- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
mekker
őstag
Van létjogosultsága a BProfnak (ha van rá elég erőforrás). Valahogy szét kellett szedni az egészet, mert rengeteg embernek túl erős a mostani képzés, hát még ha most fel is akarják vinni az elvárásokat picit.
Viszont arra kíváncsi leszek, h "társadalmilag" hogy fog ez kinézni. Gondolok a szaksovinizmusra, meg hogy korábban végeznek (gyak. -1 év + könnyebb is), előbb kezdenek dolgozni. Oktatói oldalról is gondolom menni fog a savazás.A koli meg lassan úgy fog kinézni, hogy 4.5-ös jóskapista is mehet majd disznót vágni a bebaszcsi pontokért. Vicc az egész..
-
nonsen5e
veterán
válasz
Dinter #14381 üzenetére
Továbbra is 5 gólyaszint van, ezen nem változott semmi.
bitafter: A B
réProfnak hála körülbelül 100-zal emelkedett meg az elsőéves infós gólyák száma, a több fő már önmagában nagyobb versenyt jelent. A második ok pedig a 2 éve bevezetett felmenőben növekvő minimum átlaghatár, ami alatt a rendszer automatikusan átsorolja a hallgatókat önköltségesre (az önköltségesek száma is láthatóan nő ezáltal - viszont azt is látni lehet, hogy a tanulmányi átlagok is ezzel arányosan nőnek).Elképzelhető, hogy az elkövetkezendő jópár évben majd lesz valamikor egy új kollégium az SCH-től nem is olyan messze, de ez még inkább pletya jellegű, még nagyon lóg a levegőben a dolog.
-
FehérHolló
veterán
válasz
concret_hp #14392 üzenetére
Amikor oda jártál, már épp volt bologna.
-
törölt tag
válasz
concret_hp #14392 üzenetére
Mindenki visszasírja a régi aud maxos poppés progot..
-
concret_hp
addikt
válasz
FehérHolló #14391 üzenetére
azt ugye vágod, hogy én még a msc rendszernél is régebben jáértam oda
, de valóban k51? meg f2e ugrik be, meg tényleg az st-ben is volt valami közgáz óránk
-
FehérHolló
veterán
válasz
concret_hp #14389 üzenetére
St, F, K-ban is van még 2 (ahol az MSc-s matekok vannak).
-
Livius
őstag
válasz
concret_hp #14389 üzenetére
Igen lettek új termek, nagy előadók, de az a legnagyobb szégyen, hogy az új épületekért cserébe, régieket zártak be. Így mondhatni, csak átalakult kicsit az elérhető épületparkjuk. Ebben az országban engem a legjobban ez a hagyunk "mindent lerohadni a használhatatlan állapotig, kókler módon" zavar mindenhol, ez történt ezekkel is, nem csak a BME-en, pl az ELTE múzeum körúton is ez megy már 20 éve egy két épületrésszel, és sok sok állami tulajdonnal ez megy 90%-ban.
-
concret_hp
addikt
válasz
Livius #14388 üzenetére
In meg Qn kívül hány 300+ fős előadó van? K aud max, ch max meg az E-ben 2?
mondjuk tény, hogy anyagilag jóval megterhelőbb a móka, mint 10-15 éve, de bejutni pl sokkal könnyebb, ami persze a top X%nak nem nagy segítség
és amúgy azt is mondhatnám, hogy jogos a felháborodás, de hidd el lesz rosszabb, amikor látod, hogy a te adódból finanszírozzák azt ami történik az országban -
Livius
őstag
válasz
concret_hp #14386 üzenetére
És mellette bezártak ugyan így két épületet, semmivel sincs pluszban szerintem infrastrukturális kapacitásban most a BME mint régen volt. Ott egy full üres épület, a Kármán koli mellett, beférne vagy 200 kolis még oda tuti, ha átalakítanák rendesen, de hát Konika meg Suzuki reklámplakátra többet ér nekik. Nah meg a Z épület, ami kb 10 évig be volt zárva, és most nagy nehezen bérbeadtak pár emeletet a művészeti egyetemnek. Persze ők se fogják csökkenteni a programozó hiányt, de megérte mert a pénzt csengetik.
A környékemen ahol lakok, Gazdagrét és Örmező környéke, pont mostanában tűnt fel, hogy a 4-es metró végállomásnál van/volt egy középiskola, ami full lelakottnak néz ki már. Ma rágoogliztam, beszántották az iskolát 3 éve és elköltöztették a Kármán koli mögötti utcába egy másik helyére, grat hozzá az illetékeseknek. Volt egy nagy kollégiuma is, full üres az egész, szépen lehet látni kívülről. Már csak a kolesz nagy fala ami az M1-es autópálya felé néz a mercédes reklámra van tartva, mert az fontos, az ide tévedt nyugati embernek, amikor belép Budapestre. Szóval ez az általános trend ebben az országban, minden ingatlantól szabadulni kell a közintézményeknek, hogy dőljön a lóvé, közben meg megy a rinya, hogy kevés az óvoda, bölcsöde, valahol akár még a sima iskolai is Bp-én, és hát az egyetemi kolis helyekről már nem is beszélve, ami óriási segítség lenne a hallgatóknak, ahhoz hogy úgy tudjanak tanulni, ahogy a Tevesz bácsi azt megálmodta.
-
-
Livius
őstag
válasz
cattus #14383 üzenetére
Lehet hogy hiányzik valahány ezer informatikus, vagy legalábbis szoftveres oldalon dolgozó mérnök vagy akárki, ez biztos így van. De az kicsit eléggé elhibázott döntés, hogy az ország egyetlen budapesti egyetemétől várja az állam a csodát, hogy majd még többet tud valahogy kitermelni (nem csak Bp-én vannak egyetemek). Szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy 20-25 évvel ezelőtt sem volt több végzett diplomás a BME mérnöki szakokon mint most, és kapacitásban sem nagyon bővült az egyetem sem épületileg sem kolival, tehát megint az van, hogy legyen sok diák mert kapzsik vagyunk, de ami kéne nekik szociális körülmény az le van szarva, mert az már nem éri meg, arra nincs pénz.
Amúgy lassan illene a nagy Emberi előforrás minisztériumnak valami elérőlépést nyújtani abban, hogy az egyetemi és főiskolai hallgatóknak legyen valami normális lakhatási módja (egyszerűen több koli kéne, a bezárt épületek helyén pl), mert lehet rinyálni hogy nincs elég szoftvermérnök, meg úgy alapból diplomás, de hát ezen így mit csodálkozunk, a legtöbb diák nem vállalja be az anyagi kihívásokat és szarik az egészre. A hallgatók több mint fele tanulás vagy kikapcsolódás helyett is ész nélkül valahol próbál dolgozni, csak hogy legyen hol lakni az egyetem mellett. És Budapesten már egy komplett maffia szintű iparág alakult ki a befektetési lakásokkal, csak albérletre. Átvitt értelemben ennek a szar lakhatási és anyagi helyzetnek is köszönhető az, hogy kevés a felsőoktatásban tanulók száma, főleg a nem büfészakokon (ott nagyon nem lehet dolgozni tanulás mellett), és lemerem fogadni, sokaknál meg a tanulási eredmény is leromlik az ilyen munka a tanulás mellett kombók miatt, amire meg megy a rinya, hogy hülyébbek a diákok mint 10 éve.
-
Dinter
addikt
válasz
cattus #14383 üzenetére
A limitet a 2. félévre írtam, elsőben továbbra is 280 fő.
Igen, lehet menni takarítani Dezsőbe takarítani, de a jó helyek is fogynak, pl FoodExet is annak mondták, de gyakorlatilag nem tudsz vállalni munkát, olyan sokan vannak (szobatársam csinálta volna)
A 30 szoc. pontot meg azért elég nehéz sztem összeszedni, ha nem trükközöl.
-
cattus
addikt
válasz
Dinter #14381 üzenetére
és ugye már nincs limit, hogy hány helyet foglalhatnak. Már télen is ugyanez volt.
Ez az info honnan van? En ugy tudom tovabbra is 5 szintnyi golyat vesznek fel a koliba osszel.
Szerencsére lett még 10 közösségi pontom, így elég lett, de azt se könnyű szerezni.
Hat az en tapasztalataim alapjan van olyan kor ahol eleg bo kezzel osztogatjak a kozossegi pontokat.
Nem gólyáként meg szoccal bekerülni kb lehetetlen. Nem tudom mi lesz később, de nem sok jó az biztos.
Ez azert eros tulzas, evek ota megy lejjebb a szocos ponthatar, tavaly 30 volt ha jol emlekszem.
A ponthatarok emelkedese lehet attol, hogy az emberek elkezdtek jobban tanulni (foleg az atsorolas atlaganak emelkedese allhat emogott), vagy szimplan az alberlet arak emelkedese (ez egyebkent elegge szomoru modon folyamatos tendencianak tunik) miatt tobben jelentkeznek koliba.
(#14382) Livius: szokasos "hianyzik 20k informatikus a munkaeropiacrol" bullshit, amit ugye a kormany es a cegek sirasa miatt ki kell szolgalni, de arra nem gondolnak, hogy a BME infrastrukturalisan es emberi eroforras tekinteteben viszont egyatalan nincs felkeszulve. Kivancsi vagyok, mi lesz ennek a BProf sztorinak a vege.
-
Livius
őstag
Jó magyar szokás szerint a fejpénz érdekében nyomatják a bizniszt rendesen, hogy 3-4 száz diákkal is több tudja elkezdeni a félévet egy karon akár, de a mögötte lévő egyetemi kapacitás bővítésre (koli, tantermek stb...) senki soha sem gondol, mert az már pénz kiadás lenne, és ésszel kéne elkölteni a pénzt akkor, ami általában nem megy az állami intézményeknél.
-
Dinter
addikt
válasz
bitafter #14379 üzenetére
Mert most lépett be a 700 fős évfolyam a 400 helyett, és ugye már nincs limit, hogy hány helyet foglalhatnak. Már télen is ugyanez volt.
K1nG HuNp: azért nem könnyű összeszedni. Én sztem kihoztam 90%-t, így lettem 4.00, előző félév ugyanennyi. Szerencsére lett még 10 közösségi pontom, így elég lett, de azt se könnyű szerezni. Nem gólyáként meg szoccal bekerülni kb lehetetlen. Nem tudom mi lesz később, de nem sok jó az biztos.
Egyébként nektek 2. félévre viszonylag még könnyű lesz, 1.5-lel felszorozzák a pontot kp hiánya miatt, így 2.88 kellett tavaly, most majd 3.0 köré tippelném.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
Dinter #14378 üzenetére
Mennyire durva ez a 91,27 / 71,57 pont? Tisztán tanulmányiból elég durvák ezek az átlagok, de lehet kompenzálni közösségivel meg szoccal nem? Vagy már ekkora a verseny a koliért, hogy tényleg csak a top marad bent?
Mire számítson az aki örül ha nem csúszik már az első félévben...
-
Dinter
addikt
Koli megint nagyon sokat emelkedett.. Akkor jövőre mi lesz, amikor már nem lesz limitálva az elsősök száma
-
Sleed
aktív tag
Felkerult a golyaportalra a golyaimpulzus ha valaki nosztalgiazna: [link]
-
törölt tag
válasz
Nagytoll #14374 üzenetére
Szerintem egyáltalán nem vesztesz semmit, ha elfelejted a BME-t, meg úgy a magyar felsőoktatási rendszert.
Warwicki egyetem egy nemzetközileg is elismert egyetem, informatika területén is sokkal előrébb tart, mint bármi más Magyarországon. Ragadd meg a lehetőséget és ne nézz vissza. -
Cicero
őstag
válasz
Nagytoll #14369 üzenetére
Nagyon helyes, ha most jelentkeznék felsőoktatásba én sem maradnék itthon.
Melyik egyetem?
Múltkor hallottam a rádióban, megszólaltattak egy oktatási dékáhelyettest és azt mondta, a legnagyobb baj azzal van, hogy az igazán tehetséges hallgatók már nem is maradnak itthon, mennek külföldre az érettségi után. Na ennyit az "elitképzésről"
Liviusnak annyiban igaza van, hogy ha viszont már megkaptad a lehetőséget, akkor ne dobd ki az ablakon: lehet mással visszajön érted
-
Livius
őstag
válasz
Nagytoll #14366 üzenetére
Van hallgatói jogviszonyod, de nincs aktív félved így nem vehetsz fel tárgyakat, vagyis nem használsz el állami támogatott féléveket ekkor. Nah meg nem kell újrafelvételizni ha 1 vagy 2 félév múlva mégis elkezdenéd.
Ha még nem is tanulni mész külföldre, akkor hülye ne legyél hogy nem iratkozol be legalább passzívra, meg akkor se ha tanulni mész, de amúgy még sehova se vettek fel. Nem igazán érdemes ennyire leszarom stílusban kezelni ezket a lehetőségeket az életben hogy "töröljenek mindehol" nem jövök ide stb.
-
Cicero
őstag
válasz
Nagytoll #14366 üzenetére
Egymás után két félévet tudsz passziválni, azaz nincs kredited, nincsenek felvett tárgyaid, nem kell ott legyél. Akkor van értelme, ha úgy gondolod, hogy visszajössz. Járj jobban utána, hogy a beiratkozással milyen kötelezettségeid vannak (röghöz kötés stb.). Ebben én nem tudok segíteni.
Amúgy dolgozni vagy tanulni mész Angliába?
-
Nagytoll
senior tag
Sziasztok! Van valami teendőm akkor ha felvettek, de nem a BME-re megyek? Már bombáznak az emailekkel hogy Neptun kód meg gratula. Nekem arra lenne szükségem hogy az egész rendszerből töröljék a jelentkezésemet.
-
Cicero
őstag
válasz
BTminishop #14359 üzenetére
Ez mióta van így?
-
Dinter
addikt
válasz
K1nG HuNp #14356 üzenetére
Hát egy 10 pontot azért az is. De azért látszik, hogy inkább az alja esett ki, és a középmezőny sűrűsödött. Egyébként én nem aggodnék:
1. Valószínűleg elég lesz
2. Nincs értelme
3. Ha valami csoda folytán nagyon sokat emelkedne, akkor is ott a várólista, 1-2 hónap albit azért szerintem ki lehet fizetni. -
-
K1nG HuNp
őstag
Mindent összeszámolva a szochelyzetnél -2 pontom lesz, a tanulmáynim 464, mennyi az esélye annak hogy lesz kolim?
Ha a Schönerz nem, a Vasvári még összejöhet? Oda tudok most is jelentkezni?
-
Mattb
senior tag
Sziasztok!
KJK Jarműmérnöki után szeptembertől ÓE Mérnökinfó estin folytatnám a tanulmányaimat. 4 félév van mögöttem a BME-n, számos tantárgy sikerült, ezek egy részét szeretném elfogadtatni az ÓE-n, ha lehetséges.
Tudtok ebben segíteni, hogy mi lenne a pontos menete ennek?
Esetleg van aki hasonló irányba vándorolt?
Előre is köszönöm! -
nonsen5e
veterán
válasz
BTminishop #14350 üzenetére
Mikor milyen kedve van Szirmaynak, évről évre is változó a nehézsége. A konstans az, hogy nem könnyű.
Természetesen felveheted keresztben is első alkalommal, bármilyen keresztes tárgy megegyezik az egyeneses megfelelőjével, csak azokkal ellentétben nem kötelező indítaniuk. -
BTminishop
aktív tag
Tapasztaltabb infósokat kérdeznék
Mivel Adatbázisokat nem tudom csinálni most a félévben, grafikának neki futnék keresztbe. Keresztbe milyen? Nehezebb, könnyebb? Szoktak egyáltalán ilyet csinálni, hogy első tantárgyfelvétel keresztbe essen?
-
nonsen5e
veterán
Csörög a telefon, ifjú bprofos:
"Keresem a budapesti műszaki egyetem villamosmérnöki karának izé valami diák valamijét" -
BTminishop
aktív tag
válasz
K1nG HuNp #14344 üzenetére
gratulálok, de majd első fél év után inkább.
Van egy ilyen oldal is . Meg ezeken a regisztrációs dolgok után ha valamilyen kérdés van nyugodtan keress
-
nonsen5e
veterán
válasz
K1nG HuNp #14342 üzenetére
Pár napon belül postán is meg fog érkezni, de emailt is kapsz majd róla.
Idén mintha arról lett volna szó, hogy jobban akarják promózni a HSZI gólyakiadványát (csatlakozó) - nos ebből én túl sokat nem láttam még eddig.
Itt elérhető az egész, sok a szájtépés benne, de alaposan leír mindent.
Ugyanezen az oldalon a VIK-ig legörgetve majd lesznek aktuális koli infók is - szólok majd a felelősnek, hogy frissítse már le, de a dátumok helyesek lesznek ha gondolatban átírod a 2017-et 2018-ra, az url-ek meg mind élnek.
+ bónusz [szochelp] -
K1nG HuNp
őstag
válasz
BTminishop #14343 üzenetére
Mérnökinfó
Na közben kibogarásztam a tömérdek link meg weblap közül ami kell, asszem megvan a friss igazoláslista.
Akkor most a menetrend az, hogy várok a Neptunk loginomra, azzal végre belépek és elkezdem a koli igénylést majd várok a csodára?
Meg lehet pályázni pontszám alapján és szociális alapon is a kolit egyszerre? Mert lehet hogy a 464 elég lenne az előbbihez és akkor nem cumiztatnám magam az utóbbival. Vagy csak nekem tűnik picit átláthatatlannak ez a sok papírmunka és annyira nem is vészes?
Mintha picit rövidecske lenne ez a határidő, hátha nem lesz gyökér a helyi járási hivatal
-
K1nG HuNp
őstag
Most a golya.sch.bme.hu lesz a mindenes weblap így a jelentkezés utolsó részéhez? Kolihoz infók ide fognak felkerülni amint elkészülnek a loginok?
Vagy azt a bizonyos felvételi tájékoztatót hol kapom?
-
nonsen5e
veterán
válasz
#36031232 #14338 üzenetére
Utolsó napokban alakultak itt még varázslatosan dolgok..
Pénteken még úgy volt, hogy a felsőoktatási minimum ponthatárral (280) sem biztos, hogy meglesz az előre tervezett szám, ahány embert fel akarnak venni. Mondjuk asszem nem is lett meg az a szám, mert többre lett az tartva, hogy ne az utolsó 280 pontos emberek legyenek felvéve - mondjuk nem mintha nem lenne a 330 is triviálisan alacsony. -
Gergosz2
veterán
válasz
BTminishop #14333 üzenetére
Anno szobatársam megtalálta és többször is volt nála. Az hiszem keddenként(?) volt ott, de ha megbeszélted vele szívesen bejött áskor is.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14334 üzenetére
Mert eléggé kiszámíthatatlan a végzett munka minősége - mondom ezt úgy, hogy sztk-s fogászhoz még soha nem mertem elmenni.
-
Dinter
addikt
A BME-nek van ingyenes/kedvezményes fogorvosa (pl. ami Schönherzben van?)?
-
XbandX
tag
Az egész BME (legyen az BSc, MSc, vagy akár PhD szint) pont annyit tesz hozzá az emberhez, mint amennyit az ember szeretne. Kár ezt misztifikálni. Volt olyan középiskolai osztálytársam, aki azzal a kérdéssel vágott neki 1 évvel utánom (maradt OKJ-ra), hogy "ott sokat kell tanulni?". Komám, ha egyetemre akarsz menni, akkor ez egy nagyon rossz kérdés. Felvették és ímmel-ámmal, de talán már ő is elvégezte (a kollégiumi életben ugyanakkor jól megtalálta a helyét). Aki csak a papírra hajt, annak nettó, aki meg tanulni akar, annak bruttó szopás az egész.
Szakmailag fejlődni csak az nem tud a BME-n, aki nem akar. Érettségi után (kvázi felnőtt emberként) pedig senki ne várja, hogy a tanárnénik és -bácsik megrágják (és meg is értsék) helyette az anyagot. Szintén tévednek, akik azt mondják, hogy nincs gyakorlati haszna az ott tanultaknak, mert ez megint csak az emberen múlik. Úgy is fogalmazhatnék, hogy aki nem tudja felhasználni a tanultakat, az igazából nem is értette meg. Ez nem feltétlenül baj (pl. a haladó lineáris algebra egyes szakaszai igencsak kemények, csakúgy, mint kvantummechanikából a perturbációszámítás), csak ne másban keresse ilyenkor az ember a hibát.
BME VIK amúgy a kontextus.
-
Sleed
aktív tag
válasz
Dinter #14328 üzenetére
https://www.aut.bme.hu/SzakmaiGyakorlat/
Itt jól össze van szedve minden. Egy része nyilván csak az AUT szakirányosokra vonatkozik, de alapvetően ha ezt végigböngészed akkor nagyjából képben leszel.
Szerk.:Szakmai gyakorlat szabályzat
-
Dinter
addikt
Szakmai gyakorlatot mikor szokás megcsinálni? Én 2. év után gondoltam.
-
mekker
őstag
válasz
thiclyoon #14316 üzenetére
Én anno úgy éreztem, hogy az 1 év C/C++-szal sokat nem érek a cégek szemében, de persze nem lehetetlen. Ha tanultál suli mellett extra technológiákat (pl webes vonalon), akkor már lehet.
Másodév után könnyebb dolgod van. Én egyelőre még nem látom az álomfizetéseket, de ez lehet csak a kötelező gyakorlat miatt van (amire jellemzően nem adnak túl sokat), és utána már feljebb lehet tornászni magad.
-
Cicero
őstag
válasz
FehérHolló #14323 üzenetére
Gépészen is hasonló. Papír upgradenek használják az MSc-t: szigorlat és túl nagy szívatás sincs már. Azt mondjuk nem tudom, hogy mennyire állja meg még az a mondás a helyét, hogy a BME a legjobb műszaki egyetem Mo-on, mivel mind a Miskolci, mind a Dunaújvárosi egyetem jobban fel van szerelve - már ami az én szakomat illeti.
-
Cicero
őstag
válasz
nonsen5e #14321 üzenetére
Némelyik szakirányon erősebben, néhol gyengébben, de ez az gépész mesterre is igaz. Szakirányváltással már más a helyzet, de alapvetően én is a papír miatt csináltam meg.
Azért kérdeztem, mert ezektől függetlenül úgy láttam, hogy elég sok szaktársam folytatta az MSc-vel, viszont a VIK-es ismerőseim közül keveset tudok, akik belekezdtek, sőt elvégezték... -
nonsen5e
veterán
válasz
Egyetemi képzésen való részvétel sem feltétlen szükséges ahhoz, hogy el tudjál menni rendesen dolgozni. Első féléves koromban is voltak olyan évfolyam / tankörtársaim akik kaptak megkeresést és mentek is el dolgozni cégekhez. Betanítunk gyorsan, csak gyere, mert nagyon kell a munkaerő alapon.
Első év főképp alapozó vagy (vicc)tárgyakból áll, ennél azért bőven szakmaibb lesz a további évek anyaga.
FehérHolló: Szerintem nem úgy gondolta Tevesz, hogy menjenek el dolgozni, hanem, hogy ilyen szuper jó az egyetem, hogy 1 év után (sem) már el lehet menni bárhova dolgozni. Csak abba nem feltétlen gondolt bele, hogy ez az ellenkezőjét is erősen implikálja, hogy minek is az egész egyetemen szenvedni.
Cicero: Idén február+május összesen ~200 (150+50) elsőhelyes jelentkező volt villamosmérnök MSc-re.
-
Cicero
őstag
válasz
Egy év nem sok, majd ha befejezted a BSc-t gyere vissza és olvasd el a kommented. Az valóban igaz, hogy a szakirányon teljesedik ki a dolog.
Amúgy arról tudtok valami számot, hogy a villany BSc-t elvégzettek közül hányan maradnak az MSc-s képzésen? Ha érdekel valakit a gépész elő tudom ásni...
-
FehérHolló
veterán
válasz
Több nagy multihoz érettségivel el lehet menni programozni.
Az egyetem nagyon sarkítva arra való, hogy ne csak a majom munkára legyél képes.
Szerintem az iparban értékesíthető tudás nagy részét a szakirányokon adják át. Ezekhez persze szükséges pár alapozó tárgy.Egyébként érdekes, mert pont Tevesztől hallottam anno, hogy a BME VIK legnagyobb fájdalma, hogy az ipar a diploma megszerzése előtt beszippantja a hallgatókat, és többségük így megmarad az informatikus segédmunkás szintjén.
Most meg arra bátorít titeket, hogy 1 év után már kezdjetek el dolgozni. -
thiclyoon
aktív tag
Tapasztaltabbakhoz szól a kérdésem elsősorban.
Még év elején Tevesz nagy hévvel állította, hogy már első év végén olyan tudásunk lesz, amivel el lehet menni rendesen dolgozni (ahogy ő mondta, sokan itt is hagyják az egyetemet, olyan fizetéseket kínálnak). Ti hogy látjátok ezt az egészet, mennyi ennek a realitása? (Ahogy néztem, mindenhova tapasztalat / java+c# / ... kellene.)
Mellesleg jelenleg azt érzem, hogy nagyjából ugyanott vagyok, mint egy éve (egy éve érettségiztem; egyedül az oop szemlélet volt új + hasznos dolog). Fog ez valamit változni az évek során, vagy folytatódik az, amit elkezdtek az első évben?
-
törölt tag
Megmondom őszintén, én most egy kicsit elbizonytalanodtam. Tudomásom szerint van egy keretszám, mondjuk 600 fő. Pontszám, utána hányadik helyes jelentkezés alapján csökkenő sorrendbe helyezik az embereket és leszámolnak x főt és meghúzzák a határt, kihirdetik a pontszámot.
Az egész dolog azért érdekel, mert adtam valakinek egy tanácsot (igaz, a tankörös tanár is helyeselte), aki a második félévben nagyon tepert és nem szeretném, hogy miattam szívjon. De szerencsére még nem lépett ki az újrajelentkezés miatt.
-
törölt tag
válasz
nonsen5e #14311 üzenetére
Nagyon kíváncsi vagyok. Mi lesz akkor, ha mondjuk meghúzzák 400 pontban és van mondjuk 600 fős keret mérnökinfóra, de csak 500 éri el ezt a ponthatárt? Akkor a maradék 100-al mi lesz ? A valóság és az itthon maradó diákoktól elvárt felvételi teljesítmény nem biztos, hogy találkozik.
Elég fura, hogy most kezdenek el elitképzésben gondolkozni, amikor minden nemzetközi listán egy hátrébb rangsorolják az egyetemet és marha nagy az országos informatikus hiány van. Ráadásul a legjobbak nyugatra mennek. Akkor én még tavaly jól jártam, mert 400 pontom nincs, igaz, nem sokkal maradok le. -
nonsen5e
veterán
válasz
#36031232 #14309 üzenetére
A ponthatár éppenséggel tud ugrani ha akar. Pár hete még azok a ponthatárok voltak tervben, amiket írtam.
Eddig nem volt rá incentíva, nem volt semmi különleges esemény, se nem csökkentették a felvevendő hallgatók számát, (sőt...)
Most kicsit más lesz a helyzet, mert bár összességében rekord hallgató lesz felvéve, de BSc-s kevesebb, míg a maradék BProf lesz.FehérHolló:
Lesznek.
https://www.vik.bme.hu/hallgatoknak/mesterkepzes/dualis/ -
FehérHolló
veterán
VIK-es duális MSc képzéssel végül mi lett?
Olvastam egy tavalyi interjút Jakab Lászlóval, amiben mellékszálon említette, hogy 3 céggel van együttműködési szerződésük, és cégenként 3-5 hallgató vesz részt ilyen képzési formában. -
törölt tag
válasz
nonsen5e #14308 üzenetére
25 pontot nem tud ugrani a ponthatár, ha most is 700 főt vesznek fel (sőt talán majd egy picivel többet), mint tavaly és kevesebb mint 100-al több az első helyes jelentkező, ráadásul ebből páran helyet is fognak majd cseréltetni a gyenge érettségi eredmény miatt. Azt is kalkuláld bele, hogy a "legjobbak" már külföldre mennek. A BProf meg nyugaton a kibukottak szakja, 300-400 fő között akarnak felvenni a felvi.hu szerint. A 360 egy nagyon erős ponthatár lenne, bme ide vagy oda.
Mérnök infó:
2016 1550/773 584 felvett 370 pont
2017 1743/877 698 felvett 375 pont
2018 1892/936 ~700 felvett 380 pont az én tippemAz elit képzéshez meg elit eszközökre, elit tanmenetre és elit tanárokra is szükség lesz.
-
nonsen5e
veterán
válasz
#36031232 #14307 üzenetére
A kollégiumról nem tudok biztosat mondani, az rémlik, hogy utoljára arról volt szó, hogy egy csoportba akarják rakni őket az infósokkal első körben
(amíg 5-10 éven belül nem lesz BME kollégium a szemközti MOL székházból legalábbis).Villanyról kevésbé volt mostanában szó (a jelentkezők száma is csökkent), az infós szakokra viszont rekord felvételiző volt (+8,6%). ~1900/~900 (total/első helyes) bsc, és ~700/~700 fölötti bréprof. A felvettek száma persze nem ilyen arányban lesz megosztva majd. Az egyik cél az üzemmérnökivel, hogy "elit" képzés legyen a bsc-ből azon a visszás módon, hogy egyszerűbb okosabb/szorgalmasabb diákokat felvenni, a bréprofosoknak meg a tananyagot kiherélni, mint jobb oktatókat szerezni.
BSc 400 +- lesz, BProf meg 350-360 körül. -
törölt tag
válasz
nonsen5e #14305 üzenetére
Azért a Bprof eléggé a resztli,az egyetem mennyire köteles egy gyengébb képzésről, valószínűleg gyengébb pontszámokkal jövő diákokat elhelyezni a schönherzben a többi szak kárára?
Szerintetek mennyi lesz idén a ponthatár a VIK-re ? Én olyan 375-380 között tippelnék, inkább a 380 felé közelítve, míg szerintem a villamos képzés olyan 365 körül lesz. Szerintem az a +100 fő nem fogja sokkal megdobni az átlagot. Arról van infótok, hogy idősebbek (25-35) mennyivel többen jelentkeznek a képzésre ? Így arcra viszonylag sok "korombelit" látok.
-
peter9228
aktív tag
Mostanában egyébként a felvételinél ha valaki tanulmányi alapon akar bekerülni, hány pont szokott kelleni a kolihoz? Amikor én felvételiztem elég magas volt (ha jól tudom nálunk vezették be először, hogy nem csak szociális alapon lehet bekerülni), kíváncsi vagyok azóta mennyit változott.
-
nonsen5e
veterán
válasz
K1nG HuNp #14301 üzenetére
Felvételi tájékoztatóban is le lesz írva, és a gólyaimpulzusban is részletesen ki lesz vesézve minden amit csak gólyaként tudnod kell, mint beiratkozás, kollégiumi jelentkezés, szoc pályázatok, és még sok más.
Ezeket a ponthatár hirdetés után nem sokkal fogod majd kézhez kapni.(épp tegnap véglegesítettük az irkát
)
-
K1nG HuNp
őstag
hali újra itt, végre érettségi eredményekkel a kézben. 463 ponttal asszem nem kell félnem a bekerüléstől, most már csak a papírmunkát nem kellene elb*sznom, főleg nem a kolinál. Lesz valami összefogóbb leírás, hogy felvételizőként kinek milyen papírt hova? Ugye erről tudok, de ez is csak a szoc része a kolis pályázásnak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest