- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
raus
aktív tag
Sziasztok!
A stabil 4050 MHz utan en is kiprobaltam a minimum tuningot
Bejött nalam is a 6x266 azaz 1600MHz beallitas, a minimalisan adhato 0.85V Vcore mellett. DDR3 1065MHz-re allitottam a ramokat. A C1E-t, a speed stepping-et es az llc-t kikapcsoltam, a többi beallitas mind auto, ramoknak pedig 1.5V-ot adtam mert eleve 1.5-ös modulok. 0.82V körül van üresjaratban, prime alatt pedig 0.80V a Vcore es stabil. A fogyasztas nalam is 3 Watt idle es terhelve 13W az aida szerint. Kiprobaltam es netezeshez, multimediahoz tökeletesen elegendö az 1.6GHz. Direkt kiprobaltam a bluray lejatszast is PowerDVD 10 Ultra Max progival az eredet cimü filmmel ami 25GB-os AVC, 1080P BD formatumban van a vinyon. Teljesen zökkenömentes a lejatszas es villamgyors a jelenetvaltas is. DVD-vel TrueHD üzemben es km player meg DivX-szel is hibatlan.
A höfokok pedig 30 fok körül idle es 35-37 fok terhelve. Jatekot nem futtattam de allitom hogy a Portal2 ugyanugy "mint a vaj" futna. A win7 pattog, talan mintha leheletnyivel lenne kevesbe reagalobb mint 4GHz-en. Fizikailag biztos igy van de szerintem csak bemeselem magamnak.
Egyenlöre marad igy, kicsit teszek valamit az amugy ramaty allapotban levö környezetünkert. Ami nagyon lathato ha figyelmesen körülnezünk. Peldaul Tirolban az alpokban ahol melozom evröl evre kevesebb a ho, a telek meg egyre enyhebbek ott ahol amiota vilag a vilag mindig -20 -27 fok volt. A veszcsengö mar csörög... -
szijartg
őstag
Kis tanácsot szeretnék kérni...
Bár, most is stabil a gépezet, de szerintetek ezekből az adatokból lehetne még le faragni?
Még csak 3,4re húztam, de egyenlőre ez elég is. 8,5x400on.
MF II lap, és 4x2giga ballistix 800Mhz-es ramok.
pár kép:
idle
burn alattbios:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]ramoknak kell a 2,1 így fél napig stabil bármilyen teszten a rendszer. Memtest is.
Ötleteket várok -
vuk777
aktív tag
válasz
KAMELOT #18292 üzenetére
Üdv!
Cirka 5 óra után ebben volt egy Linx-teszt is majd csak netezés meg zenehalgatás!
Itt láthatod az Everest képet
A fogyasztásmérőm 92W és 120W között ingadozott 3db HDD-val. -
DEV_NULL
őstag
Üdv!
Q9500 FPO:L016B473 erről tudtok valamit?
Köszi!
-
KAMELOT
titán
válasz
vuk777 #18288 üzenetére
hát pontosabban az én lapomba kéne amit a profilomban láthatsz!
És neked a Q9650 fogyasztásilag mennyit mutat az everestben 0,85000V mellett??kicsipapucs: azt gondoltam ,hogy minden procinak más feszültség beállítás kell mind alapon mind tuningolva. Ez pl. olyan mint az én E5200-as procim ami alapfeszen megy 3,5GHz-t ,de ha már tuningolni akarom akkor kell neki adni feszt ,hogy elérjem a 4,00GHz-t.
Na majd még meglátjuk! Gondolkozom egy ilyen procin! -
szab.tam
nagyúr
válasz
kicsipapucs #18290 üzenetére
mostdobtam a további állítgatásokat. van 2 jó stabil, azt belőttem bios profiban, azokat használom:
3.4 ghz, feszek lenn; és egy 3950-es, kicsit feszeltebb beállítás.a cpu bordái a gép középéből jönnek fel, ameglékelt tetőn kinyúlnak. és ott lesznek felfügesztve, kvázi lógni fognak.
ha minden igaz, holnap estéáre meglesz, csak keresek egy nagy fogyasztású procit, mert azzal akarok előstesztelni. de asszem van egy 115w tdp-jű p4...
nem akarom a tesztehez szétszedni az 1. konfigom...
holnap megyek bordát és a hőfogadó rászórítót furatni. elvileg..de ha meglesz, a gány/ barkács és a léghűtés topicokban beteszem képekkel....
hervadt mugen:
leszedtem róla bordákat, most csupaszon áll. elég hervadt.
és passzív módra valóban hergya: túl sűrű a lamellázata, így nem tudja átjárni a levegő. a ninja copper-ben fele annyi lemez van, de súlyra van cucc. az jobb passzívra.. -
válasz
szab.tam #18283 üzenetére
Menjünk sorban:
- Télleg nem fikázásból mondom, télleg jók a feszei egy mezei példányhoz képest, de az enyém megeszi...A legjobb Q9550-ek 1,2V alatt 4Ghz-et visznek.
Majd teszek fel komoly tuningról screent, de addig itt egy alulfesz q9450 órajelen.
- Hervadt Mugen 2???Majdnem megeszik egy true-t, az meg legjobb hűtő volt még 2 éve bőven.
- Mi lesz az alu után? Oldalára borult gépedMegfelelő alátámasztás nélkül még egy kiszakadt foglalattal megspékelve. (gondolom tudod mibe vágtál, simán elég lesz egy intel féle push pines lefogató is...
)
- Giga EP45 Extreme: Messze nem a legjobb 775-ös tuninglap. A legjobb az ud3r/p.
- LLC degrad.: soha életemben nem hallottam példát ilyenre, 3 éve, mióta 775-öm van mindig be volt kapcsolva és sosem volt baj, egyedül alulfesznél kapcsoltam be, hogy még lejjebb menjen a fesz... Én megpróbálnám a helyedben, 1,4V-ig baj nem nagyon lehetne elviekben.
- thx4help: szívesen, segítek ahol tudok (a saját gépeim már unom...)
-
válasz
KAMELOT #18287 üzenetére
Szia!
Alap órajel mellett kérded, hogy a tiédnek meddig lehet a feszét csökkenteni?
Nem elég konkrét a kérdés...
Ha a fent említett dolog a célod, akkor arra nincs univerzális válasz, midne proci más és másmeddig alulfeszelhető, a vidből már lehet következtetni, hogy nagyjából meddig mehet majd le. Ha abszolút értékben kérded, hogy a bios meddig engedi lemenni, akkor egy alulfeszt engedő lapnál asus oldalon 0,85V (0,82V load) a minimum, giga lapoknál meg van, ameik 0,7x-ig lemegy.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv, Dávid. -
KAMELOT
titán
q8200-at mennyire lehet alulfeszelni mármint mennyi az a minimum fesz amit lehet neki adni???
Köszi előre is a válaszokat! -
szab.tam
nagyúr
válasz
kicsipapucs #18281 üzenetére
thx!
ezt a procit vettem meg anno. adatok ott vannak. annyira jók a fesz értékei, hogy főként ezért sincs kedvem egyelőre platformcseréhez. és nem forrófejű.
3.4ghz, 1.225@load1.136v-on félig ráfúvó 400rpm mellett sem megy sokal 70 fok fölé linx alatt. 2.8ghz, 1.075@1.000v linx fullpasszív módban kb. 65 fokos. egy hervadt mugen2-vel.
(mi lesz, ha beaplikálom a kb. 7-8 kilólónyi aluprofil hőtőbordát,a szétszedett mugenre......)feszek: a 4 gigáig teljesen korrekt load feszeket adott meg az eladó. 4 giga fölött csak azért nem tudom, mert nem jutok túl. de mivel stimmelnek az adatok, így hiszem, hogy azok sem kamuk. igaz, giga p45 extreme-ben volt, ami valjuk meg, a legjobb tuning lap a york alá. barom voltam, hogy nem vettem meg akkor vele azt is....
a mostani lapcsere az előző laphoz képesti fejlettebb hűtőbordák miatt volt. az már csak járulék, hogy beindult a procim. pár napja csak passzív gép volt a cél, most már ugyanaz, de 4 giga fölött. kemény fa, de nem adom fel....
hallottam már llc-vel degradálást. ptóbáltam ennél a lapnál is, de nagyon ingadozik a fesz, fölfelé. biosban beállított 1.3-ból terhelés alatt lazán csinál 1.35-öt is. inkább hagyom a droppot...
pll-t újból megnézem. nálam sosem segített. legalábbis úgy tapasztaltam.
még 1x thx!
-
válasz
szab.tam #18266 üzenetére
Szia!
Írtad, hogy ha valaki lát vmit, jelezze. Nekem volt mezei P5Q lapom, Deluxe-om és PRO Turbom. Mindegyik lapnál mind fesznél, mind órajelnél a PLL fesze emlése (1,58V-ig max, utána nem) számított elég sokat. Asusoknál számít, az én tapasztalataim alapján, sztem próbáld meg. A GTL-refre én is kértem már 500 féle segítséget, de egyet tudok neked tanácsolni! Teszteld ki.
A procid amúgy milyen egyed? Vid/fpo?
Ja és miért vagy ilyen LLC ellenes?
Üdv, Dávid. -
vuk777
aktív tag
Minyimum fesz.. Q9650 266x6 @1600Mhz a lap nem tud kevesebbet adni neki
És hogy zöldek is legyünk minimum (idle)3,89W fogyasztás!
Max fogyasztás 13,88W
Így is hozza az egykori E6600-ám teljesítményét /ha alapon futott/
Nyári kánikulában netezni tökéletes lesz! -
ttt1
őstag
Sztetek egy 5850-es vga kihajtására elég egy E8400@4 ghz v jobban járnék egy Q9550@3,2 3.4 sebességével?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
tarczali #18274 üzenetére
1 dolgot viszont nem értek. egy viszonylag erősebb amd-ről váltasz intelre. szerintem egy szandival, akár alsóbb kategóriással lappal is. szinte a 9550 árából is kapsz procit. a ddr3 ramok ára annyira lent van, hogy ha még cserélned kéne az 1.65v fesz miatt, akkor sem lenne nagyon ráfizetéses.
a saját amd konfigodatt cseréled?tehát 1 komponest cserélni az lga775-ben még ok. de kompletten erre alapozni egy váltásnál ár/érték miatt már hülyeség...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
tarczali #18270 üzenetére
egyértelmű. nekem quadokból volt q6700, qx6850, qx9650, és most q9550.
azonos ref órajeleken, 3.2, 3.4ghz és 3.6 ghz-eken az újabb york-ok játékok alatt rendre gyorsabbak.
a 6000-es procik ráadásul azokat az órajeleket izzadva nyögik ki, amit a 9000-esek alapfesz alatt. és jóval hamarabb végük van.
a qx6850 pl 3600-on fogysztahat kb. jó 150w-ot, amíg egy jobb 9550 jó ha 70-80 körül.tehát q9550.
szerk. másfél évre is. a qx6850-et 1 napos próba után eltakarítottam, és visszaraktam az E8500-at...
az már 2 éve elavult volt. tehát qx6850-et gyakorlatban sem vennék. az csak csemegézni jó, de nem használni.
ilyen véleményen vagyok, a qx9650 vs q9550 összehasonlításban, az utóbbi javára. -
vuk777
aktív tag
válasz
tarczali #18270 üzenetére
üdv!
A QX6850 65nm-es gyártástechnológiával készült és 130W-os fogyastás mellettüzemel ha tuningolod jobban melegszik és többet fogyaszt!Asszem ezeknél állítható a szorzó is ami itt alapból 9 de nem biztosA CPU Cache memó ennél 8MB
A Q9550 45nm-es vagyis kevesebbet fogyaszt ,kevésbé melegszik 95 W-os fogyasztással.Egyben újabb gyártástechnológia ami kb azonos órajelen kb10-20% os gyordulást jelent!
Viszont itt a szorzó csak 8,5 de a Cache memória már 12MB ami sokszor jól jön!Öszegezve én QX6850-et csakis VÍZ-hűtés mellet vennék,ha tuningolni is akarod!
Remélem tudtam segíten valamicskét a döntésben! -
tarczali
tag
Hello! Tudnátok segíteni, melyik cpu lenne jobb választás, egy q9550 vagy qx6850 egy maximus extreme lap-ba, esetleg valami más hasonló kategóriában? van ahol ezt valahol azt írják, nem nagyon ismerem ezeket a procikat.. Előre is köszönöm! Üdv!
-
vuk777
aktív tag
-
szab.tam
nagyúr
válasz
szab.tam #18266 üzenetére
a fenti, 4 gigás beállításon is találtam hibázást. (linx, sokadik kör...)
ezért:
fsb -5 (8.5*465)
cpu, nb, fsb term 1.4->1.38
és mindhárom gtl +0.01ez így most tökéletesnek tűnik. azt hittem, a gtl-eket a fesz emelésekor kicsit inkább csökkenteni kell. de itt nem.
de azért ha valaki meglát valamit, szólhat.... -
szab.tam
nagyúr
kicsit másképp köezlítem meg. leírom a mostani, 4 ghz-es linxstabil beállíátsom:
8.5*470
fsb stap 333
ram 1129cpu v 1.4v, (load 1.288)
cpu gtl ref. (0/2) 0.630
cpu gtl ref. (1/3) 0.670
pll 1.5
fsb term 1.4
ram 1.8, (biztos nem kecés, mert 1.7-en is menne kb. 1200-on, de nem tudok 1.8-nál keesebbet adni....)
nb 1.4
sb. 1.1 (próbáltam 1.2-vel is de nincs jelentősége...)
pcie 1.5llc, spread sp, ce1 mind disabled.
ettől bármit, (cpu, fsbterm, nb) lejjebb viszek, hibázik.
húzni sem tudom jobban a procit, amiben pedig bőven van még.tehát nem tudok elmozdulni a pontról. én gondolom, hogy a gtl ref-ek miatt. (vagy ennyi van a lapban?) lát-e valaki valami egetverő baroságot?
az fsb strap to nordbridge-nél a kiosztott ram órajelétől függetlenül van valami keresztmetszet szűkítő hatása, ha pl. 333 helyett 266-ra állítom? mert 266-nál tudok magasabb ram órajelet állítani..
-
szab.tam
nagyúr
válasz
vuk777 #18262 üzenetére
nagyon köszönöm,
csak pont azok az értékek nincsenek, amiket én sem tudok:
cpu gtl v. r. (0/2) - most 0.630 ???
cpu gtl v. r. (1/3) - most 0.670 ???
nb glr ref - most 0.670 ???fsb term 1.4
nb. 1.4
lejjebb rögtön fagy. könnyen lehet azért, mert valmivel ellendokgozok nekiegyébként nálam is 8.5*470-en megy most bios 1.4v@ linx load 1.288
msot próbárom számolatni a ref értékeket, csak nem minden van leírva, és kicsit homályosan tudom értemezni. ezért kellett volna egy pont ilyen lap.
és a procim giga p45 extreme-ben 4.5 ghz-et tud 1.32v-on linxstabilan. az asusok gyengébbek, de ebben is el kéne menjen kb. 4250-en.DRAM Static Read Control: Disabled
DRAM Read Training: Disabled
Mem OC charger - enabled
ezek nálam mind auto-n voltaknagyon köszi azért!
-
vuk777
aktív tag
válasz
szab.tam #18261 üzenetére
AI Overclock tuner: [manual]
CPU Ratio Setting: [8,5]
FSB Strap to North Bridge: [Autó]
FSB Frequency: 470
PCI-E Frequency: [100]
DRAM Frequency:1128
DRAM Timing Control: Manual
CAS Latency: 5
DRAM RAS to CAS Delay: 5
DRAM RAS Precharge: 5
DRAM RAS Activate to Precharge: 15
DRAM Static Read Control: Disabled
DRAM Read Training: Disabled
Mem OC charger - enabled
CPU - 1,4
CPU GTL AUTO
termination V- 1,34
DRam - 2,2v
CPU PLL - 1.50 ez az alap
North Bridge - 1,34
south B - 1,20
PCI-E - 1,5
Load-Line Calibration: Disabled
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCIE Spread Spectrum: Disabled
CPU Clock Skew: Autó
NB Clock Skew: Autó
CPU margin... OPTIONALha megy így akkor mehetsz lentebb a feszekkel C1E-t kapcsold ki!
-
szab.tam
nagyúr
a ram harmadlagos. azt megoldom
-
szab.tam
nagyúr
újra hi!
két helyre írom be, mert mindkettő on:
p5q és york....a q9550 maradt. jó példány, tudtommal 4,5 ghz load 1.32v-on a vége. (de egyelőre nem nálam...)
ddr2 ocz long voltage 1150@1200@1.8vlap cserélve: p5qd turbo helyére p5q premium.
lényegesen jobb az új lap. a bois 2 gtl ref értékkel bővült. olvastam róla, így nem kérnék általános leírás linket.
engem konkrétan 4 giga, vagy a fölötti, linxstabil működő beállítás pontos és részletes bios leírása érdekelne. nem prime screen, amiben mutogatjtok, milyen ügyesek vagytok, mert abból nem látom a bios értékeket...
nem általános tól-igek érdekelnek, mert azok hegyekben vannak.lehetőleg llc nélküli kéne. és a gtl ref-eknél, (nálam 3 is van), nem voltban megadva, mert át nem számolom, hanem a nálam látható értékekben, (0.630, 0.670, stb...)
már beleuntam az órák óta tartó guglizásba, itteni vissazolvasásba és a ref-eket sem akarom össze-vissza állítani....
nagyon sok hasznos tanácsot kaptam már itt, de érthetetetlen a számomra, hogy akik idejárnak a screen-eket dicsekedve betolni, amik jó esetben már fél év múlva elérhetetlenek lesznek a képmegosztóról, mi a tökömért nem veszik a fáradságot arra, hogy fél berc alatt begépeljék a teljes működő biosbeállítást a magamutogatásuk mellé....
mert így évek múlva is segítség lehetne egyeseknek. na, mindegy.előre is köszönöm.
-
yodus
csendes tag
Sziasztok, segítség!!!!! Gigabyte GA-8I848PM alaplapom van,a bios Award Modular. 2004-es. nincs chipset setup linkem. hol tudnám állítani a memo, a proci feszkóját, stb.... .esetleg letölteni új bios frissítést.az megy:-). ????
-
windlord
őstag
válasz
kicsipapucs #18249 üzenetére
Így már értem, de ilyen opció az én lapomnál nincs.
Megnyomattam most 6*200 -ra 1V mellett.
A biosban a cpu temp 3fokot csökkent, mint mikor alaphelyzetben van a proci.
Windows -ban viszont semmi sem változott...Viszont, ha jól kiszellőztetem a szobát, akkor a kezdeti hőfok lemegy akár 45fokig, de idle stabilan 50-51fok.
-
-
windlord
őstag
válasz
kicsipapucs #18247 üzenetére
Megpróbáltam gyorsban BIOS -ban a következőt:
6*300 -ra visszavettem, 1.1V mellett, de idle 50-51fok stabilan, nem változott semmit...
Bios -ban a cpu temp-re 27fokot ír...Mi az az llc?
Bocs, de nem vágom... -
válasz
windlord #18246 üzenetére
Háát... Akkor vagy be vannak ragadva a proci szenzorok, vagy nem jól érintkezik a procchűtő. Próbáld meg úgy, hogy biosban minimumra veszed a procit (asszem 6x200, azaz 1200MHz-ig mehetsz majd le) és vidd le a feszt a minimumra még llc-t is kapcsold ki. Ha így sem megy lejjebb egy fokot sem, akkor szenzorhiba.
-
hermanyi
addikt
az elég magas fesz abban a lapban szerintem 1.3 körül illenék tudnia
windlord:
prime 60 linx max 65 fokig tornászta fel a hőfokokat én 3.6 on 1.28V-n használtam de tegnap eladtam a procit
teszt erejéig a 4 gigáig húztam meg azt 1.32V- n tudta stabilanswif 2 tényleg halk de légszállítása nem a legjobb sajnos
én ház hűtőnek anno a Matti ventijét akartam 3db ot de az ára megbotránkoztatott pedig a 100 köbméter feletti légszálitás 1500 as max fordulatnál meggyőző és még mindig csak 24 decibel -
Ghard
őstag
Üdv
Mennyire normális az, ha egy qx9650el a 3,7ghzet stabilan 1,41V(bios) / 1,36V(cpuz)-al tudom elérni?
-
windlord
őstag
válasz
hermanyi #18241 üzenetére
Szerintem is sok, viszont alulfeszelni még megpróbálom.
Kuckó tudom, hogy nem a legjobb ezért tettem be előre egy 8cm-es ventit, hátra egy 12est.
Hőfokokban semmi sem változott, lehet felcserélem a kettőt egymással.
(Nem nagy ventik, Coolink Swif2 -eseket, a csendesség volt a fő szempont).Mattivel meddig megy fel a hő?
Milyen órajelen járatod a procidat? -
hermanyi
addikt
-
hermanyi
addikt
válasz
balintka #18237 üzenetére
Pár fok eltérés teljesen normális
de az induló 41 fok az 1 magnál kicsit sok szerintem ott a szenzor behalt és az alá nem mér annál a magnál .
De ha terhelésnél azonnal ugrik fel 1-2 fokot ugyanúgy mint a többi és tartja a különbséget akkor az egy ilyen proci
Nekem alapon 32-35 fokosak a magok -
vuk777
aktív tag
505 FSB nem stabil
GTL-ügyben nem vagyok otthon csak egy opció adott erre nálam Bios-ban ahol 3 féle lehetőség van csak
-
raus
aktív tag
válasz
vuk777 #18231 üzenetére
Gratulálok!
Ez tényleg nagyon szép eredmény! Jól ki kell tesztelni P95, Linx, IBT és bútos Memtest86+ 4.10 -zel mert ez kezeli korrektül a 4-es csipszeteket. Lényeg hogy van hogy minden stresszteszt lemegy hibátlanul, de az órákig futtatott Memtest látszólag hibátlanul fut több Pass-on keresztül de mégsem reagál az ESC billentyűre hogy újraindítsd a gépet. Nálam ez volt mindig a jele annak hogy kicsit még stabilizálni kell az adott órajelet. Hőfokok? Feszültségek? GTL piszka? Valszeg betyár Q9650-est fogtál ki és nagyon komálhatják egymást a lapoddal. Ne hogy eladd, léteznek ilyen páros hardverek amelyek együtt domborítanak nagyot.
-
-
vuk777
aktív tag
505 FSB Q9650 505x9@4545
-
kisti
csendes tag
Sziasztok!
Olvasgattam az előző irásokat.
Röviden annyit, hogy én is a meglevő GA P35C-DS3R lapomba raktam egy Q8400-at .
Használtan vettem 22K-ért. Eddig egy E2160 volt. Csodásan gurul a quad. A 2160 -as
hűtőjét raktam rá. Elégnek bizonyult alulfeszelve (1.1V - 1.12V -on). 1.15V -on próbáltam
3400 MHz volt a max. ,amit vitt. Most 3300 MHz -en tolom neki. Max maghő 68fok C.
Min. maghő 45fok C. Szoba 24fok C. Hozzá vettem egy HD5770-et 1280*1024 felbontáshoz. Prime95 teszt egyszerre futtatva a 3DMark Vantage teszttel.
Fain!
Upgrade megvolt 45K ért. Jahh 800MHz Corsair XMS2 ramok 2*1GB + 2*1GB XMS2 DHX. -
vuk777
aktív tag
Alapon Biosban 1,050 V on stabil
Ez win-ben terhelés alatt 1,024 V-otjelent
Venti nélkül hagyhatom a Z600-asom!
Majd lesz kép is...
-
raus
aktív tag
válasz
kicsipapucs #18226 üzenetére
Igen ez csak ajánlás. Végül is az extrém overklokkerek azt mondják hogy bármilyen feszültség ok, ha a hőfokokat kordában tudod tartani. De kvadnál nehéz, ezért a víz lehetne a megnyugtató megoldás. Inkább az FSB VTT feszültség nyírja ki a procit meg a CPU PLL. A PLL-t 1.56V -ra érdemes tenni, max 1.59V utána nem hoz már plusszt. A VTT- meg max 1.45V a 45nm-es prociknál. A CPU GTL és NB GTL feszültségekkel lehet stabilizálni egy adott FSB-t, ha már megvan hogy mekkora Vcore-t és VTT-t igényel az adott órajel. Ez a bökkenő, hogy növelve az FSB-t nálam 480körül már emelnem kell a VTT-t is és 9x500-on bebootol 1.38V körül de a VTT-t már 1.4V köré kell állítanom és a hűtőm ezt már nem győzi. Volt egy fórum ahol egy csóka 1.38 - 1.4V Vcore mellett 9x511-en 24/7-ben járatta korrekt vízkörrel és olyan 55-60 fok volt terhelve linxben.
Érdekes hogy elektronikailag az FSB VTT azaz FSB lezárófeszültség úgy működne hogy kicsit magasabbnak kell lennie mint a Vcore-nak és így mintegy lezárja a VCore-t a végén. De remekül működik nálam úgy hogy a Vcore terhelve 1.3030V, a VTT pedig alacsonyabb 1.25V. Nem értem de működik. Azt olvastam hogy procija válogatja, ki kell tapasztalni hogy mekkora VTT-vel érzi jól magát a CPU.
-
Azt azért te is tudod, hogy az intel ajánlását nem szabad egyenként venni, nem jön be mindenkinél. Láttam egy őrültet, aki talán a világ legrosszabb vidű q9650-ét birtokolta, valami 1,34V volt neki a vid, az én q9550-emé pedig 1,12. Az övé egyrészt nem ment 3,8-at 1,36 volton, másrészt az enyém 1,36 volton felforrna. Ez egy szép dolog inteltől, de inkább csak jel, mintsem minden esetben betartandó és követhető út.
Remélem nem veszed háborúzásnak, csak egy baráti komment volt. (mostanában mindenki csak hadakozik) -
raus
aktív tag
válasz
vuk777 #18220 üzenetére
Igen igaza van hermanyi-nak valszeg a REX-ben jobban megy kevesebb fesszel de nem az volt a hozzászólásom lényege hogy csiszoljam a REX-et és lehúzzam a P5Q-t mert jó ám
de igazából kvadhoz jobban passzol a P45 mint az X48 ezért jegyzem meg a kissé magas Vcore-t.
Nagyon jo a VID-ed, próbáld meg terhelve 1.3V Vcore-ral, mondjuk 1-25 - 1.26V FSB VTT-vel es adj bátran a P45-nek mondjuk 1.25 - 1.30 voltot. Nagyon jó progi a Linx de vigyázz vele mert olvastam valahol hogy képes maradandóan betörni és degradálni egy procit. A 74 fok az sok. Volt nálam is ennyi de aggasztóan sok ez már. Inkább Prime 95-tel tesztelek, az alap teszteken kívül, lehet Custom tesztet is és megadod hogy mennyi ramot használjon, nálam a 8GB esetén 6500MB-ot adok neki és szépen látszik a feladatkezelőben hogy le is foglalja.
Linx-et inkább a GFlops/s érték miatt futtattam amikor mértem a különböző ram időzítések, FSB Strap-ek és ram sebességek közti nyers különbséget. E8500-zal emlékszem 28-29 GFlops/s volt a csúcs 8*500 azaz 4GHz-en. Most a Q9650-nel 9*475 azaz 4275MHz-en 59-60 GFlops/s.
Megnyugtató hogy egy i7 2600K 4GB rammal nagyon ügyesen tuningolva 4.5GHz-re feszes ramokkal, épp hogy elérte az 59 GFlops-ot
amit itt láthattok. Csak a win7 sp1-gyel már támogatott AVX utasításkészlettel húz el a s775-től, úgy már állítólag megvan a 120GFlops/s is.
-
vuk777
aktív tag
itt egy újabb eredmény...
-
SZKEBE75
senior tag
Szevasztok!
A Q8400 vid:1,2875v,7/24-re mennyi feszt adhatok?
-
hermanyi
addikt
Azért egy Rampage Extreme lapot ne hasonlítsunk össze egy mezei Pro val kicsit más kategória a 2 lap
A 1.36 az tényleg kicsit sok ha a gyári VID 1.3 alatt van nekem a Gyári : 1.3V és 1.32 vel megy 4000-ret ,de minek a mai nap még bőven elég a 3.6 -on hajtott Q9650 szerintem -
vuk777
aktív tag
Köszi!
Lehet megy kevesebbel is de még csak ma került be a gépbe!Úgyhogy még az alját nem néztem.
VID FPO szerint Q9650 E0 L824B301 1.2375
De ahogy néztem alapon beéri kevesebbel is.
MAX hőfok Linx alatt 74C volt így -
raus
aktív tag
válasz
vuk777 #18218 üzenetére
Gratula!
Jo eredmeny vegülis. Mennyi a VID-je a procidnak? Kicsit sokallom az 1.36Voltot a 9*450-hez.
Milyen höfokokat kapsz igy? 71.4°-nal ne engedd feljebb. Latom DDR2-öd van, hogy alakul 450-es FSB-nel a memoria iras/olvasas az Everestben nalad?
Nekem 1.2875V a VID es 1.3250V BIOS beallitassal, bekapcsolt LLC-vel terhelve 1.300V - 1.2960V Vcore-nal megvan ugyan ez a 9*450=4050MHz.
1.36V Vcore-nal mar a 9*485=4365MHz is megvan csak kicsit stabilizalni kellene meg. Viszont a höfokokat mar nem tudom kordaban tartani. 1.36V mellett 80°-ra is felszalad a push-pull H50-nel Linx alatt ami nagyon nem jo. Jo lenne 50° körül tartani terhelve9*500-on de ahhoz komoly viz kell.
-
vuk777
aktív tag
Na itt a kicsike!!!
P5Q Pro+Q9650 (450x9)@4050Mhz -
raus
aktív tag
Olyan törtent nemreg...
hogy eszrevettem hogy a Q9650 3. magja minimum 36 fokot mutat idle-ben mig a többi 30-31fok körül van. Regebben ok volt mind a negy. Felfele mer szepen együtt a többivel, de hideg bootnal is mindjart 36 fokot mutat. Real Temp, Core Temp, Aida is ugyanazt merik. Lehetne valahogy "visszaakasztani" a szenzort? -
hermanyi
addikt
A lap tudja az 500 as FSB t kisebb szorzón mert kipróbáltam , ha jól emlékszem tettem is ebbe a topikba képet anno róla .
De őszintén megvallva ezt sem tudom kihasználni rendesen ,amúgy 3600 on járatom a procit 9X400-on
Nem csak lap hanem proci és memoktol is ,mert elgondolkoztam az 1155 ön -
-
vuk777
aktív tag
Vasárnapra többet tudok majd a Q9650+P5Q Pro-ról
-
válasz
vuk777 #18208 üzenetére
Ha a lap korlátozott az E8500-as esetében, akkor arra számíts, hogy a Yorkfield még ennyit sem fog menni benne. Az EP35-DS4-em anno kicsivel 500 MHz fölött ment FSB-ben, amikor E8400 volt benne, aztán cseréltem Q9650-re, azzal meg megállt 450-nél (CPU és RAM szorzótól függetlenül), mivel a deszka nem tudta rendesen meghajtani a CPU-t,
-
vuk777
aktív tag
Sziasztok!
Kérném a véleményetek
Adott egy P5Q Pro alaplap
Volt benne egy E6600 (4MB Cache) ami ment akár 500 FSB-t is
Most egy E8500 ketyeg benne ami legjobb jóindulattal csak 450FSB-ig jut
Tervezek egy Q9650-est nah ennél mire számíthatok? -
windlord
őstag
Kérdés lenne felétek!
Van egy q9300 -am, alapon járatva (2.5Ghz), és egy CM TX3 -al hűtve.
Szerintem nem hűti meg -olyan- jól, de ebben erősítsetek\cáfoljatok meg!
Idle kb. 50fok, terhelve 60fok, IBT max stess kb. 65-67fok.
Meghúztam a procit 3ghz -ig, és IBT alatt 71-72fok. Gondolom itt van vége a tuningnak, ennél a hőfoknál....Ti mivel hűtitek a quad -ot?
Milyen hűtést ajánlanátok rá?
Mekkora lenne az a max tuning, amely mellett nyugodtan járathatom a gépet 24/7 -ben? -
Mappa
addikt
ok értem, igazából pár hónapja már nekiálltam ennek a tuning dolognak linkeltem be anno képeket is a bios-ról mivel kezdjem, mit állítsak stb. (itt)aztán utána tesztelésnek kellett volna jönnie... na végül maradtam egy helyben
mindent vissza gyári állapotra. igazándiból tényleg az alapoknál tartok. és olvasgatom "szájbarágós" topikot kevés sikerrel, tehát itt a alapfesz, a memória, fsb játszásról szól a lényeg. csak ezt egy topikból átrágni számomra kicsit katyvasz. de azért nem adom fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Automata kávégépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest