Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
válasz
lipi67
üzenetére
még nem vettem meg, talán holnap megkapom. remélem. már nem rajtam múlik.
ha a kezemben lesz, majd újra jövök....a nagy gépet nem bontom. tehát majd valami más proci kell bele. vagy veszek valami kompatibilis régi, 100w fölötti p4-et, vagy gyűjtögetek újból egy qx-et, és szétfeszelem.

kitaláltam egy új hűtőblokkot, ami elvileg 1300(!!!) watt elszállítására képes.
idáig azért nagyjából bejöttek az elképzelseim. még az is elképzelhető, hogy bordákra sem lesz szükség, mert csövek hatalmas hőszállítást produkálnak. a legintenzívebb hőleadás pedig a csövek másik végén van. ha 25 csövet bedolgozok, azok hengerpalástja is komoly felületet ad.ezt a intenzív dolgot úgy értem, hogy ha a csőről közvetlenül távozik a meleg, akkor hiába a relatív kis felület ahhoz képest, ha lamella is van rajta, de kiesik egy hőlépcső. a cső és a lamella közti....
ez elvileg hülyén hangzik, de a gyakorlatban kellő számú hőcső adta felületnél működni fog...
erre a lehetőségre akkor jöttem rá, amikor a gtx 480-ban már benne volt a 6db 400mm hosszú cső, és borda nélkül, csaka csövek idle 53 fokon tartotta a gpu-t.
szerintem egy procival 25 hőcső talán elbír pucéran is...
cpu cooer ala sündisznó....
csaka q- csöveket nem tudom rendeleteni, mert a sárgák nem válaszonk a egy tetves mail-re....

nah, ehhez kéne ez a lap.
de egyelőre proci és csövek hiányában a szekrényben fog várakozni. ramom az lenne 3 db. 4 gigás garnitúra, kis vga-kból is van, cm620m real power elfekvőben.....
csak hát a csövek. conradba nem emgyek még 1x 3200 /db-ért -
lipi67
nagyúr
válasz
szab.tam
üzenetére
Nézem! "az eladó példány" -ezt vetted meg?
Mennyiért???????????????????????????ezen fogom gyakorlolni majd a különbőző hőcső blokk kísérleteket...
- Ezt ugye megosztod majd velem is? Nagyon kíváncsi vagyok, érdkelne..
Milyen proci lesz benne? Megy bele a q9550?-most nézem, a vtt és a ref. arányai elég egyediek.Érdekes lap, tetszik
-
szab.tam
nagyúr
válasz
lipi67
üzenetére
nekem újból elment az eszem.
tudom, hgy olyan lapot kéen vennem, mint neked is van.megláttam ezt, és nem bírom otthagyni...

x48...

méág egy 775, sosem fogok ebből kimászni...eszméletlen jó az elrendezése
nb kupakos
vrmnél fetek egy sorban, valami igen érdekes kondikkal, hűtője hátrafelé bővíthető.az eladó példányon még sb hűtő is van...
a angy tornyomat nem akarom szétbombázni.
erre fogok építeni még egy 775 gépet. ezen fogom gyakorlolni majd a különbőző hőcső blokk kísérleteket...
építek hozzá egy sépci fekvő házat. azaz egy vízszintes lapot, az alján görgőkkel, némi ráépített rudazattal, tartókonzolnak. a york alá az x48 lehet, hogy gyengébb, mint egy jó kis giga p45, de ezt nem bírom otthagyni... -
lipi67
nagyúr
válasz
papajoe007
üzenetére
Hát..nem nagyon nézegettem C1-es darabokat, de ha nem melegedik, és 1,3V alatt megvan atomstabilan a 3,8, akkor 4GHz meg kellene, hogy legyen 1,36V-on. Igaz..én tuti men nyúznám max azon a 3,8-on.
-
papajoe007
tag
Holnap megcsinálom....amugy Játék alatt sem nagyon kuszik 50-53fok fölé.....mégis.....szerinted mennyit lehet kihozni egy c1-ből?Milyen eredményekről hallotál már?
-
lipi67
nagyúr
válasz
papajoe007
üzenetére
FUTÓ Prime95 Blend+core temp+cpuZ -s többet tudunk majd-
C1 valóban nem brutal, de 3,8 már jó. -
papajoe007
tag
Üdv!Olyan kérdésem lenne,hogy sikerült beszereznem egy Q9550-es prockót!Sajnos nem E0-ás,hanem C1-es.....Ezidáig sikerült 1,26Volton kereken 3,8Ghz-et kihoznom belőle!Kérdésem,hogy C1-essel max meddig mehetek el?Inkább kérdezek,mielött egyből barom módon belevágok,és még a végén elbaltázok valamit!Egy Zalman CNPS9500 rézhütövel hütöm

CPU-Z -
lipi67
nagyúr
-
lipi67
nagyúr
******Motherboard Intelligent Tweaker (M.I.T.)******
Robust Graphics Booster.........................[ AUTO ]
CPU Clock Ratio.................................[ 8 ]
Fine CPU Clock Ratio............................[ + 0.5 ]
CPU Frequency 2,83GHz............................[ 400 x 8.5]******Clock Chip Control******
CPU Host Clock Control..........................[ Enabled ]
CPU Host Frequency (Mhz)........................[ 400]
PCI Express Frequency (Mhz).....................[ 100 ]
C.I.A 2.........................................[ Disabled ] -"-******DRAM Performance Control******
Performance Enhance.............................[ Standard ]
Extreme Memory Profile (X.M.P)..................[ Disable ]
(G) MCH Frequency Latch.........................[ 333! ]
System Memory Multipler.........................[ Ami a ramodnak megfelel ]
(A lapod bizonyos FSB-k használatzánál nem szeret x-y -os ramvisszaosztást. Ezt kell kitapasztalnod, de sose a ram órajele legyen a perdöntő, elsődleges a cpu, annak tuningjából sokkal többet profitálhatsz.Memory Frequency 1066...........................[ Ez majd adja magát ]
DRAM Timing Selectable..........................[ Auto először, s nézd, hogy lüvi be, vagy..tedd fel a memset nevü progit, s nézd meg vele, mit szeret a ramod, olvastasd ki vele és azokat az értékeket lődd be biosba! ]
CAS Latency Time................................[ 9 ] 9
tRCD............................................[ 9 ] 9
tRP.............................................[ 9 ] 9
tRAS............................................[ 27 ] 27******Motherboard Voltage Control******
Load-Line Calibration...........................[ Enabled - használd nyugodtan!! ]
CPU Vcore [ 1.22500 ].....Ha ez a vid-ed, adj hozzá kb, 005V-ot (VDroop) így kb 1,275-re állítsd.
CPU Termination [ 1.2 elég kéne, hogy legyen, de 1,24 tuti elég 3,4hez ]
CPU PLL [ 1.55 ]
CPU Reference [ 0.805 ] -VTT függő!! Ha "alapon van a VTT (Cpu term..) akkor mikor 1,24-re emeled, ez is emelkedni fog. Sztem 0,76-ról indul Nálad is..MCH Core [ 1.100 ] - 400-as FSB-hez 1,22-1,24 abba a lapba is tuti elég!!!!!!!!!!
MCH Reference [ 0.760 ] -Ha a VTT alapon van, akkor van ,076. Ha emeled, EZT IS KELL, ill. u.úgy viszi magával mint a cpu Ref!ICH I/O [ 1.550 ]...................[ 1.550 ]
ICH Core [ 1.100 ]...................[ 1.100 ]DRAM Voltage [ 1.500 ]...................[ 1.5 - 1.6 próbálva]
DRAM Termination [ 0.750 ]...................[ 0.750 ]DRAM Voltage: A legkisebb emelést tedd rá, ennek a fesze is esik, (droop-pol), ha van 1,52V körüli beállításod, akkor azt használd.
Más: A Dram voltage mindíg jó ha a duplája a dram term-nek, MCH/Dram ref. értékeknek.
Tehát ha a feszt 1,54-teszed, akkor ezeket is meled ,077-re.Többi rambeállítási lehetőséged???????
-
lipi67
nagyúr
...ha túl sok ez idővel nem "vékonyodik" el - mármint mi?
Ezta pasztázásra írtad? Ha igen: A sok se jó. Én a hűtőt+pasztát felteszem a konvektorra,hogy meleg legyen. Ha a paszta ok már akkor KEVESET EGYENLETESEN elkenek a cpu-n és a hűtő alján is egy picit. Ez azért jó, mert amikor rakod fel, nem csúszkál el a procin a hűtő alja, van bizonyos tapadása a paszának. Sok annyira rossz mintha nem is lenne.Van különbség, persze, hogy van, de nem számottevő. Ha elég a vga-d alá, minek húznád tovább.
-
Laci2277
senior tag
Azt a mindenit.
Az én Gigabyte X48-DS5 lapomban fele annyi állítási lehetőség van, mint a tiedben, főleg a feszelős részre értve. Ezért nem tudom a legtöbbet kihozni a prociból, úgy látszik ez nem egy tuning lap. 
(#19385) lipi67 Tudom, hogy nem sokat számít az a 200Mhz, de egy 3.2-3.3Ghz-en járatott Q6600 után ki kell préselnem a legtöbbet ebből a prociból, hogy valóban azt mondhassam magamnak, hogy valamilyen szinten megérte a beruházás.
-
F_Zolee
nagyúr
XMP-t is érdemes kikapcsolni szerintem. Nálam a (G) MCH Frequency Latch Auto-n van és alatta meg 3.20B-re van állítva. Így a ramok 1280-on járnak ami nem lehet gond, mert így legalább ez miatt nem fog lefagyni a gép. Csak a többi beállítás lehet a ludas. Esetleg több fesz is kellhet a ramoknak. 1.7ig még kipróbálhatod szerintem. Most néztem a honlapján, hogy 1.65V kell a ramnak 1600-on.
-
ttt1
őstag
válasz
lipi67
üzenetére
Hát 1 fél ora szerelés nekem sajnos,mivel házam elég régi(és ki kell mindent szerelnem a gépből alaplapot kiemelni, akkr tudok hozzáférni a hűtő aljához), de megnézem ...ha túl sok ez idővel nem "vékonyodik" el ?..Mondjuk utolsó momdatod miatt annyira "nem" érdekel,mert 3,4 v 3,7 sztem is mind1 már nem ?

-
lipi67
nagyúr
válasz
belaazallat
üzenetére
Barátibb eredmény..

(#19379) Laci2277: Akkor 4GHz-et NEM szabad és nem is érdemes. 3,8-at ..ha kell az a 200MHz+ használhatod nyugodtan. Én azt mondom, a 3,6 ésszeűbb inkább. Kisebb fesz jóval, kevesebb fogyasztás és ..ami nem elég 3,6-on, 3,8-on se..Ill. Mire nem elég 3,6GHz..Nekem 2,66 is elég mindenre..
-
lipi67
nagyúr
Memória beállítási hiba.
(G)MCH-t tedd 333-ra. Úgy, csak a választható szorzókkal nézd meg. Subtimingeket tedd először auto-ra, nézd, a lap, hogy lövi be.Itt keresgélj.
(#19380) ttt1: Nézd meg a hűtés felfogatást, pasztát. Nem sok idő és legalább 1tényezőt kizárhatunk ha nem az a baj.
-
Löncsi
őstag
Először is alapon stabil a gép?
Az FSB-t ne egyből 400-ra rakd,a lap meg tud hülyülni tőle, apránként emeld az FSB-t és teszteld le (IBT/Prime/3DMark vagy akármi). Érdemes lehet még áramtalanítani a gépet kis időre.
Illetve lehet memória is, állítsd be azt a feszültséget ami rá van írva a memóriáknak, gondolom ez tuningos ram lehet.
-
kace
csendes tag
Sziasztok!
Tuning Probléma
Konfig:
GA-EP45T-UD3LR rev. 1.1
Q9550 York C1
2x4GB Kingstone HyperX T1 CL9 1600MhzAmit szeretnék hogy 1600Mhz-en is fusson....400FSB-n
Lent látható hogy hogy néz ki a Bios és hogy hogy próbálkoztam, de sehogy semmilyen állásban nem állt fel a gép, folyamat újraindítja magát, és van amikor BEEP-BEEP-BEEP csipogás.
Feladtam a küzdelmet és segítséget kérek, mit rontok el? Köszönöm előre is!******Motherboard Intelligent Tweaker (M.I.T.)******
Robust Graphics Booster.........................[ ... ]
CPU Clock Ratio.................................[ 8 ] Próbáltam 7x 400-on is alapfeszen,nemjó
Fine CPU Clock Ratio............................[ + 0.5 ]
CPU Frequency 2,83GHz............................[ 333 x 8.5] 3.4Ghz 400x8.5******Clock Chip Control******
CPU Host Clock Control..........................[ Disable ] Enable
CPU Host Frequency (Mhz)........................[ 333 ] 400
PCI Express Frequency (Mhz).....................[ Auto ] 100
C.I.A 2.........................................[ Disabled ] -"-******DRAM Performance Control******
Performance Enhance.............................[ Standard ]
Extreme Memory Profile (X.M.P)..................[ Disable ] Enable
(G) MCH Frequency Latch.........................[ Auto ]
System Memory Multipler.........................[ Auto ] 4.00A vagy B vagy C vagy D ez attólfügg hány Mhz az MCH, próbáltam asszem mindegyiket
Memory Frequency 1066...........................[ 1333 ] Cél: itt az 1600
DRAM Timing Selectable..........................[ Auto ] manual
CAS Latency Time................................[ 9 ] 9
tRCD............................................[ 9 ] 9
tRP.............................................[ 9 ] 9
tRAS............................................[ 27 ] 27******Motherboard Voltage Control******
Load-Line Calibration...........................[ Disabled ]
CPU Vcore [ 1.22500 ]...................[ 1.3 -ig minden lépcsőn próbálva ]
CPU Termination [ 1.20 ]...................[ 1.28 -ig minden lépcsőn próbálva ]
CPU PLL [ 1.55 ]...................[ 1.55 ]
CPU Reference [ 0.805 ]...................[ 0.805 ]MCH Core [ 1.100 ]...................[ 1.28-ig minden lépcsőn próbálva ]
MCH Reference [ 0.760 ]...................[ 0.768 ezt nemnagyon piszkáltam feljebb ]
ICH I/O [ 1.550 ]...................[ 1.550 ]
ICH Core [ 1.100 ]...................[ 1.100 ]DRAM Voltage [ 1.500 ]...................[ 1.5 - 1.6 próbálva]
DRAM Termination [ 0.750 ]...................[ 0.750 ] -
ttt1
őstag
Nekem coretemp 1.0 van nem lehet,hogy az pontosabban mér ?Látom ti a 0.99-est használjátok.. Lehet "szarul" pasztáztam fel (ma került be a gépbe)? Ha lejjeb veszem feszt akkor megy le a hőmérséklet..1.1 v-on lehet menne feljebb (most tömörítés van +mellette fut 1 játék, így 54 fokosak a cpuk..
-
Laci2277
senior tag
válasz
lipi67
üzenetére
A procim alapfesze 1.3V, amiből 3.6Ghz-et tudok kihozni prime és ibt stabilan. A melegedés szerencsére nem tényező hála a noctua hűtőnek. 3.8Ghz stabil működéshez már bios 1.375V kell, tehát 200Mhz +0.075V. A 4Ghz-hez viszont már bios 1.45V szükséges, ekkor lesz teljesen stabil.
-
belaazallat
addikt
Szia!
Nekem is Hyper Z600-am van, nekem 3700MHz-n ugyan ekkora terhelt fesszel jóval alacsonyabbak az értékeim.
Nekem vid 1.,25V terhelve leesik 1,152V/1,168V-ra a feszültség. Biosban Vid=normál beállításon.Korábban linkeltem pár eredményt, most nem tudok linkelni képeket, mert nem otthon vagyok.
Szerk:
Nyáron augusztusban: [link] -
lipi67
nagyúr
Már nem az 58° a baj, hanem az, hogy milyen alacsony feszen!!!
Ha azt a procit úgy 1,325V-tal (valós) megküldenéd, hogy megnézd, mit megy ott (még bőven normális fesz, ) Semmivel se tudnád lehűteni.Nézz egy valós VID-en, max tuningot. Prime alatt nem lenne szabad 60° felé mennie, ha a venti alig pörög, akkor max 65°. 1,168-on az a arendszer 3,6-3,7Ghz-en , 55-60°. Ez lenne normális.
Hány fok van a szobában?
-
ttt1
őstag
Hűtő CM Z600 de egy 800as forgó venti van csak rajta ergo néma a lap.. Megnéztem lejjeb 1,1 v-al 58 fok terlehve ..2400-on (energiatakarékos bódban) terheletlenül 38-40 fok ...
-
lipi67
nagyúr
Ez egy átlagosnál jobb, q9400-es procim.
Vid.je magasabb mint a Te Vid-ed (1,215V) tehát több fesszel ér oda ahova a Tiád, főleg azért is mert ez csak egy q9400-es. Lapot is jobban terheli, hisz nagyobb FSB kell neki, de..
[3,4GHz -nézd a hőfokokat!!!]
[VID-jén -kb nálad is ilyennek kéne lenni, csak vagy magasabb órajel]
[pici tuning..]Mielőtt hűtésről stb szólnál.."SAJNOS" -neked sajnos - ezeket a teszteket direkt nyáron csináltam, ma..ma sokkal hűvösebb lenne..Most (mivel nem kell nagy teljesítmény, lap alulfezelve, proci 1V-on, 2,8GHz-en max terhelésnél 31°..

-
lipi67
nagyúr
Bocs, de ez vagy user error, vagy a világ 1ik leggyengébb quadja!
Saját Vid-jén 3,4GHz..S a hőfokok..68°-73°..
Az egy dolog (nem jó dolog..), hogy 0,08-0,1V a Vdroop, Tedd akkor Bios 1,264V-ra, akkor majd valós vid-jét kapja. (a képen is kb ez lehetett a bios fesz, hisz 1,168V-ot kapzz a procid, de..
Ilyen alacsony Vid-es procinak ( IS!) ezt a 3,4GHz-et alulfeszelve kellen tudni! Ha Bios / Vid-en, valós 1,1008V -1,12V között ilyen hőfokokat produkál..Vszínüleg vagy szarrá lett húzva, vagy nincs rajta csak egy gyári hűtő venti nélkül..
Ehez a 3,4-hez kb SEMMIT sem kell emelned a lapon, se a procin. -
Fücsök007
őstag
-
ttt1
őstag
Ez mennyire jó eredmény?Mármit hőfokot tekintve?1,282 V-on megy ennyit most..
-
lipi67
nagyúr
válasz
Laci2277
üzenetére
Kb azt jelenti, ezen feszek közötti Vid-es procik vannak (kellene, hogy legyenek ) forgalomban. Hogy mennyit adhatsz (adsz) neki 24/7-re:
1. Mennyi a Vid-ed
2. Mennyire melegedik
3. Meddig emelkedik lineárisan az órajele fesz hatására
4. Arányosan meddig érzed a MHz pluszt teljesítményben..Magyarul: Ha van egy X .vides procid, s plusz 0,1V-ig szépen skákázódik a MHz és a teljesítmény és nem melegszik , ott állj meg. Ha a procid Vidje pl. 1,275V s 1,296-ig. langyos, és megy 4GHz-et, de 4,1GHz-hez már 1,365-öt kér és meleg, s nem érdemes.
-
Fücsök007
őstag
szuper-t barátom jóvoltából várható még pár eredmény az XFX 790i Ultra lapban ezzel a procival.
Modding bios van a lapon.

-
Laci2277
senior tag
Hali!
Egy QX9770-es procinak 24/7-re mennyi feszt lehet adni maximum biosból?
Kb 0.05V a drop, ezt figyelembevéve érdekelne.(#19356) DonDennis Gratula, rántsd meg egy kicsit kíváncsi vagyok mit tud abban a lapban.
-
ttt1
őstag
Sztetek melyik a "jobb" ergo erősebb(igen tudom attól függ mire,de "vegyesen" van használva a szgépem 2 3 éve nem tömörítettem filmet ,de ost a kamerám movba vesz és azokat át kell tömörgetni,mert túl nagy) egy E8400 3,9 körül v egy Q9550-es mondjuk alapon(v kb hol éri utól azaz egy 3,4es már átlagban gondolom összességében azért csak jobb mint a 3,9es 2 magos).Megy játék a gépen olyan 40-50%ban kevés filmtömörítés net és filmezés a maradék %...
-
DonDennis
senior tag
Na mindenkit üdvözlök már egy QX9770 dobog a gépemben szóval ezentúl ezt a topicot boldogítom

-
lipi67
nagyúr
válasz
peti_s
üzenetére
Hűtő: Thermalright Ultra-120 eXtreme
venti: Noiseblocker Black Silent 1200mm , 2000RPMpár hirtelen:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[Nézd a feszt!!
, nem a mostani q9400-es, ez 1,28V-nál többet sose kapott, de ..asszem fog..]
[szerelmem..ma kicsipapucs tulajdona]Jó éjt!
-
lipi67
nagyúr
válasz
peti_s
üzenetére
Bevallom, nem néztem. Volt benne E1200, E 3200, E3300, E5800, E7200, E7400, E8400, E8500, Q9400 (2), Q9450, Q9550.. Mindnél a maxot néztem..

Azok..brutálok voltak, nagyon.A cerkák 4,5-4,8GHz-ig, 7xxx 4,9GHz, q9400 4,3GHz, Q9450-re nem emlékszem..Q9550 4,7GHz, E8400 5GHz, E8500 pedig 5,1 GHz felett.. -
J.J. András
őstag
-
lipi67
nagyúr
válasz
martin66
üzenetére
kicsúsztam..Az MCH ref alacsony ahoz a VTT-hez.
A ramoknál meg..Tedd autora s nézd, hogy milyen subtimingeket lő be. Kompromisszumokat kell majd kötnöd, vagy csatornánként belőni (ha a lap tudja) a memókat!
Advanced Click Conrol? 800-900-50-50 körüli kéne, hogy legyen
Advanced Timingben szerintem állíthatod a ramokat páronként is.Jó éjt mindenkinek!
-
lipi67
nagyúr
válasz
Laci2277
üzenetére
Köszi szépen!
20W az jó eredmény, 90-95 is nagyon jó szerintem.
Bevallom, sokkal többnek gondoltam egy olyan proci fogyasztását húzva..(#19335) martin66: Ref értékek nem ok, írtam priviben is. Állítsd őket a fehérrel látható értékekre és a VTT-t is. Utána emeld a VTT-t 1,24-re, majd viszi magával.
Rambeállítási hiba lehet vagy cpu, ahogy mondtam. Túl ki van hegyezve, s ha 1-2mp-re többet vesz fel a vga, vagy kevesebbet ad le a táp-lap, megeshet. Az LLC-t használd, lehet fárad a lapod és nagyon ugrál a Vcore fesz!!! 1,27V mellett az valós max.1,2125V , azon baj nem lehet (én 1,4ig simán használom) -
lipi67
nagyúr
válasz
J.J. András
üzenetére
q9400: 1,24V-os MCH, 445-ös FSB- ez korrekt.
Viszont a 350-es FSB és 1,16 MCH kicsit indokolatlan, még ha 200-as cpu is volt benne.
Sajna a fényképeidet alig látom, nem tom elolvasni a számokat..
525-ös FSB jó , de nem prájmolás.Q9400: Azt írod alapfesz. Ez mi? MIT TAKAR NÁLAD?
mennyi a Vid-je a q9400-nek?
-
J.J. András
őstag
válasz
martin66
üzenetére
ez a Memtest lapjana, ahogy Peti mondja, adjál csak 2,0 voltot a ramoknak, hiszen húzva vannak, ha jól emlékszem...
DOS-os Boot USBre tedd ezeket fel: [Autoinstaller USB Key]
-
martin66
senior tag
-
martin66
senior tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
(#19336) J.J. András
Memtestet nem futtattam ( nem igen ismerem a progit )!(#19337) kicsipapucs
Most a hétvége óta vannak benen az új OCZ Repair 2x2GB, de amúgy a windowst kb 2-3 hónapja raktam fel egyszer sem lett kékhalál. Ez az első! -
J.J. András
őstag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
lehet, de az extrem jó lap és proci + memória kell....
szerintem Martinnál kellene a fesz..., meg eleve, egy MEMTEST86+ üdv: András
-
válasz
J.J. András
üzenetére
András: [Ezen], a lipi által pár napja számomra generált képen láthatod, hogy az eddigi ajánlott fesz értékek eléggé megdőlni látszanak, nem hiszem, hogy a feszemelés lenne az egyetlen megoldás. Én martin66 helyében lefelé vinném őket, még ha ud3lr lapod van csak, akkor is vinnie illene 1,2V VTT és VNB mellett. Sztem játssz a gtl-ekkel martin66 kolléga!
És csak 1x történt meg ez a kékhalál, vagy azóta csinálja rendszeresen? Mert ha ez egyszer fordult elő csak, akkor nincs miért aggódni. -
martin66
senior tag
Hali!
Kaptam egy kis ajándékot amikor ki akartam kapcsolni gépemet!
Biosom: [link]
Ajándék:
Mi lehet a hiba?
Adatlapomon van a config!
Várom a válaszotokat! -
Laci2277
senior tag
válasz
lipi67
üzenetére
Először is jobbulást kívánok a lányodnak.

Akkor pár fokkal korrigálom a mérőprogramban az adatokat, hogy közel valós értékeket mutasson, hiszen 20fokos szobában nem lehet alacsonyabb a proci hőmérséklete.
Megnéztem a fogyasztási adatokat, és igen jól emlékszel az Everest azon verziója kiírja a fogyit. A proci 3.8Ghz-en jár 1.32V load feszen. 2dben 20W, prime alatt 90-95W, IBT alatt pedig 115-120W bekajál a kicsiket.
Visszaállítani normál sebességre már nem ment olyan könnyen, ugyanis Win újraindítás után nem tudtam belépni a biosba, mert állandóan újraindult
, ekkor lekapcsoltam a tápot és utána már beengedett. 
-
J.J. András
őstag
válasz
lipi67
üzenetére
hali,
ahogy írtad, és válaszoltam, én is ezt tapasztaltam.... főleg VTT-vel és MCH-val játszottam eddig is, és nálam az alapfesz a NORMAL-ra állított Vcore-t jelenti ...
linken a Q9400-esem eredménye, bár ott 1,24 Volt MCH ment,
de most egy E4500-as tesztelek, ez 8*350=2,8 GHz-en fut, normal beállításokon, egyedül MCH 1,16 Volt ás RAMok kapnak 2,14 Voltot....szerintem az egész ..... - proci függő, mert van egy E8200-esem egy EP45-DS3 deszkában, az alapfeszen fut 525*7=3,67 GHz-en.... hétvégén leszedem az MCH-t 1,24 Voltról 1.20 Volt-ra mondjuk
ha lesz szívem hozzá nyúlni.EP45 UD3R + Q9400 + 8GB DDR2-890
respect :

u.i.: megvan a felvétel az 525 MHz FSB-ről is

ep45-ds3 és a E8200 -
lipi67
nagyúr
válasz
peti_s
üzenetére
q9550-nel?

965-ben nekem a favorit a fapados Abit IB9 volt, imádtam. Még esetleg Asus P5B de..
.. quaddal 12MB L2-vel főleg..nem hinném, hogy villogna. Kben meg cpu függő. Sok jó q9550-es volt 1-2 évvel ezelőtt itt. 200-as FSB alá nem mentek, csak ez a kicsipapus/ Razermazer /én /tomTol /Kulerr -visszafejtve- cpu tudodtt nálam 197-es FSB-re lemenni . -
lipi67
nagyúr
válasz
Laci2277
üzenetére
Szia!
Háát..szerintem elég hihetetlen, kicsit félre mérhet, de ez yorkoknál (is) megszokott.
Engem az lepett meg, hogy mind4 magod használatban x%-on. Mi ment? Nálam, ha böngészek, plusz 1-2 progi..kb 0%-os a procihasználat.
Most beteg kicsit a libám (lányom) a szobában 25° van, ilyen hő és processzorhasználat "uralkodik" most: [link]
-a True fullra le van véve, alig megy a venti rajta-Hát..jó kis procid van. kíváncsi lennék a fogyasztására. Everest 5.02 (ha jól emlékszem) bagyjábóli értéken mutatja a fogyasztást is.
A kicsipapucs q9550-es prociját 8x197-en néztam-on néztem, és..0,76V-ot kért.
Igen, fura a 6x200 egy olyan procinál, de pont ez a szép a 775-ben. Kb bármit tehetsz vele.
-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Jó döntést hoztál mindkét esetben, a hűtő csere már nagyon kellett a procinak, és nem kezdted el szétkapni a gépet úgy, hogy nem vagy biztos magadban.
A legjobb megoldás, ha olyan emberrel csináltatod meg aki ért hozzá. 
Legközelebb is a proci vagy a memória teszteléshez, a hiba kiküszöböléséhez a prime95 progit használd ne az Aida-t, itt szinte mindenki erre esküszik.

lipi67 A napokban értekeztem kicsipapucs kollégával, javaslatára készítettem az alábbi méréseket, mindent alapra visszavettem cpu-1200Mhz, fesz-0.9V. 20 fokos szobában idle állapotban mennyire valós szerinted a magok hőmérséklete(18-22 fok)?
Milyen vad dolog egy QX9770-es procit 1200Mhz-en járatni.
Csak érdeklődés képen elindítottam a Crysis2-t fullhd minden ultra beállítással és meglepő módon 35-45fps-t produkált. 
-
lipi67
nagyúr
válasz
papírzacsi
üzenetére
Ok ..de ..láttad? Prime azért jobban terhel mint Aida (az kb semmire se jó) és mégis 33°-on van a cucc..
Prime alatt alapon 60° már nekem nem ok.. -
papírzacsi
aktív tag
válasz
Laci2277
üzenetére
vettem tegnap délután egy jó hűtőt thermaltake isgc 400 ,de az alaplapot is ki kell szednem a felrakásához,ami már meghaladja a képességeimet.ezért a pasztájával vissza raktam a régi hűtőm amíg nem tudom valakivel felrakatni az újat.

-
lipi67
nagyúr
Mit is látni a képen? Kezdjük.
PLL:
Ugye a gyári érték 1,5V és sokan emelgetik tuningnál, gondolván, tuti jót tesz. Ez kb minden feszállításnál igy kezdődik, pedig sok esetben a többlet fesz inkább visszafog. Személy szerint én SOHA sem állítgattam , hagytam 1,5V-on, mert emelése se hozott semmi pluszt. Most én is meglepődtem, hogy 1,05V -on is tabil a rendszer.VTT: Ezt az értéket alacsonyabbra nem tudtam venni, nap nem támogat alacsonyabb értéket. Viszont..Ha tuning, érdemes emelni mielőtt a vcore-t nyomnánk az égbe.
Ahogy megfigyeltem, cpu és L2 függő. 12MB L2-nél (q9550) kéri a feszt, míg 6MB-nál megelégedik 1,2-1,24V -tal is. (érdekes, p35-ben 2180-as 1,275-ön volt a legstabilabb, s ezen 4Gh felé jutottam.Vcore: A proci jóval a Vid-je alatt, 1,008V-on tudja a gyári órajelet. ez nem kiemelkedő, alacsonyabb Vid-nél akár 0,89V is elég.
Ramok: A visszaosztás elég szoros, a subtimingek is feszesebbek, s a performance level is 7. Sokszor olvasni, hogy x-y ramja x feszen megy 1100-at, pedig csak 800MHz-es. Ez ok, de..nagyon nem mind1, hogy milyen FSB és visszaosztás mellett, s pl. milyen tRD (performance level). Ezek a modulok 2v-ra vannak specifikálva 4-4-4-12-n. Most 1,8V-on tudták teljesíteni ezt az értéket, dícséretes a lapnak-ramnak 1aránt. S nem utolsó sorban..kíméli az mch-t is..
MCH: Gyári érték ugye 1,1V. S ilyenkor szokták mondni (én is javasoltam már, de más okból), kell egy kis plusz ha már 4GB ramod van. A ramjaim ugye elég feszesen vannak belőve, terhelik s elvileg 1,1V kellene min. Viszont..mint látszik, meglepő, 0,95V -tal beérte!
400-420-as FSB-ig tuti nem kér 1,1V-nál többet, s ha a visszaosztás pl. 2:3 (cpuZ) lett volna, ez a 0,95V még csökkent volna.ICH: Gyári 1,5V, s most beérte 1,35V-tal
Hőmérsékletek:
Ilyen mint látjuk, gyakorlatilag nem létezik. Ez köszönhető az alacsony feszeknek és a TRUE -nak, valamint az MX4-es pasztának is. Persze ez köszönhető a válogatott q9400-nek is, nagyon hűvös darab.köszi a türelmet..megyek főzni..

-
lipi67
nagyúr
Előre elnézéseteket kérem ha 1eseknek unalmas leszek, de kicsipapucs barátom megkért egy alulfeszes tesztre, s mivel többen írtok rám priviben VTT, PLL "ügyben", gondoltam inkább ide teszem be, s nem priviben küldöm el neki.Igérem 2-3 hsz lesz, de ha 1 embert is érdekel, megérte.
Köszönöm!
0Ahogy bele beleolvasgatok a topikokba (időhiány), nem egy indokolatlan túlfeszelést látok. Hsz-ek "rendhagyó" rutinmondatai, miszerint "ha 4giga ramod van adj, +01V-ot az MCH-nak", "valaki mondjon már egy fix beállítást x-y a configom.." stb..
Azért azt tudni kell, ahogy nincs 2 egyforma alkatrész, két egyforma alaplap, ram, cpu, stb..se. Igy max laza támpont lehet egy egy kitesztelt beállítás, de semmiképp nem lehet recept. A mostani beállítások nem támpontok, csupán kicsipapucs barátom kérésének teljesítése, mégis azt hiszem a nagy feszelésektől talán 1-2 forumozót visszafog, s inkább 2x annyi türelemmel és akarattal keresik majd konfigjuk helyes beállításait. Nem kicentizett beállítások, biztos lehetne még faragni rajtuk, de támpont elengendő szerintem ez a 2,5 órás állítgatás.Konfig fő részei:
Alaplap: Gigabyte EP 45 UD3R rev 1.0
CPU : Q9400, Vid 1,2125V
Ram : 2x2 Gb, Crucial BallistiX Cl4-4-4-12 2V
Hűtő: Thermalright Ultra-120 eXtreme
venti: Noiseblocker Black Silent 1200mm , 2000RPM (128m3/h)
Ház: Chieftec BA-02B-B-B -moddolva
Hőmérséklet 21°-os szoba. -
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Akkor próbálj más játékokat is, mert abban az esetben, ha azok mennek minden gond nélkül, akkor a medal of honor multi nem megy megfelelően.
A másik, a proci hűtést nem ártana jobbra cserélni
, mert igaz, hogy újra pasztázás után csökkent a magok hőmérséklete egy kicsit, ennek ellenére ezek még mindig magas értékek. -
lipi67
nagyúr
válasz
papírzacsi
üzenetére
Az a 74° még mindíg sok alapon. Reálisan 50°körül kéne lennie..
A többit elmondták. -
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Ha a small fft és a blend teszt alatt sem dobott hibát, akkor a proci és a memória kizárható, mint hibaforrás. Próbálj esetleg vga drivert frissíteni, hátha az segít.
-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Ezek szerint nem hibázott a teszt alatt a proci.

Mivel a játék kevesebb idő alatt behalt, és a prime teszt jobban megerőlteti a procit, ezért elég lesz ennyi idő is. Most a blend tesztet futtasd le.
-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Futass prime95 small fft tesztet, ha a proci a ludas akkor hibával leállhat. Ha ez lefutott minden gond nélkül, akkor szintén ezzel a progival a blend tesztet is indítsd el. Ez a memóriákat hivatott letesztelni.
(#19311) papírzacsi Azért nézd közben a fokokat, mert ez jobban nyüstöli a procit, mint az Aida.
-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Ezek a fokok azért már mennyivel jobbak a tegnap tapasztaltnál, ugye akkor pár perc alatt felment 80fok fölé. Ilyen sokat számít a paszta vagy a hűtő lefogatás.

-
peti_s
addikt
válasz
lipi67
üzenetére
Igen, ezért nem szeretnék én sem 775-ről váltani, hanem egy Quad jól jönne, most a repülőgépszimulátorokra akadtam rá.
De, az FS2004-hez elvileg két monitorral is elég lesz ez, sőt, a többi játékban is, a VGA sokszor a szűkebb. A helyett HD4850 lesz, mivel kell az analóg TV kimenet, RAM-ból 4 GB, és egy Quad. No, ha ez meglesz, minél occsóbban, akk boldog leszek. 
-
peti_s
addikt
válasz
papírzacsi
üzenetére
Ha teheted, egy komolyabb hűtőt javasolok én is. Én a 2 magos E3200-t is Hyper TX2-vel hűtöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Hardcore café
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Napokon belül mindenki megkapja a GeForce Now időlimitjét
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Linux kezdőknek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Autós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5500 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus 400W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3893
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4077
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

q66
Az én Gigabyte X48-DS5 lapomban fele annyi állítási lehetőség van, mint a tiedben, főleg a feszelős részre értve. Ezért nem tudom a legtöbbet kihozni a prociból, úgy látszik ez nem egy tuning lap. 

Modding bios van a lapon.

, nem a mostani q9400-es, ez 1,28V-nál többet sose kapott, de ..asszem fog..]