- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
14700 - 14601
15167 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
JColee
őstag
-
Dinter
addikt
-
thiclyoon
aktív tag
-
BTminishop
aktív tag
Neptunba már be lettek írva az összegek

-
FehérHolló
veterán
Félév második hónapjának a közepén.

-
BTminishop
aktív tag
-
nonsen5e
veterán
-
mekker
őstag
-
thiclyoon
aktív tag
Más is értékelte a neptunt?
Utálom az összes ilyen kérdőívet, mert "úgysem lesz hatásuk", de azért hátha, sosem tudhatjuk... -
mekker
őstag
-
Geri12345
tag
Sziasztok!
Van itt valaki, aki mostanában jár(t) mérnökinformatikus MSc-re?
A közös tárgyak közül melyik kevésbé szívatós?
Most ezek indulnak: Adatbázisok elmélete, Formális módszerek és Tömegkiszolgálás -
0xmilan
addikt
Iratkozz fel nehany - akar szakmai - angol / amerikai Youtube csatornara. Sokkal tobbet er szerintem napi par video, mint emiatt bemaszni egyetemre.
-
Dinter
addikt
Én felsőfokút vettem fel. Meg sem közelítette a középiskolai óráink szintjét. De 0 kreditért nem is szakíthatnak meg persze, bár ennek így nincs sok értelme, félév közepétől úgyis csak 4-5 ember jár a 20-ból. Szintentartásnak jó lehet, de fejlődni nem sokat fogsz tőle. Szobatársaim közepet csinálták, hasonló véleményen vannak.
-
BTminishop
aktív tag
sziasztok,
Valakinek van tapasztalata nyelvtanulás terén a BME-n?
Egy középfokú szintentartó tárgyat vennék fel, viszont nem tudom hova sorolni a tudásom a nyelvvel kapcsolatban. Nem szeretném ha erős lenne a kurzus számomra de úgy is tanulni jár az ember az egyetemre..
-
FehérHolló
veterán
EHK szabályzat alapján csak a minimum kifizetendő összeget húzza maga után arányosan.
Hogy mi fog történni, az erősen karfüggő.
Ha eddig volt szabály szerinti minimum kifizetés, és nem nő a keret, akkor kevesebb ember fog ösztöndíjban részesülni. De más esetekben nem nagyon lehet jósolni.
-
thiclyoon
aktív tag
Szerintetek a hallgatói normatíva növekedése milyen hatással lesz a tanulmányi ösztöndíjak értékére? Különösebben nem érdekelne, de a +30% elég soknak tűnik így elsőre.
Tippem azért nyilván van, de kíváncsi vagyok ti mit gondoltok
-
tototos
addikt
Autóipari cégeknél alkalmaznak mecha mérnököket. Igaz a szerepkör semmiben nem különbözik egy villamos mérnökhöz képest. Nálunk például szabályozástechnikával kapcsolatos funkciókat fejlesztenek(simulink+targetlink)
-
FehérHolló
veterán
Megcsinálta az MSc-t is, és kiköltözött Osztrákba, ahol gyártósorokra tervez fröccsöntő szerszámokat (mechanika + program), felügyeli a gyártásuk, és technikai segítséget nyújt a helyszíni összeszerelésnél.
Ott tudják, hogy mi fán terem a mechatronikai mérnök, de az itthoni piacról nem tudok semmit mondani. -
tototos
addikt
Az AUT mechanika szakirányról egész jókat hallottam eddig.
-
Speedmaster
csendes tag
Sziasztok!
Köszi szépen a válaszokat mindenkinek!
Végül mecha msc-t hagytam legelől, van egy specünk, amit az AUT visz, sok tárgyi átfedéssel, és így nem kell szenvedni a kolit illetően. Remélem nem bánom meg utólag majd ezt a döntésemet.
A MOGI ugyanis az esetek elég nagy többségében egy mérhetetlen szutyok volt bsc-n, ahonnan foggal körömmel menekülni akart az ember, nem tudom, hogy ismeritek e őket.
FehérHolló: Esetleg megkérdezhetem, hogy öcséd hol folytatta BSc után? Bejött neki a mecha az életben, szakterületen helyezkedett el? Hogyan fogadnak egy mechatronikai mérnöki diplomát? Múltkor a háziorvos megkérdezte, hogy mit tanulok, nem hogy fogalma se volt hogy mit takar, de kimondani se tudta
Én a Knorrnál tervezek elektronikát, de a gyakornoki fizu szerintem a tescos árufeltöltő alatt van. Pedig nagyon várom már azt a folyton magasztalt kezdő mérnöki 500as fizut, csak hát mostmár a 3 napos papírom ellenére se akar megérkezni
-
FehérHolló
veterán
Villanymérnök itt, de már volt vagy 10 éve.
MSc anno a BSc anyag kis kiegészítése volt, simán ment mellette villany BSc után a heti 20 óra meló (csináltam is). Ez azóta változott a fiatalabb kollégáim történetei alapján, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem a BSc lebutítása miatt.
Ha eddig kevés közöd volt a programozáshoz, akkor ne a MIT/AUT tanszékek felé kacsintgass, bár számomra érdekes témákat fednek le. Ha eddig automatizálásban és szabályozástechnikában mozogtál, akkor az IIT tanszék eléggé kézenfekvő választás, de ott is sok a programozás. Én személy szerint utálom őket Móczár Géza miatt, akit azóta remélhetőleg már nyugdíjaztak, úgyhogy nem kell tőle félni.
A villamos energetika tanszéket ha komolyan veszed, akkor kiváló képzést biztosítanak. Régen oda ment a söpredék (bocs a kifejezésért) is, mert nagyon alacsonyak voltak a ponthatárok VIK-en belül, de maga a tanszék szerintem kiváló munkát végez. Ha lenne valami elmaradásod, akkor biztos segítenek pótolni.
Önálló labor az önálló labor. Amolyan kisdiploma. Választasz egy témát, kvázi önállóan kidolgozod, írsz róla, majd beszámolsz. Kell hozzá konzulens (akinek a kiválasztása sokkal fontosabb magánál a témánál), kell róla egy 20-30 oldalas dolgozatot írni és kvázi meg is kell védeni a végén egy beszámoló során. Annyira nehéz, amennyire nehézzé teszed magadnak, de minél nehezebb, annál többet tanulsz belőle.Ha az AUT tanszéket elkerülöd, akkor a C nyelvnek és a matlab tudásnak elégnek kell lenni a túléléshez. Mivel az öcsém mechát végzett anno, és viszonylag sok köze volt matlabhoz, ezért gondolom neked sem fog gondot okozni. C-hez pedig szerintem elég elsajátítani a Kernighan-Ritchie páros által írt könyvet (egyszerű, lényegretörő, fasza).
Mivel a fentieken felül az első évben a matek és a fizika elég nagy szopás volt, én a helyedben csak a második évtől kezdve vállalnék heti 20 óra melót mellette. Főleg úgy, hogy gépész karról érkezel, és ezért kicsit több erőbefektetésre lesz szükséged, mint a villany BSc-seknek.
A HK a megélhetési politikusok helyi leképezése. Inkább az BME (nem VIK) KTH tanácsadását ajánlanám, akik tovább tudnak irányítani konkrét személyekhez a VIK-en belül. Vagy tájékozódj a VIK-es tanszékek honlapja alapján, mindegyiken elég sok információt találsz.
-
tototos
addikt
Szia.
Én 5 éve végeztem mérnök infón, de szerintem annyira nem változott a képzés így megpróbálok pár kérdésre válaszolni.
Meló: Nálunk az első 2 félévben érdemes volt órákra járni, így mellette dolgozni kicsit húzós. Második 2 félévben már belefér szerintem.
Tárgyak: Hát nem itt fogod megváltani a világot. Nekem az volt az érzésem, hogy amikor megtörtént a BSc MSc bontás, akkor maradtak az 5 éves képzésből tárgyak amikekel nem tudtak mit kezdeni és berakták MSc-re, hogy jó lesz az ott. A szakirányos tárgyak elég érdekesek.
Önálló labor: Mint a neve is mutatja önálló munkavégézésről van szó. Nincs beugró kiugró, zh vizsga. Választasz év elején egy témát és a félév során a konzulenseddel konzultálva foglalkozol a témával. Hasonló mint egy szakdolgozat csak év végén egy 20 oldalas beszámoló kell. Ha szerencsésen választasz témát akkor mindkét önálló labor és diplomaterv is megvalósítható vele.
Villamosmérnököknél sincs szerintem nagy hangsúly a programozásos tárgyakon ez mesteren sem változik. -
cattus
addikt
A kolis kérdéssel kapcsolatban érdemes megkeresni a VIK-es Kollégiumi Felvételi Bizottságot (kfb@sch.bme.hu). Volt és precedens, hogy VIK-es Kármánban lakott (illetve fordítva), de érdemes a GPK HK-nál is utána menni. Úgy tudom akkor lehet (könnyen) kolit váltani, ha tudsz valakivel "cserélni" (azaz valaki VIK-es menne Kármánba / valaki GPK-s menne SCH-ba). De érdeklődj utána, pingeld az emailt, az a biztos.
-
Speedmaster
csendes tag
Sziasztok!
VIK-et érintő kérdéssel fordulnék hozzátok. Most diplomáztam mechatronikán a BMEn, és felvételiztem a VIK-re villmérnök msc-re, sikerült is a vizsga oda. Viszont nincs ismerősöm, aki csinált volna ott msc-t, ugyhogy az lenne a kérdésem, hogy tudna-e valaki véleményt mondani róla. Nálunk sokan irigylik a VIK-et a színvonal miatt, tényleg jó a képzés? Vagy indokolatlan szivatás, értelmetlen magolós tárgyak alkotják a nagyobb halmazt msc-n?
Mennyire kemény, belefér-e a heti 20 óra meló mellette, vagy nem fogok tudni tovább járni dolgozni?
Sajnos nem ismerem a tanszékeket, és a működésük színvonalát, ugyhogy a felvételikor a specializációkat tippelős alapon raktam sorba, de azt nem tudom hogy ezen később módosíthatok-e, mert erről semmi tájékoztatást nem kaptam sajnos. Kerestem a hk-t, de nem válaszoltak (gpk-n fél napon belül mindig jön a válasz, ez elég fura). Tudnátok segíteni a választásban, esetleg rövid ismertetést írni róluk? Mechatronikán főleg irányítástechnikát tanultunk, analóg és digitális elektronika volt, az analóg a vikesnél kevésbé bőven. Így talán adott lenne valamilyen hasonló irányba, esetleg beágyazott rendszerek felé menni.
Láttam, hogy van energiatikai irányú specializáció, ezt elég érdekesnek tartom név alapján, de nem tudom, hogy mennyire komoly előtanulmány szükséges ahhoz, hogy értelme legyen azt választani. Erről mit gondoltok? Nehéz, érdekes? Esetleg valamilyen alapozással kezdik, és érdemes megpróbálni?
A programozós tárgyakkal kapcsolatban lenne kérdésem még. Sajnos nálunk a programozáson nem igazán van hangsúly a tantervben, sok nyelvet érintettünk alapképzésen, de mindent csak egy félév erejéig, és a munkám sem igényli, hogy programozzak, ugyhogy ilyen téren elég bénának gondolom magam. Nehéz, jó programozási készséget igénylő tárgyakkal találkoznék msc-n?
Az önálló labor tárgyakról tudnátok mondani valamit? Nálunk ilyen nincs, és nem tudom, hogy egy ilyen hogy zajlik, mit kell csinálni, mik a követelmények, nehéz-e, folyton beugróznak, esetleg kiugró, ilyesmi.
Hogyha van/volt valakinek hasonló cipőben járó ismerőse, akkor hogy látjátok rajta, mechásként átmenni a VIK-re és ott tanulni tovább nagyon szívás? Szenvednék mint malac a jégen?
Nincs bajom a tanulással egyáltalán, és azzal, hogy esetleg felzárkózásra van szükség, ne értsétek félre, csak ha egész félévben progot pótlok mint az állat, hogy meg tudjam csinálni a zh-t és a házit, akkor a többi tárgy szépen elúszik. Egyébként kész vagyok plusz energiát is ölni magába a szakba, hogyha van értelme, csak van egy logikus határ. Mondjuk hogy ne 3 év alatt legyen msc papírom
És esetleg valakinek van tapasztalata azzal, hogy VIK-esként hogy lehet a Kármánban maradni? A VIK hk ebben a témában sem volt a segítségemre eddig. Mennyi ideig bírálják el a kérelmet? Még a Kármános szobafoglalás előtt? Van valamilyen kvóta, vagy ha szobatársnak jelölnek, akkor nincs akadály?Tudom ezer millió kérdést tettem fel, de hátha valaki válaszol, előre is köszi!
Üdv: Norbi
-
BTminishop
aktív tag
-
nonsen5e
veterán
Specializációváltásra méltányossági kérelem terhére csak a specializációra kerülést követő fél évben van lehetőség. Ezzel együtt más specializációhoz tartozó tanszék előző hozzászólásomban említett tárgyának felvételekor kell emellett elbocsátó és befogadási nyilatkozatot tölteni a neptunban.
Ahogy én értelmeztem viszont, úgy BTminishop kolléga specializáción belül szeretne más tanszéken lévő Önálló laboratóriumot végezni, és úgy lehet egyszerűen ahogy mondtam.pl. Infokomm HIT --> Infokomm TMIT: easy, felveheti azt
pl. Szoftver AUT --> VIR ETT: nem easy, amit most írtam -
poci76
aktív tag
Specializációra és ágazatra veszik fel a hallgatókat, és ha a tanszékváltás ágazatváltást is jelent, akkor szerintem nem ennyire egyszerű a helyzet. Szerintem meg kellene kérdezni a konzulenst, akihez menni szeretne, vagy annak a tanszéknek az önálló labor felelősét.
-
nonsen5e
veterán
Ugyanazon specializációhoz tartozó tanszékek esetében az Önálló laboratóriumra is ugyanaz vonatkozik mint a szakdolgozat esetén, azaz nem kell erre vonatkozóan külön kérvényt leadnod, csak annyit kell tenned, hogy az X tanszékes Önálló laboratórium tárgyat veszed fel az Y tanszékes Önálló laboratórium helyett.
-
BTminishop
aktív tag
üdv,
valakinek van tapasztalata, hogy mérnökinformatikus szakon specializáción tanszéket hogyan lehet váltani? A jelenlegi tanszékemen olyan témák vannak, amik engem annyira nem vonzanak és az önlabot már kicsit jobb témával szeretném kezdeni.
-
blessbygod
csendes tag
-
nonsen5e
veterán
Tudtommal BME vagy SCH vagy bármilyen egyetemi hálózatos VPN-en keresztül engedi letölteni, nem kell hozzá extra jogosultság.
-
blessbygod
csendes tag
Sziasztok!
Akinek van jogosultsága és hozzá tud férni ehhez az kérem küldje el a pdf-et pm-ben!
Köszönöm!
-
Cicero
őstag
-
K1nG HuNp
őstag
-
mekker
őstag
Növekszik a lányok aránya a mérnöki szakokon -
FehérHolló
veterán
-
mekker
őstag
-
Cicero
őstag
Amit írsz eléggé öngyilkos stratégia. Ha csak 2-esre sikerülne abban a félévben, amikor volt az előadás és gyakorlat, ZH meg minden számonkérés, akkor egy későbbi félévben, úgy plusz feladatként nehezen tudom elképzelni, hogy jobban menne...
Más: így kell a kontraszelektált oktatói gárdát összehozni.
-
cattus
addikt
Azt azért tegyük hozzád hogy itt a teljesített krediteket nézik csak, azt meg nem lehetetlen megcsinálni. Bár ezzel lehet azt érik el, hogy inkább elengedik az olyan tárgyakat, amiket meg tudnak csinálni később, hogy ne rontsa le az átlagot egy kettes.
Visszakerülni államira úgy hallottam elég lehetetlen küldetés, nem elég az állami minimumát elérni, jóval fölötte kell teljesíteni.
-
Cicero
őstag
Ez a legalább 3-as átlag masszív kib*szásnak tűnik. Mennyi kell, hogy vissza vegyenek államira?
-
cattus
addikt
Igen, csak nyáron, és az ahhoz képest legutóbbi két félév alapján.
-
f(x)=exp(x)
őstag
-
cattus
addikt
-
FehérHolló
veterán
-
K1nG HuNp
őstag
Hali!
Szerencsere nem erint, de nem ertettunk egyet a baratommal es szeretnem megtudni:
Anno amikor en jottem golyanak 2,75 volt az allami bentmaradas feltetele, ha jol tudnom ehhez a neptunban futo Kumulált súlyozott tanulmányi átlagnak kell megutnie a hatart es ezt csak a tavaszi felev vegen nezik, ott sorolnak embereket.
Az valos, hogy most viszont ugye felemeltek 3-ra, most mindenkinek 3at kell megutnie az allamihoz, vagy azt az atlagot ami az o beiratkozasanal volt?
Elore is koszi
-
Heavyrain
őstag
-
poci76
aktív tag
Talán itt az kavarta össze a gondolatokat, hogy ha minden tárgyad megvan, és szakdolgozatból is megkaptad az aláírást, de valamiért nem védsz abban a félévben, akkor utána már nem maradsz hallgatói státuszban, nem jár a diákigazolvány. Ha a szkdolgozat tárgyat még nem teljesítetted, de csak az maradt, attól még normál hallgató leszel, ahogy az előttem szóló is írta.
-
korpicschess
veterán
-
Heavyrain
őstag
Sziasztok.
Munka miatt csúsztatnom kell egy kicsit így az utolsó +1 félévemben csak a szakdolgozat marad, semmi más.Ez így kivitelezhető? Korábban említette valaki, hogy muszáj lennie tárgynak is a szakdolgozat mellett, vagy valami hasonlót.
-
cattus
addikt
-
BTminishop
aktív tag
-
Dinter
addikt
Pedig most még növekedett is.
-
BTminishop
aktív tag
vicc hogy 3.93-as átlagra 13.500 a tanulmányi ösztöndíj.. (vik/infó/nem spec)
-
nonsen5e
veterán
A beülőkön kívül még opció a földszinti illetve negyedik emeleti büfé asztalai (ebédidőn kívül - akkor hivatalosan foglaltak), illetve nézd meg az egyes kiselőadók órarendjét a termek előtt, elég gyakran szoktak nyitva lenni a földszinten és a negyediken azok is, amikor van pár lyukas óra ott.
Hétköznaponként meg az I B oldalon a tanszékek előtti padokat ajánlom, ott gyakrabban van hely mint a Q-ban.
-
korpicschess
veterán
-
K1nG HuNp
őstag
E most nekem is zarva volt, vagyis valami rendezveny volt, remenykedtem hogy amugy nyitva van, eleg sok embert latok ott tanulni hetkozben
Q-ban van valami jobb tanulos hely? En csak azokrol a zold/kek beulokrol tudok a Q-I terem szelein. (bar alapbol eddig kevesszer voltam bent)
-
FehérHolló
veterán
-
Gergosz2
veterán
-
K1nG HuNp
őstag
Hetvegen nyitva van valamelyik epulet? Tanulas celjabol mennek

-
nonsen5e
veterán
-
törölt tag
Sziasztok!
Van koztetek bprofos ? Megkoszonnem, ha ram irna, lenne egy egyszeru kerdesem. -
Heavyrain
őstag
-
nonsen5e
veterán
Konfliktus megelőzés-kezelés-közvetítés-tárgyalás: Félévente egy (péntek du) - szombat délelőtt.
Adatvédelem és információszabadság: Elég volt csak ZH-ra bemenni előtte fél óra elolvasásával az anyagnak.
Mérnöki problémamegoldás: 1 házi max 2-3 óra munka + 1 ZH, ami 80%-ban az mint ami a vik.wiki-n van.
-
Sleed
aktív tag
A Tanulastechnika (BMEGT51A021) egyszeruen teljesitheto 4-esre egy par online kerdoiv/teszt kitoltesevel, meg egy feloldalas esszevel.
Szerk.: Bovebb info
-
Dinter
addikt
-
Heavyrain
őstag
Sziasztok.
Elszámoltam magamat és gyorsan szükségem lenne egy szabválra, ami heti 40 óra munka mellett, minimális erőfeszítéssel elvégezhető.
Max ZH-ra tudok bejárni, de ZH nélküli esszé leadás vagy netes ZH jobb lenne.
Duna, Komfliktuskezelés, Ergonómia, Kutatásmódszertan, Strand és gyógyfürdők már megvolt. -
erer1000
őstag
-
426os
őstag
Én másik karról mentem át gépész msc-re, de együtt volt a "felvételi" azokkal, akik más egyetemről jöttek. Az a tapasztalatom, hogy többet számít az előadásmód, mint a dolgozat szakmai háttere. Dobj össze egy jó prezit és add elő jól, sima ügy. Nem szívóznak egyáltalán (azért ha olyan személy is ül a bizottságban, aki otthon van a témában, ő tuti mélyebben bele fog kérdezni), a jó előadásokat szokták szeretni. Ha szakmailag is oké, akkor jól pontoznak (erre azért is érdemes gyúrni, mert első félévben felvételi pont alapján jár az ösztöndíj és csak magas pontszámra fizetnek).
-
erer1000
őstag
Ja olvastam hogy kvázi a szakdolgozat védése, és az egészet pontozzák vagy valami hasonló, másik fele a bsc-s halmozott átlag 9x-ese + a többlet pontok , vagy pedig csak a védés 2x-ese + többlet pontok.
Valószínűleg a második eset fog érvénybe lépni nálam, mert halmozott átlagom 3,01 jelenleg , *9 még mindig 27 csak, és országos verseny dobogós helyezés miatt +3 pontot számolva a vizsga 40 kéne hogy legyen a 45ből. :/
Szóval a 70-3 ->67/2 -> minimum 33,5 pont a vizsgára a 45ből jobban hangzik, csak izgulok azért, hogy mennyire szigorúak pontozáson pl, mert elég szubjektív skála az, és valaki aki már átesett ezen, annak a tapasztalata megnyugtatna picit.

-
mekker
őstag
-
erer1000
őstag
Jelenleg szombathelyen az ELTE gépészmérnök alapszakán vagyok, és ha minden jól alakul, most télen fogok végezni, és mennék mesterre.
A BME-vel szemeztem, ilyen olyan okokból.Olvastam hogy a felvételi pontszám a szóbeli felvételi vizsga és még ebből abból áll össze. Viszont évek óta kevesebb embert vettek fel mint ahány hely volt és a ponthatár is fix évek óta.
Mennyire könnyű/nehéz azt a 70pontot megugrani szerintetek? Mire érdemes figyelni? Bármi infót elfogadnék , mert személyes véleményeket sehol sem találok neten.
Előre is köszi

-
mekker
őstag
-
K1nG HuNp
őstag
Nekem megvan az érzés szabolcsiként
Tavaly albi beköltözés napján jött a mail h amúgy felvettek koliba, menjek már beköltözni 
SCH és VPK van, b terv a magánkoli ahogy néztem pár ismerőst, az olyan 40 k körül szokott lenni.
SCHra most 300 ember VPKra 140 vár, de itt lehet átfedés
-
Gergosz2
veterán
-
Cicero
őstag
Azért arra kíváncsi lennék, hogy akinek nem jön össze az SCH hova tud menni. A budatétényi koli még lehetőség?
Nincs a HK-nak valami statisztikája arra, hogy a kollégiumi férőhely igénylések hány százalékát utasítják el és hogy az elutasítottaknak milyen lehetősége marad? Ilyen albérletárak mellett, aki vidékről jön elég kilátástalan helyzetbe is kerülhet... -
Dinter
addikt
-
Gergosz2
veterán
-
K1nG HuNp
őstag
"A Schönherz Zoltán Kollégiumhoz 94,38 pont volt a szükséges"
Ez évről évre szebb.Persze hozzá kell tenni, hogy a VPK most csak 67,46 pont volt ami már hozható.
-
FehérHolló
veterán
-
Cicero
őstag
BME:
Gépészmérnöki szak: 360
Mechatronikai mérnöki: 440
Energetikai mérnöki: 382
Formatervező mérnök: 360Széchenyi:
minden alapszak 280 (!!!) kivéve mecha mérnök: 284Óbudai:
gépészmérnöki kar szakjaira 280, kivéve angol mecha 299
villamosmérnöki kar szakjaira szintén, kivéve angol nyelvű képzések 292többi egyetemen is érdemes körülnézni... ezek a pontszámok azt jelentik, hogy pontduplázással egy szín 3-as érettségivel (matek + fizika vagy szakmai) simán be lehet jutni egy mérnöki képzésre...
-
cattus
addikt
-
mekker
őstag
-
nonsen5e
veterán
Meglepő módon nem.
Múlt évhez képest idén több mérnökinfóst vettek fel.
BProf pedig megcsappant egy 30 fővel, ami nagyon meglepett, mert köztudatba is egyre inkább épül be, a visszajelzések is egész pozitívak, illetve nyílt napon, educatio-n is az érdeklődők egy igen nagy része erről akar még több infót. -
Korcsii
őstag
-
nonsen5e
veterán
-
0xmilan
addikt
-
nonsen5e
veterán
Mérnökinformatikus BSc: 402 pont.
Villamosmérnök BSc: 350 pont.
Üzemmérnök Bprof: 330 pont. -
mekker
őstag
-
lorcsi
veterán
prof orosz..ha nem lett volna már
-
FehérHolló
veterán
Elég nehéz elválasztani a magasabb pozícióból adódó plusz fizetést és az ahhoz szükséges MSc miatt kapott extra bért.
Ahol dolgoztam, ott elég magas volt a BSc-sek (beleértve fősulisok) aránya a mérnökök között, olyan 80%. Az MSc-sek általában sokkal gyorsabban léptek feljebb a ranglétrán mind az adott munkakörön belül (junior-prof-senior-consultant), mind a nagyobb felelősséggel járó munkakörökbe (architect, rendszermérnök, projektvezető). Így gyorsabban nőtt a fizetésük is.
0 tapasztalattal talán 5% különbség van a BSc-s és az MSc-s junior között fizetésben, de ezen lehet segíteni azzal, ha már BSc alatt is szerzel tapasztalatot.
Ha be sem hívtak, annak valami más oka van, nem az MSc.
Amúgy szerintem az egyetemről kikerülve, 1 évnél kevesebb tapasztalattal nagyon nehéz külföldön munkát találni, papírtól függetlenül.
-
Cicero
őstag
Mondjuk úgy mindháromban. Nekem nem ez a tapasztalat, van hogy hátrányból is indul az ember, be sem hívják, ha nincs meg az 5 év szakmai, ami meglenne MSc nélkül.
Az persze más kérdés, hogy hosszútávon nyilván megéri. -
FehérHolló
veterán
Menj el egy kisebb céghez kezdőként! A multikhoz képest szervezetlenebb, ezért színesebbek a feladatok, és több területre lesz rálátásod.

Általában hirdetik magukat a tanszékeken, nem olyan nehéz rájuk találni.Cicero: Pénzben, megbecsülésben, vagy centiméterben?
Amint odaírtam a főbérlőnek címzett levél végére, hogy MSc (a titulus szerepeltetése osztrákban és németben szokás a privát levelek végén is), rögtön elnézést kért, amiért feltételezte rólam, hogy nem tudom hogyan kell felszerelni egy vízcsapot. Előtte ment az acsarkodás ezerrel, mert az előző bérlő elcseszte. Bár semmiségnek tűnik, számomra ez fémjelezte a legjobban, hogy mennyit ér... -
Cicero
őstag
Hogy mérik külföldön az MSc-t?
-
mekker
őstag
Olyan sokat még nem nézegettem az álláslehetőségeket, de szerintem diplomától független digitális segédmunkásokat keres a legtöbb hely a kezdő pozíciókba. Egy érdekes kérdés, hogy vajon tudom-e majd bármi más tudásomat kamatoztatni azon kívül, hogy nem úgy kódolok, mint egy hülye.
Több a lehetőség nyilván, de azért elég lehangoló, hogy az átlag helyen annyival is felvesznek, hogy láttál már számítógépet, máshova meg pályakezdőként kissé életszerűtlen referenciát várnak el.
-
FehérHolló
veterán
Én is és a környezetemben is sokan hasonlóképp jártak.
BSc végén elmentem heti 40 órában dolgozni, utána az MSc első évét megtoltam (munka nélkül). Majd végül olyan jó ajánlatot kaptam, hogy ismét vissza kerültem az iparba. Bár be volt adva a diplomamunkám, 3 évig nem tudtam megvédeni, mert mindig épp a világ másik végén voltam kiküldetésen, vagy hulla fáradt voltam.
Érdekes módon, amikor az előléptetéshez szükségem lett az MSc-s papírra (külföldön máshogy mérik, mint Magyarban), fél éven belül megszereztem.Ezzel párhuzamosan rengeteg olyan kollégám volt eddig, aki hosszú évekig nem csinálta végig a BSc-t a munka miatt, pedig pár kreditük lett volna vissza. Egy jó részüknek így volt kényelmes: átlagnál jóval magasabb fizu, biztos munkahely, irodai meló internet hozzáféréssel, alacsony felelősség.
A szellemi segédmunkához meg már egyetemi félévek sem kellenek. Ott a szakajtóra való programozó képző, ahol még érettségit sem kérnek, és megtanítanak programozni. Ráadásul pénzvisszafizetési garanciát vállalnak rá, hogy utána el tudsz helyezkedni. Olyan szintű a munkaerőhiány, hogy a multik őket is felveszik Magyarországon.
-
JoinR
őstag
Nekem meg több ember is van a környezetemben. Egyik munkatársamnak csak diplomamunka lenne hátra a BSc-s mechatronikához, de inkább IT-ban gürcöl, meló után meg játszik

Másik: egy barátomnak csak a diplomát kéne leadni a gépész MSc-hez, és 5. éve nem csinálja meg (minden más tárgya megvan), meló mellett nincs rá energiája.
IT-ban még többen vannak akik kibukásra állnak az egyetemről, és így is felszívja őket a piac. Az elején ez senkit nem ér hátrányként, de nyilván komolyabb pozícióba kb. lehetetlen lesz kerülni később. Az más kérdés, hogy ezeknek az embereknek jellemzően igénye se lesz rá.
Arról ne is beszéljünk, hogy sokszor a végzős infósok is képesek olyan siralmas megoldásokat alkalmazni, hogy a pofám leszakad (pedig én nem is tanultam IT-t sehol)...úgyhogy van itt bőven diplomás segédmunkás is
-
0xmilan
addikt
Ez az egy ev utan santit nekem, mert ott meg tenyleg nincs akkora tudas mogotte, hogy megerje barmelyik oldalnak.
A vegen meg mar inkabb a concorde effektus lep eleptbe, hogy ha mar idaig eljutottam...
De en lehetnek elo pelda, bar ez tenyleg eleg egyedi eset es ismerosi korben se nagyon talalkoztam vele.Illetve erdemes megjegyezni, hogy a cikk nyivan nem teljesen partatlan es probalja a sajat malmara hajtani a vizet.
-
Dinter
addikt
-
Sleed
aktív tag
Ha valaki esetleg még nem botlott volna bele:
„Az idő előtt elcsábított informatikus szakmájának segédmunkása lesz” - interjú Tevesz Gáborral. -
Cicero
őstag
Valaki járt itt közületek a gépészmérnöki kar hegesztő szakmérnöki képzésére?
Új hozzászólás Aktív témák
-
14700 - 14601
15167 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Gigabyte Z170X-Gaming 7 Rev 1.1 / Beszámítás OK!
- Apple MacBook "BlackBook" (2007) - 2,16GHz Core2Duo, 4GB RAM, gyári töltővel (Retro / Projekt gép)
- Realme Realfit F3 ANC aktív zajszűrésű Bluetooth fülhallgató
- Fibocom L850-GL WWAN 4G LTE mobilnet kártya
- Realme Realfit F2 Pro Hibrid bluetooth fülhallgató
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Dell Latitude 7410 Core i5-10310u, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- IKEA MITZON íróasztal
- HP ProBook 455 G7 15,6" Ryzen 3 4300U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen 1 FHD notebook - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD T2000 4GB W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
de a növekedés pozitív mindenképp

Utálom az összes ilyen kérdőívet, mert "úgysem lesz hatásuk", de azért hátha, sosem tudhatjuk...