- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt501
nagyúr
Ma csináltam ma egy tesztet WHS 2011-es verzióval 6GB-RAM társaságában az utorrent 25Mb-es feltöltés estén 128 bejövő kapcsolattal 8 aktív anyaggal max 5%-os processzor terhelést okozott.
Szerintem ez nem rossz eredmény ettől a géptől.
Valamit most nagyon eltaláltak a legújabb stabil utorrentnél, mert ennél általában jóval magasabb volt a terhelés, vagy most a WHS skálázta jól az erőforrást, de az biztos hogy ha ez így marad, akkor ez a szoftver marad egy darabig. -
Zoty4
őstag
Feltettem win server 2008 r2-t, többetek javaslatára.
Mit tegyek fel rá, miylen programokat beállításokat javasolnátok rá?
eddig utorrent van rajta meg egy total commander.
Asztali gépemről távoli asztalként használom már. Meg vagyok elégedve vele egyelőre.2 kérdésem lenne: hogyan tudom weben keresztül elinditani torrentet, ill telefonommal tudok e kommunikáni a ms-sel?
-
Rosep
senior tag
Na akkor visszatérve a NAS szoftverekre...
Visszaraktam az OMV-t, majd annak a topicjában megpróbálom szóra bírni a Transmissiont.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Azért ez picit meredek volt szerintem.
Igenis lehet beszélni a hardverről. Van aki vesz bele RAID bővítőkártyát, VGA kártyát, LAN kártyát, esetleg SATA racket, stb. Az ECC RAM-okról nem is beszélve.
Ezekben segítünk.Viszont a Linuxos GRUB reszelés nem ide tartozik.
Topicot zárni szerintem ilyen indokkal nem lehet. De szíved joga, ha ezt szeretnéd, akkor úgysem állíthat meg benne egy fórumozó.
-
KTTech
veterán
válasz
radi8tor #790 üzenetére
Nem igazán van...
De ennyi erővel már rég zárható lenne a topic, mivel a hardverről nincs sok írni való, az adott. létezik összesen 2 verzió belőle... 1 hsz-el ki is van végezve. Ha jobban megnézed, akkor az itteni hsz-ek nagy része nem a hardverről szól. Plusz ez egy célhardver, amit a HP kifejezetten egy célra épített, sőt gyárilag csak WHS-el került forgalomba, ha a szoftver részt nézzük. Megoldás az is, ha zárom a topicot, mivel a hardverről már mindent tudunk, lásd ugya ez 1. hsz-t.
De vegyük példának a TP-Link 1043ND topicot. Az is ugyebár egy router... de a hsz-ek java része nem arról szól, hogy a hardvert módosítani kellene (bár lehetséges), hanem a rá tehető custom firmware-kről.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Már írtam modkerben erről.
Nem ismerem a folyamatokat, de a topic nyitójának nincs beleszólási joga a topic címébe?
Szerintem nem jó összekeverni a SW-t a hardverrel mivel egy x64 PC-ről van szó, amire bármit telepíthetsz.
Célhardver esetén egyetértenék vele, de így nem... -
KTTech
veterán
Probléma megoldva, lásd topic címe.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Kérlek kerüld a személyeskedést.
Kinek címezted volna, ha nem nekem? Nem most jöttem le a falvédőről.Nincs szükségem kioktatásra sem. Tudom hogy mi a "dolgom" (ha már ezt a szót használtad), de nem fogok az első OFF-nál modkerbe rohangálni. Úgy gondoltam vagyunk annyira értelmesek, hogy a topic témájánál maradunk (főleg akkor, ha azokra a kérdésekre van másik topic).
-
radi8tor
MODERÁTOR
Nem akartam reagálni erre, de már ketten is írtatok.
A régi topic egy Logoutos írás volt és ahhoz tartozott.
Ez egy szakmai topic, ahol szabályok vonatkoznak minden hozzászólásra.
Ha nem lennének szabályok mindenhol lehetne mindenről írogatni és akkor nem kellene csak 1 topic.
Nem véletlenül szabadultak el ott az indulatok (nincs moderálás).
Úgy gondolom az alapszabályok betartása mindenkire vonatkozik.Valamiért úgy érzem lustaságból nem akartok átmenni az OMV topicba.
Két napja is szépen kértelek titeket legutóbb erre. Még linkeket is adtam, ahol lehet kérdezni. -
A régi, törölt topikban is megbeszéltük a szoftvereket, rajta futtatható operációs rendszereket. Meg még sokminden más a géppel kapcsolatos dolgot. Senkit nem zavart, sőt...
Gondolom, majd jelzed a HTPC-s topikban is, hogy mellőzzük az xbmc-t...
-
Rosep
senior tag
Szerintem az is ennek a topicnak lehet a témája, milyen szoftver fusson a vason. De ha téged ennyire zavar, én egy szót sem ejtek többet erről...
-
radi8tor
MODERÁTOR
Szépen kérlek titeket ne ebben a hardveres topicban beszéljétek meg a szoftveres témákat.
-
Creexie
csendes tag
-
Rosep
senior tag
Én meg közbe kipróbáltam a 3 rendszert:
- OpenFiler
- OpenMediaVault
- FreeNAS
Hát mit mondjak, egyik se nyerte el nagyon a tetszésemet.
OMV-be egyszerűen nem tudtam felrakni semmilyen plugint.
FreeNAS-al szintén így jártam. Holnap még megpróbálom a 8.2 betat. Meg ebbe egyszerűen nem lehet állítani hálózati beállításokat. Tök üres az a rész. -
Zoty4
őstag
Megvettem a gépet, most szenvedtem bele a memóriát.
Valaki tud nekem segíteni privátban egy picit ami az oprendszert illeti? -
Rosep
senior tag
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ha egy mód van rá ne itt beszéld meg az Openfiler-es dolgokat. Van annak is saját topicja.
Esetleg még Ubuntu Linux topic.Microserver hardver kérdésekben biztos tudunk segíteni.
-
Rosep
senior tag
Felment végül, de valami nem okés. Újraindult rendesen, de a következő bootnál az mondja "Missing Operating System".
Most mi van? -
Rosep
senior tag
Viszont épp az openfiler telepítésével kűzdök. Nem hajlandó felmászni a 8 gigás pendrivera.
-
Rosep
senior tag
Létezik, hogy nincs újabb gyári BIOS (041) 2011.07.29-nél N40L-hez?
-
ozveo
tag
válasz
LordAndrew #723 üzenetére
Deluge[link]
van webes interfesz is. -
KTTech
veterán
Hopsz, azt elfelejtettem mondani, hogy nem Windows esetén... hanem pl. egy Debiannál.
(Ennél kisebb konfigot használtam céges szervernek - tudásbázisnak -, 50 felhasználóval, masszív Postgress adatbázissal, Apache ill. FTP-vel, és SMB-vel, napi több 10 GB forgalommal, belső hálózat felé, és elég volt a PIV 2.4-es proci - a jó öreg 2.4C - és a 2 GB RAM, nem okozott gondot, mindig volt szabadon is)
-
KTTech
veterán
Ránéztem most Cactiban a szerverre, íme a mai nap, 5 perces bontásban, a mai napon kb. 11-13-ig és 23-tól volt használva, a többi időtartamban csak a transmission nyomult, csak upload irányban (max. 25Mbit) és esetleg FTP kapcsolat lehetett (ezt nem ellenőriztem) + a Cacti folyamatosan monitorozza az egész szervert. Az 5GB memória használtsága a következőképpen alakult:
A ZFS-t manuálisan állítottam be annak idején max. 4GB cache használatára, de a HDD-k hőmérői szerint nem nagyon ment a RAIDZ tömb:
-
balajti
tag
Ha a 2 GB mellé vennék mondjuk egy 4GB-osat, akkor az menne dual channel vagy nem is számít annyira az ilyesmi? Vagy elég bele +2GB és akkor össz 4GB-al elvagyok?
Amire a szerver használva van: torrent, adattárolás, megosztás(ftp, smb), kis webszerver, otthoni hálózaton belüli stream (HD videó, zene).
-
Menotti
aktív tag
válasz
LordAndrew #729 üzenetére
irtam pü-t
-
dbius
veterán
válasz
LordAndrew #738 üzenetére
Őszintén szólva nem tudom mi az a chew7 loader, de a neve alapján nem a jogtisztaság irányába mutat.
Ha valóban ez a helyzet, akkor sajnos itt szerintem azon kívül, hogy használj jogtiszta szoftvert, OS-t, nem fogsz más segítséget kapni - a fórum alapelveibe ütközik és kitiltás is járhat érte -.
Ha nincs igazam, akkor elnézést kérek a feltételezésért!
Személy szerint annyit javasolnék, hogy mindenképp próbálj ki egy ingyenes, jogtiszta alternatívát, elhangzott itt már jó pár és használható lehetőség, amelyek szerintem teljes egészében képesek kiváltani az Általad jelenleg használt OS-t.
-
KTTech
veterán
Ez az elv
ha sok a felhasználó, akkor stimmel is. De mivel ez otthonra van, ahol csak 2-3 felhasználó van, jó esetben, így nem érvényes. A másik NAS-ban 5GB RAM van, és általában csak a Transmission cache tölti meg... (4x2TB RAIDZ-ben).
+ én nem freeNAS-t használok, hanem Debian + ZFS kombót (a FreeNAS nálam szégyenletesen lassú volt SMB megosztáson, olvasásnál, ugyanezen a hardveren a Debian teper mint állat).
-
dbius
veterán
válasz
LordAndrew #733 üzenetére
Próbáld megnézni pl. a process explorerrel. Ha ráviszed az egeret a processre, akkor általában kiírja, hogy milyen paraméterekkel van futtatva valami:
-
Fex
tag
Freenas Hardware requirements
"
1.1.2 RAM
The best way to get the most out of your FreeNAS™ system is to install as much RAM as possible. If
your RAM is limited, consider using UFS until you can afford better hardware. ZFS typically requires a
minimum of 6 GB of RAM in order to provide good performance; in practical terms (what you can
actually install), this means that the minimum is really 8 GB. The more RAM, the better the
performance, and the Forums provide anecdotal evidence from users on how much performance is
gained by adding more RAM. For systems with large disk capacity (greater than 6 TB), a general rule of thumb is 1GB of RAM for every 1TB of storage.
NOTE: by default, ZFS disables pre-fetching (caching) for systems containing less than 4 GB of usable RAM. Not using pre-fetching can really slow down performance. 4 GB of usable RAM is not
the same thing as 4 GB of installed RAM as the operating system resides in RAM. This means that the
practical pre-fetching threshold is 6 GB, or 8 GB of installed RAM. You can still use ZFS with less
RAM, but performance will be effected."Ennyit a " 2 giga ram elég lesz..." -ről Addig tegyél bele ramot, amíg olcsó!!!!
(bár már ez is drágul...
)
-
LordAndrew
tag
válasz
radi8tor #732 üzenetére
svchost.exe a Windows Defendert húzta be. Defender letiltva, a terhelés már "csak" 50% átlagban....
A másik proceszorzabáló processz a cmd.exe (vajon mi futtathat parancssorban vmit folyamatosan?) Ha kilövöm, akkor a terhelés visszaesik normál szintre (10% alá)
Mivel tudom megnézni, hogy ez a szerencsétlen cmd.exe mi miatt indul el?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
LordAndrew #731 üzenetére
Vírusírtók eléggé fogják a gépet. Próbáld meg nélküle milyen az élet WHS-en. Csak átmenetileg.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
LordAndrew #729 üzenetére
NOD32 minek egy szerverre?
-
LordAndrew
tag
Húha, akkor vmi nem stimmel... Mi lehet a gond? Nekem az svchost eszik sok CPU-t.
Nekem minden alapon van egy pár plusz opcióval (szoftveres lemeztükrözés, remote web access, NOD32...)
Ha van ötleted, sokat segítenél, ha megosztanád. (Milyen service-ek aktívak Nálad?, BIOS-ban mi van beállítva stb)
-
KTTech
veterán
válasz
radi8tor #719 üzenetére
Én most építem a 2.-at (a mostaniban a 4x2TB már majdnem tele van, a 2TB rendszeren van még hely, de ott csak a torrent van a Debianon kívül).
A második kisebb lesz, 4x1,5TB + 500GB a gyári 2GB RAM-al. Bőven elég a ZFS alá ennyi
viszont legalább HDD-t nem kell vennem, csak átcsoportosítani a nagy gépből (illetve kell 1 db 2TB-os, amivel pótlom a kieső helyet).
-
Menotti
aktív tag
válasz
LordAndrew #720 üzenetére
-
n16
tag
Nekem is teszi a dolgát a Windows Server 2008 R2-es a microserveren. Nagyon stabil, és jelenleg most egy Windows XP és egy Debian linux is fut a Hyper-V-vel atombiztosan.
Alapból 10%-ot sem éri el a prociterheltség, amikor "nyugalom" van.
A debian linuxon egy Oracle 11G van telepítve.
A Windows 2008-on pedig fut még egy MSSQL 2008 R2, TFS szerver és egy Sharepoint 2003-as is. -
válasz
LordAndrew #723 üzenetére
Windowsra uTorrent, linuxra Transmission.
Mindkettő tud webes felületet, akár más gépről is, dyndns vagy hasonló webcímmel, bár ha jól emlékszek az uTorrent generál magának webcímet (?). Már rég használtam. -
LordAndrew
tag
Vmi ötletetek lenne arra, hogy torrentezésre mit használjak a szerveren? A legjobb megoldás valamilyen web alapú, böngészőből egyszerűen távirányítható megoldás lenne... Linuxon ismerek ilyet (TorrentFlux), de Windows-ra fogalmam sincs, hogy van-e ilyen megoldás... Ha nincs, akkor mindenképpen valami olyan kéne, aminek van mobilos (iOS és Android) távirányítási lehetősége és titkosítható vele a forgalom.
Előre is köszi a válaszokat,
Andrew -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
LordAndrew #720 üzenetére
Én is használtam WHS-t kb 10 percig: hasonló okok miatt.
Nagyon nem voltam kibékülve a háttérben futó folyamatok mennyiségével.
Valamiért a többség nem panaszkodik WHS-re, de nekem már az is furcsa volt, hogy majd' 2 órán át települt fel.Win Server 2008 azóta is tökéletesen végzi a dolgát.
-
LordAndrew
tag
Sziasztok,
megvan a szerver, beköltözött a 2*4GB RAM, a 2*2TB WD Green vinyó és felugrott rá a Windows Home Server 2011.
Minden nagyon szép, minden nagyon jó, de... ...a CPU terheltség 70% körül mozog átlagban, ami nagyon magas. Ez normális a WHS2011 esetében? Ennyire gyengusz a proci egy szerver oprendszerhez? Mit lehet tenni, hogy lejjebb menjen a terhelés? Milyen szervizeket érdemes letiltani, amelyek eszik az erőforrásokat?
Előre is köszönöm a választ,
Andrew -
Enigma^
csendes tag
Sziasztok! Microserver vásárlás előtt állok, de a vinyókkal kapcsolatban felmerült bennem a kérdés, hogy vajon megmerjem e venni a SEAGATE Barracuda 3 TB vinyóit? Ebből első körben hármat aztán majd később egy negyedik is lenne, szóval egyrészt hogy megbirkózik e sata3 és/vagy a 4x3 TiB vinyóval a szerver? Mert visszaolvasva sokan vmelyik WD/Samu 1-2 TB hdd raktak bele, esetleg vkinek tapasztalata van e már nagyobbakkal is?
-
ozveo
tag
Igen ESXi 4.1.0 -val tokeletesen megy. (Esxi5-es fagyogatott) a vendeg OS-el nem sikerult DVD-t irnom. Ha megis lenyeges lenne ez az opcio. ESXi
HW: microserver n40l
2x 160 GB furtbe kotve + 1x 250 GB
Esxi 1GB. USB pendrive.
RAM 8 GB
+ 1DB PCE Gigabit LAN4 db vendeg OS-el lazan elmegy. Torrent+FTP+SAMBA+DLNA+GUI stb.
-
-
Zoty4
őstag
válasz
radi8tor #704 üzenetére
ha te paranoiás vagy akkor én mi?
Évek óta CD-rw+DVD+rw ken+ 2 külön HDDn tárolom az összes családi képet és videokat
anno a diplomamunkámat még minden nap elküldtem magamnak e-mailben és pendrivon is tároltam a fent emlitett tárolók mellett, így nem is veszett el amit nap mint nap írtam -
Zoty4
őstag
válasz
radi8tor #702 üzenetére
5-6 éve vettem egy szünetmentest az letérdelt 2 év után, akkor eldöntöttem, hogy inkább egy kis áramszünet
ha nicns áram akkor nincs net se, tv se, így értelmetlen otthonra szerintem
Médialejátszó, laptop, meg desktop kiszolgálására lesz nomeg, hogy telefonról elérjem a filejaimat (excel, pdf stb) -
Zoty4
őstag
válasz
radi8tor #700 üzenetére
akkor tényleg érdemes azt a +4000 ftot kiadni, hogy ne legyen vacak egy-két 50 gigás file.
Akkor ez lesz elsőre, a hdd-ket később bővítem
HP ProLiant MicroServer G7 658553-421_NOHDD
WD 2000GB Caviar Green 5400rpm 64MB SATA3 WD20EARX
KTH-PL313E/4G 4GB 1333MHz ECC ModuleValamit kihagytam?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- i7 asztali pc játszani, és sok másra, bomba áron!!!! Socket 2066 64GB 8GB VGA
- Eladó Gamer PC 14900K/192GB/5TB SSD
- Asztali PC , i7 6700K , RTX 2060 Super , 32GB DDR4 , 512GB NVME
- HP EliteDesk 800 G6 i5-10500T 4GB 128GB 1 év garancia
- Dell Precision 5810 Intel E5-1650 v3 128GB RAM 2x512GBHDD 1x512GB SSD Quadro K4200
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3199, 96% Akkumulátor
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- BESZÁMÍTÁS! HP 15S-FQ1045NH 15 FHD notebook - i5 1035G1 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN10
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest