- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
13200 - 13101
15167 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Csalatkoznék a témához. Nekem az a tapasztalatom, hogy multiknál ha kérnek Msc-t az azért van, mert "érett" embereket akarnak felvenni. Ezt egy HR-s ismerősöm is megerősítette, hogy ők azért kérték a mestert, mert nem akartak arra a pozira 21 éves embereket felvenni. Én elvégeztem az infó Msc-t és a vége már csak szenvedés volt, pont egy olyan tárgy miatt, ami nem adott használható tudást. Sajnos Msc-n számomra az volt az érzés, hogy a sok tárgyat csak azért rakták bele, hogy meglegyen a kredit. Meg kell erősítenem, hogy tényleg olyan érzés, mintha phd-ra készítene fel az egész, a tanároknak nincs ipari tapasztalatuk, ha megkérded, hogy ez mire használható nem tud normális kézzel fogható példát mondani. Arra jó, hogy az önlabbal és diplomatervvel jó témát választva fejleszd a tudásod, de sajnos ezen kívül végig kell szenvedni a sok használhatatlan tárgyat. A multik meg a tapasztalatot nézik, nem érdekli őket az MSc vagy BSc csak az hogy mérnök vagy-e, és hogy mivel foglalkoztál eddig. Egy fillérrel nem tudsz többet kiharcolni tőlük csak azzal hogy MSc-d van, csakis azzal hogy MSc alatt foglalkoztál valamivel részletessebben.
-
ToMmY_hun
senior tag
Én konkrétan az Ericsonnál láttam seniornak szóló hirdetéseket, amelyekben MSc + X év, vagy BSc + x + 2 tapasztalatot vártak el. Persze nem minden cégnél ez a helyzet. A lényeg az, amit Te is írtál. A gyakorlat aranyat ér, a papír már nem annyira.
Livius Nem jól látod a helyzetet. A nagyobb cégeknél - mint már korábban írtam - a tapasztalatra fektetnek nagy hangsúlyt, és nem azért mert ez rosszabb megoldást szül. Láttam már sokszor olyat, hogy villamosmérnök (aki suliban nem tanul algoritmus elméletet, adatbázisokat, stb) profibb kódot ír, mint aki 5 évig ezt tanulta. Nagy a programozáshoz, főként a jó programozáshoz szükséges tulajdonság halmaz, és az MSc diploma nem eleme ennek. Kellő szorgalommal és intelligenciával lehet fejlődni. Úgy tudom még EQMontoya sem végzett még az MSc-vel, aztán kérdezd meg tőle hol dolgozik.

-
FireKeeper
nagyúr
amik nekem BSC-n hasznosak voltak, vagy legalábbis láttam értelmét:
prog 1&2 - mivel előtte kb fingom nem volt a programozásról
jelek2 & szabályozástechnika - pedig szívtam mindkettővel sokat, de az anyag amúgy nem rossz
laborok, de nem mind - pl az elektronikai technológia tárgy laborjait nagyon szerettem, a hvt-s szakirányos laborok se voltak rosszak
önlab & szakdoga - ha olyan témád van ami érdekel is, szívesen csinálod, nem csak muszájból, mert "azt kaptad". -
EQMontoya
veterán
Lényegesen többet.
Akár progos, akár alap matekos (bsz, algel), akár adatb, hálózatok, opre, sok-sok olyan dolog, ami adott egyfajta képet, szemléletet valamiről, amit ha nem is használsz minden nap, alapvetően jól jön.
Persze voltak ott is szamárságok, de az arány jóval jobb volt.Livius: önigazolást keresel. Azért majd számolj be róla, hogy milyen érzés, mikor képzetlenebb főnököd van, mint Te vagy!

Egyébként azzal a részével egyetértek, hogy lehet haszna további tanulmánynak. De az info msc ebben a formában szerintem egy használhatatlan fos, akkor csináljon meg az illető inkább egy gazdász vagy valamilyen manageri mester, vagy később mba-t, ha már vezető irányba szeretne elmozdulni. Ezzel többre megy ott és talán hasznosabb lesz. -
Livius
őstag
Látom eléggé optimisták vagytok a BSc-vel, de azért gondolkozzatok el, hogy azok az osztályvezetők és csoport vezetők a multiknál akik ezt mondják, vajon milyen diplomával rendelkeznek.
Nekik minimum megvan a régi osztatlan öt éves diploma, és nem hiszem, hogy ezekre a pozíciókra majd a jövőben nélkülözhető lesz az MSc megléte. Persze most ők minden juniornak ezt a dumát nyomják, mert a mérnöki munkaerőpiac igénye kezd a BSc-és "megcsináljuk ész nélkül azt jóvan", mérnöki/felsőfokú szakmunkás stílusra építeni, és nekik ez kell.Szóval +2 év szívás, és úgy összességében a tanulmányok alatt a sok szívás, szerintem a szakmai karrier során valahol mindig behozza az előnyeit egyszer.
-
concret_hp
addikt
-
EQMontoya
veterán
MSc-n alig láttam olyan tárgyat, aminek bármi hasznát látnám a gyakorlatban.
Volt 1-2, de kevés.
Emellett meg olyan matekok, hogy az eladóknak sincs fingjuk róla, hogy a valóságnak milyen részét hivatott modellezni. Ollé. -
concret_hp
addikt
-
EQMontoya
veterán
Ezzel az a baj, hogy már BSc végén is teljes munkaidőt toltam.

És most azért elég jól vagyok fizetve így 6 év tapasztalattal, pedig még 27 sem vagyok. -
FireKeeper
nagyúr
én is ezt vettem észre, hogy továbbra is van néhány tárgy (legalábbis az elején), ami tiszta száraz elmélet, és kb csak az fogja az adott anyagot használni az életében, aki azon a területen valamit kutatni/fejleszteni/doktorizni akar. plusz azt is el lehet felejteni, hogy MSC-n már csak "érdekes" "szakmai" tárgyak vannak, francokat, itt is ugyanúgy megvannak a fájdalmas unalmas fos tárgyak, amiknek semmi értelme, csak végig kell szopnod rajtuk (jó esetben) egy félévet, mert kell a diplomához'...
viszont ha valaki olyan pro faszagyerek, hogy tud haladni az előtanulmányi rend szerint, akkor az MSC második évében sztem már simán lehet részmunkaidőt tolni, vagy ha olyan a diplomatémád, amivel a munkahelyen is tudsz foglalkozni, akkor akár teljes állásban lenni.
#13192: igen, ha nem maradnak megcsúszott tárgyaid, akkor a BSC utolsó féléve is lehet laza. viszont ahogy néztem az előtanulmányi rendet, az MSC első évében viszonylag sok a "bejárós" tárgy.

-
EQMontoya
veterán
Nem vált ki két évet az MSc.
Pont ez az egésznek a baja, hogy az MSc nagyrészt a doktorira készít fel, emellett nem is tudod meló mellett végezni, mert hát végülis az ország egyik legrangosabb egyetemin tényleg mi a pék faszáért lenne esti vagy nappali?
Nálunk beárazta a piac közel 0-ra. -
ToMmY_hun
senior tag
Én most voltam állásinterjún multinál, és a vezető mondta, hogy náluk többet ér 2 év szakmai tapasztalat egy adott területen, mint az MSc (feltéve ha két év alatt elvégzi az ember, mondjuk munka mellett). Ugyanez a tapasztalatom a mostani munkahelyemen is (szintén multi) és ha megnézed a komolyabb cégek senior álláshirdetéseit, körülbelül 2 év szakmai tapasztalatot vált ki az MSc. Nem a papír számít, hanem az hogy mennyire vagy érdeklődő, tanulékony, szorgalmas és elkötelezett és jó a szakmádban. Ezeket a soft skilleket nem fogja egy képzés sem a kezedbe nyomni.
-
mufi
senior tag
Melyiket és hol ha nem titok?
WIZARD:
ez lehet egyénfüggő is ám, nem mindenkinek megy egyformán a tanulás. Bár most kicsit elgondolkodok, hogy megéri -e...én annó gdf műmenedzser szakra jártam, s már a végefelé tudtam, hogy egy nap ha lesz rávaló, akkor mindenképpen folytatnám, írtam is a BME-re, elküldtem az indexem másolatát és azt írták, hogy minden adott, hogy beírjam a szakot. Gondolkodtam külföldön, szerbiában folytatni, bár ott olyan 2 milla/év körül van a tandíj, viszont az már nemzetközi tanulmánynak számít mert ha jól tudom valami amerikai egyetem közreműködésével megy a program... -
letepem
aktív tag
Értem, köszi! Igazából nekem is furcsa volt, hogy nálam 3-4 évvel fiatalabb srácokkal kezdtem
Bár attól félek, hogy a papír miatt megtörik majd előremenetel. Nem szeretnék a tucatmérnök lenni, aki nem gondolkodik és csak a robot melóját végzi el nap, mint nap... Nem ezért lesz mérnök az ember! -
Livius
őstag
Sokan azt szajkózzák hogy minek az MSc, de én szerintem ez azért van, mert túl fiatal a jelenleg már BSc-ét végzett egyetemi generáció, és még nem jöttek el az általános nagy "pofára esések" az MSc-és papír hiánya miatt. Szóval, lehet nyugodtan pattani a BSc után dolgozni, de 30 év felett ne csodálkozzon majd senki, ha az addig elért fizetése többé már nem fog emelkedni, és örökké megragad valami szimpla "robotmérnökös kóder" állásban a nyugdíjig.
-
letepem
aktív tag
-
törölt tag
-
letepem
aktív tag
Sziasztok Sorstársak, bár én 1-2 félév múlva végzem, de megtaláltam az egyetemek egyetemének topic-ját!

Ha már itt vagy megkérdem: mennyire éri meg a villanyos MSC? Mellette el tudok menni állandóra vagy azért ez nem ilyen egyszerű?
-
WiZARD
veterán
Reményeim szerint max pár hónap

Bár épp most nyomtattam ki a szigorlat anyagot, nem mondom, hogy megjött a kedvem... -
Mr. Deluxe
tag
-
WiZARD
veterán
jólvan, kummulált átlagot okosan írtam, és sorrendben is rosszul

Lényeg, hogy a 3. félév végén 2.58 volt, addigra sikerült kicsit lerontani, ott volt 1 tárgy, amiből el se mentem végül vizsgára, mert nem volt időm készülni rá...A minta tanterv szerintem szar. Első 3 félévben volt félévente ~6 tárgy, persze lehetett volna extrát felvenni, de örültem, hogy csak ennyi van. Negyedik félévre így jutott 7 tárgy + 2 szigorlat + szakdolgozat + államvizsga...
-
WiZARD
veterán
Én anno külkert végeztem, külgazdaság szakon.
Ahhoz képest azt mondanám, hogy minimális plusz, amit itt kaptam. Viszont gyökeresen más jellegű előképzettség (pl: műszaki, jogi, bölcsész, stb) esetén mind menedzsment mint közgáz/számvitel téren nagyon sokat lehet tanulni.
Én elsődlegesen a papír miatt csinálom, el akarok költözni innen, és bízok benne, hogy többet érek vele, mint a külkeres BSc diplomámmal...Nem mondanám túl megerőltetőnek, picit többet vártam, jobban féltem a vizsgaidőszakoktól előtte, mint amilyenek.
Szinte 0 bejárással (videóról megnéztem őket vizsga előtt pár nappal), és valóban minimális tanulással (2-8 óra/vizsga) meglett eddig kb minden vizsgám, ami nem, az is csak azért nem, mert nem készültem rá...
(2.58-2.62-2.75 volt félévenként a kummulált átlagom) -
EQMontoya
veterán
-
WiZARD
veterán
Én BME MBA-re járok.
Bennem 2 éve a Corvinus nem igazán merült fel, nem láttam semmi előnyt (bár túl mélyen nem vizsgáltam) a BME-hez képest. MBA rangsorokban egyik sincs benne, nyugatról nézve szerintem mind a kettő egyforma balkáni noname MBA.
CEU MBA ami legalább bekerül nemzetközi rangsorokba, az meg már közel 2m/félév ha jól rémlik... -
TheLázs
tag
Sziasztok, első éves VBK-s vagyok. A blogomon elkezdtem összegyűjteni minden infót ami a túléléshez nélkülözhetetlen: megtennétek, hogy írtok tippeket, ti miket szerettek - használtok?
-
mufi
senior tag
-
EQMontoya
veterán
-
mufi
senior tag
Én is ezt gondolom, csak mondjuk 250 meg 750 rongy között már az ember elgondolkodik az érdemi különbségeken is. Mondjuk személy szerint nem tennék presztízskülönbséget a két intézmény között, viszont a BME sokkal nagyobb múlttal bíró oktatási intézmény - erre fel nem is értem ezt a hatalmas áreltérést...

-
vans?
őstag
-
mufi
senior tag
Sziasztok, Corvinus vs BME MBA kurzusról tudnátok érveket-ellenérveket mondani? Mondjuk a Corvinus egyetemen ott kb 2-3x drágább minr a BME-n, a programban egetverő eltérést nem látok...köszönöm előre is.
-
Cicero
őstag
-
törölt tag
-
Cicero
őstag
-
A Zéé
addikt
sziasztok!
Elsősorban gépészekhez szólna a kérdésem: építősként végeztem, és sajnos nekünk épületgépészetből kb. annyit tanítottak, hogy "van ilyen is". Na most ezt szeretném kicsit kibővíteni, mert a mostani melóhelyemen ugyan elég sok ragadt rám, de azért ez még messze nem az igazi. Szóval ha van valami olyan tanszéki jegyzet, vagy irodalom, ami elérhető, és használható anyagot is tartalmaz, akkor arra várnék tippeket.
Épületvillamosság, és alapszintű épületgépészet (víz, fűtés, szennyvíz, esetleg szellőzés,klíma) érdekelne.
Nem akarnék én nagy méretezésekbe, meg számításokba belemenni, csak szeretnék egy általános "mikor? mit? milyen anyagból? milyen méretben?" tudást felszívni. Próbáltam guglizni okj-s, meg egyetemi jegyzeteket, tankönyveket, de amiket találtam még pénzért se nagyon kapni. -
JColee
őstag
-
Cicero
őstag
Nálatok hogy van a tanulmányi ösztöndíj az első félévben? Külön kell rá jelentkezni?
-
Heavyrain
őstag
Köszönöm a válaszokat!
-
FireKeeper
nagyúr
-
Cicero
őstag
FireKeeper: Te mire jársz? GPK MSc első hét tapasztalata alapján jó lesz; egy kicsit melós felzárkózni a szakváltás miatt, de nagyon tetszik a téma és legit érdekelnek azok a dolgok amikről szó van.
compass1997: BME könyvtár, vagy a K épületbenit vagy a nagyolvasó. Nyugodtan le tudsz cuccolni, ha nem akarod leadni a kártyát érdemes felmenni az emeletre a gazdasági olvasóba, ott szinte soha nincs senki. Amúgy könyvtárban számtalan dolog miatt sokkal eredményesebben lehet tanulni, mint pl. otthon, vagy a koliban, úgyhogy csak ajánlani tudom.
-
FireKeeper
nagyúr
-
tototos
addikt
az a baj hogy nagyon kis százalékban fogod ezt érezni

-
FireKeeper
nagyúr
asszem ma, így a szakirányos tárgyaknál éreztem először, hogy talán valami értelme lesz ennek az MSC-nek. ez mondjuk kicsit szomorú, ha azt nézzük hogy szerda van
de eddig csak ilyen kötelezően választható szarok, meg rettentő hasznos matek volt... -
JColee
őstag
-
0xmilan
addikt
-
JColee
őstag
-
FireKeeper
nagyúr
-
korpicschess
veterán
-
Heavyrain
őstag
Tudnátok olyan helyet mondani a BME területén, ahova nyugodtan be lehet ülni tanulni és ahol általában kevesen vannak?
-
.:Koska:.
tag
Ezt meg tudom erősíteni. Most 3. félév gpk modelling msc-n:
hétfő, péntek teljesen szabad
kedd 8-16 ea
szerda: 8-10 ea
csütörtök: 8-11 marketing (első órán és két zh kell bent lenni
)
+ diplomater 1 konzultáció(k).
Elképzelhető, hogy más szakirány párosítással nem jön ki ilyen jól.
Magyar msc-n egy szakirány van, tanszékek figyelnek a jobb órarendre. Nagyon szimpatikus hozzáállás! -
Cicero
őstag
Alapképzésen nem kellett.
-
FireKeeper
nagyúr
-
426os
őstag
Őszintén szólva fogalmam sincs. De mintha Neptunban lenne valami diákigénylés menüpont.
-
FireKeeper
nagyúr
-
426os
őstag
-
törölt tag
-
426os
őstag
-
JColee
őstag
-
EQMontoya
veterán
-
Cicero
őstag
-
EQMontoya
veterán
-
Cicero
őstag
Tudom, ismerem; a VIK nagyon hagyománykövető. Nem mintha a régi motorosok között nem lett volna olyan, aki a képzés ötödik évében fél lábbal már nem dolgozott volna pl. az orionban.
Amúgy kicsit off, de a régi kék diákigazolványomon az elképzelhető összes szabad felület betelt, ahova el tudnám képzelni a matricát. Ilyenkor mit lehet csinálni? Le szabad kaparni a régiket?...
Ha jól tudom nem kell új diák MSc-re.

-
EQMontoya
veterán
-
Cicero
őstag
-
426os
őstag
-
EQMontoya
veterán
-
426os
őstag
Sziasztok!
Ti melyiket választanátok? Gépész MSC nappalin, meghúzni az elején, majd a 2. felében már dolgozni gyakornokként vagy eleve levelezőn csinálni és végig dolgozni mellette teljes állásban?
Mindkettő mellett vannak érveim, de kíváncsi vagyok, hogy mások hogyan látják, hátha valamire nem gondoltam. -
FireKeeper
nagyúr
-
Cicero
őstag
A NEPTUN adatbázis kinőtte a rendelkezésre álló lemezterületet, mert a 2015-re tervezett beruházások eddig nem valósultak meg.
-
garga pista
őstag
Anyagtechnológián vagyok. Bsc-n a polimeresen végeztem, msc-n a fémes irányba mentem
Én úgy vettem észre, hogy összeségében lazább kicsit az msc a bsc-hez képest zh-házi-labor mennyiésgben. A közös tárgyak legtöbbje nem igazán tetszett. Ami tetszett az nagyon jó volt szerintem (Szgép modellezés,Mérés jelfeldogozás laborok,Mechanika), ami meg nem, az borzasztó volt (Hő-és ármalástan, vizsgára áramlástanból rengeteg magolás, és Matek M2, szerintem ez volt a legrosszabb, és nem azért mer fúúj matek, hanem már az msc végén piszkosul nem hiányzik alapozó tárgy, amit én és legtöbben nem fogunk használni, csak az pár emeber aki ilyen vonalon megy tovább). Szakirányos tárgyak nekem tetszettek, szinte mind hasznos is volt. Legtöbb tárgyból nálunk volt labor vagy gyárlátogatás, hogy értsük is, hogy miről beszélünk, illetve leadandó cikk összefoglalás,stb. mind hasznosnak találtam. A légkör is jó a tanszéken (ATT), a szakirányos órákon 10-15en vagyunk általában, 20-nál nem többen, így családias a hangulat. Összeségében a szakriányban nem csalódtam, örülök hogy ide jöttem, a közös tárgyakban sajnos lenne még mit javítani. Kb ennyi jutott most eszembe röviden 
Bocsi, hogy csak most írtam, nem volt időm, aztán meg kiment a fejemből...
-
Cicero
őstag
Milyen specializáción vagy? Pár tipp a közös tantárgyakra? Összességében mi a véleményed a képzésről, milyenek az elvárások, mennyire teljesíthető a BSc-hez képest? Mire kell figyelni?..
-
garga pista
őstag
-
Cicero
őstag
KTK. Úgy alakult, hogy ha jól emlékszem két évvel ezelőtt, a senior gárda nagy felháborodására hoztak egy szabályt, miszerint legalább 1,0 KKI-d kell legyen, hogy közösségi alapon bekerülj. A kollégiumi rendszer egységesítésével ezt el kellett törölni, tehát örülhetnek megint a seniorok.
Valaki van itt, aki gépész MSc-n volt / van / lesz?
-
Cucuska2
addikt
-
EQMontoya
veterán
-
FireKeeper
nagyúr
-
cattus
addikt
-
vans?
őstag
-
426os
őstag
Na, hogy ilyen topik is van, hoppá.
Rögtön egy kérdéssel indítanék: Van-e itt olyan, akik közlekkar/jármű bsc után gpk msc-re ment? -
Cicero
őstag
Na a pontszámok alapján elvileg bekerültem mesterképzésre.
Megnéztem a többi szakot is, és nem értem, hogy villamosmérnöki mester költségtérítésesen miért nem indul, gépészre pedig 99 pont a felvételi minimum. Ez csak azért van, mert tavaszi félév, és kevesen jelentkeztek? Fura, hogy ha egyszer elfogyott az állami féléveid száma, vagy nem akarsz aláírni, hiába van pénzed, nem képezheted magad tovább. Főleg, hogy egyébként a képzés gyakorlatilag indul...
-
korpicschess
veterán
Roviden az all az anyagtud es az elektronikai technologia osszevonasanak hattereban h az uj tantervben elorebb kellett hozni csomo mindent a korabbi specializacio miatt, es igy egy "kevesbe fontos" elsos targyat beolvasztottak kesobbre, igy jott letre az ETA, valamint fizika 1 elso felevben van, illetve csomo mas is korabban (lasd tanterv, de a fizikara epules miatt azt is elorebb kellett hozni).
Bocsi az ekezetekert. -
Cicero
őstag
Energetikát végeztem, sok közös tanszék és tárgy van együtt a gépészekkel. Van pár szóró tárgy azonban (Gépészmérnöki alapismeretek, Gépszerk.), amik az energetikásoknak nincsenek. Helyette van más (Energetika I., Mag- és neutronfizika, Atomenergetikai alapismeretek), illetve vannak a közös, notórius tárgyak (Műszaki kémia, Áramlástechnikai gépek <ÁTG>). Tehát ezek alapján azt kell mondjam, hogy a két szak - gépész és energetikus - nagyjából ugyanaz nehézségre. Energetikán jóval kevesebben vannak. Az egész évfolyam elfér egy K épületi kis előadóban; mi nagyjából 120-an voltunk az első félévekben. (Körülbelül egy tenyérnyi ember ment el a szakról - váltott, vagy nem tetszett neki.) Nyilván ennyi ember képzése sokkal kiegyensúlyozottabb, mintha egy hangos, nagy előadóban kéne egyszerre 400-500 embernek tartani.
Megjegyzem a közös tárgyak előadására nem szerettem bejárni, mert mindig hangzavar volt, és személytelennek éreztem az egészet. Ezt az előadók is érzik, de ennek ellenére azt kell mondjam, hogy pl. Hős Csaba (ÁTG) volt az egyik legjobb és legemlékezetesebb tanárom. A VIK-es tárgyakon mindig tumultus volt. Nálunk megcsinálták azt is, hogy mivel több mint 800-an voltak gólyák, a Programozás alapjai I. tárgyat két előadóban tartották, úgy hogy az előadó hangját kihangosították a másik teremben, és egy tanársegéd mutogatott lézerrel közben a dián.
Nagyon megmaradt bennem, amikor Anyagtudomány vizsgán a feleletem után kaptam még egy kérdést, hogy amúgy mi a véleményem a tárgyról, meg a képzésről, és be sem tudtam nagyon fejezni, a vizsgáztató elkezdett panaszkodni, hogy ennyi embert nem lehet oktatni. Az ATT a gépész karhoz tartozik, én csak jót hallottam róluk. Kíváncsi lennék, mi volt az oka, hogy végül összeolvasztották egy másik, VIK-es tárggyal..
A gyakorlatokról hatványozottan elmondható ez. Nem lehet 30-40 embernek matekot, digitális technikát, jeleket értelmesen tartani. A gyakorlat oktatók VIK-en vagy öreg tanárok voltak, vagy nagyon leszarósdi doktoranduszok. Energetikán jobb tapasztalatom van a gyakorlatokkal kapcsolatban is: fiatal, MSc sőt akár BSc-s, egy-két évvel felettünk járó emberek jöttek be gyakorlatot tartani. Tudták - emlékeztek -, hogy ők mit nem értettek, és ezekre hangsúlyozottan figyeltek (kapásból három ilyen embert is tudok mondani energetikáról, ez nyilván szerencse kérdése, de az én szubjektív véleményemről van szó...). A jelek 1 gyakorlatvezetőm is ilyen arc volt. Jól magyarázott, nem akademizálta el a témát, érthetően beszélt. Ha megkértük, tartott konzultációt és zh-ra felkészítő plusz gyakorlatot is, tehát megint csak azt tudom mondani, hogy embere válogatja. (Amúgy a jelek elsőre sikerült, egy picivel csúsztam le a négyesről.)
Ezek mellett azonban hadd mondjam el azt is, amit a VIK-en tanultam, nevezetesen, hogy: "Nem a víz a hülye, ha a kiskacsa nem tud úszni." Nyilván ahhoz, hogy az ember tanuljon, kell a tanár és az infrastruktúra is, de ha nincs érdeklődés, céltudat és akarat (ebben a sorrendben!), akkor baszhatod az egészet. Én egy vidéki szakközépsuliból jöttem, elektronika-elektrotechnikát tanultam, szerettem csinálni, élveztem, hogy villog, meg pittyeg, ha megnyomom és általánosságban többet akartam tudni a műszaki dolgokról, tehát az, hogy egyetemen folytatom, teljesen evidens volt számomra. Az viszont kimaradt a meséből, hogy tanulni is kell ott. Mivel középsuliban mindent csináltam, csak azt nem - vagy ha igen, azt is inkább játszva, a laborban meg otthon a műhelyemben a páka mellett. Így érezhető, hogy baromira szürreálisnak találtam a 80+ éves professzor bácsit, és a 800+ hallgatót. Az első éves tárgyak pedig marhára nem kötöttek le - pl. a Számítástudomány alapjait én MSc-n sem merném tanítani. A gépészmérnöki tárgyak sokkal közelebb állnak hozzám, beilleszthetőek a gondolkodásomba, ráadásul azokat már a VIK-en gyűjtött tapasztalatok tükrében tanultam. Azaz már nem hiányzott a másik kettő elem sem: céltudat "megcsinálom" és az akarat "ha beszarok is".ps. ott basszam meg a riost a k.v anyjába, h amire két részben egy kávészünettel megírtam kiléptetett és az ütő megállt bennem, hogy nem tudom visszahívni az oldalt. -
FireKeeper
nagyúr
-
törölt tag
-
zsambek
aktív tag
-
Cicero
őstag
Az oldalt eddig meg sem néztem, de ez abszolút borzasztó, és annyi sebből vérzik, hogy sorra venni is hosszú lenne.
Amúgy lediplomáztam, és nem érzek semmit, azon kívül, hogy kíváncsi vagyok az msc-re. Ez ilyen szokott lenni?...
-
JColee
őstag
Szerintem teljesen kapufa a "Szakmák" pont. A tanácsadó mióta szakma? Inkább állások/pozíciók vannak felsorolva. És szerintem aki vacilál az ilyen szövegekkel sincsen beljebb: "Jelenleg vezetői tanácsadás területen dolgozom. Tanácsadóként az ügyfelek különböző üzleti problémáival találkozunk. Az egyetemen elsajátított üzleti, esettanulmány alapú gondolkodás annak a kicsinyített mása, mint amit most is a hétköznapokban csinálok."
-
FireKeeper
nagyúr
-
EQMontoya
veterán
-
FireKeeper
nagyúr
-
koxkids
őstag
-
EQMontoya
veterán
-
FireKeeper
nagyúr
-
koxkids
őstag
ha első félév után hagyod ott "nem tetszik" alapon, nem kell fizetni, később már sajnos igen..

-
FireKeeper
nagyúr
azt tudja esetleg valaki, hogy ebben a mostani rendszerben ha elkezdem az MSC-t államin, de kirúgnak, vagy azt mondom hogy fákkjú ez nekem nem hiányzik, akkor vissza kell fizetni az addigi képzés költségét?
-
Cucuska2
addikt
Na, ma olyat vizsgáztam! A tanár teljesen elképedt, hogy 86%-os az írásbelim, tudta, hogy tudom, csak nem ennyire, utána szóbelin pedig hatalmasat bénáztam, erre azt mondta, hogy most beír egy jeggyel rosszabbat a Neptunomba, de mindenképpen menjek el hozzá szóbelizni még egyszer, nem létezik, hogy ne tudnám az anyagot megtanulni.

-
garga pista
őstag
Én mikor jelentkeztem az Msc-re (2014 nyáron), akkor a Neptunban így csináltam: leckekönyv-> minden félév-> teljesítési lap vagy leckekönyv előkép (már nem emlékszem melyik) -> ez adott egy pdf-et és azt tölöttem fel felvire és elfogadták, de legfeljebb érdeklődj a kth-nál mit mondanak.
-
.:Koska:.
tag
GPK:
'15 január 7-én záróvizsgáztam délután. 8-án tudtam menni délelőtt az igazolásért a KTH-ba.
Leckekönyvet én is csak oklevélhez kaptam az átadón. Én egy neptunos leckekönyvet töltöttem fel.Szerk Leckekönyv: Amit az oklevéllel kaptam abba benne van a zv adatai is. GHK-sok talán több infóval rendelkeznek mit kell pontosan feltölteni...
-
Cicero
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
-
13200 - 13101
15167 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Erős, !GARANCIÁLIS! Acer Nitro 16 AI gamer laptop! -Ryzen AI 9 365, RTX 5070 8gb, 32gb DDR5, 1tb SSD
- Xreal Beam
- Gigabyte Z170X-Gaming 7 Rev 1.1 / Beszámítás OK!
- Apple MacBook "BlackBook" (2007) - 2,16GHz Core2Duo, 4GB RAM, gyári töltővel (Retro / Projekt gép)
- Realme Realfit F3 ANC aktív zajszűrésű Bluetooth fülhallgató
- Nvidia Quadro és AMD FirePro kártyák - számla, 6 hó gar.
- Új Dell Inspiron 14 Plus 7440 WQHD 2.8K 90Hz Ultra7 155H 32GB 1TB SSD Intel Arc iGPU Win11 Garancia
- AKCIÓ! BESZÁMÍTÁS! Részletfizetés 0% THM ÚJ RTX 5090 több típusban 3 év garanciával 27% áfával
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) AMD Ryzen 3 1200 4-Core 3.1GHz - AM4
- 27% - ASUS TUF VG249Q3R Gaming IPS Monitor! 180Hz / 1ms / 1920x1080 / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekik minimum megvan a régi osztatlan öt éves diploma, és nem hiszem, hogy ezekre a pozíciókra majd a jövőben nélkülözhető lesz az MSc megléte. Persze most ők minden juniornak ezt a dumát nyomják, mert a mérnöki munkaerőpiac igénye kezd a BSc-és "megcsináljuk ész nélkül azt jóvan", mérnöki/felsőfokú szakmunkás stílusra építeni, és nekik ez kell.

Bár attól félek, hogy a papír miatt megtörik majd előremenetel. Nem szeretnék a tucatmérnök lenni, aki nem gondolkodik és csak a robot melóját végzi el nap, mint nap... Nem ezért lesz mérnök az ember!
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Amúgy ez melyik koli?