- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cicero
őstag
-
fmx
aktív tag
pótpót zhkra meddig lehet jelentkezni?
cattus Köszi! -
mekker
őstag
válasz
FehérHolló #13637 üzenetére
Most nézem, hogy nem küldte el a válaszomat. Na mindegy, röviden arra gondoltam, hogy maga a név, meg hogy VIK-es az egész képzés azt sejteti, hogy a többség majd kicsit villanyosabb irányba fog elmenni, pedig szerintem ez nem egészen így van. Illetve több más helyen is a mérnökinfós szak van előtérben.
Szerintem erre a kar is ráébredt már egy ideje, mivel a hallottak alapján az utóbbi pár évben elég komoly változásokon ment keresztül a tantervünk. Olyan értelemben, hogy egy kicsit jobban elválasszák (és emellett aktualizálják) a képzést.Aztán én nagyon nem látok még bele a dolgokba, tehát könnyen lehet, hogy tévedek.
-
Gergosz2
veterán
lehet én vagyok az egyetlen de azt sem tudom min megy itt a mizéria. Itt a félév végén kismillió más dolgom volt zh-k és dipterv jóvoltából.
-
Livius
őstag
Hogyan jönne létre az ELTE GTK?
Könyörgöm legalább a Wigner kolit nevezzék már át, ha leakarják nyúlni úgy, hogy még azt se tudják ki volt az a személy, mer az tuti hogy a GTK-hoz ennek a névnek nulla köze van. Vajon ők egyáltalán tudják, hogy kicsit sem passzol ez a név egy GTK-ás kolinak?
Egyébként ennek a GTK lelépésnek olyan a feelingje így, mikor a házastársak válnak, és az asszony kapálózik a lóvé, kocsi meg ház után.
-
KMan
őstag
GTK megy az ELTE-re, utana johet a BCE visszahozatala a BME-re...
-
FehérHolló
veterán
válasz
Feketelaszlo #13639 üzenetére
A duális képzés fő hírnöke és bevezetője alatt voltam anno gyakornok. Kimondottan az volt az érdeke, hogy minél alacsonyabb képzési szinten tartsa a gyakornokait/embereit, hogy a lehető legkevesebbet kelljen fizetni nekik. Akár a diplomaszerzésük akadályozásával. (A gyakornokok 95%-át egyébként sem fizették ki mondva csinált indokokkal.)
Annak ellenére, hogy javaslom/támogatom az egyetem melletti munkavégzést (szakmai területen), a duális képzést rabszolga melónak tartom.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
mekker #13635 üzenetére
Ja, hát én sem bizonyos szakok kétes munkakilátásait vitattam, de ezek a képzések sem azért lettek "büfészakok", mert haszontalan tudásanyagot adnak, hanem mert középiskolában sokakkal megutáltatják a reáltárgyakat és a diplomázási kényszer miatt a "mindegy csak ne legyen rajta matek" elvén keresnek maguknak valamilyen szakot.
De az ipari kapcsolatok kritikáját nem is erre értettem, hanem arra, hogy van egy szint, ami fölött lehet, hogy káros túl sok külsős cég túl erős jelenléte egy egyetemen. A duális képzés pl. a mai napig egy nehezen befogadható dolog sokak számára, s én sem vagyok meggyőződve, hogy az lenne a helyes út. Bizonyára jók az oda jelentkezők elhelyezkdési rátái, csak kérdés, hogy nem-e megy a fokozottan gyakorlatias tudásszerzés az akadémiai tudás kárára. -
Livius
őstag
válasz
mekker #13635 üzenetére
ELTE fizikusra jártam alapszakra, aztán sikerült mechatronikai mérnökit csinálnom a BME-en MSc-én, szóval eléggé megvilágosultam, hogy mik a különbségek. Sajnos azt kell hogy mondjam, az ELTE már annyira lezüllött, hogy a fizikus képzése sem mondható piacképesnek. Egyrészt azért mert azt az elméleti fizikát amit felszív ott az ember ebben az országban senki se alkalmazza, másrészt pedig azért, mert még a mai napig a 60-70-es években összetákolt tanterveiket örökítik át évről évre. Ennek az eredmény az, hogy mindenki kurva okos matekból, meg fasza problémamegoldó képességű, de a mai modern tudományok gyakorlati dolgairól semmit sem tudnak (félvezetőipar, modern szilárdtestfizika/optika). Ennek az eredménye az, hogy mindenki művészeti szinten csak asztrofizikai, részecskefizikai stb. olyan kutatásokban (szimulációkban) doktorizik és utána dolgozik, amikben nincs semmi rizikó abból a szempontból, hogy még a végén valaminek működni is kéne.
Jah, és költséghatékonyak is, max olyanok a kutatási témák, hogy egy PC kelljen hozzá, semmi más.
Az ipari kapcsolatok teljes hiányát pedig teljesen jól mutatja az, hogy a diplomamunkák között csak csóró magyar kutatóintézetesek vagy belső egyetemi témák vannak. Ehhez a piaci és ipari hiányhoz persze annyira jól alkalmazkodnak is, hogy még kötelező szakmai gyakorlat sincs a képzéseikbe, mert nem lenne hova menni teljesíteni ezeket.
Én a kemény ELTE-és 4 év után azt tudom mondani, hogy egyedül az IK szakjai piacképesek, valamint talán az, aki alkalmazott matematikus/biztosítási és pénzügyi matematikát végez az ELTE-én.
-
FehérHolló
veterán
válasz
concret_hp #13636 üzenetére
akar a fene dolgozni, de kell a pénz.
mekker: szoftverfejlesztőnek nagyrészt mérnök infósokat és villanymérnököket keresnek, nem értem az érvelésed.
Ráadásul a szakirányok több, mint fele erre készít fel. -
concret_hp
addikt
azért valami oka csak van, hogy bme-n végezve kb. akkor vagy munkanélküli ha nem akarsz dolgozni
-
mekker
őstag
válasz
Feketelaszlo #13632 üzenetére
Túl vannak reprezentálva itthon bizonyos bölcsészeti és közgazdasági képzések. Pl. nemzetközi gazdálkodás, pszichológia menő szakok lettek, de a valóságban nehezen lehet ezekkel a kívánt szakterületen elhelyezkedni (legalábbis alap/mesterkézés után).
Sajnos nincs időm most külön egyetemi, pályakövetési statisztikákat keresni, tehát maradnak a pletykák.
(btw. szakonkénti szétbontás nélkül: 86. oldal)Lehet mondani, hogy például a mérnökinfóra sem kéne ennyi ember, mert >70% szoftverfejlesztő lesz, de legalább itt van egy kis mozgástér, és aki nagyon akar, az lényegében abban az ágazatban tud majd elhelyezkedni, amiben szeretne.
Itt nem a képzés milyenségéről van szó, hanem hogy mit képes befogadni egy (nem ideális) ország piaca. Ha tízszer ennyi fizikust/fizikus tanárt képeznének, akkor az sem lenne piacképes szakma.
-
EQMontoya
veterán
válasz
FehérHolló #13633 üzenetére
Anno Németh Krisztián az átadás utáni első napon (első tanítási nap, talán 2010 Szeptember) munkavédelmi sisakban jött be előadást tartani.
-
FehérHolló
veterán
válasz
Oppenheimer #13629 üzenetére
Ez a szóbeszéd járta (az oktatók között is), amíg csak a gödör volt kiásva és otthagyva furnérlemezek mögött.
Annyi biztos belőle, hogy mivel a GTK akart oda terjeszkedni a VIK-kel, ezért ez a két kar finanszírozta többségében az építkezés önrészét. A 2006-os válság alatt pedig felszívódott a pénz, és nagyon sokáig csak a gödör állt ott, plusz a tervezett befejezés dátuma egy EU-s plakáton. Utána megépült a Q1 teljesen (a tervezett I-vel összekötő híd és minden csicsa nélkül, pocsék anyaghasználattal), a Q2-nek pedig csak az alagsori szintje. Utóbbit eladták az MTA-nak, aki befejezte. Ezzel párhuzamosan a Q1-ből simán csak Q lett.
JColee: Írásos anyag?
Ha szerencsés vagy, 2006-7-8-9-es évjáratú Impulzusokban talán. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
Livius #13621 üzenetére
Szerintem mostanában ez a "piacképes képzés" és "ipari kapcsolatok" dolog kicsit túl van tolva, hajlamosak az emberek felülértékelni ezeknek a hasznát. Egy bizonyos szintig szükség van rá, de az egyetemi képzés az legyen egyetemi, ne szakképző iskola. Persze gáz, mikor mondjuk egy gépész megkapja a diplomáját és az első munkahelyén szembesülnek azzal, hogy ez az ember max. a 4 kredites mesekönyvben látott dugattyút (legalábbis vannak ilyen horrortörénetek BME-s fotelmérnökökről). De egyáltalán nem olyan egyszerű balanszírozni a között, hogy a partnerek számára hasznos emberanyagot termeljenek, meg a között, hogy tudományosan igényes és magas szintű ismeretanyagot adjanak át.
-
Livius
őstag
válasz
Az is érdekes hogy mi lenne az ELTE TáTK-val? 80%-ban kb ugyan az mint a GTK. Persze ott is jelen van az igazi ELTE-és dilettantizmus, ha a piacképességet és büfészakos háttért vizsgáljuk.
Egyedül az IK-án és a TTK-án lehet találni nem büfészakokat. Ebből az IK valahogy magát teljesen jól tudja szervezni, a TTK meg olyan mint a templom egere. Az egész ELTE-és dolgokban meg persze nulla beleszólásuk van a sok, többségben lévő büfészakos kar impotenciája miatt. Sok sikert a GTK-nak, 5 év múlva szerintem keresi majd a következő egyetemét.
-
JColee
őstag
válasz
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
FehérHolló #13627 üzenetére
"GTK tanácsára" lol. Ez az egyetem vezetésére nézve nagyon gáz, hogy nem tudnak felelős döntést hozni. És ha a GTK azt tanácsolja a rektornak, hogy ugorjon a kútba, beleugrik? Ugye hogy nem. Nekem ez a sztori elég meredeken hangzik.
Eltére kitérve: tényleg óriási a fejetlenség, az egyetem nagy része szervezetlen és büfészakos. (Piacon értéktelen képzések.) Ott sem lesz jobb dolga a GTK-nak. Hacsak nem tudnak olyan függetlenek maradni, mint az IK. Lehet ez áll a háttérben, az ELTE ígérhetett nekik sok autonómiát.
-
JColee
őstag
válasz
FehérHolló #13627 üzenetére
Erről van valami anyagod? Eddig nem hallottam ilyenről.
-
mekker
őstag
Komolyan vannak, akik a mérnökhallgatós, GTK-s tárgyakból (azok közül is a silányakból) ítélik meg az egész kart? Értem, hogy sokan csak ennyit látunk belőlük, de szerintem ez rossz mentalitás.
Pénzt hoznak az egyetemnek, rangot, és persze ott van a kérdés, hogy a Q épületnek - az iskola egyik legmodernebb felszereltségű épületének - mi lenne a sorsa (legalábbis én nem ismerem ennyire a részleteket).Továbbá tudom, hogy ez nem morális kérdés, de én nem értem, hogy miért röhögcsélnek ezen sokan. Nekem obszcénabb hasonlat jutott az eszembe, de tényleg olyan, mintha a polipunknak levágnák a nyolcadik lábát. Sokan mégis úgy gondolják, hogy a polipunkból csupán kiműtenek egy nem odaillő polipot, miközben valójában a tudásuk a karról kimerül pár poénban.
Egy ilyen költözés rengeteg nehezen belátható problémát hozhat magával mindkét oldal számára, ez egyáltalán nem az a vicceskedős téma kéne, hogy legyen.
-
Sleed
aktív tag
válasz
Livius #13624 üzenetére
Az Office elvileg minden diáknak ingyenes, intézménytől függetlenül (http://www.o365.educatio.hu/). Windowsról nem tudok viszont.
A HSZK-s gépek tényleg rendben vannak, két évvel ezelőtt amikor még nem volt laptopom gyakran jártam be. Rendesen karban vannak tartva, és van egy vagy két terem ahol a monitorok méretére sem lehet panasz.
-
Livius
őstag
válasz
FehérHolló #13622 üzenetére
HSZK-ban C2D gépek elérhetők simán, csak helyet kell találni. Az ELTE-én már semmilyen gépterem sincs, szabad használatra azoknak akik nem IK-sok lágymányoson (jegyzőkönyv, neptun basztatás, vagy akármire).
És még egy rakás más dologban is óriási nagy szegénységi bizonyítványuk van, pl ELTE-én nincs ingyen windows és office, csak oktatóknak
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #13622 üzenetére
Életszerűbb, hogy BME-s termekben külsős előadókkal.
-
FehérHolló
veterán
válasz
Livius #13621 üzenetére
A BME milyen gépeket ad egyáltalán a hallgatóknak órákon kívül hozzáférésre? Még mindig a 386-osok vannak a HSZK-ban?
A GTK-ról meg körülbelül annyi a véleményem, hogy akkor most talán már nem fogok neptunon keresztül teljesen irreleváns leveleket kapni pótZH időpontokról, amikor rég abszolváltam az adott tárgyat és nincs aktív képzésem sem.
Azt a minimális tárgyat meg tudják tartani akár az ELTE-n, vagy a Corvinus-on is a BME-seknek. (Volt már ilyenre példa.)
Egyedül a polipot sajnálom, hogy nem lesz meg a nyolcadik karja. -
Livius
őstag
válasz
Oppenheimer #13619 üzenetére
Egyedül az IK-nak vannak kapcsolatai, de okosan el is szigetelik magukat rendesen. Pl, 2013-ban valahogy önhatalmúlag kitalálták, hogy a nagy lovarda géptermükbe csak azoknak adnak felhasználónevet a gépekhez, akik IK hallgatók, vagy IK-ás órát vettek fel abban a félévben.
Ennek köszönhetően az egész lágymányosi kampuszon minden más kar hallgatójának megszünt a géptermi elérés. Mindenki viheti a saját notebookját, vagy beülhet a könyvtárakba ahol jó esetben 5 gépből 3 működik, a win XP-és tetülassű 12 éves P4-es gépekből.
Az IK-án kivüli karok szakjai meg piacképtelenek, úgy ahogy vannak az ELTE-én. Szóval, ha ilyen sérelmek miatt megy tovább a GTK, akkor előre sok sikert nekik a jövőben ott. Szerintem érdemes lenne inkább egy önálló intézményt alapítaniuk.
-
concret_hp
addikt
válasz
EQMontoya #13615 üzenetére
az, hogy mi lesz a publik sztori az egészről az szvsz 1 dolog, a háttérfolyamatok meg egy másik.
most komolyan ha a bme nem tudja merre van előre, akkor melyik igen? az elte? nem tudom mi változott de pár éve személyesen kellett sorbaállni a tárgyfelvételkor és stb.
biztos vannak nagyon jó képzéseik, de azért valljuk be elég nagy %a nem találkozik piaci igényekkel.
-
Livius
őstag
válasz
Ez a "merre van az előre és mire van ma igény a piacon" kb 10x-eres szorzóval lesz az ELTE-én. Gyakorlatilag semmi ipari vagy bármilyen piaci kapcsolata sincs az ELTE-ének, ott is rinya lesz ezerrel éveken belül. Én oda jártam alapszakra, a TTK-án, a gazdasági helyezet katasztrófa szélén áll, ha valami labor cucc elromlik akkor bocs nincs pénz újra. Számítógépes géptermek meg nagyon leamortizáltak (az IK laborokon kívűl, csak sajna azt mások nem használhatják rajtuk kívül, mert okosan kitlaláták ezt hogy legyen).
-
JColee
őstag
válasz
Amit mondasz az igaz, de mi GTK-s tárgyaink ugyanolyan szarok voltak, mint a szakmai tárgyak. Én a GTK-sok állásfoglalásaiból főleg azt szűrtem le, hogy GTK szeretne tovább nőni, de az egyetem nem szeretné, valamint az eredmények nem voltak elismerve.
Feketelaszlo Karok nálunk nem nagyon szoktak keveredni, mindenkinek van saját kolija (tudomásom szerint).
-
EQMontoya
veterán
válasz
concret_hp #13613 üzenetére
Ha olvastad azt a levelet, amit a GTK vezetése írt a BME vezetésének, ott azért elég világosan ki vannak fejtve a problémák.
És érdekes módon pont azt támasztja alá, amit én is éreztem a BME-n: dinoszaoruszok vezetik az egyetemet, akiknek fingjuk nincs arról, hogy merre van az előre és mire van ma igény a piacon. Ennek fedése az a gyakran hallott bullshit, hogy itt gondolkodni tanítanak meg. Csak ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy megtanulhatsz ugyan gondolkodni, de sok tárgyból a leadott anyagot várják vissza szó szerint, nem a gondolkodást. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
Livius #13612 üzenetére
Az ELTE szervezettségéhez nem tudok hozzászólni, mert nem ismerem, de azért számomra elég látványos volt, hogy a GTK-soknak itt mennyire nincs semmi kohéziója az egyetem többi részével. A SZE-ről jöttem át mérnöki alapszakkal, s volt olyan év mikor ápoló (férfi) és hegedűmévsz lakótársaim voltak a kollégiumban - ahhoz képest ez a műszaki/gazdasági felosztás kicsit butácskának tűnt. Amúgy személy szerint semlegesen állok a kérdéshez, mert ez a perpatvar szerintem az oktatók távlati elképzeléseiről szólt, ahhoz meg az én itt letöltendő 2 évem kevés, hogy abból bármit megérezzek. Meghát ugyan a BME-re felvételiztem, de azért kíváncsi vagyok az ELTE-re, ha eggyel több felsőoktatási intézményt ismerek meg abból még nem lesz baj. Inkább így, mint kihullással - újrafelvételizve
Azért legalább nem egy GDF-hez kerül a kar.
-
Livius
őstag
válasz
Feketelaszlo #13607 üzenetére
Ebben az egészben az a szép, hogy a művész/tátékás/jogi ultra hipszter szuper liberális eltés csicska karokkal ugyan úgy meg fog gyűlni a baja a GTK-nak. Szóval csöbörből vödörbe kategória lesz ez, ha valóban az ELTE-éhez kerül. Nem lesznek még hozzászokva az ottani gazdasági és szervezeti fejetlenségeknek. Már ott kezdődnek majd a gondok, hogy az eltén szeptember 7 előtt még nincs is órarend a neptunban senkinek, se a tanároknak se a diákoknak
, szervezés a köbön van felsőfokon.
-
fmx
aktív tag
válasz
Feketelaszlo #13607 üzenetére
mik.mak-ért akkor majd ELTE-re kell mennem?
-
Feketelaszlo
senior tag
Na jó, tudom, hogy úgyis csak VIK-esek olvassák a topikot, de ha fel akartok venni valami GTK-s tárgyat azt még tavasszal tegyétek meg.
-
mekker
őstag
válasz
Dinter #13604 üzenetére
Infón ne a fizika miatt aggódj. Ha akarnának, egy nehéz tárgyat is csinálhatnának belőle, de mivel lehet használni a képletgyűjteményt, a feladatmegoldást nem mindig nézik szigorúan, és a feladatok is redundánsak, így nehéz bukni a tárgyat, ha van benne effortod. Meg persze a bev. fiz-nek is a felzárkóztatás a célja.
Még a kiszhkra is adnak pótlást annak, aki nem képes 20 percet tanulni gyakok előtt.
Tehát hogy mondjam.. meghúzhatnák az évfolyam 40%-át, ha akarnák, de éppen az ellenkezője a céljuk. -
426os
őstag
válasz
Dinter #13604 üzenetére
Szia,
elég nagy minta alapján mondhatom, hogy az én középiskolai fizika tudásomnál anno nehezebb lett volna inkompetensebbnek lenni a gépészmérnöki szakmához. Gimnáziumi infó érettségivel mentem járműmérnökire és valóban éreztem, hogy vannak elmaradásaim, de azokat szépen lassan behoztam és egyáltalán nem éreztem, hogy az lenne a legnagyobb nehézség a képzésben. Ebből kiindulva nem hiszem, hogy VIK-en nagy hátrányban leszel.
Inkább a matektudás legyen erős. -
Dinter
addikt
válasz
FireKeeper #13602 üzenetére
Legrosszabb 4-es volt, párszor 5-ös is voltam, de szó szerint semmit sem készültünk, mert a tanár nem követelte meg, mert amúgy is utáltuk.
felvi.bme.hu-n megnéztem a teszteket, matek nem tűnik vészesnek, fizikához viszont szinte hozzá sem tudnék kezdeni.
Amúgy info.
-
FehérHolló
veterán
válasz
FireKeeper #13602 üzenetére
Szerény véleményem szerint a fizika 1-2 nehézsége az emelt szintű fizika érettségit nem haladja meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest