- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hali,
bár eddig nem nagyon nézegettem a BIOS-t, ma feltettem a hackelt változatot. Megmondaná valaki, mi az az NEC USB3.0 controller, amit be lehet állítani az onboard eszközök között?
-
-
-
-
csballago
csendes tag
Egy kicsit még böngészgettem raid-5 témában és az alábbi kártyát találtam esetleges megoldásnak, ami nem tűnik túl drágának. Itt szintén a hw vagy sw raid-ként dolgozik a kérdés illetve hogy a kártya egyáltalán beférne-e fizikailag a "dobozba".
-
válasz
LordAndrew #1192 üzenetére
Ekkora méretűt nem tudok. 2GB-ig ott a dropbox, de jó Skydrive is.
Ami nagy, csak nem tud automatikus szinkronizálást, az az ADrive (50GB, asszem).A Crash Plant is ismerem, de azzal az a baj, mint sok más free szolgáltatóval. Azért lassú, mert azzal húznak a fizetős megoldásra...
Vállalati környezetben dolgozom, itthonra még én is most keresem a megfelelő megoldást. Ha Home Server lesz a vége, akkor Skydrive-nál maradok. Gyors, alapból 7GB, de régi felhasználóknak 25. Ez utóbbi nekem elég. Én csak a családi fotókat és a dokumentumokat tolom fel.
-
válasz
krealon #1190 üzenetére
Amennyire én tudom, RAID5 esetén block inputnál akár gyorsabb is lehet a szoftveres megoldás, azonban outputnál nagyjából a fele teljesítményre képes a hardvereshez képest. A többi RAID megoldásnál, pl 10, hasonlóan elmarad a szoftveres.
A CPU használat általában függ az operációs rendszertől. Ha neked csak egy FreeNAS vagy valami hasonló rendszer van fent, talán meg sem érzed. Sok fórumon (Linuxosokon is) olvastam, hogy erősen terhelte a CPU-t. Erre mondjuk nincs konkrét tapasztalatom.
szerk.: performance
-
krealon
veterán
válasz
Jim Tonic #1188 üzenetére
"Csak megeszi a processzorodat a paritás adatok számításánál."
Hmmm.
4x 2TB RAID5 -ot 90MB/s tempoval tudtam irni gigabites halon. (FreeNAS 0.7)A modern processzorokban a paritas szamitas gyakorlatilag I/O terhelest okoz.
Evekkel ezelott olvastam a BME-n keszult tesztet, amiben a HW es a SW Raid-ek sebesseget hasonlitottak ossze. Mar akkor nagyon keves HW eszkoz tudta megszorongatni a szoftveres RAID-et.
-
csballago
csendes tag
válasz
Jim Tonic #1180 üzenetére
Igen persze, viszont napjaink adatvédelme azért kezd egyre fontosabbá válni. Értem én ezt a felhő terjedést, de azért az hogy ezért cserébe kiadom az adataimat 3. félnek, hogy ő tárolja valahol (persze állítása szerint biztonságos módon)......szóval nem véletlenül nem terjed olyan gyorsan..... (ez persze csak személyes vélemény)
-
csballago
csendes tag
Nem igazán éri meg Raid5 kártyát venni, mert nagyon sok az ára. Szerintem maradok a natúr raid 1 esetleg raid 10 védelemnél. Kisebb hasznos tárterület, de mivel alaplapi szinten van kezelve, így biztosabb a dolog a különböző OS-ek esetében is.
RAID 1 és 10 esetén is adatvesztésem ugyanazon winyó raid tömbe való felhasználása esetén?
-
-
válasz
ZCoyote #1172 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy mire való a RAID5. Azonban ha annyira fontosak az adatok, sokkal egyszerűbb, egyszerűbb, ha backuppal mented valami online tárhelyre. A RAID5 igazán akkor érné meg, ha mellé szükség van a nagy sebességre is, amiről NAS esetén nem beszélhetünk.
Ha pedig olyan adatokról beszélünk, akkor nem kell home server szinten gondolkodni, annál sokkal komolyabb eszköz ajánlott.#1176: info mérnök vagyok, és nem a RAID5 érdekel, hanem hogy mi értelme ezen a szinten.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
Jim Tonic #1171 üzenetére
A tükrözéses raid esetében két lemezt használsz fel, és egy lemeznyi terület áll rendelkezésedre.
a raid5 ezzel szemben hibajavító kóddal, paritással, stb. (ne menjünk bele, ott a wiki) nagyobb terület használható.
Összehasonlítva:
4 db 1 TB HDD raid1-ben 1 TB
4 db 1 TB HDD raid01-ben 2 TB (raid0 + raid1)
4 db 1 TB HDD raid5-ben 3 TBRáadásul a hibajavítást is optimalizálja...
-
bugizozi
őstag
Szia!
Nekem Kingston SVP200S3/60 SSD-m van a Win server 2008 R2-nek...Ténylegesen kb ~10 mp kell ahhoz hogy teljesen felálljon a rendszer
-
nvyktor
aktív tag
válasz
zsolt501 #1166 üzenetére
És a soft raid hogyan működőképes?
Két microserveren is próbáltam, de nem találtam olyan rendszert, ami hajlandó lett volna települni rá...
- vmware esxi gyárilag hw raid-et kér, nem látta a soft raidet
- hyper-v server szimplán nem látott semmit
- server 2008 nem látott semmit
- win7 kiakadt telepítés közben
- debian, ubuntu a soft raidbe rendezett lemezeket különálló lemeznek láttaDe lehet persze, hogy én rontottam el valamit, bár konfigoltam már néhány raid tömböt, ráadásul a raid bios egységsugarú usereknek lett kitalálva, nagyon nem lehet elszúrni...
-
csballago
csendes tag
válasz
zsolt501 #1166 üzenetére
Értem. Jó volna sejteni hogy vajon mennyi erőforrást fogyasztana a soft raid. Alapvetően arra gondoltam, hogy beteszek egy rendszer winyót/pendrive-ot és 4db 3T-ás WD winyót raid5-be hogy a nettó tárhelyem megmaradjon 9T-nak. Ezen azért már el lehet férni egy jó ideig.
Egy kérdés a raid5-elkapcsoaltosan. Ha már van egy 3T-s winyüm amin adatok vannak. Akkor azt be tudom vonni a raid5-be úgy hogy az adatok ne tűnjenek el rajta, vagy a raid5 kialakításakor mindenképpen formáz/re-allocal valamit a rendszer?
Amúgy melyik lehet jobb választás: OMV vagy FreeNas? Mindkettővel szemezgetek.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
csballago #1163 üzenetére
Ebben így nem tudok neked teljes körű segítséget adni, de az tény, hogy a HW-s Raid nagyon sokszor problémás linux alatt, pl lassú vagy elveszti a tömböt de olvastam már olyat is hogy adat vesztés lett a vége linuxos HW raid mellet. Szoft Raid viszont probléma mentes szokott lenni.
-
csballago
csendes tag
válasz
zsolt501 #1157 üzenetére
Alapvetően még nem d9ntöttem el 100% milyen OS lesz, de nagyon barátkozom az OMV-el. Legfőképpen NAS funkcióra + torrentre lenne, de mellette szeretném kiaknázni a további lehetőségeket is. Szívesen kialakítanék valami web gallery megoldást a rajta tárolt képeknek, ami távolról is megnézhető lenne kis méretben,stb. (Ne csak FTP-vel lehessen leszedni a fájlokat.)
Tehát alapvetően linux lenne. Nem értem miért nem lehetett még bele passzírozni egy radi5-t a microserverbe.
Mit tudnál javasolni merre kezdjem a keresgélést? Gondolom a HP P410 raid-je jó megoldás lehet, bár iszonyatos ára van. Ennyit nem ér az egész. -
-
gg72
veterán
Milyen SSD-t ajánlotok N36L microserver-be? Moddolt BIOS, Ahci van.
Egy 2.5 vinyóról tenném át rá a rendszert (MS Server 2008 R2).
Klónozásra milyen progit ajánlotok egyébként? -
csballago
csendes tag
-
csballago
csendes tag
Sziasztok,
Ha jól tudom, akkor a HP microserver nem kezeli hardveresen a RAID5-t. Szoftveresen megoldható lenne, de félő hogy sok erőforrást kivenne a prociból, így én inkább külön hardveres, RAID kártyában gondolkodom. Találtam is egy ilyet a neten viszonylag jó áron:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16816115077
Van valakinek tapasztalata ezzel a márkával kapcsolatban? Ha a kártya 3gb/s, a rá csatlakoztatott winyók pedig 6gb/s paraméterűek, akkor jól értem hogy winyó-winyó között 3gb/s (elméleti) sebességgel tudok majd másolni?
Köszönöm előre is a válaszokat. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Menotti #1145 üzenetére
AMD Catalist Driverek topicjában írd meg a hibát.
Azt több AMD guru olvassa. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Jim Tonic #1139 üzenetére
Van egy ilyen topic is, hátha ott már elhangzott a megoldás.
-
válasz
mandriva11 #1140 üzenetére
-
Öööö, felraktam a OMV-t. Ki is írja, mely IP címen érem el. Mégsem látom. Mi hiányzik?
-
Beszéltem néhány tapasztaltabb emberrel. Állítólag egy CF hamar kifeküdhet a TRIM és a wear leveling hiánya miatt, mivel a logok írása ugyanazon szektorokba történik. Igaz ez egyébként a pendrive-okra is. Vélemény?
-
törölt tag
n36l micorserver h viszonyul 3 terás vinyókhoz, van vele tapasztalat?
-
törölt tag
sziaszok,
boldog tulaja lettem egy tt max-1542-nek.
rettentoen tetszik, igazi kockaknak valo bigyo. viszont rettenet ugyesen beneztem a sas vezerlom madzagjat, csak a tap huzhato ki a vinyo feloli vegebol, az adat csatlakozo ossze van novesztve a tap aljaval. szoval szuksegem lenne sata papa-sata mama madzagra, mondjuk 10cm-es hosszban. letezik sata 'hosszabbito' madzag, de nekem rovid kenevagy megoldas lenne a dell vezerlokartyara (ucs-51) olyan csatit talalni, aminek a vege sima sata, mindenfele sallang nelkul.
elore is koszonet, ha valaki tud valahonnan ilyen madzagokat.
egeszen rendezett lesz igy a 2x147G sas + 1x320 sata
a 4. helyre szerintem teszek vmi kicsi ssd-t a vicc kedveert.
-
zsolt501
nagyúr
Akinek még nem lenne meg a HP-s anyag az innen letöltheti PDF formátumban.
-
Megjött. Szétkaptam darabokra, nagyon tetszik. Egy DVI-nek jobban örültem volna DSUB helyett, de majdnem mind1.
Néztem, hogy a PCI-E x16 max. 25W-ot tud. Milyen low profile mehet oda bele ezek alapján?Most USB-re rakom az oprendszert, mert nem ért ide a SATA-CF modul.
-
nvyktor
aktív tag
MAC cím alapján megy.
1. BIOS-ban beállítod
2. mc-wol.exe-t letöltöd
3. bármely számítógépen (a microserverrel egy hálózatban) kiadod a mc-wol MACcím utasítást.A MAC címet kettősponttal kell elválasztani, a kötőjelet nem szereti.
Sok sikert!
Szerk.: persze lehet, hogy van más mód is, pl kellően okos routerből indítva...
-
Thusor
őstag
El tudná nekem valaki magyarázni, hogy hogyan működik a Wake On Lan funkció és hogy kelthető éltre a microserver vele?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Frappáns megoldás az ODD megtartására: [link]
Lehet benevezek egyre, és az SSD is legalább rendes tartóba kerül.
zsolt501: Ugye nem hirdetés volt ez a hozzászólásod?
(ellenkezik a fórum szabályzatával - használd a hardverapró-t plz) -
sxboy
tag
-
sxboy
tag
válasz
Jim Tonic #1105 üzenetére
2GB bőven elég, nekem 8GB.os sandisk ultra van benne. Jelenleg az MC-ben azt látom, hogy 888MB-ot foglal a rendszer.
Szerintem amúgy teljesen felesleges az USB3, mert a boot idő úgysem számít, nekem két perc alatt megvan a reboot, amibe benne foglaltatik ugye a huszonmásodperces BIOS POST is. A rendszer pedig gyorsan reagál bármire.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- ASRock Rack EPC621D8A Intel LGA3647 foglalatú ATX-es szerver alaplap CPU coolerrel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S3 TG Corsair 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A620M R5 7500F 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 SUPER 12GB Zalman M4 Corsair 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman Z1 Plus ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman N4 Chieftec 400W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman N4 Chieftec 400W
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest