Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• estro
    csendes tag

Koszonom az eszreveteleket :K

"validációt érdemes tenni az input mezőre (minimum a BE oldalon legyen validálva)"
    Jim-Y: milyen validaciot? A user nem ir be semmit. A backenden van validacio az optionokre

"egy json error message hibaüzenetet nem jó practice input mezőbe beletenni"
    Jim-Y: ebben az alkalmazasban nincs ilyen

"resteknél a hibakezelés hiányzik"
    Jim-Y: console.error van csak a catch-eknel, ha nem egy toy projekt lenne nyilvan lenne benne ertelmesebb hibakezeles, de egyebkent igazad van, kiirni a konzolra de amugy nem csinalni semmit error eseten tenyleg nem a legjobb practice

""field" nevű class-t ne rakj egy egész div blockra"
    Jim-Y: bulma.io-t hasznalok, ott ezt igy talaltak ki

"Jobb felhasználó élmény lenne ha animálódna a toggle"
    Jim-Y: ha a lenyilo settings menure gondolsz akkor egyetertek.

Udv

első három észrevétel az inkább arra az esetre vonatkozik amikor az number inputba nagy számot írsz be, pl: 1200000000000000

egyébként én nem látom a sourcemapet

• estro
    csendes tag

Szia

Koszi, igazabol nem volt bug, sosem mukodott, nem csinaltam, meg, de most potoltam :) Koszi a tippet!

pár észrevétel:
    - validációt érdemes tenni az input mezőre (minimum a BE oldalon legyen validálva)
    - egy json error message hibaüzenetet nem jó practice input mezőbe beletenni
    - resteknél a hibakezelés hiányzik
    - cssben az !important használatát kerülni kellene
    - "field" nevű class-t ne rakj egy egész div blockra
    Jobb felhasználó élmény lenne ha animálódna a toggle.

• estro
    csendes tag

A redux valóban egy fura találmány, de mindenki siet Hookokra átállni, most az a menő.
    Én sem értem, hogy tudott elterjedni a redux.

A GraphQLnek annyi előnye van a REST APIval szemben, hogy rugalmasan kezeli az átvitt adatmezőket, tehát a kliens adja meg, mely mezőkre van szüksége az eredményhalmazból, míg hagyományos RESTnél mindent le kell töltened.

Lehet, hogy az alkalmazásodnak az adott lekérdezésből mindössze 2-3 mező kell, de az adattípus 10-20 mezőt tartalmaz, esetenként még néhány mező tartalmaz további elemeket (tömb/objektum).

Ez egy nagy eredménylistánál sok adatot jelent, amivel nem terheled a lassú 3/4G hálózatot.

Valamint a GraphQL támogatja több lekérdezés összefűzését, így egy roundtrip latencyvel megúszod ami hagyományos REST APInál 2-3-4 lekérdezés lenne 2-3-4x roundtrip latencyvel, és a felhasználónak minden századmásodperc számít.

Egy nagyon meggyőző GraphQL use case a PostGraphile ami Postgres tárolt eljárásokat tud elérhetővé tenni GraphQL APIn keresztül, így automatikusan generálva az APIt, ezzel minimálisra csökkentve a boilerplate kódot.

A végére pedig a sokkkkkkhatás. Még ma is használnak FTPn keresztül CSVt, mert a rendszer amiből az adat jön az egy ősszörnyeteg, és így exportál bizonyos adatokat periodikusan.

A rest api-t úgy kellene tervezni, hogy ne legyen felesleges property a jsonben. Ezért írnak DTO-kat backend oldalon, hogy azt kapja a frontend amire szüksége van.
    Bár ez sok esetben sajnos nem így történik és iszonyú mappalésekbe kezd a js, hogy használható legyen az adat.

Nem használatam még GraphQL-t, de úgy tudom az-az előnye, hogy nem kell a folyton változó üzleti igényekhez igazítani a backendet is ha valami plusz property kell a UI-ra, hanem elég csak js kódot módosítani. Normál esetben ilyenkor a backend-et kell megkérni hogy ezt meg azt is rakja bele a responseba, de ez kihagyható GraphQL-el. Sokkal függetlenebb a frontend. Viszont ennek sok hátránya van backend oldalon (sql lekérdezések optimalizálása, authorization, stb.)

Új hozzászólás Aktív témák