- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- bambano: Bambanő háza tája
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hieronymus: Az egyik reggel nem indult az autóm, küzdelem az ólomszulfát ellen
- eBay-es kütyük kis pénzért
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cicero
őstag
válasz
thiclyoon #15065 üzenetére
Én is csak a saját helyzetemből beszélek. Három diplomám van, a BME-t meglehetősen rosszul kezdtem - olvass vissza, 2010 őszi, 2011 tavaszi kommentek közé - aztán felszívtam magam. Jelenleg a nukleáris szakmában húzom, a diplomáim közül az egyik felét használom és olyan peremfeltételek között dolgozom, amiket korábban írtam. Az, hogy miért jutottam ilyen poziba egyrészt annak köszönhető, hogy a BME-n megtanultam mit jelent odatenni magad és ezt - pláne ebben, a munkaerőhiányban szenvedő szakmában (melyik nem az?) - úgy honorálják, hogy mindent rádszórnak. Az alapfelvetésre, hogy de rossz volt az egyetem stb. még mindig azt tudom nyilatkozni, hogy bármikor elcserélném a jelenlegi helyzetem három gépelemek házira, meg egy energetika féléves beadandóra. Igaz, azért max. egy jelest kaptam vizsgán, de a koli is csak 10 000 Ft/hó volt : )
Szerk.: mivel villanyon kezdtem, ezért némileg értem a fájdalmat, bár én az igazán fájdalmas részét nem éltem át, és valóban baromira sajnálnám, ha annyi szívás után lenne egy közepes felelősséget és technikusi vagy "unokaöccs" informatikai tudást igénylő melóm.
-
Cicero
őstag
Komoly pozícióban, x emberrel a kezed alatt nem éppen. Egyetemen egyedül magadért feleltél, most a másik munkájáért is felelősséget kell vállalj, döntéseket és a vele együtt járó kockázatokat kell vállald, a projekt előrehaladásáért és teljesítéséért kell dolgozz, illetve dolgoznotok.
Egy mezei mérnök pozícióban, vagy kódmajomként nyilván ilyen nincs, de akkor meg minek jártál a BME-re?... -
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #15053 üzenetére
Mert majd a munkában jobb lesz.
-
Cicero
őstag
válasz
BTminishop #15006 üzenetére
Egy ideális világban valóban nem kéne szempont legyen. Nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon keveset fogsz konkrét tudást hasznosítani abból, amit az egyetemen tanultál, és inkább a szakmai szemlélet, a munkakultúra, a munkához való hozzáállás és a kitartás lesz hasznodra, amit felszedtél, megszoktál az egyetem alatt. Ezen tényezőknek az elsajátítása viszont erősen intézmény függő. Legalábbis amikor én jártam egyetemre és kerestem a kezdetekben munkát az volt.
Ezért kérdeztem, hogy te most hogy látod, és a szakmáddal kapcsolatban a piacon van-e ilyen elvárás, nézik-e a papírt a pályakezdőknél, vagy mérnökinfós az mérnökinfós és nincs differenciálás a pecsétek között. -
Cicero
őstag
válasz
BTminishop #15004 üzenetére
Én energetikán végeztem BSc-t, aztán átnyergeltem gépészmérnöknek MSc-re. Nálunk is az járta, hogy az alapképzéssel megegyező MSc-k nem sokat adnak már hozzá, így meg tudom érteni.
Az más kérdés, hogy egy BME-s diplomát megéri-e lecserélni egy másik magyar egyetemére... Nézik ezt még egyáltalán? -
Cicero
őstag
válasz
BTminishop #15001 üzenetére
Milyen MSc? Miért nem akarsz a BME-re járni? BSc-t hol végezted?
-
Cicero
őstag
Van valakinek bennfentes infója arról, hogy a szeptemberi diplomaátadókat hogy tervezik? A levélből nekem az derül ki, hogy amilyen szintű járványügyi szigorításra szavazol, azon fogsz részt venni, már ha abban a formában szervezik meg, amelyikre szavaztál. Ha nem a szavazatod szerintire, akkor meghívót sem kapsz.
Ez részben érthető, mert így tudnak a szigorítás fokozatai szerint bontva létszámokat meghatározni, gondolom részben ez lesz a megrendezés alapelve is, csak ez így kib@szás azokkal, akik pl. enyhébbre szavaznak, majd a szigorúbb kerül megrendezésre.
Nekem annyira nem fontos, egy szakmérnöki diplomát vennék át - amit előtte vissza kéne adjak, hogy átadhassák-, de sajnálom mondjuk azokat a BSc-eket, akik így kb. lottóznak ezzel...
Én amúgy genyó módon a szűk családi kör + védettségi igazolvány kombóra szavaztam.
-
Cicero
őstag
Két szemeszterre eltiltották tanulmányaiktól a két BME-s hallgatót, akik szétzúzták a kollégiumot
Valójában mind az ötöt egy életre ki kéne tiltani az összes BME-s koliból. ZV-n meg csak úgy nem mennének át, mindig van mit kérdezni.
-
Cicero
őstag
Azt valaki tudja, hogy a @bme.hu-s eduID postaládákat hol tudom megnézni? A teams oda küldi a belépési kódot....
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14930 üzenetére
Elviekben tök jó amit írsz, és az szerencsés, ha valóban kerültél már olyan helyzetbe, ahol tudtad ezt a tudást hasznosítani - és emlékszel is rá, hogy ezeken az előadásokon hallottad -, de ahhoz nagyon kevés az a ~12 előadás, hogy bármiféle kézzel fogható tudáshoz juss. Egyrészt, ha olyan szerencsés helyzetbe kerül az ember, hogy céget alapítson, úgyis utána kell járjon a dolgoknak, kútfőből nem fog menni. Másrészt én ezt a legalább nem vernek át dolgot nehezen fogadom el. Diplomásként tudni kell disztingválni az ilyen ügyletek között, amihez szintén nem ez a 12 előadás fogja a kellő ésszerűséget adni.
Ezek ellenére a tárgynak van helye a képzésben, mint úszógumi, pontosabban karúszó funkcionálhat. Sajnos nekem a tárgy nevén kívül nem maradt sok minden meg a tartalomból, ha jól emlékszem szakdolgozat évében csináltam és teljesen elcsúsztam vele, ZH-ra csak úgy beestem, kitöltöttem, aztán jött a neptun levél, hogy megvan.
p.s. közben megnéztem neptunban, valóban utolsó félév, és négyest kaptam végül rá.
-
Cicero
őstag
válasz
JColee #14844 üzenetére
Kiegészítő képzésen vagyok. 20-an vagyunk. A tavaszi félévet végig teamseztük előadásokkal és vizsgákkal. Gyarkorlati, "feladatmegoldós" órák nem voltak, viszont a reguláris előadásokhoz képest nem volt különbség - értsd. hasonlóan sz@r volt az IRL-hez. Most úgy döntöttek, hogy márpedig meg lesznek tartva az előadások. Az előadók között van 80+-os is. A halálozások száma 4-5× annyi, mint a tavaszi napi csúcs. Rakd össze, mennyi értelme van.
Máshogy: aki melegedni meg mobiljátszani jár be az előadóba, az otthon sem fog figyelni, viszont így sokkal jobb esélyekkel indul, ha csalni akar.
-
Cicero
őstag
wow. mégsem lesz belőle atmoszferikus áramlások laboratórium? Vagy majd az innovációs központban kap helyet?
-
Cicero
őstag
Tíz évvel ezelőtt nyertem felvételt a VIK-re.
Azóta sem végeztem el.
-
Cicero
őstag
válasz
cattus #14662 üzenetére
Amit írsz eléggé öngyilkos stratégia. Ha csak 2-esre sikerülne abban a félévben, amikor volt az előadás és gyakorlat, ZH meg minden számonkérés, akkor egy későbbi félévben, úgy plusz feladatként nehezen tudom elképzelni, hogy jobban menne...
Más: így kell a kontraszelektált oktatói gárdát összehozni.
-
Cicero
őstag
Ez a legalább 3-as átlag masszív kib*szásnak tűnik. Mennyi kell, hogy vissza vegyenek államira?
-
Cicero
őstag
válasz
K1nG HuNp #14623 üzenetére
Azért arra kíváncsi lennék, hogy akinek nem jön össze az SCH hova tud menni. A budatétényi koli még lehetőség?
Nincs a HK-nak valami statisztikája arra, hogy a kollégiumi férőhely igénylések hány százalékát utasítják el és hogy az elutasítottaknak milyen lehetősége marad? Ilyen albérletárak mellett, aki vidékről jön elég kilátástalan helyzetbe is kerülhet... -
Cicero
őstag
válasz
nonsen5e #14614 üzenetére
BME:
Gépészmérnöki szak: 360
Mechatronikai mérnöki: 440
Energetikai mérnöki: 382
Formatervező mérnök: 360Széchenyi:
minden alapszak 280 (!!!) kivéve mecha mérnök: 284Óbudai:
gépészmérnöki kar szakjaira 280, kivéve angol mecha 299
villamosmérnöki kar szakjaira szintén, kivéve angol nyelvű képzések 292többi egyetemen is érdemes körülnézni... ezek a pontszámok azt jelentik, hogy pontduplázással egy szín 3-as érettségivel (matek + fizika vagy szakmai) simán be lehet jutni egy mérnöki képzésre...
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14609 üzenetére
Mondjuk úgy mindháromban. Nekem nem ez a tapasztalat, van hogy hátrányból is indul az ember, be sem hívják, ha nincs meg az 5 év szakmai, ami meglenne MSc nélkül.
Az persze más kérdés, hogy hosszútávon nyilván megéri. -
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14606 üzenetére
Hogy mérik külföldön az MSc-t?
-
Cicero
őstag
Valaki járt itt közületek a gépészmérnöki kar hegesztő szakmérnöki képzésére?
-
Cicero
őstag
válasz
thiclyoon #14591 üzenetére
Ezt meg tudom erősíteni, Kádasnénél és a Szilágyi Briginél is csináltam ezeket a tárgyakat. Az órákon vagy az van, hogy van pár lelkesebb hallgató, aki hozza a témát, és akkor azt csináljátok vagy a Hajós György matekversenyre készültök, illetve van amikor szemléz pár feladatot az A1-A3 téma közül, de amúgy kifejezetten struktúrája nincs a tárgyaknak - szerintem ezért is jók ezek a foglalkozások, csak ajánlani tudom az érdeklődőknek
-
Cicero
őstag
Gondolkoztam, hogy mit lehetne idézni ebből, de inkább ajánlom az egészet olvasásra...
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14587 üzenetére
neptunon ki tudod lőni, hogy kereshető legyél, és egy ideje már alap beállításként így van.
azt mondjuk igaz, hogy a mai napig rákeresve a neptunomra - a googlében - előjön a 0 pontos termo zh-m, nah
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14580 üzenetére
pedig azt hittem, ritka vagy mint a fehér holló
-
Cicero
őstag
-
Cicero
őstag
válasz
K1nG HuNp #14414 üzenetére
Ne csüggedj és ne mondogass ilyeneket, hogy úgysem fog menni, mert egyrészről nem tudod, hogy fog menni, másrészről csak magadra olvasod a mantrát és amikor meg kéne feszülni egy picit, ott lesz a fejedben, hogy áh úgyse. hidd el tudom miről beszélek.
nem ismerem a szüleidet, de azt így látatlanban is el tudom mondani róluk, hogy a legjobbat akarják neked. Tuti marha pipák lennének, ha te azért nem mennél egyetemre, vagy azért hagynád ott, mert "nem lenne képed" pénzt kérni tőlük. Szerintem mondd el nekik mi aggaszt, biztos találtok rá megoldást, ne kész tények elé állítsd őket!
másrészről ha nem jön össze a tavaszi félévre a schönherz nem kell eret vágni, ott van még a tétényi koli és, ha jól tudom, a vásárhelyi és a martos is fogad korlátos számban villamosmérnököket. továbbá vannak külsős kolik, kicsit drágábban.
-
Cicero
őstag
válasz
Nagytoll #14369 üzenetére
Nagyon helyes, ha most jelentkeznék felsőoktatásba én sem maradnék itthon.
Melyik egyetem?
Múltkor hallottam a rádióban, megszólaltattak egy oktatási dékáhelyettest és azt mondta, a legnagyobb baj azzal van, hogy az igazán tehetséges hallgatók már nem is maradnak itthon, mennek külföldre az érettségi után. Na ennyit az "elitképzésről"
Liviusnak annyiban igaza van, hogy ha viszont már megkaptad a lehetőséget, akkor ne dobd ki az ablakon: lehet mással visszajön érted
-
Cicero
őstag
válasz
Nagytoll #14366 üzenetére
Egymás után két félévet tudsz passziválni, azaz nincs kredited, nincsenek felvett tárgyaid, nem kell ott legyél. Akkor van értelme, ha úgy gondolod, hogy visszajössz. Járj jobban utána, hogy a beiratkozással milyen kötelezettségeid vannak (röghöz kötés stb.). Ebben én nem tudok segíteni.
Amúgy dolgozni vagy tanulni mész Angliába?
-
Cicero
őstag
válasz
BTminishop #14359 üzenetére
Ez mióta van így?
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14334 üzenetére
Mert eléggé kiszámíthatatlan a végzett munka minősége - mondom ezt úgy, hogy sztk-s fogászhoz még soha nem mertem elmenni.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14323 üzenetére
Gépészen is hasonló. Papír upgradenek használják az MSc-t: szigorlat és túl nagy szívatás sincs már. Azt mondjuk nem tudom, hogy mennyire állja meg még az a mondás a helyét, hogy a BME a legjobb műszaki egyetem Mo-on, mivel mind a Miskolci, mind a Dunaújvárosi egyetem jobban fel van szerelve - már ami az én szakomat illeti.
-
Cicero
őstag
válasz
nonsen5e #14321 üzenetére
Némelyik szakirányon erősebben, néhol gyengébben, de ez az gépész mesterre is igaz. Szakirányváltással már más a helyzet, de alapvetően én is a papír miatt csináltam meg.
Azért kérdeztem, mert ezektől függetlenül úgy láttam, hogy elég sok szaktársam folytatta az MSc-vel, viszont a VIK-es ismerőseim közül keveset tudok, akik belekezdtek, sőt elvégezték... -
Cicero
őstag
válasz
thiclyoon #14316 üzenetére
Egy év nem sok, majd ha befejezted a BSc-t gyere vissza és olvasd el a kommented. Az valóban igaz, hogy a szakirányon teljesedik ki a dolog.
Amúgy arról tudtok valami számot, hogy a villany BSc-t elvégzettek közül hányan maradnak az MSc-s képzésen? Ha érdekel valakit a gépész elő tudom ásni...
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14293 üzenetére
Lehet egy év csúszás van benne. Úgy már talán megéri.
Anno VIK-en állandóan azt hallottam, hogy a méltányosságit szakirány választásig őrizzük meg, utána már nem lehet akkora gond. Mondjuk ez a 6 vizsgaalkalmas szabály előtt volt.
Én MSc-n majdnem elhasználtam, mert kb. három hetet késtem a diplomadolgozat leadásával. Jó fej volt a dékánhelyettes meg a konzulensem is, és rábólintottak neptun kérvény nélkül. -
Cicero
őstag
Kaptam egy levelet a HSZI-től, a diplomázottak elhelyezkedési esélyeit akarják felmérni. 3 erősséget kell írni. Ti mit írnátok? Már kitöltöttem, csak kíváncsi lennék mik merülnek itt fel.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14284 üzenetére
Azért ez is egy kicsit botrány. Én gépész mesterrel (januárban végeztem) keresek nettó 250-et + juttatások + év végi prémium (~2 havi).
Bár azt kell mondjam, hogy a munkaköri leírásomban nem kódmajom szerepel.
-
Cicero
őstag
válasz
Cucuska2 #14255 üzenetére
A szakdoga tekintetében nézz körül a kari honlapon, hátha nem csak leírás, de sablon .docx fájl is van a szakdogához. Feltéve, ha wordben írod, gondolom a latexet jobban szeretik.
Amúgy csak kíváncsiságból, mi a témád?A ZV a gépészkaron sem szokott egy nagy szopatás lenni már, de azért tanulj, amennyit tudsz. Elvégre akkor, és soha máskor nem fogsz többet tudni az egyetemi tananyagról...
ELTE-n mire nyargalnál át? Az átvételnek milyen feltételei vannak?
-
Cicero
őstag
-
Cicero
őstag
A diplomamellékletet kötelező átvenni a diplomaosztó előtt?
(Minek az nekem amúgy?..) -
Cicero
őstag
Van pár dolog, amit hozzátennék a kialakult diskurzushoz:
amit cattus ír nem csak az infó képzésre igaz, ez a gépészmérnöki kar képzésein - legalábbis amiken én megfordultam: energetika, gépész is így van.
Gépész MSc anyagtechnológia szakirányon van talán három tárgy - szakmai tárgy! -, amik érdekesek és még szemléletformáló hatással bírnak, de amúgy nagyrészt valóban ismétlése folyik a dolgoknak, viszont a BSc képzéshez képest jóval kevésbé koherens módon.A kreditrendszer talán egy kicsit barátságosabb, BSc-n mind MSc-n volt pár tárgyam, amiken úgy éreztem, ez a tudás illetve a befektetett munka nem ér annyit, amennyit adnak érte kreditként, de ennek az ember csak örül.
A tudós/mérnökképzéshez még egy annyit, hogy ha jól tudom volt egy szándék, illetve lehet, hogy még most is van és dolgoznak a tanterven, amivel visszahoznák a matematikus-mérnök képzést. Ha megnézitek az egyetemi oktatók/vezetőség nagy része erről a képzésről került ki a 70'-es 80'-as évekből.
A MSc alulpopuláltsága a gépész karon is probléma, bár úgy látom, hogy a VIK-hez képest jobb a helyzet. Ennek ellenére elterjedt vélemény, hogy az MSc-n mindent újratanul az ember, csak több diffegyenlet van.
Az elitképzéses szöveg mindig megmosolyogtat: ha valóban elitképzés folyna a BME-n, nem összehányt, tanulhatatlan diákból adnák le a tananyagot, hanem belső használatra - és nem a TÁMOP-os "adjunk pénzt az oktatóknak valamiért, mert különben éhenhalnak" célú jegyzetekből kéne tanulni. Tessék megnézni egy MIT-s, vagy CalTech-es jegyzetet.
FehérHolló: csak érdeklődésképp, hány éves vagy?
Btw. január végén záróvizsgáztam. Ötös lett a vége. Most jön a szellemi megüresedés szakasza, melóban fura, érzem, hogy levettek rólam valamit súlyt, ami egyrészről marhajó, másrészről nem tudom miért hajtottam ennyire az ötösért, mert pont telibeleszarják hányas az ember diplomája - ez kb. összefüggésben van a magyar ipar diplomás elvárásaival.
-
Cicero
őstag
válasz
Ron Swanson #14211 üzenetére
Nem hiszed? Járj utána és add be a jelentkezést!
-
-
Cicero
őstag
válasz
snorri #14069 üzenetére
Igen. Jól megtanulják, hogy kell a pénzt már az egyetem alatt lenyúlni és jól megkeverni a sz*rt (ld. GTK). De amúgy érdekérvényesítő képességük semmi. Nyilván azért sem lehet, mert ez az álláspont nem csak a hallgatókban, hanem az előadókban / tanárokban is él a HK-ról. Így harap a kígyó saját farkába.
Természetesen vannak kivételek (mondjuk ők gyorsan ki is szoktak kopni a keménymag HK-sok közül). -
Cicero
őstag
Önköltségesen a költségeket két részletben írják ki? Az elsőt már megkaptam (ez az alapdíj, 160e Ft), viszont most jött egy másik fizetési kötelezettség a neptunon, viszont nem stimmel az összeg - legalábbis én többet számoltam. Ezért kérdem, számíthatok még egy harmadikra is?
-
Cicero
őstag
válasz
Gergosz2 #13996 üzenetére
Ezért szeretem ezt a topikot, mert itt ilyen kérdéseket kap az ember. Egészen a hsz megírásáig úgy gondoltam, hogy van fogalmam róla, de amint le kell írnom már nem tudom. Energetika BSc + Anyagtech. MSc-t végeztem. Utóbbit részben azért válaszottam, mert "diverzifikálni" akartam a képzettségemet - értsd: piacon eladhatóvá tenni a diplomám, mivel az energetikai mérnökökről a multiknak fogalmuk sincsen: többször voltunk szaktársakkal állásbörzén, és minden egyes alkalommal az volt a tapasztalat, hogy mi bizony éhezni fogunk, mert senkinek nem kellünk. Jelenleg az atomerőmű közelében sündörgök, diploma mellett dolgozom egy mérnökirodában. Még meg kell lássam, hogy hova vezet ez a dolog, mi lesz Paks 2-vel. Szeretem ezt a szakmát, csak nem látom jelenleg, hogy van-e továbblépés. Mindezek mellett ez a szakma elég belterjes is - ez lehet pozitív meg negatív is...
Multit is szívesen megpróbálnék. Ismerősök szinte mind multinál dolgoznak, nincs vele problémájuk, tetszik amit dolgoznak és ott úgy tűnik, jobbak az előrelépési lehetőségek is. Anyagtechnológiával szerintem simán mehetek gyártásba, minőség-ellenőrzéshez/biztosításhoz, fejlesztéshez is akár. -
Cicero
őstag
válasz
tototos #13994 üzenetére
Szívás. Ettől én is félek, de most már befejezem az MSc-t; ez az utolsó félévem... Mondjuk nekem annyiból más, hogy szakváltással csináltam. Bár abból az előnyből, hogy két képzésről van papírom gyorsan lehet hátrány, ha mondjuk a gépész MSc mellé bejön valami, ami az alapképzésből nálam kimaradt...
-
Cicero
őstag
-
Cicero
őstag
válasz
mekker #13964 üzenetére
Talán rosszabb is, ha már hallott róla / ismeri, mert úgy nem figyel az előadáson / gyakorlaton, félvállról veszi aztán ZH-n csak néz, hogy mi van...
Protip: ne foglalkozz azzal, hogy még nem érted. Kezdj el készülni emelt matekra, aztán jövőre ráérsz fájdítani a fejedet ezekkel a feladatokkal. Csak annyit tarts észben, hogy a BME-n vérzésig kell tanulni. Főleg az első pár félévben.
-
Cicero
őstag
válasz
concret_hp #13948 üzenetére
Melyik része?
-
Cicero
őstag
ld. mezei mérnök, tömeg mérnök
amúgy a programozáshoz meg csak annyit, hogy van az a pénz, amikor már nem finnyáskodik senki. Az egyik ismerősöm bme fizikát végzett, most meg szarásig keresi magát egy tőzsde elemző cégnél programozással és állítása szerint minden eddigi problémát a stackoverflow-ról oldott meg.
-
Cicero
őstag
Na, aki velem együtt nyomja a félévet, annak sok sikert és erőt holnaptól!
Még ez a félév és vége!!!
-
Cicero
őstag
válasz
Cornvelious #13926 üzenetére
Tobbet tudod gyakorolni, mar ha ki van adva egyaltalan jegyzet a targyhoz. Es akkor annak minosegerol ne is beszeljek...
A tablas targyakkal mit fognak kezdeni? Ertem ez alatt azokat, amikre bejon az eloado es teleirja a tablat, majd a vegen megjegyzi, hogy sajnos csak ennyi fert ebbe a 90 percbe? Gepeszen van par ilyen, pl szilardsagtan, dinamika, rezgestan stb. Hallasbol ilyen lehet az elektromagneses terek targy is, vagy ilyen volt a jelek is.
Ertem a kezdemenyezest, csak a hallgatosaghoz nehez illeszteni szerintem.Amugy a pialasrol: ilyen a csordaszellem. Meg altalanositani sem akarok, de nalam is hasonlo kep el az "atlagos gepeszmernok hallgatorol".
-
Cicero
őstag
Jelentős változások a gépészkari alapképzések tanterveiben. Tudom itt inkább VIK-esek vannak, de érdekes olvasmány. A heti 31-28 kontakt óráról visszavágják a dolgot 24-re. Egyetemre érkezve amúgy is felszabadul az embernek egy csomó ideje. Ezt én anno a VIK-en úgy láttam megvalósulni, hogy voltak emberek, akiket csak a budira menet láttunk kijönni a koliszobából. A gépész karon kicsit más a helyzet; ott hányni járnak a budira a harmadik sörváltó után. De a lényeg ugyanaz: 18 évesre ne bízzatok szabadidőt, mert szinte tuti, hogy nem az egyetemmel fogja eltölteni. Ez a 20-24 óra kontakt iszonyatosan kevés - a 30 is az, anno mi azt hallgattuk, hogy bezzeg tíz éve 40 volt -. Nem értem, hogy napi 4 órában, főleg az elején, mit tud elsajátítani az ember...
Másrészről döbbenten olvastam ezt:
"A VIK-en ugye van szülői értekezlet is az elsőéveseknek, mi itt nem tartunk, szeretnénk felnőttként kezelni a gólyákat, azonban a segítség véleményünk szerint elkél."Ez komoly?!
-
Cicero
őstag
Önköltségesen van tanulmányi ösztöndíj? Ha jól rémlik, valami olyasmi szerepel az ösztöndíj szövegében, hogy minden egyetemi polgár alanyi jogon kapja. Ez alapján úgy gondolnám, hogy igen.
Amúgy láttátok, nem lesz Goldmann téri menza!
-
Cicero
őstag
Köszi a válaszokat! Meló meg diplomamunka mellett nem tudom, mennyire lesz kedvem és energiám megint egy levegőtlen nagyelőadóban ülni és küzdeni az alvás ellen!
-
Cicero
őstag
Műanyaghulladék menedzsmentet (gépész mester) csinálta itt valaki?
-
Cicero
őstag
Eljött az idő: elfogytak az államilag támogatott féléveim, költségtérítésesről önköltségesre kerülök.. Kaptam is egy levelet, mely így végződik:
"Az Ftv. 56. § (1) bekezdése ill. az Nftv. 39. § (3) bekezdése, előírja, hogy az költségtérítés ill. önköltség fizetése mellett folytatott képzés tekintetében hallgatói képzési szerződést kell kötni. Amennyiben a fenti képzésén Ön még nem kötötte ezt meg, akkor ha a 2012-es tanév előtt kezdte a fenti képzését, ebben az esetben jelen határozatot követően (várhatóan augusztusban) külön megküldjük a képzési szerződést 2 példányban. Ha a 2012 -es tanévben, vagy ezt követően kezdett, akkor a Neptun rendszerből 2 példányban kell ezt kinyomtatnia (ld.: Információ>>Általános nyomtatványok menüpont alatt a "Képzési szerződés önköltséges hallgatók részére", és a sor végén található "+" jelre kattintva lehet nyomtatni.). Az aláírt szerződéseket haladéktalanul köteles eljuttatni a KTH-ba. Ellenkező esetben a TVSZ 57.§ (9) szerint a bejelentkezését utólagosan érvényteleníteni kell."
Rám a 2012 utáni szakasz vonatkozik, viszont hallgatói szerződést írtam alá az MSc-s felvételkor - ami az államilag támogatott félévekről szól. Tehát most még egy szerződést akarnak velem íratni?...
Közben megnéztem a szövegben hivatkozott nyomtatványt: 1kB-os, üres .pdf-et tölt le...
Lehet csak túl gyors vagyok. Ma jött a levél.
-
Cicero
őstag
válasz
Xavior #13803 üzenetére
Én az a típus voltam, akit Gergosz2 is írt. Elektrotechnika-elektronikás középsuliból jöttem, és mindent képzeltem, hogy mit csinál egy villamosmérnök, csak azt az absztrakt szart nem, amit lenyomtak nekem számítástudomány előadásokon. Így elfogyott a motiváció, akarni sem akartam már - talán az egyetem elvégzéséhez ez kell a legjobban: vérzésig akarni -, így szépen elbocsájtottak két félév után. Ennek utólag egyébként rendkívül hálás is vagyok.
De nem adtam fel, vártam egy évet, és újra jelentkeztem a gépészmérnöki karra, energetikus BSc-re. Elvégeztem és az eredményeimet sem szégyellem. Akartam is, meg érdekelt is. Tudom, most ellent mondok az egy bekezdéssel ezelőtti magamnak. Akarni kell, de hét féléven keresztül nem lehet. Akarni a vizsgaidőszakban kell. A vizsgák közti időt meg úgy kell kitölteni, hogy amúgy érdekel is, amit csinálsz. Így lesz energiád akarni a vizsgaidőszakban, hogy az utolsó betűig megtanuld azt a rengeteg haszontalan dolgot, amit az első sörözéssel nagyjából ki is mosol az agyadból.
A fotelmérnök képzés abszolút igaz. Szarhoz sem értek; de legalább forrasztani tudok és nem az ellenkező irányba próbálom a csavarhúzót forgatni - a középsulinak köszönhetően -, mint amúgy a legtöbb szaktársam.
Az MSc-t el kell végezni. A BSc papírok túlszaturáltak. Minden bolond megcsinálja a BSc-t, de csak a leghülyébbek maradnak MSc-n: a négy félév eltelik, közben dolgozni is tudsz már, és lesz egy plusz papírod, amivel a melóhelyen előnyben fognak részesíteni. Én például az MSc-t szakváltással párosítottam, így gépész-energetikai mérnök lesz a papíron.Ha meg van hobbid, és autót szerelnél / forrasztanál / hegesztenél, azt addig csináld, amíg nem kezdesz el egyetemre járni, mert nem lesz időd alatta.
Ja, az átjelentkezés meg működik, hidd el, volt szerencsém azt is kipróbálni. Most felvesznek VIK-re, fel is veszik a tárgyakat neked, amiket még a regisztrációs héten leadsz, és megpróbálod felvenni a gépészmérnöki első féléves tárgyakat. Ha nem megy, írsz a tárgyfelelősnek, hogy mi van, és legyen szíves vegye fel, majd átjelentkezel és áthozod a tárgyakat a következő évben.
-
Cicero
őstag
válasz
Dinter #13758 üzenetére
Az osztályfőnököd archetípusa lehet a közoktatásban dolgozó átlag tanároknak, imádnám az egyént. Komolyra fordítva a szót, az érettségi semminek a mércéje, tehát tök fölöslegesen gyötörnéd magad az excellel. Ha nagyon tanulni akarsz tavaszig - btw mi ilyenkor már be sem mentünk a suliba -, bepróbálhatod az emelt matek érettségit, de - és javíts ki ha tévedek - nem kell emelt érettségid legyen, ahhoz hogy felvegyenek. Középfokú matek érettségit pedig röhögve megírja az ember 90%-ra.
Más: úgy alakult, hogy 26 kreditem van diplomamunkával, meg a létező összes kötvállal, amit fel tudok venni. Az űrkutatásos szabvál annyira nem tetszik, viszont mit tudtok a
Dokumentumszerkesztés című tárgyról
illetve a
Tudomány, tudományellenesség, áltudomány nevű csodáról? -
Cicero
őstag
Új fizetési rendszer? Én miért nem hallottam erről?
Az még hagyján, hogy captcha volt, de az órarendtervező nem működött, és voltak emberek, akiket tárgyfelvételnél kidobott miatta
426os: melyik tanszékről lenne szó?
-
Cicero
őstag
válasz
FireKeeper #13743 üzenetére
Ingyen kredit inkább, de ha érdekes nem bánom ha foglalkozni is kell vele.
-
Cicero
őstag
Sleed: Jól hangzik. Kár hogy én elcsesztem az egyetemi pályafutásom elejét, és így már nem marad ilyenekre időm... kiöregszem a padból.
Más: valaki tudna ajánlani szabvál tárgyat?.. Bármi jöhet!
-
Cicero
őstag
concret_hp: GPK-n még mindig van szigorlat BSc-n, ott én is hasonlóképp jártam, bár - az akkor hatályos TVSZ szerint - a kettes megléte is kizáró ok volt, amiből az utolsó félévre sikerült beszednem hármat is. Sőt, egyik kötválból meg is húztak, nem volt időm foglalkozni vele a szakdoga mellett. Szerencsére anélkül is teljesült a kritérium, mert anno még második félévben csináltam önszorgalomból egy tárgyat, amiről csak később derült ki, hogy amúgy kötválok közé tartozik. Ha belegondolok, rohadt nagy szerencsém volt...
Gergosz2: Köszi az infót.
-
Cicero
őstag
Köszi a válaszokat. Egy kötelező gazdasági tárgyról van szó MSc-n és mivel sikerült a legnehezebb és legutálatosabb tárgyat abszolválnom közepesre, így csak az előző félévből megmaradt, bénázásom és lustaságom miatt elégségesre teljesített tárgy rondít bele a kitüntetéses diploma feltételeibe - jelen állapot szerint. És eléggé zavar. Egyrészt, ha felveszem szívhatok vele megint, továbbá a felvétellel úgymond igazolom a tárgy szükségességét, amivel amúgy marhára nem értek egyet, viszont azt sem szeretném, hogy pont emiatt ne kapjak kitüntetést...
Amúgy a tárgy félévközi jegyes, tehát ha felveszem járhatok majd be zhzni... na mindegy, van még egy hetem ülni ezen.
Sleed & FehérHolló: konkrétan milyen tárgyakról van szó?
-
Cicero
őstag
Valakinek van tapasztalata tantárgy újrafelvételben, javítási szándékkal?... Úgy rémlik, hogy van rá neptun kérvény, de hallottam olyat is, hogy be kell menni a tanszékre...
-
Cicero
őstag
válasz
Oppenheimer #13676 üzenetére
Nyilván benne van ez is, sohase tagadtam, de itt nem is a pátyolgatásra gondoltam amúgy. Másrészről meg vidéki szakközépből jöttem, nálunk az volt a menő, ha hétvégén minél csutakabbra ittad magad - mondjuk ez rossz példa, mert ha nem középsuliban, egyetemen is simán eltanulhatja ezt az ember.
-
Cicero
őstag
válasz
JColee #13674 üzenetére
Nem értem, hogy állíthatod ilyen biztosan ezt. Egyazon évben kezdtünk? Vagy mindegyik zht megírtad?
Programozás alapjai 1, vitéznél póton ilyen feladat volt. A zh írása közben jelentkeztem, ő felügyelt, odajött kérdeztem tőle valamit, és mondta, hogy nem tudja amúgy megcsinálni a példát.
Ehhez képest tavasszal is felvettem a tárgyat; addigra sikerült elkészíteni a házit, ami le is futott, de májusra, hála az Orosznak - irónia nélkül mondom, a csávó mondott pár olyan dolgot, amin erősen elgondolkoztam; egyszer az egyik előadáson elhintette, hogy ő amúgy villamosmérnökként kezdte, ezért oda mentem hozzá az előadás után, hogy nekem mekkora geci nagy csalódás ez az egész, amit számomra is megdöbbentően empatikusan reagált le; konkrétan azt éreztem, hogy mégis számítok és nem csak egy neptunkód vagyok* - szóval.. hála neki elengedtem a gecibe az egész villamosmérnökit, úgyhogy zhzni már be se mentem.*itt jegyzem meg, hogy pl. a GPK-n a hallgatókhoz való hozzáállás fényévekkel normálisabb, ami főleg az elején számít sokat: így visszatekintve 18 évesen épp leérettségizve még mindig ott a tojáshéj a seggén az embernek, és jól jön, ha van valaki idősebb, akihez fordulhatsz - olyan, aki nem Seniornak hívatja magát...
-
Cicero
őstag
Azóta sem végeztem el. Nem hinném, hogy több lennék attól, hogy megírtam egy pizzarendelő appot C-ben, és átmentem egy olyan zh-n, ahol egy gráfban kereső algoritmust kellett leprogramozni papíron, 45 perc alatt. Viszont azóta elég jól kikupálódtam több programnyelvből is, szinte autodidakta módon. Értsd: feladatok, amiket meg kellett oldani bármilyen eszközzel.
A mostani felállás viszont tetszik: 7 kredites a tárgy, te választasz házit magadnak - saját ötlet akár -, nincs C porta, ja és nem a vitéz tartja.Annyit még ehhez, hogy valóban; 12. hétig szó nem esett olyan dolgokról, amik kellettek a házi megoldásához, viszont volt nekem is ismerősöm; leült egy délután és megírta magának a progit: ráállt az agya. Én a 12. héten iszonyat pánikban voltam, akkor már biztos volt a számtud bukó is.
-
Cicero
őstag
Prog1 házit én egy tálca sörért csináltattam. Ha jól hallottam egy ideje lazább a prog1; már lehet magadnak választott feladatot csinálni és nem kell C portán sem futtatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- T14s Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- XFX Speedster 319 SWFT RX 6800 16GB
- Katana GF66 12UC 27% 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 3050 16GB 512GB NVMe gar
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Eladó Vízhűtő cuccok, VGA blokk, radiátor!
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Prémium! Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RTX 4060 / 32Gb DDR4 / 1TB SSD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- Már 30 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs ICON Valódi Bőr Konyak
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest