- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Egy korszak vége
- Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Gurulunk, WAZE?!
Aktív témák
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Milyen parancsokat lehet magyarul kiadni a diktálónak még azon kívül hogy "pont" "vessző" "kérdőjel", etc? Van valahol erről egy lista? Pl üzenet elküldése esetleg - bár mivel ez a billentyűzet része gondolom nem "lát ki" belőle és csak olyat lehet csinálni amit azzal is lehet.
Válasz: A diktálásnál nem parancsokat adsz ki, hanem csak szöveget diktálsz a pötyögés helyett.
Magyar listát nem találtam, de angolul az alábbiakat:"New line" (Move to the next line)
"New paragraph" (Start a new paragraph)
"Cap" (Capitalise the next word)
"Caps on" ... "caps off" (Capitalise a section of text)
"All caps" (Make the next word all uppercase)
"All caps on" ... "all caps off" (Make part of what you say uppercase)
"No caps" (Make the next word lowercase)
"No caps on" ... "no caps off" (Make sure part of what you say is all lowercase)
"Space bar" (Prevent a hyphen from appearing in a normally hyphenated word)
"No space" (Prevent a space between words)
"No space on" ... "no space off" (Prevent a section of text from having spaces between words)
"Period" or "full stop" (Place a "."at the end of a sentence)
"Dot"
"Point"
"Ellipsis" or "dot dot dot"
"Comma"
"Double comma"
"Quote" or "quotation mark"
"Quote ... end quote" or "quote ... close quote" (Place quotes around a section of text)
"Apostrophe"
"Exclamation point"
"Inverted exclamation point"
"Question mark"
"Inverted question mark"
"Ampersand"
"Asterisk"
"Open parenthesis"
"Close parenthesis"
"Open bracket"
"Close bracket"
"Open brace"
"Close brace"
"Dash"
"Hyphen"
"Em dash"
"Underscore"
"Percent sign"
"Copyright sign"
"Registered sign"
"Section sign"
"Dollar sign"
"Cent sign"
"Euro sign"
"Yen sign"
"Degree sign"
"Caret"
"At sign"
"Pound sterling sign"
"Pound sign"
"Greater than sign"
"Less than sign"
"Forward slash"
"Back slash"
"Smiley" or "smiley face" or "smile face"
"Frowny" or "frowny face" or "frown face"
"Winky" or "winky face" or "wink face"
"E.g." (pronounced as "e g")
"i.e." (pronounced as "i e")#dictation
-
Oldman2
Topikgazda
Hangerőszabályozás Shortcuts/Rutinok alól
Ha a „Settings\Sounds\Ringtone & Alerts” nincs beállítva, hogy a hangerő fix és a fizikai gombok csak a média hangerőre vonatkoznak, akkor lehet Shortcuts parancsot csinálni , pl. „Set volume (ringtone) 5%”, és a parancs párját szundi végén vissza pl. 80% és lehet akár automatizálást is csinálni rá, vagy akár fókuszhoz is kötni. Tehát lehet fizikai gombokkal és szoftveresen is, de sajnos azt nem egyszerre.
#shortcuts
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hány mikrofon van egy iPhone-ban és ezek hol helyezkednek el?
Válasz: az összes mostani iPhone-ban 4 mikrofon van.https://www.simplymac.com/iphone/where-are-microphones-located-on-iphone
#microphone
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Beállítások/Settings-ben az akku a töltést néha nem az alap zöld szinten jeleníti meg, hanem narancs szinten. Mitől függ, mit jelent?
Válasz: A sárga az a narancs szerintem, és akkor látod így amikor az alacsony töltöttségű mód van bekapcsolva. Ha töltés közben látod, pl. éjjel, akkor ez jelzi hogy aktív az optimalizált töltés.
#accu
-
Oldman2
Topikgazda
iOS 16 óta 200 db Locksreen lehet
#lockscreen
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Az autocorrect egy bughalmaz… hiába ikszelem ki, visszadobja a javasolt helytelen szót.
Válasz: Kicsit máshogy működik az autocorrect. Ne az X-re bökj rá ha felkínálja a szót, hanem magára a szóra koppints. Így nem fogja kicserélni még a szóköz lenyomása után sem.
#autocorrect
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: a Mail app nem küld értesítést .. látom a piros számot az app mellett de nem csipog és az értesítési sorban sem jelenik meg… a beállítások szerint az értesítések engedélyezve vannak.
Válasz:
Settings —► Notifications —► Mail (görgess legalulra) —► Customize
Itt állítsd be a jelzéseket és rendben működni fog. [kép]
És igen, igazad van , jól eldugták. Én is csak azért bukkantam rá, mert kíváncsi voltam és nézegettem a menüt.#notification
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A telefonon a kijelző kinagyításra került és nem tudunk rajta semmit csinálni.
A kikapcsolást próbáltuk, de a kikapcsoló is egész képernyőn jelenik meg, így nem lehet oldalra elhúzni a kikapcsoláshoz. Hogyan tudjuk újraindítani, kikapcsolni a telefont? Van rá valami mód, vagy meg kell várni még lemerül? 14ProVálasz: A kijelző nagyítása úgy történik, hogy 3 ujjal (egyszerre) kell dupla koppintást végezni. Ugyanígy lehet visszavonni is.
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Valahogy eltudom-e tüntetni a zárolási képernyőről a lejátszás vezérlők fölül a nagy képet, ahol albumok vagy podcastok borítóképei meg ilyenek szoktak lenni?
Csak annyit szeretnék, hogy a lejátszás vezérlők maradjanak a képernyőn, de az istenért sem találom a megoldást rá.Így nem látom a Widget-eket, amit folyamatosan használok a telefonba való belépés nélkül is. Különösen idegesít, hogy Always On kijelzőt használva is ott van, hiába kapcsoltam ki a háttérkép és az értesítések megjelenítését zárolt képernyőn.
Válasz: Koppints az albumborító képre és le fogja tenni kicsibe.
Mindig az utoljára beállított állapotban fog a továbbiakban megjelenni.
#lockscreen
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: egy „véletlen” vagy akár direkt törölt gyári Fókuszmód visszaállítható valahogy?
Válasz: Vissza, Új fókusz létrehozásánál ott van a törölt gyári ugyanúgy.
#focus
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A WiFi jelszó QR kódos továbbítására van valami módszer?
Válasz: A Parancsok/Shortcuts tud ilyet.
#wifi #qr
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A kijelző fényerejét hol lehet beállítani, hogy automatikusan változzon?
Válasz: Beállítások —► Kisegítő lehetőségek —► Kijelző és szövegméret —► Automatikus fényerő
Hülyébb helyre nem is dughattak volna egy ilyen funkciót…
Ha kézzel belenyúlunk a fényerőbe a Vezérlőközpontban, akkor azt állíthatjuk be, hogy hasonló fényviszonynál legközelebb mennyire tolja fel vagy vegye le a fényerőt. Így lehet kalibrálni az automata fényerő állítást. Így tanul a telefon.
#brightness
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Azt hol tudom beállítani, hogy a GMail app ne szemetelje tele a kontakt listát e-mail címekkel?
Válasz: E szál harmadik hozzászólásában a megoldás.
#google #contacts
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Videófelvételt készítettem, ami botrányos képminőségű lett. De nem mindenhol! A felvétel készítése közben zoomoltam is, de csak minimálisan. Úgy tűnik a zoomolással függ össze a dolog, anélkül nincs gond, egy régebbi videó, amin nem zoomoltam, tökéletes lett. Tegnap készítettem 3 videót, sajnos mindet ki kell dobni, pedig fontos lett volna. Csak néhol normális a kép, a java minősíthetetlen. 1080p HD/30fps a beállítás, kompatibilis módban. Mi lehet ennek az oka?
Válasz: A kamera beállításokban van rá lehetőség, hogy zárold a kamerák közti váltást. Lehet nem a legideálisabb kamerát használja a feladatra. Arra tippelek, hogy átváltott egy másik kamerára, ami nem bírja a kevés fényt és még digitális zoom is van rajta.
Beállítások —► Kamera —► Videó rögzítése
Itt alul van egy Kamera zárolása opció. Már XS Max-on is ott van iOS 16.7.2 alatt:
#camera
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: nem tudok belépni a Beállítások —► Apple ID —► iCloud+ —► Média és vásárlások almenübe. Tud valaki segíteni, hogy mi lehet ennek az oka? Ott van a monogramom, a nevem, de halvány szürkén. Az iCloud-ba be tudok lépni egyébként.
Válasz:
1. Ezek közül megkaptad-e korábban valamelyik üzenetet?
[Ha az Apple ID azonosító zárolva van, vagy le lett tiltva]
2. Ha a fiók nincs letiltva, akkor
Ha az Apple ID azonosító szürkén jelenik meg a Beállításokban
#icloud #appleid
-
Oldman2
Topikgazda
Shortcuts/Rutinok tippek kezdőknek és haladóknak:
Shortcuts on MacRumors
Shortcuts on Reddit
ShortcutsGallery#shortcuts
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Készíthető-e olyan Shortcuts Rutin, amivel a már elkészült HEIC formátumú fotók JPG formátumra konvertálhatók?
Válasz: Igen.
https://techphotoguy.com/convert-heic-to-jpg-ios-shortcut/
#heic #shortcuts
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Két AppleID között, hogy lehet telefonszámot mozgatni?
Válasz: Belépsz az adott kontaktba és ott kiválasztod a „Kontakmegosztás” opciót. Utána szabadon választhatsz az AirDrop, E-mail és Üzenetek között, hogy miként kívánod elvégezni. Saját szám átadására pedig ott a NameDrop.
Ha pedig két iCloud fiók közötti mozgatás a téma, akkor ez a lehetőség van:
Kontaktok importálása, exportálása vagy nyomtatása az iCloud.com webhelyen
#contacts #airdrop #namedrop
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Töröltem a régi iCloud mentést, Fotók nincsenek szinkronizálva az iCloudba. Túl sok a következő iCloud mentés mérete. Ki- és bejelentkeztem az iCloud-ba hátha...
Nem értem mi foglal annyi helyet a következő iCloud mentés előrejelzett méreténél!?Válasz: Ha az iCloud Photos ki van kapcsolva, akkor az iCloud Backup része lesz az összes fotó és videó.
Az adott esetben az iMessage üzenetek mentése nem volt bekapcsolva.
#backup #icloud #photos
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Szeretném beállítani, hogy a billentyűzetnek ne legyen hangja. Akár Messenger akár SMS írása közben. A célom az lenne, hogy a teló minden hangja néma legyen, csak a telefonhívás csörögjön. Ki van iktatva a Messenger beállításaiban a hang, a 'rendes' hangbeállításoknál is. Mégis klattyog. Ha némára állítom a telót, akkor meg nem engedi a hívások csengését állítani.
Válasz:
Beállítások —► Hangok és haptikus —► Billentyűzet visszajelzése
#keyboard #mute
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Régebbi készülékeken a fizikai némító gomb állapota valahol a kijelzőn megjelenik?
Válasz: Régebbi készüléken nincs semmilyen visszajelzés a képernyőn.
Az Action Button-nal rendelkező újabb telefonok esetében (15 Pro és Pro Max) esetében az óra mellett megjelenik egy a kis harang áthúzva.
#mute
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ha két különböző szolgáltató telefonszámát használom egyszerre egy Apple ID-vel, az nem kavar be egy idő után FaceTime / iMessage alkalmazásokban?
Válasz: Be tudod állítani az iMessage/FaceTime-hoz melyiket használja, akár többet is.
Beállítások —► FaceTime —► Ön itt érhető el FaceTime hívásokkal
#facetime #imessage
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: iPhone-on meg lehet valahogy csinálni azt, hogy egy személyes üzenet legyen látható folyamatosan a zárolt képernyőn, mint ahogy Macbook-on?
A cél az lenne, hogy egy elveszett telefon megtalálója láthassa a nevet, telefonszámot, ha vissza akarja adni.Válasz: Alapból nem. De ha pl. Elveszett módba rakod a Find My-on keresztül, akkor ott tudsz megadni üzenetet.
Az Any Text app segíthet ebben. Tíz Widget-et biztosít, és akár a Parancsok/Shortcuts appból is vezérelhető (Get/Set Colors/Text) A Lock Screen-re is kitehetőek a Widget-ek.
#lostmode #3rd #shortcuts
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Vezérlőközpontban a hangerő csúszka mire való? Beállítom az oldalsó gombokkal a hívásjelzés (meg minden jelzés) hangerejét, akkor mit állítok ott? Mert a próbáim alapján semmire nincs hatással… a Media hangerő lehet?
Válasz: A hangerő kezelésére való. Lehet fizikai gombokkal, lehet a Vezérlőközpontból a csúszkával szabályozni. A Beállításokban össze lehet kapcsolni a fizikai gombokra a Csengetési és Média hangerőt, van aki ezt külön tartja, kinek hogy tetszik.
A fizikai gomb Fix lépésekben állítja a hangerőt, a Vezérlőközpont szoftveres csúszkájával finomabb lépésekben is lehet.#volume
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Most cserélték a készüléket Apple Care+ jóvoltából, és meglepve tapasztalom, hogy a régi Apple Care eltűnt. Pedig úgy szól a szerződés, hogy egy évben kétszer lehet javíttatni vagy cseréltetni a készüléket. Vagy én tudom rosszul?
Időközben megtaláltam egy bejegyzést az Apple oldalán.
Ha cserekészüléket kap
Ha javítás helyett cserekészüléket kap, a csomagját automatikusan átírjuk új készülékére. Ha nincs lehetőség a szerződés átruházására, egyéb lehetőségeket ajánlunk fel.https://support.apple.com/hu-hu/111801
#applecare
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A térképet csak offline szeretném használni. Mit kell letölteni ehhez?
Válasz: Az iOS 16 verzió óta elérhető az offline üzemmód az Apple Térképben.
A HERE WeGo Maps & Navigation letölthető országonként.
A Google Maps megy offline is.
A HERE iOS 13-at vagy újabbat, a Google Maps iOS 14.0-et vagy újabbat igényel.
A Google Maps csak egy ideig tárolja a letöltött térképet, kellhet neki kis adat „bejelentkezni” (úgy mint a Spotify, Apple Music esetében, ahol hiába töltesz le zenét offline hallgatásra, a hozzáféréshez be is kell csekkolni az appnak havi egyszer, hogy érvényes-e) és ahhoz adat kell.
A HERE esetében fix, ha egyszer letöltöd adott ország térképét az úgy is marad.
Fontos, hogy offline módban nem működik rajta a Tömegközlekedés fül: [HERE], ez a Google Maps-nál sincs benne.Lényeg, hogy utazás előtt tesztelni kell, ne akkor érjen meglepetés.
#maps #offline #google
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hogyan tudok úgy fotózni, hogy a pontos dátum és idő is rajta legyen a fotón, mint egy vízjel. Csak 3rd party szoftverrel? Ha igen melyik legjobb/legegyszerűbb?
Válasz: Csak 3rd party app tudja ezt, nálam a DateStamper vált be.
Tudsz vele fotót készíteni, illetve a korábban készített képekre is rá tudja tenni az időt/dátumot.
#Photo
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ha vásároltam egy alkalmazást, ami végül nem jött be, vissza tudom-e kérni az árát?
Válasz: Vedd meg nyugodtan. Ha pedig nem tetszik 14 napig visszakérheted az árát.
https://support.apple.com/hu-hu/118223
https://reportaproblem.apple.com/
Arra érdemes figyelni, hogy ez a visszatérítés kérés ne legyen túlzottan rendszeres, mert egy idő után az Apple esetleg megtagadhatja a kérést.
#change
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Lidar funkciót hogyan tudnám kihasználni?
A szobát akarnám beszkennelni vele, azt hittem alapból lesz hozzá valami app, de nemigen találom, szóval esetleg valaki tudna hozzá ingyenes appot ajánlani?
Válasz: Polycam - LiDAR & 3D Scanner
#Lidar
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Előfizettem az Apple Musicra, hogyan tudok zeneszámokat letölteni? Illetve azt megtaláltam, egy számot letöltöttem, de többnél nem jelent meg az opció. Majd néhány óra elteltével még egyet sikerült, a többinél ismételten nincs meg a lehetőség.
Rossz helyen próbálkozok?Válasz: WiFi? A Library-hez hozzá van adva? Kell előbb a Library. Legalábbis úgy látom csak olyankor jön elő a lehetőség. A 3 pöttyös menüben ott a download:
De nem csak Wi-Fi-n lehet, a Zene (Music) beállításai között van opció a mobilnetre is.
#Music
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
11 mód a telefonhívás bontására iPhone-on. [link]
#phone
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Mit kell tenni ahhoz, hogy ha a csengőhang hangereje hangosra van állítva, akkor az ébresztés hangerejétől ne kapjak szívrohamot? Tehát az sokkal halkabb legyen...
Válasz: A csengetési hangerőt és a jelzések hangerejét szét lehet választani.
Beállítások —► Hangok és haptikus jelzések —► Állítás a gombokkal
Settings —► Sounds & Haptics —► Change with Buttons#change
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: iPhone XR esetében a Lokátoron belül Airtag keresése helyett Útvonaltervek gomb van. Arre van megoldás, hogy Keresés legyen?
Válasz: Az XR-ben nincs Ultrawide Band chip, azért nincs keresés.
Az csak iPhone 11 óta van.#Locator #AirTag
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A készüléken lévő fizikai némító kapcsoló funkciója felülírható-e valahogyan?
Válasz: Van egy lehetőség, amikor szoftveresen felülírható a Némítás gomb funkciója: ha az Assistive Touch-ban a választható gombok egyikének a némítást választod.
#Mute
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
iOS 17-18 kívánságlista
Settings menüt gatyába ráznák
3 pötty menü és Share menü közül mikor mi melyikben érhető el
(néha olyan zsúfolt és hosszú, hogy ki se fér)
A Spotlight tényleg keressen rá mindenre
Az app beállításai az adott appban is legyenek ott
A Passwords legyen külön app
VPN, Private Relay, Hide My Email gyorsan egy helyen
App ikon hosszú nyomás menüt testre szabni
App Library: kategorizálás, megjelenés nézet csoport vagy ABC lista szerint
Az iOS 16 rossz amit változtatott értesítésnél, háttérkép beállításnál
Photos kategorizálás opciók: szétválasztani a képeket típusonkéntWidget opciók is jól jönnének: pl. Photos widget-nek nem lehet megadni egy albumot, és önmagában az vicc 10 évvel ezelőtti Windows Phone Live Tiles után, ha kiraksz egy közepes widgetet, de később inkább szélesre váltanád, akkor nem lehet módosítani, hanem töröld a közepest és add hozzá a szélest. Today View nézetben nincs widget aláírás, főképernyőn van és nem lehet kikapcsolni sajnos. Jó lenne főképernyő elrendezéseket is elmenteni vagy mint régen számítógépen is szerkeszteni.
Biztonság: aktuális Apple ID jelszó megadása nélkül ne lehessen jelszót változtatni, az nem jó most Passcode gyakorlatilag erősebb státuszban van, amit gyakran nyilvános helyen kénytelen vagy megadni és kifigyelhető, videózható. Plusz opció telefon kikapcsolásához Face/Touch ID kérés.
Guest/kids mode: ne a kisegítő lehetőség Guided access módszerrel kelljen szerencsétlenkedni, hanem legyen egyszerű gyors lehetőség arra, ha a gyereknek odaadod mesét nézni, mást ne tudjon csinálni.#change
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy a MAC-en tárolt fotókat, amik nem az enyémek, hogyan tudom átrakni iPhonra?
A fotókat nem szeretném a saját fotókönyvtárammal keverni. Windows alatt esetleg?
Olyan megoldást keresek, ami az iCloud használata nélkül működik. A telefon egy ismerősé, Samsungról váltott i14-re. Arról kellenek a fotók/videók (kb. 26GB). A Samsungról már át tettem egy PC-re fotókat/videókat, az i14-re szeretném átvinni őket, hogy meglegyenek neki!
Válasz: Akkor kábellel bemásolás a Fotók appba vagy a telefon saját tárhelyére és dokumentumkezelő.Windows-ra feltenni a 3uTools-t, az i14-re a Pictool alkalmazást.
3uTools —► Photos —► Import PhotosAz i14-en a PicTools appban meg engedélyezed az importot.
#Photo #3rd
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Tudnátok ajánlani olyan app-ot, amely meglévő fényképről a telón tud belőle pdf formátumot készíteni? Lefényképezett papíron kaptam anyagot, ami a fotók mappában van és azt szeretném átalakítani.
Válasz:
1. megoldás:
Kép kiválaszt —► Megosztás —► Könyvek app Kész a PDF!2. megoldás:
A Fájlok/Files-ba átrakod a képeket (a Fotók/Photos-ban a Megosztás/Share alól Save to files), Fájlok-ban kijelölöd a képeket, 3 pötty menü, Create PDF.Kész, ott lesz abban a mappában. Lényeg, hogy nem muszáj telepíteni új appot a feladatra, főleg nem fizetőset, hanem az iOS tudja gyárilag.
3. megoldás:
A Fotók megosztás menüjében is van alul egy Make PDF lehetőség, így akár a Files-ba átrakás lépés ki is hagyható. Tehát fotókban kép kijelölése, megosztás menü Make PDF és onnan emailezhető tovább.4. megoldás:
Kijelölöd a fényképeket —► Megosztás —► Nyomtatás —► belecsippentesz, mintha nagyítanál, és a Megosztáson keresztül elmented PDF-ként.
Share —► Print#PDF
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Milyen nem Apple Watch okosórák használhatóak iPhone mellé, amik jól működnek vele?
Válasz: A következő órák tökéletesen működnek:
Huawei Watch GT
Huawei Watch GT 2 (Értesítések, hívások rendben megjönnek, a hívást fogadhatod is az órán stb. Nekem teljesen bevált és a magyar karaktereket is teljesen korrektül kezeli)
Huawei Watch GT 2 Pro (másfél hét üzemidő lazán megvan)
Huawei Watch GT 3 Pro (tökéletes)
Huawei GT 4 (10 naponta töltöm)
Garmin Venu 3 (lehet telefonálni és megszólítani a Sirit. Üzenetekre válaszolni nem lehet, csak olvasni, illetve néhány egyéb funkciót csak Androidos telefonokkal tudnak)
Garmin Fenix 5x (meg vagyok vele elégedve)
Garmin Fenix 6 Pro (egy Ultra2 mellett)
Garmin Fenix 6 (egy Apple Watch 5 mellett)
Garmin Fenix 6s (hosszú üzemidő, szerintem teljesen jó óra, Apple Watch mellett szuper kirándulós óra)
Amazfit GTR 47 (minden jól működik)
Amazfit Stratos más néven Amazfit Pace 2 (minden funkciója működik. Több éves már, de még a 6-9 napos üzemidő most is megvan folyamatos kapcsolattal)
Xiaomi Redmi Watch 4 (minden jól működik, olyan mint egy Apple Watch)
Polar Vantage M
Lesznek persze eltérések annak függvényében, hogy az óra Android vagy iOS oprendszeres telefonnal van párosítva, valamit az egyik tud, mást meg a másik, de a fő funkciók nyilván mindegyiken működnek.
#Watch
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Van olyan alkalmazás, amivel látom, hogy az akku utolsó 100%-os feltöltésétől számítva mennyi a kijelzőidő? Az akkuadatoknál az utolsó 24 órát látom ami egy tök irreleváns info szerintem.
Válasz: Van, a Beállításokban megtalálod, még app sem kell hozzá.
Képernyőidő a neve. Ez minden éjfélkor nullázza a számlálót.Legegyszerűbb ha éjszakára töltőre teszed a telót, így reggelre az akku 100%-on lesz, míg a Kijelzőidő nulláról indul. (Hacsak éjszaka nem nyomkodod). Aztán este megnézed mennyit merült és mennyi kijelzőidőt használtál.
Fenti megoldás, természetesen csak egy adott napon belül tudja figyelni a dolgokat, mivel éjfélkor nullázódik a Statisztika.
Olyan megoldás, mint Androidon, hogy a legutolsó feltöltéstől folyamatosan mutassa az adatokat, iOS-en jelenleg nincs.
#accu
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Akinek a Location kapcsolgatás a mániája és nem akar Settings almenükbe menni folyton, csinálható Shortcuts/Parancsok a menüről és az kirakható a főképernyőre mint Bookmark:
Új shortcut
add action: URL
az URL címe legyen ez idézőjel nélkül:
”prefs:root=Privacy&path=LOCATION”next action: open URLs
nevezd el, állíts be ikont, rakd ki főképernyőreEgyébként felesleges kikapcsolni, mert csomó kényelmes szolgáltatás feltétele a GPS. Inkább be kell szépen egyenként állítani, melyik app férhet hozzá és azon belül pontos vagy csak általános helyzet.
A VPN és a Passwords URL-je:
prefs:root=General&path=VPN
prefs:root=PASSWORDSÉs itt van a többi: iOS Settings URLs
#shortcuts #settingsurl #vpn #location
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A helymeghatározás ki-bekapcsolását a lehúzható képernyőre ki lehet-e rakni valahogy ? Vagy van valami egyszerűbb módja az elérésének, mint a beállítások menüben bogarászni?
A navi lenne az egyetlen alkalom, amikor a helymeghatározást használnám, ezen kívül nekem teljesen felesleges, hogy aktív legyen. Viszont amikor meg használnám, nem lenne baj, ha létezne valami gyors elérés hozzá.
Válasz: Amennyiben a cél a GPS ki/be kapcsolása, a válasz egyértelműen nincs erre lehetőség.
De minek kéne kikapcsolni generálban a GPS-t? Egy csomó (rendszer) program (is) használja és ha nincs GPS, akkor problémát okoz. Amúgy a programoknál egyesével lehet szabályozni a GPS használatot. Ez olyan, mint feleslegesen ki- és bekapcsolni a WiFi-t, vagy adatforgalmat.
Azt jó tudni, hogy bár bekapcsolt GSM-mel is le tudják követni a mozgást, de GPS-szel azért sokkal könnyebb, és nem mindenki szereti a pillanatnyi helyzetét tudatni, ez is oka lehet a GPS kikapcsolásának.
A SIM kártya és IMEi alapján a készülék helyzetének a meghatározása legalább annyira pontos lehet (kellő adótorony és cellainformáció alapján), mint a GPS.
Kikapcsolt GPS esetében megáll működni a HomeKit, az Automatikus óraállítás, a téli/nyári időszámítás, a Naptár események riasztása, ha van beállítva értesítés induláskor, a Find my szolgáltatás is megáll.
Szóval úgy alapvetően a készülék „okos” része hal meg egy kicsit.
#gps
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: adott egy iPhone 13, és az elmúlt hetekben elkezdte azt, hogy a magyar hálózatra nem csatlakozik. Itt vagyunk Sopronban, ezért elérhető az osztrák torony is, így állandóan az A1 re csatlakozik csak, a magyarra nem.
Kártyacserénél is, ha az enyém kerül bele akkor 1 percig a Vodafone hu-n van, utána már csak az A1. Vissza lett állítva a hálózati beállítások is gyárira, de semmi.
Mikor a párom elment nyaralni nem rég pár napra külföldre tökéletesen működött, csak itthon nem akar menni.A Vodafone -nál sem tudtak semmit mondani, adtak egy új kártyát, de ugyanaz, enyémmel is ugyanaz.
Valaki esetleg hallott már hasonlóról? Mert neten semmi ilyesmi infót nem találok sajnos.
Válasz: Szerintem az A1 kicsit erősebben sugároz, vagy jobban kedveznek a terepviszonyok mint a Vodafone-nak, ezért a telefon átvált rá. Úgy tűnik a Vodafone az A1 romaing partnere is.
Ha ennyire a határon élsz, lehet célszerűbb kikapcsolni az automatikus hálózatválasztást a készüléken és kézire tenni a Vodafone-ra.
Beállítások --► Hálózatválasztás --► Automatikus (ki)
majd ezt követően a listából manuálisan kiválasztani a „vodafone HU” szolgáltatót.
#prov.lock
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Családi megosztás esetén ha a vásárlást is megosztom, akkor tudok olyan családtagot megjelölni akinek a vásárlásait nem tőlem vonja a rendszer?
Példa:
- a feleség tudjon vásárolni appot, ha akar az én kártyám terhére, de anyós már ne.
- vagy az összes családtag vásárlása előtt nekem kelljen jóváhagyni mindent.Vannak ilyen opciók? Bekapcsolás előtt jó lenne tudni.
Vagy ilyenkor gond nélkül költhet a kártyámmal bárki a családon belül?
Mi van, ha „nem ért hozzá” és véletlenül megveszi? Ez így elég hülyén van kitalálva. Legalább értesítést kapok?Válasz: Nem tudsz ilyet, csak kiskorú, 18 évnél fiatalabb családtagok számára kapcsolhatsz jóváhagyást a vásárlásokra.
Gond nélkül vásárolhat mindenki, akinek nem tiltod le, épp ez a lényege a megosztásnak.
Téves vásárlás miatt a Support-nak lehet írni. Az ideális eset az lenne, hogy csak olyannal osztod meg a bankkártyád, aki tudja mit csinál és nem költ el rögtön tízezreket hülyeségekre.
Mi az a Családi megosztás?
A Családi megosztás beállítása#family
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Van-e arra valamilyen lehetőség, hogy a havi Mobiladat-forgalom statisztika automatikusan nullázódjon minden hónap elején?
A Beállítások –► Mobilhálózat lap alján a „Statisztika alaphelyzetbe állítása” kapcsolót megtaláltam, de hogyan lehetne ezt automatizálni?
Válasz: mint sok mindenben, a megoldást most is a Shortcuts/Parancsok alkalmazás nyújtja.
Készítsünk egy Parancsot, ami egyetlen akciót tartalmaz:
Reset the mobile data usage statistics
Mentsük el ezt valamilyen beszédes néven, pl.: Clear Mobile Data
Készítsünk egy Automatizmust, a következő feltételekkel:
Time of Day 00:00
Repeat Monthly
Starting a hónap első napjakattintsuk be alul a Run Immediately / Futtatás megerősítés nélkül kapcsolót.
Ha mindez megvan, jobb oldalt felül a Done gombra kattintva, válasszuk ki az elsőként létrehozott parancsot (Clear Mobile Data).A továbbiakban minden hónap első napján 00:00 órakor a havi Mobiladat-forgalom statisztika automatikusan nullázódik.
Kipróbálva élesben a fentieket, a Mobiladat-forgalom szépen nullázódik, de ugyanezen a Beállítási oldalon van egy „Hívási idő” peridódus is, azt ez nem befolyásolja, gondolom az a Mobil előfizetés rendszerességéhez kapcsolódik.
#stats #shortcuts
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hogyan lehet azt beállítani, vagy létrehozni olyan fókuszt, amit csak be kell kapcsolni és csak a megadott személyek (kedvencek) és appok tudnak elérni addig míg ki nem kapcsolom?
Mivel van úgy, hogy pl.: péntek du. 14.00 -tól egészen hétfő reggel 7 -ig ne zaklasson senki. Máskor meg csak egy napig kell hogy ez legyen.Válasz: Beállítások --► Fókusz
(Settings —► Focus)A + gombbal létrehozol egyet, elnevezed, megadod az engedélyezett kontaktokat és a kívánt appokat. Aztán a Vezérlőközpontban-ban vagy a Parancsokból kapcsolgatod (lehet külön hátteret beállítani, vagy az Appoknál szűrőt használni, pl. Mail csak a személyes fiókról értesítsen, a cégesről ne)
#focus
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Apple Music kérdésem lenne, ha lemondom az előfizetést akkor a letöltött zenéim megmaradnak-e a lejátszóban.
Válasz: Átmenetileg megmaradnak, de nem tudod őket lejátszani.
Az változó, hogy az Apple mennyi idő után törli a playlisteket, nekem volt úgy 1 hónap után aktiváltam újra és már nem volt ott, és volt olyan is 3 hónap kihagyás után mégis ott volt minden.Számítógépen Music vagy iTunes menüben File, Library, Export (generál egy XML fájlt) aztán másikkal belépve Import.
Vagy költöztetni (songshift, soundiiz, tunemymusic...) másik streaming szolgáltatásba.
#music
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Screen timeout-ot kerestem a beállításokban, Auto lock néven találtam meg.
Ez a funkció mi alapján számítja az időt, mert a beállított értékeknek valójában a felénél zárja a telefont!? pl: ha 2 percre állítom, akkor 1 perc múlva zár, de ugyanez igaz, ha 5 percre állítom. Akkor meg 2,5 perc múlva zár.
Válasz: Face ID-s készülék esetén figyeli, hogy nézed-e, ha nem, onnan indul a beállított érték. Touch ID-s készüléken pedig az utolsó kijelző érintéstől. Nem felezi az időt, nekem 30 mp-re van állítva és pontosan annyi idő múlva zárja le magát, ha leteszem.
https://support.apple.com/hu-hu/guide/iphone/iph7117338a8/ios
#lock #timeout
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hogyan kell teljes biztonsági mentést csinálni számítógépre, hogy utána az új telefon ugyanúgy "nézzen ki", mint a régi?
Válasz: Ez talán segít. [link]
#backup
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A készített videó hangja zúg-búg, hangomat alig hallani alatta. A hangjegyzet azonban hibátlanul működik. Próbáltam újratelepiteni, sajnos nem segített.
Válasz: Videónál ugyanazt a mikrofont használja, mint hangjegyzetnél? Ezt nem tudom, de lehet másikat használ és ezért jó az egyiknél, míg a másiknál rossz.
Ebből én arra következtetek, hogy videó, és hangjegyzet esetén más mikrofont használ, ezért lehet rossz az egyik, és működhet a másik.
Ezen a képen látható, hogy hol vannak mikrofonok. Első körben nézd meg, hogy valamelyik nincs-e nagyon eltömődve... Itt pedig leírják, hogy elvileg melyik mikrofont hogyan tudod tesztelni (bár a sztereó hang miatt nem vagyok meggyőződve róla, hogy mindegyik külön tesztelhető). Bár, valóban az első képről szerintem hiányzik a hátsó villanó mellett lévő mikrofon...
#video #microphone
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hol lehet kikapcsolni azt a funkciót, hogy a CarPlay minden egyes indításakor az Apple Maps ne akarjon felajánlani útvonalat?
Ezt iOS16 óta csinálja és elég zavaró, hogy minden egyes indításnál az az első dolog, hogy ki kell venni az általa kitalált útvonalat.
#carplay #maps
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés:
A telefon gyári levelezője úgy tűnik nem működik megfelelően. A megírt leveleket nem küldi el... Megírom a levelet, teljesen mindegy, hogy új kimenő üzenet, vagy válaszüzenet, rátapintok a küldésre, majd úgy néz ki, hogy elment, de később kiderül, hogy valójában nem küldte el. Az elküldöttek közt sincsen.
Most arra lettem figyelmes, hogy ha elküldöm a levelet, majd belépek rögtön az elküldöttekbe, akkor kis várakozás után megjelenik a levél. De ha ezt nem teszem meg, akkor nem küldi el...Válasz: Olyan tippem lenne, hogy alapból 10 mp-re van állítva a Küldés visszavonásának késleltetése opció, ezért ha előbb kilépsz, akkor lehet ki sem küldi egy iOS hiba miatt.
Ha pedig belépsz bárhova (nem feltétlen az elküldött levelek mappa a kulcs), akkor ezt a 10 mp-es interval-t egyből megszakítja és küldi a levelet.Ha ez a helyzet, akkor ezt max úgy tudod megoldani, hogy kikapcsolod ezt a funkciót. Beállítások -> Mail -> legalsó lehetőség. Majd vársz egy hibajavításra. Esetleg küldés után próbálj egyet frissíteni, hogy elinduljon a szinkronizáció (húzd lefelé az ujjad amikor legfelül van a leveleknél amíg meg nem jelenik a töltés ikon).
#mail
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Korábban írtam a problémával kapcsolatban, amire úgy néz ki van megoldás (de nem akarom elkiabálni). Szóval nem iPhone-on az iCloud-ba belépve a kétlépcsőshöz valamiért nem érkezett meg a hitelesítő kód több alkalommal az utóbbi 1 évben, miközben előtte rendre jött mindig, ha kellett.
Az adatroamingot lekapcsolva (Telekom a szolgáltató) úgy néz ki rendesen megjön a kód SMS-ben. Ne kérdezzétek mi változhatott, miért működött ugyanígy előtte, meg hogy minek volt bekapcsolva egyáltalán magyarországi használat mellett, de most így működik.
#change
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ki lehet egy készülékről valahogy deríteni, hogy mely országból származik?
Válasz: Igen, ezt a „Country Code” határozza meg, ami a készülék Model Number-éből olvashatunk ki.
Beállítások –► Általános –►Infó –► Modellszám
(Settings —► General —► About —► Modell Number)How to Find Out What Country Your iPhone Came From
How to Identify Your iPhone Model And It’s Country Of OriginiPhone model number country code
Az első két betű („csoport”) a slash előtt. Pl:
MHGU3TH/A –► TH - Thailand
MGJ63GH/A –► GH - Hungary#country
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Valahogy be lehet állítani azt hogy ha mondjuk kijelölök egy szöveget és ott az opciók között kiválasztható a Fordítás, akkor ott a Translate-be illessze be a fordítani kívánt szöveget? Mert a gyári fordító nem tud magyarra fordítani ha jól tudom.
Olyan opció nem létezik, hogy ne keljen kilépni állandóan és úgy bemásolni? Pl a képen jelölt helyen az appok közé nem lehet valahogy berakni? [kép]
Válasz: A DeepL-lel meg lehet csinálni, ami szerintem alapból jobban fordít, mint a Google.
Share –► Megosztás, ott pedig kiválasztod a DeepL-t (miután a listához adtad).
#copy #translate #share
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hol lehet részletesen megnézni a mobil és WiFi használatot napra hétre hónapra lebontva? Csak annyit látok hogy „Jelenlegi periódus”. De az mi? Elsejétől hó végéig?
Válasz: A legutóbbi nullázástól számolódik, ott van legalul a „Reset Statistics”, alatta meg, hogy ez mikor volt utoljára megnyomva.
A Mobilszolgáltató alkalmazásában lehet pontosan megnézni, hogy mennyi fogyott az adott számlázási időszakban.
A WiFi használatot meg a Routered tudja megmondani.
#stat
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: a VoLTE funkció Roaming esetében elérhető?
Válasz: A VoLTE roaming helyzetben ezen országokban érhető el:
Telekom - [link]
#volte
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Csengőhangot hogy lehet letölteni/készíteni és beállítani a legegyszerűbben, ingyen és minden mókolás nélkül?
Válasz:
Garageband-ban, van rá jó tutorial videó yt-on. És még PC sem kell hozzá
(iOS 16) How to set ANY Song as iPhone Ringtone - Free and No Computer!#ringtone
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: van-e bevált módszer arra, hogy amikor hív valaki és annak a személynek van beállítva híváskori kép, akkor az teljes képernyőn jelenjen meg, ne pedig a kis körben?
Válasz:
Beállítások –► Telefon –► Bejövő hívások –► Teljes képernyő
(Settings –► Phone –► Incoming Calls –► Full Screen)De csak akkor működik, ha a számok az iCloud-ba vannak mentve. Ha pl. egy Google fiókot használunk, ott nem lesz teljes képernyős kép.
#phone
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Ajánlott alkalmazások
Zene
JetAudio (Pro verzió 1.990.- HUF)
VLC (ingyenes, nyílt forrású)Video
VLC (ingyenes, nyílt forrású)Podcast
Podcast Republic (Pro verzió 1.999.- HUF)Akciós újság és szórólap figyelő
Promotheus (Sötét téma, magyar nyelvű)Egyedi Widgetek
Any Text (Tíz Widget-et biztosít, és akár a Parancsok/Shortcuts appból is vezérelhető. A Lock Screen-re is kitehetőek a Widget-ek)Fájlkezelés, FTP
FTP Sprite
ES File Explorer (jól lehet menedzselni az Offline másolást fájlmegosztásokra, így Windowsra, Linuxos gépre is könnyen lehet másolni mindkét irányba)Fotó
DateStamper (dátum és idő vízjel az új és régi fotókra)#3rd #music #ftp #photo
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Alternatív áruházak iOS 17.4 után
Az AltStore megkapta az engedélyt az áruházhoz (2024.03.04): [link]
https://faq.altstore.io/Egy érdekesség, jó tudni róla: Ha készül nem Safari alapú Firefox vagy Chrome, akkor az csak iPhone-on lesz használható, iPaden nem. Mivel az EU-s szabályozás csak iOS-en írja elő az alternatív áruházak engedélyezését.
Alternatív alkalmazásboltok használata iPhone-on
Az EU-ban egyes fejlesztők weboldaláról is letölthetünk majd appokat
iOS-re is jön az Epic Games Store
#alt.store
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Google Fotókból szeretnék letölteni PC-n, de a letöltésre klikkelve nem egy nagyfelbontású képet tölt le, hanem egy zip-fájlt, amiben egy .heic és egy .mov kiterjesztésű fájl van (pedig nem videóról van szó). Mi arra a megoldás, hogy .jpeg legyen az eredmény? Jobbklikk, „kép mentése másként„ nem opció, mert nagyon alacsony felbontású .jpeg-et eredményez.
Válasz: Live fotó készült, az a gyakorlatban egy fotó és egy 3 másodperces .mov file.
A Live mód a Kamera app jobb felső részén megjelenő ikonra nyomva kapcsolható ki/be.
https://support.apple.com/hu-hu/104966
Ha HEIC, akkor a „Nagy hatékonyságú” formátum van beállítva a Kamera beállításaiban. A HEIC formátumú meglévő képeket konvertálni kell, ha jpg-et szeretnél belőle, de a Windows is kezeli ezt a formátumot, csak fel kell telepíteni a megfelelő kiegészítőt.A „Beállítások –► Kamera –► Formátumok –► Leginkább kompatibilis”
bekapcsolása után jpg képek készülnek.
(Settings —► Camera —► Formats —► Most Compatible)#photo #heic
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Este szokás szerint betettem a telefont a vezeték nélküli töltőbe, hogy majd másnap 100%-on kezdhessem használni.
Reggel a kezembe vettem, ám a készülék tök süket volt, nem reagált semmire. Rádugtam egy vezetékes töltőre, de az sem hatotta meg, a USB-C-s mérőke szerint pedig ~0 ampert vett fel.
Ekkor kezdtem aggódni, hogy beadta a kulcsot valami benne. Rohamtempóban átköltöztem egy másik készülékre, majd miután lezongoráztam a kötelező köröket, elkezdtem keresgélni a neten, hátha találok valami megoldást, mielőtt még szervizhez fordulok.
Ekkor jött szembe ez a topik, ahol nagyon hasonló a problémába botlottak. Végül pár próbálkozást követően sikerült kényszerített újraindítással életet lehelni a telefonba, ami így hálisten azóta is működik. A kommentek alapján nagyon úgy fest, hogy valahol az iOS 16.4-ben van a hiba, úgyhogy nem kell egyből pánikba esni, ha hasonló jelenséggel találkoztok.
Utólag visszanézve, éjjel fél kettő körül csontra fagyott a telefon, de annyira, hogy még az akkuszint regisztráció is megállt.
#accu #restart
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Lehet-e ismételtetni a hangjelzéseket? Naptár, emlékeztető lejátssza a kiválasztott hangot és utána már csak a kijelzőn lehet látni, azt meg nem szoktam nézegetni, és ha éppen nincs ott a telefon mellettem amikor jelez, akkor elszalasztom az értesítést. Esetleg még az is jó lenne, ha saját hangfile-t tudnék beállítani jelzőhangnak, de erre sem találtam választható menüpontot.
Válasz: Ez egy nagyon jó emlékeztető app. [Due]
Igény szerint ismétli a hangjelzéseket, jól testreszabható.
A naptárral kapcsolatban nincs ötletem.#reminder #3rd
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Egy gondom van az Android –► iOS váltás végén. (Majdnem) minden szépen működik, de a Whatsapp beszélgetéseket nem tudom egyszerűen átvinni iOS-re.
Megcsináltam a biztonsági mentést az Android alkalmazásán belül, beindítom az alkalmazást iOS-en és nem hoz semmit át, üres minden. Valahol azt olvastam, hogy be kell állítanom, hogy a Google Drive-ot használja biztonsági mentésekre (és beolvasásra), de valami miatt az iPhone az első indítás óta elfelejtette, hogy van Google Drive és nem ment oda semmit. Indításkor beolvasta a képeket, ott van minden, nincs gond, de azóta valahogy nem tudom beállítani. Azt látom, hogy 69 Giga helyett csak 64 Gigát hozott át, mondjuk ez is furcsa...
Bemegyek a Google Drive-ba, beállítások/biztonsági mentés, elindítom és pár másodperc múlva kiírja, hogy „a mentés befejeződött”, de látom, hogy csak a naptárt és a névjegyeket hozza át, a több ezer képet egyszerűen kihagyja. Nem is értem...
Válasz:
iOS-ról Androidra átlehet. [kép]
Androidról iOS-re?#whatsapp
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: iOS alatt létezik „zárolható fényképek mappa”? Ami csak külön engedéllyel nyitható meg?
Válasz: A „Rejtett” mappát és a „Nemrég törölt” mappákat lehet zárolni.
A zárolást be/kikapcsolni a „Beállítások –► Fotók –► FaceID használata” segítségével lehet.
(Settings —► Photos —► Use Face ID)#photo
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Most vettem egy készüléket, megcsináltam az iCloud azonosítót, be is vagyok jelentkezve az App Store-ba, de nem tudok onnan letölteni.
Mit kellene beállítanom?Válasz: Az App Store-ba is külön be kell jelentkezni. Letöltésnél is kérni fogja a jelszót, vagy pedig biometrikus azonosítást.
Meg kell adni a jelszót minden vásárlásnál, vagy beállítod hogy használja a FaceID/TouchID-t. Ha ingyenes alkalmazást „veszel” akkor is.
Ha nem megy, akkor a Beállításokban kiveszed hogy használhassa a FaceID/TouchID-t, és utána visszakapcsolod. Akkor megint rá fog erre kérdezni.
https://support.apple.com/hu-hu/108411
#appstore
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: iMessage-n írok az asszonynak, kiírja hogy kézbesítve és kék a háttér.
Nem jön azonnal válasz, hanem mondjuk csak egy órával később.
Belépek és látom, hogy zöld a háttér és azt írja Szöveges üzenetként elküldve.
Wi-Fi, mobilnet állandóan be van kapcsolva nálam.
Mi a gond?Válasz: Nálad kell beállítani, hogy ne menjen el SMS-ként.
#imessage #sms
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Van-e valamilyen megoldás a dns.adguard.com megoldásra? Tehát teljes reklámmentességre a telón.
Válasz: dns.adguard van természetesen iOS-re is.
Ezen a weboldalon le van írva hogy lehet megoldani rendesen minden kapcsolatra vonatkozóan (mert ugye kézzel is írogathatjuk a dns szerver nevét...). Gyakorlatilag egy Profile-t kell letölteni a telefonra, ami bekerül az iOS beállításokhoz. Nagyon jól működik, nem kell appot tölteni hozzá.
#dns #adguard
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Van lehetőség az Apple Care+ megkötésére itthonról? Egy Apple Watchot szeretnék és elvileg külföldi lakcím + bankkártyával működhet, bár friss infót nem találtam a témában.
Válasz: Én nemrég kötöttem magamnak Apple Care+ -t egy Airpods Pro 2-re, működik, külföldi adatokkal, stb. Itt van pár cikk róla:
[link]
[link]#applecare #airpods #watch
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Az App Store-al kapcsolatban lenne kérdésem. Kategóriákat elő lehet hozni benne valahogy, mint a Google Play-ben?
Válasz: Belépsz, alul az Appok vagy a Játékok ikonra rábökve, a képernyő tetején megjelennek a kategóriák, amik között oldalra lehet görgetni, vagy legörgetsz az oldal aljára, ahol a „Böngészés, kategóriák” mellett ott van egy Összes link.
Elég sok kategória van jelenleg is.
#appstore
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ismerős kislánya kapott egy új iPhone-t és a beállítás közben szembesültünk vele, hogy gyermek fiókot csak egy másik Apple eszköz segítségével lehet létrehozni.
A szülőknek Android készüléke van, ezért átmeneti megoldásként én hoztam létre a fiókot és az én létező családomhoz lett hozzáadva az az Apple ID.
Az anyuka részére létrehoztunk a weben egy Apple ID-t, majd őt is hozzáadtam a családhoz és beállítottam szülő/gyám szerepkörbe.
A probléma az, hogy ő max. webes felületen keresztül tudná csak gyakorolni a szülői felügyelettel kapcsolatos dolgokat, azonban az Apple oldalain szinte semmit sem lehet látni a szülői felügyeleti eszközökből.
Van-e valami workaround, hogy Androidos szülők tudják menedzselni a gyerkőc Apple ID-ját? Vagy “kénytelenek” lesznek ők is almára váltani?
Válasz: Kénytelenek váltani.
#android #children #appleid
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Bluetooth állandó bekapcsolva tartása fogyasztásban mit jelent? Keresi folyamatosan az eszközöket, vagy kisugározza a jelenlétét, ami mindenképpen többet fogyaszt?
Válasz: A Vezérlőközpontban kikapcsolható, de sok energiát ezzel nem takarthatunk meg.
A Bluetooth és a Wi-Fi használata a Vezérlőközpontban
Tapasztalat alapján, ne legyen sok (20-30) olyan eszköz a Bluetooth listában amit nem használunk, ezek kigyomlálása marginális fogyasztáskülönbséget jelenthet (3-4 nem sok).
A Bluetooth fogyasztása érzékelhetetlen:
Esti zene hallgatás után, kb. fél 11-től a képernyőfotóig egyenes az akkuszint bekapcsolt Bluetooth mellett.
#bluetooth #accu
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Csináltam egy Családi megosztást, felvettem a feleségem, én vagyok a szervező.
Vettem egy appot ami megosztható (így jóval drágább volt, mint simán) a vásárlások megosztása nálam aktív, de a feleségem nem látja a megvett appomat.
Mit ronthatok el?Válasz: Feleséged készülékén:
1. App Store megnyitása
2. Jobb oldalt felül monogram / profilkép
3. Vásárlások
4. A listában válaszd ki a te profilod
5. App kikeresése a listából, majd telepités#family #appstore
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Amennyiben az USA-ban veszek egy új iPhone-t és azt hazahozom, akkor ugyanúgy használható-e mint az itthon vásároltak?
Válasz: Csak jobban jársz technológiailag, mert a kinti készülékek az mmWave szabványt is tudják az 5G kapcsán, ami viszont Európában nincs használatban (és nem tudni lesz-e valaha). Viszont az USA-ban a 14. generációs modellektől kezdve már csak eSIM verzió van, fizikai SIM-et már nem tudsz beléjük rakni.
Ugyanaz tudásban mint az EU-s, de kevesebb pénzért és ahol van mmWave 5G, ott tudja használni, szemben az EU-ban vásárolt modellekkel.
Viszont a japán telefonok szolgáltatózárral vannak ellátva, szóval ott Apple üzletben kell vásárolni, ezt még tudni kell.
#usa #5g #eu
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Képernyővideó készítése közben nem jelennek meg az érintések a rögzített fájlban. Ezt nem lehet valahogy "bekapcsolni"?
Válasz:
#change
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hogyan ellenőrizhető le, hogy a VoLTE funkció működik-e egy készüléken?
Válasz: A Beállítások --► Általános --► Infó (Settings -► General -► About) alatt ha a Szolgáltató-ra (Network Provider) rányomva átvált IMS-állapot Hang és SMS-re (IMS Status Voice & SMS), akkor működik a VoLTE.
#volte
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Letölthetőek-e valahonnan az eredeti Apple háttérképek?
Válasz: Igen, innen szinte az összes valaha volt iOS és macOS háttérképet le tudod tölteni teljes felbontásban:
Egy másik megosztás itt
iPhone 12 Live Wallpapers#background #wallpaper #ios #macos
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Az iPhone tud-e „Feltételes hívásátirányítást”?
Válasz: Közvetlen nem tud ilyet (nincs rá beállítási lehetőség), de kis kényelmetlenség árán a funkciók megoldhatóak:
https://szifon.com/2010/02/13/felteteles-hivasatiranyitas-iphone-on-is/
A következők lehetségesek:
Átirányít, ha foglalt – Ha éppen beszélünk, akkor a hívás átirányításra kerül
Átirányít, ha nem válaszol – Ha megadott ideig nem vesszük fel a telefont, akkor a hívás átirányításra kerül
Átirányít, ha nem elérhető – Ha ki van kapcsolva a telefonunk, vagy nincs térerőnk, akkor a hívás átirányításra kerülEzeket a szolgáltatásokat, egy kis csellel iPhone-on is használhatjuk, az úgynevezett „hívásátirányítási kódokkal”.
Az Átirányít, ha foglalt bekapcsolásához:
tárcsázzuk a *67*[másik telefonszám]# -ot és utána “Call”/”Hívj”Az Átirányít, ha nem válaszol bekapcsolásához:
tárcsázzuk a *61*[másik telefonszám]# -ot és utána “Call”/”Hívj”Az Átirányít, ha nem elérhető bekapcsolásához:
tárcsázzuk a *62*[másik telefonszám]# -et és utána “Call”/”Hívj”A kikapcsolásukhoz:
Az Átirányít, ha foglalt kikapcsolásához:
tárcsázzuk a #67# -et és utána “Call”/”Hívj”Az Átirányít, ha nem válaszol kikapcsolásához:
tárcsázzuk a #61# -et és utána “Call”/”Hívj”Az Átirányít, ha nem elérhető kikapcsolásához:
tárcsázzuk a #62# -et és utána “Call”/”Hívj”Természetesen nem kell ezekre a kódokra fejből emlékeznünk.
A legegyszerűbb megoldás, ha a megadott kódokat elmentjük a névjegyeink közé, és onnan hívjuk őket, amikor szükségünk lesz rájuk.
#conditional #call
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Fotók appban megoldható-e az, hogy ha áthelyezem a képeket egy albumba, akkor utána ne lássam továbbra is a Könyvtár nézetben? Illetve ha kitörlöm a Könyvtárból, mi a francért törli ki az Albumból is?
Válasz: A Fotók könyvtár részénél mindig az összes képet látjuk, attól függetlenül, hogy áthelyeztük e a kívánt képet a megfelelő albumba.
Nem lehet áthelyezni, csak „megjelölni” fotókat, ami alapján az adott Albumhoz tartozik.
Az esetleg felmerülő „miért van ez így megoldva?” kérdésre válaszként:Az egész Fotónyilvántartás (a Google Fotóknál is) adatbázis alapú.
Van egy adott fotó/videó, aminek jó esetben vannak alapértelmezett EXIF adatai (a készítés dátuma, helyszíne, a kamera beállításai).
Könyvtár nézetben a fotók az EXIF adatokból kiolvasott dátumok alapján rendeződnek idősorrendbe. Ha nincs ilyen adat, akkor áll elő az a helyzet, hogy a „feltöltés dátuma” lesz a fotó dátuma, ami szinte minden esetben kellően megzavarja a felhasználót.
Az, hogy egy fotó bekerül egy (vagy több) Albumba, az csak egy plusz bejegyzés az adatbázisban, fizikailag továbbra is egy fotó marad, ilyenkor nem történik „átmásolás”.
Ha egy adott fotót törlünk, minden kapcsolódó Albumból is törlődik, de ha csak egy Albumból töröljük, akkor csak a DB-ben módosul a nyilvántartás, a fotó továbbra is megmarad fizikailag is, és a többi Albumban is.
#photo
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Ha már megjött a 17.4, benne a „kibővített” Alapértelmezett böngésző választási lehetőséggel, felmerült bennem, hogy hol lehet az ezzel kapcsolatos első kérdés után az alapértelmezést megváltoztatni.
[Alapértelmezett böngésző kiválasztás]
Nagy meglepetésemre a Safari beállításai között nem találtam ilyet (gondolom nem véletlen).
A Chrome alatt ott volt, és amennyiben a Chrome alatt beállítottam a Chrome-ot alapértelmezésnek, utána már a Safari alatt is megjelent ugyanez a pont.
Szóval, ha a Beállítások -► Safari -► Alapértelmezett böngészőapp lehetőség nem jelenik meg, akkor a Safari a jelenlegi alapértelmezés. Ha megjelenik, akkor egy másik az alapértelmezett.
Chrome esetén ugyanez:
Beállítások -► Chrome -► Alapértelmezett böngészőapp
A fura az, hogy a Chrome alatt mindig megjelenik, Safari alatt csak akkor, ha nem ő az alapértelmezés.
https://support.apple.com/hu-hu/104975
Az iOS 17 böngésző választó képernyője
#safari #chrome #default #browser
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Jól látom, hogy nem lehet az Apple TV+-t egy évre előre kifizetni olcsóbban, csak a havi megoldás van 2.790-ért?
Válasz: Nem látod jól. [kép]
Weben nem ajánlja fel, csak az appban.
Havi 2.790 HUF
Éves 27.990 HUF#appletv+ #subscribe
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A gyári Check oldal elég kevés információval szolgál. Létezik részletesebb alternatíva ellenőrzés céljából?
Válasz: Erre való a vásárlást igazoló számla, enélkül nem igazán szabad venni használt készüléket, az a tuti
régebben ezt használtam, pl. a pár évvel ezelőtti telefonom vásárlási idejét napra pontosan tudja.
#devicecheck
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ha egy email cím megszűnt amin eddig az Apple ID volt, akkor hogy lehet „átrakni” az ID-t egy létező email címre?
Válasz: How to change your Apple ID email
Kérdés: Ha átregisztrálok egy másik email-re, akkor elvesznek a kontaktok és minden adat?
Válasz: Nem veszik el semmi adat, mert nem új fiókot hozol létre, hanem a meglévőt változtatod másik ID-re.
[kép]#appleid
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
VIBER váltás Androidról iPhone-ra
Én még iOS 16-on végeztem az alábbi műveleteket.
Az egyik link egy videón keresztül mutatja be a folyamatot, a másik egy weboldal információkkal.
A BackupTrans Android Viber to iPhone Transfer program kell hozzá, ami sajnos fizetős (én ugyan megvettem a licencet, de ezzel kapcsolatban vannak ötleteim, amiről privátban tudunk egyeztetni -► sgeza).
Nagyvonalakban a lényeg:1. Az Androidos telefonon lecseréljük a Vibert egy régebbi verzióra, mert az tudja csak kimásolni az adatokat (no para, egy régebbi viber.apk lesz telepítve, és a rendszerben meglévő backup data funkcióval menti ki az alkalmazás adatait).
2. Ezeket az adatokat elmentjük a számítógépünkre.
3. Csatlakoztatjuk az iPhone-t, és feltöltjük rá az előzőleg elmentett üzeneteket (igény szerint, nem kötelező mindet visszatölteni).
Itt vannak a linkek:
https://www.iphone-to-pc.com/transfer-viber-messages-from-android-to-iphone.html
https://www.youtube.com/watch?v=nVSn0VPwzl4Kérdés esetén állok rendelkezésre (–► sgeza).
U.i.: mondjuk érthetetlen, hogy miért jó a Vibernek, hogy nincs lehetőség a két rendszer között üzenetek átvitelére, miközben simán megoldható lenne.
#android #viber #3rd
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Léteznek-e a gyári billentyűzet esetén a gépelést elősegítő, gyorsító „Titkos tippek”?
Válasz: Természetesen.
Vesszőhöz lenyomod az 123 gombot, vessző, szóköz és visszavált ABC-re.
Az 123-at nyomva tartva csúsztatsz a vesszőre, miután elengeded, visszavált ABC-re.
Felkiáltójel és egyebek ugyanígy.
Pont = dupla szóköz
Számok: megint 123 csúsztatás vagy egy ujjal nyomva tartod és másikkal írod a számokat.
Szóköz hosszan nyomva kurzornavigációt ad
Ékezetes betűnél a haptic feedback miatt könnyű ráérezni mikor van az ember jó helyen.A + jel és társai a Text Replacement közé felvehető.
#keyboard #tips
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: hogyan lehet letiltani egy meglévő, telefonkönyvbe elmentett telefonszámot?
Válasz: Megnyitod az adott kontaktot és legalul lesz a Hívó letiltása opció.
#phone #contacts
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Tényleg nincs lehetőség az ébresztő egyszeri alkalomra történő kikapcsolására?
Válasz: Ébresztő egyszeri alkalomra való kikapcsolásának lehetősége
(esetleg Sirinek szólni, hogy törölje a következő ébresztőt)
Be van állítva az ébresztő ütemezés. Lefekvéskor alvásképernyőn ráböksz és Skip Alarm-ra, mert mégse kell.
Ha az ütemezésben beállított időpont helyett máskor akarsz kelni, akkor a Következő változtatását választani.
Amikor felébredsz előbb mint az ébresztő, kikapcsolhatod az Alvás módot, az meg feldobja a kapcsolja ki az ébresztőt üzenetet is, hiszen már ébren vagy.
#clock #alarm
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Valaki mondja meg nekem, ez a lehuzos funkcio mire jo?! Azon kivul, hogy baromi idegesito. Hol lehet ezt kikapcsolni?
Válasz: Itt le is írja mire jó, meg azt is hol tudod kikapcsolni:
Az iPhone képernyő felső részének elérése egy kézzel
#change
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Az alábbi videó részletben mit jelez a bal oldalon felül megjelenő "monitor" ikon?
Válasz: Az éppen aktív egyedi fókusznak az ikonja. Gondolom csináltak egyet, amiben kb. minden le van tiltva, hogy pl. video felvételekor ne ugráljon be semmi a kijelzőn.
Az iPhone állapotikonjainak jelentése
#focus #icons
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Több szempontból sem tetszik a gyári billentyűzet. Jó pár évvel le van maradva (nem is értem, hogy ezt így hogy gondolták...), ezért letöltöttem a Google Keyboardot. Be is állítottam Default-nak, működik is rendben alap billentyűzetnek, de amikor jelszót kell beírni, akkor viszont a gyári iOS billentyűzetet használja, de csak a jelszók beírásához. Ezt nem lehet átállítani, hogy akkor is a már feltelepített Google Keyboardot használja?
Válasz: Amióta az iPhone létezik, a billentyűzet mindig is így működött.
Pont ez a lényege, hogy ne legyen a billentyűzetnek kapcsolata a külvilággal, amikor jelszót gépelsz be, ergo ilyenkor csak az adott programmal tud kommunikálni (és nyilván ilyenkor a Dictionary stb. funkciókat is lehet tiltani, hogy Temporary se mentse), de közben a beépített funkciók, minthogy akármilyen nyelvet lehet swipe-olni, hogy egy hosszú gombnyomással előjönnek a speciális karakterek, mindeközben közben tudnak működni.
Amúgy meg, hogy a Custom Keyboard-nak milyen kommunikáció van megengedve, és mi nem, azt oprendszeri szinten lehet(ne) kezelni, csak akarni kell, és nem kifogás.
Valamiért egykor így döntöttek az iOS fejesek, hogy a jelszavakhoz ne férhessenek hozzá a 3rd party keyboardok. Ezt kétfelől lehet nézni:
- lehet bélyegezni leragadtnak, úgy hogy pusztán kényelmi szempontból vizsgálod
- vagy inkább, ami itt a valós: hülyebiztosra csinálták, és a tudta nélkül megvédik a hozzá nem értő felhasználót, aki töltögeti orrba-szájba a csillivili billentyűzeteket és fogalma nincs a jelszóvédelemről.Akit érdekel a téma kicsit részletesebben: Extension-ök és jogosultságok c. fejezet.
#keyboard #google #3rd
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Melyik a jobb vétel? Egy olcsóbb alapmodell, amiben kicserélem az akkut, vagy egy használt akkus Pro Max?
Válasz: Egy Pro Max 80% akkuval is simán tudja az alapmodell üzemidejének a 1,5x-esét.
Valamint a Max-okba lassabban is gyűlik a ciklusszám. Egy átlagos 13PM merülése normál használattal 20-25%, azaz 4 naponta kerül 1 ciklus az aksiba. Az biztos, hogy így az akku nem igazán a merítésektől fog degradálódni, hanem az idő múlásától meg az esetleges hőmérsékleti terhelésektől (nyáron).
Előzőek okán nem véletlen, hogy a „kicsi” telefonok már 1-2 év után tartanak olyan rossz akkunál, mint a „nagyok” 2-3 év után.
A Minik a legrosszabbak, azt pl. használtan csak nagyon nyomott áron szabad venni.#buying #accu
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Van arra lehetőség iOS alatt, hogy ha feloldom a telefont FaceID-val, akkor rögtön az asztalra vigyen, és ne kelljen még felfelé is simítani?
Válasz: Jelenleg nincs erre lehetőség.
#desktop
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: PC-ről importálandó fotók dátumát hogyan lehet beállítani?
Válasz: Így tudod beállítani:
Fotók és videók szerkesztése az iPhone-on
#photo
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hogy lehet azt beállítani, hogy csak az olyan ismeretlen számokat blokkolja a telefon, amelyeknek a száma sem jelenik meg. Tehát nem azért ismeretlen, mert nincs benne a címjegyzékben, de egyébként a telefonszám megjelenik.
Az ismeretlen számok némítása funkció sajnos az utóbbiakat is blokkolja, ami nekem nagyon nem oké.
Válasz: Sajnos nem lehet csak a szám nélkülieket blokkolni.
#unknown.caller #phone
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Miért van az, hogy a készülék állandóan leveszi magától a fényerőt úgy, hogy nincs is beállítva az automatikus fényerő állítás?
Válasz: Túlmelegszik, vagy a takarékos mód bekapcsol.
#accu #overheat
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hol tudok új iCloud fiókot létrehozni? Hasonlóan, mint egy új Gmail fiókot.
Válasz: Hogyan hozható létre új Apple ID azonosító?
iCloud fiókot nem lehet létrehozni rögtön, olyan már nincs.
Később tudsz hozzáadni új iCloud-os címet egy új Apple ID-hoz.#icloud #appleid #google
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ki lehet-e rakni egy alkalmazást többször is az iPhone „desktop”-ra?
Válasz: Igen ki, de csak „más helyre”. Pl. másik lapra, vagy ha előtte az eredetit behúzod egy Mappába.
Szó szerint egymás mellett nem tud 2x ugyanaz az app ikon megjelenni.
És a lényeg, az Appkönyvtárból többször is „behúzható” egy app, a kívánt helyre.
#apps #desktop #app.library
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Egyszerre hozzáadható-e 2db eSIM az iPhone-hoz?
Nem kell Dual SIM-ként működnie, átmenetileg lenne csak rá szükségem. Illetve, hogy tudjam felváltva használni a 2 eSIM-et, ne kelljen eltávolítanom az előfizetési profilt, ez lenne a lényeg.
Válasz: A Kettős SIM használata eSIM-mel
#esim #phone #dualsim
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Este feltettem tölteni az i13-at, reggel fekete képernyő fogadott, nem reagált semmire, miközben az akku 100%-on volt.
Válasz: Végül ezzel a módszerrel sikerült életet lehelni bele:
Ha az iPhone nem kapcsol be vagy lefagyott
#accu #restart
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Barátom Angliában csinálta anno az Apple ID-t, most szeretnénk neki magyar kártyát beállítani, hogy felhőtárhelyet vegyünk de NEM megy.
Hiába adom meg az új magyar kártyát, azt elfogadja, viszont hazai címet nem enged beállítani, állandóan marad az angol régió.
Válasz: Az Apple ID azonosító országának vagy régiójának módosítása
#appleid #region #card
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
A Parancsok/Shortcuts alkalmazással kapcsolatban lenne kérdésem.
Láttam egy YouTube videóban annó (sajnos lövésem sincs, melyik), hogy több képernyőre kipakolt a tag különböző témákban appokat, majd mindegyik képernyőre kikerült a parancsok alkalmazás widgete. A widgetben benne volt az összes oldal ugró kódja, így egyetlen érintéssel a neki kellő képernyőre ugrott.
Ezt a funkciót keresem hetek óta. Olyat találtam, hogy “ugrás a fő képernyőre”, de tulajdonképpen ez sem csinál widget formában semmit.
Közben megtaláltam a videót, amiben látszik, hogy mit szeretnék
Szerk: azt hiszem a Fókusz módokat használja
#shortcuts #focus
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Többen írták, hogy a Mobilnet WiFi-s megosztása (Hotspot), ha nem netezünk rajta, megszakítja az iPhone 5 perc után. Én most kénytelen vagyok használni mert elment az áram, de volt hogy negyed óráig nem használtam a netet és utána is működött! Ezen változtattak vagy nem jól emlékszem? Tök jól működik nálam (kijelző kikapcsolva iPhone-on).
Válasz: Régebben úgy emlékszem úgy volt, hogy ha töltőn volt a telefon közben, akkor nem kapcsolta ki.
#hotspot
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: „Vész esetén” tölthetem a 13 PM-et a MacBook Pro 61W-os töltőjével?
Válasz: Mikor kopik már ki ez a köztudatból, hogy egy készülék nem tölthető nagyobb teljesítményű töltővel, mert „túltölti” ?
Jó esetben USB-PD szabványú a töltőd, a Macbook és a teló is. Lebeszéli az eszköz a töltővel, hogy mekkora feszültségen, mekkora teljesítményre van szüksége.
Ha a töltőfej mégsem támogatná a PD szabványt, akkor meg az USB szabványnak megfelelően 5V-ot ad ki magából. Egyik esetben sem tud semmi baj lenni.
Van akinél egy 100 wattos „töltő kocka” van otthon, abból lóg ki az USB-C kábel, aztán van amikor az iPad, van amikor a telefon vagy valamelyik Macbook lóg rajta.
#accu #charge
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ezt az üzenetet hol tudom kikapcsolni?
Beállítások —► Hangok és haptikus jelzések —► Fejhallgató biztonság
(Settings —► Sounds & Haptics —► Headphone Safety)Itt kikapcsoltam a hangerő korlátozást, de így sem jó.
Válasz:
Beállítások —► Kisegítő lehetőségek —► Hang és vizuális —► Értesítések a fejhallgatóról
(Settings —► Accessibility —► Audio & Visual —► Headphone Notifications)Ha ez be van kapcsolva, akkor kapcsold ki.
#headphone #notification
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Telefonszám mentésekor, híváslistából, vagy manuálisan beírva, hogy lehet kiválasztani, hogy hová mentse (Google fiók, iCloud vagy Microsoft Exchange)?
Válasz: Beállítások —► Kontaktok —► Alapértelmezett fiók lesz a mentés helye.
(Settings —► Contacts —► Default Account)#contacts #google #icloud #exchange #default
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Éjszakára kikapcsolt állapotban szeretném tölteni a készüléket. Azt meg lehet oldani, hogy a készülék ne kapcsoljon be, amikor a töltőre dugom?
Válasz: Ha előbb rádugod a töltőre, és csak utána kapcsolod ki, akkor nem kapcsol vissza.
(Egyébként nincs semmi gyakorlati haszna a kikapcsolt állapotban való töltésnek)
#accu #charge
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Kértem egy eSIM-et a céges számomhoz és a fizikai SIM-nek beraktam a sajátomat. Azt be lehet valahogy állítani, hogy egy mentett kontakt hívásakor a készülék kérdezzen rá, hogy melyik számról indítsa a hívást?
Válasz: Megnyitod a kontaktot, a név alatt ott lesz, hogy melyik kártyáról volt az utolsó hívás, mellette pedig egy nyíl.
Ha erre rákattintasz, akkor ott tudod megadni, hogy az adott kontaktnál melyik legyen a preferált SIM.
Amelyikhez nem rendeled hozzá külön a megfelelő SIM-et, ott az alapértelmezett főkártyát fogja használni. Ha hívásnaplóból hívunk vissza valakit, akkor alapból azzal a kártyával fog menni, amelyiket hívták, vagy amelyikről mi hívtuk az adott számot.
#esim #call #contacts
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Furcsa dolgot vettem észre. Néha ha feloldom a kijelzőt, akkor a jobb felső sarokban azt látom, hogy a telefon mobilneten volt és gyorsan átvált WiFi-re. Ez azért érdekes, mert a WiFi asszisztenst én kikapcsoltam. Lehet vizuális bug, de találkoztatok már ezzel?
Válasz:
Nem feltétlen konfigurációs gond. A modernebb WiFi szabványoknál van energiatakarékos mód is. A spórolás amiatt van, hogy lecsatlakozik a WiFi-ről és amikor dolga van előtte felcsatlakozik. Lehet, hogy amikor láttad, akkor pont ilyen takarékos módban volt és a bekapcsolással „kényszerítetted” visszacsatlakozni.
Néha én is látom a telómon, de ha olyankor ránézek, a routeren azt látom, hogy energiatakarékos módban volt.
A WiFi-routerek és hozzáférési pontok ajánlott beállításai
Ezen kívül érdemes engedélyezni az U-APSD / WMM power save módokat.
Plusz a DTIM period se legyen túl sűrű, mondjuk 3 jó szokott lenni.
Ez utóbbi a leggyakoribb oka annak ha ledobja alvóban a WiFi-t, ha a DTIM period 1.#wifi
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Dual SIM esetén ha az egyik kártyán telefonálok, és a másikon keresnek, azt jelzi a telefon?
Válasz: Attól függ. Ha Telekomos vagy és WiFi-n vagy, akkor a VoWiFi miatt az éppen nem használt Telekomos kártya jelez.
Egyébként nem, hiszen nem Dual Active a telefon, csak Dual Standby. Amikor az egyik kártyával telefonálunk, akkor addig a másik leválik a hálózatról.
Nálam fizikai Vodafone és T-Mobile eSIM van használatban. A Standby Dual SIM megoldás miatt a két számot egymásra irányítottam, ha nem elérhető, tehát, ha a Vodán beszélek, akkor a T-Mobile nem elérhető, de a szolgáltató átirányítja a hívást a Voda számra, és az „becsörög” az aktuális beszélgetésbe. És persze fordítva is. Amikor itthon vagyok, akkor nincs ilyen kérdés, mert a Telekomos VoWiFi-n megy.
#dualsim #esim #vowifi
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Beállítok a Parancsok/Shortcuts alkalmazásban egy automatikus parancsot, amit csak akkor végez el a készülék, ha fel van oldva a telefon.
Ezt el lehet kerülni valahogy feloldás nélkül?
Válasz: A következő automatizálás nem futhat automatikusan (2024.02.03):
Indulás előtt
Személyes automatizálások engedélyezése vagy letiltása az iPhone és iPad Parancsok alkalmazásában
#shortcuts #unlock
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Egy Panasonic fülest használok a készülékhez. Bejövő hívás fogadásakor a teló mindig a telefon belső hangszóróján indítja a kommunikációt, át kell állítanom a fülesre.
Hiába van csatlakoztatva, például hiába hallgattam addig zenét gond nélkül, bejövő híváskor a belső hangszórón indít.Ez beállítás kérdése, vagy kompatibilitási problémák vannak?
Válasz: Az iPhone mindig „ott veszi fel”, ahol a hívást „fogadjuk”.
Tehát hiába van pl. egy Bluetooth hangszóróra/fülesre/autóra kötve, ha a telefon kijelzőjén fogadjuk a hívást, akkor ott veszi fel. Ha a füles/hangszóró/autó saját gombjával vesszük fel, akkor pedig a csatlakoztatott eszközön szólal meg.iOS-nél ez mindig így működött, hasznos funkció ez. Ha a Panasonic fülesen nincs gomb/érintőfelület akkor az viszont gond. Ilyenkor esetleg a Bluetooth beállításokban az adott eszköznél neve mögötti „i betű”-re nyomva átállítható az eszköz típusa, de nem biztos, hogy ez változtat bármi fontosat, ami ezt befolyásolja.
Az alapértelmezett hangkimenetnek itt van a beállítása:
Beállítások –► Kisegítő lehetőségek –► Érintés –► Hívás hangjának átirányítása
#phone #headphone #bluetooth
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Szabad-e bontatlan készüléket venni apróról vagy nem hivatalos Resellertől?
Válasz: Amennyiben a készülék szolgáltatótól, nem listaáron lett vásárolva, akkor annak ismeretében vásárolható meg, hogy azt gyakorlatilag bármikor letilthatják.
Ha a készülék eredetileg hivatalos Apple viszonteladótól lett vásárolva, akkor megvehető, azt nem tiltják le, nem lehet rá semmilyen ok.
#selling #hivatalos
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Egy iPhone akkumulátorát garancia időn belül cserélik, ha a kapacitása 86% alá esik?
Válasz: Az iPhone 14 és a korábbi modellek akkumulátorát úgy tervezték, hogy ideális körülmények között 500 teljes töltési cikluson át megőrizzék az eredeti kapacitásuk 80%-át.
Az iPhone 15-modellek akkumulátorát úgy tervezték, hogy ideális körülmények között 1000 teljes töltési cikluson át megőrizzék az eredeti kapacitásuk 80%-át.
Az akkumulátorok szervizelése és újrahasznosítása
Amennyiben a garanciaidőn belül az akku állapota 80% alá esik, a csere szóba jöhet, de a szerviz ezt a konkrét készülék ismeretében felülbírálhatja.
Pl. egy 2 hónapos akku, ami már 500x került feltöltésre, az nem szokásos használatot jelez.
Ugyanakkor pl. az iStyle (valamikor) azt válaszolta, hogy az akkumulátorra nem vonatkozik a garancia, így azt csak 35-38.000 HUF ellenében cserélik ki.
Egy éven belül, ha nem „használtuk halálra a telefont”, nem szabad az akkunak 80% alá mennie.
Az iPhone 15-család tagjai rendelkeznek egy menüponttal, ahol több információ érhető el, mint a korábbi típusok esetén:
Beállítások —► Általános —► Info (Settings —► General —► Info)
Az Apple 1 éves, önként vállalt gyártói jótállása kizárólag a gyártási hibás akkumulátor esetén érvényesíthető. Az Apple akkor tekint egy akkut gyártási hibás terméknek, ha 500 ciklus (iPhone 15 esetében 1.000 ciklus) után, VAGY 1 éven belül 79 százalékra esik a kapacitása.
Kisebb % = kevesebb üzemidő. Ennyi. A degradálódás mértéke (amit látsz, hogy mondjuk 87%-os az akku), az azt jelenti, hogy a gyári tervezett kapacitásnak már csak a 87%-át tudja tárolni az akku.
A könnyű matek érdekében, ha a tervezett kapacitás 1000 mAh, akkor 87%-os akku esetén már csak 870 mAh-t tud tárolni. Nyilván a kémia miatt nem tű pontos, mert lehet hogy 890-et, de lehet hogy csak 840-t. De ez igaz a tervezettre is, lehet a Te akkud 1080-at tud, az enyém meg csak 980-at. Remélem érthető.
Ebből következik, hogy azonos felhasználás mellett utóbbi esetben hamarabb kell töltőre tenni a készüléket.#accu #warranty
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Ha valaki idegen számról hív, a telefon a hívást automatikusan elutasítja, de ha már egyszer az elutasított számot visszahívtam, és újra hív engem, akkor rendesen ki is csörög. Ez mitől lehet?
Válasz: Beállítások —► Telefon —► Ismeretlen hívók némítása
(Settings —► Phone —► Silence Unknown Callers)Ha ezt bekapcsoljuk, minden olyan számmal így csinál, ami nincs a telefonkönyvben.
#phone
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Tárca alkalmazásba fel lehet-e venni hűségkártyákat (pl.: Auchan, Super Shop, stb.), ha igen miként mert csak bankkártyát és Tömegközlekedési kártyát kínál fel.
Válasz: A Stocard alkalmazás segítségével elég sok bevihető, amiket nem azoknak meg rendszerint van saját appjuk (Decathlon, Auchan, Praktiker, stb.).
A Stocard alkalmazás megszűnt, utódja a Klarna.
És persze vannak olyanok is, amiket egyáltalán nem támogat a tárca.
#wallet #3rd
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Milyen alkalmazásokkal lehet az akku tényleges állapot adatait kiolvasni?
Válasz:
Windows - 3uTools, i4Tools
MacOS - CoconutBattery, iMazing, i4Tools
Linux - i4ToolsFontos!
A 3uTools (és vélhetően a többi is) csak akkor mutat valós értéket, ha a diagnosztika küldése az Apple-nek be van kapcsolva. Ő is ugyanonnan olvassa ki.
Ha ez ki van kapcsolva, akkor csak kb. azt írja ki hány napos a készülék.
#accu #3rd #windows #macos #linux #3utools
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A készüléket 2022 februárban vettem az apple.hu oldalról.
A Beállítások —► Általános —► Info (Settings —► General —► About) oldalon 2023.02.02 látható a garancia lejáratnak.Nem 3 év garanciát kellene itt mutatnia?
Válasz: Mivel csak Magyarországon jár a 3 év, a kijelzett dátum normális, mert itt csak az egy éves Apple garanciát mutatja a készülék.
#warranty
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A hivatalos Apple Szerviz akkucsere előtt kéri, hogy kapcsoljam ki a Lokátort, jelentkezzek ki az Apple ID-ból, és tegyem alaphelyzetbe a készüléket. Ez nekem fura.
Kinek mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban?Válasz: Ezek kötelezőek iPhone akkucsere előtt, semmi különleges kérésük nincs.
iPhone vagy iPad előkészítése szervizelésre
#accu #hivatalos
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: A Fájlok alkalmazásban be lehet-e kapcsolni, hogy a fájlok kiterjesztése is megjelenjen?
Válasz:
Belépve egy tetszőleges almenübe, majd ott jobb oldalt felül
3 pöttyös menü,
Nézetbeállítások —► Összes kiterjesztés megjelenítése
View options —► Show all extensions#Files
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
E-SIM vagy fizikai?
Van pár előnye az eSIM-nek (pl. lopás esetén nem lehet kikapcsolni a netet a telefonon, illetve ami többször volt téma szolgáltatós topikban, hogy valakinek régi volt a SIM-je és ezért nem ment pl az 5G, ezt egyszerűbb orvosolni, vagy hiába jön ki új SIM méret szabvány, nem kell vágatni, cserélni a SIM-et), de van pár hátránya is.
Egyik például, hogy ha pl. vasárnap délelőtt teljesen kuka lesz a telefon amiben eSIM van, akkor hirtelen nem tudni, hogy lehet átrakni másik telefonba, esetleg vészhelyzetileg egy butatelefonba a SIM-et (se SMS-t nem lehet fogadni se semmi).
Fizikai SIM-nél ez nem gond.
Van aki az előzőeket jól átgondolva, mérlegelve a fő számát visszaváltotta eSIM-ről fizikaira.#esim #phone #sms
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: kerestem, de nem találtam olyan lehetőséget (ami Androidon szokásos végső esetben), hogy töröljem egy rakoncátlankodó alkalmazás adatait.
iOS -en nincs erre lehetőség?
Válasz: Nincs külön ilyen funkció (jelenleg), megoldás az, hogy töröld és telepítsd újra az érintett appot. Ez az esetek nagy százalékában megoldja a problémát.
#android #appdata
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Hogyan működik az Optimalizált akkutöltés funkció?
Válasz: Tudnivalók az iPhone Optimalizált akkutöltés funkciójáról
Több „szakember” ajánlgatja többek között azt, hogy pl. a „Jelentős helyek” funkciót kapcsoljuk ki, akkukímélés céljából.
Ez, és több hasonló tipp megakadályozza az Optimalizált akkutöltés funkció tökéletes működését (lásd a fenti Support cikk végén).
#accu #charge
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Újonnan vásárolt iPhone garanciája mikor indul? Amikor felmegy először a hálóra (ez a tippem) vagy amikor megvettem? Nekem az Apple Gari része az érdekes, nem a többi amit adnak itthon az ársáv miatt.
Válasz: Sok helyen olvasható az a téves információ, hogy a hivatalos, 1 éves Apple garancia onnantól indul, amikor az újonnan vásárolt készüléket először aktiválják.
Sajnos ez az „első aktiválás” sehol, semmilyen hivatalos Apple dokumentumban nem olvasható, mindenhol a „from the date of original retail purchase by the end-user purchaser” azaz
„a végfelhasználó vásárló általi eredeti kiskereskedelmi vásárlás dátumától számítva”
egy év.
A hazai(!) forgalmazó által törvényileg előírt +1 (vagy +2) év egyértelműen az első vásárlás dátumától él.
Az első évben egyébként nem kell semmilyen papír a garanciális dolgokhoz, a 2.-3. évben meg elég a számla, sőt leginkább ezt kérik.
Ugyanazt a garilevelet tölti ki mindegyik viszonteladó, amit minden egyébhez szokott.
Mezei Mediamarktos garilevél. Ugyanígy az Euronics, a Telekom garijegye is saját.
Mind hivatalos garilevél, hiába saját, hivatalos viszonteladóktól.Az Apple-nek nincs a klasszikus értelemben vett saját garilevele, mint mondjuk a Samsungnak.
Akkor a 2-3. évben nem is mehetek számlával gari jeggyel iStyle/iCentre-be csak a bolthoz?
Elvileg mehetsz a fenti szervizekbe is, a hivatalos viszonteladóknál vásárolt termékek 2.-3.évi gariját is Apple garinak tekintik. Ehhez viszont már nem árt a garijegy, vagy a számla, hogy bizonyítani tudd a beszerzés helyét.
Az Apple egyéves (1) korlátozott jótállása (MAGYARORSZÁG)
Ezt még kiegészíteném ezzel:
Az Apple-termékek és a magyar fogyasztóvédelmi törvények
Vastagon kiemelendő jelen esetben az „értékesítő” megnevezés.
Magyarán ha kereskedőnél veszi az ember (Apple partnernél, nem sufni GSM-ben), akkor ugyanazon jogok illetik meg a vásárlót, mintha közvetlenül a gyártótól/forgalmazótól venné meg. A 2.-3. évben is, pont úgy mint az elsőben.#warranty
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Hivatalos Apple minősített viszonteladók és kereskedelmi partnerek
https://www.apcom.hu/viszonteladoink.html
valamint az összes Magyarországi mobilszolgáltató!
#hivatalos
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Hivatalos javító- és szervizközpontok
https://getsupport.apple.com/repair-locations?locale=hu_HU
#hivatalos
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Tegnap a nejemnek nem ment a magyar nyelvű diktálás, ma már nekem sem működik. Csak angolul és németül megy... Hogyan tudom megjavítani?
Válasz: Ha nincs bekapcsolva, akkor Beállítások —► Általános —► Billentyűzet —► Diktálás (Settings —► General —► Keyboard —► Dictation) bekapcsolása.
Ha ez megvan, akkor Billentyűzet —► Jobb oldali sarok lent —► Fehér mikrofon#dictation #keyboard
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Kérdés: Zárolt képernyőnél nem jelenik meg a piros hívás elutasító gomb. A hívást elutasítani (nem némítani) elvileg a jobb oldali kikapcsoló gomb 2x megnyomásával lehetne, de nálam ez nem működik.
Egyszeri megnyomással lenémítja a hívást, de még egyszeri megnyomással nem tudom elutasítani a hívást… Esetleg valami megoldási javaslat?
Válasz: A Beállítások —► Kisegítő lehetőségek —► Érintés —► A hívás zárolás általi befejezésének megakadályozása kapcsoló vélhetően be van kapcsolva.
Settings —► Accesibility —► Touch —► Prevent Lock to End Call
Kérdés: Arra egyébként nincs mód hogy ha hívnak akkor a képernyőn megjelenik egy hívás elutasító gomb? Csak az oldalsó gombbal tudom zárolt képernyőn a hívást elutasítani?
Válasz: De, meg is jelenik ha nem zsebből veszed elő. Az elhúzós képernyő azért van, hogy ne nyomd ki zsebben véletlenül (ilyenkor az oldalsó gomb 2x megnyomásával utasíthatod el), ha nem zsebben van a készülék, akkor egy zöld fogadás gomb és egy piros elutasítás gomb jelenik meg.
Alább a bal oldali kép a zsebből elővevős, a jobb pedig amikor mondjuk pl. kint van az asztalon. De biztos találkoztál már ezzel, ez ilyen, amin változtatni nem tudsz.A jobb oldali csak feloldott állapotban jelenik meg!
#phone
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Az iOS történelme, iOS verziók
iPhone OS 1 2007.06.29 - 2008.07.15
iPhone OS 2 2008.07.11 - 2009.01.27
iPhone OS 3 2009.06.17 - 2010.08.11
iOS 4 2010.06.21 - 2011.07.25
iOS 5 2010.10.12 - 2012.05.25
iOS 6 2012.09.19 - 2014.02.21
iOS 7 2013.09.18 - 2014.06.30
iOS 8 2014.09.17 - 2015.08.13
iOS 9 2015.09.16 - 2019.07.22
iOS 10 2016.09.13 - 2017.07.22
iOS 11 2019.09.17 - 2018.07.09
iOS 12 2018.09.17 - 2023.01.23 ***
iOS 13 2019.09.19 - 2020.09.01
iOS 14 2020.09.16 - 2021.10.26
iOS 15 2021.06.07 - 2024.01.22 ***
iOS 16 2022.06.06 - 2024.01.22 ***
iOS 17 2023.06.05 - 2024.03.05 ***
iOS 18 2024.09.16 ****** Jelenleg is támogatott verziók
Forrás: Apple iOS Version History
#ios
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
„Hiányosságok”, amikről jó tudni
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Az iOS-ről haladóknak
Téged véd, mégsem látod – az iOS biztonsági funkciói – 1. rész
Téged véd, mégsem látod – az iOS biztonsági funkciói – 2. rész
Téged véd, mégsem látod – az iOS biztonsági funkciói – 3. rész
Téged véd, mégsem látod – az iOS biztonsági funkciói – 4. rész
Téged véd, mégsem látod – az iOS biztonsági funkciói – 5. részKöszönjük a fenti cikkeket burgatshow kollégának!
Letöltött ipsw fájl kicsomagolása
Amennyiben pl. az eredeti (vagy újonnan megjelent) médiafájlok kinyerése a cél. Ezek az alábbi formátumokban érhetőek el a telepítőfájlban.
*.wav; *.mov; *.m4r; *.caf; *.mp3; *.mp4;
Az iOS telepítőfájlt pl. az ipsw.me weboldalról tudjuk letölteni.
A példa kedvéért az iOS 17.3 (21D50) for iPhone 15 Pro Max készülékre való fájlt töltöttem le.Fájlnév: iPhone16,2_17.3_21D50_Restore.ipsw
Méret: 8.133.706.388 byteAz ipsw fájl valójában egy ZIP tömörítvény, amiből a legnagyobb méretű dmg fájlra lesz szükségünk (087-41093-056.dmg, mérete 6.368.384.436 byte). A dmg-t a 7Zip programmal tudjuk kicsomagolni. A kicsomagolás eltart egy ideig, a dmg-ben összesen 212.400 fájl van.
Hangok, csengőhangok, videók nagy számban ( 1.224 ) vannak az ipsw-ben, kiemelve őket, majd 512MB az összméretük.
ZIP formátumban becsomagolva 498.254.056 byte
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Támogatott-e a készülékem, ha igen meddig?
Az egyes készülékek és a rájuk kijött legutolsó iOS verzió
iPhone | iPhone OS 3.1.3 | 2010.02.02
iPhone 3G | iPhone OS 4.3.5 | 2011.07.25
iPhone 3GS | iPhone OS 6.1.6 | 2014.02.21
iPhone 4 | iOS 7.1.2 | 2014.06.30
iPhone 4S | iOS 9.3.6 | 2019.07.22
iPhone 5 | iOS 10.3.4 | 2019.07.22
iPhone 5C | iOS 10.3.3 | 2017.07.19
iPhone 5S | iOS 12.5.7 | 2023.06.23
iPhone 6 és 6 Plus | iOS 12.5.7 | 2023.06.23iPhone 6S és 6S Plus | iOS 15.8.2 | 2024.03.05
iPhone SE 1 | iOS 15.8.2 | 2024.03.05
iPhone 7 és 7 Plus | iOS 15.8.2 | 2024.03.05
iPhone 8, 8 Plus és X | iOS 16.7.6 | 2024.03.05iPhone XR, XS és XS Max | iOS 17.4 | 2024.03.05
iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max | iOS 17.4 | 2024.03.05
iPhone SE 2 és SE 3 | iOS 17.4 | 2024.03.05
iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro és 12 Pro Max | iOS 17.4 | 2024.03.05
iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro és 13 Pro Max | iOS 17.4 | 2024.03.05
iPhone 14. 14 Plus, 14 Pro és 14 Pro Max | iOS 17.4 | 2024.03.05
iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro és 15 Pro Max | iOS 17.4 | 2024.03.05Forrás: Latest iOS Versions
Van rá esély, hogy az iPhone 8 és az X számára az iOS 17 lesz az utolsó, de ha a képessége kielégítő és szívesen használnánk még tovább, akkor egy új akkuval újabb 2-3 évet adhatunk nekik.
Fontos megjegyezni, hogy ha meg is szűnik a fő támogatása, biztonsági frissítéseket még ettől független kaphatnak a későbbiekben is (ahogy például nemrég adott ki javítást az Apple az iOS 12.x-es verzióra).
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Tudnivalók Androidról érkezőknek
#android
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Az egyes típusok újdonságai az előző típusokhoz képest
RAM:
iPhone 8 2 GB
iPhone SE 2016 2 GB
iPhone X 3 GB
iPhone XS 4 GB
iPhone XR 3 GB
iPhone 11 4 GB
iPhone 12, mini 4 GB
iPhone 12 Pro, Pro Max 6 GB
iPhone SE 2020 3 GB
iPhone 13, mini 4 GB
iPhone 13 Pro, Pro Max 6 GB
iPhone 14, Plus, Pro, Pro Max 6 GB
iPhone SE 2022 3 GB
iPhone 15, Plus 6 GB
iPhone 15 Pro, Pro Max 8 GBAkku kapacitás:
iPhone 8
iPhone SE 2016 1624 mAh
iPhone X 2700 mAh
iPhone XS 2658 mAh
iPhone XS Max 3174 mAh
iPhone XR 2942 mAh
iPhone 11 3110 mAh
iPhone 11 Pro 3046 mAh
iPhone 11 Pro Max 3969 mAh
iPhone 12 mini 2227 mAh
iPhone 12 2815 mAh
iPhone 12 Pro 2815 mAh
iPhone 12 Pro Max 3687 mAh
iPhone SE 2020 1821 mAh
iPhone 13 mini 2406 mAh
iPhone 13 3227 mAh
iPhone 13 Pro 3095 mAh
iPhone 13 Pro Max 4352 mAh
iPhone 14 3279 mAh
iPhone 14 Plus 4323 mAh
iPhone 14 Pro 3200 mAh
iPhone 14 Pro Max 4323 mAh
iPhone SE 2022 2088 mAh
iPhone 15 3877 mAh
iPhone 15 Plus 4912 mAh
iPhone 15 Pro 3540 mAh
iPhone 15 Pro Max 4852 mAhFace ID:
iPhone X
LIDAR:
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Az iPhone-ok történelme
Az egyes típusok megjelenési dátuma és a rajtuk egyidejűleg megjelent iOS verzió
iPhone | iPhone OS 1 2007.06.29
iPhone 3G | iPhone OS 2 2008.07.11
iPhone 3GS | iPhone OS 32009.06.17
iPhone 4 | iOS 4 2010.06.21
iPhone 4S | iOS 5 2011.10.12
iPhone 5 | iOS 6 2012.09.19
iPhone 5C és 5S | iOS 7 2013.09.18
iPhone 6 és 6 Plus | iOS 8 2014.09.17
iPhone 6S és 6S Plus | iOS 9 2015.09.16
iPhone SE | iOS 9.3 2016.09.16
iPhone 7 és 7 Plus | iOS 10 2016.09.13
iPhone 8, 8 Plus és X | iOS 11 2017.09.19
iPhone XR, XS és XS Max | iOS 12 2018.09.17
iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max | iOS 13 2019.09.19
iPhone SE | iOS 13 2020.04.24
iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro és 12 Pro Max | iOS 14 2020.10.13
iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro és 13 Pro Max | iOS 15 2021.09.24
iPhone SE 3rd gen. | iOS 15.4 | 2022.03.08
iPhone 14. 14 Plus, 14 Pro és 14 Pro Max | iOS 16 2022.09.07
iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro és 15 Pro Max | iOS 17 2023.09.12
iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro és 16 Pro Max | iOS 18 2024.09.20Forrás: iOS devices
[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Sablonok
b
c
Névjegyek —► Menü —► Javaslatok —► Ismétlődő névjegyek[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
1. Az iPhone-ok történelme
2. Az egyes típusok újdonságai az előző típusokhoz képest
3. Az iOS történelme, iOS verziók
4. Tudnivalók Androidról érkezőknek
5. Támogatott-e a készülékem, ha igen meddig?
6. Az iOS-ről haladóknak
7. „Hiányosságok”, amikről jó tudni. . .
@3rd @3uTools @5g
@accu @adguard @airdrop @airpods @airTag @alarm @alt.store @android @appdata @applecare @appleid @appletv+ @app.library @apps @appstore @autocorrect
@background @backup @bluetooth @brightness @browser @buying
@card @camera @carplay @charge @children @chrome @clock @conditional @contacts @copy @country
@default @desktop @devicecheck @dictation @dns @dualsim
@esim @eu @exchange
@family @facetime @files @focus @ftp
@google @gps
@headphone @heic @hotspot
@icloud @icons @imessage @ios
@keyboard
@lidar @linux @location @locator @lock @lockscreen @lostmode
@macos @mail @maps @microphone @music @mute
@namedrop @notification
@offline @overheat
@pdf @phone @photo @prov.lock
@qr
@region @reminder @restart @ringtone
@safari @selling @settingsurl @share @shortcuts @sms @stat @subscribe
@timeout @tips @translate
@unknown.caller @unlock @usa
@viber @video @volte @volume @vowifi @vpn
@wallet @wallpaper @watch @whatsapps
@reminder
@warranty @wifi @windows[ Szerkesztve ]
-
Oldman2
Topikgazda
Több éves Android használat, többszöri iPhone bepróbálkozás után azt látom, hogy hiány és igény van egy naprakész iPhone összefoglalóra.
Alábbiakban ennek összeállítását próbálom kivitelezni, remélem használható lesz a végeredmény.
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest