- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- gerner1
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #15140 üzenetére
Ilyen beépített, esetleg kritikus szoftvereknél a tesztelés és a validálás hogy működik ? Használtok erre valami formális módszert ?
-
Gergosz2
veterán
válasz
FehérHolló #15137 üzenetére
hogy hiányzik a PhD
Életem legjobb négy éve volt. Irónikusan és tényleg is
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #15137 üzenetére
25 éves koromban blokkolt az MSc hiánya, ... hiányzik a PhD az előlépéshez
Hol dolgozol / dolgoztál ekkor? Akár területet, munkakört, konkrét céget, beosztást vagy bármit szívesen olvasnék, amit úgy gondolsz, megosztasz ezzel kapcsolatban.
-
Greentea
senior tag
válasz
FehérHolló #15119 üzenetére
Nem jött be. Masodik nyelvbol kell szakmait csinalnom, ket c1 nem eleg
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #15066 üzenetére
Én nem 3 év tapasztalatra gondoltam, szerintem senki se beszélt ilyenről, de hogy nekem nem volt szándékomban, az 100%. De továbbra is azt gondolom, hogy nem mind a 200 MSc-s (/ év) fog forintmilliárdok sorsáról dönteni, de szerintem még a tizede sem.
#15067: Köszi a kifejtést
Így már jobban értem az álláspontodat (cserébe nem is kell vitatkozni vele részemről
)
#15068: Értem amit mondasz, jogos is, csak akkor a tanároknak nem kéne önjelölt marketingest játszaniuk. Ha mindenki korrektül állna hozzá, és első félév elején bevallaná őszintén, hogy valójában mihez kell, mire lesz jó ez az egész, akkor azt mondom, hogy megkaptuk a valódi figyelmeztetést (még akár ha nem is hallgattunk volna rájuk adott esetben). Ez, hogy fórumokon, ismerősöktől ezt-azt hall az ember (és természetesen elfogadja, mikor már az 50. ugyanolyan véleményt hallja), nagyon nem ugyanaz, mintha maga az egyetem is ezt mondaná, vagy legalább nem a teljes ellentétét (lásd feljebb). Vagy még legalább a képzés vége felé valami hasonló, utólag is be lehet ismerni a tévedést
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #15053 üzenetére
Mert majd a munkában jobb lesz.
-
Alcsi69
senior tag
válasz
Köszönöm a választ. Az Óbudain is gondolkodok.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
Nem mintha a "natív" BME-sek nem lennének idegroncsok
-
dbj19
csendes tag
válasz
FehérHolló #15045 üzenetére
Ilyen beágyazott cybersec-es tárgyhoz van véletlenül elérhető egyetemi jegyzet valahol (nem a szombathelyi egyetem számára akarom ellopni beccszó
)?
Így MSc utolsó félévében nem tenném el az államvizsgát, de közben nem fért be ilyen tárgy, fpga-s dolgokat vettem fel -
BTminishop
aktív tag
válasz
Azért szerintem web, mobil fejlesztőként sem fog éhen halni az ember. A felsoroláshoz hozzácsapnám a blockchain-t is
.
-
tototos
addikt
válasz
A cybersecurity most nagyon felkapott lett. Az autóiparban főleg azért mert most jött ki az ISO szabvány így a cégek próbálnak futni utána. Autóiparban még ami keresett most az a rendszermérnök. Szoftveres területen meg most kezd az Agilis fejlesztés betörni, Product ownerek és Scrum masterek akikre szükség van.
Az autonóm vezetés is egy felkapott téma és az is lesz még pár évig.Szerintem nagyon jól leírtad, hogy megtalálni azt ami érdekel és ne a túlélésre hajtson a kolléga és a legkönyebb módon megcsinálni az MSc-t mert akkor tényleg nem lesz csak egy papír amire még ingyen kávét sem adnak a nagy multik.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
FehérHolló #15038 üzenetére
Mit takar valamilyen cutting edge technológia? Az egyetlen ilyen amit most fel tudok sorolni az az autoiparban pörgő AI.
A kódolás nálam talán kicsit árnyaltabb, azért nem csak html és csst ütök, sőt.. szakdogám is meg a meló is elég sok architekturális tervezést tartalmaz, végtelen nosql modellezés és aws. Ami még fixen érdekel az a natív app fejlesztés android/ios-en de ezek a szememben kb ugyan azok mint a webfejlesztés, csak más a "frontend", ugyan ennyire code monkeynek érezném magam ott is.
Csak nekem az a fura, hogy a durván jó webes dolgokat is meg kell csinálnia valakinek, és az például nagyon szívesen lennék. Pl.: az új OTP-s webes és mobil alkalmazás.
Mindegy, szerintem szakdoga utáni félévben tolok egy jó nagy C újra tanulást a mostani modern elemekkel aztán gradually nézek valami C, C++ vagy Rust alapú kicsit másfajta melót ha még mindig azt érzem hogy nem a legjobb a webezés. -
Geri12345
tag
válasz
FehérHolló #14978 üzenetére
Ez így van, de nem hiszem, hogy ezek a politikusok hallgattak Rendszermodellezést, Adatbázisokat vagy Szoftvertechnológiát.
Egyébként a corvinusos ismerősömtől azt hallottam az alapítványi fenntartás óta javult valamit a színvonal, meg magasabbak az ösztöndíjak és az oktatói fizetések is.
Bár azért vannak fenntartásaim ezekkel az alapítványokkal kapcsolatban. Például, ahol mostanában bejelentették a kuratórium tagokat, ott látszik, hogy politikusokat neveztek ki meghatározatlan időre. Ha jól értem, alapítói jogokkal vissza lehet őket hívni, új tagokat lehet kinevezni, de az alapítói jogokat is át fogja adni az állam a kuratóriumnak. De a Ptk 3:394. § alapján az alapítvány egy szerve nem gyakorolhatja ezeket a jogokat saját tagjaival kapcsolatos ügyekben. Szóval akkor majd a nyilvántartó bíróság hívhatja vissza őket?
-
concret_hp
addikt
válasz
FehérHolló #14961 üzenetére
és nem kérdeztek vissza, hogy mennyit engedsz a feléből?
-
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #14951 üzenetére
És mi az itthoni tapasztalatod? Én már 6 éve vagyok teljes állású de egy fillért sem ér az MSc papírom. Multinál dolgozom és látom hogy nem teszünk különbséget a BSc és MSc végzettek között.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14930 üzenetére
Elviekben tök jó amit írsz, és az szerencsés, ha valóban kerültél már olyan helyzetbe, ahol tudtad ezt a tudást hasznosítani - és emlékszel is rá, hogy ezeken az előadásokon hallottad -, de ahhoz nagyon kevés az a ~12 előadás, hogy bármiféle kézzel fogható tudáshoz juss. Egyrészt, ha olyan szerencsés helyzetbe kerül az ember, hogy céget alapítson, úgyis utána kell járjon a dolgoknak, kútfőből nem fog menni. Másrészt én ezt a legalább nem vernek át dolgot nehezen fogadom el. Diplomásként tudni kell disztingválni az ilyen ügyletek között, amihez szintén nem ez a 12 előadás fogja a kellő ésszerűséget adni.
Ezek ellenére a tárgynak van helye a képzésben, mint úszógumi, pontosabban karúszó funkcionálhat. Sajnos nekem a tárgy nevén kívül nem maradt sok minden meg a tartalomból, ha jól emlékszem szakdolgozat évében csináltam és teljesen elcsúsztam vele, ZH-ra csak úgy beestem, kitöltöttem, aztán jött a neptun levél, hogy megvan.
p.s. közben megnéztem neptunban, valóban utolsó félév, és négyest kaptam végül rá.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #14930 üzenetére
A két rész nem mond egymásnak ellent, vagy igen?
Igyekszem beismerni ha hülyeséget gondoltam, de szerintem tényleg elég, ha tudom hol az infó - a komment esetében a könyvelőnél van, akit ezért meg kell fizetni.* Ennek az ellentéte az lenne, ha magát a tudást kellene "ismerni", és akkor meg nem kell semmiféle könyvelő. De szólj ha valami baromságot írtam, simán lehet
A hsz második részére: akkor erről más a tapasztalatunk (más tanított, máshogy, kevesebb anyagot stb), de amit nekem tanítottak (covid-előtti időkben is jól vizsgáztam belőlük, szóval elvileg tudom, mit tanítottak), abból az egyszerűbb dolgokra vonatkozólag se tudtam kb semmit hasznosítani (pl hova kell utalni ezt meg azt, mi kell benne legyen nagy vonalakban egy szerződésben stb). Ellenben azt, hogy mi az aktív időbeli elhatárolás, hova kell könyvelni, mi az ifrs, stb. azokat persze megtanították. Mondjuk most hogy mondod, egyik órán volt egy vendégelőadó, aki úgy kezdett vállalkozni, hogy a bruttó-nettó különbséget se ismerte. Ezt valóban megtanította az adott tárgy, csak szerintem ha ezt ma tanítani kell egy vállalkozást indítani akarónak, az kicsit necces(de lehet erre gondoltál "egyszerűbb ügy" alatt, bár nem hinném)
*szerk: lehet úgy gondoltad, hogy elég hol az infó = a neten kikeresem az adott szakmához szükséges tudást és kész, könyvelek majd én magamnak. Én nem erre gondoltam, de ha így nézed, persze igazad van. Mindenesetre én úgy tudom, hogy könyvelőként nem dolgozhatsz adott papír nélkül.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #14925 üzenetére
Erre az egyre biztosan jó a tárgy: hogy tudd, hol kell keresni valamit, ha kell. Csak pont ezt nem kérik számon
és ezek alapján abból, hogy csalás nélkül szerez valaki jó jegyet, nem következik, hogy több hasznos tudást szedett volna fel ( = tudja, hogy az adott dolgot hol keresse), mint csaló társa. Ellenben a csaló társa már a zh alatt is tudta, hogy az éppen kellő infót hol keresse (órai jegyzet, diasor, internet stb.). Természetesen ez nem jelent minősítést egyik résznek sem, mindenki eldönti saját maga, hogy mit csinál.
A vállalkozás ebből a szempontból olyan, mint a könyvelés: hiába volt 2 tantárgyad róla, ha oda kerül az ember, ki fogja fizetni a súlyos százezreket a hozzáértő embernek (ügyvéd, könyvelő stb.), akinek megfelelő a végzettsége. Legalábbis én így tettem, de ha valaki mindenhez is ért, akkor persze megcsinálhatja egyedül is -
MrPetya19
addikt
válasz
FehérHolló #14925 üzenetére
Az tényleg hasznos, meg sokat számít, hogy melyik tanárt kapja az ember.
bár nekünk mérnöki tárgyakban is volt erről szó szerencsére. -
Dinter
addikt
válasz
FehérHolló #14909 üzenetére
Rektorok próbálnak benyalni?
Sote-n 6 alkalmat kötelezővé tettek a félévben.
-
nonsen5e
veterán
válasz
FehérHolló #14909 üzenetére
A kormány találta ki, szerinted...?
-
nonsen5e
veterán
válasz
FehérHolló #14907 üzenetére
Úgy tudom a dékánok is a köztévéből hallották először.
-
válasz
FehérHolló #14879 üzenetére
Van azért kivétel itt is. Legutóbb pl. felhívott telefonon a konzulensem a szóbeli után, és ~20 percen át tárgyaltuk, hogy miért csak 4-est tudtam kapni a diploma előkészítő tárgyra (mondtam neki, hogy én is max 4-est adtam volna magamnak, hisz egy tárgyi hiba is becsúszott a szóbelibe, és lényegtelen, hogy betegen adtam elő, vagy sem, de amúgy nem túlzottan érdekel, míg >=2).
#14877 stateman - Így, hogy volt évfolyamtárs a konzulens (így picit csetelünk is konzultáció közben), és tárgyat is tart, olyan érzésem van, mint ha többet tanulnék rajta keresztül arról, hogy kell oktatni, mint amiről a diplomamunka szól.
De ezt, és a random választható tárgyakból a vonatkozókat leszámítva (azt hiszem a kognitív tudományok tanszék tart pár érdekes választhatót, amivel fejleszthető hasonló készség) szerintem annyira nem. Vagyis max. akkor, ha bejárt a diák szinte minden előadásra, és figyelte az előadók/konzulensek technikáját is, nem csak a mondanivalójukat (vagy azt se), de célirányos gyakorlás nélkül az sem ér sokat, legfeljebb megalapozza a később kifejleszthető oktatói készségeket.^Bár ez ÉMK, nem infó, ezért is teszem OFF-ba.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #14879 üzenetére
szerk: inkább törlöm. Semmi értelme, ha te meg vagy győződve az igazadról, legyen úgy
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #14874 üzenetére
Úgy vettem ki a szavaidból hogy valamilyen tanár / gyakvez vagy a BME-n. Értem, hogy mi áll amögött, amikor azt írod, hogy "Ha nem ez az első év, hogy a hallgatók egy jelentős hányada csinálja ezt, akkor még ennél is kevésbé lettem volna türelmes.", viszont ha a hallgatók oldaláról belegondolsz (és tegyük fel, hogy optimális világban élünk, ahol egy tárgyat egy hallgató egyszer vesz fel), akkor azok a hallgatók, akik "nem az első évben csinálják ezt", valószínűleg soha nem találkoztak még veled, nem értesültek róla, hogy neked mik a vesszőparipáid - mert természetesen, ha tudom, hogy neked iszonyatosan fontos, hogy az a pdf el legyen forgatva, akkor 3* annyira figyelek rá, viszont ha csak elmondod hogy legyen úgy, akkor könnyebben elfeledkezem róla. Tudom, hogy a BME-n tanításhoz nem szükséges tanári végzettség (ott azt hiszem, tanítanak ilyeneket, hogy hogyan kell bánni a befogadó közönséggel), viszont igazából én is így gondolkodnék mint te, és épp ezért (meg még jópár indok miatt) eszembe se jutna bármit tanítani. Ha kötelező a phd mellett vagy ilyesmi, akkor megértem, de az elvileg 4 év, és egyetemi alkalmazottként nem hinném, hogy kötelező lenne. Ha igen, az még nagyobb baj, mint a pdf nem-elforgatása.
-
Gergosz2
veterán
válasz
FehérHolló #14874 üzenetére
Sok esetben valóban a diák a gyökér/kisgyerek.
Sajnos így van. Ott kezdődik az egész amikor szó szerint nem írja rá a hallgatók fele a nevét a ZH-ra. Pedig direkt szól az ember, sőt még a feladatlap legelső mondata is ezzel indul. -
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #14870 üzenetére
Remélem előbb utóbb mindenki áttér a 21. századba
ahol nem kell scriptet írni ki tudja milyen third party parancssori dolgokkal, hanem elég a legelterjedtebb (66+%) böngészőben megnyitni és egy kattintással elforgatni
ingyen, még azt se lehet mondani hogy fizetős
Értem a lényegét, hogy "mÁrPeDiG ÍgY VoLt a fElAdAtKiÍrÁs", meg az ő hülyeségük stb, de az email megírása szerintem több idejét vette el, mint a fenti módszer. No offense csak szeretem gyakorlati oldalról megközelíteni a dolgokat, és a felesleges hagyományokat (pl "alattad lévők", legyen az beosztott, diák stb felesleges szivatása - mert ez szerintem bizony az) elhagyni
-
poci76
aktív tag
válasz
FehérHolló #14838 üzenetére
Állítólag covid...
-
Gergosz2
veterán
válasz
FehérHolló #14790 üzenetére
Omg, hogy lehet minden grafikont egy szín különböző árnyalatival megcsinálni. Lol.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
FehérHolló #14787 üzenetére
Mikorid a legfrisebb? Valahogy el tudnad kuldeni?
-
blessbygod
csendes tag
válasz
FehérHolló #14773 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Igen, én is a felvi.hu-ról néztem. A többi budapesti egyetem informatikai képzésén viszont van pl. esti tanrend: Elte-Ik proginfó msc, Oe-Nik mérnökinfó msc, Bce, stb.
Gondolom Vik-en katalógust is vezetnek nappali mesteren, szóval sehogysem lehet megoldani, hogy ne járj be.
Széchenyi Egyetemet nem nagyon ismerem. Diplomagyár? Adnak releváns tudást vagy csak papírért mennek oda az emberek? -
mekker
őstag
válasz
FehérHolló #14760 üzenetére
Mármint hülyén fogalmaztam, nem a minimumhoz képest értettem a dupla annyit, hanem hogy béna hely vs. jó hely. Átlag szerintem nettó 1000-1200, jó gyakszás fizu nettó 1600-2000/óra, de meséltek már többet is. C# melók pl. kifejezetten jól fizetnek tudtommal.
-
MrPetya19
addikt
válasz
FehérHolló #14760 üzenetére
Szerintem is az a fontos, hogy érdekeljen a téma.
Esetleg az is számíthat, hogy az adott cég hogy szokott hozzáállni a szakmai gyakosokhoz.
Én olyan helyen voltam, ahol mondták hogy jófejek, de arra nem számítottam, hogy ennyire segítőkészek lesznek, és tényleg mindenki próbált bevezetni a saját munkájának részleteibe, ha rákérdeztem. -
MrPetya19
addikt
válasz
FehérHolló #14720 üzenetére
És valami ajánlás hogy honnan érdemes tanulni pythont?
-
kutkut
addikt
válasz
FehérHolló #14718 üzenetére
Amiben jobb, hogy engem most kifejezetten az érdekel.
Ha meg szeretnék tanulni Pythonban (is) programozni, biztosan néznék valami komolyabb asztali fejlesztőkörnyezetet.
Csak érdekel egy ilyen rendszer működése, lehetőségei, korlátai.
-
nonsen5e
veterán
válasz
FehérHolló #14715 üzenetére
Igen, ez a terv.
Sajnos mi is ugyanúgy nem kapunk kellő tájékoztatást, és amikor kapunk is össze-vissza egymásnak ellentmondó dolgok vannak, ahogy ez az egész országra is igaz...
A hírek közzététele előtt vagy negyed órával érkezett be ide is az infó.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Az Operatív Törzs mai döntésének alapján, a mai naptól a következő rendelkezések lépnek életbe:
Az új kormányzati rendelet értelmeben a kollégiumi szobákat teljes mértékben ki kell üríteni, a személyes tárgyakat is beleértve. Ezt holnap 08:00-tól tehetitek meg. Végső határidő még nincs meghatározva, de hétfőig mindenképpen lesz lehetőség a kiköltözésre.
Amennyiben az ingóságok elszállítása nem megvalósítható, a személyes tárgyaitokat névvel és szobaszámmal ellátott dobozokban biztonságos helyen kerülnek elhelyezésre.
Azoknak a hallgatók, akik kollégiumi férőhelyükön maradhattak (külföldi, határon túli magyar, elfogadott rektori kérelemmel rendelkező hallgatók), a későbbiekben egy kollégiumba lesznek összeköltöztetve. Erről pontosabb információkkal később tudunk szolgálni. Kérjük a fent megnevezett hallgatókat, hogy kezdjék meg a költözési munkálatokat.
Amint új információk kerülnek a birtokunkba értesíteni fogunk titeket. Kövessétek figyelemmel a Hallgatói Képviseletek kommunikációs csatornáit!
Kérdéseiteket továbbra is a covid19info@mail.bme.hu címre tudjátok intézni.
-
BTminishop
aktív tag
válasz
FehérHolló #14696 üzenetére
Neptunba már be lettek írva az összegek
-
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #14683 üzenetére
Autóipari cégeknél alkalmaznak mecha mérnököket. Igaz a szerepkör semmiben nem különbözik egy villamos mérnökhöz képest. Nálunk például szabályozástechnikával kapcsolatos funkciókat fejlesztenek(simulink+targetlink)
-
mekker
őstag
válasz
FehérHolló #14665 üzenetére
Növekszik a lányok aránya a mérnöki szakokon -
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14609 üzenetére
Mondjuk úgy mindháromban. Nekem nem ez a tapasztalat, van hogy hátrányból is indul az ember, be sem hívják, ha nincs meg az 5 év szakmai, ami meglenne MSc nélkül.
Az persze más kérdés, hogy hosszútávon nyilván megéri. -
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14606 üzenetére
Hogy mérik külföldön az MSc-t?
-
korpicschess
veterán
válasz
FehérHolló #14599 üzenetére
Igen, leginkább. Amúgy tök jó ezt olvasni, pont ezt tanácsoltam múlt héten a szakiránytájékoztatón az embereknek.
-
Dinter
addikt
válasz
FehérHolló #14594 üzenetére
Csak 1-2 évet
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14587 üzenetére
neptunon ki tudod lőni, hogy kereshető legyél, és egy ideje már alap beállításként így van.
azt mondjuk igaz, hogy a mai napig rákeresve a neptunomra - a googlében - előjön a 0 pontos termo zh-m, nah
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14580 üzenetére
pedig azt hittem, ritka vagy mint a fehér holló
-
BTminishop
aktív tag
válasz
A fizika tanszék még mindig nyilvános táblázatba írja az eredményeket ahol szerepel neptun.
-
concret_hp
addikt
válasz
hát ez a tanszék hibája, nem az ábráé
málunk 1-2x ment ezen a sírás aztán többször nem is nagyon csináltak név + neptun kódos eredménylistát.
-
FehérHolló
veterán
válasz
Kurzusoknál pedig a neptun listázza a név-neptun párosokat is. Kurzus felvételkor jól jött.
-
concret_hp
addikt
válasz
FehérHolló #14577 üzenetére
a neptunkód - átlag összerendelés köztudomású, de a neptunkódod meg nem publikus, más kérdés, hogy én is tudtam jópár emberét, de az, hogy önként megosztasz másokkal olyan infót amiből azonosítható vagy, az nyilván nem a rendszer hibája.
-
BTminishop
aktív tag
válasz
FehérHolló #14539 üzenetére
1 munkanap alatt megérkezett a gyüjtőre a zseton, csodálkoztam is
-
mekker
őstag
válasz
FehérHolló #14524 üzenetére
Még csak nem is gólyák vannak itt, hanem hadviselt emberek.
Btw most 20 perc helyett 3 percenként nyomogatni kell az áramkapcsolót a főzéshez, szóval meg kell tanulnom mikróban tésztát főzni. -
Mattb
senior tag
válasz
FehérHolló #14480 üzenetére
R-ben kezdtem KTH, ott kaptam egy hiteles leckekönyv nyomtatványt, onnan pedig a tárgy tanszékére kellett mennem hiteles tárgyi adatlapért.
Szerencsére megkaptam mindent egyből, és le is tudtam adni.
Hasznos volt az írásod, köszönöm!
-
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #14448 üzenetére
Az összes földszinti terem IB(025,026,027és 028) kivéve az IE007-t ami hátul van a sarokban.
-
Livius
őstag
válasz
FehérHolló #14437 üzenetére
Konkrétan látom ez hogy megy MEMS szenzor fejlesztés/kutatási területen Németországban, és teljesen az ellentéte annak amire célzol hogy olvassak utána. Ott már évtizedetekkel korábban megvettek kilóra jó pár egyetemi tanszéket vagy kutató csoportot a PhD-sokkal együtt pl egy Stuttgarti egyetemen a nagy multi autóipari cégek. A multi cég csinálja a doktori programot is, és közben nekik fejlesztik a PhD-sok majd a 8 év múlva az autókban működő legújabb gyártástechnológiával megcsinált elfordulás és gyorsulás, esetleg nyomás szenzorokat, vagy valami optikai MEMS-et. Jelenleg így megy a tényleges alapkutatás a világ élvonalában. Senki sem a hobbiját kutatja, amit 13 évesen megálmodott és amihez csak úgy kedve van.
-
Livius
őstag
válasz
FehérHolló #14431 üzenetére
Jó példa, de van némi valóság alapja ennek is van, hogy túl sok gazdasági igény egy fizikusra sincs nagyon, főleg ha a távcsőben kukkeról, és semmi máshoz nem ért csak a galaxisokhoz és nem hajlandó kutatási/szakmai területet váltani. Sajnos itthon a legnagyobb egyetem ezen szak terén ilyen piacilag gazdaságtalan kutatási és képzési területen mozog, és megy a sírás, hogy piacképtelen egy fizikus diploma és a sok MTA kutató csoport. Így persze hogy az, nem véletlen.
-
válasz
FehérHolló #14431 üzenetére
Vagy tudományos akadémiára.
Oh wait a second...
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #14399 üzenetére
Ha jól emlékszem, az viszonylag elég nagy épület. Csak kolit akarnak ?
-
nonsen5e
veterán
válasz
FehérHolló #14399 üzenetére
Így igaz, akkor terjednek a hírek. Nem tudtam, hogy ezek mennyire ismertek, mennyire lehet róla így beszélni.
-
concret_hp
addikt
válasz
FehérHolló #14391 üzenetére
azt ugye vágod, hogy én még a msc rendszernél is régebben jáértam oda
, de valóban k51? meg f2e ugrik be, meg tényleg az st-ben is volt valami közgáz óránk
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14334 üzenetére
Mert eléggé kiszámíthatatlan a végzett munka minősége - mondom ezt úgy, hogy sztk-s fogászhoz még soha nem mertem elmenni.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14323 üzenetére
Gépészen is hasonló. Papír upgradenek használják az MSc-t: szigorlat és túl nagy szívatás sincs már. Azt mondjuk nem tudom, hogy mennyire állja meg még az a mondás a helyét, hogy a BME a legjobb műszaki egyetem Mo-on, mivel mind a Miskolci, mind a Dunaújvárosi egyetem jobban fel van szerelve - már ami az én szakomat illeti.
-
0xmilan
addikt
válasz
FehérHolló #14295 üzenetére
Nekem anno az volt, hogy szakiranyra keruleshez kell 2x2 kotval kredit, de nekem csak 2 volt. Soha senki nem mondta, hogy van ilyen kovetelmeny, az elotanulmanyi rendes pdf-ben sincs benne. Valahol a vik-es honlapon egy eldugott kis doksiban emlitik.
Vegul az lett, hogy egy szabvalt meltanyossagival elfogadtak kotvalnak, igy mehettem idoben szakiranyra.
Rajtam kivul akkor tobben is belefutottak ebbe. Azota lehet, hogy valtozott ez a kovetelmeny vagy ahogy kommunikaljak. -
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14293 üzenetére
Lehet egy év csúszás van benne. Úgy már talán megéri.
Anno VIK-en állandóan azt hallottam, hogy a méltányosságit szakirány választásig őrizzük meg, utána már nem lehet akkora gond. Mondjuk ez a 6 vizsgaalkalmas szabály előtt volt.
Én MSc-n majdnem elhasználtam, mert kb. három hetet késtem a diplomadolgozat leadásával. Jó fej volt a dékánhelyettes meg a konzulensem is, és rábólintottak neptun kérvény nélkül. -
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #14284 üzenetére
Én 2013-ban multinál beágyazott szoftverfejlesztőként óránként 700ft-t kerestem nettóban. Ezt ha jól tudom már felemelték 1000 Ft-ra pár éve. Mondjuk tény, hogy ez beágyazott világ, ahol a fizetések alacsonyabbak mint egy csak szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégnél.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14284 üzenetére
Azért ez is egy kicsit botrány. Én gépész mesterrel (januárban végeztem) keresek nettó 250-et + juttatások + év végi prémium (~2 havi).
Bár azt kell mondjam, hogy a munkaköri leírásomban nem kódmajom szerepel.
-
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #14282 üzenetére
Ennyire változott a piac mióta végeztem?
Ez pár éve a kezdő mérnöki fizetés volt.
-
nonsen5e
veterán
válasz
FehérHolló #14120 üzenetére
A felvételi a messze legkisebb probléma.
cattus: Na ja, az a diasor az valami katasztrófa.
-
jonnyjoker01
veterán
válasz
FehérHolló #14080 üzenetére
Pénz annyira nem mérvadó nálam, így hasznosabbnak találnám, ha a második félévben könnyítenék a későbbi terheimen olyan tárgyak felvételével amelyeket később kéne megcsinálnom alapból. Ha nincs sok ilyen tárgy akkor viszont inkább passziválnék. Az a baj, hogy erről nem találtam infót neten, plusz az se mindegy, hogy melyik félévben lehet felvenni az adott tárgyat, mert nincs keresztféléves oktatás.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
FehérHolló #14066 üzenetére
Vertem is, de az a hivatalos válasz jött, hogy mivel a ma reggel közzétett eredmények alapján nem buktam meg és a hallgatótársak sem jeleztek erre igényt, így a szabályt nem alkalmazzák (holnap lett volna pót). Hát, én ezt a magam részéről elfogadom, de annak mondjuk szar lehet, aki most tudta meg, hogy holnap javítania kéne. Konklúzió: ha 48 órával a pót előtt még nincs eredmény nyugodtan reklamáljunk, hisz az oktatónak is könnyebb nem megbuktatni minket, mint új időpontra ZH-t szervezni.
-
snorri
csendes tag
válasz
FehérHolló #14046 üzenetére
Igen ám, csak a javás/jávás tárggyal nem ez a legnagyobb probléma..
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #14022 üzenetére
Mhm, azért jó tudni, hogy kb. semmi értelme nincs kifizetni egy rakat pénzt azért, hogy az embert utána betanítsák egy robotnak. Én mondjuk az informatikával szakítottam, projektmenedzsment felé veszem az irányt, de annyi értelme volt annak a néhány szemeszternek (és a munkának), hogy van némi rálátásom. A rálátásom alapján pedig nem illek a képbe.
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #14020 üzenetére
Tulajdonképpen mit csináltok akkor?
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #14018 üzenetére
Nem tudtam, hogy a programozást végzettséghez kötik.
Végül is ők kódolók, vagy fejlesztők? Mert a reklám ugyebár így szól:"TE IS LEHETSZ PROGRAMOZÓ!
A Codecool egy 12+6 hónapos, gyakorlatorientált képzés Budapesten és Miskolcon, aminek a végére garantáljuk, hogy állást is találunk neked. És nem csak azért, mert 20.000 programozó hiányzik a hazai piacról – nálunk tényleg a cégek számára is értékes, munkakész fejlesztőként fogsz felállni az iskolapadból."
Tehát akkor...?
-
Livius
őstag
válasz
FehérHolló #13886 üzenetére
És akkor ez is mutatja azt, hogy gyakorlatilag önképzésben is megtudnád tanulni, csak rá kéne venni a fáradságot, annyira null skill kell hozzá
-
JColee
őstag
válasz
FehérHolló #13877 üzenetére
Ha lenne metszete az állításoknak az számomra már elfogadható lenne. De ilyet sajnos nem találtam.
-
EQMontoya
veterán
válasz
FehérHolló #13696 üzenetére
Én meg informátorokkal.
-
wmarci
senior tag
válasz
FehérHolló #13692 üzenetére
Kozlek utan nem szeretne tobb autot latni
-
JColee
őstag
válasz
FehérHolló #13663 üzenetére
Ezért tart itt ez az ország...
-
mekker
őstag
válasz
FehérHolló #13637 üzenetére
Most nézem, hogy nem küldte el a válaszomat. Na mindegy, röviden arra gondoltam, hogy maga a név, meg hogy VIK-es az egész képzés azt sejteti, hogy a többség majd kicsit villanyosabb irányba fog elmenni, pedig szerintem ez nem egészen így van. Illetve több más helyen is a mérnökinfós szak van előtérben.
Szerintem erre a kar is ráébredt már egy ideje, mivel a hallottak alapján az utóbbi pár évben elég komoly változásokon ment keresztül a tantervünk. Olyan értelemben, hogy egy kicsit jobban elválasszák (és emellett aktualizálják) a képzést.Aztán én nagyon nem látok még bele a dolgokba, tehát könnyen lehet, hogy tévedek.
-
EQMontoya
veterán
válasz
FehérHolló #13633 üzenetére
Anno Németh Krisztián az átadás utáni első napon (első tanítási nap, talán 2010 Szeptember) munkavédelmi sisakban jött be előadást tartani.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
FehérHolló #13627 üzenetére
"GTK tanácsára" lol. Ez az egyetem vezetésére nézve nagyon gáz, hogy nem tudnak felelős döntést hozni. És ha a GTK azt tanácsolja a rektornak, hogy ugorjon a kútba, beleugrik? Ugye hogy nem. Nekem ez a sztori elég meredeken hangzik.
Eltére kitérve: tényleg óriási a fejetlenség, az egyetem nagy része szervezetlen és büfészakos. (Piacon értéktelen képzések.) Ott sem lesz jobb dolga a GTK-nak. Hacsak nem tudnak olyan függetlenek maradni, mint az IK. Lehet ez áll a háttérben, az ELTE ígérhetett nekik sok autonómiát.
-
JColee
őstag
válasz
FehérHolló #13627 üzenetére
Erről van valami anyagod? Eddig nem hallottam ilyenről.
-
Livius
őstag
válasz
FehérHolló #13622 üzenetére
HSZK-ban C2D gépek elérhetők simán, csak helyet kell találni. Az ELTE-én már semmilyen gépterem sincs, szabad használatra azoknak akik nem IK-sok lágymányoson (jegyzőkönyv, neptun basztatás, vagy akármire).
És még egy rakás más dologban is óriási nagy szegénységi bizonyítványuk van, pl ELTE-én nincs ingyen windows és office, csak oktatóknak
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #13622 üzenetére
Életszerűbb, hogy BME-s termekben külsős előadókkal.
-
EQMontoya
veterán
válasz
FehérHolló #13568 üzenetére
Mi csak kiadjuk release-ben, így nem kell gyűjteni.
-
426os
őstag
válasz
FehérHolló #13556 üzenetére
Nálunk az elején (gólyatáborban valamelyik tanár nyitóbeszéde) azzal köszöntöttek, hogy jól nézzük meg a két oldalunkon ülő embert, mert jó eséllyel a végére nem lesznek itt. Abszolút igaza volt (még rosszabb is az arány szerintem).
-
Gergosz2
veterán
válasz
FehérHolló #13556 üzenetére
Ez minden műszaki képzésre igaz, nem csak a BME sajátossága.
-
balint355
aktív tag
válasz
FehérHolló #13543 üzenetére
Digitális technikából pedig tényleg sehol nincsenek korábbi zh-k, csak egy darab minta zh. Analízisből vannak régi zh-k, csak azoknak nem sok közük van a mostani zh-hoz
-
fmx
aktív tag
válasz
FehérHolló #13543 üzenetére
Weiner-Tasnádi kombó viszi a tárgyat. Az évfolyam harmadának még mindig nincs meg az első zh. Nem arról híresek, hogy könnyű példákat adnak
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
FehérHolló #13534 üzenetére
Érdekelni érdekelne, csak kvra nincs most időm rá sajna
-
Drizzt
nagyúr
válasz
FehérHolló #10343 üzenetére
Fórumról ismerek olyat, aki ott dolgozott, de egyébként nem. Miért?
-
Redzsináld
csendes tag
válasz
FehérHolló #10338 üzenetére
Nem teljesen értelek, ebben mi a top secret, se céget, se munkakört nem írtál, csak egy összeget. Én régóta olvasom a topikot, megmondom őszintén, fogalmam sincs mi a végzettséged, csak sejtem
Visszakanyarodva a lényeghez, mindenhol azt lehet olvasni, hogy mérnök hiány van, főleg Németországban, de az USA-ban is, villamos- és gépészmérnökök kellenek, meg informatikusok (itt nem az okj-s weblaptervezőkre gondolok). Emlékszem, pár éve egy nagyobb cég készített statisztikákat, ahol az jött ki, hogy a informatikusok terhelhetőek és jól tolerálják túlórát is. Mindezek ellenére tényleg ilyen nehéz jó állást találni ? Ez a topik se dúskál sok pozitív történetben.."Körülbelül olyan vastagsággal, ahogy VIK-en hallgatók 70-80%-nak meggyőződése, hogy a Duna másik partján semmit nem oktatnak a BTK meg szarra se jó."
Nos, én megjártam a sötét oldalt is, szerintem komolytalan dolgok mennek ma gazdasági képzések címszó alatt. Legjobban felkapott gazdmen és nemzetközi gazdálkodás (ami =gazdmen+nemzetközi bullshit tantárgyak+két nyelvvizsga) szak közel 300 kreditjében van 10 kreditnyi tinglitangli számvitel, szerintem a végzettek 90%-a a főkönyvet nem is ismeri, de van cserébe marketing, nemzetközi marketing meg intergalaktikus marketing és hasonló nagyon fontos tantárgyak legalább száz kredit értékben.. De nehogy azt higgyétek, hogy lenézem a gazdasági szakembereket, egy jó barátom a PSZF-et végzett, számvitel szakirányon. Sokat melózik, rendesen is keres és adóügyektől kezdve, számviteli kérdésekben, pénzügyi tanácsadáson át nagyon sok mindenben segített már nekem, az a szerencsém, hogy hülye a számítástechnikához, így nem érzem magam kellemetlenül, én is tudok neki segíteni
Bölcsészkarral az a probléma, hogy túl sok van belőle. Kellenek néprajzkutatók, meg néderlandisztika szakos hallgatók és társaik, de nem 100, meg 200 egy évben, hanem max 10, mert többre NINCS SZÜKSÉG. Egy évben végeznek ezren anglisztikából, minek ? Ott van még a komédia (kommunikáció és médiatudomány), mert mindenki a tévében akar dógozni' meg hírős emberekkel, ebből is van évente vagy ezer, ugye a BKF-et nem kell bemutatni..
Legjobban a politológiától vagyok készen, az már tényleg butaság a ^2, de egyre több ember kezében látok Összehasonlító politológia könyvet.. -
tototos
addikt
válasz
FehérHolló #10327 üzenetére
És mi a szakmád?
-
EQMontoya
veterán
válasz
FehérHolló #10317 üzenetére
Azert a seniorok tenyleg komoly mennyisegu suletlenseget osszehordtak nekunk is golyataborban, es komolyan is gondoltak. Mer' a bsz, az oooolllyyannn kuuuuvanehez targy, hogy obazmeg. Ha'persze.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #10317 üzenetére
Pontosan. Két év alatt bőven formálódik vélemény, főleg ha 600-700 emberről van szó. Csak ugye ehhez ki kell mozdulni időnként a koliszobából.
-
Bagira01
veterán
válasz
FehérHolló #10279 üzenetére
1db háziról van szó. Nyilván nem lenne egyedül a világon aki így kap diplomát
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050 Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - 40AS Lenovo ThinkPad USB-C dokkoló (akár 3x4K felbontás)
- AKCIÓ! ASUS TUF Gaming FX707VI GAMER notebook - i7 13620H 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest