- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
Új hozzászólás Aktív témák
-
426os
őstag
Kedves kollégák!
Valahol valamikor vagy Közlek- vagy Gépészkaron egyik tanár valamelyik órán idézett valakitől valami olyasmit, hogy " nagyon fáj látni azt, ha valamit rosszul csinálnak miközben jól is lehetne".
Nem szó szerint idézem, mer tmár nem emlékszem pontosan. A lényeg, hogy keresem ezt az idézetet és forrását. Google sajnos nem a barátom sem magyarul, sem angolul jelen esetben. Hátha valakinek még frissek az emlékei
Köszönöm előre is! -
tototos
addikt
válasz
Steve_Brown #15160 üzenetére
Elvileg egy másik egyetemi gólyatáborban történt eset miatt(ha jól emlékszem megerőszakoltak egy gólyát) próbálják megakadályozni a nemi életet a gólyatárborban. Gondolom az alapelv az volt, hogy gumi nélkül kevésbé akarnak együtt lenni a gólyák.
-
Dinter
addikt
válasz
Steve_Brown #15160 üzenetére
Szerintem a gyíkemberek voltak
-
garga01
őstag
-
tototos
addikt
BME VIK gólyatábor nem lesz egy ideig szerintem...
-
cellir
újonc
válasz
Steve_Brown #15151 üzenetére
Egyébként, ha ilyen gondolataid támadnak én professzionális segítséghez fordulnék.
-
cellir
újonc
Szerintem csak akkor lenne ideális egy ilyen objektív tanulmány végzése, ha mindkét képzést egyidejűleg folytatod. Az előző kommentelő is megjegyezte, hogy a tanterv folyamatosan változik. Ezért a legjobb döntésnek azt tartom, ha mindkét képzést egyszerre kezded el szeptembertől. Ezt úgy lehetne megoldani, hogy most jelentkezel az egyik helyre, és azonnal passzíváltatod magad két félévre. Ezután jelentkezhetsz a másik helyre is, amennyiben jól értelmeztem a felsőoktatási szabályzatot.
-
Gergosz2
veterán
válasz
Steve_Brown #15149 üzenetére
Wow, ilyent sem láttam még. Amúgy nem kis hivatástudat lene ha tényleg megcsinálnád.
Amúgy én nem úgy fogalmaznék, hogy hol jobb. Inkább úgy, hogy mindenhol másképp szar.
-
nonsen5e
veterán
válasz
Steve_Brown #15151 üzenetére
Értelme? Nincs.
Persze ha hobbid / életed értelme neked ezt eldönteni (101%-ban objektívan és reprezentatívan, így egy személyben), illetve ennyire nincs jobb dolgod, akkor csak nyugodtan; de akkor légyszi majd linkeld be ide is az elkészült tanulmányt róla.
Amúgy pár évente meg változnak is durván a képzések, szóval akár helyben is lehet ismételgetni 10 évente. Van bőven eltérés egy 2006/2016/2023-as BME-s képzés között is ha ránéz a mintatantervekre az ember.
-
nonsen5e
veterán
válasz
Steve_Brown #15149 üzenetére
Feltéve ha az OE-n BSc-t csináltál és a BME-n MSc-t szeretnél véhezni, akkor van értelme. Más esetben teljesen hülyeség.
-
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok,
Most végeztem el az OE Mérnökinfót. Lenne értelme ősszel megpróbálni bejutni a BME Mérnökinfóra és elvégezni azt is, hogy objektív véleményem legyen a két egyetemről vagy a két képzés közt akkora lenne a különbség az eltelt évek miatt, hogy teljesen felesleges?
Lásd.: OE Anal1-et 2020 őszén csináltam, így a BME-n a matek 1 2024 őszén nem lenne pont jó összehasonlítás hiszen a 2020 őszit kéne csinálnom. -
Drizzt
nagyúr
-
bzolika10
aktív tag
Sziasztok! Méltányosságit el lehet lőni arra, hogy ha egy hét késéssel adom le a szakdolgozatot mehessek MSc-re? Van rá bármilyen esély, hogy megadják? (VIK)
-
.Szaki.
addikt
Sziasztok!
Látom nem nagyon pörögnek sem a felsőoktatással kapcsolatos topicok, sem pedig ez, de azért teszek egy próbát. ... Jövőre tervezek felvételizni levelező MBA MSc képzésre, érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban.A másik egyetem pedig a DE lenne egyébként, amit megjelölnék.
Köszi előre is a választ, ha lenne esetleg valaki, aki idetalál.
-
FehérHolló
veterán
válasz
#96974848 #15142 üzenetére
Sajnálom, hogy elpucoltak innét.
ASIL D-nél megköveteli az ISO 26262 szabvány a formális verifikációt. Ami azt is jelenti, hogy a követelményeket is formálisan kell megírni hozzá.
Nem nagyon láttam olyat, hogy ezt bárki maradéktalanul teljesítené. Nagyon sokba kerül.
Inkább kimagyarázzák, hogy máshogy is bizonyítható a rendszer rendeltetés szerinti működése. -
törölt tag
válasz
FehérHolló #15140 üzenetére
Ilyen beépített, esetleg kritikus szoftvereknél a tesztelés és a validálás hogy működik ? Használtok erre valami formális módszert ?
-
törölt tag
válasz
K1nG HuNp #15136 üzenetére
Van ennél jobb is. Amikor felvetetnek veled egy tárgyat, hogy ilyen baromságokat csinálj:
(Ez csak egy "mintapélda" ennél simán lehet hosszabb és összetettebb egy feladat)
Szóval felveszed a tárgyát és a második héten neptunban átírják annak a tárgynak az előfeltételét, amiért ezt a szart felvetted és kiderül: semmi értelme nem volt, mert törölték az előfeltételek közül. Leadni persze már nem tudod, kérvénnyel se. Hogy még jobb legyen az egész, pont emiatt a szar tárgy miatt nem tudtál olyan tárgyat felvenni, ami érdekelt is volna. -
FehérHolló
veterán
válasz
thiclyoon #15138 üzenetére
TTTech Bécs, embedded software architect.
Létre akartak hozni egy OS-eket fejlesztő csapatot elég vegyes platformokra (Infineon Aurix Tricore - Autosar, Altera Cyclone V - VxWorks kernel, nVidia Tegra - Vibrante kernel). Felajánlották, hogy vezethetem szakmailag (beleértve a napi people managementet), de kell hozzá egy MSc. Való igaz, hogy jó időzítés is kellett hozzá, de a felkéréstől számított 2 hónapon belül megszereztem a papírt. -
Gergosz2
veterán
válasz
FehérHolló #15137 üzenetére
hogy hiányzik a PhD
Életem legjobb négy éve volt. Irónikusan és tényleg is
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
FehérHolló #15137 üzenetére
25 éves koromban blokkolt az MSc hiánya, ... hiányzik a PhD az előlépéshez
Hol dolgozol / dolgoztál ekkor? Akár területet, munkakört, konkrét céget, beosztást vagy bármit szívesen olvasnék, amit úgy gondolsz, megosztasz ezzel kapcsolatban.
-
FehérHolló
veterán
válasz
K1nG HuNp #15136 üzenetére
I am sorry for your loss.
Csináld végig, máshol is ugyanez van, és ebben már benne van 1 éved.
Maga a képzés nem ad sokat hozzá sehol a környéken, viszont a papírt elvárják egy bizonyos szint után a melóhelyen. Engem 25 éves koromban blokkolt az MSc hiánya (utána fél éven belül meg is védtem, előtte abszolutóriumom volt), és most jöttem rá, hogy hiányzik a PhD az előlépéshez (összes főnököm doktor), ezért elkezdtem csinálni. -
K1nG HuNp
őstag
kezdem megbánni, hogy nem húztam ki dániába mesterre, ez az itthoni így a második félévében is elég unalmas, azon kapom magam hogy hogyan legyek túl rajta, semmi újat és vagy számomra izgalmasat, relevánsat nem tanulok, pedig a speceimet is az eddigi beállítottságom alapján választottam, dehát baszki 3 éves android APIkról olvasnak fel diákat gyakorlat címszó alatt.. főleg mindezt munka mellett, szóval tényleg teljesen felszínes az egész..
nem biztos, hogy dániában jobb lenne, de a melóm így is remote szóval ha más nem legalább kicsit több világot látnék -
thiclyoon
aktív tag
válasz
BTminishop #15134 üzenetére
Nem, illetve igen. Szeretem az egyértelmű dolgokat
ha általánosságban beszélünk, akkor nem kötelező, de ha egy adott egyetem adott szakáról szól valami, akkor már más lehet a helyzet: szóval az igaz, hogy a nyelvvizsga kikerült a kötelezően előírt minimum alól, így valóban "nem kötelező", de még itt is írják: "A jövőben a felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának törvényileg megkövetelt előfeltétele csak a sikeres záróvizsga. Ugyanakkor a felsőoktatási intézmény a tantervben meghatározhat az idegen szaknyelvi ismeretként elfogadható államilag elismert nyelvvizsgát vagy más nyelvtudásmérést."
Ha tippelnem kéne - ugyanúgy, mint az emelt érettségikkel a felvételinél - a nagyobb egyetemek nem fognak könnyíteni. Erre utaltam feljebb a majd eldőllel.
49/A. § [link]
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
BTminishop #15131 üzenetére
Na csak előkerült a válasz
ma szavaztak róla ha minden igaz, szóval még in progress az egész, majd eldől. Ha egy B2-re fogadsz, nagyot nem fogsz tévedni szerintem továbbra sem
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
BTminishop #15131 üzenetére
Röviden egy B2.
Hosszabban: aki 2022. szeptember előtt kezdett, attól legfeljebb egy B2-t kérhetnek a lenti forrás miatt (pár kommenttel feljebb volt erről szó), aki meg 2022. szeptemberében vagy később, arra meg majd az új szabályok lesznek érvényesek (kivéve, ha az csak a BSc-t érinti
), amit meg elvileg az BME-nek kellene specifikálnia. Erről nem találtam még semmi nyomot, de ha az edge case edge case-e áll fenn, akkor egy email a KTH-nak (vagy oktatas.hu-nak, bár ha tényleg egyetemi hatáskörbe került, akkor ők nem fognak segíteni szerintem) és biztos megmondják.
Az idézetből kifejezetten tetszik a "rendelkeznie kell szaknyelvi ismeretekkel is" rész
A felvis idézetet meg nem tudom hova tenni, mert elvileg az A Hivatalos Oldal, miközben itt még mindig egy sima B2-t írnak
Sokat gondolom nem segítettem, pedig én megpróbáltam, de csak eddig jutottam sajnos...
---------------------
"43. Az oklevél megszerzéséhez bármely olyan élő idegen nyelvből, amelyen az adott szakmának tudományos szakirodalma van, államilag elismert, középfokú (B2) komplex (szóbeli + írásbeli) típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, vagy oklevél szükséges. Mérnökinformatikus és gazdaságinformatikus szakon további előírás, hogy a hallgatónak rendelkeznie kell szaknyelvi ismeretekkel is."
BME VIK MSc diplomaterv, záróvizsga, oklevél szabályzata a BME Tanulmányi és Vizsgaszabályzatába ágyazva"A mesterfokozat megszerzéséhez bármely olyan élő idegen nyelvből, amelyen az informatikának tudományos szakirodalma van, államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges."
Felvi szakleírás, hasonló van alapszakon is -
BTminishop
aktív tag
Most akkor a mesterdiplomához milyen/hány nyelvvizsga kell?
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
K1nG HuNp #15129 üzenetére
Szerintem ezekre a válasz nagyon egyéni, csak a saját, nagyon szubjektív nézőpontomat tudom leírni: nekem nem érte volna meg, de több évfolyamtársam, akikkel BSc elejétől együtt haladtunk, kiment, így amennyire akartam, átlátom a beszámolók alapján. Szakmailag nem ért semmit az ő bevallásuk szerint, de az én megértésem is ez lett. Poénnak poén volt, élvezetes időszak volt nekik (pedig nem is a szerintem ilyen szempontból elég népszerű Csehországba, vagy még nyugatibb helyre mentek), veszteni meg nem vesztettek vele, csak egy félévet. Ez ösztöndíj szempontjából belefért nekik, ha egyenesen haladtál akkor neked is belefér (7+4=11 félév a BSc + MSc, 12 támogatott). Összességében ha van valami, szó szerint bármi - ez lehet esetedben a Stalin Plaza is - ami miatt kimennél (és nem az egyetemmel kapcsolatos szakmai dolog), akkor bátran tedd meg, de ha csak úgy menne valaki, hogy hátha meglát valamit a karrierje szempontjából, az elég 50-50%-nak tűnik nekem, vagy így lesz, vagy nem. Amit még figyelembe lehet venni: munka hogy áll (épp új helyen kezdtél, vagy amúgy is felmondanál stb.), és hogy mennyire kell a célodhoz az 1-2 félév. Ha csak az Oktoberfestért menne valaki Németországba, akkor szerintem arra a max 2-3 hétre ki lehet venni szabadságot, vagy ha csak egyetem van, akkor még egyszerűbb megoldani, vagy a munkaváltást is lehet ennek megfelelően időzíteni stb. Nem tudom segítettem-e bármit, de hátha ki tudsz venni belőle valami információmorzsát
+1: ha úgy állsz épp az Erasmus előtt, hogy már csak a diplomamunka megírása van hátra, akkor előnyös lehet, ha kicsit szét akarod húzni, és nem 1-2 félév alatt megírni (akár a többi tantárgy mellett). Erasmus alatt gondolom nem ez a fő cél, de ha mondjuk 1-2 helyett 3-4 félév alatt tervezed megírni, akkor azért nem olyan vészes a terhelés sem -
K1nG HuNp
őstag
msc alatti erasmusrol mi a véleményetek? prága érdekelne, mert elég erős ott a stalin plazanal a gördeszkás társaság és hozzájuk visszamennék huzamosabb időre is, erre pedig 1-2 erasmus félév kellemeset-a-hasznossal megoldásnak hangzik. csak nem tudom, hogy megéri-e, itthoni állami félévek, egyetem időben elvégzése és valós hozzáadott szellemi érték tekintetében
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
thiclyoon #15127 üzenetére
jófejek, most így tizenpár hét MSc tapasztalata után biztos, hogy nem fogok sietni ezzel az egésszel, többet ér a szellemi egészségem, mint hogy egyenesbe végezzem el, és ilyen feltételek mellett kicsit talán biztosabb lehetek benne, hogy bentmaradok államin a még fentmaradt 5 támogatott félévem során.
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
nonsen5e #15126 üzenetére
Sokat nem tudok hozzátenni (mármint azon kívül, hogy egyetértek a tippel
), de ha valaki esetleg keresné:
- 2020, 3.0
- 2022, 2.75
Szóval a 3.0 állami rendeletben volt meghatározva, viszont ez (például a felvételi +100 pontjának számításával együtt) átkerült egyetemi hatáskörbe, emiatt volt lehetőségük csökkenteni. Szerintem ha nem lett volna muszáj, be se vezették volna -
K1nG HuNp
őstag
most latom, hogy levittek 30 kredit es 2.75 kreditindexre az államit, amikor bscre jártam még 36 és 3.0 kellett. vajon miért?
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
K1nG HuNp #15121 üzenetére
Bár nem mérnöki szak, de BME-n is indul: [Gazdálkodási és menedzsment szak], olyanról viszont főleg nem tudok, ahol a szakmait nem váltja ki egy C1-es
Ettől függetlenül ha létezik ilyen mérnöki szak, arra én is kíváncsi lennék -
Greentea
senior tag
válasz
FehérHolló #15119 üzenetére
Nem jött be. Masodik nyelvbol kell szakmait csinalnom, ket c1 nem eleg
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
Greentea #15116 üzenetére
Ahh értem mi a probléma (legalábbis remélem). Az új hallgatókra (az idézett dátumtól kezdőkre) az új szabály érvényes, eddig tiszta; a "régiekre" meg szintén ez a szabály, azzal a kitétellel, hogy a nekik előírható teljesítendő szint nem lehet magasabb annál, mint amit a képzésük kezdetén elfogadtak. Szóval ha egy hallgató 2020-ban kezdett, és neki mondjuk kötelező volt egy B2 a képzés végén, és csak 2027-ben fog végezni bármi miatt, akkor neki már az állam nem ír elő B2-t, de az egyetem bármit előírhat a B2-es szinttel bezárólag. Szóval visszamenőleg módosítják, ez jogos, de felfele nem tehetik a szintet, max könnyítenek. De javítsatok ki, így a hét vége felé már lehet hülyeséget írok
-
Greentea
senior tag
válasz
thiclyoon #15115 üzenetére
"(3) A 15. § (1) bekezdésétől eltérően azon hallgatók esetében, akik
a) tanulmányaikat a 2022/2023. tanévet megelőzően kezdték meg, és
b) a Módtv5. hatályba lépésének napján a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott nyelvvizsgával nem rendelkeznek a Módtv5.-tel megállapított 51. § (1) bekezdését azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a felsőoktatási intézmény által a tantervben meghatározott, az adott szakon szerezhető szakképzettség
gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek, valamint azok tudásmérésének szintje nem lehet szigorúbb, mint a Módtv5. hatályba lépését megelőzően a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott nyelvvizsga követelményszintje."Van még egy ilyen alpont, ami ha jól értem azt jelenti, hogy visszamenőlegesen az Egyetem is "fenntarthatja" az eddig állam által megkövetelt nyelvvizsga létének a szükségét a diploma kiadásához.
Igazándiból közölniük kéne a végdátumát az "amnesztiának", és akkor nem kéne találgatni.. ha már a -tól dátum szerepel..
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
Greentea #15114 üzenetére
Szerintem a felmenő rendszer azt jelenti, hogy azokra vonatkozik, akik egy megadott dátum után léptek be az egyetemre. Amúgy sem, de oktatásban főleg nem nagyon lehet normálisan azt mondani, hogy "mától más szerint tanul mindenki." Hasonló az új BSc-s tantervekhez, azokhoz is oda van írva, hogy "érvényes 2022. szeptember 1-től (felmenő rendszerben)"
Aztán lehet rosszul gondolom -
Greentea
senior tag
Nyelvvizsgáról lehet tudni valamit, hogy az hogyan érinti majd a BME-t?
"Az új szabályozást felmenő rendszerben vezetik be, de a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük lesz arra, hogy a már képzésben részt vevő hallgatók tantervét kiegészítsék idegen nyelvi képzéssel – fejtette ki, rámutatva: a képzésüket befejezett hallgatók, amennyiben 2021. augusztus 31-e után államvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkapják a diplomájukat." - György László
Tehát aki már államvizsgázott az megkapja a diplomáját nyelvvizsga nélkül is, de aki most fog pl. januárban menni az már - elvileg - az egyetem által meghatározott feltételek mellett kaphatja kézhez az oklevelet. Jól értem?
-
thiclyoon
aktív tag
ha valaki még nem látta esetleg:
BME: [2022/2023 tanév időbeosztása (módosított)] - pirossal kiemelve a változások
VIK: [Rendkívüli kiegészítés (2022. október 21.)]
VIK ZV - még változni fog: [TÁJÉKOZTATÓ DIPLOMATERV ÉS SZAKDOLGOZATRÓL] -
K1nG HuNp
őstag
a 200k pedig félévente számolódik, szóval pl 2 állami félév az 400k + kreditek?
-
nonsen5e
veterán
válasz
cattus #15109 üzenetére
Igen, alapdíj fix összeg, amit mindenképpen fizetsz. Majd ezen felül amit írtál a kreditenkénti 10k. Ez utóbbit lehet akár szociális alapon csökkenteni, akár tanulmányi alapon ami pedig az elmúlt 2 félévben elvégzett kreditek száma illetve elért tanulmányi átlag kombinációja.
-
K1nG HuNp
őstag
csak érdeklődés végett:
ugye van 12 állami félév, ebből a bsc elvitt 7et nekem mesterre maradt 5, ha netán nem sietnék eme csodás képzéssel és példáúl 6ot használnék fel akkor hogyan kell a költségtérítéses táblázatot értelmezni? az a 6. félévem 200k + kredit * 10k? vagy csak kredit * 10k?
-
thiclyoon
aktív tag
Kicsit off kérdés, de hátha van valakinek tapasztalata hasonlóval: milyen nappali, 2023 tavasszal induló,
alap- vagymesterképzésre lehet könnyen bejutni mérnökinfó BSc (+ MSc)-vel? Pluszpont ha budapesti, de ha a lentieknek teljesen megfelel, akkor lehet akárhol
Tavasszal (az idei adatokat nézve) BSc képzések nem indulnak (ami logikus, csak eddig nem kellett ilyet megnéznem), pedig oda általában nem kell külön felvételi minden helyen külön, ilyen szempontból jobb lett volna - MSc-n általában kell úgy tudom. A két fő szempont az az lenne, hogy lehetőleg a mérnökinfót fogadják el és ne kelljen kreditpótlás, illetve ha kreditpótlás mindenképp kell, akkor legalább a felvételi legyen minél könnyebb - és persze legjobb esetben a tárgyi tudást minél nagyobb mértékben mellőzveTudom, lehetetlent keresek, de hátha, ötletek? ELTE GTK-s szakok olyannak tűnnek, ahova könnyű bejutni, de itt is több körös felvételiről is hallottam
-
K1nG HuNp
őstag
hello, anno diplomaosztokor nem vettem at a diplomahoz valami betet lapot (es nem is most volt dip osztom hanem tavasszal), most jutott eszembe, azt ugye csak elraktak valahol az egyetemen? remelem nem kesik majd mscn reghet kornyeken bemenni erte
-
thiclyoon
aktív tag
válasz
#12694016 #15103 üzenetére
Nem cáfolva, csak hozzáfűzve: ahogy nézem, villamoson idén csak a PTE-n és SZE-n volt magasabb a pont, 340 és 320 - de ezek levelezősök -, a legtöbb helyen 300 alatti a ponthatár, sőt, inkább 280 lett. Gépész szintén hasonló (én 312-nek látom, nem 330-nak), itt a DUE és ELTE (Szombathely) lett magasabb, 316 és 320, a többség itt is bőven 300 alatti
A pont és az adott szakhoz kellő szorgalom közti korreláció szerintem elég alacsony, sőt. Programozás jobb / menőbb hívószó ma már -> egyre többen jelentkeznek (és sokan villamosra jelentkezés helyett, ami így egyet elvesz egyik helyről, másikhoz hozzáad - én is ilyen voltam) -> magasabb pont (a többi körülmény nem változott drasztikusan).
A felvettek számán is látszik, pl. ANA formában a BME-n a felvettek száma / első helyes jelentkezők száma / jelentkezők száma így alakult:
2022: 718/847/1961 az infón, és 336/322/925 a villamoson;
2018: 587/898/1894 és 391/415/1001;
2015: 568/773/1536 és 412/455/1167;
2012: 578/794/1587 és 497/560/1306.
Nekem ebből az olvasható ki, hogy az infóra jelentkezők száma nőtt (a felvettek száma is), villamoson meg csökkent (kiemelve beszédesebb: infósok 1587 -> 1961 és 794 -> 847; villamos: 1306 -> 925 és 560 -> 322), de úgy látom, hogy próbálják lassítani a trendet - míg 2018-ig kevesebbet vettek fel villamoson, mint ahányan első helyen jelentkeztek, addig 2022-ben már többet (= a jelentkezők számának csökkenését kevésbé "viszik át" a felvettek számára). Ez csak négy kiemelt év, de a trend akkor is látszik szerintem, ha részletesebben / hosszabb távon nézed. Valószínűleg a többi egyetemen és a gépészeknél is hasonló a tendencia. Ez van -
törölt tag
válasz
Cicero #15102 üzenetére
Toroltem vegul a bmes jelentkezest, eltest vegigcsinaltam, ott 88 pontom lett.
Tobb okai is volt, hogy miert igy alakult. Eloszor is a kreditelismeresi par nappal a felveteli elott jott meg es egy vicc volt. Programozasi ism. es szamitogepes ism. ismeretkorokben 16 kredit potlasara iteltek, mig a gazadasagit kipipaltak, ahol jo ha volt 10 kreditem. Arra voltam felkeszulve, hogy digitet es par gazdasagi targyat kell felvennem, mondjuk szamvitelt (aminek lenne is ertelme).
Aztan osszehasonlitottam a tematikakat es ugy dontottem nem eri meg a veszodest.
Az egesz sztorinak volt meg egy egeszsegugyi es szemelyes aspektusa, amit most nem fejtenek ki, de annyit nem nyomott a latban, mint a szakmai oldal.Mas:
gepesz 330, villamos 310. Ez valami vicc? ikn meg mar 428 a prog es 350 a szakkepzeses prog.
Tudom nem minden a ponthatar, de ezek huzos szakok, sokkal tobb szorgalom kell mint az infos szakokhoz..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fűnyíró topik
- Linux kezdőknek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kedvenc zene a mai napra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- BESZÁMÍTÁS! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest