- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ez azért több tekintetben is félre érthető
Nem mellesleg: ugyan nem kint lakok, de Szlovákiában dolgozom. A munkatársaim 100%-ban szlovákok, noha a nagyfőnök magyar, de ő kint él. Sem én, sem a főnök nem beszélünk szlovákul. A munkatársaink ~65%-a beszél magyarul, a többiekkel angolul kommunikálnunk. Sosem volt ebből probléma, mindenki mindenkivel meg tudja értetni magát. -
vlevi
nagyúr
Aki még a régi programozói érában szocializálódott, az emléxik azokra a heves vitákra, hogy, mikor, melyik fordító állít elő hatékonyabb kódot, ami egy kicsivel is gyorsabban futott, mint a másik.
Webes környezetben természetesen ez értelmezhetetlen.
Egyrészt a HTML oldalt mondjuk egy ASP.NET felől érkező szerver generálja le, aholis már az ASP.NET is egy közteskódból generált byte kódot fordít le futtatás előtt, és egy szöveget (html) ad át a böngészőnek, ahol pedig a böngésző ebből próbálja meg kisilabizálni, hogy minek is kell történnie. Utoljára én Commodore BASIC-ben használtam olyan programnyelvet, amit futás közben értelmezett a számítógép
Persze, a mai processzorokkal, és memória mennyiséggel ez gyorsan megtörténik, de pl. egy tableten, telefonon megnyitva az oldalt, sokszor várni kell 10-15mp-et, mire az összes js, kép, lófütty betöltődik, le rendereli magát, és a helyére kerül. És az marhára tud engem bosszantani, hogy 1mp alatt megnézném, ami engem érdekel, de az előbbi leírtak miatt ez szinte lehetetlen. -
martonx
veterán
Nem azt írtam, hogy a ts-nek semmi előnye, csak hátránya, hanem azt írtam, hogy a nyakló nélküli használata kontraproduktív is tud lenni (hangsúlyozom, kisebb projekteken), azaz van olyan eset, ahol az előnyei már nem tudják ellensúlyozni a hátrányait.
És igen, nyilván van csomó eset, ahol az előnyei vannak túlsúlyban. -
martonx
veterán
https://javascript.info/fetch-api
Ez jó kérdés. Tudtommal redirectkor a payload csak az eredeti url-re megy, a redirektelt címre nem fog, fel is vetne biztonsági problémákat. Mivel írtad, hogy a szerver oldalt te vezérled, miért ne tudnád a payloadot tovább passzolni mondjuk az urlben.
-
polymorphin
csendes tag
En nem teljsen ertem hogy mit szeretnel
1, Login formot soha ne kuldj GET-el
2, A gombnyomas animaciot szeritem meg lehet oldani CSS-el (hacsak nem egy arcon porgo ember a gomb)
3,"index page helyett application page kell login után, de csak utána" ennek semmi koze a front-end-hez ezt szerver oldalon kell intezni
4, Amit Rimuru linkelt azok nem hiba hanem status code-ok, nezd at ezt: HTTP Messages - HTTP | MDN (mozilla.org)
Tegyuk fel a felhasznalo helytelen adatokkal akar belepni akkor nem 200 OK-et kuldesz vissza szerverrol hanem 401 Unauthorized-et -
-
Rimuru
veterán
-
Silεncε
őstag
Ha ennyire kell, akkor tolsz egy location.reload-ot a then-ből?
Illetve ha kombinálod az eredeti ötletet, és a képet a button gyerekének teszed? Vagy a hátterének?
(nem akarlak mindenképp lebeszélni, csak ez nekem nagyon a funkció megerőszakolásának tűnik, ami sosem szerencsés + szerintem nem is lehet megcsinálni)
-
Silεncε
őstag
Az miért nem jó, hogy fetch-el (vagy ha szélesebb támogatás kell, akkor a jóöreg XMLHttpRequest) csinálsz egy POST requestet a click eseményre? Miért kell ehhez a location?
nevemfel
okosabb-tapasztaltabb
Hát akkor sajnos rossz helyen kopogtatsz
egyébként kb 2 évig használtam TS-t Angularral (ez már lassan egy éve, most egy pure JS-React projekten dolgozom), én szerettem. Az, hogy muszáj minden változóhoz/konstanshoz típusdeklarációt írni sztem csomót javit a kódon (vagy pl a generikusok, az is segített nekem egy csomószor). Bár az tény, hogy nem csodaszer ez se, TS-ben is lehet szar kódot írni ahogy a JS kód se feltétlenül rossz.
illetve amit még nagyon szeretek: nekem a VSCode a bevált editor, kb mindenhol azt használom. Ez ugye beépítetten hozza a TS-t, szóval pl ha van egy npm package-ben .d.ts, akkor az IntelliSense auto felismeri és az alapján segít.
-
nevemfel
senior tag
Én is maradok az ES5-nél, bár kétségtelen, volt, mikor elcsábultam az ES6 feature-it tekintve. for...of, rest - spread operátor, natív module kezelés, destructuring. A többi szemét.
TS-t egyszer megnéztem, és arra jutottam, hogy nem érdekel. A problémák, amik fejlesztés közben jellemzően felmerülnek, a TS ezek közül nem old meg semmit.
-
_ak_
addikt
Nekem erről egyből a Modernizr jutott eszembe, de nem tudom, hogy mennyire divatos még használni.
Más.
Ugyan csak lassacskán, de ismerkedem a TypeScripttel és van valami ami nem tudom, hogy miért nem működik. Az MS Authentication Libraryban adott egy type definition:export declare type AccountInfo = {
homeAccountId: string;
environment: string;
tenantId: string;
username: string;
localAccountId: string;
name?: string;
idTokenClaims?: object;
};AzA React komponensemben szeretnék hozzáférni egy custom idTokenClaimshez:
const { accounts } = useMsal();
const account = useAccount(accounts[0] || {});
const customProp: IAccount = account?.idTokenClaims?.extension_customProp;Az account definíciója az AccountInfo. Az IAccount egy általam létrehozott interface, ahol az AccountInfo-t próbálom kibővíteni, lovasítom alapján ennek működnie kellene:
interface IAccount extends AccountInfo {
idTokenClaims: {
extension_customProp: string;
};
}De akárhogy csavarom a dolgot az
.extension_customProp
-ra mindig azt kapom, hogy
TS2339: Property 'extension_customProp' does not exist on type 'object'.
Hol rontom el? -
-
&martonx
Köszönöm a válaszokat, utána nézek a dolognak. Csak egy apró dolog még:
Ha nem egyezik a kimenet a bemenettel, akkor elírtad a függvény nevet
Ha egyezik, de a bemenet nem stimmel, akkor a programot írtad el.
Mint említettem, ugyan azt a fájlt hívják be pontosan ugyan azzal az include kóddal.
-
-
Silεncε
őstag
A serverless egy architektúra, igazából arról van szó, hogy nem a hagyományos értelemben vett backend szervert írsz, hanem a business logicot megírod mondjuk JS függvényekben, majd ezt odaadod a felhő providernek, hogy legyél szíves futtatni. Igazából neked az üzemeltetés részen semmit nem kell tenni, a provider intézi a scalinget, stb. Erre utal a serverless név.
-
martonx
veterán
"A "php" a javascript szerver oldali párja."
Azért az megvan, hogy böngészőben javascript mellett csak webassembly létezik, míg szerver oldalon kismillió nyelven ki tudsz szolgálni egy oldalt?
Ne tegyünk úgy, mintha a PHP lenne az egyetlen nyelv szerver oldalon. Ráadásul neki a családfához lehet, hogy tényleg nem is fog kelleni szerver oldal, csak egy statikus oldal. -
lanszelot
addikt
18GBP-ért tudok udemin venni órát, és az a tudás megmarad, másra is tudom használni.
Tehát a tanulas inkabb.
De nem biztos, hogy php/utána nézek mi az/. Nem tudom mit kellene, amiben meg lehet pl ezt is csinálni /kotlin sztem abban is meg lehet, utána nézek mit érdemes tanulnom, amit több mindenre is használhatok/ -
lanszelot
addikt
Igen, gondoltam rá, de a js nem fér hozzá helyi file-okhoz. /ezt ti írtátok/
Illetve nem tudom, hogy hogyan tudnám elkülöníteni a sorokat, mert nincsenek elválasztva
itt van sample file -
lanszelot
addikt
Igen.
Van egy most már 300 feletti személyből álló családfám. Offline alkalmazásban. Azzal kigeneráltam több féle honlapot, az van az interneten.
Egy része flash, ami megszűnt, az nem lett frissítve, ki lett szedve. De arra szükségem van.
Azért kezdtem a js-be, hogy megcsináljam.
Ennyit nem fogok újra bepötyögni json-ba.
Ezért kell vmi ami átkonvertálja.
Van sok gedcom to json, de python, meg fogalmam sincs mi.
Vannak alkalmazások is, de iszonyat áron, viszont nekem csak a xml, vagy json kimenet érdekelne belőle, semmi több. Pl egyik cég potom 18000GBP-ért adja ami nekem kellene.
A régi progik pedig nem kezelik az új gedcom file-t. Azokat irtam is. -
disy68
aktív tag
Kvázi annyi.
A prefixet a még nem szabványosított feature-ökhöz használják a gyártók, mert azok implementációja még változhat. Amikor kész a szabvány és implementálják a gyártók a szabvány szerint a funkciót, akkor nem szükséges használni a prefixet.A css az utolsónak deklarált szabályt veszi figyelembe, ezért kell először használni a prefixelt és utána a nem prefixelt változatot, így ha ismeri a böngésző a nem prefixelt verziót, akkor azt fogja figyelembe venni. A caniuse.com-on jól össze vannak szedve, hogy milyen funkciók vannak támogatva mely böngészőknél, illetve kell-e prefix vagy sem.
-
disy68
aktív tag
-
lanszelot
addikt
Hello,
Simán gombnyomásra cseréled, css fade efektet ráhúzod
/* Fading animation */.fade { -webkit-animation-name: fade; -webkit-animation-duration: 2.5s; animation-name: fade; animation-duration: 2.5s;}
@-webkit-keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}
@keyframes fade { from { opacity: 0.2; } to { opacity: 1; }}A tördelést elrontja a forum, bocsi érte Ja, html-ben természetesen egy osztályt /.fade/ hozzá kell adni, vagy id-t , de akkor modosítsd /#fade/
-
sztanozs
veterán
Elég csak letöltés után dolgozni rajta (1),vagy szeretnéd ezt a letöltött json-t session-ök között is tárolni (2)?
(1) - XHR-rel lekéred egy változóba (vagy akár egy rejtett textarea-ba) és dolgozol rajta
(2) - local storage - az (1)-ben letöltött adatot nem csak egy változóba teszed, hanem larakod local storage-ba is.Ha jól rémlik 105 MB/origin (szerver) a max tárolható adatmennyiség, ami böngészőfüggetlen. Illetve még ott van az IndexedDB. -
Az a helyzet, hogy nem tervezek átmenni USB és Ethernet vonalra. USB-hez van egy remekül működő USB analizátorom, az átviszi a szükséges adatokat. Az internetre még nem szabadítom az ilyen jellegű programjaimat, mert még öntudatra ébredne a Skynet
Eddig egyébként borzasztó sok mindent meg tudtam oldani PIC-el anélkül, hogy bármi hiányosságot is éreztem volna.Egyszer kipróbáltam az Arduino-t is. Nem jött be. Főleg az nem, hogy egy egyszeri, az Ino alaplapjára integrált LED villogtatása fordítás után nagyobb adathalmazt eredményezett, mint Asm-ben ez az apróság. (A videóban szereplő eszközt mondjuk közösen csináltuk Édesapámmal, de jól szemlélteti a lényeget)
-
A PIC kapcsán csak annyit, hogy nem fogok áttérni C-re. Hogy miért? Mert ha lehet, akkor a bugos blokkprogramozást meghagyom annak, akinek nincs ideje egy jól átgondolt, letisztult, célorientált programot megírni - vagy csak szimplán nem képes rá.
Az viszont, hogy milyen PIC-et használ az ember, nagyban függ attól, hogy mi a feladat. PIC10 és PIC18-as szériák a külön kedvenceim. A DIP foglalat pedig mellékes, többször dolgozom SMD éretben, mint másban.
Úgyhogy erről igazán kár is vitatkozni, ez ízlések és pofonok.Nem mellékesen egyébként, áttértem egy HMI programozói platformra. Régen elég sokat dolgoztam a Nextion HMI-vel és úgy látom, hogy a szimulátora egyfelől kiválóan fut a gépen, másfelől képes kommunikálni a portokkal. Így végül ebben a formában fogom kivitelezni a programot. Bár ez már félig-meddig C...
nevemfel: Így akartam fogalmazni én is. Bár mostmár mindegy is.
-
Ne érts felére, nem ellenkezni akartam és most sem azt akarok, mindent megértettem amit mondtatok. Csak fáj belegondolni, hogy egy látott "valami" alapján megkísérel az ember megvalósítani egy projektet, mert meg van győződve róla, hogy működik, mert látott ilyet valahol és a vége az, hogy koppen egyet, mert mégsem lehetséges.
Egyébként nem foglalkozom ArduIno-val, PIC-es vagyok, Assembly-ben.
Szóval igen,
csak az fáj, hogy 3 napig dolgoztam valamin, amit ha utána járok, előbb is megtudhattam volna, hogy felesleges időt ölni bele.Nem az elvesztegetett órákkal van itt a baj, hanem azzal, hogy mindezt megúszhattam volna, ha előbb kérdezek. Persze erre mondják, hogy van, aki mások kárán tanul és van, aki még a sajátján se. Nos, én most a kettő között érzem magamat, félútonEgyetlen dolgot tudok most csinálni, ami nem más, mint megköszönöm nektek az oktatást és nézek magamnak egy új irányt. Tehát: Köszönöm!
Szerk.: Utólagosan módosítok egy kicsit: Nem létezik a programozásban elvesztegetett idő. Hiszen a gyakorlás mindig új tapasztalatokkal gazdagít és ez most sem volt másként.
-
Ebben az a furcsa, hogy írtam már JavaScript programot USB-UART kommunikációra, ami .exe kiterjesztésben lett elmentve és ahhoz semmilyen illesztőprogram nem kellett, minden Windows-t futtató gépen azonnal indult. Most azért gondolkodtam HTML+JS párosban, hogy minden rendszeren elfusson, ráadásul offline.
+ Ebbe a projektbe már benne van vagy 20 munkaórám, amit nem akarok, hogy kárba vesszen.Esetleg arra gondoltam még, hogy egy plusz program Win alá megírva JS-ben, ami felel a kommunikációért és valahogy azt összekötni a jelenlegi szoftverrel. Windows.localStorage vagy ilyesmi.
Egyébként azért is gondoltam, hogy nem okozhat gondot ez a feladat HTML+JS megoldásban külső szoftverek nélkül, mert itt is megoldották valahogyan.
-
-
Ezt nem értem. Vissza raktam Value-ra és most működik
Egyéb kérdés: Most rengeteg alterntívát találtam, csak nem tudom, mi lenne a legegyszerűbb rá, egyik sem konkrétum.
Az volna még a cél, hogy készítettem egy DIV mezőt, amit vertikálisan tudok mozgatni a képernyőn. Ennek az Y pozícióját szeretném folyamatosan kijeleztetni egy numerikus váltóba, lehet az input is. Lényeg, hogy amint megmozdítom, az y koordináta kijelző átíródik az adott DIV legtetejének pozíciójára. De ha éppen a közepét, vagy az alját jelzi, az sem zavar.
(mintha egy Range lenne, csak nem az)
A találatok között bíztató az offSetTop, csak nem tudom, hogy ez erre való-e és honnan mér.
-
-
-
Prog-Szerv
csendes tag
Igen azóta már megtaláltam....datatables-ben több módon is lehet kezelni az ajaxos adatokad de mindegyik módszernek megvan a maga metódusa és én nem megfelelően formázott json tömböt adtam neki át...most hogy javítottam már jó, csak most meg lehet találtam egy datatables alternatívát.
-
vlevi
nagyúr
Sőt, a JS tanuláshoz böngésző sem kell, nekem van valahol egy olyan tanfolyam anyaga elmentve, amihez le van töltve a JS futtató környezet, és azzal közvetlenül lehet a megírt scriptet. Tisztán a nyelv tanulasahoz talán még jobb is, mert nem keveredik össze a HTML-el.
Most nem vagyok gép előtt, nem ugrik be a neve, de lancelotnak itt egy YT lejátszási lista a JS alapjairól. -
lanszelot
addikt
Bármilyen szöveg szerkesztő megteszi.
én jelen esetben Visual Studio Code -t használok, de a jobb klikk asztalon, új szöveges file is tökéletesen megteszi.
.js file-ba mentem, html, ben hivatkozok a src -re a body tag legalján
akármelyik böngészőben futnia kell.olvasd már légyszívs vissza, mire válaszoltam, és kinek
-
lanszelot
addikt
console.log(változó);
Oldal betöltésre undefined
De bármit csinálok, akkor megkapja az értéket
Ha egy elem felé viszem amire van beállítva figyelés, vagy gombot nyomok, bármire, akkor már meg van a változó.Nincs a valtozora semmi beállítva. Se gomb, se figyelés se semmi.
Mégis csak oldal újra renderelésnél kap csak értéket.Amúgy sok minden nem tölt be mikor megnyitsz egy oldalt a böngészőben, és csak újra rendereléskor tölt be.
-
lanszelot
addikt
az semmit sem ér ma már, sajnos azok már lejártak.
azóta igen sok változott 2004-es a könyv, Windows7, és internet explorer dicsőítése az első jó pár oldal.
Azóta nem hogy win7, de ie sincs, sőt flash sincs már és sorolhatnám.
Illetve írtam, hogy amit olvasni kell az nekem nem jó.
Pont azért tanulok abból amiket írtam.
Minegyik rátért a példákra, de azt egyik se mondja, hogy a terv honnan jön.
Ilyen projekt, olyan projekt, néztem vagy 30 teljes projektet, de egyik se mondja az egész honnan indul.
Mikor szakmát tanultam anno, azzal kezdtük: előkészítés
Hogyan kell előkészülni. Na ez sehol sincs. Pedig ez az alap után azonnal az első tégla. -
Taci
addikt
A disy68 és az általad leírt között félúton (vagyis inkább közös halmazban) van a megoldásom.
<body>
<script>setDarkModeFromLocalStorage();</script>
<div id="loading">
<div id="loading-center"></div>
</div>
Egy loader/splash screen a logóval.
És így pont jó, mert a sötét témát erre is alkalmazni tudtam. Szóval így (tűnik) kerek(nek).
Köszönöm!
-
-
martonx
veterán
"Ha behúzzak egy keretet abból esetleg 9-et csinálni, 9-et nyertem, de a keret +30, hogyan jön ki a matek?"
Elképesztő magabiztossággal tudsz butaságokat írni még mindig
Szórakoztatsz
A matek úgy jön ki, hogy jó szokásod szerint megint nem néztél utána, hogy miről beszélek. Webpack, Rollup: ezek nem js libek, hanem js task runnerek, ezeket nem behúzni kell, hanem ezeken át kell futtatni a kódod, és csinálnak neked js bundle-t, minifikálva.
De mindegy is, te úgyis jobban tudod, hogy mit hogyan csinálsz -
martonx
veterán
Ahogy látom a JSCompress Uglify3-at használ maga alatt, ami ES5-re fordít. Ha te ES5 felett írtad a kódodat, akkor belefordíthat egy csomó polyfil-t. Használj normális webpack, rollup akármilyen js task runnert, amiknek van beépített js bundle - minifikátora is. Azok valószínűleg valamivel kisebb js-t fognak tudni csinálni, bár csodák nincsenek, a 41kbyte-ból sosem lesz mondjuk 5kbyte
-
-
Taci
addikt
Mivel még nem vagyok az oldal szerkezetével teljesen kész, nem foglalkoztam a cookie-kkal. Az időjárás-modul optimális működéséhez viszont letárolom a kliensen az eszköz koordinátáit, ezt local storage-dzsal oldottam meg.
"Cookies are primarily for reading server-side, local storage can only be read by the client-side."Viszont amit írtál legutóbb, amiatt kérdezném, hogy ez rendben van-e így?
"Adatkezelési tájékoztatót írni róla alkalmasint jogi rémálom, ha oda személyes adatokat pakolnál. Rendesen csúnyán fog kinézni adatbiztonsági kockázatként."
Ha így nem jó (cookie szerverrel való kommunikációhoz, local storage, ha csak lokálban kell adattal dolgozni), mi alapján tudom eldönteni, hogy mit-hol tárolhatok? Mi a "GDPR-kompatibilis irányelv"?A saját eszközén tárolni a saját helyadatait az adatbiztonsági kockázat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Gombászkönyvek egyben
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest