása alatt találtam egyet.Elég nehéz németben albit találni, mindkét alkalommal 6-7 lakás jöhetett szóba (szimpátia + ársáv alapján), és hiába írtam rájuk vagy hívtam őket, mindkét alkalommal csak 1db hirdető vette fel vagy jelzett vissza, nem volt B-opció, így nem volt nehéz választani.
Az egyetlen dolog, ami miatt Einkommensnachweiss és Schufa-Bonitatscheck nélkül is kiadták, hogy azzal indítottam, hogy 1 évre előre kifizetem az albit. Ez akkora Jolly Joker volt (főleg miután személyesen is találkoztunk az ingatlan megtekintése során), hogy ha volt is másik érdeklődő, azok instant kikosarazódtak.Úgyhogy hivatalosan január 1-től lehet is költözni családostul

(fél éves és 3,5 éves kisgyerekekkel)
53nm ---> 123nm, oh yeah
A cég egyébként mivel elrontotta a szerződésemet, sőt konkrétan az a HR-es rontotta el, aki segített megerősíteni az első ingatlantulajnak h nem vagyok kamu, ezért felajánlották, hogy egész decemberre fizetik a szállodát (reggelistül). Úgyhogy most 3 teljes hetet töltök/töltöttem (heti 4 éjszaka) 99-119 EUR/éj árú szállodában, pedig mondtam nekik, hogy nekem az 50-55 EUR környéki templom melléképületében lévő egyszerű szállás is megtette volna
Másik kellemes meglepetés, hogy a munkahelyi menza 3 EUR a bruttó bérből, tehát gyakorlatilag 2 EUR, és ugyan csak főétel jár, alig bírom megenni olyan sok, és mindig jár extra csoki, puding, joghurt, stb. mellé.
Itt mindenki jégsalátára pakol feltéteteket és öntetet, és már az étkeztetéses hölgy is megjegyezte miért nem eszek salátát, mondtam h én csak ubit/ubisalit eszek, erre azóta MINDEN nap van csak nekem kikészítve 1 adag uborkasaláta
Hihetetlen, hogy mennyire kedvesek, de ugyanezt elmondhatom kollégákról/főnökökről és HR-esekről is.Emellett a hűtőkből bármikor ingyen kivehető coca-cola, lightos coca-cola, mezo-mix, mentes/közepesenBubis/nagyonBubis ásványvíz, 100%-os alma/narancslé, és szénsavas almalé, ill. van 3,5%-os tej is.
Van még 2 komolyabb kávégép a földszinten: én nem vagyok kávés alkat, de a tejeskávé és a jegeskávé fixen finom belőle
(és a tej nem tejporból van, hanem ilyen bazi nagy átlátszó zacskóból szívódik át, pont láttam mikor cserélték)
Hasonló mennyiségű kajáért BP-en a melóhelyen 3500-4500 Ft között kellett fizetnem (bő 1 év alatt 4szer ettem ott), csak ballonos víz volt ingyen és a tejporos tejeskávé számomra nem igazán volt finom (de másnak sem, ezért külön ment mindenki 1000 Ft környékért rendes kávét inni...), ezért mindig teáztam inkább.A munka eddig teljesen rendben van, bő 2 hét után érzem úgy, hogy már átlátom, mit hol kell keresni a front-end-es kóddal kapcsolatosan (extra modularitás miatt van 1-2 csavar itt-ott, amivel eddig nem találkoztam), illetve már olyan bugokat is véltem felfedezni, amiket nem értek, hogy mit keresnek ott (pl. itt-ott hiányzó tooltip, tooltip ráfolyik a saját gombjára vagy egy másikra, amit/amiket emiatt nem lehet kattintani, ikonok nincsenek szintben a mellette levő szöveggel, stb.), és lehet h kezdek túl buzgómócsinggá válni, márpedig diákmelóban ez volt h visszaütött, úgyhogy visszább kell majd vegyek a tempóból hogy jobban átlássam, hogy itt milyen mentalitással dolgoznak, mert simán lehet, hogy itt kényelmesben látszatmunkát végeznek csak a régi motorosok, miközben panaszkodnak h sok a meló és nem lehet határidőre elvégezni a dolgokat, úgyhogy ezt "ki kell vizsgálnom", ami nem baj, mert simán lehet így látványos fejlesztéseket végrehajtani és majd tálalni a főnökség felé
Az viszont fix, hogy sokkal több a duma/egyeztetés 1-1 dolgon, és több kört is futnak azonos szinten levő emberek, mire végre mernek a magasabb szinten levő felé fordulni, holott (sztem) már az elején nyilvánvaló h ezt kellene tenni, ehelyett még órák telnek el, mire lépnek is ezügyben, tehát nem mernek azonnalibb döntéseket hozni, hanem inkább megrágcsálják a témát, illetve megy a mutogatás/találgatás, hogy vajon mi kinek a felelőssége, nehogy saját maguknak kelljen azzal foglalkozni.Tehát mentalitásban is, és gondolkodásban is eltérőek a német kollégák, ami sztem nem probléma, sőt, pont hogy jó, hiszen totál máshogy látjuk/közelítjük meg ugyanazt a dolgot/kérdéskört.
További ráadás egyébként, hogy lehetőséget kaptam a back-end-es dolgokat is megtanulni/tanulmányozni (és dolgoznom is kell majd benne), úgyh megérte mondanom az interjún, hogy érdekel a BE is, de előbb a FE-s dolgokat akartam átlátni, mégiscsak ahhoz van munkatapasztalatom
, úgyhogy csak hónapok kérdése, de full-stack leszek, ami eleve 3-5 éves célkitűzésként szerepelt
Ahogy számolgattam, úgy, hogy az 53nm-es panelban csak rezsit fizettünk (és nyomorogtunk), most pedig 2007-ben épült 123nm-es ingatlanba megyünk, ahol 1125 EUR a bérleti díj (hidegen), és a rezsi is jóval magasabb lesz, még mindezek ellenére is alsó hangon 3szor annyit fogunk tudni havonta félretenni, mint eddig...
És ebbe még nem számoltam bele azt, hogy "gyakorlatilag" ingyen eszek hétközben, egy rakat adóvisszatérés is jár évente, a munkáltató extra netto 400 EUR-val támogatja azokat a családokat, ahol oviba jár a gyerek (elkövetkező 5,5 évre fixen kapjuk), corporate benefits-ek pedig gyakorlatilag 10-20%-os kedvezményt adnak egy rakat dologra, ami ténylegesen használható is, nem csak kirakat-kedvezmények.
Jobrad is van, 750-5500 EUR közötti értékben kell lennie a bicónak (lehet elektromos is és akkor használod amikor akarod), és egy 1000 EUR-s bicó kerülne havi 15 EUR-ba 4 évre, utána meg eldöntöd megveszed maradványértéken vagy nézel másik bicót.Nem értem, honnan van ennyi zsuga fizetésekre és támogatásokra, de sztem maguk a németek sem tudják, hogy mennyire jó dolguk van
Úgyhogy hasonló, de mégis más "világ", meglátjuk, mennyire sikerül majd családostul beilleszkedni
, de ha döcögős is lenne, akkor is ott a matek, hogy 10 év németben spórolás = 30 év magyarban spórolással, márpedig nemtom hol lesz a nyugdíjkorhatár, de 10 év alatt szinte letudhatom azt, amit MO.-on csak egész munkás életemben tudtam volna összehozni.Az pedig a jövő zenéje, hogy vajon 2,5-6,5 éves időtávon tovább megyünk-e Svájc-ba, ott a némethez képest van a 2x, tehát MO.-hoz képest már 6x megtakarításbeli különbségről beszélnénk, úgyhogy izgalmas évek elé nézünk
Igazi családi kaland
Új hozzászólás Aktív témák
- Többszörösére növeli az üzemidőt az LG 1 Hz-es LCD panelje
- Revolut
- Google Pixel topik
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autószerelők, autószerelés
- TCL LCD és LED TV-k
- Last contact: rejtélyes körülmények között semmisült meg a 34343-as műhold
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7330 - i5-1235U I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G10 - i5-1335U I 16GB I 512SSD I 14,1" WUXGA I Cam I W11 I Gar!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G9 - i7-1270P I 16GB I 512SSD I 14,1" WUXGA I Cam I W11 I Gar!
- Bomba ár! HP ProBook 650 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga L390 - i5-G8 I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 1000GB 1 év garancia
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPad Air 5 13' 128GB (2029.02.09-ig Garancia) Csak kibontva volt, Aktiválatlan!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
(heti 5nap 6hónapig, utána heti 3nap iroda)
, úgyhogy csak hónapok kérdése, de full-stack leszek, ami eleve 3-5 éves célkitűzésként szerepelt