- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taci
addikt
válasz
instantwater #8183 üzenetére
Köszönöm szépen a tanácsot!
De nem csak CDN verzió van?
https://github.com/axios/axios
Using jsDelivr CDN:
<script src="https://cdn.jsdelivr.net/npm/axios/dist/axios.min.js"></script>
Using unpkg CDN:
<script src="https://unpkg.com/axios/dist/axios.min.js"></script>Mármint itt más különbséget nem látok, csak hogy melyik szerveren van.
-
cattus
addikt
válasz
instantwater #8161 üzenetére
Kisebb projektekhez én is Svelte-et vagy natúr JS-t ajánlanék, nem azért mert a többi már szar, hanem mert adott feladathoz érdemes a leginkább hozzávaló eszközt választani.
-
lanszelot
addikt
válasz
instantwater #8143 üzenetére
Hát nekem nem adták vissza.
Pedig 1 héten belül voltunk.Zedz: 130$ kicsit erős. Nekem egyenlőre az alapok kellenek, a mély még odébb van.
Jelenleg egyszerre 2-t tolok, eddig kiegészítik egymást.
Meg van adva mire tanít, és gyere rá magadtól, a másik pedig magyarázza. De mindkettő csak az alapokat öleli át.
Pár hétig el vagyok még azokkal
Utána még nem.tudom. -
vlevi
nagyúr
válasz
instantwater #8129 üzenetére
"Kezdésnek a JS tökéletes, "
Jobb, mint a C, maradjunk ennyibenViszont, mivel nagyon szabad, ezért a kezdőket nem vezeti semmi, hogy merre próbálkozhatnak, illetve, ha elront valamit, hol lehet a hiba.
C#-ban azért csak ott van a típusellenőrzés, a compiler ellenőrzi a beírt kódot, nem tudsz beírni egy metódus, vagy változónevet úgy, hogy véletlenül elírod, mert ott le sem tudod fordítani.
JS-ben, legrosszabb esetben is undefined értéket kapsz, és vakarhatod a fejed, hogy ez honnan jött, mert lehet, hogy a hívott fv-ben írtál el valamit. -
coco2
őstag
válasz
instantwater #8079 üzenetére
Hmm, igazából van dom módosítás, mert innerHTML átírással írok ki üzenetet végrehajtás közben. Ha arra külön szálat használ, meg a local storage módosítás is háttérben megy, az magyarázat a cpu használatra.
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #8031 üzenetére
Szerintem meg semmivel nincs összemarketingelve, történelmi beágyazottsága van. Az angular 1.X volt az első komolyan vehető js mvvm framework, még ha szar is volt, mint a bűn. Ez jutott el a tömegekhez, márpedig a nagyvállalatok nem egykönnyen váltanak. 2.X-től kezdve meg typescript alapokra váltott, ami nyilván az erősen típusos C#, Java fejlesztőknek lehet szimpi (legyünk őszinték, sok helyen ugyanaz az ember írja a backendet és a frontendet, és egy C#/Java backend mellé gyakran elég erős váltás egy típustalan JS), még ha szvsz az angular továbbra sem jó, vagy legalábbis vannak jobb alternatívák nála (mint a feljebb említett vuejs, de a react is teljesen élhető az utóbbi időben).
-
petyus_
senior tag
válasz
instantwater #7998 üzenetére
Tisztában vagyok vele, jelenleg is egy webforms alkalmazáson dolgozom, ráadásul a legkisebb probléma vele, hogy webforms
. Banki project, múltkor nekem kellett deployolnom, ami abból állt, hogy a gépemre publisholt projectet átmásoltam a megadott mappába (egyelőre csak QA-ra, de productionbe is így megy
). Ugyanennél a cégnél közben írunk egy web api-t is, de hiába indul 0-ról, azt sem engedték core-ban írni, mert hogy nem lehet csakúgy telepíteni a core-t a szerverekre (ami elég béna kifogás, mert self-contained-ként simán mehetne oda).
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #7996 üzenetére
Én ezt mind megértem (első kézből tapasztaltam is), de elfogadni sose fogom. Ezért is hagytam ott a pénzügyi szektort, és nyergeltem át a startup szektorra. Majd 60 éves koromban ráérek visszamenni valami szakmai elfekvőbe, ahol nyugdíjba menetelemig ímmel-ámmal eltaszigálom a régi szarokat, mindenbe magasról szarva.
-
petyus_
senior tag
válasz
instantwater #7996 üzenetére
Még ebben az esetben is jobb lenne, ha húznának egy réteget a legacy rendszerre, és legalább afölött lehetne modern technológiákkal dolgozni. Mert így a valamikor esedékes újraírás még drágább lesz.
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #7991 üzenetére
Félreértettél, nem a kliens implementációról beszélek (azt majd intézi mindenki magának), hanem a szerver implementációról. Én azon röhögök / sírok, hogy .Net fejlesztőként simán látom, meg tudom ítélni, hogy milyen .Net verziót használnak (elég megnézni az Endpoint url szintaktikájukat például, vagy látni, hogy olyan json serializációs hibák vannak a rendszerükben, amik még az ősi .Net Framework 4.5-nél voltak). Pont ugyanezen elvek mentén pedig csukott szemmel is ráismerek a 90-es évekbeli vb scriptes classic ASP-s SOAP endpointokra.
Nyilván bárki bármilyen nyelven kapcsolódhat hozzájuk, nem erről van szó, se nem érdekel a kiadott példa kódok, példa kliensek nyelve.
Arról van szó, hogy egy vadiúj fejlesztésnek hogy lehet .Net 4.5-tel és WCF-el nekiállni manapság, és ráadásul az elkészült produktumot hogy lehet legkorszerűbb eszközöknek hazudni. -
martonx
veterán
válasz
instantwater #7988 üzenetére
"Lehet, hogy az alkalmazásodnak az adott lekérdezésből mindössze 2-3 mező kell, de az adattípus 10-20 mezőt tartalmaz, esetenként még néhány mező tartalmaz további elemeket (tömb/objektum).
Ez egy nagy eredménylistánál sok adatot jelent, amivel nem terheled a lassú 3/4G hálózatot.
Valamint a GraphQL támogatja több lekérdezés összefűzését, így egy roundtrip latencyvel megúszod ami hagyományos REST APInál 2-3-4 lekérdezés lenne 2-3-4x roundtrip latencyvel, és a felhasználónak minden századmásodperc számít."Ez így elméletben tök jól hangzik, gyakorlatilag, amikor saját SPA alá REST API-kat írunk, eddig se küldtünk ki minden szemetet, csakis azt, ami kellett. Más kérdés, hogy 3rd party API-knál ennek lenne létjogosultsága, viszont 99%-ban pont ők azok, akiktől FTP-n csv-ben tudod leszedni az adatot...
A több lekérdezés összefűzése elméletben faszán hangzik, gyakorlatban meg plusz js komponenseket kell használni, hogy az ember megspóroljon pár (lehet, hogy épp semennyi) roundtrip latency-t.. Miközben a plusz js letöltésének, feldolgozásának is van ideje.
No mindegy, mondom a koncepciót értem, azt az őrült nagy hozadékát nem érzem, mint anno amikor egy full fos, senki senkivel nem kompatibilis SOAP-ot, vagy FTP-s csv API-kat, leváltotta a Rest API.
Sajnos viszont a gyakorlat nálam is azt mutatja, hogy például a GLS most szuper büszke az újonnan elkészült új API-jára idézem: legkorszerűbb eszközök alkalmazásával jobb felhasználói élményt biztosítunk.
Na ez az új interfészük ősi .Net Framework 4.5.2-vel készült, WCF technológiával, ami olyan 2005 táján volt menő. Jó, mondjuk ahhoz képest, hogy az előző (mármint a jelenleg használt) API-juk meg VB scriptes classic ASP-s volt, ahhoz képest végülis ugrottak az időben 10 évet előre. -
estro
csendes tag
válasz
instantwater #7988 üzenetére
A rest api-t úgy kellene tervezni, hogy ne legyen felesleges property a jsonben. Ezért írnak DTO-kat backend oldalon, hogy azt kapja a frontend amire szüksége van.
Bár ez sok esetben sajnos nem így történik és iszonyú mappalésekbe kezd a js, hogy használható legyen az adat.Nem használatam még GraphQL-t, de úgy tudom az-az előnye, hogy nem kell a folyton változó üzleti igényekhez igazítani a backendet is ha valami plusz property kell a UI-ra, hanem elég csak js kódot módosítani. Normál esetben ilyenkor a backend-et kell megkérni hogy ezt meg azt is rakja bele a responseba, de ez kihagyható GraphQL-el. Sokkal függetlenebb a frontend. Viszont ennek sok hátránya van backend oldalon (sql lekérdezések optimalizálása, authorization, stb.)
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
instantwater #7815 üzenetére
https://www.w3schools.com/js
Ezt próbáltam . -
whYz
őstag
válasz
instantwater #7722 üzenetére
Ja csakhogy az isMarkerInBounds_-t en is hasznalom es az nem oldja meg a problemat, mivel a legfelso zoom levelen igyis ugyis ki kell szamolni az osszes groupot es a tobbi level se sokkal jobb. Igazabol csak egy kis optimalizalas kellett, hogy tul tudjon lendulni az utolso par for loopon es az ossze is jott. Egyedul a meridiannal nem tokeletesek a groupok, de ez belefer. Egyebkent ujabban ezt hasznalom ugyanerre a celra es elkepeszto amit elasticcel ki lehet belole hozni.
-
bucihost
senior tag
válasz
instantwater #7717 üzenetére
Lehet félreérthető voltam. A kérdés afelé írányult volna, hogy css vonalon próbálkozzak vagy van valami JS-es okosság a megoldásra?
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
instantwater #7696 üzenetére
Segíts már, hisszen te bejáratos vagy a GitHubra .
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
instantwater #7694 üzenetére
Kedvedért megpróbálom felrakni a GitHubra, de ez egy nagy angol portál rengeteg szövegeléssel . Ezért kérlek könyídzs meg a dolgomat, és adj egy pontos, rövid és egyszerű útmutatást, hogy ne kelljen az egészet feltúrnom miatad .
-
I02S3F
addikt
válasz
instantwater #7690 üzenetére
Most lehet mellébeszélek, de kalapáccsal szöget beütni, fúróval lyukat érdemes csinálni. Nem jól gondolom?
-
I02S3F
addikt
válasz
instantwater #7687 üzenetére
Abban tolom!
Nos egyenlőre szeretném a Frontend-et kipróbálni egy kis projektben. Tehát csak az alapokat akarom megtanulni*, az idő végett is. Egyenlőre tetszik!
*Még nem tudom, hogy az it-n belül milyen területtel akarok foglalkozni, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom azt, ami első ránézésre tetszik.
-
I02S3F
addikt
válasz
instantwater #7683 üzenetére
Ez qrvajó!
-
I02S3F
addikt
válasz
instantwater #7681 üzenetére
-
I02S3F
addikt
válasz
instantwater #7678 üzenetére
Nagyon köszönöm!
-
martonx
veterán
válasz
instantwater #7674 üzenetére
Hogy is szólt a híres tanács: "Sose nyomd fullba a kretént!"
Sajna mindig van, aki nem fogadja meg a tanácsokat -
sztanozs
veterán
válasz
instantwater #7670 üzenetére
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #7659 üzenetére
En ezzel tisztaban vagyok, semmilyen titkositast nem is akartam, nem latom ertelmet. En a sajat api endpointomat akartam vedeni a verpistikektol meg az olyan szintu kihasznalastol h a qr kod linkjet elkuldi a haverjainak akik ott sem voltak.. 1 napos event es nem a kiberbiztonsag van a fokuszban
-
cattus
addikt
válasz
instantwater #7650 üzenetére
Amúgy a Nest is expressre épít, csak elég sokat elwrappel. Nekem az architektúrája eléggé bejött, meg jóval "opinionated-ebb", mint egy sima express, ezért kezdőknek talán jobban ajánlott. Nálunk a cégben is ezt hozták példának, mint go-to node.js framework. Nameg default typescript-et használ.
Arcanus: amúgy amiket felsoroltál, azoknak nagy része nem framework, hanem build tool.
-
sztanozs
veterán
válasz
instantwater #7641 üzenetére
VB-ből jött, ott nem kell () a fv végére, ha szubritinként van hívva (eldobjuk a visszatérési értéket)...
hiperFizikus - ha nem működik úgy, ahogy szeretnéd, akkor hiba van benne. akárhogy is csűröd-csavarod.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
instantwater #7639 üzenetére
igazad van, elírás, mert a kódban rendesen van, és izélt :
var kg1 = canDim56.getContext("2d") ;
-
Tomi_78
aktív tag
válasz
instantwater #7634 üzenetére
Mármint írjam be a kód elejére, hogy:
<meta charset="utf-8" />
és állítsam át a Notepad++-t ilyen kódolásúra?
-
Tomi_78
aktív tag
válasz
instantwater #7627 üzenetére
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #7630 üzenetére
gyulolom a vendor lock-int meg azt ha azzal hogy X ceg cuccait hasznalom csak ahhoz fogok erteni es semmi mashoz..
zeitnel viszont az osszes projekt oss, ok maguk is ezzel irnak mindent es a legtobb cuccuk csak wrapper (sot mind..)
next.js -> bleeding edge react nehany logikus standarddal amik segitenek h ne lodd labon magad, (meg SSR....
)
now -> aws lambda elabsztrahalva, de csak annyira h sose kelljen megnyitnod az aws oldalat, ettol fuggetlenul a kod migralhato lenne fuggvenyenkent 2 perc munkaval awsre.
magaert beszel szerintem hogy irom a react kodot, pusholom githubra, deployolodik, lefutnak az api es a puppeteer tesztek es ehhez egy sor setup/ci/cd-t sem kell irnom
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #7625 üzenetére
zeit / now -ot hasznalok amivel literalisan egy /api mappat kell letrehoznod es mehetnek is bele a lambda functionok js/go nyelven
belepesre auth0, db mongodb de most akarok ranezni a faunadbre
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
instantwater #7598 üzenetére
Nem, kellett volna ?
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #7562 üzenetére
.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #7560 üzenetére
asszem megvagyok, eddig ugye plain jsben toltam a graphqlt es mappak alapjan szet volt szedve a query/mutation/type amit utanna osszemergeltem egy nagy schemaba.
most viszont a TS classok es a typegoose / typed-graphql dekoratorait ha ossze tudom hozni akkor elvileg lesz single source of truthom amibol jonni fog egyreszt a mongodb schema illetve a graphql is
, megprobalok edzes elott osszerakni valamit
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
instantwater #7547 üzenetére
Köszi a hasznos tanácsokat és az Előtted szóló kollégának is
Rá is tettetek az útra (lehet, csak egy kis biztatás kellett)
a JS frameworkok jönnek-mennek évről évre, hiába jó valami, ha alacsony a kereslet rá, és 2 év múlva eltűnik
Na ez a bajom a Frontenddel is, ezek jönnek-mennek, oké, hogy gyorsan változó világban élünk, de ENNYIRE gyorsan ne változzunk már..
Mire kitanul az ember vmit, már kukázhatja is, na ennél egy kicsit "lassabban" fejlődő, de stabilabb dolgot keresek, amiből később lehet egy full-stack plecsnim, ha rászánom magam mégis a FE részre, de egyelőre tényleg nem érdekel.
Célom amúgy egy saját webshopot megírni, hobbi szinten. Már minden van a világban, szóval élesben nemigen használnám semmire, bár csajosnak lehet beröffentek vmit, próbáljon rá 1-2 kozmetikai termékre.. meglátjuk.
Másik cél kapcsolódni 1-2 kripto tőzsdéhez az API-jukon keresztül és valamiféle logikát később használni, a puszta adatkinyerésen túl, az adatokon. Szóval kifejleszteni valami passzív "nyerőautomatát"
(Nyilván nincs ilyen, különben mindneki ezt csinálná, de élveznék egy saját kereskedő progit, aki helyettem ad-vesz ilyen-olyan-amolyan coin-t, a megadott relatív primitív feltételeim mentén - szóval még nem a neurális hálóra gondolok, sem egy mégszofisztikáltabb AI-ra. Egyelőre adatom legyen és irányíthassam, paraméterezhessem a motyót kívülről, anélkül, hogy kódba nyúlnék ).
Erre sztem a python lehet még jobb is, de egy frontend-JS-Angular-Vue-React-ös vezető fejlesztő haverom szerint a JS is tökjó mindenre, most pedig trendi nyelv, éhenhalni sem kéne, ha nem jön be a privát projekt, szóval még elhelyezkedni is lehet vele...
Konkrétabban nem tudtam fogalmazni, keresem az utat ki a ködből (a sűrű erdőbe)
No, mindenesetre köszönöm a tanácsokat
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #7543 üzenetére
most google kozben feljott, de ahogy neztem nekem most kicsit agyuval verebre lenne, a dependenciaim nem kulonbozoek / nem zavar az egy darab package.json fajl, szimplan a jest/babel szarakszik
-
Tomi_78
aktív tag
válasz
instantwater #7526 üzenetére
A body onload-ra sem csinált semmit. Egyébként megoldottam a Martonx javaslatához hasonló módon egy ráadás egér eseménnyel, de akkor is furcsállom, hogy miért van erre szükség: egy sima cimzene.play() miért nem működik akárhol?
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
instantwater #7508 üzenetére
Pszeudokódosan írtam, hogy könyebb legyen áttekinteni . Ebből van még 6x verzió, meg egy hetedik másjellegű hosszú ciklus-rendszer, de egészen hasonló gyorsítókkal . Nem szokásom a rövid funkciók gyártása, olyanra veszem amilyenre kedvem tartja . Emlékeztetőleg, ez nem az elsőnek beharangozott 150 oldalas script-ből van hanem a második 60 oldalas script-ből van :
Hogy tetszik?
H
For
For
// ide nem megy hasonló gyorsító, mert feladata a lista végigvétele
For
For
IfFor
IF InStr(*,k) != 0 // ez működik gyorsítóként, mert csak a helyes string találatokat engedi át, a többit visszatartja
For
For
IF k = g
// fő utasítások
End IF
// fő utasítások
End For
End For
End IF
End ForElse
For
IF InStr(*,k) != 0 // ez működik gyorsítóként, mert csak a helyes string találatokat engedi át, a többit visszatartja
For
For
IF k = g
// fő utasítások
End IF
// fő utasítások
End For
End For
End IF
End ForEnd IF
End For
End For
End For
End For -
Tomi_78
aktív tag
válasz
instantwater #7490 üzenetére
Sajnos nem működik még, pedig adtam az if előtt kezdőértéket a $num-nak, meg függvényt is létrehoztam. Most a JS függvényen belüli PHP-zés nem tetszik valamiért a programnak. Így néz ki most a kódom:
<html>
<head>
<title>Fájlkezelő</title>
</head>
<body>
<script type="text/javascript">
function szamlal() {
<?php
$File = 'adat.txt'; // A számláló file neve
$num=0;
if (file_exists($File)) // Létezik a file?
{
$fp = fopen($File,"r"); // Megnyitjuk olvasásra
$num = fread($fp, filesize($File)); // Beolvassuk a tartalmát a $num változóba.
fclose($fp); // Zárjuk a filet.
$num=$num+1; // A változó értékét megnöveljük
$fp = fopen($File,"w"); // Megnyitjuk ugyanazt a filet, de most írásra
fwrite($fp, $num, 10); // Kiírjuk a változó értékét.
fclose($fp); // Zárjuk a fájlt
return $num;
}
?>
};
//<script type="text/javascript">
valami = szamlal();//'<?php echo $num ?>'; //Ha elhagyom az idézőjeleket, UNEXPECTED TOKEN hiba lesz a konzolban, ha nem, akkor meg kiír mindent közte!!!
alert(valami);
</script>
</body>
</html> -
Rickeffe
aktív tag
válasz
instantwater #7485 üzenetére
Már ha ez engedélyezett.
-
Tomi_78
aktív tag
válasz
instantwater #7487 üzenetére
"nem írja ki a JS amit szeretnél?"
Pontosan ez a helyzet. Odaírtam a kódba megjegyzésként a kiírás mellé.
Ugyanis vagy magát a kódsort írja ki, ha idézőjelek között van, vagy semmit, mert hibaüzenetet ad a konzol a Google Chrome-ban. -
válasz
instantwater #7481 üzenetére
Aureal
Igazából jqueryvel is lekérheted a tartalmat, nem is kell Axios.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
instantwater #7483 üzenetére
Ami igaz az igaz, még nekem is nehéz az első kódjában eligazodni .
A tapasztalatom szerint a hirdetés meg olyan, hogy ha nem kapkodnak utána, akkor jelentős a hirdetési költség is . Ha meg másokkal összeállsz, akkor nekik is fizetni kell, de előre kérik . -
Aureal
őstag
válasz
instantwater #7464 üzenetére
igen
-
Aureal
őstag
válasz
instantwater #7457 üzenetére
Javascripttel természetesen, akár egy iframebe vagy tömbbe, nem tudom. Csak próbálkozgatok a w3schoolon dolgokkal és láttam hogy js-el lehet a html sourceben is dolgozni, lekérdezni stb.
Pl. ilyesmi egyszerű dolgokra kell gondolni, hogy egy oldal, mondjuk bing.com háttérkép url-jét akarom megszerezni, de nem akarom hogy a böngi betöltse vizuálisan az oldalt, csak a forrását szövegesen, meg ilyesmi... ha így érthetőbb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- ASUS routerek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- E-book olvasók
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- IPAD AIR 13" M3 WIFI 256GB KÉK
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Latitude 5440 14" FHD IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- HP Elitebook 840 G6, 14" FULL HD IPS, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11, 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest