Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
Sziasztok! Egy HP Gen7 N40L-be mekkora max tárkapacitású HDD-t lehet bele tenni?
Konkrétan 2db ilyet szánnák bele: Seagate 4TB 256MB ST4000DM004 merevlemez -
Essejó
veterán
Egyfelől van Xpenology topik ahol a lépések le vannak írva a topik nyitóban, meg kérdezni is lehet. Letölteni meg, akár innen.
Aztán van egy Logout blogbejegyzés is ahol le vannak a lépések írva a 6.1 telepítéséhez, ezzel csak az a baj, hogy a 6.1.x verzió óta a lépések sorrendje megváltozott, szóval ott át kéne olvasnod a hozzászólásokat is. Ha nem akarod az egészet elolvasni, akkor a #100-ik tól kezd.
Ha nem olvasod el a hozzászólásomat, és simán a bejegyzés alapján próbálod feltenni a legutolsó 6.1.7 vagy 6.2.2 verziót akkor hibára fut a telepítés. -
magyarzoltan
tag
válasz
szabolcs77
üzenetére
Próba szerencsével felment, igazából alkudni lehet ugye, meg hálistennek nem kenyérre kell szóval elfér amíg megjön a vevő

-
szabolcs77
tag
válasz
magyarzoltan
üzenetére
1 éve 30-35 körül volt, de akkor meg ebay.de oldalon mentek az alapok kb 25k-ért (van ismerős kint aki haza tudja hozni).
viszont most nem nagyon van választék, szóval akár találhatsz is valakit aki ad érte 40et.
-
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Hát rakd fel 40-ért aztán ha nagyon nincs kapás majd csökkented az árát

-
magyarzoltan
tag
válasz
szabolcs77
üzenetére
'szatkurva, kb 1 éve kerestem n54-eket, akkor 45 körül mentek alap kiszerelésben

-
szabolcs77
tag
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Szerintem sok. N54L vettem kb 2 hete 23ért, úgy hogy nem volt használva és gyári állapotban van. Valóban hangtalan bekapcsolva.
Egy másikat táp nélkül 20k-ért. -
magyarzoltan
tag
Mi lehet ma az értéke egy 10/10-es állapotban lévő N40-nek 16gb ram-al? Minden is megvan hozzá, ma bele szaladtam egy nem bírtam ott hagyni fullra bővített Xeon-os Gen8-ba így lassan eladó lesz a 40-es
Én arra gondoltam hogy 40-ért hirdetném meg 4gb ram -al és fent a dvd helyén egy 1x3.5+2x2,5 hdd beépítésére alkalmas kerettel, ha pedig valakinek 16gb-al kell az +15e
szerintetek ez sok, kevés vagy reális? Régóta nem láttam eladót így fingom nincs mi lehet az ára

-
ludnik
tag
Elérhető legfrissebb Xpenologyt honnan lehet letölteni az N36L-hez? Meg esetleg egy aktuális leírást a lépésekről? Köszi!
-
mgy
senior tag
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Köszi, köszi! Tök jó tippek megint!
-
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Dell T110 II? Én ezt nézegetem mostanában. Bár ez sem sokkal kisebb.
-
magyarzoltan
tag
válasz
bugizozi
üzenetére
nagy!már úgy értem fizikailag,meg hangos. Valszeg ez a cloud computing-ba kiszervezes sokmindent megold majd. A helyzet az hogy 25TB redundáns tárhely sem jött ki sokkal drágábban felhő alapon mintha fizikailag itthon üzemeltetnem. Aztán a gond meg elenyésző egy itthonihoz. Ha mégsem akkor flexelek. Az asusnak van 6 csatornás Sáta vezérlős I7 alapú mini-itx megoldása viszonylag elfogadható áron, lehet elviszem arra az irányt
-
bugizozi
őstag
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Gen8 helyett esetleg egy Dell T30? Bár kicsit nagyobb ugrás de: Maximum RAM: up to 64GB DDR4 2133MT/s
-
magyarzoltan
tag
válasz
valakky
üzenetére
Nálam Qbit vagy transmission megy jellemzően 500+ aktív torrentel ( letöltés 1gbit unlimited max 3 torrent , feltöltés 1gbit korlátlan szál) Qbit erre csinál AVG70% körüli terhelést 6GB ram write cache-el mondjuk a mentés közepesen gyors raid0 tömbre megy külső vezérlővel e-satán kb 200gb ssd cache-el, nyilván elég sokat számít hogy a CPU-nak nem kell másodpercenként újra számolnia mit hova a tökömbe írjon. Emellet Plex ( priorizált folyamatként ) 1080p-t átviszi TV-re bár ha bele tekerek akkor érezhetően lassabb mint ha nem futtna torrent ( itt a forrás 4x4tb Jbod szintén 200GB ssd cache-el VAGY 5x5TB sharepoint meghajtó kb 100gb ssd cache-el. Szóval nyilván az sem árt ha van egy bika routered ami el tudja kezelni ezt a terhelést hálózati oldalról. Sajnos egy ilyen kb 50e környékéről indul de kell. Nekem anno pl az azthittem elég ide routerem volt a szűk keresztmettszet. Emellett fut 6db onedrive kliens, 3db Google drive, 1db backup progi, Jdownloader, Stablebit Scanner \ Drivepool \ Cloud drive nevű progi és az RDP. HA jól paraméterezel és skálázol a a kis gyösz CPU-ból ki lehet hajtani ezt a rendszert DE a 16gb ram kell alá. Én ezt kezdem korlátnak érezni. Most azt vvizsgálom az 1 éves teszt időszakba hogy meg tudom el oldani hogy az erőforrás igényes dolgokat kiszervezzem Azure vagy AWS alá, vagy vegyek egy GEN8-at ( bár ott is a 16gb ram maximum lesz a gyenge pont )
-
valakky
aktív tag
ezeknek a win servereknek mekkora a gépigénye a win10-hez képest? illetve mennyire könnyű desktop progikat tenni rá?
még mindig sehol nem tart az alaplap frissítés pojektem
igazából van pár pár háttérmentés, amire fut összesen 3 progi, 1 hálózatról szedi össze és csinál frissítést mappákban, van egy ami inkrementálisakat csinál ezekről a mappákról éjjelente, illetve meg a rendszerről megy macrium naponta. de ez utóbbiak jobbára éjszaka, meg a sima mentés is azért elég hamar lefut. aztán van az lg tévé progija, a smartshare, mint dlna server.
plusz van a contacam a 2 ip kamerának, ami rögzít is mozgásra, na meg a qbittorrent, de elég nyögvenyelős azért win10-en a móka már. win7-en se vitte le a hajamat, de win10-en qbit mellett azért 100 megabittől már folyamatosan akad a tévé és a qbit egyáltalán nem reszponzív, van hogy fél perc mire egyáltalán megjelenik a gui, ha kattintok.
szóval valahol visszalépésnek érzem a win10-et, win7 alatt valahogy gördülékenyebben működtek a dolgok.
aztán időnként mkv-t muxolok, meg hangot kódolok át mkv toolnixel, meg goldwave-vel -
magyarzoltan
tag
Igen és nem. 2016 és 19 esetében ugyan azok a nyűgök mint egy win10-nel. Szóval kell a bios frissítés. Utánna megy minden ahogy kell. Esetleg ha használsz vga-t akkor ott lehetnek driver gondok ( amúgy megéri használni mivel már egy 4-5000 ft-ot alap VGA kari is csodákat tesz remote desktop performance-al)
-
mgy
senior tag
Köszi srácok, így a próbaverzióval elég egyszerűnek tűnik a döntés is.
Minden varázslat nélkül felmegy a gépre a w server 2019 amúgy? -
mgy
senior tag
Köszi a válaszokat!
Leszedem róla a kincseket, kipucolom, kitalálom. Hajlok a win-re újra. -
magyarzoltan
tag
Hát én végig jártam mindent aztán most jelenleg egy Win server 2019 Essential lett, viszonylag olcsón lehet hozzá retail kulcsot venni ( 25-40k) de szerintem a többi fasorban nincs szolgáltatásban ehhez képes.
Nekem Plex megy róla ( Plex pass-al) videók képek zenék megosztása nem csak helyi hálón, egy ftp szerver, ami nekem fontos volt az a fullos gdrive és onedrive integráció ( sok fiók ) back up megoldások, fasza lemez kezelés. VPN szerver. A távoli menedzsmentben meg szerintem egy Remote desktop verhetetlen
deduplication egy kicsit hiányzik de a CAL-ok miatt egy standard drága lett volna, így maradt az essential, mivel a kulcs retail vihetem jobbra balra ha elmegy a vas

Annyi van hogy a 16gb ramot azért szereti ( pláne ha menne deduplication ) viszont 5x4TB hdd-vel és 5x5TB sharepoint távoli meghajtóval "elboldogul", de azért kezdem érezni a korlátait

-
mgy
senior tag
worxland, N36.

Oldman2,
néztem azt is, a freenast is, a kettő közül lesz vmi. Csak a költözés xpenology alól nem egyszerű. :-| -
mgy
senior tag
Srácok, milyen oprendszert használtok a NAS-on?
Volt már win ThinPC volt, aztán home server, most egy éve XPEnology, de nem vagyok igazán oda érte. Nincs sok elvárásom (N36, nem is nagyon lehet):
* legyen biztonságos, frissüljön az oprendszer akár magától
* samba/nfs megosztás
* értelmes trrnt kliens
* távoli bejelentkezés, nem akarok rajta tévét meg billentyűzetet tartani.
Nagyon nem sikerült sok-sok év alatt megbarátkoznom a linux-szal, de nem nagyon érzek most más opciót, mint rakni rá valamit. Esetleg lenne más ötletetek?
Köszi! -
v.tom
őstag
válasz
valakky
üzenetére
Köszi a választ, az árakat látva én is egy hálózati vezérlő mellett döntöttem, 1-2 ezer Ft-ot megér nekem, hogy ne kelljen napokig a netet túrnom egy kétes forrásból származó bios után valami orosz nyelvű oldalon

SSD témára update:
Alza.hu-n kapható kb 1500 Ft-ért 5.25-ös helyre szerelhető bracket (előlap mögötti, kívülről nem látszik). Ezt raktam be a szerverbe, így nem lóg az SSD, és a kábelrendezést is szépen meg lehetett csinálni.
Bios frissítés után megfelelő sebességgel is megy, eddig gond nélkül. Egy 50cm-es SATA kábel kell hozzá, nem árt, ha jó minőségű, és az egyik vége 90 fokos, illetve kell egy 4 pin molex - SATA tápcsatlakozó átalakító sem. -
valakky
aktív tag
Nekem még az alap BIOS van fent, én inkább tettem bele egy inteles hálókártyát, elsősorban azzal a reménnyel, hogy valamelyest tehermentesíti a procit, ez annyira nem jött be. Viszont a win10 simán felmászott. Szóval ha van olyan bios, amin megy az ahci, de nincs win10, még ez egy egy opció lehet, mert ha jól tudom, egyedül az alaplapi hálókártyával van gondja a win10-nek.
-
valakky
aktív tag
Úgy nézem, az új alaplap kérdést legegyszerűbb ebben a házban úgy elintézni, hogy vesz az ember kínából egy kapcsolót, amit ráköthet a lapra. A fullosabbakon reset/power plusz 2 led opció is van, potom 300 ft-ért. Nem lesz olyan szép, hogy elől, az ajtónál kivezetem mondjuk felülre, vagy oldalra, meg az ajtót is csak lehet behajtani tudom tőle, beucskni nem, de ezekkel simán együtt tudok élni.
Most már csak ennek a Dell kártyának kellene utánaolvasnom komolyabban (eléggé keveset értettem belőle, pár perc rászánásával hogy DOS alól akkor merre meg hogyan), hogyan lehet rá IT firmware-t frissíteni, vagy jó-e nekem alapból is, ha a lapra kötök egy ssd-t rendszerrel. RAID dolgokat egyáltalán nem akarok használni. -
v.tom
őstag
update:
Találtam 500Ft-ért itt ph-n olyan ventit, ami csendes és teszi a dolgát, de lustaságból külső 12V-os ágra kötöttem. Így is halk.
Kérdés: modolni szeretném a biost az odd sata port AHCI támogatás miatt, de ha jól gondolom, akkor erre h rádobom a SP64420-et, akkor lesz w10 supportom, de nem lesz ahci módom. Ismertek olyan megoldás, hogy legyen mindkettő?
Köszi!
v.tom -
v.tom
őstag
Jól belementem ebbe a 40mm venti kérdésbe, és azt találtam, hogy ha nem akartok 5-10e Ft-ot Noctua vagy Papst ventikre költeni, akkor érdemes a Sunon háza táján körbenézni.
Sokféle megfelelő méretű Sunon ventit lehet budapesti boltokból raktárról elhozni 1000-2000 Ft körüli áron, én konkrétan ezzel szemezek:
https://www.tme.eu/Document/cea3e6bb2a167bb6734280822983df4e/MF40201V1-1000U-G99%20D04111340G-00.pdfA specifikációja alapján nagyon hasonlít a táp gyári ventijére, és ami extrán szimpatikus, hogy az indítófeszültsége 4,5V, a mérések alapján a szerver tápja pedig 4,8-5V körüli feszültséget ad a ventinek, szóval elég jó eséllyel el fogja tudni indítani.
Ha a hétvégén nem hullik az ölembe valahonnan egy alkalmas darab, jövő héten beszerzek egyet, és beszámolok az eredményekről.
-
v.tom
őstag
Itt a fórum alapján azt láttam, hogy lutri, kinek akar elindulni a 4cm-es sharkoon a táp belső 5V-os csatlakozójáról. Illetve beszerezni is nehéz.
A noctua, ami ebbe jó lehet (nem pwm-es, 12V-os) méregdrága, de lehet, hogy az lesz a megoldás. A belső csatlakozóról nem tudom, hogy menne-e, de külső 12V-os ágról tuti megy, a kitben pedig vannak hozzá ellenállásos kábelek a fordulatszám csökkentésére, így egy kis kísérletezéssel vissza tudom szabályozni a szükséges feszültségre, hogy ne maxon pörögjön.Mint kiderült tegnap, a gyári 12cm-es ventinek semmi baja, teljesen halk, ezért azt még nem cserélem. Már csak arra kell megoldást találnom, hogy fel tudjak tenni egy biost, ami megoldja az AHCI problémát a 4/5-ös SATA porton, és javítja a win10 supportot a LANhoz.
Olvastam most sokat a bios modokról, de teljesen egyértelmű leírásból csak ezt találtam:
https://homeservershow.com/blog/byob-hardware/hp-proliant-n40l-microserver-build-and-bios-modification-revisited/Viszont ha jól látom ebben nincs benne a hálózati vezérlőhöz tartozó mod.
-
kgymac
őstag
Ezért szeretem, ha nincs "mobil" nézet, egy oldal minden eszközön ugyanúgy jelenjen meg.
Bár a fejlesztők ez ellen azért igyekeznek tenni, sajna a PH fejlesztői is ezen az úton járnak
, pedig egy mai mobil már nem csak 320x200-on képes megjeleníteni képet, a felbontás jó ideje megközelíti egy PC-ét (nem mindenki 4K-s monitort használ, nekem közel azonos a felbontás a telefonon és a gépeken, amelyeket használok, de van olyan gép is, amelyik kisebb felbontású, mint a telcsi
)szerk:
Az ugye megvan, hogy az alaplapi vezérlő első két csatornája gyorsabb, mint a 3, 4, 5 és 6 ?
Én emiatt normálisabb sas vezérlőt használok (dell perc h310 it fw-vel) xpenology-hoz. Sajna, a hp nem tervezett bele még egy pcie 8x-es csatit, pedig jól jönne egy rendes hálókártyához.szerk2:
van a topicban ajánlott venti a táphoz és rendszerventihez is. Noctua rémlik, konkrét típussal. -
v.tom
őstag
válasz
golya87
üzenetére
Szia, közben este ravettem magam, és szetszereltem a gépet, mert a tápventi teljesen megadta magát. A benne lévő venti adatai és a neten talált infó szerint egy 8k max RPM-es, magas statikus nyomású 12V-os darab van benne, de a taptól csak kb 5V-ot kap. Szóval olyan cseredarab kéne ami hasonlót tud, mert a legtöbb 12V-os venti nem indul 5V-on.
Neked van tipped mivel lehetne helyettesíteni? Csak végső esetben akarom kivezetni a tapból a kábelt egy 12V-os ágra.Közben azt is kideritettem, hogy az odd-re szánt sata csatlakozón le van tiltva az AHCI mód, ezért SSD-vel való használatra moddolt BIOSt kéne feltennem rá, hogy jó legyen a sebessége. Tudtok benne segíteni, hogy hol találok megfelelőt?
-
v.tom
őstag
válasz
golya87
üzenetére
Most az jutott még eszembe, hogy az ODD slotba rakom be az SSD-t. Még nem szedtem szét egyszer sem a gépet, nem tudja véletlenül valaki, hogy az ODD slot csatlakozói is rögzítettek, vagy szabadon vannak a csatlakozókábelek? Mert ha ez utóbbi, akkor egy 500 Ft-os kerettel be rakni az SSD-t, rádugni a molex és SATA kábelekre.
A 120-as ventiről olvastam, hogy nem mindegy milyen a max fordulatszáma, mert ha kis feszültségen túl alacsony fordulaton pörög, akkor a bios hibásnak érzékeli és kilövi a gépet, illetve a csatlakozó lábkiosztását is cserélni kell.
A kis venti cseréje ezek szerint bajosabb, de ott leginkább amiatt aggódok, hogy mit érdemes beszerelni, ami jobb mint a gyári?
-
golya87
őstag
Nekem egy SSD a merevlemez fiókba van becsúsztatva és rá a tálca. Elég könnyűek ezek már nem jellemző, hogy kiessenek. Egy másik kis vinyó pedig a dvd olvasó helyén van csak úgy. Nem mozgatom a gépet, nem problémás.
A 120-as ventinek más a bekötési sémája. Nekem a Coolink Swif ventivel bár hallkabb lett, de melegebb is.
A táp ventije egyedi csatis, így forrasztani kell, vagy 3M-es gyorsrögzítővel összekötni.Administránsként én nem tudok stabil rendszert Windows-on elképzelni. Mondjuk ellenkező esetben munkám se lenne...

De igen, kell a hálókártya miatt a BIOS frissítés. -
v.tom
őstag
Sziasztok, most akarok nekiállni kicsit felújítani az eddig különösebb gond nélkül elpöfögő N40L-emet. Szeretnék egy SSD-t tenni bele rendszernek, hogy ne kelljen indokolatlanul felpörgetnie a lemezeket állandóan, viszont nem igazán találtam olyan beépítőkeretet, amit olcsón el tudok hozni a szomszéd boltból. Korábban már javasoltatok egy ilyet másoknak, ami olcsó is, de nem szívesen várok hónapokat, hogy megjöjjön Kínából. Tud esetleg valaki valami könnyen beszerezhető, költséghatékony alternatívát (nem szeretném rögzítés nélkül lógatni benne az SSD-t).
További kérdésem, hogy bár a 120-as venti cseréjét könnyen megoldom, de a kicsi, 40mm-es tápventi cseréjétől eddig féltem. Valakinek vannak esetleg tanácsai ezzel kapcsolatban? Milyen típus az ajánlott (aminek nincs sugárhajtómű hangja), mire figyeljek, ha megbontom a tápot, kell-e forrasztanom, vagy csatlakozós a venti, stb?
Az utolsó: eddig Win7-et használtam rajta, tökéletesen el is látja a feladatát (DLNA szerver, biztonsági mentések tárolása hálózati megosztott tárhelyként, stb), de nem tudom, hogy érdemes-e más oprendszert választanom. Azt olvastam a leírásaitokból, hogy a Win10hez BIOS frissítés kell.
Köszi!
v.tom -
valakky
aktív tag
Bár most néztem, vannak esata/sata kábelek, simán rányomok egyet az alaplapira, aztán kivezetem a hdd bölcsőbe, hátul, ha más nem fúrok neki lukat. A másik satára meg rányomok egy ssd-t rendszernek, azt meg bőven elfér oldalt még szerintem a kártya mellett is, vagy fent, ha nem rakok bele optikait.
Egy kábelt ki tudok vezetni az oddhoz a hátlapról, de akkor már inkább hdd-t rakok bele.
Most már csak azt kellene kitalálni, hogyan tudok egy ház/alaplap kábel fordítót beszerezni... -
kgymac
őstag
válasz
valakky
üzenetére
8 hdd-t tud az lsi (h310), 4-et a hp gyári sas kábelével, a második 4-hez kell kábel (sff87-4x sata, 1500 ebay-ről, 3000 a HA-ról), plusz van néhány sata az alaplapon is. Esata sajnos nincs, de van hátlap ebay-en 1500-tól. Már ha nem akarsz backplane-t cserélni (én nem tenném, mert kevesebb kockázattal jár a H310, mint a forrasztgatás vagy sata+táp beragasztása a backplane-be). Valjuk be, ennek a háznak a legjobb eleme pont a backplane, ill. az 5.25"-ös helyre berakható 4 vagy 6 fiókos rack (12e-től 30e-ig). A gen8-ból pont ezt hiányolom igazán, csak odd rack tehető bele 1 hdd-vel.
Odd-ként usb-set használnék, ha mindenképpen szükséged van rá. -
valakky
aktív tag
Köszi, ezzel az bajom, hogy a pcie csatira egy esata/sata kártyát tennék, mert 5 satára (4 hdd + odd), meg az esatára is szükségem lenne. De ha mondjuk van 3 sata + esata, azzal is kiegyezek.
Mondjuk lehetne emelni ezzel a kártyával a tétet, hogy ugyanannak a deszkának az E jelű verziója, az csak 15 watt tdp, de 2 satával, plusz egy usb3-as külső bölcső a mentés hdd-knek az esatás helyett, de így lassan ott tartok, hogy akkor már inkább vmi 35w tdp-s cpu inteles állóházas hp/dell gép csak alaplappal is 2/3a-dával olcsóbban jön ki az esata pcie kártyával mint az egész projekt a végére. Abba már mehet általában alapból 3 db 3,5-ös hdd + 2,5-es, plusz optikai. amit mondjuk évente 2x használok max, meg ki is tudom váltani.
Jelenleg egyébként is alapból 50-70%-os terhelés alatt fut az n36l. Van néhány backup program ami folyamatosan megy, és a hálózatra csatlakozó cuccokat backupolja tükörben 2-3 óránként, plusz ezekről mennek napi szinten inkrementális mentések (mondjuk az éjszaka fut le, ahogy a macriumos rendszermentés is) van 2 wifis kültéri kamera + contacam a gépen, dlna a tévéknek. Pár hete lett 150 megás net, aztán most, ha ráküldök valamit a qbitre (max 35 engedélyezett kapcsolattal), akkor 150 megás net mellett már 1 tévével is dadog a dlna. De még 100-al is, ha közben rögzít mozgás a contacam, meg esetleg elindul az egyik tükör.
Pár hetente, hetente, mikor eszembe jut, akkor meg bepakolom az ugyanolyan méretű hdd-ket, mint amik a gépben vannak, az esatás bölcsőbe és nyomok azoknak is egy tükröt.
Mondjuk wines környezet, biztos lehetne az erőforrásokat csökkenteni linux-szal, csak az meg az ősz hajszálaimat növelné. -
kgymac
őstag
válasz
valakky
üzenetére
Nem kell faragni a sata csatikat: dell perc H310, IT módú fw-vel (6-8-10eHUF, ebay-ről a legolcsóbb, H200 nem jó, túl rövid a gyári sas kábel [a gen8-hoz a h200 is jó]). Az alaplapra kell egy pcie-8x csati (vagy 16x). És nem árt, ha az alaplap szélén van a slot

Plusz lehet a gépben 8 hdd-d is (4x3.5"+4x2.5"), de akár 10 is (4x3.5"+6x2.5"). -
valakky
aktív tag
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Köszi a választ. A fúrkálás, vágás, szabás megy, de a finom elektronika nem
. Síkhülye vagyok hozzá agyilag és kézileg is.
Nincs esetleg arra lehetőség, hogy akad valamerre készen esetleg ilyen fordító dugalj-kábel? Rádugom a gyárira, és azt meg az alaplapra. Vagy van itt a fórumon, aki ilyesmivel foglalkozik, és meg tudja csinálni ezt pár ezer ft-ért? -
magyarzoltan
tag
válasz
valakky
üzenetére
ha tudsz forrasztani akkor igen, megveszed a megfelelő csatit, levágod azt ami a házban van és össze szereled az alaplapal kompatibilist. Lábkiosztásról millió leírás van a neten, DE a ház hátlapját ki kell vágnod az alaplap hátulja miatt, mivel tök más mint a gyári. Namost ehhez a laphoz adnak egy hátlapot. azt kell bemókolni ide. Én anno egy Acer H340-et alakítottam át, mindent is meg lehetett rendelni hozzá Aliexpressről, csatik kábelek stb
https://www.asus.com/us/Motherboards/Z87IDELUXE/ ezt a lapot használtam hozzá, gondolkodtam rajta hogy az n40-et is át tolom erre, de inkább gen8-at veszek mert kb ugyan azt kapom.
-
valakky
aktív tag
Ha szereznék egy ilyen
[link]
alaplapot ott a háznak a csatlakozóit (ha jól emlékszem 2 db 4 pines, fehér meg sárga) be tudom valahogy mókolni?
Az alaplapon gyk. én semmit se látok, ahova mehetne, de mondjuk semennyire nem is értek hozzá:
[link]
A hátsó hdd csatikat néztem, meg tudom mókolni, 4 db egybeépített adat és tápkábelkábel hosszabbító beleragasztásával.
szerk:
Mondjuk itt:
[link]
a jobb felső sarokban látszik, hogy vannak mindenféle tüskés csatik. -
worxland
addikt
válasz
mandriva11
üzenetére
Elméletileg tökmindegy, csak a prociban különböznek.
-
Tamás24
tag
Sziasztok,
Valaki nem tud alaplapot értelmes áron? Az enyémben megmakkant.Üdv,
Tamás -
cspguy
csendes tag
válasz
magyarzoltan
üzenetére
Intel X540 T1 és T2
10GBE, 2 portos.T1 van az enyémben és elég jól hasít.

-
magyarzoltan
tag
Sziasztok
Kellene nekem valami profi 2-4 portos hardveres NIC az N40-be. Valakinek van valami tapasztalata olyan kártyával ami 1, tuti befér a házba, 2, el is indul benne? ( server 2016 és freeNas alatt )
-
krealon
veterán
válasz
mukisrác
üzenetére
"Mire hazáértem, elfüstölt a N40L, biztosítékokat leverte, és nem kapcsol be.
Van itt Budapesten szaki akit nyugodt szívvel ajánlanátok hogy ránézzen mekkora a kár, mi ment gallyra benne?"Nem kell ehhez semmi extra, te is konnyen elvegezheted a diagnosztikat.
Ki kell szerelni az alaplapot, majd egy kutya kozonseges PC tappal elinditva kiderul, hogy van-e benne elet.
Ha elindul akkor csak tapot kell cserelni, ha nem, akkor uj eszoz utan kell nezni. -
*Ropi*
félisten
válasz
mukisrác
üzenetére
Szokott hálózati ingadozás lenni a környéketeken? Ha igen, érdemes egy túlfeszvédős elosztót és egy AVR-es szünetmentest elé kötni - ezt arról jutott eszembe, hogy nemrég egy villámcsapott Synology NAS-ról mentettem adatot, ami ezeknek az eszközöknek a használatával megelőzhető lett volna. A jobb nevű számítógépes tápoknál ügyelnek arra, hogy ha a táp maga meg is hal valamilyen külső behatás következtében, akkor is megvédje a többi alkatrészt - ez többé kevésbé sikerül is nekik (persze a kiépített, 5 szintű villámvédelmet semmi sem pótolja). A NAS-ok dugasztápjai például sokkal egyszerűbb védelmi megoldásokkal rendelkeznek a PC-s tápoknál, így gyakorlatilag csak az nem nyírja ki a NAS-t, ami nem akarja. Ebben az esetben a kert végébe csapott a villám, de ez is elég volt ahhoz, hogy az ügyfél házában kb. mindent kifektessen, csak 3 db TV maradt élve, mert azok túlfeszültségvédős elosztóban voltak dugva. A NAS-ban mindkét, RAID1-be kötött WD RED HDD meghalt mechanikailag (!) (lehet túlélték volna, ha az ügyfél utána nem próbálja meg utána mindenáron beindítani őket), ezért tiszta térben külső donorba kellett átültetni a kevésbé sérültből a tányérokat (a jobban sérültben a befordult fej bekarcolta az adathordozót, így az menthetetlenné vált) és úgy lementeni az adatokat. A lényeg, túlfeszültség védelemmel és szünetmentes táppal sok probléma megelőzhető.

Ha mákod van, akkor a tápja megvédte a többi elektronikát és az adataid nem sérültek. Ha nincs, akkor adatmentésig is fajulhat a dolog...Ebben az esetben ha jól tippelem, akkor az elsődleges feladat az adatok megmentése.
-
mukisrác
aktív tag
Sziasztok,
Mire hazáértem, elfüstölt a N40L, biztosítékokat leverte, és nem kapcsol be.
Van itt Budapesten szaki akit nyugodt szívvel ajánlanátok hogy ránézzen mekkora a kár, mi ment gallyra benne?
Előre is köszönöm -
MCs88
aktív tag
válasz
szabolcs77
üzenetére
Én ilyet vettem: [link] Ez csak 8 dolllár

Egyébként nekem évekig ment úgy, hogy a 3,5-es gyári keretet kiszedtem és keret nélkül a foglalatra volt dugva az ssd. Elég szoros a csatlakozás, hogy ne essen le/mozogjon ki belőle az SSD
-
worxland
addikt
válasz
szabolcs77
üzenetére
Barátkozz meg a gondolattal, olcsóbban valószínűleg itthonról se nagyon szerzed be, max. használtan.
-
szabolcs77
tag
válasz
solyomsherif
üzenetére
Sziasztok!
Ti hogy szerelitek be az ssd-t a keretbe? Milyen átalakító ami rendesen fogja is. 2db SSD fog belemenni, szóval az nem megoldás, hogy a dvd helyére ragasztom.
Ilyesmi talán jó lenne, de ennyit nem akarok rákölteni: [link]
-
kgymac
őstag
Igen, de az ebay-ről ennél biztosan drágább volt a microserver. Én a tartalék n36l-t 12-ért vettem a HA-n, tele kerettel. Ezt azért ki kell fogni, a másik 40 volt. A gen8 pedig féláron volt, két kerettel. Ebay-es keretekkel is kevesebb volt, min a HA-n a második legolcsóbb.
-
kgymac
őstag
válasz
solyomsherif
üzenetére
Szerintem egyik sem jó, gen7 microserveres kell. Nem olcs, én tőle vettem. Rac+gen8 keret.
-
Sziasztok!
Microservert vadásznék az alábbi feladatokra:
-Plex 720p-ig néha 1080p, 4k, van amikor többen is nézik egyszerre.
-Torrent 300+ torrenttel
-sambaA plex a legerőforrás igényesebb feladatom transzkódkor, elég lenne erre?
eBay-es vásárlástól mennyire kell félni? -
keyman
tag
Ma megpróbáltam feltenni a xpeno-t a hp n54l-re.... Persze nem sikerült.
Több forrásból is próbálkoztam de az eredmény mindíg ugyan az. Bootolás, beolvassa a pendrive-ot,írja, hogy majd keressem a hálózaton de a telepítés választó képernyőt már nem kapom meg.
Gyári bios van rajta, cserélném.
1db 4 TB lemezzel használnám.
A kérdésem, hogy kell valamit állítanom a biosban?
Nem tudom, az n36l,n40l, és az n54l, biosa megegyezik-e.
Valaki volna kedves nekem belinkelni vagy egyéb módon velem megosztani az n54l módosított biosát.
Illetve szükségem volna az xpeno linkjére is, és pontosan melyiket kell letölteni.
Én 6.1.x ds 3615 próbálltam de lehet hogy nem ez kell hozzá.
előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- ÚJ Kis gamer/kis tervező PC: Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF: i5 14500, 16GB RAM, 512GB, nVidia T600
- 15.gen! Intel Core Ultra 5 245KF +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es B860 lap! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- ELADÓ Gamer Konfig
- Ryzen 5 7500X3D +hűtött VRM-es B650M lap +16-32GB DDR5 RAM! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)!
- -42% ÚJ Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF: i5 14500 14mag, 16GB RAM, 512GB NVMe SSD, ÚJ HU bill + egér
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732
- Eladó Apple iPhone 12 Pro Max 256GB / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation VR2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

, pedig egy mai mobil már nem csak 320x200-on képes megjeleníteni képet, a felbontás jó ideje megközelíti egy PC-ét (nem mindenki 4K-s monitort használ, nekem közel azonos a felbontás a telefonon és a gépeken, amelyeket használok, de van olyan gép is, amelyik kisebb felbontású, mint a telcsi
)