Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #29118 üzenetére
Valahova egy fémszekrénybe a lépcsőházban.
-
And
veterán
válasz MasterMark #29115 üzenetére
Egyszerű méréssel akkor sem jutnál sokra, ha közvetlenül az antennára, splitterre vagy közösítőre menne a kábel, mert az antennák és az említett szerelvények DC-n a csatolások és illesztőtagok miatt általában szakadást vagy rövidzárat képviselnek. Legfeljebb spektrumanalizátort tudsz rákötni a kábelre, hogy megnézd, ad-e valami jelet. Vagy rögtön egy tévét, az gyakrabban kéznél van.. (Nálunk a tetőantennához tartozó lépcsőházi erősítő a legfelső emeleten, közvetlenül az antennarendszer alatt lett telepítve, egyszerűen felcsavarozták a falra a plafon közelében. De már 20+ éve nincs használatban, mióta az első soros kábeltévé-rendszert kiépítették.)
-
Lompos48
nagyúr
-
őstag
válasz MasterMark #29121 üzenetére
Üdv
Nálam egy koax kábelen jön a net és TV adások (a csomagba foglaltak szerint 36 TV adó és pár Rádió állomás)
Nálam is ugyan ez a helyzet csak még annyival rosszabb a kábelen jövő rádió állomások sokkal halkabbak is.Üdv:Attila
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #29121 üzenetére
Nincs szakadás a coax -ban, vagy öreg a maga a kábel.
A kültéri kábelt illik 5 évente cserélni, mert elöregedik.
Főleg akkor, ha szabadban van maga a kábel.(#29105) Lompos48
Kész.
Pár dolog ami felesleges volt benne. pl: az kondi, de miért rakták oda.
Rossz volt pár lekötés.1 kérdés
Van e jelentősége 1%-os ellenállás és 0.05%-os ellenállás között?[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #29126 üzenetére
A gáz, mert ki tudja mit művelt vele a vakoló, ha levakolták.
Ha csőben van akkor az összes lekötés át kell nézni.
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #29143 üzenetére
Sorba kell kötni egy ellenállást.
(#29144) Lompos48
Igen ez test, és átkötni a nyák egyik pontjáról máspontjára úgy, hogy nincs szakadás a rézfólián ami eleve odavisz.
Pont azért raktam be az eredeti nyákrajzot, mert nem látszik, hogy ahonnét indul egy kanyarral ugyanoda megy.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Attól függ, hogy milyen alkatrészekkel van eredetileg megvalósítva.
@darvinya Akkor fogyasztásfüggő lesz a kimeneti feszültség értéke [forrásirodalom: Ohm törvény(könyv)e)]
[ Szerkesztve ]
-
Desmond74
tag
Veszel egy másikat, egy alkatrész boltban, persze az áramerősségre figyelj, nem tudom, mihez kellene.
Mondjuk ezeket az olcsó adaptereket, ha szkóppal megnézzük, az érdekes, ne is nézzük meg inkább, mi jön ki belőlük egyenfesz néven...
A "Nem Hiába Született" strigót megkérdik: - Tudja, hogy a maja naptár szerint december 21.-én itt a világvége? - Há dikmá, ezt még nem hállottáám, de hogy a Maja 22.-én is itt áll majd a sárkon, há esik, há fújj, az bisztosss...!
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #29156 üzenetére
Ha a 9V-os adaptered tud 2-300mA-t, köss sorba 2 darab 1N4007-es diódát, azok megesznek 1.5V-ot.
-
PHM
addikt
válasz MasterMark #29156 üzenetére
LM317, kis hűtőborda, + pár alkatrész és meg van oldva a problem.
Akár egy kis próbanyákon is kivitelezhető.
Megáll a kezedben a forrasztó páka?
Mert ha igen, kis pénzből magad is megoldhatod.
De ha a 9V-os adapterrel sorba kötsz 2 Si egyenirányító diódát,
az is megteszi. Ha jól sejtem, ez a szinti elemről is megy, azok pedig
nem olyan érzékenyek a tápfeszültség pontos értékére.(#29157) Lompos48: Már megint megelőztél.
Mit szedsz? Én is kérek!(#29161) MasterMark: Jaja, ahogy mondod. Ügyelj a polaritásra.
[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Desmond74
tag
válasz MasterMark #29161 üzenetére
Mondjuk ezek a dugasztápok, hamar lehorpadnak terhelés hatására, elég lenne egy dejódát kötnöd a kábelbe, de azt kissé méretezd túl, attól még a nyíitóirányú feszültsége marad a szabvány.
[ Szerkesztve ]
A "Nem Hiába Született" strigót megkérdik: - Tudja, hogy a maja naptár szerint december 21.-én itt a világvége? - Há dikmá, ezt még nem hállottáám, de hogy a Maja 22.-én is itt áll majd a sárkon, há esik, há fújj, az bisztosss...!
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #29161 üzenetére
A polaritásra figyelj !
(Egyszer már találkoztam valami hasonló szerkezettel, nem volt jó neki a "szokásos" polaritással bekötött dugó. Szerencsére nem ment tönkre, csak nem szólt, amíg meg nem fordítottuk. )
mezis
-
zoltan6
őstag
válasz MasterMark #33393 üzenetére
ez teljesen normális,már régóta 230 volt van,nem 220.
-
PHM
addikt
válasz MasterMark #33393 üzenetére
Normális, hiszen a nulla vezető elvileg földpotenciálon van.
(A nagy trafó csillagpontja le van földelve.)
Ingadozni inkább a feszültség ingadozik, ezt okozhatja kontakthiba akár a fázis,
akár a nullavezetőben. Ha csak nálatok jelentkezik a hiba, meg kell vizsgálni
az összes kötést, valamelyik el lehet szenesedve.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #33397 üzenetére
A kismegszakító szekrényben szerintem a null össze van kötve a földdel, az is normális?
Sőt, úgy kell!
-
Kernel
nagyúr
Ezt nevezik nullázott hálózatnak.
http://www.muszeroldal.hu/measurenotes/erintesvedelem.pdf
"Hazánkban az áramszolgáltatói hálózatok több, mint 90%-a nullázott."
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #33400 üzenetére
Működés szempontjából igen. Védelmi szempontból nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz MasterMark #33402 üzenetére
Sárga-zöld a földelés, normális esetben.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #33406 üzenetére
Nem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #33408 üzenetére
Meg kell mindent vizsgálni alaposan. Ha 100V-ig esik néha a feszültség, akkor a fogyasztás fele egy rossz kontaktuson, vagy valahol "marad", annak nyoma kell legyen. Más változat a szolgáltatás, de az minden konnektornál/fogyasztónál egyformán észlelhető kellene legyen,
-
zoltan6
őstag
válasz MasterMark #33408 üzenetére
kötésdoboz van az elosztószekrény és a dugalj között a falban valahol?
-
moha21
veterán
Helyi földelés rendben van? Bár a transzformátornál is le kell legyen földelve... Valami árulás van ott a rendszerben.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
hNp88
aktív tag
válasz MasterMark #33400 üzenetére
TILOS felcserelni! es igen, valsz. kontakthiba lesz.
latom mar valaszoltak, utalok mobilrol forumozni
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #34558 üzenetére
Brumm, föld hurok miatt/hiánya miatt van, vagy nincs jól szűrve.
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #34560 üzenetére
Kellene egy kondenzátor a betáp ágba test közé.
De kellene a fesz., áram, vagy teljesítmény, és ± vagy csak + ág van.(#34561) moha21
Hol írta, hogy kapcsoló üzemű a táp.
Van egy táp…Talán ebben a hsz_ben (#34560) MasterMark
Jövőbe azért nem látok.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #34569 üzenetére
Bocs most nézem adatlapot.
Elbírja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz MasterMark #34576 üzenetére
Konstrukció függvénye, de az is okozhat problémát, ha az 5 V-os ág nincs terhelve semmivel. Ennek okát nemrég fejtegettem.
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #34608 üzenetére
Szerintem az többi öreg róka jobban tudja(rátasabb) mivel lehetne terhelni.
Ha a szűrés a +12V-os ágon nem válik be.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #34613 üzenetére
Hát hiába raksz kondit ami „szűr", de az is befolyásolja az egész rendszert.
-
moha21
veterán
válasz MasterMark #34608 üzenetére
Nem tudok jó tanácsot adni, mivel legjobb az lenen, ha az ember mérni tudná a zajt és akkor el lehetne indulni valamerre ( PI tag stb.. ). Így marad az, hogy löksz valamit a a többi ágra is, bár az is lehet, hogy a kondenzátorok fáradnak az enermax tápodban és csak ennyi a baj. Látatlanban nehéz.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Reggie0
félisten
válasz MasterMark #34619 üzenetére
Ha nott a frekvencia, akkor lehet, hogy jo uton haladsz es esetleg nagyobb terhelessel ki tudod tolni nem hallhato tartomanyba, vagy akar megszunik (Egy 3.5"-os HDD 5V-on nem fogyaszt sokat). Esetleg megprobalhatsz egy 5.6 Ohm 5W-os ellenallast. Nagyjabol 50 forint lehet.
Szerk:
Lomexben "5R60 5W 5% KNP5WS (LSE) AX D=6x17mm 500V 300ppm/°C [03-02-69]"
20 Ft nagyker aron.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MasterMark #43741 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy több dolog együttesen határozza meg. 0,5-2mA az érzetküszöb, ennek már hatása van az idegrendszerre. Ehhez viszont kell egy minimális feszültség, aminek nagyságát az ellenállás határozza meg. Elvben 45V és 30mA már elég ahhoz, hogy belehaljon valaki, de attól is függ, hol halad keresztül az áram. A szív ugyebár a legérzékenyebb erre.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
nagyúr
válasz MasterMark #43743 üzenetére
Amit írtam, az 50Hz-re vonatkozik, tehát AC. DC-hez magasabb feszültségek kellenek, mert sokkal kevésbé zavarja az idegrendszert. Az első villamosszékeket egyenárammal működtették, ami nem nagyon vált be, mivel a szív nem állt meg, így nem agyonvágta az embereket az áram, hanem szó szerint élve megégtek. Működött ez is, de nem volt túl humánus. Azt hiszem, 450V körüli feszültség volt. Ezért a váltóáram nyerte ezt a "versenyt", mivel szinte azonnal szívleálláshoz vezet.
19V nem nagyon tudja átütni a bőrödet, még akkor sem, ha bevizezed, maximum a nyelveden tudsz vele poénkodni. Onnantól az áramerősség játszik, a zsibbadástól a leégetésig szórakozhatsz vele.Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #43741 üzenetére
Üdv.!
Amikor száraz időben kiszállsz az autóból és csíp egy jókorát a kaszni, azt minek veszed ? Áramütésnek, vagy csípésnek ? (Mert az áram nagyon picike lehetett. Vagy mégsem, csak rövid ideig tartott ?)
(Egyszer egy ismerős tacskó orrához kapott tőlem egy ilyen szikrát. Sokáig messze elkerült, hiába "földeltem" le magam.... )mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #43935 üzenetére
Persze, többet is, csak meg kell gondolni, hogy milyet a szalag fogyasztásának a függvényében.
...úgy mennyi lehet a fogyasztása?
Kérdés marad (mivel nem adják meg), addig, amíg az ember megméri.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #43938 üzenetére
Továbbra is talány a "hány méter?". Ha 12VDC-t feltételezek a szalag táplálására, akkor durván kb. 20x nagyobb áram folyik a DC oldalon, mint az ACn. 1 méter esetén kb. 300mA folyik a kisfeszültségű oldalon. De ha 3 méter, akkor már 1A körül van, amihez már nem mindegy milyen huzalt választasz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #43940 üzenetére
Neked kell döntönöd. 12Vdc-t szerelni tök biztonságos, hálózatot kevésbé, valamicskét konyítani kell az elektromossághoz. Amit a drót keresztmetszetén nyersz ACt választva, elveszíted a szigetelés vastagságán. Én a biztonságot tartanám elsőrendűnek. Akkor ellenben vastagabb drót kell, hogy ne legyen veszteség rajta. 5m duplaeres, 0.5mm átmérőjű érpár esetén kb. 06...0.7V feszültségeséssel kell számolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz MasterMark #43938 üzenetére
Figyelembe véve, hogy a 4,8 W/m csak névleges értéknek tekinthető, a valóságban nekem például az 5 méteres szalag 2 A helyett csak 880 mA-t vett fel, ami néhány hónap öregedés után nőtt 1 A körüli értékre, így nem olyan vészes a helyzet.
Később vettem egy másik 5 méteres tekercset, az is hasonlóan viselkedett.
2,5 m távra tolhatod nyugodtan, valami jobb vezetékkel. A LED-szalag rézfóliája sem olyan túlzottan nagy keresztmetszetű, az 5 méteres szalag végére mégsem fogy el a feszültség. Noha az is csökken valamit, természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #44077 üzenetére
Trafónak ez, aztán elektronika építhető hozzá.
-
Ribi
nagyúr
válasz MasterMark #44081 üzenetére
Mondjuk D-s erősítőhöz nem biztos, hogy ilyen tápot raknék, hanem valami "hozzáillő" kapcsoló üzeműt.
De vannak kombó cuccok is.
Legtöbben szerintem LED tápot használnak D erősítőhöz. Persze hogy mennyivel jobb lineáris táp azt nem tudom. De így 10 alatt megvan a táp.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz MasterMark #44087 üzenetére
Mint mondtam általában ilyeneket raknak mellé, ez nem valami drága. Kérdés a minőség.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #44087 üzenetére
Én kipróbálnám az előbb ajánlott (by Ribi) kombót. Az árátólsem lehet csődbe menni és ígéretesnek tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #46769 üzenetére
Általában egy neon (ködfénylámpa vagy glimm) söntöli a nyitott kontaktust. Ahhoz, hogy világírson, elég neki néhány miliamper is. Azt látod a fázisceruzával.
Nekem személyesen nem tetszik, mert bár kicsi árammal, de felküldi a fázis hányadát a foglalathoz. És ezt leoltott állapotban.
-
fero02
nagyúr
Ha ég, akkor tűzoltókat hívj!
-
darvinya
titán
Nálam is ilyen kapcsoló van, de csak akkor világít mikor le van kapcsolva.
Nincs fázis lekapcsolt állapotban lámpánál.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #48508 üzenetére
Amit találtál, megfelel. Igen kell elébe egy 2x adatlap szerint 12...18V szerintem 13...18V szekunderű hálózati trafó. Oka: a látható 7815 általában igényel 3V feszültségtartalékot bemenet és kimenet között.
...itt kell-e vagy hogy lesz AC-DC átalakítás...
Rajta van a lapon: AC bemenetek, egyenirányító híd, szűrőkondik.
-
Kernel
nagyúr
válasz MasterMark #48508 üzenetére
Mivel zajérzékeny erősítőről van szó, a linkelt lineáris stabilizátor megfelelő hozzá. Impulzusüzemű átalakítóval nem jó ilyeneket táplálni.
De középcsapolásos szekunderrel ellátott trafó kell hozzá, kb. 2x 15V, illetve ez lehet két külön tekercs is.
Például 15V AC esetén gyök2 szorzat a szinusz csúcsa, amire a puffer töltődik, de a diódán is esik feszültség, így kb. 20 V DC marad. Mivel a 7815 / 7915 minimum 3V többletet igényel a működéshez, 20 V DC nagyjából megfelel.
Tény ugyanakkor, hogy a 12V AC névleges feszültségű trafók üresjárásban eleve többet adnak le, így általában az is elegendő, mivel egy ilyen kis erősítő alig terhel.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz MasterMark #48513 üzenetére
1 db trafó szükséges, aminek szekundere 2x12 vagy 2x15 V tekercselésű. Az már lényegtelen, hogy középcsapolásos vagy két külön tekercsből áll:
De a névleges 12V határeset, csak akkor megfelelő, ha az alacsony terhelés miatt több jelenik meg rajta. Ha már úgyis vásárolni kell, 2x15V célszerűbb.
Például írd be a Google-keresőbe, hogy "Puskás trafó".
Vagy: [link]
A trafó elektromágneses szórása egyébként is problémát okozhat egy ilyen erősítőnél, ezért szokták ellátni fémárnyékolással is (az erősítőt főleg, de a trafót is lehet), meg az sem hátrány, ha távolabb van a trafó, a tápáramkörrel együtt.
(#48514) bim
Ebből csak annyit lehet látni, hogy szénkefés motor, a motorfék megoldását nem. Ha irányváltós módon oldják meg, akkor az elektronikához külön kell csatlakoztatni az álló- és forgórész vezetékeit (4 szálon).
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMark #48513 üzenetére
A RIAA korrektor/előerősítő fogyasztása elenyésző. Pici trafó elég neki. Kapásból az első: [link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Tőzsde és gazdaság
- Crypto Trade
- Milyen egeret válasszak?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- 180 Hz-es VA panellel jön az MSI 34 hüvelykes kijelzője
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- DARTH MALAK GAMING PC // Core i7 930 // 8GB DDR3 // SSD+HDD // MSI GeForce GTX770 Twin Frozr 2GB
- Eladó 23.8" MSI PRO MP243X
- Lenovo Legion 5 Pro - 16" 2K IPS 240Hz, i7-13700HX, nVidia GeForce RTX 4060, 16GB, 512GB SSD - GARI
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest