Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
whisperity
tag
válasz ledgeri #19908 üzenetére
Új partíciót már nem tudsz létrehozni, mivel elérted a maximális elsődleges partíció számot, ami 4 darab.
Amit csinálni tudsz, hogy a Régi Cuccok partíciót átmozgatod, így az üres hely a kiterjesztett mögé kerül (ahol most a régi cuccok van).
Ezután megnöveled a kiterjesztett partíciót (nem a Programok P: -t, hanem ami "körülöleli").
Akkor a szabad terület a kiterjesztett partíción belülre kerül, így ott már tudsz logikai meghajtót létrehozni.Azt viszont nem tudom, hogy ezt a Windows beépített partíciókezelője el tudja-e így végezni. Ajánlanék egy másik programot, de sajnos úgyis rámugranak, hogy az a program nem jó, használt a Windowsét.
Viszont a legjobb megoldás az lenne, ha szereznél egy új merevlemezt, arra átmásolnál mindent, ezt pedig újratelepíteni a semmiből. Majd szépen visszamásolni az adatokat. Egyszerűbb, mintha (véletlenül) tönkretennéd a partíciós táblát vagy a bootolhatóságot.
@secam: A SATA vezérlő IDE módban van?
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ledgeri #31502 üzenetére
Ez egyik se , ez csak egy sima IDE-SATA átalakító nem...?
az, h mennyire "egészséges" a használata azt nem tudom, de szerintem nem problémás.(#31505) djculture: aha értem, akkor tápgond és esetleges érintkezési problámák,az cinkes, nem csoda, h idő előtt legyilkolja vinyót...
kösz az infót[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz ledgeri #31514 üzenetére
Azok hexadecimális értékek, szorozd be 1,6-al (a grafikon így tesz).
Lehet, hogy mégsem kell olyan gyorsan winyót cserélnem. Úgy tűnik, hogy "meggyógyult" a HDSentinel-es "lemezfelület újrainicializálása" alatt.
Elindítottam újra és már végigment azon a területen, amin legutóbb a legtöbb sötétzöld folt volt, és ahol növekedett a SMART-os írási hibák száma, de most nincs hiba.Lehet ilyen, hogy tényleg csak túl rég voltak újraírva a szektorok?
Bár ez meg azért fura, mert elég sok írási hiba összegyűlt már az utóbbi pár héten (~5200 élete során és ebből ~120 csak az utóbbi 3 hét alatt), pedig ha elég lett volna "felfrissíteni a felületet", akkor ez már rég megtörtént volna akkor, mikor azokat a hibákat bekapta (most az előző teszt alatt csak valami potom 10-20 jött össze).Lehet, hogy akkor ugyan az a ~20 szektor veszti el az adatokat pár naponként, mégsem irányítja át a vezérlő a tartalék területre? Vagy szép sorban telik be a tartalék terület a háttérben immár több száz szektorral?
Fura.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
janos666
nagyúr
válasz ledgeri #31517 üzenetére
A HD Sentinel-ben szekvenciális tesztet kértem, a SMART értéket pedig manuálisan nézegettem. Első futtatáskor kb. az első 1/3-ba voltak sötétzöld négyzetek (több felé is), és akkor nőtt a SMART-os érték is, aztán a további 2/3-ban nem igazán. Most a második futtatás 70%-nál jár és eddig nincsenek sötétzöld négyzetek, és a SMART-os érték végül is nőtt, de most kevesebbel.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
janos666
nagyúr
válasz ledgeri #31554 üzenetére
Még két érdekesség.
Átállítottam a HDSentinel-t, hogy a gyártó specifikációi szerint számoljon, és leestek a kondíciók 100-ról 91-re és 90-re. Ahogy az egyes paraméterek engedély/tilt pipálgatásával játszottam, ez főként a Sping Up Time miatt van így.
Pendrive-ról bootolva csináltam Ubuntu alatt egy benchmarkot. A grafikont nem sikerült kimentenem (hibás lett a file, mikor NTFS meghajtóra másoltam át a Live környezetből), de a lényeg, hogy azon a winyón, amelyiken nő a Write Error Rate, az durván más karakterisztikát rajzolt a másik ugyan ilyen samu winyóhoz képest. (Itt is eljátszottam a kábelvég cserét, és szintén a sorozatszámtól függött, hogy melyik hogy néz ki.)
A 70-es végződésű sorozatszámos winyónál fel-le cikkcakkokozott az olvasási sebesség (úgy, hogy így vizuális nehéz lett volna behúzni az átlagot), míg a másikon csak finoman ingadozott (egy könnyen mögé képzelhető folytonos vonal mentén).Na, ez már viszont ismét erősen meggyőző indikátor, hogy valami nagyon nincs rendben a 70-es végződésűvel, és hogy talán nem érdemes tovább kockáztatni és értelmes dolgokra használni.
-
Doky586
nagyúr
válasz ledgeri #40320 üzenetére
"De kérdezném, hogy mi vezethetett ide ...csak kíváncsi vagyok"
Például: éppen pár filmet akart átvinni rajta egy haverjához aki a panelház másik szintjén lakik, de véletlenül kiesett a lépcsőházban a kezéből a hdd és csak két szintel lejjebb érte utol..
Vagy: a repp helikopter talajtornát gyakorolta, de véletlen akkorát rugott a működő pc-be hogy abból kiszakadt a hdd..De szerintem még 1001 dolog előfordulhatott..
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ledgeri #49378 üzenetére
Az kötődik a géphez, illetve pontosabban az OS-hez, ha a Windowsnál pl. a HDS programmal tiltod az APM-et. Ellenben ha magánál a HDD-nél állítod át a fejparkolást a gyártó szoftverével firmware szinten, akkor az végleges és másik gépen, másik operációs rendszeren használva is érvényes lesz.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ledgeri #53834 üzenetére
A HDD nem SSD, az OP az utóbbinál lényeges, bár az előbbinél sem árthat ha van kellő méretű szabad terület...
Egy ilyen 10+ éves, muzeális Samsung HDD csoda hogy egyáltalán még működik és 100% a kondíciója, ahol ha 100% a kondíció, akkor nem világos mi az aggodalom oka, ha komoly (nem 1 db) adatkapcsolati (CRC) hiba lenne adatkábel vagy tápegység hibája miatt, akkor azt írná a HDS a szöveges értékelésnél is.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ledgeri #53836 üzenetére
Egyrészt ha van adatkapcsolati, vagyis CRC hiba, akkor elég világosan leírja a HDS program a SMART attribútumnál és a szöveges értékelésnél is, hogy tessék megnézni az adatkábelt és a tápegységet, szükség esetén cserélni...
Másrészt ha 100%-os a kondíció, akkor nem feltéten a grafikonokat kellene nézegetni és aggódni, majd ha esik a kondíció, akkor lehet. De mint már említve volt, egy ilyen muzeális HDD-nél jóformán nincs miről beszélni, az ilyet már rég cseréni kellett volna, vagy fontos adatok tárolására max. sokadmagával együtt használni, ahol nem baj, ha egyszer csak kiesik a sorból...
Az UEFI-nek, illetve az IDE / AHCI módnak nem világos mi köze az előbbiekhez, de az nem meglepő, ha az ACHI mód szerint telepített Windows nem bootol IDE módban... A backup esetében meg létezik a PC-től függetleníthető mentés illetve tároló is, lásd pl. külső HDD, felhőtárhely, stb. -
liksoft
nagyúr
válasz ledgeri #53925 üzenetére
Ahol nincs futár a szállítási útban. Van mikor nem a futár tehet a hibáról, hanem eleve rosszul csomagolják be az eszközt, így utólag kideríteni ki is hibázott, lehetetlen. Az lenne igazából a jó, ha a nagykerben a gyári dobozból rögtön a végfelhasználó kezébe kerülne a HDD, és 10-15 cm-es puha körben elhelyezkedő csomagolásban tudná rázkódás mentesen elvinni.
Látható, ez így nem járható út, de lehet minimalizálni. Amennyire lehetséges, kézből-kézbe való szállítás a jó.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Celithrandi
addikt
válasz ledgeri #53978 üzenetére
igazad van, biztos ez az oka annak, hogy a win nem kapcsolja le a winyókat. Tényleg már csak fogyatékosok vannak ezen a fórumon?
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
Celithrandi
addikt
válasz ledgeri #53980 üzenetére
bocsi, de tényleg annyi inkompetens válasz érkezik minden csoportban hogy már a falramászok, nem akartalak letámadni. Nos alapvetően amikor a win települt nem voltak a gépben. Majd fel lettek "dugva", beállítottam a leállítási időket de nem kapcsolt le. Ekkor étnéztem a virtmemet és mindent, valamint a feladat kezelőben és hdd sentinelben is figyeltem hogy az adott winyókkal történik e bármi cselekmény ami miatt ébren maradnak de semmi. Biosban nem igen találtam semmit ami satára vonatkozik (gigabyte z690 ud) de még az alap AHCI beállítás sincs a biosban. Viszont arra gyanakszom, hogy valamiért az alaplap vagy az egyik giga program szól bele. Van pl egy olyan giga program, hogy easytune, ahol alapvetően a procit és a ramokat lehet win alól baszogatni. Itt pl ha a procit ECO modba rakom akkor úgy látom hogy lekapcsolja a winyókat (no nem a winben beállított idő után hanem 1-2 óra után). Viszont a giga programokban nem találtam semmi ami a wincsikre vonatkozna. A gépben pedig egész egyszerűen azért vannak winyók mert a gépben van rájuk szükség még akkor is ha mondjuk egy olyan winyóról van szó amin zenét tárolok és csak X naponta hallgatok róla valamit.
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
-
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54223 üzenetére
Nagyon köszi a segítslget!
CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)...
Examining an index entry with id 266 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 266 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SDH of file 9.
Security descriptor for file 125 is missing or invalid.
81 percent complete. (12585 of 98304 file SDs/SIDs processed)
Security descriptor for file 17004 is missing or invalid.
98304 file SDs/SIDs processed.Ez a chkdsk eredménye, de fogalmam sincs melyik fájlokra, azokra vonatkozik-e, amiket most állítottam vissza. vagy olyanokra, amik már a külső vinyón voltak régebben is.
De mindegy is, most mit tehetnék, amit tudtam, azt lementettem az eltűnt partícióról, szerintem most már megformázhatom.HDS alatt a Hard Disk Sentinel programra gondoltál, ugye? Ezen melyik tesztet futtassam, a "Surface Test / Write + Read test" legyen? A Configuration alatt beállítsak valami sépci paramétert, vagy mehet az alapokkal?
[ Szerkesztve ]
-
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54231 üzenetére
> Egyenletes volt a sebesség, semmi nagy hézag, esés ilyesmik?
Nem figyeltem végig, csak néha néztem rá, de nem vettem észre semmi furcsát.
Átnézegettem a SMART grafikonokat. Az értelemszerűen növekedő értékek (pl. Power On Time Count) kivételével csak egynél vettem észre változást, a Spin Up Time-nál. Ez jelenthet valami rosszat?
-
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54235 üzenetére
Fájlonként történt a lementés recovery programmal, így fájlonként fogom visszamásolni.
Amúgy a HDD halál előtt nem sokkal csinált olyat a Windows, hogy nem jött vissza hibernálásból, csak fekete kép volt és semmire sem reagált és néha villant a HDD LED. Kb. 10 perc után nyomtam egy power offot, lehet akkor sérülhetett meg valami szoftveresen.
-
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54243 üzenetére
Urak!
Hát ez egy elég érdekes helyzet most!
Hálásan köszönöm a linuxos tippet. Eszembe jutott, hogy van nekem egy kész live Gparted CD-m, leporoltam és bebootoltam róla. Ez az üzenet fogadott:
Megjavítottam a hibát, létrehoztam a 6 terás NTFS partíciót.
Reboot után szépen látszik újra a Windows Disk Manageréből a teljes kapacitás. Viszont! A HDS továbbra is csak 1,5 TB-nek látja!!!Ezt így meg mégis hogy?
Mi ment it ennyire félre?A HDD belső, SATA portra csatlakozik és Win7 az oprendszer. A driverek minden bizonnyal helyesen fel vannak telepítve, mert eddig tökéletesen funkcionált.
És most hogyan tovább? Merjem ezt így használni, vagy kuka a vinyó?
-
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54252 üzenetére
Még nem másoltam semmit rá semmit.
Adatmentés közben ugye nem volt partícionálva. Miután minden tesztet lefuttatva úgy nézett ki, hogy rendben van a HDD, nekiálltam volna létrehozni a partíciót rajta a Windows Disk Manager-éből. És akkor szembesültem vele, hogy hoppá, max 1,5 terás partíciót tudok csak csinálni. -
SRII
őstag
válasz ledgeri #54261 üzenetére
nem , csak adatra lesz. boot ssd ről megy!
King Unique köszönöm szépen, azonnal megnézem amit küldtél!Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54259 üzenetére
Hát ez tényleg érdekes, a Device Manager-ben mindenhol IDE látszik a HDD-k részletes tulajdonságai alatt. Viszont az "IDE ATA/ATAPI vezérlők" alatt ott figyel az Intel ICH9R SATA AHCI vezérlő, szóval a vinyókat ez a chipset kezeli, BIOS-ban is AHCI van kiválasztva természetesen. De azt hiszem, hogy ez így is volt ezen a gépen a kezdetektől fogva és soha korábban nem volt gond a SATÁ-s vinyókkal.
Amúgy az alaplap egy abit IX38 QuadGT, ha ez fontos lenne.A fentiek lehetnek hatással arra, hogy ahogy most ez a 6 TB-s vinyó viselkedik?
Amúgy van két 3 TB-s külső, USB-s WD meghajtóm is, azok tökéletesen működnek ha ez számít valamit.
-
King Unique
titán
válasz ledgeri #54315 üzenetére
Eleve kb. köztudott ezen a területen, hogy azon külső merevlemezek gyártói, akik maguk is gyártanak belső HDD-t (Seagate, Toshiba, WD), azokat szerelik a saját külső merevlemezeikbe is, szóval nincsen itt semmi meglepő és eleve adja magát, hogy a Seagate külső merevlemezben értelemszerűen Seagate belső merevlemez van. Na meg úgy, hogy 2,5"-os 5 TB-os belső merevlemezt jelenleg eleve csak a Seagate és a WD gyárt, megint egyértelmű a dolog, meg nyilván nem fogja a Seagate a saját termékébe a konkurens gyártó (WD) belső merevlemezét tenni.
[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz ledgeri #54318 üzenetére
2-3 órát használtam tegnap és ma és 42-vel nőtt a parkolások száma. Olvasgattam a neten és ajánlották az APM teljes kikapcsolását vagy maximális értékre (FEh (254)) állítását. Kipróbáltam mindkettőt, de végül az utolsót szavaztam meg és azóta nem parkol a HDD.
Úgy néz ki alapból ennyire parkoltatja a firmware/80h (128) APM beállítás.
Remélem ezt a beállítást eltárolja és nem kell minden rendszerindításkor újra kalibrálni.[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- BMW topik
- Óra topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Home server / házi szerver építése
- Whisky topik
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest