- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Anker Charger (140W, 4-Port, PD 3.1) laptop, mobil, tablet töltő
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- GoodSpeed: ASUS RT-BE92U WiFi 7 router a felsőházból
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr. Y
őstag
Tény, annó mindössze 2 hetet töltöttem Manchester-ben és ezidő elég volt a becsajozáshoz XD bár nem volt hosszú a kapcsolat, ellenben a távolsággal
-
hiperFizikus
senior tag
-
Mr. Y
őstag
Az a város egy fél Budapestnyi lakosság, ott bőven meg kell lennie mindennek, ami a kényelemhez kell. Hogy még a magyarok is szlovákul szólnak hozzád, azért Szlovákiában nem marasztalhatod el őket. Az ottani lányok általános mentalitását ugyan nem ismerem, de a felsoroltaknak még nem kellene ellehetetlenítenie, hogy becsajozz. Talán csak nem kínálsz nekik elég sokat.
Ez azért több tekintetben is félre érthető

Nem mellesleg: ugyan nem kint lakok, de Szlovákiában dolgozom. A munkatársaim 100%-ban szlovákok, noha a nagyfőnök magyar, de ő kint él. Sem én, sem a főnök nem beszélünk szlovákul. A munkatársaink ~65%-a beszél magyarul, a többiekkel angolul kommunikálnunk. Sosem volt ebből probléma, mindenki mindenkivel meg tudja értetni magát. -
hiperFizikus
senior tag
-
sztanozs
veterán
Egy összeesküvés elmélet szerint, amit kizárólag a saját magunk szórakoztatására gyártunk, és semmi valós köze nincs esetlegesen létező valódi összeesküvéshez, a típusmentes élet olyasmi, mint a https. Főleg arra jó, hogy cpu-t pocsékoljon. Szóval rá lett rákényszerítve a világra. Nyugodtan beletörődhetsz. Ha a típusos világ a kedvenced, a mikrovezérlős fejlesztések még egy ideig őrizni fogják. De már csak egy ideig. Meg a legacy c/c++ környezetek.
Típusmentesség, vagy nem típusmentesség - csak az egységsugarú programozó emlékezzen majd, hogy melyik (akár alap-) műveletnél hogy számít a résztvevő változók sorrendje az implicit konverziónál...
-
vlevi
nagyúr
Egy összeesküvés elmélet szerint, amit kizárólag a saját magunk szórakoztatására gyártunk, és semmi valós köze nincs esetlegesen létező valódi összeesküvéshez, a típusmentes élet olyasmi, mint a https. Főleg arra jó, hogy cpu-t pocsékoljon. Szóval rá lett rákényszerítve a világra. Nyugodtan beletörődhetsz. Ha a típusos világ a kedvenced, a mikrovezérlős fejlesztések még egy ideig őrizni fogják. De már csak egy ideig. Meg a legacy c/c++ környezetek.
Aki még a régi programozói érában szocializálódott, az emléxik azokra a heves vitákra, hogy, mikor, melyik fordító állít elő hatékonyabb kódot, ami egy kicsivel is gyorsabban futott, mint a másik.
Webes környezetben természetesen ez értelmezhetetlen.
Egyrészt a HTML oldalt mondjuk egy ASP.NET felől érkező szerver generálja le, aholis már az ASP.NET is egy közteskódból generált byte kódot fordít le futtatás előtt, és egy szöveget (html) ad át a böngészőnek, ahol pedig a böngésző ebből próbálja meg kisilabizálni, hogy minek is kell történnie. Utoljára én Commodore BASIC-ben használtam olyan programnyelvet, amit futás közben értelmezett a számítógép
Persze, a mai processzorokkal, és memória mennyiséggel ez gyorsan megtörténik, de pl. egy tableten, telefonon megnyitva az oldalt, sokszor várni kell 10-15mp-et, mire az összes js, kép, lófütty betöltődik, le rendereli magát, és a helyére kerül. És az marhára tud engem bosszantani, hogy 1mp alatt megnézném, ami engem érdekel, de az előbbi leírtak miatt ez szinte lehetetlen. -
sztanozs
veterán
A ts-nek nyilván megvan az az előnye, hogy egy elcseszett oop kezdeményezés. Például ha objektumot akarok gyártani js-ben, gyártok egy listát, és hozzáfűzöm a változókat / függvényeket. Kész "az objektum". De az ugye áttekinthető lenne annyira, hogy még egy egészen szőke titkárnő is programozónak állna végül. Noszak tegyünk keresztbe a szösziknek! Mert nehogy már bárki bármit megérthessen! Ts környezetben sokkal könnyebb hibázni, nehezebb lesz kódot mozgatni, karbantartani, akinek nincsen hozzászokva a szeme, tuti benézi, hogy akkor most mi megy hova. Egy 120 ezer soros dokumentálatlan project olyan gyönyörűen lesz tele kitakaríthatatlan hibákkal, hogy a világ összes zsenije sem fog elboldogulni egy low-cost alkalmazásfejlesztéssel sem. Ezek mind-mind a ts előnyei. Hurrá ts!
Pisilnem kell..
Ugyen te is pont a következő hozzászólóról beszéltél, mint elrettentő példa, hogy milyen jó is a fix típus nélküli élet?
-
martonx
veterán
Én láttam már olyan "csapatmunkát", ahol egyebet sem csináltak, mint keresték a felelőst, rugdosták egymást kifelé a cégből, meg pocsékolták a project-re szánt pénzt teljes sebességgel. Ha most filozol a magyar állami szféra hasonlóságain, lehet, nem tévedtél el nagyon. Olyan helyre a typescript tökéletes

Félre ne értsd, nem azt az ördögtől való véleményt kívánom védeni, amit @sztanozs leírt, mert azért legszívesebben fényes nappal kötözném cölöphöz az ürgét, és raknék alá gyújtóst élő egyenes YouTube közvetítésben példamutatóan mindenki okulására - burn b1tch burn !
- viszont van a tolvajok igazsága is, és annak fényében vannak éppen "szélesebb-látókörű" előnyök.Nem azt írtam, hogy a ts-nek semmi előnye, csak hátránya, hanem azt írtam, hogy a nyakló nélküli használata kontraproduktív is tud lenni (hangsúlyozom, kisebb projekteken), azaz van olyan eset, ahol az előnyei már nem tudják ellensúlyozni a hátrányait.
És igen, nyilván van csomó eset, ahol az előnyei vannak túlsúlyban. -
sztanozs
veterán
Én láttam már olyan "csapatmunkát", ahol egyebet sem csináltak, mint keresték a felelőst, rugdosták egymást kifelé a cégből, meg pocsékolták a project-re szánt pénzt teljes sebességgel. Ha most filozol a magyar állami szféra hasonlóságain, lehet, nem tévedtél el nagyon. Olyan helyre a typescript tökéletes

Félre ne értsd, nem azt az ördögtől való véleményt kívánom védeni, amit @sztanozs leírt, mert azért legszívesebben fényes nappal kötözném cölöphöz az ürgét, és raknék alá gyújtóst élő egyenes YouTube közvetítésben példamutatóan mindenki okulására - burn b1tch burn !
- viszont van a tolvajok igazsága is, és annak fényében vannak éppen "szélesebb-látókörű" előnyök.Köszi

-
sztanozs
veterán
-
martonx
veterán
-
sztanozs
veterán
-
martonx
veterán
-
sztanozs
veterán
Sziasztok!
Azon gondolkodok, mennyire tudnak okosak lenni a böngészőkbe épített javascript funkciók? Nevezetesen az xmlhttprequest, vagy újabb leszármazottja a fetch.
A szerver felé post kérést küldenék, payload gyanánt lenne egy string. Ha számít bármit, egy json string az. A szerverről nem kiszolgálás érkezne, hanem redirect. Mit tesz ilyenkor a kliens oldal? Letölti nekem a redirect-et leíró html-t, és azt kapom a végeredmény stringben, vagy végrehajtja a redirect-et? Ha végrehajtja a redirect-et, mi történik a payload-dal? Csak a redirect-ben adott új címet fogja tölteni, vagy a payload-ot automatán hozzárakja? (Fogalmam sincs, redirect-be tudok-e úgy címet rakni, hogy a beérkezett payload-ot hozzáillesztem szerver oldalon, ha arra lenne szükség.)
Azért írok kérdést kísérletezés helyett, mert nem egy konkrét webböngésző esetében érdekel a kérdés, hanem az elvi teljességnek szeretné utána nézni, mit mond a fenti esetről bármiféle RFC, ha létezik rá?
Ha valaki küzdött már meg a problémával, iránymutatásnak örülnék.
Előre is köszönöm.
HTTP 301, 307 (implementáció függően) és HTTP 308 esetében kötelezően elküldi a payload-ot is az átirányított szervernek. 301 esetében elképzelhető, hogy POST helyett GET kérésben.
-
martonx
veterán
A redirect egy header mező a visszaküldött html-ben. Ha csak get kéréssel kellene elboldogulni, okés lenne minden. A payload a problémám. Túl nagy. 1k-tól 100k-ig sajna bármi lehet. B terv gyanánt írok rá alkalmazás szinten protokolt. Meglőve éppen nem vagy. Viszont könnyebbé tenné az életemet, ha valamit kezdeni tudnék vele.
Biztonsági problémákat egyébként pont a get kérés vet fel. Ha get kérésbe gyömöszölöm bele a payload-ot, nyavajás böngésző feljegyezheti az adatot, amit elküldtem. Azért nem akarom kicsibe darabolva get-be gyömöszölni.
De ha tudod, hogy redirect lesz, akkor eleve miért nem kerülöd ki, és hívod meg direktben az endpointot? :D
-
martonx
veterán
Sziasztok!
Azon gondolkodok, mennyire tudnak okosak lenni a böngészőkbe épített javascript funkciók? Nevezetesen az xmlhttprequest, vagy újabb leszármazottja a fetch.
A szerver felé post kérést küldenék, payload gyanánt lenne egy string. Ha számít bármit, egy json string az. A szerverről nem kiszolgálás érkezne, hanem redirect. Mit tesz ilyenkor a kliens oldal? Letölti nekem a redirect-et leíró html-t, és azt kapom a végeredmény stringben, vagy végrehajtja a redirect-et? Ha végrehajtja a redirect-et, mi történik a payload-dal? Csak a redirect-ben adott új címet fogja tölteni, vagy a payload-ot automatán hozzárakja? (Fogalmam sincs, redirect-be tudok-e úgy címet rakni, hogy a beérkezett payload-ot hozzáillesztem szerver oldalon, ha arra lenne szükség.)
Azért írok kérdést kísérletezés helyett, mert nem egy konkrét webböngésző esetében érdekel a kérdés, hanem az elvi teljességnek szeretné utána nézni, mit mond a fenti esetről bármiféle RFC, ha létezik rá?
Ha valaki küzdött már meg a problémával, iránymutatásnak örülnék.
Előre is köszönöm.
https://javascript.info/fetch-api
Ez jó kérdés. Tudtommal redirectkor a payload csak az eredeti url-re megy, a redirektelt címre nem fog, fel is vetne biztonsági problémákat. Mivel írtad, hogy a szerver oldalt te vezérled, miért ne tudnád a payloadot tovább passzolni mondjuk az urlben.
-
martonx
veterán
Ami példát w3-on találtam childnodes-ra, nem id stringeket adott vissza, amit használni tudnék, hanem a típusaikat írta ki, meg node-oknak nézi a whitespace-t meg hasonlókat művel. Egy id string tömb lenne jó. Mondjuk legyűjteni csak azokat a node-okat, amiknek null stringtől eltérő hosszúságú id-jaik vannak. Ha van egy referenciám valami element-re, le tudom kérdezni az id-ját?
element.id

-
sztanozs
veterán
div_konténer.getElementsByTagName("div")
-
cattus
addikt
Az adott div children-jein vegigmesz egy rekurziv hivassal, es mindig listazod az aktualis node-ot.
-
nevemfel
senior tag
-
cattus
addikt
Sziasztok!
Szöveget szeretnék kirakni valamiben weblapra, amit js-ből átírnék. Környezet: desktop chrome utolsó verzió.
A leegyszerűsített példa így néz ki. Az első alert megérkezik, a második már nem, és nem írja át a szöveget. Mi a baj a <span> innerHTML-jével? Miért crashel az átíró script?
Köszönöm
Írja a konzolban: TypeError: document.getElementByID is not a function
Ami neked kell, az a
document.getElementByIdA kis- és nagybetűk számítanak. -
martonx
veterán
A redirect-ek környékén kotorásztam anno, hogy js-ből megállapíthassam a szerver címét, ahova egy redirect küldött (terhelés osztáshoz kellett). Az régebben működött, aztán letiltották. Akkor találtam stackoverflow-n anchorra vonatkozó tippet adni egy srácnak (#-t rakni a cím végére), hogy az legalább lekérdezhető. És kapta az a tanács a lehurrogást, hogy az is egyszer működik, egyszer nem. Aztán félre raktam a témát a magam részéről, és azóta nem foglalkoztam vele.
#valami az url végén nagyon nem egyenlő a querystringgel. A querystring garantáltan nem veszik el, hacsak valaki valamit, nagyon félre nem paraméterez CDN szervereken

-
martonx
veterán
Ez már miért lenne tökéletesen megbízhatatlan??? Igen, napi szinten használjuk több projektben is. Légyszi ne terjessz butaságokat!
-
Silεncε
őstag
-
polymorphin
csendes tag
En nem teljsen ertem hogy mit szeretnel
1, Login formot soha ne kuldj GET-el
2, A gombnyomas animaciot szeritem meg lehet oldani CSS-el (hacsak nem egy arcon porgo ember a gomb
)
3,"index page helyett application page kell login után, de csak utána" ennek semmi koze a front-end-hez ezt szerver oldalon kell intezni
4, Amit Rimuru linkelt azok nem hiba hanem status code-ok, nezd at ezt: HTTP Messages - HTTP | MDN (mozilla.org)
Tegyuk fel a felhasznalo helytelen adatokkal akar belepni akkor nem 200 OK-et kuldesz vissza szerverrol hanem 401 Unauthorized-et -
Silεncε
őstag
Köszönöm a tippeket mindenkinek, de a jelek szerint kommunikációs hibát véthettem, amikor nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy az a form egy login form, és a submit-nak újra _kell_ töltenie az oldalt. Van pár login paraméter, azokat raknám inkább post paraméterbe az oldal újratöltéshez, ahogy form submit-nál is volt. De az oldalnak újra kell töltenie (index page helyett application page kell login után, de csak utána).
Form submit gomb-on nem lehet képet cserélni. A submit elemet lehet image-re lecserélni. De akkor meg nincs gombnyomás anim. Ezért ne engem szidjatok, a html5-be a halom marhaság belefért, de egy normális form submit a jelek szerint meghaladta a tervezők képzelőerejét. Vagy csak simán sza*tak rá, nem tudom.
Xhr-ben el tudom kérni az új html-t stringben, igaz. Azt tudom háttérben intézni. Viszont akkor meg azzal lesz egy olyan problémám, hogyan cserélem le a megjelenített oldalt (az oldal egészét) egy változóban lévő stringre? Ilyet még nem csináltam. Lehet egyáltalán?
Ne haragudj, hogy ezen rugózok, de ezt ki tudnád fejteni jobban (hogy pontosan milyen HTML elementet használsz):
Form submit gomb-on nem lehet képet cserélni. A submit elemet lehet image-re lecserélni.
Ha sima <input>-ot, ezt próbáltad már: [link]?
-
Rimuru
veterán
Köszönöm a tippeket mindenkinek, de a jelek szerint kommunikációs hibát véthettem, amikor nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy az a form egy login form, és a submit-nak újra _kell_ töltenie az oldalt. Van pár login paraméter, azokat raknám inkább post paraméterbe az oldal újratöltéshez, ahogy form submit-nál is volt. De az oldalnak újra kell töltenie (index page helyett application page kell login után, de csak utána).
Form submit gomb-on nem lehet képet cserélni. A submit elemet lehet image-re lecserélni. De akkor meg nincs gombnyomás anim. Ezért ne engem szidjatok, a html5-be a halom marhaság belefért, de egy normális form submit a jelek szerint meghaladta a tervezők képzelőerejét. Vagy csak simán sza*tak rá, nem tudom.
Xhr-ben el tudom kérni az új html-t stringben, igaz. Azt tudom háttérben intézni. Viszont akkor meg azzal lesz egy olyan problémám, hogyan cserélem le a megjelenített oldalt (az oldal egészét) egy változóban lévő stringre? Ilyet még nem csináltam. Lehet egyáltalán?
-
nevemfel
senior tag
Jelenleg van egy <form> a weblapon, submit post-al küldi az adatokat. Leszedném a form-ot a lapról, és submit helyett button onclick-et használnék. Azon gondolkodom, hogy a location-el tudok-e post paramétereket küldeni (hogy a szerver oldal ugyan az maradhasson), vagy muszáj lesz a post-ot get-re cserélnem? A location-re post támogatást eddig nem találtam. Ha véletlenül van rá valami trükk, felvilágosításnak örülnék.
Az ajaxot pont erre találták ki. Az, hogy XMLHttpRequest-et, Fetch API-t, vagy bármi mást használsz erre, az már implementációs részletkérdés.
-
martonx
veterán
Mert természetesen megtartanám az eredeti funkcionalitást. A <form> submit esemény lapot tölt újra.
Csúnya volt az eredeti gomb a form submit-hoz, lecseréltem image-re (a form elem bármi image-et is elfogad submit elemként). Viszont így nincs gombmegnyomás anim, ami bénán néz ki. Azért akarok nyomógombot.
Viszont akkor meg form submit nem lesz
Szóval marad a window.location.assign(). De ehhez meg POST paramétert adni nem tudok.GET paramétert tuti adni tudok hozzá, azt megnéztem. De ha tudok POST paramétereket adni hozzá valahogyan, jobban nézne ki, hogy a megjelenített oldal címbe nem kerülnek bele a get paraméterek. Nem mintha jelenleg túl sok lenne, de akkor is randa
Ahogy leírták már FETCH-et kell erre használni.
-
Silεncε
őstag
Mert természetesen megtartanám az eredeti funkcionalitást. A <form> submit esemény lapot tölt újra.
Csúnya volt az eredeti gomb a form submit-hoz, lecseréltem image-re (a form elem bármi image-et is elfogad submit elemként). Viszont így nincs gombmegnyomás anim, ami bénán néz ki. Azért akarok nyomógombot.
Viszont akkor meg form submit nem lesz
Szóval marad a window.location.assign(). De ehhez meg POST paramétert adni nem tudok.GET paramétert tuti adni tudok hozzá, azt megnéztem. De ha tudok POST paramétereket adni hozzá valahogyan, jobban nézne ki, hogy a megjelenített oldal címbe nem kerülnek bele a get paraméterek. Nem mintha jelenleg túl sok lenne, de akkor is randa
Ha ennyire kell, akkor tolsz egy location.reload-ot a then-ből?
Illetve ha kombinálod az eredeti ötletet, és a képet a button gyerekének teszed? Vagy a hátterének?
(nem akarlak mindenképp lebeszélni, csak ez nekem nagyon a funkció megerőszakolásának tűnik, ami sosem szerencsés + szerintem nem is lehet megcsinálni)
-
Silεncε
őstag
Jelenleg van egy <form> a weblapon, submit post-al küldi az adatokat. Leszedném a form-ot a lapról, és submit helyett button onclick-et használnék. Azon gondolkodom, hogy a location-el tudok-e post paramétereket küldeni (hogy a szerver oldal ugyan az maradhasson), vagy muszáj lesz a post-ot get-re cserélnem? A location-re post támogatást eddig nem találtam. Ha véletlenül van rá valami trükk, felvilágosításnak örülnék.
Az miért nem jó, hogy fetch-el (vagy ha szélesebb támogatás kell, akkor a jóöreg XMLHttpRequest) csinálsz egy POST requestet a click eseményre? Miért kell ehhez a location?
nevemfel
okosabb-tapasztaltabb
Hát akkor sajnos rossz helyen kopogtatsz
egyébként kb 2 évig használtam TS-t Angularral (ez már lassan egy éve, most egy pure JS-React projekten dolgozom), én szerettem. Az, hogy muszáj minden változóhoz/konstanshoz típusdeklarációt írni sztem csomót javit a kódon (vagy pl a generikusok, az is segített nekem egy csomószor). Bár az tény, hogy nem csodaszer ez se, TS-ben is lehet szar kódot írni ahogy a JS kód se feltétlenül rossz.illetve amit még nagyon szeretek: nekem a VSCode a bevált editor, kb mindenhol azt használom. Ez ugye beépítetten hozza a TS-t, szóval pl ha van egy npm package-ben .d.ts, akkor az IntelliSense auto felismeri és az alapján segít.
-
nevemfel
senior tag
Én is maradok az ES5-nél, bár kétségtelen, volt, mikor elcsábultam az ES6 feature-it tekintve. for...of, rest - spread operátor, natív module kezelés, destructuring. A többi szemét.
TS-t egyszer megnéztem, és arra jutottam, hogy nem érdekel. A problémák, amik fejlesztés közben jellemzően felmerülnek, a TS ezek közül nem old meg semmit.
-
martonx
veterán
Tényleg nem kötelező ám mindenhez hozzászólni. Hidd el csomószor okosabb maradsz, ha nem szólalsz meg.

-
polymorphin
csendes tag
-
_ak_
addikt
Ugy lehet felkesziteni hogy nem irsz egy sor JS kodot sem
Azt nem különösebben nagy ügy elintézni, hogy legyen nagyon kevés számú legfelső szintű div, azokon alapból display: none, és az js-ből legyen átállítva block / inline vagy akármire. Ha js nem fut, nem fog látszani semmi, csak egy üzenet, hogy kedves felhasználó, leszel szíves engedélyezni a js-t.
De különben csatlakoznék azokhoz, akik tojnak rá. Aki letiltja a js-t, csak ignore, és nem foglalkozni vele, mi lesz az oldallal. Aki egy hulladék vacakot akar böngészőnek hívni, had büfögjön, amit csak akar, de ha az oldalt is akarja, lesz szíves letölteni egy böngészőt - chrome.
Én például bele írtam a user guide-ba, hogy figyi felhasználó, nincs itt semmi ördöngösség, de ha valami mégsem megy, légyszi töltsd le ezt a böngészőt, és oda adtam egy chrome linket.
Nekem erről egyből a Modernizr jutott eszembe, de nem tudom, hogy mennyire divatos még használni.
Más.
Ugyan csak lassacskán, de ismerkedem a TypeScripttel és van valami ami nem tudom, hogy miért nem működik. Az MS Authentication Libraryban adott egy type definition:export declare type AccountInfo = {
homeAccountId: string;
environment: string;
tenantId: string;
username: string;
localAccountId: string;
name?: string;
idTokenClaims?: object;
};AzA React komponensemben szeretnék hozzáférni egy custom idTokenClaimshez:
const { accounts } = useMsal();
const account = useAccount(accounts[0] || {});
const customProp: IAccount = account?.idTokenClaims?.extension_customProp;Az account definíciója az AccountInfo. Az IAccount egy általam létrehozott interface, ahol az AccountInfo-t próbálom kibővíteni, lovasítom alapján ennek működnie kellene:
interface IAccount extends AccountInfo {
idTokenClaims: {
extension_customProp: string;
};
}De akárhogy csavarom a dolgot az
.extension_customProp-ra mindig azt kapom, hogy
TS2339: Property 'extension_customProp' does not exist on type 'object'.
Hol rontom el? -
Mr. Y
őstag
A #8640-et megtaláltam. Feltételezem, arról van szó.
Amit a #8649-ben írtam, arra vonatkozó célzás, hogy találkoztam már ügyfél igénnyel, amikor valaki nagy sebbel-lobbal nekiállt nagyon tutit alkotni, és akkor derült ki, igazából fogalma sincs, hogy mit akar, vagy hogy egyáltalán mire hasonlítson? A #8646 + #8647 kísértetiesen arra hajaz.
De ha nagyon félre értettem volna valamit, gondolom, majd felvilágosítasz.
Te nagyon félre érted a dolgokat

-
Silεncε
őstag
-
Silεncε
őstag
-
Mr. Y
őstag
Ahogy @martonx említette, az ilyesmivel már mindenki maga szenved. Valami elírás lesz.
Az írás áll abból, hogy ráhívsz a local storage függvényre kulcs és adat párossal. Azokat logba tudod dobni. Debug jelleggel beraksz oda azonnal egy visszaolvasást is. Ha nem egyezik a kimenet a bemenettel, akkor elírtad a függvény nevet
Ha egyezik, de a bemenet nem stimmel, akkor a programot írtad el.&martonx
Köszönöm a válaszokat, utána nézek a dolognak. Csak egy apró dolog még:
Ha nem egyezik a kimenet a bemenettel, akkor elírtad a függvény nevet
Ha egyezik, de a bemenet nem stimmel, akkor a programot írtad el.Mint említettem, ugyan azt a fájlt hívják be pontosan ugyan azzal az include kóddal.
-
Mr. Y
őstag
Nem hiszem, hogy ez állna a dolog mögött, hiszen az összes JS művelet ugyan abban a fájlban van és a Local.Storege írásán kívül minden fut, még az olvasása is.
-
Silεncε
őstag
Az upstream szerver irányú kapcsolat. Hogy mit nevezel serverless-nek egy webes alkalmazás esetében, ahol létezik upstream, na azon kicsit vakarom a buksit. Valami zavart érzek az erőben
Minimum egy tracker biztosan kell, és az már szerver. A "POST" tipikusan szerver irányba küldött http kérés, és nem csak dotnetc kiváltság. Js esetében xhr van kommunikációra, és abszolút alkalmas post kérések küldésére. A react meg signalr nem az én világom, abban talán a többiek segítenek.A serverless egy architektúra, igazából arról van szó, hogy nem a hagyományos értelemben vett backend szervert írsz, hanem a business logicot megírod mondjuk JS függvényekben, majd ezt odaadod a felhő providernek, hogy legyél szíves futtatni. Igazából neked az üzemeltetés részen semmit nem kell tenni, a provider intézi a scalinget, stb. Erre utal a serverless név.
-
martonx
veterán
A "php" a javascript szerver oldali párja.
Az udemy most 20 usd per hónap. A skillshare 19 usd per hónap, és 99 per év.
Az önképzés egy vicces játék. Megosztanék róla egy személyes észrevételt. Szó sincs róla, hogy lehetetlen lenne tanulni, de vannak, akiknek túl nehéz a fejük az absztrakt tanuláshoz. Túl sok türelem kell túl sok részletet belegyömöszölni a buksiba. Nem mindenkinek fér bele. Meg aztán, a tanulás nem csak pénzbe kerül, hanem emberéletbe is. Megy vele az idő és a figyelem. Az idő alatt nem nagyon fér el mellette semmi más. Amikor azt a népek felfogják, átlag hátra arc, és futááááás
Utólag hencegnek mindenféle marhasággal. Onnét lehet tudni, hogy nagyon pofára estek. Kompenzálódás nélkül ki sem bírják. És arra aztán tényleg menni tud a pénz. Az az after math, nem a tudás özöne. Körbenézel a világban, te tényleg bölcs embereket látsz mindenütt? Vagy marhaságokkal hencegő idiótákat? Vagy esetleg csukott szemmel élsz?
De ha tényleg érdekel a tanulás, nosza, vágj bele.
"A "php" a javascript szerver oldali párja."
Azért az megvan, hogy böngészőben javascript mellett csak webassembly létezik, míg szerver oldalon kismillió nyelven ki tudsz szolgálni egy oldalt?
Ne tegyünk úgy, mintha a PHP lenne az egyetlen nyelv szerver oldalon. Ráadásul neki a családfához lehet, hogy tényleg nem is fog kelleni szerver oldal, csak egy statikus oldal. -
lanszelot
addikt
A "php" a javascript szerver oldali párja.
Az udemy most 20 usd per hónap. A skillshare 19 usd per hónap, és 99 per év.
Az önképzés egy vicces játék. Megosztanék róla egy személyes észrevételt. Szó sincs róla, hogy lehetetlen lenne tanulni, de vannak, akiknek túl nehéz a fejük az absztrakt tanuláshoz. Túl sok türelem kell túl sok részletet belegyömöszölni a buksiba. Nem mindenkinek fér bele. Meg aztán, a tanulás nem csak pénzbe kerül, hanem emberéletbe is. Megy vele az idő és a figyelem. Az idő alatt nem nagyon fér el mellette semmi más. Amikor azt a népek felfogják, átlag hátra arc, és futááááás
Utólag hencegnek mindenféle marhasággal. Onnét lehet tudni, hogy nagyon pofára estek. Kompenzálódás nélkül ki sem bírják. És arra aztán tényleg menni tud a pénz. Az az after math, nem a tudás özöne. Körbenézel a világban, te tényleg bölcs embereket látsz mindenütt? Vagy marhaságokkal hencegő idiótákat? Vagy esetleg csukott szemmel élsz?
De ha tényleg érdekel a tanulás, nosza, vágj bele.
A js tudásom is udemy-ről van.
Mint írtam nem szakmának tanulom, hanem pl, hogy a családfa oldalam megcsináljam.
Pont emiatt nem érdekel a php, nem látom mire tudnám használni. -
lanszelot
addikt
Hát ilyesmihez legalább php kellene. Ha dotnetezni nem is akarsz (azt még meg tudom érteni), de a php ugyanúgy script, és nem rakéta tudomány. Szöveg file olvasás, sortördelés, első két oszlop index, maradék adat, arra menjen base64, eredményt sorrend helyesen json-be küldöd. Aztán még második körben értelmezni kell. Nem lesz kevés munka, de 18k gbp-be azért nem kellene kerüljön. Szerintem század annyiért is lesz jelentkeződ. Vagy rászánod te az idődet, ha tényleg olyan fontos az a családfa stuff. Vagy simán leírod a "veszteséget". 300 user még nem a világ vége kidobni, és gedcom helyett normális db-vel indítani újra az alkalmazást. "Sajnos hekker támadás történt és töröltek mindent".
18GBP-ért tudok udemin venni órát, és az a tudás megmarad, másra is tudom használni.
Tehát a tanulas inkabb.
De nem biztos, hogy php/utána nézek mi az/. Nem tudom mit kellene, amiben meg lehet pl ezt is csinálni /kotlin sztem abban is meg lehet, utána nézek mit érdemes tanulnom, amit több mindenre is használhatok/ -
Silεncε
őstag
-
lanszelot
addikt
Igen, gondoltam rá, de a js nem fér hozzá helyi file-okhoz. /ezt ti írtátok/
Illetve nem tudom, hogy hogyan tudnám elkülöníteni a sorokat, mert nincsenek elválasztva
itt van sample file -
sztanozs
veterán
-
lanszelot
addikt
Igen.
Van egy most már 300 feletti személyből álló családfám. Offline alkalmazásban. Azzal kigeneráltam több féle honlapot, az van az interneten.
Egy része flash, ami megszűnt, az nem lett frissítve, ki lett szedve. De arra szükségem van.
Azért kezdtem a js-be, hogy megcsináljam.
Ennyit nem fogok újra bepötyögni json-ba.
Ezért kell vmi ami átkonvertálja.
Van sok gedcom to json, de python, meg fogalmam sincs mi.
Vannak alkalmazások is, de iszonyat áron, viszont nekem csak a xml, vagy json kimenet érdekelne belőle, semmi több. Pl egyik cég potom 18000GBP-ért adja ami nekem kellene.
A régi progik pedig nem kezelik az új gedcom file-t. Azokat irtam is. -
lanszelot
addikt
Akkor bizonyára vicces hírek lesz neked, hogy ráadásul semmi-közeli győzelemre számíthatsz. Az a gedcom vagy mi a szösz sosem terjedt el, azért van zéró supportja. Egy mezei json normálisabb formátum családi kapcsolatokat leírni. Családi gráfokhoz pedig nem kapsz jobb supportot, mint amit magad is összerakhatsz. Ha valami file-ban nagy méretű anyagod van, arra az eredeti gyártótól érdemes keresni egyszeri konvertáláshoz támogatást, és aztán maradni a json-nál.
Az összes családfa gedcom adatbázissal dolgozik mai napig.
Bármelyik családfa online/offline alkalmazás gadcom alapú, csak es kizárólag azzal lehet közöttük adatot átvinni.
Mai napig támogatott, és egyetlen. -
lanszelot
addikt
-
Silεncε
őstag
-
disy68
aktív tag
Kvázi annyi.
A prefixet a még nem szabványosított feature-ökhöz használják a gyártók, mert azok implementációja még változhat. Amikor kész a szabvány és implementálják a gyártók a szabvány szerint a funkciót, akkor nem szükséges használni a prefixet.A css az utolsónak deklarált szabályt veszi figyelembe, ezért kell először használni a prefixelt és utána a nem prefixelt változatot, így ha ismeri a böngésző a nem prefixelt verziót, akkor azt fogja figyelembe venni. A caniuse.com-on jól össze vannak szedve, hogy milyen funkciók vannak támogatva mely böngészőknél, illetve kell-e prefix vagy sem.
-
disy68
aktív tag
Animációhoz szeretnék segítséget / tanácsot kérni.
Van egy div, és van kettő kép (image erőforrás memóriaváltozóban). Egyszerre csak az egyik fér bele. Animációval cserélném őket (tipikusan gombnyomás, pld). A problémám az animációs folyamat kivitelezésével van.
Tudok olyat csinálni, hogy z-index-en egymás fölé pakolom őket, és javascript időzítőn opacity átprogramozásával cserélem le a képet (a látványt). Aki látott már ilyet a gyakorlatban, valami tippet had kérjek, esztétikailag mennyire megszokható / elfogadható? Esetleg idegesítő vagy olyasmi?
Kotorásztam képet div-ből ki/becsúsztatós példák után, de nem sikerült egyszerű példát lelnem, ami tisztán mutatja a húst a levesben és nem framework-öket hajigál egymásra számolatlanul. Ha valaki tud normális tan-példáról, egy linknek örülnék. A csúsztatós példáknak van annyi előnyük, hogy a mobil világ már bevezette, a világ hozzászokott. Hogy esetleg a jelen gyakorlat elavultnak tekinti-e, arról nem vagyok képben. Tanácsnak örülnék.
A tippeket előre is köszönöm.
Szerintem nincs gond az elképzeléssel. Pl. ki-be csúszkálás az elhelyezéshez képest jól festő irányba (föl/le/sarokba) a translate(x, y) css funlció segítségével plusz opacity. Itt egy egyszerű minta. Itt a képre kattintva megy a váltás, de persze lehet időzítve is.
-
Silεncε
őstag
Safari, iOS-en az osszes bongeszo (mindegyiknek kotelezo WebKitet hasznalni), Chrome (a Blink is WebKit "leszarmazott", meg igy igazabol minden Chromium alapu cucc)
-
lanszelot
addikt
Animációhoz szeretnék segítséget / tanácsot kérni.
Van egy div, és van kettő kép (image erőforrás memóriaváltozóban). Egyszerre csak az egyik fér bele. Animációval cserélném őket (tipikusan gombnyomás, pld). A problémám az animációs folyamat kivitelezésével van.
Tudok olyat csinálni, hogy z-index-en egymás fölé pakolom őket, és javascript időzítőn opacity átprogramozásával cserélem le a képet (a látványt). Aki látott már ilyet a gyakorlatban, valami tippet had kérjek, esztétikailag mennyire megszokható / elfogadható? Esetleg idegesítő vagy olyasmi?
Kotorásztam képet div-ből ki/becsúsztatós példák után, de nem sikerült egyszerű példát lelnem, ami tisztán mutatja a húst a levesben és nem framework-öket hajigál egymásra számolatlanul. Ha valaki tud normális tan-példáról, egy linknek örülnék. A csúsztatós példáknak van annyi előnyük, hogy a mobil világ már bevezette, a világ hozzászokott. Hogy esetleg a jelen gyakorlat elavultnak tekinti-e, arról nem vagyok képben. Tanácsnak örülnék.
A tippeket előre is köszönöm.
Hello,
Simán gombnyomásra cseréled, css fade efektet ráhúzod
/* Fading animation */.fade { -webkit-animation-name: fade; -webkit-animation-duration: 2.5s; animation-name: fade; animation-duration: 2.5s;}
@-webkit-keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}
@keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}A tördelést elrontja a forum, bocsi érte Ja, html-ben természetesen egy osztályt /.fade/ hozzá kell adni, vagy id-t , de akkor modosítsd /#fade/
-
pmonitor
aktív tag
-
nevemfel
senior tag
-
disy68
aktív tag
Idegesítő dolog, amibe js alatt folyton belefutok: json-ban érkezik változó php alól numeric 30 -> lesz belőle "30", js alatt i1-be bekerül, de nem numerikusan, hanem stringesen, aztán i1+=5; csinál belőle "305"-öt. Van valami általános módja megmondani a js-nek, hogy legyen szíves egy változót kizárólag numerikus változóként kezelni? Vagy a window.parseInt(i1,10) az egyetlen, amit tehetek?
mivel json szerint az idézőjeles érték string, így vagy a parseInt/parseFloat-ot használod vagy ha ilyet csinálsz, akkor megpróbálja számmá konvertálni:
const numberInString = "40";const number = +numberInString;number + 3; // 43 -
nevemfel
senior tag
Idegesítő dolog, amibe js alatt folyton belefutok: json-ban érkezik változó php alól numeric 30 -> lesz belőle "30", js alatt i1-be bekerül, de nem numerikusan, hanem stringesen, aztán i1+=5; csinál belőle "305"-öt. Van valami általános módja megmondani a js-nek, hogy legyen szíves egy változót kizárólag numerikus változóként kezelni? Vagy a window.parseInt(i1,10) az egyetlen, amit tehetek?
Valamit rosszul csinálsz.
-
sztanozs
veterán
Stringet kellene megollóznom. Kivágnom pld 20 karakter hosszú stringből a 10.-edik karaktert, és stringet illesztenem a helyébe. A pozíciót nem tudom egyedi string minta alapján meghatározni. Karakter pozícióm van helyette. Néztem a string replace-t, de az nem pont ilyesmire van kitalálva. Mit szokás használni rá?
Elég csak letöltés után dolgozni rajta (1),vagy szeretnéd ezt a letöltött json-t session-ök között is tárolni (2)?
(1) - XHR-rel lekéred egy változóba (vagy akár egy rejtett textarea-ba) és dolgozol rajta
(2) - local storage - az (1)-ben letöltött adatot nem csak egy változóba teszed, hanem larakod local storage-ba is.Ha jól rémlik 105 MB/origin (szerver) a max tárolható adatmennyiség, ami böngészőfüggetlen. Illetve még ott van az IndexedDB. -
Silεncε
őstag
Stringet kellene megollóznom. Kivágnom pld 20 karakter hosszú stringből a 10.-edik karaktert, és stringet illesztenem a helyébe. A pozíciót nem tudom egyedi string minta alapján meghatározni. Karakter pozícióm van helyette. Néztem a string replace-t, de az nem pont ilyesmire van kitalálva. Mit szokás használni rá?
Pont nemrég kerestem ilyesmit, én végül így oldottam meg:
const anything = `${source.slice(0, index)}${replaceString}${source.slice(index+1)} -
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
-
lanszelot
addikt
ez nem jó, nem a html-ben van beszúrva /nagy marhaság oda rakni/, írtam az elérését, ez külön file egy json mappában html mellett.
-
Silεncε
őstag
Z-index hibanyomozásnak van valami trükkje, amit kezdőként jó lenne tudnom? Nyomozok egy layer problémát, és nem tudom, mit nem veszek észre.
A dom úgy néz ki, hogy réteg szerint vannak rendezve div-ek egymáson. A rétegek sorrendjét időnként megváltoztatom js-ből. Van egy olyan hibám, hogy mást látok megjelenítve, mint aminek lennie kellene az átírt értékek szerint.
Futó kódot megállítok (desktop chrome, dev tools), az elements tabot szétnyitogatom, jobb oldalt arra a div-re kiír z-index 5-öt. A html-ben inline css-t használok, az állítja be 5-re. Lehetséges lenne, hogy ott az eredeti forrást látom, és nem az aktuális értéket? Js-ből ugyanis átírtam 1-re. Üzenetben (console.log) visszajelzésem van róla, hogy az értéke 1. De a dev tools akkor is 5-öt jelez vissza róla. És a megjelenített kép szerint is 5 az értéke.
Külön gyártottam egy önálló példát, abban a z-index átállítás működik js-ből, mint a kisangyal ( https://jsfiddle.net/fLxkv6q3/ ). Sajnos ugyan ez az éles verzióba bepakolva nem működik. Szóval nem értem.
Hogyan szokás ilyesmi glitch-et nyomozni?
-
lanszelot
addikt
-
Mr. Y
őstag
Attól függ, milyen stack-et használsz. Amíg bitgépekkel gpio-zól, meg elég egy uart, azzal el lehet szórakozni asm-ben. Nem vagyok én ellene a gyakorlatnak. Ha nagyon az a kedvenced, játszadozz fpga-kkal is. Abban a környezetben aztán lehet bármit órajel élváltásonként számolni. Még hogy asm? Az már egy egész processzor! Azt a kényelmesen dőzsölős mindenségit..
Viszont ha tovább lépsz az uart-ról usb vagy ethernet felé, akkor az asm kispolcra fog kerülni. Asm programok egészében a 4 kb-ot nem szokták átlépni. A 8 kbyte asm-ben már nagyon sok. Usb és ethernet stack önmagukban 30-30 kbyte-ok. Csak egy példa volt.Az a helyzet, hogy nem tervezek átmenni USB és Ethernet vonalra. USB-hez van egy remekül működő USB analizátorom, az átviszi a szükséges adatokat. Az internetre még nem szabadítom az ilyen jellegű programjaimat, mert még öntudatra ébredne a Skynet
Eddig egyébként borzasztó sok mindent meg tudtam oldani PIC-el anélkül, hogy bármi hiányosságot is éreztem volna.Egyszer kipróbáltam az Arduino-t is. Nem jött be. Főleg az nem, hogy egy egyszeri, az Ino alaplapjára integrált LED villogtatása fordítás után nagyobb adathalmazt eredményezett, mint Asm-ben ez az apróság. (A videóban szereplő eszközt mondjuk közösen csináltuk Édesapámmal, de jól szemlélteti a lényeget)
-
Mr. Y
őstag
A dolgok természetét kellene megérteni és észben tartani. Minden, ami böngésző weblapon fut, még a file rendszertől is el van tiltva. Külön böngésző libek vannak arra, hogy ilyen 5 megabyte-nyi területet megkaphass automatizálásra, amikor terabyte-os tárhelyek vannak a mai világban. Minden máshoz egyesével felhasználói engedély kell. És akkor te elektronikai erőforrást akartál elérni? Pluginnal meg lehetne éppen csinálni, ha a google nem akarná a chrome os-ét erőszakolni. Így ugyanis még a plugin sem járható út. Keresztbe tesznek azoknak a projecteknek a legkülönfélébb módokon. Azért nincsen belőlük.
Pic-en igazán áttérhetsz C fordítóra, amíg legacy vonalon maradsz. Csak az X fordító borzalmas, de például a c32 még normális volt. A 8 bites pic-ekkel vacakolni szerintem csak extreme low power vonalon van értelme, minden máshoz ott vannak a 32mx-ek. Ha dip foglalatos kell breadboardba, van 32mx1,2 családokból dip foglalatos is. És akkor nem kell órajeleket számolgatni, mert van bőven
Drágának sem nagyon mondanám őket, ilyen ezres környékén vannak. A 8 bitesen sem sokkal olcsóbbak, azok is 400-tól kezdődnek, és kb semmire sem jó utólag a kód, amit kiteszteltél. A 32mx-ekkel legalább hordozható és újrafelhasználható kódod lesz. Persze ahogy érzed.A PIC kapcsán csak annyit, hogy nem fogok áttérni C-re. Hogy miért? Mert ha lehet, akkor a bugos blokkprogramozást meghagyom annak, akinek nincs ideje egy jól átgondolt, letisztult, célorientált programot megírni - vagy csak szimplán nem képes rá.
Az viszont, hogy milyen PIC-et használ az ember, nagyban függ attól, hogy mi a feladat. PIC10 és PIC18-as szériák a külön kedvenceim. A DIP foglalat pedig mellékes, többször dolgozom SMD éretben, mint másban.
Úgyhogy erről igazán kár is vitatkozni, ez ízlések és pofonok.Nem mellékesen egyébként, áttértem egy HMI programozói platformra. Régen elég sokat dolgoztam a Nextion HMI-vel és úgy látom, hogy a szimulátora egyfelől kiválóan fut a gépen, másfelől képes kommunikálni a portokkal. Így végül ebben a formában fogom kivitelezni a programot. Bár ez már félig-meddig C...
nevemfel: Így akartam fogalmazni én is. Bár mostmár mindegy is.
-
Mr. Y
őstag
@martonx már leírta előttem, ha a javascript-et .exe-re fordítod, hozzáférsz minden rendszer szolgáltatáshoz, mint bármelyik bináris program.
A linkelt libed chrome book-on fut. Az egy amolyan eeepc koncepció chrome os-el, és szintén a design-error-ok mérföldköve. Asszem egy pamkutya paródiában hallottam "hogy hol is van az alsó határ, engem mindig elámít". Vagy Majka volt? Most nem emlékszem biztosan.
Ami a 20 "munkaórát" illeti, nem biztos, hogy értem. Az ilyesmi nem céges komolyságú, hanem hobby.
Ami a 20 órányi hobby-ra szánt idődet illeti, azt most szépen elereszted. Nem szorongatod. Nem sajnálod. Ha nagyon akarod, integess neki egy piros pöttyös zsebkendővel. Lazán, és könnyedén. És készülj rá, hogy másik 200-at is el fogsz még ereszteni, ha nagyon makacs vagy megérteni, hogy az arduinos webprojectekkel egy sötétben kivilágítatlanul közlekedő pofont sikerült megtalálnod. Ami tech stack-et végül felépítesz majd, azt a tanácsot tapasztalatból adtam. Persze hobbyból nem tilos az utólagos statisztika tapasztalata ellen hadakozni. Kellemes szórakozást hozzá.
Ne érts felére, nem ellenkezni akartam és most sem azt akarok, mindent megértettem amit mondtatok. Csak fáj belegondolni, hogy egy látott "valami" alapján megkísérel az ember megvalósítani egy projektet, mert meg van győződve róla, hogy működik, mert látott ilyet valahol és a vége az, hogy koppen egyet, mert mégsem lehetséges.
Egyébként nem foglalkozom ArduIno-val, PIC-es vagyok, Assembly-ben.
Szóval igen,
csak az fáj, hogy 3 napig dolgoztam valamin, amit ha utána járok, előbb is megtudhattam volna, hogy felesleges időt ölni bele.Nem az elvesztegetett órákkal van itt a baj, hanem azzal, hogy mindezt megúszhattam volna, ha előbb kérdezek. Persze erre mondják, hogy van, aki mások kárán tanul és van, aki még a sajátján se. Nos, én most a kettő között érzem magamat, félúton
Egyetlen dolgot tudok most csinálni, ami nem más, mint megköszönöm nektek az oktatást és nézek magamnak egy új irányt. Tehát: Köszönöm!
Szerk.: Utólagosan módosítok egy kicsit: Nem létezik a programozásban elvesztegetett idő. Hiszen a gyakorlás mindig új tapasztalatokkal gazdagít és ez most sem volt másként.
-
Mr. Y
őstag
Azokkal a kísérleti cuccokkal alaposan meg fog gyűlni a bajod. Remélem, erős idegeid vannak. Akkora design-error az összes olyan cucc, hogy nem a semmiért nem terjednek a gyakorlatban. Ha épp csak begolyózni nem akarsz, ágyúval kell lőni a verebet. Az uart fölé kell egy nt service, amellé egy db szerver, afölé egy webszerver, a webszerverre egy megírt xhr api. És utána tud neked a mikrovezérlős cucc javascript-ben erőforrás lenni.
Az utólagos statisztika azt mondja, hogy 200 emberből - hasonló ötletekkel, mint a tiéd - legalább 199 úgy döntött, inkább leül, és megvárja, míg elmúlik.
Ebben az a furcsa, hogy írtam már JavaScript programot USB-UART kommunikációra, ami .exe kiterjesztésben lett elmentve és ahhoz semmilyen illesztőprogram nem kellett, minden Windows-t futtató gépen azonnal indult. Most azért gondolkodtam HTML+JS párosban, hogy minden rendszeren elfusson, ráadásul offline.
+ Ebbe a projektbe már benne van vagy 20 munkaórám, amit nem akarok, hogy kárba vesszen.Esetleg arra gondoltam még, hogy egy plusz program Win alá megírva JS-ben, ami felel a kommunikációért és valahogy azt összekötni a jelenlegi szoftverrel. Windows.localStorage vagy ilyesmi.
Egyébként azért is gondoltam, hogy nem okozhat gondot ez a feladat HTML+JS megoldásban külső szoftverek nélkül, mert itt is megoldották valahogyan.
-
Mr. Y
őstag
Egy USB-UART átalakítóval egy PIC adatokat küld be, amiket változókban eltárolva használnék fel.
dqdb: köszönöm, rá nézek holnap
-
Rimuru
veterán
Developer toolbarban kapcsold be a cache tiltast, az csak addig el amig nyitva van.
-
Taci
addikt
Desktop chrome, szivat a cache
Betöltöm az oldalt, forrásként bele van illesztve js file is. Nézem dev tools-al a js forrást, hát az a kód valami régi verzió. Szerver filesystem nálam fel van csatolva. Notepaddal belenézek, a szerveren a friss kód van. Böngészőben nyomogatom az f5-öt, chrome dev tools frissíti a tartalmat - ugyan úgy a régi kódot látom ott.
Ezmiez? És mit tudok tenni vele
Ctrl+F5 tölti újra a forrásfájlokat is. Vagy esetleg a Network tab alatt a Disable Cache opció?
-
Silεncε
őstag
Google chrome, desktop, leguccsó verzió, localStorage kérdésbe ütköztem:
A local storage-nek egy vadiúj domain esetén nem kellene üresnek lennie?
Az alkalmazásom init-je arra számított, és csak log-ból látom, hogy kitörölt egy kulcsot, amin nem alkalmazás-specifikus adatot talált. Utólag csak a kulcs nevét látom ("
NavigationWidth") az egykori tartalmat nem. Most belenéztem chrome dev tools-al a domain-hez tartozó local storage-ba, és ott egy ilyen kulcs: "Console", tartalom:AlwaysExpand: falseCurrentQuery: trueDarkTheme: falseEnterExecutes: falseGroupQueries: falseHeight: 92Mode: "collapse"Order: "asc"OrderBy: "exec"StartHistory: falseNa ez sem az enyém. És nem találtam erről doksit. Mi a hócipő ez? A világon semmi framework nincs a webcuccban. Még jquery sem. Direkt teljesen üres. Azokat a kulcsokat maximum valami plugin rakhatta oda, vagy a chrome. A chrome saját maga használja a local storage-et?
Valami tapasztalatnak / blog url-nek örülnék.
Gyors Google: ezeket a phpmyadmin pakolja el
-
Mr. Y
őstag
Ezt nem értem. Vissza raktam Value-ra és most működik

Egyéb kérdés: Most rengeteg alterntívát találtam, csak nem tudom, mi lenne a legegyszerűbb rá, egyik sem konkrétum.
Az volna még a cél, hogy készítettem egy DIV mezőt, amit vertikálisan tudok mozgatni a képernyőn. Ennek az Y pozícióját szeretném folyamatosan kijeleztetni egy numerikus váltóba, lehet az input is. Lényeg, hogy amint megmozdítom, az y koordináta kijelző átíródik az adott DIV legtetejének pozíciójára. De ha éppen a közepét, vagy az alját jelzi, az sem zavar.
(mintha egy Range lenne, csak nem az)
A találatok között bíztató az offSetTop, csak nem tudom, hogy ez erre való-e és honnan mér.
-
Mr. Y
őstag
-
Mr. Y
őstag
-
Prog-Szerv
csendes tag
Igen azóta már megtaláltam....datatables-ben több módon is lehet kezelni az ajaxos adatokad de mindegyik módszernek megvan a maga metódusa és én nem megfelelően formázott json tömböt adtam neki át...most hogy javítottam már jó, csak most meg lehet találtam egy datatables alternatívát.

-
lanszelot
addikt
Ezt nem tudom létre hozni, ez egy esemény.
És az esemény hatására keletkezik a függvényben. -
vlevi
nagyúr
Na tanuljuk azokat az alapokat még egy kicsit: precizitás.
Ha az a kérdés, milyen környezetben futtatod, és mondjuk egy google chrome-ot használsz, akkor leírod, hogy google chrome, megnézed a névjegynél az adatot, hogy "Version 89.0.4389.82 (Official Build) (64-bit)", és linket dobsz rá, honnét töltötted le, pld: Innét tölthető le.
Ha az a kérdés, mi a forrás egészben, és mondjuk egy weblapba írod be a cuccot, úgy futtatod, akkor vagy a'la sparta ilyesmit koppantasz be:
<!DOCTYPE html><html><body><script>valtozo= 23;alert(valtozo);</script></body></html>
Vagy a népek mostanában favorizálják a jsfiddle-t, és akkor linket dobsz rá.Ha nem így csinálod, nem lesz ismételhető és ellenőrizhető, miről beszélsz.
Fuss neki újra.
És még valami:
Azért mert lenézel, azzal nem tanítasz.
Itt valami hatalmas nagy tévedés történt. Mi nem azért vagyunk itt, hogy tanítsunk. Ha tanulni akarsz, és csak egy kicsi segítség kell hozzá, amit egyszerűen, könnyen, és nagyon kevés erőfeszítéssel - ami belefér a grátisz kategóriába - meg lehet neked adni, akkor _talán_ kapsz segítséget. De ez nem tanóra, te nem az iskolában vagy, nekünk nem kötelességünk tanítani. Az olyasmi fizetésköteles szolgáltatás. Érted?
Sőt, a JS tanuláshoz böngésző sem kell, nekem van valahol egy olyan tanfolyam anyaga elmentve, amihez le van töltve a JS futtató környezet, és azzal közvetlenül lehet a megírt scriptet. Tisztán a nyelv tanulasahoz talán még jobb is, mert nem keveredik össze a HTML-el.
Most nem vagyok gép előtt, nem ugrik be a neve, de lancelotnak itt egy YT lejátszási lista a JS alapjairól. -
lanszelot
addikt
Na tanuljuk azokat az alapokat még egy kicsit: precizitás.
Ha az a kérdés, milyen környezetben futtatod, és mondjuk egy google chrome-ot használsz, akkor leírod, hogy google chrome, megnézed a névjegynél az adatot, hogy "Version 89.0.4389.82 (Official Build) (64-bit)", és linket dobsz rá, honnét töltötted le, pld: Innét tölthető le.
Ha az a kérdés, mi a forrás egészben, és mondjuk egy weblapba írod be a cuccot, úgy futtatod, akkor vagy a'la sparta ilyesmit koppantasz be:
<!DOCTYPE html><html><body><script>valtozo= 23;alert(valtozo);</script></body></html>
Vagy a népek mostanában favorizálják a jsfiddle-t, és akkor linket dobsz rá.Ha nem így csinálod, nem lesz ismételhető és ellenőrizhető, miről beszélsz.
Fuss neki újra.
És még valami:
Azért mert lenézel, azzal nem tanítasz.
Itt valami hatalmas nagy tévedés történt. Mi nem azért vagyunk itt, hogy tanítsunk. Ha tanulni akarsz, és csak egy kicsi segítség kell hozzá, amit egyszerűen, könnyen, és nagyon kevés erőfeszítéssel - ami belefér a grátisz kategóriába - meg lehet neked adni, akkor _talán_ kapsz segítséget. De ez nem tanóra, te nem az iskolában vagy, nekünk nem kötelességünk tanítani. Az olyasmi fizetésköteles szolgáltatás. Érted?
Bármilyen szöveg szerkesztő megteszi.
én jelen esetben Visual Studio Code -t használok, de a jobb klikk asztalon, új szöveges file is tökéletesen megteszi.
.js file-ba mentem, html, ben hivatkozok a src -re a body tag legalján
akármelyik böngészőben futnia kell.olvasd már légyszívs vissza, mire válaszoltam, és kinek
-
lanszelot
addikt
Nem sikerült elmagyaráznod.
amikor megnyitsz egy oldalt a böngészőben akkor betölt az oldal.
No, ekkor még nincs meg a változó.A javascript nem program, hanem script. Ahogy tölt az oldal sorfolytonos karakterekkel, úgy jön létre folyamatosan. Szóval az állításod false.
De ha az oldalon pl megnyomok egy gombot, akkor már megvan.
Ha akarod, létrehozhatsz egy változót gombnyomásra is.
De nekekm már a betöltéskor kellene a változó.
Hiszen írtam. Php scripttel amit írsz ki, a html-el együtt létrejön a script.
Olvasgatni kellene a francos piros könyvet.
console.log(változó);
Oldal betöltésre undefined
De bármit csinálok, akkor megkapja az értéket
Ha egy elem felé viszem amire van beállítva figyelés, vagy gombot nyomok, bármire, akkor már meg van a változó.Nincs a valtozora semmi beállítva. Se gomb, se figyelés se semmi.
Mégis csak oldal újra renderelésnél kap csak értéket.Amúgy sok minden nem tölt be mikor megnyitsz egy oldalt a böngészőben, és csak újra rendereléskor tölt be.
-
lanszelot
addikt
Nem jól értetted.
Úgy értettem, amikor megnyitsz egy oldalt a böngészőben akkor betölt az oldal.
No, ekkor még nincs meg a változó.
De ha az oldalon pl megnyomok egy gombot, akkor már megvan.
De nekekm már a betöltéskor kellene a változó. -
martonx
veterán
Jössz itt a téglákkal, meg hogy alapozás, aztán minden csak elavult, rohannál előre eszetlenül, és nyafogsz, hogy nem érted
Akarsz egy alapozót? Tessék: Antikvár könyv - A Világháló lehetőségei - 2001
Az ott alapozó. Azt kellene elsőként elolvasni. Elejétől a végéig minden egyes oldalt. 520 oldalt egyesével. (Ott ér véget a még hasznos függelék.) És ha elavult, hát akkor elavult, de akkor is azt kellene elolvasni.
Ő az a típus, aki cselekvés helyett kérdezni, és őrlődni szeret

Mint a Brian életében a lázadók
-
lanszelot
addikt
az semmit sem ér ma már, sajnos azok már lejártak.
azóta igen sok változott 2004-es a könyv, Windows7, és internet explorer dicsőítése az első jó pár oldal.
Azóta nem hogy win7, de ie sincs, sőt flash sincs már és sorolhatnám.
Illetve írtam, hogy amit olvasni kell az nekem nem jó.
Pont azért tanulok abból amiket írtam.
Minegyik rátért a példákra, de azt egyik se mondja, hogy a terv honnan jön.
Ilyen projekt, olyan projekt, néztem vagy 30 teljes projektet, de egyik se mondja az egész honnan indul.
Mikor szakmát tanultam anno, azzal kezdtük: előkészítés
Hogyan kell előkészülni. Na ez sehol sincs. Pedig ez az alap után azonnal az első tégla. -
Taci
addikt
Van egy még viccesebb lehetőség, csak az extra kódolás. Z indexben legfelülre kiraksz egy cudar nagy div-et beállított háttér színnel (akár fehér akár fekete). Html-ből csinálod, nem kell hozzá script akasztani a betöltést. Töltés közben bármi is kerül ki nem nagyon fog látszani semmi, mert takarva lesz. Én a magam részéről a fehér színt választanám, mert az az alapértelmezett, míg tölt a böngésző (leszámítva mobil platformon, ahol fekete az alapszín). Onload-on elintézed, amit kell, aztán a takaró div-et átrakod display none-re. És hirtelen oda került a kész eredmény egyben.
A disy68 és az általad leírt között félúton (vagyis inkább közös halmazban) van a megoldásom.

<body><script>setDarkModeFromLocalStorage();</script><div id="loading"><div id="loading-center"></div></div>Egy loader/splash screen a logóval.
És így pont jó, mert a sötét témát erre is alkalmazni tudtam. Szóval így (tűnik) kerek(nek). 
Köszönöm!
-
Mr. Y
őstag
-
martonx
veterán
ES5-re nem kell fordítani, alapból úgy írtam. Nincs semmi kliens extra érintve (jquery sincs pld), móricka-egyszerűen építkeztem. Ha behúzzak bármi extrát, gyanítom, az önmagában +kbyte. Most 41 a kbyte számláló vége, és "buta" minifyer abból csinált 18-at. Ha behúzzak egy keretet abból esetleg 9-et csinálni, 9-et nyertem, de a keret +30, hogyan jön ki a matek?
Jelenleg egy szem js állapotgép halmazom van kliens oldalon ilyen hosszú nevekkel mint:
ksr.localstorage_state_machine.process_incoming_removeés társaik. Fejlesztéshez így célszerűbb, de futtatáshoz elég lennek.l.pés hasonlók. Jó pár kbyte lenne megspórolható csak ismert struktúra útvonalon a forrás saját hivatkozási neveit átírni.Ha mást nem, írok rá saját programot ismert stringeket 1:1 lecserélni, és adok neki listát, mit mire cseréljen. Megadom a rövid neveket én magam. Épp csak furcsa, hogy ne létezne már automata tool ilyesmire? Ha létezik, nem szándékoztam én a kereket újra feltalálni.
"Ha behúzzak egy keretet abból esetleg 9-et csinálni, 9-et nyertem, de a keret +30, hogyan jön ki a matek?"
Elképesztő magabiztossággal tudsz butaságokat írni még mindig
Szórakoztatsz 
A matek úgy jön ki, hogy jó szokásod szerint megint nem néztél utána, hogy miről beszélek. Webpack, Rollup: ezek nem js libek, hanem js task runnerek, ezeket nem behúzni kell, hanem ezeken át kell futtatni a kódod, és csinálnak neked js bundle-t, minifikálva.
De mindegy is, te úgyis jobban tudod, hogy mit hogyan csinálsz
-
nevemfel
senior tag
JScompress le tudta szedni a 41kb scriptet 18 kb-ig. Ahogy elnézem a végeredményt, még benne vannak a cefet hosszú objektum nevek, amik simán lecserélhetőek lennének. Van valami paraméterezhetőbb verzió belőle valahol, aminek megmondhatom, hogy eridjen nyugodtan mélyebbre is az objektum struktúrában, és cserélgessen ott is rövidebbekre?
The real problem is that programmers have spent far too much time worrying about efficiency in the wrong places and at the wrong times; premature optimization is the root of all evil (or at least most of it) in programming.
Donald Knuth
-
martonx
veterán
JScompress le tudta szedni a 41kb scriptet 18 kb-ig. Ahogy elnézem a végeredményt, még benne vannak a cefet hosszú objektum nevek, amik simán lecserélhetőek lennének. Van valami paraméterezhetőbb verzió belőle valahol, aminek megmondhatom, hogy eridjen nyugodtan mélyebbre is az objektum struktúrában, és cserélgessen ott is rövidebbekre?
Ahogy látom a JSCompress Uglify3-at használ maga alatt, ami ES5-re fordít. Ha te ES5 felett írtad a kódodat, akkor belefordíthat egy csomó polyfil-t. Használj normális webpack, rollup akármilyen js task runnert, amiknek van beépített js bundle - minifikátora is. Azok valószínűleg valamivel kisebb js-t fognak tudni csinálni, bár csodák nincsenek, a 41kbyte-ból sosem lesz mondjuk 5kbyte

-
cattus
addikt
Nem kötelező JS-ben pontosvesszőt írni, csak nagyon speciális esetekben. A legtöbb szövegszerkesztő amúgy tudja hogy automatikusan kirakja a megfelelő helyekre, én személy szerint mindig úgy konfigurálom a lintert, hogy ne rakjon sehova pontosvesszőt.
-
Silεncε
őstag
Igazából sehova nem kell pontosvesszőt raknod, mert mindegyik lefut, de tényleg a harmadik a legjobb közülük (a legszebb szerintem egy arrow function lenne)
-
nevemfel
senior tag
A harmadik a helyes, de mindhárom működik.
-
vlevi
nagyúr
Tudtommal a {} után nem kell ; mert az maga a kod blokk. A pontos vessző az a sorvegjel akarna lenni.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
"_General_ data protection regulation" - csak hogy lássuk a nevét egészben. Bármilyen adat, ami a felhasználótól vagy tevékenységéből származik közvetve vagy közvetlenül, el kell számolni vele utolsó bitig. Semmit sem számít, hogy személyi eszközön vagy nyilvános számítógépen használja-e valaki, hogy az adat közvetlenül nyomon követhető, vagy személyhez köthető-e vagy sem, az adatkezelési tájékoztató törvényben előírt kötelezettség.
20-onéves kölykök a játszótéren egymásnak nagyzolós duma közben nyilván más a valóság érzékelésük. De az a játszótéren van. 3 bíróval farkas szemet nézve valahogy az összes nagyzolós duma kussol, mint kutyakaki a fűben.
Továbbra is túlliheged, de nekem végülis mindegy, abból baj nem lesz, csak magadnak brutál sok plusz munkát csinálsz.
-
nevemfel
senior tag
"_General_ data protection regulation" - csak hogy lássuk a nevét egészben. Bármilyen adat, ami a felhasználótól vagy tevékenységéből származik közvetve vagy közvetlenül, el kell számolni vele utolsó bitig. Semmit sem számít, hogy személyi eszközön vagy nyilvános számítógépen használja-e valaki, hogy az adat közvetlenül nyomon követhető, vagy személyhez köthető-e vagy sem, az adatkezelési tájékoztató törvényben előírt kötelezettség.
20-onéves kölykök a játszótéren egymásnak nagyzolós duma közben nyilván más a valóság érzékelésük. De az a játszótéren van. 3 bíróval farkas szemet nézve valahogy az összes nagyzolós duma kussol, mint kutyakaki a fűben.
Nem lehetne ezt a jogi szemetet a topikon kívül tartani?
-
Taci
addikt
Nem cookie-t hoz létre, hanem adat file-t. Korlátos mérete van, szóval csak valami személyi cucc fér bele. 5 megára számíthatsz, többre nem. Adatkezelési tájékoztatót írni róla alkalmasint jogi rémálom, ha oda személyes adatokat pakolnál. Rendesen csúnyán fog kinézni adatbiztonsági kockázatként.
Mivel még nem vagyok az oldal szerkezetével teljesen kész, nem foglalkoztam a cookie-kkal. Az időjárás-modul optimális működéséhez viszont letárolom a kliensen az eszköz koordinátáit, ezt local storage-dzsal oldottam meg.
"Cookies are primarily for reading server-side, local storage can only be read by the client-side."Viszont amit írtál legutóbb, amiatt kérdezném, hogy ez rendben van-e így?
"Adatkezelési tájékoztatót írni róla alkalmasint jogi rémálom, ha oda személyes adatokat pakolnál. Rendesen csúnyán fog kinézni adatbiztonsági kockázatként."
Ha így nem jó (cookie szerverrel való kommunikációhoz, local storage, ha csak lokálban kell adattal dolgozni), mi alapján tudom eldönteni, hogy mit-hol tárolhatok? Mi a "GDPR-kompatibilis irányelv"?A saját eszközén tárolni a saját helyadatait az adatbiztonsági kockázat?
-
Taci
addikt
Megkérdezhetem miért találtad "bénának" a forgót?
Aktuálisan szintén van loading indicator problémám, de én nem bénának találtam, hanem kompatibilitás kérdések miatt húzom a számat.
Amit egyenlőre én csináltam, az egy még sokkal bénább dolog. A teljes div-et egy másik div-vel takarom le (z indexet írok át, és a másiknak fölé rakom). A takaró div kapott fehér hátteret, így nem látszik, ami mögötte van. És egyenlőre placeholder-ként egy darab szöveg van a takaró div-en "please wait". Na ez aztán a tényleg béna
Viszont 100% böngésző kompatibilis.Az én megoldásom volt csak a béna, több időt kellett volna annak a rendberakásával töltenem, mint ezt így megcsinálni, ahogy végül sikerült.

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Vicces képek
- Lőjj és hackkelj: ilyen lett a Pragmata
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Büszke apukák és anyukák topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Villanyszerelés
- Gumi és felni topik
- Mi csak nyerhetünk a fokozódó űrinternet versenyben
- Mobilinternet
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Új állapotban! Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 i5-1245/16gb ram/256 ssd FHD+ garancia
- Bomba áron dobozos Hp Laptop! /AMD Ryzen 5-7520U/8 GB/256 SSD/FHD/Garancia
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
- ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 512GB FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest