- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2014-02-25 10:20 Téma összefoglaló
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
instantwater
addikt
Köszönöm szépen a tanácsot!
De nem csak CDN verzió van?
https://github.com/axios/axios
Using jsDelivr CDN:
<script src="https://cdn.jsdelivr.net/npm/axios/dist/axios.min.js"></script>
Using unpkg CDN:
<script src="https://unpkg.com/axios/dist/axios.min.js"></script>Mármint itt más különbséget nem látok, csak hogy melyik szerveren van.
Ezt arra írtam, hogy sztanozs kolléga a saját hostolást javasolta.
-
instantwater
addikt
Célszerű a CDN verziót használni mert így a böngésző be tudja tölteni cacheból ha máshol már találkozott vele, nem neked kell bajlódni a frissentartással, és a sávszélt sem eszi.
Azért az unpkg megbízhatóbb mint a saját webszerver.
-
instantwater
addikt
Tehát a react és a vue már sz.r?
Ezért nem vagyok frontendes. Minden héten új framework
-
instantwater
addikt
Sziasztok,
Egy script-el oldom meg, hogy magán vagy céges mezők jelenjenek-e meg a form-ban.
Minden mező kötelezően kitöltendő.
A baj az, hogy a post nem hajtódik végre, mert az éppen nem kiválasztott oldal mezői nincsenek kitöltve.
Hogyan tudnám ezt kivédeni?
Hogyan tudom a required feltételt cserélni az inputok között, mikor éppen váltás van?
Előre is köszi
2 külön formmal?
Vagy React/Vue komponensekkel?
-
instantwater
addikt
Udemy-vrl az s gond, hogy megveszed, és ha rossz akkor vehetsz újat, és ha rossz.... Vásároltam már udemy-n lutri az egész. Pl páromnak vettem rajz oktatást kezdőknek, a srác azzsl kezdte, hogy rajzoljunk fotorealisztikus szemet, címe alapok volt, tehát phfff. Írtam neki, hogy nem tetszik, adja vissza a pénzt, azóta is válaszol.
De nem ez az egy volt ilyen.Udemyn van pénzvisszafizetési garanciajegy bizonyos ideig.
-
instantwater
addikt
"Kezdésnek a JS tökéletes, "
Jobb, mint a C, maradjunk ennyiben
Viszont, mivel nagyon szabad, ezért a kezdőket nem vezeti semmi, hogy merre próbálkozhatnak, illetve, ha elront valamit, hol lehet a hiba.
C#-ban azért csak ott van a típusellenőrzés, a compiler ellenőrzi a beírt kódot, nem tudsz beírni egy metódus, vagy változónevet úgy, hogy véletlenül elírod, mert ott le sem tudod fordítani.
JS-ben, legrosszabb esetben is undefined értéket kapsz, és vakarhatod a fejed, hogy ez honnan jött, mert lehet, hogy a hívott fv-ben írtál el valamit.Ez igaz.
De akkor inkább a JAVA ajánlott a C helyett az alapok megtanulására. -
instantwater
addikt
Abszolút egyetértek.
Kezdésnek a JS tökéletes, később mehet Java vagy valami típusos nyelv. Ha kicsit matekosabb a hely, akkor Python.
Talán a mai napig nincs golang, mint modern nyelv megemlítve. Ahogy a tiszta kód sem, és a skálázhatóság sem.A C++ kicsit száraz, és elrettentő lehet egy abszolút kezdőnek. Azt hiszi, ez a világ.
Pedig legtöbbször nem kell biteket shiftelgetni ide-oda, és van egy csomó helper lib amik megkönnyítik az életet.Az egyetemen pedig "olvassunk be szekvenciáls inputfájlból hőmérsékletet meg lift mozgást.".
Kb az egyetlen hasznos kurzus az az adatszerkezetek voltak. -
instantwater
addikt
Sziasztok,
van egy tömbböm aminek a 4. eleme a következő: "# 1 request"
Ha alerttel kiiratom a tömb elemeit szépen meg is jelenik ez az elem is, azonban mikor egy txt fájlba írásakor használni akarom ezt az elemet, a kapott txt ettől a résztől teljesen üres. A # jel nagy valószínűséggel bezavar az egésznek. Tudtok segíteni abban, hogy ez miért lehet, hogy tudok utánanézni, hogy mi ez a jelenség?var textToSave ='/*Request ID: ' + finalrequests[0][0]+ '\nNamef: ' + finalrequests[0][1]+ '\nRequest Type: ' + finalrequests[0][2]+ '\nTelephely: ' + finalrequests[0][3]+ '\nDB felhasználó név: ' + finalrequests[0][4]Eredmény:
/*Request ID: XXXXXX
Namef: XXXXXX Viktória
Request Type:finalrequests[0][2] = # 1 request
Ugye nem GET requestben küldöd, mert ott valóban bezavar a # karakter. És ráadásul a méretkorlát is kisebb, mint a POSTnál.
Amúgy pedig ahogy a kolléga mondja #8088ban: object és stringify.
-
instantwater
addikt
Sziasztok!
Google chrome böngészős javascript végrehajtó motor sajátosságairól szeretnék tippeket kérni.
Írtam egy pici javascriptet html-be illesztve. A script tartalmilag stingeket hasonlít össze (a local storage méretét tesztelem vele folyamatos újraírással). Természetéből adódóan a script 1 szálon fut. Viszont amikor elindítom, a 4 thread-es cpu-t felpörgeti 80% fölé.
Amin picit vakarom a buksit, hogy mit művel a chrome javascript motorja, hogy egy egyszálas alkalmazásra mind a 4 cpu thread-et igénybe vegye?
Nem módosítod a DOMot, és újra kell renderelnie, és ahoz használ több szálat?
-
instantwater
addikt
Most akadt meg a szemem az összefoglalón.
JavaScript != Java
Értem én a dolgot, de a JS és a CSS szinte kéz a kézben jár, és CSS-ben a !important pont az ellenkezőjét jelenti, mint amire normális programozó elsőre gondol.
Ahogy előttem is írták, a nyers CSS használata elég önkínzás. Tessék használni valamilyen magasabb szintű megoldást. Sass és társai. Vagy ha React appról van szó ott van egy csomó megoldás a komponensek direkt formázására, nem kell egy nagy globális CSSt hegeszteni.
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
Ezt általában a pénzügyekért felelős vezetők döntik el, nem a fejlesztők.
Ők rövid távon profitnövekedést akarnak elkönyvelni.
Nem számít, hogy a fejlesztés ezáltal lelassul, felvesznek még ember.
Aztán amikor néhány év múlva abszolút tarthatatlan a helyzet, akkor felvesznek egy egész új csapat fejlesztőt, hogy oltsa a tüzet, és tegyen meg bármit az ellen, hogy összeomoljon az egész.Ilyenkor van a kolléga által említett 25 év lemaradás lefaragása 15 re.
Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyen nagy cégek inkább választják a többéves, de kiforrott, stabil, megfelelően supportált technológiát a néhány éves legújabb trenddel szemben.
-
instantwater
addikt
Pedig hidd el, valahogy azt a rengeteg webáruházas vásárlást el kell tudniuk juttatni az áruházaknak a megrendelőkhöz, és napi több százas megrendelés számoknál már senki nem adminisztrátorokkal viteti fel a csomagokat a futár cégek rendszereibe. A GLS-t épp csak azért hoztam fel példának, mert rohadtuk büszkék az annyira új, hogy még csak teszt fázisban lévő, szerintük, hiper-szuper modern API-jukra
ó, most ezt így megint leírtam, megint össze kell kaparnom magam, hogy folytatni tudjam. Vitázhatunk mi itt GraphQL-ről, hogy csak pici előrelépés és az is csak marginális esetekben, vagy evolúciós lépés, és nélküle már API-t írni sem érdemes, miközben a világ 99%-ban a GLS-hez hasonló cégekből áll, akik simán 15-25 év lemaradásban vannak minden téren. GLS most épp az új rendszerével a 25 éves lemaradását dolgozza le csak 15 éves lemaradásra.Egészen elképesztő, amit európa legnagyobb csomagküldő szolgálata, API, meg úgy általában IT részen művel.
A csomagpontos térkép integrációjuk is megér egy misét, ES5-ös jquerystől, meg global namespace-estől... Komolyan ennél még az is jobb lenne, ha iframe-et adnának, és leírnák, hogy mi az az egy postmessage event, amire fel kell íratkozni a csomagpont kiválasztásához.
Én konkrétan úgy integráltam a csomagpontjukat, hogy néhol bizony bele kellett nyúlnom a forráskódjukba, és mi magunk hostoljuk a kódot, pedig ez így nem túl szabályos, ahogy arról se értesülünk, ha közben kiadnának új verziót (mondjuk tekintve, hogy ránézésre 10 éve nem nyúltak a js-ükhöz, ettől félek a legkevésbé).
Ezek a nagy cégek sokszor azért vannak lemaradásban, mert a webes rendszereiket integrálniuk kell egy őskövület háttér rendszerrel, és kompromisszumokat kell kötni a modernitás vs elérhető kliens libraryk között.
Nem írharja GraphQLben, Typescript backenddel a webes rendszert mert a háttérben lehet, hogy valami olyan nonstandard apihoz kellene csatlakoznia amihez csak a 15 éve elavult .net library képes csak megfelelően.
A háttérrendszert újraírni pedig nem érdemes, mert tökéletesen működik, és sok millió lenne újraírni.
Az pedig, hogy mit állítanak, hogy mire büszkék az csak marketing ami nagyon távol áll az ITtól.
-
instantwater
addikt
Na mondom rakeresek a gls api-ra, nem tudtam, hogy egyaltalan van igeny ilyen public api-ra, oldalukon -> Fejlesztoi dokumentacio -> Letoltes, filetype: pdf
melyik evben elnek ezek ahol az api dokumentaciot le kell tolteni!! Meg ha egy swagger.yaml-t kene letolteni azt mondom, hogy az oke..na mindegy. Mondanom sem kell ennel a pontnal annyira nem erdekelt, hogy le is toltsem 
Egy docxnek jobban örültél volna?
-
instantwater
addikt
"Lehet, hogy az alkalmazásodnak az adott lekérdezésből mindössze 2-3 mező kell, de az adattípus 10-20 mezőt tartalmaz, esetenként még néhány mező tartalmaz további elemeket (tömb/objektum).
Ez egy nagy eredménylistánál sok adatot jelent, amivel nem terheled a lassú 3/4G hálózatot.
Valamint a GraphQL támogatja több lekérdezés összefűzését, így egy roundtrip latencyvel megúszod ami hagyományos REST APInál 2-3-4 lekérdezés lenne 2-3-4x roundtrip latencyvel, és a felhasználónak minden századmásodperc számít."Ez így elméletben tök jól hangzik, gyakorlatilag, amikor saját SPA alá REST API-kat írunk, eddig se küldtünk ki minden szemetet, csakis azt, ami kellett. Más kérdés, hogy 3rd party API-knál ennek lenne létjogosultsága, viszont 99%-ban pont ők azok, akiktől FTP-n csv-ben tudod leszedni az adatot...
A több lekérdezés összefűzése elméletben faszán hangzik, gyakorlatban meg plusz js komponenseket kell használni, hogy az ember megspóroljon pár (lehet, hogy épp semennyi) roundtrip latency-t.. Miközben a plusz js letöltésének, feldolgozásának is van ideje.
No mindegy, mondom a koncepciót értem, azt az őrült nagy hozadékát nem érzem, mint anno amikor egy full fos, senki senkivel nem kompatibilis SOAP-ot, vagy FTP-s csv API-kat, leváltotta a Rest API.
Sajnos viszont a gyakorlat nálam is azt mutatja, hogy például a GLS most szuper büszke az újonnan elkészült új API-jára idézem: legkorszerűbb eszközök alkalmazásával jobb felhasználói élményt biztosítunk.
Na ez az új interfészük ősi .Net Framework 4.5.2-vel készült, WCF technológiával, ami olyan 2005 táján volt menő. Jó, mondjuk ahhoz képest, hogy az előző (mármint a jelenleg használt) API-juk meg VB scriptes classic ASP-s volt, ahhoz képest végülis ugrottak az időben 10 évet előre.Egy ekkora cégtől nem fogsz golang vagy typescript klienst kapni.
.net és VB csak a kliens implementáció nyelve. Bármilyen más nyelven csinálhatsz klientst az APIhoz, ha nem tetszik
-
instantwater
addikt
Nincs sok (sőt igaziból minimális) tapasztalatom a GraphQL-el. Felhasználóként egyszer kellett integrálódnom GraphQL API-hoz. Hangsúlyozom felhasználóként semmi előnyét nem éreztem, sőt macera volt plusz libeket behúzni a GraphQL miatt, miközben pont ugyanúgy adatot kellett belőle kinyerni, mint bármilyen REST API-ból.
Ugyanakkor értem a koncepcióját, egy a GraphQL API-val szorosan integrálódó frontendnél lehetnek előnyei, így viszont ahogy nekünk kiajánlották, és sima GET-tel leszippantottuk az adatot, teljesen felesleges bonyolításnak tűnik.
Hogy fejlesztői oldalról nézve milyen előnyei lehetnek a GraphQL-nek, arról abszolút nem tudok nyilatkozni.
Mindenesetre a fenti tapasztalat alapján nem éreztem azt, hogy hú rohanok a REST API-jaimat lecserélni GraphQL-re
mint pl. a 2000-es évek elején, amikor a borzalmas gané SOAP-ot (meg FTP-s csv-ktől kezdve már nem is emlékszem mi minden szart) végre le lehetett váltani rendes Json Rest API-kkal.A redux valóban egy fura találmány, de mindenki siet Hookokra átállni, most az a menő.
Én sem értem, hogy tudott elterjedni a redux.A GraphQLnek annyi előnye van a REST APIval szemben, hogy rugalmasan kezeli az átvitt adatmezőket, tehát a kliens adja meg, mely mezőkre van szüksége az eredményhalmazból, míg hagyományos RESTnél mindent le kell töltened.
Lehet, hogy az alkalmazásodnak az adott lekérdezésből mindössze 2-3 mező kell, de az adattípus 10-20 mezőt tartalmaz, esetenként még néhány mező tartalmaz további elemeket (tömb/objektum).
Ez egy nagy eredménylistánál sok adatot jelent, amivel nem terheled a lassú 3/4G hálózatot.
Valamint a GraphQL támogatja több lekérdezés összefűzését, így egy roundtrip latencyvel megúszod ami hagyományos REST APInál 2-3-4 lekérdezés lenne 2-3-4x roundtrip latencyvel, és a felhasználónak minden századmásodperc számít.
Egy nagyon meggyőző GraphQL use case a PostGraphile ami Postgres tárolt eljárásokat tud elérhetővé tenni GraphQL APIn keresztül, így automatikusan generálva az APIt, ezzel minimálisra csökkentve a boilerplate kódot.
A végére pedig a sokkkkkkhatás. Még ma is használnak FTPn keresztül CSVt, mert a rendszer amiből az adat jön az egy ősszörnyeteg, és így exportál bizonyos adatokat periodikusan.
-
instantwater
addikt
Melyik utasítással lehet egy karaktarláncot megfordítani ?
Nem találom .
Googlet próbáltad?
-
instantwater
addikt
Ja csakhogy az isMarkerInBounds_-t en is hasznalom es az nem oldja meg a problemat, mivel a legfelso zoom levelen igyis ugyis ki kell szamolni az osszes groupot es a tobbi level se sokkal jobb. Igazabol csak egy kis optimalizalas kellett, hogy tul tudjon lendulni az utolso par for loopon es az ossze is jott. Egyedul a meridiannal nem tokeletesek a groupok, de ez belefer. Egyebkent ujabban ezt hasznalom ugyanerre a celra es elkepeszto amit elasticcel ki lehet belole hozni.

A szerveroldali clustering még jobb is, mint a kliensoldali.
A szerveren van erőforrás bőven, hatékonyabb is a kód, a böngésző meg szegény izzad az ilyen munkától. -
instantwater
addikt
Sikerult megoldani a problemat. Ha valakit erdekel akkor ugy csinaltam, hogy minden egyes groupot a hozza tartozo latitude/longitude racshoz rendelem, igy ha ellenorzunk egy uj pontot akkor csak az ahhoz tartozo racsban levo groupokat kell ellenoriznem az egesz terkep helyett. Ezzel az eddigi par napos terkep feldolgozasi ido lecsokkent masodpercekre. Erdekes, hogy a google-nal nem gondoltak valami ilyen megoldasra...

Semmi baj, hogy a (#7715) -ben leírtam, hogy ők hogyan oldották meg

-
instantwater
addikt
Mindenképpen CSS vonalon indulnék el.
JS-sel rögzített pozícióba rakni nem lehet szépen. Régebben voltak ilyen megoldások, és amikor görgettél, ugrált az egész.
-
instantwater
addikt
Sziasztok! Adott egy chat alkalmazás ami php, mysql, ajax, js en alapszik. Az "agya" egy 2000+ soros JS. Ezt a chatet már lassan 2 éve toldozgatom, foltozgatom, új funkciókat raktam bele. Viszont most elakadtam.
Adott ez a rész: https://pastebin.com/HphUVspj
Gombnyomásra ellenörzi, hogy létezik e az ablak. Ha nem akkor a 2.sor szerint megcsinálja, 6.sortól kezdődően pedig feltölti content-tel.
Működik is, minden tuti.
Viszont: A gombok divet hiába rakom sticky.-re nem marad az ablak tetején görgetéskor (<div id="gombok" class="gombok" style="position:-webkit-sticky; position:sticky; top:0;">
) Nem igazán foglalkozik vele. Minden más egyéb formázást benyel és kezel. Valamit rosszul csinálok, vagy engedjem el mert ilyet nem fogok tudni megvalosítani? Az a baj semennyire nem vagyok otthon JS-ben. Ezzel a chattel is csak hobbi szinten foglalkozok, a toldozás / foltozás megvalósítását is google barátom segítségével valósítom meg.
Kép:
Css position absolute?
Ez inkább CSS kérdés mint JS. -
instantwater
addikt
Szia
Koszi a valaszt, de ha jol latom a marker clustering pont ugyanazt a logikat hasznalja mint az en kodom, szoval nem sokat segit a helyzeten. A dolog mukodik kis mennyisegu ponttal, de en akkora mennyisegu adatot probalok feldolgozni, hogy azt mar nem birja.

A 2 for loop itt talalhato az 1114 es 1047-es soroknal.
A legnagyobb különbség a
isMarkerInBounds_függvény.
Azokat kihagyja amik nem látszódnának.Ajánlott a kész libraryt használni a saját kód helyett.
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
Kedvedért megpróbálom felrakni a GitHubra, de ez egy nagy angol portál rengeteg szövegeléssel . Ezért kérlek könyídzs meg a dolgomat, és adj egy pontos, rövid és egyszerű útmutatást, hogy ne kelljen az egészet feltúrnom miatad .
Fordítva ülsz a lovon.
-
instantwater
addikt
Hibáztam, de már jól megy . { nyilván nem vagyok troll }
Nem elenőriztem le, hogy fut-e a scrip-tem a neten, mert itthon jól ment .
A régi és az új Chrome böngésző ezek szerint nem egyforma .
Három hiba volt benne:
1. const -ba tettem pár olyat, aminek var -ban kellett volna lennie .
2. const -ansokat nem raktam át a gyökér funcion -ba .
3. egy eldugott kis if -en kellett igazítani .Erdös mélyűri antianyag játéka !
Izgatottan várom a visszajelzéseiteket .
Nem találok szavakat.
Of course nem egyforma egy régi böngésző és egy új. A régiek nem ismerik a const/let kulcsszavakat. Ha régi böngészőt kell támogatnod told át Babelen a kódot.
Visszajelzés:
Nincs.Majd ha felrakod GitHubra a forrást és futtatható formátumban a korábban linkelt helyek valamelyikére, majd akkor lesz.
Ha nem lenne a neved Fizikus, feltételezném, hogy 13 éves unatkozó kölyök vagy.
Innentől ignorálni foglak, bocs.
Nem fogadod meg a tanácsokat, és hirdeted magad, hogy várod a visszajelzéseket. -
instantwater
addikt
A példád helytálló, de a Node.js teljesen más.
Javaslom olvass utána, ha érdekel. Ez nem a kliensoldali JavaScript megerőszakolása, hanem nagy teljesítményű szerveroldali alkalmazásokat tudsz írni JSben.
-
instantwater
addikt
Abban tolom!
Nos egyenlőre szeretném a Frontend-et kipróbálni egy kis projektben. Tehát csak az alapokat akarom megtanulni*, az idő végett is. Egyenlőre tetszik!
*Még nem tudom, hogy az it-n belül milyen területtel akarok foglalkozni, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom azt, ami első ránézésre tetszik.
Ha megunod a frontendet, akkor a backendet is írhatod JSben és node.js-sel tudod futtatni szerveroldalon.
-
instantwater
addikt
De ugye működött ?
A kód olvashatatlanságról meg annyit, hogy én ezt a stílust annyira megszoktam, hogy a hosszú szavas azonosítókat nem is szeretem . Én jól el tudok igazodni az így írt saját kódomban, akkor is ha 30--150 oldalas a kódom .Te ugye bértroll vagy?
-
instantwater
addikt
Sőt, ha az egészet Visual Studio Codeban csinálod mééég jobb lesz.
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
Hosszabb magyarázat nélkül, kezdésnek elég, ha a "firstName" példa szerinti nevezéktannal operálok? Rossz ez? Érdemes ezen változtatni?Még csak tanulok, de már az első projektemre készülök.
Lehet nem nevezéktan a neve, mert konkrétan a szavak összekapcsolására gondolok, ahogyan elnevezek változókat. De lehet ugyanaz. Este van, nincs kapacitásom utánanézni.
-
instantwater
addikt
Sziasztok! Mivel JS-t tanulok, ezért mégegyszer nem akarom a Programozás topic-ot használni ezügyben.
Ebben a "value" érték mit csinál? Az én eszem járása szerint, ha behelyettesítem a "myFunction" függvényt a helyére, ahol meg van hívva, akkor a "value" 0 értéket kap, mert nincs ott a zárójel a "MyFunction" után ( "myFunction()" ).
A value az egy változója a myFunctionnek amit a forEach hív meg minden egyes tömbelemmel.
Tehát a value mindig egy eleme a tömbödnek.
Azért nincs zárójel a függvény neve után, mert a forEach fogja meghívni és nem te. -
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
Azt hiszem érik a prémium tagság és az ignorálás kis barátunkra.

Nem az a baj, ha valaki kezdő, hanem az, hogy nem fogadja el az építő jellegű kritikát és fullban nyomja a saját módszereit.
-
instantwater
addikt
A portálom csak ZIP-elve engedi feltölteni a programokat-scripteket . Nem értek a PHP-hez, így önnálóan nem tudok portált csinálni . Egyébkét csak pár kattintás, és meg tudod nyitni a ZIP-et is . Garantálom, hogy megéri neked is és a többieknek is . Ne légy már annyia finyás .
Nem a portálodra kell feltölteni, hanem Githubra, hogy a forrás könnyen olvasható legyen letöltés nélkül is.
És senki, komolyan senki nem fog zipet töltögetni és kézzel vacakolni vele.
Az egyik legnagyobb előnye a JSnek, hogy egy kattintásra futtatható a böngészőben, erre te azt kéred, hogy navigáljunk át az Index fórumra, ahonnan tovább valami random hostingra, ahonnan töltsünk le valami random zipet, és találjuk ki, hogy duplakattal elindul vagy kell neki lokális szerver?Értem, hogy nem vagy programozó, de amatőr szinten is nagyon fontos, ha meg akarod mutatni az elkészült művedet, akkor ne a közönségnek kelljen vele időt tölteni, hanem tedd minél könnyebben elérhető formába, a lehetőségek pedig elhangzottak.
Én itt kiszálltam a zippelősdiből.
Ha fenn van valahol, szivesen megnézem, ha felteszed a kódot GitHubra még szivesen adok ötleteket is az optimalizálásra, ha kéred, de ez jelenlegi formájában nulla. -
instantwater
addikt
Hurrá !
Nektek kösszönhetően elértem azt a szintet, hogy ezt a szimulációt meg tudtam csinálni; köszönöm nektek . Ti biztosan jobban össze tudtátok volna hozni a JS kódját . Programozási stílusa a teleszemetelni kóddal az üres oldalt stílus volt . Az +/- észrevételeteiteknek örülni fogok .
Erdös mélyűri antianyag játéka !Akkor ezt most told fel minimum GitHubra, és ha frontend-only akkor GithubPagest is csinálj hozzá ahol ki lehet próbálni, mert ez így nem munka.

-
instantwater
addikt
marmint? az url querybe rakott plain text emailnel jobb
mik az ellenervek egy percenkent lejaro JWT-re?"JSON Web Token (JWT) is a compact, URL-safe means of representing claims to be transferred between two parties. [...] enabling the claims to be digitally signed or integrity protected with a Message Authentication Code (MAC) and/or encrypted."
JWT az csak egy kriptografikusan aláírt JSON object BASE64 formában kódolva.
Nem jelent automatikus titkosítást. -
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
Használtam én is Nest.js-t, tényleg szépen össze van rakva, kár, hogy nem használja több cég, így Nest.js gurunak lenni nem annyira kifizetődő.
Érdemes inkább ismerni az Express.jst, és alternatíváit, fastify, hapi, satöbbi. -
instantwater
addikt
Sziasztok!
Egy node js-ben fejlesztett alkalmazás szeretnék írni, csakis backend részt fog tartalmazni (frontend külön projektben van). Tapasztalatból Java nyelv említhető meg, jelenlegis ez a specialitásom. Mivel a node js az új, ezért kicsit nehéz lesz az elején, de a minél több a kihívás annál jobb.
Szóval backend-re két lehetőség jön szóba: JavaScript és TypeScript. Ezeken kívül egy framework-re is szükség van, és ezt nem tudom eldönteni, hogy mi legyen. Rengeteget találtam, ajánlottak is sokat, de eddig nem sikerült döntést hozni. (ilyenekre gondolok: Grunt, Gulp, Babilon, Webpack, NestJS)
Az alkalmazás komplex lesz, tartalmazni fog jónéhány kontrollert, kapcsolódik adatbázishoz, szeretnék metrikát gyűjteni a későbbiekben illetve a logokat is tárolnám valamerre. Emiatt is nehéz kiválasztanom a megfelelő framework-öt.
Használj TypeScriptet, sokat segít, de tartsd észben, hogy ez nem futásidejű tipusos nyelv, hanem build timekor ellenőrzi a kód helyességét, de attól még validálnod kell az user inputot úgy ahogy normál JSben tennéd.
-
instantwater
addikt
Ebben nem hiba van, hanem valami hiányosság .
Ugye sima Jegyzettömbben írod syntax highlight nélkül?
Erősen javaslom a Visual Studio Code használatát, plusz linter plugineket.
Majd ezekután legalább GitHub Gistbe vagy valami codesandboxba, jsfiddlebe töltsd fel a kérdéses kódot.Célszerű lenne a consolet is megnyitni a Chrome Developer Toolsban, mert valószínűleg kapod az errorokat amik segíthetnek rájönni a hiba okára.
JavaScriptben szivesen segítünk, de gondolatolvasók még nem vagyunk.
-
instantwater
addikt
VB?
Az nem halt ki a Flashel és a JAVA appletekkel együtt a múlt évezredben?Most látom 2008 ban lett legacy.
Akkor is 12 éve halott.
-
instantwater
addikt
igazad van, elírás, mert a kódban rendesen van, és izélt :
var kg1 = canDim56.getContext("2d") ;kg1.stroke az egy függvény.
Javasolnám, hogy rakd be ezt valami online kódmegosztóba, úgy könnyebb lenne debuggolni.
Codesandbox, jsfiddle, és társai
-
instantwater
addikt
Képeket töltök be fájból a canvasra, be is tölti, de van rajta egy csavar:
1. amikor lenyomom a start56 gombot, akkor nem tölti be a képet, hanem a háttérben láthatatlanul csinál valamit, mintha előkészítené .
2. amikor újra lenyomom a start56 gombot, akkor bejön a kép .
3. ha ezután újraindítom, akkor bejön a kép .
4. ha bezárom és megnyitom, akkor kezdődik előlről a móka, nem tölti be a képet elsőre .
Gondolom, hogy az én hibám; mi specialitás hiányzik a kódomból ?
<html><body><button id="idStart56" onclick="start56()">start56</button><canvas id="idCanvas56" width="200" height="200" style="border:10px solid lime;" ></canvas><script>function start56(){var canDim56 = document.getElementById("idCanvas56") ;var kg1.canDim56 = getContext("2d") ;var Img1 = new Image() ;Img1.src = "link.bmp" ;kg1.drawImage(Img1,0,0) ;kg1.stroke ;};</script><body></html>
A kg1 et és a canDimet kevered a második sorban.
A candim56 tól tudnál kérni 2d contextet. A kg1 nem tudjuk micsoda.BMP 2020-ban weben?
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
Sziasztok újra!
Készítettem nemrég egy kis JS-es játékocskát, és amikor futtattam egy másik gépen, ráadásul Edge böngészőben Chrome helyett, szomorúan tapasztaltam, hogy az ékezetes betűket nem jelenítette meg. Ez miért van? A programhoz kell csomagolni a fontot (betűkészletet)? Ezt hogyan kell csinálni?
Screenshotot, github linket esetleg tudsz csatolni?
-
instantwater
addikt
Lerna.js-el manageled a monorepot?
Miért használsz monorepot?Én olyan előnyeit látom, mint a könnyebb kódmegosztás, egy helyen lehet az összes Docker buildelő CI/CD pipelinet kezelni, nem kell minden repóban hozzáadni valamit, ha új lépést akarunk beszúrni.
Milyen beléptető?
Saját adatbázisos vagy valami OAuth szolgáltatást (pl Google) használsz? -
instantwater
addikt
Ne hagyjatok le a node.js setHeader fv string alapu cookie setterebol a httpOnly utan a ;-t es akkor boldogok lesztek
problem solvedLehet megirom elso medium cikket, mert netet bongeszve sokan szptak ezzel, viszont ha ez a par dolog amire idokozben rajottem/leesett egy nagyon durvan clean code authot lehet csinalni, frontend kodban pontosan 0 sorral
(se cookie savelgetes fn, se token kudozgetes, minden bongeszon kivul tortenik)Szivesen olvasnánk, mire jutottál
-
instantwater
addikt
Érdekes lenne a canvas grafika mellé hangot is adni . Lehet- a JS-tel hangot szerkeszteni, olyan szintetizátor szerűen ?

Aztán ha a requestAnimationFrame nem használ paramétert, akkor hogyan lesz szabályozva nála a sebesség ?
Googlet esetleg próbáltad?
-
instantwater
addikt
asszem megvagyok, eddig ugye plain jsben toltam a graphqlt es mappak alapjan szet volt szedve a query/mutation/type amit utanna osszemergeltem egy nagy schemaba.
most viszont a TS classok es a typegoose / typed-graphql dekoratorait ha ossze tudom hozni akkor elvileg lesz single source of truthom amibol jonni fog egyreszt a mongodb schema illetve a graphql is
, megprobalok edzes elott osszerakni valamitMegnézheted a TypeORM et is. Ugyan semmi köze a GraphQLhez, de tud schemákat okoskodni TypeScriptben.
-
instantwater
addikt
Postgreshez létetik Postgraphile én most azzal ismerkedem. Ez Graphqlből generál adatbázis lekérdezést, de sajnos ez sem generál TS tipusokat SQLből, se schemát TSből.
Kérlek szólj, ha találsz valami használhatót Mongora vagy SQLre.
-
instantwater
addikt
Ok köszi, ez is egy vélemény, pláne megerősít, hogy vágjak bele.
Egy alap HTML/CSS/JS-t felszedek w3schools-on (szerintem jó), aztán udemy és utána meglátjuk. Valszeg a tudás nagyja az egyébként valljuk be, itt-ott hiányos alapokra úgyis menet közben jön meg.
Csak ez a k*sok ilyen-olyan-amolyan zárójel, hülyét kapok..
Na, akkor némileg fiatalabb vagy nálam, én 40 és az utolsó kód, amit írtam, nem tegnap volt és szerintem még csak nem is Windows-on
Köszi.
W3 at hanyagold. Nem épp a backend fejlesztés bibliája.
MDNt én is inkább ajánlanám. Frissebb, bővebb, jobb.
A soknzárójelen nagyon sokat segít egy autoformatter.
Prettify VS Codeban vagy hasonló. -
instantwater
addikt
Sziasztok, elkezdenék JS-ezni, de rájöttem, hogy a frontend annyira nem érdekel kifejezetten. Backend viszont igen és ha azt mondom devops, az 'ops' része meg is volna, a dev hiányzik.
Nagyon ördögtől való Node.JS-el indítani úgy az egész JS 'karriert' ? + SQL/NoSQL, REST API fejlesztgetés, szóval alulról építkeznék felfele és a végén tanulnék frontend-et, hátha addigra megjön a kedvem hozzá. Na meg van egy Raspberry Pi-m is, elkezdeném használni erre-arra (GPIO), kisebb érdekes hobbi projektekhez. 
Én is JSben dolgozom, és ha lehet kerülöm a frontendet.
Abszolút életképes ötlet Node.jssel kezdeni és APIkat gyártani.
Nagyon erősen javaslom a TypeScript használatát, és a listádhoz hozzáadnám még a GraphQL-t is, az most feljövőben van.Csatlakoznék az előttem szólóhoz, ExpressJS az klasszikus, mindenképp szánj rá időt, de ott van még a Hapi.js és társai. Nestjs jó, de nem túl elterjedt. Új projekten vagy saját szórakozásra lehet használni, de elég kevés álláshirdetés kér kifejezetten Nest.js-t.
Ha DevOps, akkor csapd még a listához a Kubernetest mindenképp, és ha még mindig van energiád akkor a Terraformot és Istiot is, ha abszolút tombol benned az energia, akkor Kubernetes monitoring, Grafana, Prometheus és társai.
Ha frontendezni kell, akkor a Reactot javasolnám, az most a legnépszerűbb. Ott van még az 5x újraírt Angular és a mindenből a legjobb lenni akaró Vue, de úgy gondolom abba érdemes energiát fektetni amire a legnagyobb kereslet van, mert a JS frameworkok jönnek-mennek évről évre, hiába jó valami, ha alacsony a kereslet rá, és 2 év múlva eltűnik.
-
instantwater
addikt
Jestet konfigolt mar esetleg valaki? Most azzal akadt problemam, hogy van egy monorepom, create-react-app felel a reactos reszert es van egy api mappa amiben a backend talalhato
a teszteket akarom valahogy 1 kommand ala rakni mert jelenleg ha rootbol hivok egy jestet akkor ugye az nem lesz bekonfigolva reactre es igy minden reactos teszt bukik. ha a react-scripts tesztjet hivom az tok jo, minden reactos teszt lefut de ugye azok csak a reactos tesztek, az api mappa egy szinten van a react mappajaval ezert az apis teszteket a react-scripts nem latja...
Lerna jst próbáltad már?
-
instantwater
addikt
Sziasztok ismét!
Visszakanyarodnék a JS-es hanglejátszáshoz. Ezzel a kóddal inicializálnám a zenét:function sound(src) {
this.sound = document.createElement("audio");
this.sound.src = src;
this.sound.setAttribute("preload", "auto");
this.sound.setAttribute("controls", "none");
this.sound.style.display = "none";
document.body.appendChild(this.sound);
this.play = function(){
this.sound.play();
};
this.stop = function(){
this.sound.pause();
};
Ez pedig a zeném (kb. 1,7 MB méretű):var cimzene;
cimzene = new sound("zenek/cimzene.mp3");És az a gondom, hogy ez a zene csak akkor indul el, ha bekövetkezik valami menüben a kattintás esemény, egyébként meg nem. Hogyan indíthatnám el a zenét már akkor, amikor elindul a játék?
Body onload?
Vagy használj egyéni eventeket és adj ki egyet amikor betöltött a játék, és egy event handler elindítaná a zenédet.
-
instantwater
addikt
Pszeudokódosan írtam, hogy könyebb legyen áttekinteni . Ebből van még 6x verzió, meg egy hetedik másjellegű hosszú ciklus-rendszer, de egészen hasonló gyorsítókkal . Nem szokásom a rövid funkciók gyártása, olyanra veszem amilyenre kedvem tartja . Emlékeztetőleg, ez nem az elsőnek beharangozott 150 oldalas script-ből van hanem a második 60 oldalas script-ből van :
Hogy tetszik?
H
For
For
// ide nem megy hasonló gyorsító, mert feladata a lista végigvétele
For
For
IfFor
IF InStr(*,k) != 0 // ez működik gyorsítóként, mert csak a helyes string találatokat engedi át, a többit visszatartja
For
For
IF k = g
// fő utasítások
End IF
// fő utasítások
End For
End For
End IF
End ForElse
For
IF InStr(*,k) != 0 // ez működik gyorsítóként, mert csak a helyes string találatokat engedi át, a többit visszatartja
For
For
IF k = g
// fő utasítások
End IF
// fő utasítások
End For
End For
End IF
End ForEnd IF
End For
End For
End For
End ForRemélem nem programozóként dolgozol főállásban, mert ezt a kódot nem engedném mergelni a master branchbe.
A program minőségét nem a sorok számában mérik.
Egy rövidebb program ami ugyanazt csinálja, mint egy hosszú program sokkal jobb, feltéve, hogy a rövidebb jobban olvasható, és nem egy összenyomorított x=z=abc típusú olvashatatlan valami.
Továbbá abban mérik a minőséget, hogy milyen egyszerű módosítani a kódot.
A te 5-6 szint mélyen egymásba ágyazott ifeid és ciklusaid pont az ellenkezőjét mutatják.Fel kellene darabolnod több függvényre a kódot, hogy könnyebben megérthető legyen mit csinál, könnyebben lehessen irányítani, hogy mi fusson le és hányszor.
És akkor talán nem kellene random helyekre extra ifeket befűznöd.
Illetve függvények használatakor jónéhány ciklusiterációt megspórolhatsz a korai visszatérés használatával, ha megvan az eredmény vagy invalid az input.A programozás egy elég rugalmas dolog, de vannak alap szabályok amkket a saját érdekedben be kell tartanod.
Ha 3 hónap múlva ránézel erre a kódra azt sem fogod tudni mit csinál, mert olvashatatlan.
Nincs olyan, hogyha kedved tartja akkor 5000 sor egy fájl.
Ha van egy tapasztalt főnököd, és rendszeres code review, akkor ezt nem engedi be a rendszerbe, mert, ha te felmondasz, nincs ember aki ezt tovább viszi, újraírni pedig rengeteg pénz és idő a cégnek.Rövid, beszédes nevű függvények, max 20-30 sor, és a kódbázis legyen feldarabolva külön fájlokra, max 150 sor per fájl.
Ezek a számok nem szentírás, de az 5000 soros fájl az elfogadhatatlan.Ha tényleg segítséget kérsz, akkor vegyél vissza ebből a próféta stílusból, mert így nem fogsz messzire jutni.
-
instantwater
addikt
Igen, gyorsítót .
Ha sok ciklussal bíbelődsz, akkor ezek a sok ciklusok leterhelik a proceszort . Ha ki tudod találni, hogy hogyan nyúlj bele ezekbe a ciklusokba, akkor esetleg jóval gyorsabb futást érhetsz el, de nem mindig van ilyen szerencséd .
Megosztanád esetleg velünk is ezeket a gyorsítós tippeket? Kódrészletre gondolok.
Milyen volt, milyen lett?
Mindannyian tanulhatnánk belőle. -
instantwater
addikt
- a szamlal function üres, nem csinál semmit sem, így undefined lesz JS oldalon a valami.
- az extra // bezavarhat html parseoláskor (bár a modern böngészők tudnak vele együtt élni)
- a return $num; okozhatja a furcsa viselkedést, ott egy ilyen kellene, hogy helyes legyen:echo 'return '. $num . ';' ;így a szamol helyes értékkel térne vissza és később nem kellene az echo $numVak vezet világtalant.
Ne akard, hogy ppht akarjon futtatni a böngészőben.
Az nem fog menni. -
instantwater
addikt
Megoldódott a lassúság . Gyorsítót tettem bele, ami "IF Else" -ékből áll, nem bonyolult, de összetett kódrészlet . Most legalább nem kell funktorokkal kínlódnom miata egy jóideig . Egyikőtöknek se jutott eszébe javasolni nekem, pedig profik vagytok . Nem baj, mert akkor én legelább ügyes vagyok .
-
instantwater
addikt
Sajnos nem működik még, pedig adtam az if előtt kezdőértéket a $num-nak, meg függvényt is létrehoztam. Most a JS függvényen belüli PHP-zés nem tetszik valamiért a programnak. Így néz ki most a kódom:
<html>
<head>
<title>Fájlkezelő</title>
</head>
<body>
<script type="text/javascript">
function szamlal() {
<?php
$File = 'adat.txt'; // A számláló file neve
$num=0;
if (file_exists($File)) // Létezik a file?
{
$fp = fopen($File,"r"); // Megnyitjuk olvasásra
$num = fread($fp, filesize($File)); // Beolvassuk a tartalmát a $num változóba.
fclose($fp); // Zárjuk a filet.
$num=$num+1; // A változó értékét megnöveljük
$fp = fopen($File,"w"); // Megnyitjuk ugyanazt a filet, de most írásra
fwrite($fp, $num, 10); // Kiírjuk a változó értékét.
fclose($fp); // Zárjuk a fájlt
return $num;
}
?>
};
//<script type="text/javascript">
valami = szamlal();//'<?php echo $num ?>'; //Ha elhagyom az idézőjeleket, UNEXPECTED TOKEN hiba lesz a konzolban, ha nem, akkor meg kiír mindent közte!!!
alert(valami);
</script>
</body>
</html>Kevered a szezont a fazonnal.
Az egész szamlal() függvény legyen benne a PHP tagékben, és kiiíratéskor is php tagen belül echozd a függvény hívást, hiszen nincs többé $num változód a függvényen kívül.
A függvény fogja visszaadni a kívánt számot. -
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
Fog működni, lehet mixelni.
A PHP parser csak a php tagok közti részt futtatja, a többit plain textként kezeli.Vannak esetek amikor szerver oldalról kell értékeket átadnod a kliensnek még mielőtt a JS elkezdene futni, hogy ezzel inicializálj bizonyos állapotokat.
Tehát ha ő alertelni akarja a szerveroldali számlálóját akkor ez a megoldás.
Persze szebb lenne egy APIt hívni vagy legalább templating enginet használni a HTML generáláshoz.
Viszont, ha csak egy globális számláló kiiratása a cél, akkor elég lenne kiechozni a bodyba, vagy templatevel kiírni a megfelelő helyre, nem kell API hívás, mert az csak lassítja a betöltődést.
-
instantwater
addikt
Értem.
Azért nem írja ki, mert a $num változót az if szkópján belül deklarálod.
Tegyél egy $num=0 értékadást az if elé, így elérhető lesz az ifen kívülről is.De ha rám hallgatsz, becsomagolod az egészet egy szamlal() függvénybe, ami elvégzi a kívánt műveletet, majd a végén visszaadja a $num értékét.
Ezután csak meg kell hívnod a.függvényed ahol számlálni akarsz, esetedben a javascript tagon belül, és így nem kell aggódnod a változó szkópok miatt, és a globális névteret sem szennyezed be.
Tényleg el kellene döntened, hogy user szintű vagy globális számlálót akarsz, mert a jelenlegi megvalósítás az egy globális számlálót valósít meg, és az összes usered ugyanazt a számlálót fogja növelni.
Persze, ha ez egy látogató számláló akkor ez a kívánt viselkedés.
Miért van szükséged javascriptre?
Ezt az értéket simán kiírhatnád a bodyba is PHPvel.Bocsi a hiányzó formázásért, telefonról vagyok.
-
instantwater
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném megcsinálni egy honlappal, hogy bizonyos dolgokat lehessen a Tetszik/Nem tetszik gombokkal értékelni. Ezek képek lennének, amikre kattintva a tetszik vagy a nemtetszik változók értéke növelődik.
Ezt JS-ben nem nehéz beállítani, de valahogy tárolni is kéne ezen adatokat, hogy ne vesszenek el, és a következő látogatáskor is láthatók legyenek a legutóbbi állapotok.
Ehhez egy .txt állományba menteném le a változók értékeit, tehát csupán két számot.
Ezt viszont úgy tűnik, a sima JS nem tudja megoldani, kell tehát némi PHP-s kiegészítés is hozzá.
igen ám, de akkor meg tudnom kellene, hogy a változókat hogyan lehet ide-oda "dobálni" JS és PHP között. Na, ez az, ami sajnos nem megy.
Írtam, pontosabban összeollóztam egy kis példaprogramot a világhálóról kipuskázott példák alapján, de ez sem működik.
Íme a kód:<html><head><title>Fájlkezelő</title></head><body><?php$File = 'adat.txt'; // A számláló file neveif (file_exists($File)) // Létezik a file?{$fp = fopen($File,"r"); // Megnyitjuk olvasásra$num = fread($fp, filesize($File)); // Beolvassuk a tartalmát a $num változóba.fclose($fp); // Zárjuk a filet.$num=$num+1; // A változó értékét megnöveljük$fp = fopen($File,"w"); // Megnyitjuk ugyanazt a filet, de most írásrafwrite($fp, $num, 10); // Kiírjuk a változó értékét.fclose($fp); // Zárjuk a fájlt}?><script type="text/javascript">var valami = <?php echo $num ?>; //Ha elhagyom az idézőjeleket, UNEXPECTED TOKEN hiba lesz a konzolban, ha nem, akkor meg kiír mindent közte!!!//alert(valami);</script></body></html>Mit jelent az, hogy nem működik?
Nem ír fájlba, nem számol, hibát ad, nem írja ki a JS amit szeretnél?Ha csak a kliensnek a saját számlálóját kell kezelni akkor JSsel cookieba vagy local storagebe el tudod menteni.
Ha kell a szerveren is az adat akkor marad amit csináltál, bár célszerű lenne MySQLbe tenni az adatot, illetve ez nem a PHP topik.
-
instantwater
addikt
Rossz az irány.
Ha iframebe teszed be, akkor nem tudod kontrollálni mi töltődjön be. Be fog töltődni az egész oldal.Ezért javasoltam a Fetch APIt, vagy Axiost, és JQueryt parsoláshoz, de így is elég lassú lesz, és feleslegesen fog letölteni a böngésző több kilobájtnyi HTMLt.
Javasolnám, hogy keress valami exchange rate APIt, ahonnan a árfolyamot gyorsan és egyszerűen meg tudod kapni.
Amit te akarsz az már a web scraping témakör ami nehézkes, macerás, és nem hatékony.
Aureal
Igazából jqueryvel is lekérheted a tartalmat, nem is kell Axios.
-
instantwater
addikt
Igen, "buliból" csinálom a JS script-emet . De ha készen lesz, szeretném hasznosítani, mert azért nem vagyok bolond, hogy ne legyek ilyen durva magamhoz, nem vagyok már anyira naív mint régebben .
Az előző 150 oldalas script-hez támogatókat keresek, de eddig senki se méltatott válasz e_mail-ra . Az a rossz benne, hogy a várakozásal töltött idő, pénzkidobás az ablakon .
#7478 at még mindig javaslom.
"Pénzkidobás"?
Ha van pénz a projektben miért nem működik?
Vegyél fel programozókat, hirdess, marketig, projekt management...Amúgy bármilyen jó ötlet, egy "150 oldalas" kód nem karbantartható, és egy nagy büdös delete gombot érdemel.
Egy fájl ne legyen több 150 sornál.
És egy függvény sem mondjuk 20 sornál.
Darabold fel, úgy karbantarthatóbb. -
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
A webtechnológiákhoz nem értek. A szakkifejezésekhez mint a node.js, fetch api és társai utána kell néznem mi az és mire jó.
De egy egyszerű példának itt ez az oldal [link] és erről egy iframebe beágyazva pl. meg akarom oldani, hogy csak a valuta árfolyamok blokkot jelenítse meg a tesztoldalam.
Ehhez pl. el kéne érnem az oldal forrásában az exchange_widget_4941 id-jű div-et és alosztályait feldolgozásra. Vmi ilyesmi...Rossz az irány.
Ha iframebe teszed be, akkor nem tudod kontrollálni mi töltődjön be. Be fog töltődni az egész oldal.Ezért javasoltam a Fetch APIt, vagy Axiost, és JQueryt parsoláshoz, de így is elég lassú lesz, és feleslegesen fog letölteni a böngésző több kilobájtnyi HTMLt.
Javasolnám, hogy keress valami exchange rate APIt, ahonnan a árfolyamot gyorsan és egyszerűen meg tudod kapni.
Amit te akarsz az már a web scraping témakör ami nehézkes, macerás, és nem hatékony.
-
instantwater
addikt
Jó kedvem van; épen egy másik JS programocskát írok, 45 oldal program 40 sor/oldal és 60 oldal tartalom{adat}, de közel sincs befejezve . A program elégé bonyolultra sikeredett, de a tartalom aránylag egyszerű .
Az a problémám vele, hogy egy csomó hivatkozást generál fordítás közben, ami rengeteg nem túl mélyen ágyazott cikluson fut keresztül, és emiat a tartalmat nem tudom növelni ennek a kb. 100 szorosára, mert elviselhetetlenül lassú lenne a laptoopomon .
Mit tehetnék ?
Ti ilyenkor mit szoktatok tenni ?
Kezdd apróbb részekre és több fájlra darabolással, így könnyebben megtalálod a kérdéses részt.
Ha konkrét kérdésed van, töltsd fel a kódot github gistre, pastebinre vagy codesandbox és társaira és küldd a linket.
-
instantwater
addikt
"Ha csak a HTML kódot akarod, akkor nyomj egy tetszoleges oldalon egy jobbklikket és View Page Source vagy Inspect "
Hát ez JS ismeret nélkül is nyilván egyértelmű, de mint említettem, nem akarom hogy a böngi ehhez betöltse előbb az oldalt.
"Ha válaszolsz a legeslegelső kérdésemre, akkor többet tudunk segíteni."
Írtam, hogy a w3schoolon próbálgatok példákat + saját ötleteket nyilván, de nem vagyok webmester és programozó, nem értek a webtechnológiákhoz, egyszerűen csak érdeklődöm a témában és szeretnék bizonyos dolgokat megoldani elképzelés szerint...
Az alap gond tehát itt keresendő, nem tudom mivel mit és hogyan lehet, mik a határok és korlátok. Ezért jövök egy fórumra érdeklődni és nem íratkozok be 100 ezrekért egy suliba, mert az nem éri meg és olyan mélységig nem is érdekelne + nem ezzel akarok foglalkozni és pénzt keresni. Viszont mindig azt kapja az ember általában, hogy miért nem érdeklődik, kérdez és jár utána, hisz sokan hasonlóan már eljutottak komoly webtervezői státuszba is. Nekem elég csak pár egyszerű dolog, nem török a magaslatokba. Ennyi. Ha tetszik ilyen egy a témában félművelt érdeklődő.Semmi gond azzal, ha itt kérdezel, hiszen ez a JavaScript topik, jó helyen vagy.
Én is így kezdtem, sok évvel ezelőtt, lenyírtam agyilag jópár fórumtársat egy másik fórumon mire megértették, hogy mit is akarok, hiszen én magam sem tudtam igazán.
W3school az "elmegy" kategória.
Ha elakadtál egy kóddal, nyugodtan illeszd be, vagy, ha hosszú akkor linkeld pastebinről vagy gist.github.com ról.
Ha elméleti kérdésed van, akkor kérlek írd le pontosan, hogy mit szeretnél csinálni, hol, hogyan, meddig jutottál, mi a végcél, hátha van egyszerűbb megoldás is, mint amerre elindultál.
Ha van egy meglévő oldalad akkor a fetch API minden modern böngészőben benne van, azzal tudsz lekéréseket indítani, nem kell külön betölteni semmilyen kliens könyvtárat.
Javaslom a böngésződben a fejlesztői konzol használatát, ott egyből ki is tudod próbálni a kódokat, vagy codesandbox, codepen és hasonló online oldalakat is használhatsz, itt el tudod menteni a kódodat, és tudod linkelni ide, ha segítséget kérsz.
Tehát akkor most kérlek írd le, hogy honnan próbálsz lekéréseket indítani, nézz utána a fetch apinak, és azt is írd le, hogy milyen oldalt próbálsz lekérni.
Googleban támpont lehet mondjuk egy "ajax fetch" keresés.
Értjük, hogy le akarsz kérni HTML tartalmat egy másik oldalról, de nem tudjuk milyen környezetben próbálkozol, meddig jutottál, mit tudsz, mit nem tudsz, mit próbáltál, mit nem, mi az amit le akarsz kérni...
Ha nem ragaszkodsz mindenáron a böngészős környezethez, akkor Node.jsben sokkal nagyobb szabadsággal dolgozhatsz. Bármit, bármikor, bárhonnan lekérhetsz, feldolgozhatsz, nincsenek böngészős szigorítások, CORS és társai.
Azért is jó lenne tudni, hogy mit és honnan akarsz lekérni, mert lehet, hogy van egy JSON REST APIjuk, és nem kell a HTML parsolással bohóckodnod.
-
instantwater
addikt
" egy weboldalt nem akarom, hogy minden sallangjával képekkel stb. betöltsön a böngi, hanem csak arra lennék kíváncsi hogy a html forráskódot kapjam meg"
"akár egy iframebe vagy tömbbe, nem tudom. Csak próbálkozgatok a w3schoolon dolgokkal és láttam hogy js-el lehet a html sourceben is dolgozni, lekérdezni stb."
Ebben mi nem egyértelmű? Ki akart itt C#-ot emlegetni pl, pláne powershellt amit azt se tudom mi?

Ha válaszolsz a legeslegelső kérdésemre, akkor többet tudunk segíteni.
Tehát van egy saját weboldalad amin meg akarsz jeleníteni olyan adatot ami egy másik weboldalon elérhető, de nem akarod letölteni a másik oldal kapcsolódó fájljait, csak a HTMLt.
Értem én, csak a CORS és más finomságok miatt ez nem mindig járható út tisztán böngészőből, de próbáld ki, hogy mit enged a forrás szervere.
-
instantwater
addikt
Az az igazság, hogy annyira suta volt a kérdés, hogy a válasz is az lett. Megoldható? Igen. Egyébként pár sor kóddal megoldható (tippre, akár egy sorral is, pl. powershellel ennyi:
Invoke-WebRequest -Uri "http://prohardver.hu"). Aztán, hogy milyen nyelven, milyen formában, hogy fogod megoldani, honnan tudjam mihez értesz? NodeJs, PHP, C# bármilyen nyelv megfelel erre. Aztán ha megvan a letöltött html stringként, akkor már csak parseolni kell valamivel.Több mint valószínű, hogy böngészőben akar más URLt letölteni és abból adatot kinyerni.
Ami messze nem ideális és a CORS is közbeszólhat. -
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
-
instantwater
addikt
na kozben osszehekkeltem, mukodik ahogy szeretnem csak az a baj, hogy most nem tudom a vue keretein belul tartani. eddig v-if, v-else modon volt a komponensek megjelenitese, viszont most orokre a tolto komponenst mutatna, mert a kepek addig nem loadolnak mig nem visiblek
megoldaskent a loader v-ifelve maradt, a rendes komponens viszont styleban kapott egy hiddent amig be nem toltott az osszes kep, amire amugy van nativ html event mint kiderult 
A képek onLoad eseményére tegyél egy event handlert, ami mondjuk frissít egy countert vagy egy tömbbe beírja, hogy melyik kép töltődött be, és ha elérted a kívánt állapotot (minden kép betöltődött), akkor kapcsold ki a loading statet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Használt 1TB NVME SSD-k - frissítve: 04.11
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung Odyssey G7 S28BG702EP IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- ÚJ Lenovo LOQ Intel Core i7-13650HX, 32GB, 1TB, RTX 5060(8GB), FHD 144Hz
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Neo A3404 A18 Pro 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

melyik evben elnek ezek ahol az api dokumentaciot le kell tolteni!! Meg ha egy swagger.yaml-t kene letolteni azt mondom, hogy az oke..na mindegy. Mondanom sem kell ennel a pontnal annyira nem erdekelt, hogy le is toltsem