Hirdetés
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Rap, Hip-hop 90'
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9498 üzenetére
Sokkal egyszerűbb, ha mented ami fontos. A másik meg, hogy egy partíció a rendszeré, egy meg az adatoké.
-
liksoft
nagyúr
válasz
doddencs #9497 üzenetére
Szia!
Igen, igazad van.
De most az autódhoz (mindegy, hisz autó
) milyen alkatrészt küldjünk? Egyáltalán Trabant, Merci, vagy Rába traktor?
Nagyon pontos meghatározás kell!!!! 2,5" vagy 3,5" , típusa, winyó típusa, chipset, előlapi vagy hátlapi USB, stb....
Pont tegnap mesélte ismerős, hogy XP alatt az AutoCad összeveszett a kamera driver-rel. Vagyis minél bonyolultabb egy rendszer, annál több a hibalehetőség is. Ha semmit nem árulsz el, akkor a semmire semmi választ nem fogsz kapni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9496 üzenetére
Hű, hát igen, ez nem egyszerű... Ez a baj, hogy hatszáz oka lehet.
Mindenesetre egyre valószínűbb, hogy már nem fogjuk tudni megoldani a dolgot, adatmentő céghez vinni nincs pénze a havernak, és mivel azóta sokszor használta a rendszert, ezért egyre csökkentek az esélyei, a chkdsk nem helyezett el könyvtárat az elveszettnek tűnő adatokkal (Total Commander keresője mondjuk rálelt volna), az én gépemmel meg nem tudjuk összekötni a vinyóját átalakító híján...
Ha move-ot nyomott volna copy helyett, akkor még érteném az adateltűnést, de nem erről van szó. Az Asztalra elhelyezett dolgokat egyszerűen kisöpörte a vinyóról, marha jó.
Ez tanulság volt számomra is, hogy bár eddig se tettem, ezután se tegyek soha semmi fontos adatot az Asztalra... (vagy használjak Linuxot?) -
doddencs
senior tag
Sziasztok!
Minap jött meg a külső hdd-m, megvolt formázva, úgy tűnt jól működik. Aztán olyan problémába ütköztem, h. egy idő után egyszer csak eltűnik a meghajtó, mintha az usb-t kihúztam volna.
Másolás közben jártam így, rendesen be is tett neki, alig bírta olvasni a félbeszakadt másolás után, de nagy nehezen, sokadjára sikerült megformázni, de ez a probléma továbbra is jelentkezik, h. egy idő után(pár perc) nem észleli a gép.
Van hasonló tapasztalat vkinek? Egy Coolink hdd-ről lenne szó(nem hiszem h. számít), s Vista alatt erőlködöm, bár kipróbáltam, XP is hasonló, annyi, h. ott egyszer sikerült huzamosabb ideig használni, de kihúztam, bedugtam saját gépembe Vista alá, s újra itt a gond.
Remélem tudtok segíteni, mi lehet a gond?
Előre is köszönöm
üdv:
doddencs -
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9495 üzenetére
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg semmi különbség. Gyakorlatilag köszönő viszonyban sincsenek egymással."
A drive-on hagyott nyomok alapján lehetne találgatni, mi okozhatta az adatvesztést. Lehet memóriahiba, IDE kábel bithiba, íráshiba a drive-nál, drive cache hiba, véletlen move hiába copy-t szeretett volna, stb-stb....
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9494 üzenetére
Oké, akkor már csak érdeklődés szintjén: ha másolgatás közben fagy le a gép (épp a vinyóról másolt a pendrive-ra, NEM áthelyezett, ezért furcsa), akkor elképzelhető, hogy egyszerűen törlődik az adat?
Vagy csak az Asztalt nem szereti valamiért?Szerk.: köszi az eddigi válaszokat is neked és Kernelnek, és bocs a sok kérdésért!
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9493 üzenetére
Írtam, látni kellene. Így lövésem sincs.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9491 üzenetére
DIR..... kezdetű sem? Ha nincs, akkor vagy eltűntek, vagy valami más gebasz van. Ahhoz viszont látni kellene.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9489 üzenetére
A root-ban nincs új könyvtár? Lehet hidden attributumú is! A TC-vel keresd, mindent megmutat beállításban.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9488 üzenetére
chkdsk-et már lefuttattattam (uhh, csak sikerült leírni), át is helyezett rossz szektorokat, de az adat továbbra sincs meg, pedig a chkdsk eredményében reménykedtem. Annyi eredménye lett, hogy már nincs hibaüzi, és az Asztalon lévő háttérkép is visszaállt (az is eltűnt korábban, mivel a "profilhoz" tartozik).
Magyarul mégse reménykedjünk? -
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9487 üzenetére
Ez olyan mint a FAT alatt az elveszett láncok file konvertálása. Azokat az állományokat és foglalt területeket amiket sehova nem tud kötni a CHKDSK, a root-ban elhelyezett spéci könyvtárba teszi. Ha szektorhibás volt a winyó, akkor az lehetett egy könyvtárbejegyzés is. Ilyenkor a rendszer számára az alatta található területek elvesznek, illetve elérhetetlenek. A chkdsk fogja ismét hozzákötni a fa struktúrához.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9485 üzenetére
A root-ban nem található file000.chk vagy hasonló könyvtár? Szerintem igen, és ott lehet az elveszett adat. Lehet, hogy nem eredeti néven, de ez sem kizárt. Az asztalról meg azért tűnik el, mert maga a könyvtárbejegyzés sérül. Olyan, mint amikor egy híd leomlik. Átmenni nem tudsz, de a túloldalon ott az adat. Viszont ha köd van, azt sem tudod, hol a másik fele. Vagyis a root-ba köti.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Rendben, köszi a választ.
Egyébként IDE-vinyóról van szó.
Ahogy elnézem, viszonylag drága egy ilyen átalakító (2,3 k)...
Hát fene tudja, akar-e venni ilyet, de ha elég fontosak az adatai, talán egy próbát megér. Mondjuk azóta már annyit használta, hogy szerintem simán elbúcsúzhatott az adatai 90%-ától (vagy többtől). -
doddencs
senior tag
megoldódott minden,
-
Kernel
nagyúr
válasz
letsdobizz #9482 üzenetére
Mi nem látja, a Lemezkezelő? Betűjelet nem lehet adni neki?
-
letsdobizz
csendes tag
szóval, a 320 gigás vinyómat nem látja particióként, ami addig "I" volt, most semmi a másik 200asrol pedig megy minden...és a windows eszközkezelő is látja!
lehet h felcseréltem az alaplapon a SATAkat? és ami azelőtt sata2 volt most sata3? -
Kernel
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9479 üzenetére
IDE vinyóhoz van átalakító, SATA-nál meg azonos a szabvány. Hogy mit hozna vissza egy GDB, azt nem tudhatom, a felülírás miatt kétesélyes, de volt már olyan, hogy valaki egy Ghost mentést rátolt az adataira (elnézte a partíciót), GDB mégis visszahozott neki majdnem mindent.
-
broaff
tag
hali, az gáz ha a samsung sata2-es vinyóm Hdtach tesztben 200 Mb/s írt?
Olvastam, hogy a sata2 300 Mb/s-es.üdv.
-
Sk8erPeter
nagyúr
És a tápcsatlakozó? Ha az más, akkor az asztali gépemhez nem tudnám csatlakoztatni.
Bár szerintem már ezek után nem sok értelme van. Vagy szerinted van még bármi esély?Igen, én sem értem, miért az Asztalon tárolta, gondolom kényelmi okokból, bár simán meg lehetett volna csinálni, hogy máshol tárolja, és rendel hozzá egy parancsikont. Most már ez veszett fejsze. No meg persze fontos adatot ugye mindig legalább két helyen tárolunk, meg egyebek, de most utólag már úgyis mindegy...
Érdekesnek tartom egyébként, hogy egy ilyen profilhiba meg regisztrációs adatbázis- vagy fájlrendszer-sérülés az Asztalon lévő dolgokat magával viszi - bár valószínű, hogy ez is tulajdonképpen a profilhoz "tartozik". De akkor sem logikus, hogy fizikailag (?) is eltűnjenek a dolgok.(#9475) DeFranco: pontosan azért kapcsoltam ki a Rendszer-visszaállítást, mert tudtommal végleges (!) adatvesztéssel járhat. Pont azokat az állapotokat hozza vissza, amik akkor álltak fenn, amikor a visszaállítási pont létre lett hozva, ezáltal az azóta vinyóra került adatok is mennek a levesbe szépen. Én már szívtam meg ezzel, még egyszer nem kérek belőle, azóta kikapcsolom a francba a visszaállítást, ne éktelenkedjen nekem ott a System Volume Information mappában a több gigányi szemét.
Komolyabb gond esetén úgysem érsz vele semmit.A saját tulajdonba vétellel már szórakoztunk, eredménytelenül. Mondjuk "távirányítással" (telefonban mondtam az instrukciókat
) oldottuk meg...
-
Kernel
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9473 üzenetére
Mivel az áramszünetet is szóbahoztam, laptopnál ez nem annyira játszik. Csatolófelület ugyanúgy lehet IDE vagy SATA, utóbbihoz még átalakító sem kell, mivel egyforma a csatlakozó.
Ilyen sérülésnél bármi eltűnhet. Nem tudom, az illető hogyan csinálta, de szokás mondani, hogy az Asztalon lehetőleg ne tároljunk adatokat, főleg nagy mennyiségben. Noha elvileg az is csak egy normál mappa. Valamiért láma szokásnak tartják, főleg a haladóbb szakik, már a régi Windows idők óta, de a pontos okát nem tudnám most megjelölni.
-
EkSYS
senior tag
válasz
Sk8erPeter #9474 üzenetére
Hi!
Kosz, ezeket tobbe kevesbe meg is talaltam. Raid-1-et akarnek csinalni. Bajom a hajlekony lemezes megoldas, meg az hogy van 1db 500-as winyo amin van egy mukodokepes XP. a 2db 750-es meg parlagon (ezeket akarnam osszekotni ugy hogy az 500-as rol bootolok, ez a ketto meg raid1-ben mosolyog). Ha bios-ban RAID-et bekapcsolom (+ letrehozom a kotetet stb.) akkor utanna nem indul el az 500-as XP-m, ha beletolom neki az XP installt akkor amikor F6-ot kell nyomni ott nem tudom megetetni floppy-val, mert az nem van.
Bar azon gondolkodom nem-e egyszerubb-e egy allwaysyncet autorunba tenni -
DeFranco
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9473 üzenetére
Az nem lehet, hogy valami vinyón kívül álló ok miatt sérült az op. rendszer, Nálam konkrétan ez az alaplap volt, de ott is rendszerfile sérülések, és (rendszervisszaállításkor) a felhasználói profilom elvesztése látta a kárát.
Ha csak az asztalról (=> saját profilban tárolt) tűntek el az adatok, akkor ezt a lehetőséget is figyelembe venném. Nem voltak az adatok saját tulajdonba véve/egyéb módon levédve? Akkor lehet, hogy "kívülről" nem látod.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Egyáltalán hányas RAID-et akarsz használni?
Előbb tájékozódj:
A RAID-ről kezdőknek - 1.rész
A RAID-ről kezdőknek - 2. rész
A RAID-ről kezdőknek - 3. részRAID kötetet egyszerűen I. (itt konkrét megvalósításról is van illusztráció)
RAID kötet egyszerűen II. -
Sk8erPeter
nagyúr
Konkrétan laptopról van szó. Ez miért számít?
Egyébként a laptopvinyóknak (2.5") ugye más a csatolófelülete, mint az asztali 3.5"-os vinyóknak? Vagy ez baromság? Megmondom őszintén, nem sok laptopvinyóval volt még dolgom.Az általános fájlrendszer-sérülés vitte magával az adatokat? Miért van viszont az, hogy CSAK AZ ASZTALRÓL tűntek el a fájlok? Mint kiderült, a többi megvan rendesen a vinyón!
Viszont az Asztalon lévő összes könyvtárat vitte magával a hiba.
Ilyenkor hova kerülnek ezek az adatok? Egy azóta lezárt szektorba, vagy csak egyszerűen a Windows nem látja az elérési útját, és ezért könnyedén felülírhatja azt a szektort, ahol ezek az adatok fizikailag elhelyezkednek?
-
EkSYS
senior tag
Hello!
raid-be otessel kapcsolatban tudna vki segiteni? XP
RAID-be bent van a topic, de valoszinu nem mostanaban jon ra valasz.
udv
b -
Kernel
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9460 üzenetére
Ilyenkor igazából nem a Windowsra utaló hibaüzenet érdekes, inkább csak annyi, hogy registry-sérülés történt. Általános fájlrendszersérülésnek lehet tekinteni, általános okból (hardver, áramszünet, ilyesmi).
Szerk: Most látom az újabb hozzászólást, hogy laptop, vagy csak a vinyó laptopos, nem tudom.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9464 üzenetére
Időközben megtudtam a pontosabb részleteket, hogy mi is történt:
elég elszomorító a helyzet, rögtön kezdem azzal, hogy a rendszert azóta már sajnos sokszor használta, írt-olvasott róla (telepített is rá, stb.), tehát nagy valószínűséggel búcsúzhat az adataitól.
Egyébként laptopos vinyóról van szó.
Valószínű, hogy sok értelme már nincs ráküldeni GDB-t.Pendrive-ról másolgatott adatokat a vinyóra, a pendrive-ról letörölte, a vinyóról meg egyszerűen eltűntek az adatok... Mondtam neki, hogy akkor legalább a pendrive-ra küldjön rá egy GDB for FAT-et, ezzel szerencsére az adatainak kb. 30%-át sikerült visszaállítani, ez is valami. (Ez is csak azért ilyen alacsony arány, mert persze a pendrive-ra is került azóta adat...
Szóval elkövette a legsúlyosabb hibákat.)
Már tökmindegy-alapon tanácsoltam a chkdsk-et, az pedig sok hibás szektort helyezgetett át. A probléma egyébként az volt, hogy az adatait éppen le akarta menteni (!!) pendrive-ra, amikor LEFAGYOTT a gép, ez TALÁN a sok hibás szektorral hozható összefüggésbe, de a fene tudja...
Viszont azt érdekesnek találom, hogy teljesen eltűntek az adatai! Ami még hozzátartozik, hogy a korábban említett hiba előfordulása után (!) végezte el a másolgatást a vinyóra, amiután a fagyás bekövetkezett.
A chkdsk után többé nem látta a hibaüzenetet! De az adatait sem. (Persze a hibának semm köze a chkdsk-hez.)Ilyenkor miért tűnik el az örök bitmezőkre az adat? Valami hibás szektor lezáródik, ezzel magába rejtve az adatot, vagy hogyan kell ezt elképzelni?
-
liksoft
nagyúr
válasz
Hedgehog87 #9467 üzenetére
Passz.
-
Hedgehog87
csendes tag
válasz
liksoft #9463 üzenetére
Hát nekem is az volt az első tippem de 3 különböző tápegységnél is produkálta a hangot és utána megfogtam és lehúztam a vinyóról a tápkébelt és úgy elindítottam és akkor megszűnt a jelforrás, ebből kiindúlva hoztam azt a konkrúziót hogy a vinyó a zaj forrása, és mit lehetne tenni? ez garos dolog? vagy hangszigeteljem le a vinyót
Köszi
-
liksoft
nagyúr
válasz
letsdobizz #9461 üzenetére
Én se. Ugyanis nem világos számomra. A vízhűtés nem érdekel, csak, hogy melyik winyóval milyen jellegű a gond.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9460 üzenetére
Mivel rendszer is van rajta, így USB-n célszerű másik géphez csatlakoztatni. Utána GDB-t neki, majd gyalu, install.
Bármilyen gondja is van, valami már "megzakkant" benne. További használata még rendbetétel után sem ajánlott.
Szerk: "Mezitlábas" módszer, de szokott működni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Hedgehog87 #9459 üzenetére
Én a tápegységre tippelnék a hang forrásaként.
-
smityke
csendes tag
Helló Mindenkinek !
Van 160gb-os maxtor vinyóm kb. 2éve.Egészen addig problémamentes volt még meg nem próbáltam a win7-t rárakni.A telepítésnél vmilyen hibára hivatkozva üzi.Ezután delete a particionak, és amikor ujra felismerte akkor már csak 146gb t látott a bios .
AZ összes wines lemezkezelő 146 nak látja emellett semmi rejtett particio.Hdat látta egyedül a +17 eltünt részt de helyreállitani vele sem lehetett.Adatkábel csere megvolt.
Így fogalmam sincs mi lehetSzeretnék segítséget kérni mert számomra ez rejtély .
-
letsdobizz
csendes tag
Hello!
Akadt egy problémmám amire hirtelen magamtól nm tudtam válaszolni:
Most szereltem be a vízhűtést gépembe, minden fasza, bekapcsolom....XP be...nézem meghajtok..hopp egy hiányzik...van egy 200as SATA seagate és egy 320as SATA szintén seagate...azelőtt már működött oké, csak most kb ki-be húztam...max az lehet a gondja h nem abba a SATA-ba dugtam be az alaplapon?
nem szeretnm formázni mert 300giga tele fontos dolgokkal!köszi!, pííísz
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali! Segítségre lenne szükségem.
Ismerősnél a következő hiba lépett fel, amiről itt is írnak: [link]"A Windows nem tudta betölteni a rendszerleíró adatbázist. Ezt a hibát gyakran az okozza, hogy nincs elegendő memória vagy nem megfelelőek a biztonsági engedélyek.
A hiba részletei: A rendszer nem tudta lefoglalni a kért helyet a rendszerleíró adatbázis naplójában. - C:\Documents and Settings\_\ntuser.dat.
Userenv/1508
A Windows nem tudja betölteni a helyben tárolt profilt. Ezt okozhatja az, hogy nem elegendőek a biztonsági engedélyei, vagy hogy megsérült a helyi profil. Ha a probléma továbbra is fennáll, lépjen kapcsolatba a hálózati rendszergazdával."
stb.Az Asztalról eltűntek az igen fontos könyvtárai, és a Documents and Settings-es elérési útvonalon sem találhatók.
Mi okozhatja ezt?
Akkor búcsúzhat a mappáitól? -
Hedgehog87
csendes tag
Hali!
Segítséget szeretnék kérni!
Akadt egy problémám melyet nemtudom hogyan oldjak meg. A probléma az lenne, hogy va nnekem egy WD Cavair Black 500 gb 32MB cache-es vinyóm és vmi oknál fogva elkezdett sípolni, ez mitől lehet és hogyan lehetne orvosolni.
köszi a segítséget
-
-
liqquid
tag
válasz
Sk8erPeter #9449 üzenetére
Nem indított újra autómatikusan. Úgy rémlik hogy azt írta hogy a virtuális memória megtelt, számlált 100%ig és aztán megált és kész úgy maradt a képernyő, csak a reset segített. Ez 2x volt win használat kellős közepedte, most növeltem a lapozófájl-t, mert ezt elfelejtettem win telepítés után pedig szoktam, ha már van hely, ezen kívül nem tudom mi lehet. Azóta nem volt de ki tudja h lesz e még...
-
Kernel
nagyúr
válasz
DeFranco #9447 üzenetére
A Windows az Eszközkezelőben nem a vinyót állítgatja, hanem az alaplapi vezérlő üzemmódját.
Viszont, ha előveszel egy programot, amit a gyártó a saját merevlemezéhez biztosít (lehet az DOS vagy Windows program is), azzal le tudod korlátozni UDMA2-re magát a merevlemezt, firmware szinten. Tehát ezt a vinyó megjegyzi magának, utána bárhová is viszed. Míg az Eszközkezelő dolgai csak Windowsban tárolódnak, registryben.
Ezt a típust amúgy én nem ismerem, de elképzelhető, hogy az UDMA 6 csak Windowsban fog látszani, 80 eres kábellel, miután minden rendben működik.
-
liqquid
tag
válasz
Sk8erPeter #9454 üzenetére
A konnektor földelt. Villanyszerelő is vagyok, meg még sokminden
... Kölcsön tápot nem tudok szerezni, nagyon kis teljesítményű gépek vannak a környezetembe ami nem bírná el a gépet, és amúgyis ilyesmi hogy codegen pl. ami alapból nem is ajánlott táp...
azt se csinálhatom hogy átviszem a winyót mert a másik alaplap meg nem támogat sata-t szóval ezek kilőve,
liksoft 5letét meg nem teljesen értem, hűtés? az nagyon jó 30 fokig mentek fel max a winyóim, nem tudom amúgy mi köze a hitachi winyónak a wd-hez azt végképp nem értettem, mivel annak nincs baja...
a kábelt meg már kicseréltem. nagyjából ennyi
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liqquid #9453 üzenetére
3 napon belül mindenképp vissza kell hogy vegyék (ez gondolom már nem érint), azután pedig tudtommal csak bizonyos veszélyes küszöbérték átlépése után cserélik ki (majd kijavít valaki, ha nem így van), ez még nem következett be.
Már kérdeztem, hogy földelt konnektorokat használsz-e meg ilyesmi, nem válaszoltál, esetleg kipróbálhatnál tesztelés erejéig egy kölcsönkért (stabil) tápegységet, hogy kiszűrd, azzal van-e a baj, Zero Fill-t adatmentés után ráküldhetnél a vinyóra, no meg megfontolhatnád liksoft számos ötletét.
Meg használhatnád már végre azt a rohadt Válasz gombot. -
liqquid
tag
Ezek ott vannak a pakliba, de annyit hozzáteszek hogy amikor megvettem a winyókat és a win fent volt rögtön az volt nekem az 1. hogy leteszteltem őket, és akkor még mind a 2 hibátlan 100%-os volt, persze innentől kezdve lehet gyanakodni a tápra, de ha mégse van olyan hiba ami nem az 1. pillanatba derül ki, hanem csak miután dolgozott valamennyit, meg tegyük fel kicserélném a tápot de ha mégse az a baj, akkor itt vagyok 2 jó táppal meg 1 szar winyóval és azt már nem vihetem vissza a boltba, úgyhogy 1. sztem a gari lenne, ígyis sokat beleöltem már ebbe a rohadt gépbe
...
Utolsó volt amit kipróbáltam hogy lefut e a részletes önteszt, és 3 és fél perc-nél elakadt és sikertelen lett.
Aki tudja akkor csak annyit áruljon el, hogy milyen állapottól lehet visszaküldeni garanciába amikor már cserélik, van e hozzá nekik gyári program amit le tudok szedni, hogy tudjam mikor vihetem vissza cserélni?Köszönöm.
-
liksoft
nagyúr
válasz
liqquid #9450 üzenetére
Az a három szektor nem biztos, hogy rossz, hiszen vizsgálja a drive, nem allokálta még át! Legtöbb esetben hibás tápellátás (A Hitachi miatt nem feltételezem a táp hibáját, legfeljebb a csatlakozóét), nem megfelelő hűtés (ha 50 fölé nem ment soha, akkor ez tutira kilőve), tuning, szállítási hiba (páralecsapódás, ütés,...), szerelési hiba (statikus kisülés).
-
liqquid
tag
Na és cseréltem most kábelt, meglátjuk mit hoz, az eredmény amúgy ígyis ugyanaz, sztem amúgy valószínűtlen hogy kábel gond lenne, a táp téma megint gyanus bár nem kizárt, de én eddig midnenképp a winyóra gyanakszom, előzőleg a samsungomnál is próbálták a tápra fogni ami valóban nem volt 1 jó táp, viszont 2 teljesen 1forma, 1xrre vásárolt winyó volt, és az 1iknek semmi baja se volt a másik viszont ment tönkre...
-
liqquid
tag
Hát, remélem nem vagyok még unalmas de újabb fejlemények vannak ha nem is nagy változás de 2 nap alatt újra romlott 1%-ot a wd állapota, és már 3 bad sector található rajta, ha nem is sok de úgy tűnik hogy ez csak gyarapodik :S... Az viszont érdekes hogy most meg már sikeresen végrehajtja a hdd sentinel a rövid öntesztet, 99%nál meg nem sikerült neki, de ez jelenleg túlzottan nem vigasztal a romlást látva...
Az új képek:
Nem nagyon tudom mi legyen?
Milyen állapottól cserélik garanciába ezeket a winyókat? Ilyen állapotba még gondolom nem, de ha így van akkor meddig várjak hogy gariba kicseréljék? Van még mondjuk 5 év rá
... de minél előbb jobb lenne a csere már adatvesztés miatt is.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liqquid #9448 üzenetére
Nem ártana, ha elárulnád, mi a kékhalál-üzenet tartalma, akkor talán előrébb jutnánk... Meg ilyen "apró" részleteket azért közölhettél volna korábban is...
És nem mellesleg nem ártana, ha használnád végre a "Válasz" gombot, nem véletlenül találták ki.Mielőtt kérdezed, Sajátgép - jobb klikk - Tulajdonságok - Speciális fül - Indítás és helyreállítás résznél - Beállítások - "Automatikus újraindítás" elől szedd ki a pipát, hogy el is tudd olvasni a kékhalál-üzenet tartalmát.
-
liqquid
tag
Nem kattog! Csak volt már rá példa h leakadt a win de 1 hang nélkül (Vistax64) és úgy is indult be 1 hang nélkül, pl. másolni akartam vagy megnyitni valamit stb. és akkor megáll 10-20 mp-re és aztán megy tovább, 2x volt már kék halál is aminek az okát nem tudom, ilyesmive win 98 óta nem gyakran találkoztam... Mi lesz így vele na és velem ...
, hogy szidtam a samsungot, erre itt a wd és vége a jólétnek, na egyéb 5let? majd még 1 kábelcserét megejtek holnap...
-
DeFranco
nagyúr
Egy dolgot tudok elképzelni. A windows valamiért UDMA 2-re állította (voltak vele gondok, megjárta a vinyó a PIO-t is egy alaplap hiba miatt). A teszt, és az UDMA 5 beállítás egy másik gépen történt. Ja, eddig 40 eres kábelen volt, ez lehet fontos.
Nem megyek én el ezeken, ezért kérdezek, hogy tanuljak. Szóval akkor ne is foglalkozzak vele? És miért pont ATA100 miért nem ATA133? A vinyón nem láttam erre utalást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DeFranco #9430 üzenetére
Félreértés szerintem.
UDMA 5 az alapbeállítás. Viszont van lehetőség UDMA 2-re korlátozni, amennyiben problémák vannak, adatátviteli hibák stb. De ilyen sebességkorlátozó funkciót az XP maga is tud, az alaplapi vezérlővel együttműködve. Ilyenkor a drivertől is függ, hogy milyen fokozatokat engedélyez, legrosszabb esetben rögtön PIO-ba tolja.
Az nem egy életszerű dolog, hogy vásárolsz egy UDMA 5-ös vinyót, ami gyárilag UDMA 2-re van állítva, ennek mi értelme lenne?
-
Kernel
nagyúr
válasz
frogika #9436 üzenetére
A winchesterre rá van írva, hogy nem lehet master és slave sem...
Szerintem inkább olyasmi lehet ráírva angolul (ha jól rémlik), hogy nem igényel Master/Slave konfigurációt, csak valahogy nem sikerült jól fordítani.
így átállítottam a jumpert 5-6 tűkre és úgy észlelte.
Lekorlátoztad SATA 150-re, ami rendben is van, amennyiben utánanéztél és tervszerűen csináltad, de vaktában dugdosgatni, kicsit érdekes. Alapos ember ilyet nem csinál.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liqquid #9440 üzenetére
Hát ja, elvileg a táppal nem kéne, hogy baj legyen, főleg, ha zsír új. Bár persze elképzelhető hibás darab. A kattogó hang tudtommal tipikusan tápegység- vagy kábelhiba.
Földelt konnektorokat használsz? Nem szedhet össze "kóbor feszültséget" a vinyó (pl. ha földeletlen a konnektor, akár a szgépházon keresztül is)? Most hirtelen nem jut eszembe más. -
Imco
őstag
válasz
frogika #9436 üzenetére
A pl. betalált!
Az emlitett asrock lapban is via chip volt! Lehet hogy ez • VIA® VT8237 Chipset a probléma oka. Olvass utána hogy támogatja-e a sata II. Ha nem akkor valamit cserélj mert 2-3 nap alatt sem tudtam stabil müködésre birni, bár az xp 5-6. nekifutásra ráment! Viszont nem volt 100% soha ezért én a vinyót cseréltem patára! Ezt nem értem " A winchesterre rá van írva, hogy nem lehet master és slave sem",
-
liqquid
tag
Hyper Type M 530W
(HPU-4M530)a táp, de új, meg az ajánlott tápok közt volt így gondoltam merhetem ezt vásárolni próbáltam ennél is odafigyelni, mégha nem is a legjobb, hát a kábel is új, de majd megpróbálhatom kicserélni, de nekem gyanusak ezek a dolgok, eddig nem igen tapasztaltam ilyesmit, max 1 samsung winyómmal, de az kattant is meg felpörgési hangja is volt...
200 rugót költöttem most a gépre nem nagyon maradt pénz újra alkatrészeket cserélni benne...
Elszomorító lenne ha valamelyikőtöknek igaza lenne de az is ha mégis a winyó-val lenne gond, legjobban mondjuk a kábel hibának örülnék de kicsi a valószínűsége :S
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liqquid #9437 üzenetére
Hasonló instabilitási gondokat nem is olyan rég tápegység hibája okozott (sok érdekes jelenséget képes produkálni a táphiba)!
Milyen tápod van?
Az olvasóegység hibáját a tápegység cseréje után Zero Fill-lel (SeaTools for DOS-szal) tudtam kijavítani az ominózus gépben lévő vinyónál. -
liqquid
tag
Hmm. Hát visszaolvastam, voltak vegyes vélemények, gondoltam hátha helyreáll majd, kezdtem megnyugtatni magam, na mondom lefuttatok 1 gyors öntesztet azért, próbaképp majd utánna gondoltam a részletesre, de meghökkenésemre még a rövid ön-teszt se volt sikeres, lefuttattam 3x is de ugyanazt az eredményt adta
...
Hát mostmár végképp nem tudom mit gondoljak
Itt a kép az róla:
Ja és mostmár azt kezdem észlelni a win-ben hogy van hogy dolgozok rajta és 1x csak megáll a kép és tölt vagy 10-20 másodpercig, és addig kattingathatok ide oda elindíthatok dolgokat stb., de csak az idő letelte után cselekszik. Ez valahogy teljesen kétségbeejtő egy 3 hetes winyónál (ez a rendszerwinyó...)
-
frogika
csendes tag
Egy régi MSI KT6V SR/LSR alaplap. Link: http://global.msi.eu/index.php?func=proddesc&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no=&prod_no=567
A winchester : 160GB WD Caviar Blue WD1600AAJS SATA 8MB cache winchesterAnnyit megtudtam oldali, hogy látszódjon a BOOT listában, viszont, amikor az XP-t telepítem, nem látja a winchestert. A winchesterre rá van írva, hogy nem lehet master és slave sem, vagy is a 3-4 tűkre kell raknom a jumpert, de viszont úgy még a BOOT menüben sem látszódot, így átállítottam a jumpert 5-6 tűkre és úgy észlelte.
Ennek ellenére se lehetet rá XP-t telepíteni. -
frogika
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy új WD 160GB SATA winchestert egy olyan lapba, ami IDE/SATA csatlakozású. Mind a kettő engedélyezve van a BIOS-ban de nem látja a SATA-s winchester. A Jampert levettem és átraktam máshova és ugyan az a reakció, vagy is semmi.
Valaki segítseeen!!! Előre is kösziii! -
liqquid
tag
Üdv all. 3 hete vettem 1 zsír új gépet, próbáltam a legjobb alkatrészekből összerakni figyelembe véve rengeteg dolgot, így figyeltem a winyónál is, ezt a fórumot is olvastam bőven előtte, na most arra az elhatározásra jutottam hogy lesz 1 wd és egy hita winyó, ezekből is a leggyorsabbak, na most 3 hét után a hdd sentinel már 99%osra itéli a wd-t...
Előtte Samsungom volt, az 1 év alatt 64%-osra "használódott" és felpörgési gondok is voltak, akkor megfogadtam hogy költök rá, utánnaolvasok mit javasolnak és most tessék...
Kérdezem én ez átlagos probléma vagy mi a helyzet a winyómmal??? (amúgy a wd szinte hangtalan, a hita meg egész hangosan kerepel, ez se tiszta nekem, gondolom a gyártási technológia miatt stb.)
Valaki tapasztalt segítsen plz. ilyenkor mi a teendő, nem vészhelyzet van de 1 korai bosszantó dolog máris megjelent 1 tök új gépnél, mintha azt venném észre hogy a winyó gyártás 1re rosszabb úton halad :S (régen 10 évig használtam mondjuk 1 winyót gond nélkül...)
Itt van 3 kép a sentinelről hátha az jobban segít:
-
szandisas
őstag
Tiszteletem az Uraknak!
[link] ez a HDD meddig húzza majd nekem ? tud valaki okosat mondani? -
DeFranco
nagyúr
válasz
liksoft #9427 üzenetére
Sziasztok!
Samsung SP1654N winchesterem van (azt hiszem ez a tipusa, 160 GB, PATA, 7200 RPM, 8 MB cache).
Samsungos HDD tesztelő programmal teszteltem, majd ott kutakodva valamilyen "set... mode" opciót kiválasztva beállította automatikusan, hogy az eredeti UDMA 2 mód helyett mostantól a max sebesség UDMA 5. Nem számítottam rá, hogy automatikusan beállítja, akkor nem mászkálok felelőtlenül, de már megtörtént.
A kérdésem az lenne, hogy ezzel elronthattam-e valamit, tekintettel arra, hogy az eredeti beálítás nem ez volt, vagy bízzak a programban, és jól van ez így?
Remélem nagyjából jól rekonstruáltam a történteket, már tele van pakolva a vinyó, úgy hogy nem nyúlkálnék most már a programmal bele a pontos opció megnevezésért.
Ja, és az lehet, hogy ennek a vinyónak max ATA100 az adatátviteli módja, és nem ATA133? Mellette van egy 80GB-os maxtor, az simán ATA133-as.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
liksoft #9196 üzenetére
Utánaérdeklődtem az alaplapom topicjában, elvileg a PCI-E freki fix 100-asra való stabilizálásával nem lehet gond tuningnál, tehát elvileg a Hitachi vinyó se feltétlenül reagál "allergiásan".
Azt mondják, hogy ez egyébként is legfeljebb instabil adatátvitelt, adathibákat, tömörítésnél CRC-hibákat okozhat, tehát hardveres gondot nem okoz(na). (priti is ír erről: [link], [link])
Az alaplapom manualjában volt egy kép, amiből lehet(ne) következtetéseket levonni a működésre vonatkozóan:Mint Gorneck23-tól megtudtam, lényegében arról van szó, hogy ott jön be a képbe a PCI Express összefüggésben a SATA-vezérlővel, hogy ugyanaz a vezérlő felelős mindkettőért (és a többiért is), így instabilitás esetén magával viheti a HDD-t is, ahogy Te is mondtad. Végre talán sikerült kicsit letisztázni.
Köszi liksoft, hogy felhívtad erre a figyelmem, ebből is tanultam valamit.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #9411 üzenetére
Hehe, úgy tűnik, mégis az első gyanúm igazolódott be, tököm tele lett, szétszedtem a Deer 300 W-os tápegységet, találtam benne szép púpos kondikat.
Tápegység mehet a kukába, ma jön az FSP 350PNF.
"Érdekes" módon máris nincsenek instabilitási gondok.Szerintem ez okozhatta a sok hibás szektort is a vinyón, tehát nem feltétlenül a márkát (Maxtor) kell okolnom a hibákért.
-
liksoft
nagyúr
A SATA és PATA csatornák egymástól függetlenek. Ez majdnem olyan, mintha azt mondanám, nem tudok németül, mert autóm van. Semmi közük egymáshoz.
Ha egyszer visszavette a tempót tuning miatt, annak megszüntetése nem jelenti, hogy visszateszi gyorsra az átvitelt. A rendszer hibázott, lassabb tempón nem, tehát ez marad. A biztonság kedvéért. Ez az OS logikája.
Nem, ne kezdjünk bele abba, ha másképp csinálná, mi lenne. Ez olyan, mint amit gyerekkoromba hallottam: Ha a nagyanyámnak kereke lett volna, és csilingelt volna, akkor villamos lett volna.
-
BK87
senior tag
válasz
liksoft #9424 üzenetére
Már a vista feltelepítése óta lassúnak érzem a rendszert, de nemnagyon vettem észre a processzorváltás után sem semmi teljesítménynövekedést, ha egyszerre futtatok 2-3 programot.Tuning meg akár van, akár nincs, mindehogy UDMA 5-ben megy a lemez.Az probléma lehet, hogy az ATA 133-as vinyóm egy kábelen van a szintén ATA DVD íróval?
-
liksoft
nagyúr
Mivel az első kép alapján a "szűzmária" is installálásra került, így rengeteg program és feladat "kóvályog" a háttérben, és processzoridőt, valamint periféria hozzáférést kér a rendszertől. Így a vizsgáló program nem képes 100%-ban uralni a rendszert. Vagyis fals mérési eredményeket ad. (Próbálj meg írni úgy, hogy közben rángatják és rugdossák az asztal. Sikerül, de lassabban, és csúnyább lesz.) A sebességgel semmi gond abban a rendszerben.
Az átvitel módja már más kérdés. Lehet, hogy csak ebben az üzemmódban megy hibamentesen a rendszeredben. Ugye tuning nincs? Az ugyanis kihatással szokott lenni a stabilitásra, és a controller+driver+drive alacsonyabb sebességbe kapcsol.
-
siki1987
csendes tag
Helló Mindenki!
Nekem van egy WD 300Gb-os Sata winyóm! A baja az, hogy bekapcsoláskor kattan kettőt, felismeri a gép, az xp is, de nem engedi megformázni!
Azt írja, h.:
A Windows nem tudta befejezni a formázástMegnéztem everest home editionnal és a smart 3 részt x-el jelölt!
x 01 Raw Read Error Rate 51 - 1 - 1 - 2404
x 05 Reallocated Sector Count 140 - 104 - 104 - 763
x 07 Seek Error Rate 51 - 1 - 1 - 69058Az a kérdésem, hogy meg lehet-e menteni a winyót vagy kuka?
Nem szorakoznák vele ennyit ha nem 300GB-ról lenne szó!
Előre is köszi a segítséget mindenkitől! -
BK87
senior tag
Hali!
Feltettem a sentinelt, de nem jelzett semmi hibát, mindent jónak talált.A képen, amit linkeltem, a mért burst rate nem kevés egy kicsit?Néztem teszteket a vinyómról, és mindegyik tesztnél az average írás/olvasás 82-83 MB/sec volt, a burst rate meg jóval 200 felett. Próbáltam már AHCI módban is, de úgy még egy kicsit rosszabb eredményeket kaptam. Mi lehet a probléma? A 160-as ATA vinyóm nem zavarhatja? -
Imco
őstag
válasz
liksoft #9419 üzenetére
Igazad van! Magam is igy gondoltam! Érdeklödünk, referenciát gyüjtünk, árakról tájékozodunk. Majd mindezt összevetve, kiértékelve hozunk egy döntést. Ez lesz az ami egy szakira, cégre vonatkozik, és gyakorlatilag eldönti az adataink sorsát.
Tehát ne "gyötörgesse" mindenki az elgyötört vinyót még pluszba!
Bocsi, ha félre érthető voltam! -
liksoft
nagyúr
Állj meg! Ne vigye több helyre! Elviszi "gagyi" (finoman feltörekvő) céghez, szétszedik, és a következő profinak az eredeti helyzethez képest már csak 5-10% esélye van! Profi után ugyanannyi, de hogyan fogja eldönteni ki a profi és ki a feltörekvő?
Természetesen érdeklődni kötelező! Sőt, olyan sincs, hogy ma 5e, holnap 25e, két hét múlva 200e Ft-ot is megér az adat! Akkor az már ma is 200eFt értékű. Így kell "profit" választani.
-
stichus
tag
hi. nem tudom, h ebbe a topikba, vagy az adatmentés topikba való-e, ezért mindkét helyre beírom. az a problémám, h az előző notebookom tönkre ment. zárlat keletkezett benne valamiért, és gyakorlatilag minden része használhatatlanná vált. szervizben nem járt, csak egy villanyász haverom mérte ki. a gépben volt egy satás vinyó, meg usbn rádugva épp akkor egy másik vinyó. egyik sem pörög fel. tudom, h látatlanban nem lehet megmondani, de vajon lehet ezzel valamit kezdeni? az egyik vinyóról kellene mindenképp kb. 5 giga adat. ezzel szervizt (nem ilyen bolt mellett összerakjuk a gépet szervizre gondolok, hanem rendes számítógép szervizre), vagy adatmentő céget kellene felkeresni? vagy kuka?
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
toncy
csendes tag
Hello,
Koszi a segitseget
meg csak annyit akarok kerdezni, hogy az normalise, hogy a winyom homerseklete 38 fok (sentinel, hd tune szerint egyarant), mikozben megy a messenger a mozilla a winamp es a torrent...?
a winyo egy 320GB-s seagate
-
Imco
őstag
Lassithatja. A maxtor csúnya dolgokat tud müvelni ha hibás, tapasztaltam. Ha használná a bad sectorokat akkor, még instabil is. Ha azon van az os akkor is gond lehet. Volt olyanom ami 4-5' alatt bootolt be. Néhány tesztel kideritheted a valós állapotot. A 32MB WD-nek megnyugtató a sebessége!
Nálam is van 2 dual procis.
Amennyiben jelentősen lassitja a rendszered vagy instabil, búcsúzz el tőle! Sok kényelmetlenségtől megkimélheted magad. Ha elviselhető a lassulás és stabil akkor letőltéshez, film tároláshoz még super. Ha elmulik nem probléma az adat vesztés ...és elmúlik! Lehet, egyik percről a másikra! Szerintem... -
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Van egy gépünk, amiben egy jó régi Intel D845EPI alaplap van, amelyen nincs SATA-port, de ezt megoldottuk egy SATA-IDE adapterrel (pont olyannal, amit linkeltem), melyre rákötöttünk egy SATA-s 250 GB-os Maxtor DiamondMax 21 vinyót.
A kérdés az, hogy nem okozhat-e instabilitási problémákat az, hogy a vinyó nincs SATA I-re jumperelve (1,5 Gbps), hanem SATA II-es sebességgel (3 Gbps) üzemel, míg valószínű, hogy az adapter ezt nem támogatja? Nem vagyok benne biztos, hogy normálisan vissza tudja venni a sebességet.Azért gyanakszom erre, mert nem normális, hogy ennyire sokszor legyenek instabilitási problémák a vinyóval (elvileg tápegység rendben van), sokszor a Windows hihetetlen sokáig bootol, vagy egyszerűen bootfájlokat hiányol, máskor meg nem (simán megy), valamint sokszor "elárvult" (orphaned) fájlokat helyez át a chkdsk, meg hasonlók.
Pontos típust most ezen kívül nem tudok mondani, épp ráküldtem egy Zero Fill-t a SeaTools for DOS-szal.Előre is köszi a választ!
-
Tidus
addikt
Szerinted be tudja lassítani a W.D. 640-es 32Mb-s vinyót a Maxtor 320-as 16Mb-s vinyó, érdemes mellette tartani? Bár Sentinel szerint már sok rajt a hibás szektor, mármint az utobbin, azért is szereztem be a W.D.-t, ami az egyik legjobb!
A maxtort használnám még bírja, de fent áll az adatvesztés problémája is! -
BK87
senior tag
Sziasztok!
Van egy Seagate ST3250410AS vinyóm. A problémám az lenne, hogy nagyon lassúnak érzem a gépet, ha egyszerre több mindent csinálok (pl.:internet+konvertálás+winamp megy egyszerre). Szeretném megkérdezni, hogy okozhatja-e ezt a vinyóm?Eddig egy E2180-as procim volt, amit lecseréltem egy Q6600-ra, mert azt hittem, hogy gyorsulni fog a rendszer, de ugyan olyan minden. HD tune-val csináltam egy kis benchet, de szerintem egy kicsit sántít az eredmény:[link] Előre is köszi a segítséget! -
Kernel
nagyúr
Ha magára a vinyóra sincs felcímkézve valami (akár elsőre ismeretlen nevű) funkció a jumperrel kapcsolatban, akkor talán semmire.
Amúgy nem okoskodásból, csak a tény kedvéért, de a jumper maga a híd (jump: ugrás, jumper: ugró, áthidaló). Alatta pedig vannnak a tűk, vagy tüskék, vagy érintkezők, amit bár pin-eknek is szoktak nevezni, de utóbbit magyar emberként és műszaki emberként is én már majomkodásnak, angolmajmolásnak tekintem. (Pl. 5 pines csatlakozó, még ekkora fasságot kitalálni...)
-
Tidus
addikt
Imko, és Kernel, köszi a válaszotokat,
! Csak azért kérdeztem mert megy mellette egy maxtor 320-as, de azt csak tárolónak használom, és simán csak rádugtam a Satára őket, csak az elsődlegest választottam ki biosban aztán minden oké! Szóval túl simán ment, ezért kérdeztem hogy milyen további dolgokra lehetne használni, de hidat sem adtak hozzá gyárilag, mint a régebbi vinyokon szokott lenni, gondolom tudjátok mire gondolok!
De a W.D. -nél utánna nézek, legalább tudni fogom! De egy jumper híd(ak) nélkül, akkor minek rá? -
Kernel
nagyúr
-
Tidus
addikt
W. D. Satás vinyón, a jumpert mire tudom használni, mivel híd sincs hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3163, 100% Akkumulátor
- Xiaomi 12T Pro 8/256 GB kék / 12 hó jótállás
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest