Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hello!
Valaki tud olyan lehetőségről XP alatt, hogy egyes merevlemezeket (persze a rendszerlemez kivételével) "szoftveresen" le lehessen állítani működés közben?
Tehát hogy megszűnjön a tápellátása vagy a kommunikációs folyamat, és a merevlemezt le lehessen állítani, ha (már) nincs szükség rá, anélkül, hogy a gépet ki kellene kapcsolni, és ki kellene húzni a vinyó kábelét.
Előre is köszi a választ!Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Erre gondolsz?
Mert nekem eléggé úgy tűnik, hogy ez a progi tényleg csak SATÁ-s vinyókra vonatkozik (vagy SCSI??). Az én vinyóm IDE-csatlakozós, és végül is rack-ben is tudom használni.
Gondolom valahogy szoftveresen előbb le kellene állítani a vinyót, és utána a rack elején lévő kapcsolót használva kikapcsolni az egészet, és így megszűnik a tápellátátása. Bár nem tudom, ez mennyire biztonságos megoldás!Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
Van egy vinyóm, ami mostanában igen érdekes hangon felpörög az ezen tárolt nagyobb programok elindításánál, majd egyszercsak megáll az egész gép, nem reagál Ctrl+Alt+Del-re, egér se mozog, szóval magyarul teljesen meghal. A megoldás csak a Reset, vagy kikapcs. Ja, és igencsak meleg a merevlemez.
Mi a véleményetek, a HDD mehet a kukába? (Nem örülnék neki... )Sk8erPeter
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hát igen, a SATÁ-s megoldás jobb lenne. Asszem inkább hagyom a fenébe.
Hacsak nem találok mégis valami jó megoldást, pl. szoftveres leállítás után a mobile-rack kikapcsológombja használata után eltávolítani.
Már csak a biztonságos szoftveres eltávolítás a gondom.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
A vinyó házon belül volt, NEM mobile-rackben. Bár venti nem hűti, azért ez a melegedés sztem nem normális.
A tápcsatival nem lehet baj. Egyébként ha baj lenne, valószínűleg max. az lehetne, hogy kontakthibás (az már nagy gáz...), de ez a gond a gép mozdulatlan állapotában nem jelentkezik, ha addig probléma nélkül ment. Amúgy is rég tönkrevágtam volna a merevlemezt, ha gond lenne a tápcsatival...Most berakom rackbe a vinyót, amiben megfordítottam a ventit, hogy BEFELÉ fújja a levegőt, hátha változik valami...
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
A merevlemez típusa: Western Digital WD800BB-00DKA0.
Most már akkor is igen érdekes hangokat ad, amikor beindítom a gépet, ezért inkább nem is merem tovább üzemeltetni, mert attól tartok, végleg tönkre fog vágódni a vinyó. Vannak rajta fontos adatok, valami óvatos megoldásra lenne szükségem az adatmentéshez, mert van egy olyan érzésem, hogy lassan meghal a vinyó.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Igen, én is így gondoltam. Jelenleg van egy 160GB-os vinyóm is, aminek a 70%-a foglalt, úgyhogy kénytelen leszek egy kis helyet csinálni rajta.
Itt látható maga a vinyó.
A három állítás közül, melyek a WD oldalán szerepelnek - Cool, Quiet, Reliable - egyik sem igaz teljes mértékben... Mondjuk a harmadik, miszerint megbízható, egészen idáig igaz is volt. Nem volt vele különösebb gondom már majdnem 4 éve.
Itt láthatók a hozzávaló szoftverek (WD Caviar) - ezek közül a "Data Lifeguard Diagnostic for Windows" segíthetne a vinyó problémáinak kiderítésében?[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #4873 üzenetére
Ez két különálló (egymástól független) kérdés. Tudom, nem volt egyértelmű, sorry.
A vinyó lekapcsolásának problémája ettől függetlenül még fennmaradt kérdésként.
Egy másik merevlemezzel van gondom, ami sajnálatos módon igen érdekes hangokat ad, és nagyon melegszik... Szerencse (öröm az ürömben), hogy nem a fő-vinyóról van szó. Mondjuk ettől még lényeges adatok vannak az említett HDD-n.
Nem arról van szó, hogy "nem érhetőek el" az adatok, hanem hogy el sem jutok odáig, hogy elérhetőek legyenek, lévén, hogy ahogy bekapcsolom a gépet, annyira rendellenes hangokat ad a merevlemez, hogy nem merem tovább kínozni szegényt, inkább kikapcsolom a gépet, és lehúzom.
Megpróbálok helyet csinálni az adatoknak, és egyszer rászánni magam, hogy szenvedések árán ugyan, de lementsem a fájlokat. Nem gondoltam, hogy egyik pillanatról a másikra tönkre fog menni a vinyó - legalábbis eddig úgy néz ki a helyzet.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Az a vicces, hogy nem volt rackben, és így is túlmelegedett. Odáig nem jutottam el sajnos, hogy megnézzem a hőmérsékletét (Everesttel, vagy bármi mással), mert annyira váratlanul jelentkezett a probléma, hogy nem foglalkoztatott egész odáig a dolog, de amikor jelentkezett a gond, akkor onnantól kezdve nagyon csúnya hangokat adott már a BIOS betöltésénél, ezért el se jutottam odáig, hogy megnézzem a hőmérsékletét.
Megpróbálom lementeni az adatokat, ha már lesz hely rá...Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Tapasztalataim alapján egyetértek, a Western Digital elég zajos, és néha tud igen érdekes dolgokat produkálni, legyen bármilyen jó márka is. Az én WD-m szintén rendkívül hangosan dolgozik, ha ráteszem a kezem, szintén olyan, mintha rúgna a baba Bár azért a tünetek nálam nem annyira durvák, mint ahogy azt Te leírtad. Szerintem ez nem túl egészséges...
Én arra is gondoltam, hogy az ilyen jelenségek akár attól is előfordulhatnak, hogy a HDD már nagyon régóta nem volt se töredezettségmentesítve, se formattálva, stb., mert ilyenkor a leolvasófejnek ide-oda kell ugrálnia, hogy az adatokat beolvassa.
De lehet, hogy nincs igazam...Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz s7evcsenko #4884 üzenetére
Attól függetlenül, hogy az említett partíciók érintetlenek maradnak, a fájlok attól még lehetnek hibásak alapból is... Nem hiszem, hogy a formattálás bármilyen szerepet játszik a dologban, mivel csak az éppen formázott partíciót érinti.
(Főleg, ha több esetben is jelentkezett a hiba, akkor az attól lehet, hogy például egyik esetben sem szüntetted meg a hiba forrását... )Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #4881 üzenetére
Nagy általánosságban mit lehet mondani, mi a HDD-k alsó illetve felső hőmérsékleti maximuma?
Tehát mondjuk meddig melegedhet fel maximálisan egy vinyó, és beindításnál kb. hány fokos? (Pl. egy Maxtor, vagy egy Western Digital...ha már gyártófüggő a dolog.)
Értsd: mik az "egészséges értékek"? Mikor van az a pont, hogy a merevlemez túlmelegedett?[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Véleményetek szerint befolyásolhatja a merevlemez zajszintjét az, hogy ha nagyon régóta nem volt formattálva, se töredezettségmentesítve, stb...? Azért gondoltam erre, mert végül is akkor elképzelhető, hogy a leolvasófejnek ide-oda kell ugrálnia.
Ha letörlöm, töredezettségmentesítem, formattálom, akkor csökkenhet a HDD zajszintje?Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz belaazallat #4801 üzenetére
Bocs az OFF-ért, de DVD-író elszállt elektronikáját nem vállalják hasonló áron? Mert ennyiért jobban megérné, mint egy új író...
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hali!
Létezik olyan progi, amivel egy adott merevlemez teljes tartalmát törölni lehet, vagy nullázni a szektorokat? Mert a formázás nem egyenlő a törléssel. Tehát formázás után is vissza lehet állítani adatvisszaállító progikkal az adatokat.
Bizonyára valamilyen szinten szerepet játszik az elérési sebességekben és egyebekben. (Arra gondolok, hogy talán javul a vinyó sebessége, ha TELJES törlést végzek rajta.)
Úgy szeretném mindezt elvégezni, hogy azért továbbra is használható legyen a vinyó.
Előre is kösziSk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5214 üzenetére
Egy Maxtor-vinyóról van szó, ennek ellenére a "SeaTools for Windows" nem Seagate terméknek ismeri fel. Ez számomra elég furcsa, mert ha jól tudom, a Seagate és a Maxtor egy és ugyanaz a gyártósor. Gondolom nem véletlenül vannak a Maxtor termékei a Seagate oldalán...
"Seagate and Maxtor drives models are given a gold drive icon. Non-Seagate drives have a silver drive icon." Tehát az én vinyómnak elvileg aranyszínt kellene kapnia, nem teszi. Mindegy.
A saját diagnosztikai progi SMART-tesztjén azt írja ki, hogy "Fail". A rövidtávú teszteken átment hiba nélkül. Advanced Tests-nél a Drive Settings...-re azt írja ki, h "Test Unavailable". Nem értem, mi baja.
HD Sentinel szerint a vinyó teljesítménye 91% (egy-két helyen hibádzik, de nem vészes), a kondíció 100%, 35 C°.A kérdésem arra irányult volna, hogy hogyan tudok törölni, hogy NE lehessen visszaállítani a tartalmát formázás után. A partíciókat már eltávolítottam, lehet, hogy így nehézkesebb lesz...
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Amúgy tud valaki linkelni nekem egy hiteles tesztet arról, hogy tulajdonképpen melyik gyártó merevlemezei csendesebbek és jobbak elérési sebesség szempontjából egy bizonyos kategóriában? Pl. SATA II-vinyók 250-320 GB-os mérettartományban.
Google a legjobb barátom, meg a PH!-tesztek is, de eddig csak olyan tesztet találtam, aminél oda is volt írva, hogy a zajszintmérés nem tekinthető hitelesnek, ezért szubjektív véleményekre (is) támaszkodtak.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5217 üzenetére
Nem találtam a Maxtorhoz ÍRÁSTESZTELŐ programot sajnos. Pedig biztos van, csak én voltam figyelmetlen...
Közben más problémám is akadt: egy Western Digital vinyó időnként érdekes dolgokat produkál, szerintem talán túlmelegedés miatt, de a Windows olyan szinten befagy, hogy SEMMIRE nem reagál, hiába a Ctrl+Alt+Del, hiába a kurzormozgatás, semmi reakció, a megoldás csak az újraindítás, vagy a gép kikapcsolása egy darabig (gondolom míg lehűl a vinyó??).
HD Sentinel tökéletesnek látja a vinyót!! Kondíció és teljesítmény 100%, elvileg semmi baja, csak hát sajnos ennek nem tudok hinni, mert a hangja is katasztrofális (szinte csörgő hangja van), mintha szenvedne benne a motor, ami mozgatja a lemezt, és a leolvasófej is furcsa hangokat ad. Miért látja akkor a HD Sentinel hibátlannak??Amúgy erre valaki?
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5279 üzenetére
Köszi. A SeaTools-szal viszont a már korábban leírt probléma fordul elő, bár még nem próbáltam a Western Digitallal. Majd kipróbálom, és visszajelzek.
A vinyó már rég nem garanciális, mert már több mint 3 éves. Valószínűleg a végóráit éli sajnos. Kár, hogy ez nem derül ki. Túlmelegedésre vonatkozó adatot nem találtam a SMART-jában, úgyhogy lehet, hogy nem is ez a baj. Valójában 45 °C-nak nem kellene soknak lennie tudtommal, mert asszem 70 fok fölött kell parázni... Úgyhogy nem vágom mi lehet a probléma, de lehet, hogy egyszerűbb, ha ezt a vinyót kivágom az első kukába, és veszek helyette egy újat. Kár, hogy most nincs erre pénzem. Ezért se terveztem ez utóbbi megoldást, hanem a probléma feltárása érdekelt.
Egyébként gondoltam, hogy NEM a programozó hibája... Egyáltalán nem vagyok elégedett a Western Digital vinyókkal. Igaz, eddig csak 2 ilyen vinyóm volt, de mindegyiknek igen magas volt a zajszintje, és hajlamos volt a melegedésre is. Mondjuk ugyanez igaz a már 2,5 éves Maxtor-vinyómra is... Bár igaz, hogy mindennek megvan a maga élettartama, de azért ez egy kicsit kevéskének tűnik. Pedig eleinte nem voltak ilyen gondjaim...
De nem akarok flame-wart indítani, hogy melyik márka a legfaszább, én csak a saját tapasztalataimról beszélek.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5283 üzenetére
De igen, a Maxtorhoz kerestem írástesztelő progit... És ki mondott mást? Én azt mondtam, hogy a Maxtor vinyónál (!) nem működött a saját progi, vagyis az általad is linkelt SeaTools. Szóval valamit Te érthettél félre, vagy én fogalmaztam rosszul. Mindegy, a félreértések itt most talán tisztázódtak.
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet arra, hogy a defrag akár veszélyes is lehet... Ezek szerint mégis igaza volt azoknak, akik azt állították, hogy törlődhetnek adatok. Viszont gondolom nem ez az általános, ez csak szélsőséges esetekben fordul elő.
Mert akkor elég furcsa lenne, hogy számos helyen azt ajánlják pl. elérési idő csökkenése esetén, hogy időnként töredezettségmentesítsünk, és nem hívják fel a figyelmet az esetleges veszélyekre...
Annak a vinyónak a hőmérséklete, amivel a legutóbb problémám akadt (amely sokszor annyira "befagyasztja" a rendszert, hogy SEMMIRE nem reagál - csak nem tudom, mitől...), kb. két-három órányi használat után 40°C fölé emelkedik. (40-42 körül) Ez még normálisnak tekinthető?Előre is köszi a választ... (Egyébként csak hogy tudd, maximális respect jár a tudásodért.)
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5292 üzenetére
Bocs, úgy látszik, valamiért elég tompa agyi állapotban valami nagyon összedobált hsz-t sikerült kreálnom. (Ebből származott a félreértés.)
Azért ennyire hülyének ne nézz, kérlek, hogy nem tudom, hogyan lehet megtalálni egy programot... Azért már egy ideje én is nyüstölöm a gépeket, ha nem is munkajelleggel, de érdeklődést mutatva az informatika iránt. Viszont természetesen előfordulnak területek, ahol még amatőr vagyok, ezért kérem mások segítségét, akik nálam többet tudnak.
Már más gép+táp+adatkábelnél is előfordult ugyanez a hibajelenség a vinyóval. Most épp ötletem sincs, mivel tudnám felülvizsgálni a vinyó hőmérőszenzorát. Talán egy szobai hőmérővel, amelynek külön "tüskéje" is van hőmérés céljára? (Aminek segítségével a kinti hőmérsékletet is le lehet mérni úgy, hogy kívülre rakod a hőmérőcsúcsot. Talán ezt nyomjam hozzá a vinyóhoz...? )
Kipróbálom majd a Powermax-et, csak jelenleg nem vagyok annál a gépnél.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5294 üzenetére
Egyértelmű is volt. Azért köszi.
Az általam írt hőmérési megoldás nem jó?
Egyébként egyáltalán elképzelhető, hogy túlmelegedés miatt fagyasztja be a gépet a vinyó olyannyira, hogy a Windows nem reagál semmire? (Nem rendszervinyóról van szó, de talán elképzelhető. )Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz strategy85 #5908 üzenetére
A dolognak semmi köze bármilyen vírushoz, hibás a vinyód, mint Thrawn írta, vegyél újat...
Mindenesetre meglepő, hogy egy SATA2-es vinyó máris tönkremegy... Mit csináltál vele? Gondolom nem lehet olyan nagyon régi. (Egy Maxtor vinyó nálam már 3,5 éve üzemel hibátlanul [bár "csak" 90% HD Sentinelben], egy Samsung vinyó ugyanennyi ideje 100%. Igaz, ezek IDE-csatlakozósak.)[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Gááboor #5814 üzenetére
A BIOS-ban keresd a "Native Mode" menüpont alatt, ha ez megvan, akkor állítsd "Disabled"-re! Ezt már megpróbáltad? (Ha van egyáltalán ilyen menüpont az alaplapod esetén... )
Egyébként a javításnál valószínűleg a Hibajavító konzolra gondoltak a többiek, NEM a "rendes" javításra. Ez utóbbi olyan, mintha egy normál telepítés zajlana, csak mégse, és rövidebb ideig tart.
A konzolt már rögtön az elején el tudod érni, persze a szokásos betöltögetések kivárása UTÁN. Változó, hogy mivel éred el, J betű, vagy R, vagy egyéb, mindenesetre alul láthatod, hogy milyen billentyűparancsra tudod előhívni, a hibajavító konzolt vagy javítást keresd (nem kell eljutni odáig, ahol már felismeri a meglévő oprendszert).
Miután beléptél a konzolba, 1-est nyomsz a kérdésre, enter, majd "fixboot" és "fixmbr" parancsokat írd be.De igazából nem hiszem, hogy ez lenne a problémád, ha a Native mode kikapcsolása nem jön be, akkor tényleg csak a SATA-driver floppy-n (!) való beadása a megoldás.
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5917 üzenetére
Mint említettem, nem az átalakítóval van gond.
Az UDMA 100-nál nem is akarok többet kihozni, de legalább ennyivel menjen. NEM a másolás sebessége a lassú, hanem az egész Windows működése: ez a SATA-vinyó egyben a rendszerpartíció. XP-telepítés után is szar a sebesség.
Azt kérdeztem, hogy a jumper használata vagy használatának elmulasztása jár-e valami negatív következménnyel, tehát hogyha NEM használom a SEBESSÉGKORLÁTOZÓ jumpert, akkor esetleg bekövetkezhet-e az az eset, hogy nemhogy gyorsulna, hanem éppen hogy lassul a vinyó.A Native Mode-dal kapcsolatban sztem TE keversz valamit. Hadd idézzek az alaplapom manualjából (gondoltam ez meggyőzőbb, mintha elkezdek érvelni):
¤ Disabled: Allows the SATA controllers to operate in Legacy IDE mode. In Legacy mode the SATA controllers use dedicated IRQs that cannot be shared with other device. Set this option to Disabled if you wish to install operating systems that do not support Native mode, e.g. Windows 9X/ME. (Default)
¤ Enabled: Allows the SATA controllers to operate in Native IDE mode. Enable Native IDE mode if you wish to install operating systems that support Native mode, e.g. Windows XP/2000.
Na akkor melyik módban is "nagyobb a kompatibilitás a régi rendszerek felé"?
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5925 üzenetére
Sokan szenvedtek már azzal a problémával, hogy a SATA-vinyójukat nem ismerte fel az XP-telepítő, és a "Native mode" állítása is megoldotta a problémát, nem kellett F6-tal beadni a drivert a telepítés során.
De sajna a kolléga úgy tűnik, azt sem tudja, mi fán terem a BIOS, mert nem nagyon erőltette meg magát, hogy kikeresse ezt a módot (ha van nála egyáltalán - de ezt se derítette ki).Sentineles eredményekről most sajna nem tudok beszámolni, meg nincs Everest reportom sem, meg egyéb, mert nem a saját gépemről-vinyómról van szó, de majd megnézem. Miért érdekes?
A jumperelésről mi a véleményed?
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Thulcandra #5933 üzenetére
Csak azért, hogy az itt jelenlévőket megkíméljem a további fejtöréstől, Tomate időközben rájött, hogy a fele nem volt particionálva a vinyónak...
Persze erről azért illett volna tájékoztatnia, főleg, hogy két topicban is foglalkoztak a problémájával...
Tomate: "Biosban látja, hogy 250Gb, De a vista már csak 127-et lát." Jé, de érdekes, mily meglepő, ha a felét elfelejtetted particionálni... Úgy bírom, amikor valaki a Windows-t fikázza a saját hülyeségéért...[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #5938 üzenetére
Mivel nem igazán tudtam mire vélni a lassúságot, úgy döntöttem, gyorsabb egy XP-reinstall, ezért megtettem, és egyelőre nem veszem észre, hogy lassú lenne... Feltettem az SP3-at, semmi gond még... Reméljük így is marad.
Igazából csak azt nem értem, miért volt lassú előtte, pedig nem sokkal az XP-telepítés utáni állapotról volt szó. Lehet, hogy a tudtomon kívül (nem az enyém a gép) felkerült olyan (kém-?)program, ami megfogta a rendszert, és nem vettem észre... Na mindegy, köszi a segítséget, egyébként ettől függetlenül ki fogom próbálni a jumperelést, hátha mégis hatással van a sebességre.
Mivel lenne érdemes tesztelni a sebességváltozást? HD Tune vagy egyéb?Amúgy a töredezettségmentesítés milyen esetekben járhat adatvesztéssel? Mióta megtudtam, hogy adatveszteséggel járhat, azóta igencsak félve nyúlok ehhez az eszközhöz...
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Thulcandra #5942 üzenetére
Ez a 127 GB azért tényleg érdekes szám, nem tudom, hogy pattant ki a csökevényes agyából szegénynek. A legrosszabb az, hogy ilyen baromságokkal rabolja mások drága idejét...
szumo: A fórumszétesős problémád megoldása érdekében gondoltál már arra, hogy kitöröld az összes cookie-t és temporary-t CCleanerrel? Többnyire a már letöltött sütik okozzák a zavarokat, nálam is volt már ilyen...
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Attila444 #5978 üzenetére
Másik gépben (nem a tiédben) próbáltad már?
Számomra nem volt tiszta, de amikor próbálgattad, akkor az összes vinyó bent volt? Esetleg megpróbálhatnád, hogy átmenetileg lehúzod valamelyik vinyót, és úgy próbálod ki a problémásat, franc tudja...
Amúgy azt se írtad, hogy amikor formáztad, akkor minden rendben volt, végigment a folyamat? Ez nem volt egyértelmű. Esetleg megpróbálhatnád még egyszer formázni, hátha volt valami gebasz.
Ha ezek egyike sem hozza meg a kívánt eredményt, akkor vidd vissza a fenébe, ne sz@rakodj annyit vele, nem normális, hogy ennyit kelljen p×csölni egy tök új vinyóval.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz Mariusxx #5988 üzenetére
Egyszer a vinyóm közvetlenül érintkezett a ház aljának fémrészével, mert csak simán lefektettem, és elég furcsa dolgokat produkált (kattogás, hirtelen megállás, stb.) - amint raktam egy könyvet a vinyó és a ház közé, a hibajelenség megszűnt. Máig nem értem a dolgot, de azóta elővigyázatosabb vagyok, bár a nálam előfordult hiba nem túl egészséges... Ezt is megpróbálhatnád, ha nálad ugyanez a helyzet, de először inkább Thrawn javaslatát fogadd meg.
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Bocs, ha kicsit OFF, de érdekelne:
a lemeztöredezettség-mentesítés akár végleges adatvesztéshez is vezethet?
Ez nem csak fájltitkosításnál jöhet szóba? Urban legend vagy van benne igazság?Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz liksoft #9027 üzenetére
Rendben, köszönöm!
Bár szünetmentes tápom nincs, de chkdsk nem jelez hibát, HD Sentinel sem, úgyhogy így bő egy év után lehet, hogy ráküldök egy defragot, ezek szerint nem árthat. Bár őszintén megmondom, a tényleges gyakorlati hasznának jelentőségével nem vagyok tisztában. Tudom, hogy ide-oda pakolgat és optimalizálja a helykihasználást (lehet, hogy nem a legszakszerűbben fogalmazok), de hogy ez mennyiben hoz érdembeli javulást a vinyó gyorsaságában (elérési idő és írási sebesség), az kérdéses.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
Eddig úgy tudtam, hogy SATA-csatlakozó esetén már tök mindegy a csatlakoztatás sorrendje...
Pl. én most össze-vissza dugdostam a SATA-csatlakozókat, mert kicsit megvagdaltuk a házat egy 12-es venti miatt, emiatt ki kellett szedni az alaplapot is és minden csatit kihúztam, összerakásnál meg különösebb gondolkodás nélkül, kb. kényelmi alapon csatlakoztattam mindent a SATA-portokra.
Most még rádugtam az alaplapra két vinyót is, és jelenleg a rendszervinyó a Lemez 2 (!!) a Lemezkezelőben (Lemez 0 és Lemez 1 a másik két vinyó). Nem szarakodott egy pillanatig sem azzal, hogy felismerje a rendszert. BIOS-ban beállítottam, hogy miről bootoljon, és kész.
Akkor nem igazán tiszta számomra, hogy miért is okozna bármi rosszat az, hogy valaki hogyan csatlakoztatja a vinyókat...
Elmagyarázod?Egyébként üdv, kár, hogy nem jársz már az XP topicban, pedig régen nagyon sok jó hozzászólásod volt!
[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
A SATA-kártyánál még értem, hogy jelentkezik, de utána azt írod, hogy "én régebbi IDE alaplapnál [...] is tapasztaltam", hát régebbi IDE alaplapnál eleve nincs is SATA-port, nem? Bocs, ha értetlenkedem, de most ez nem tiszta számomra.
Egyébként könnyen lehet, hogy van ilyen jelenség, de én még nem találkoztam ilyesmivel egy alaplapnál sem, hogy SATA-vinyónál számított volna, melyik portra van csatlakoztatva. Eddigi észrevételeim alapján csak annyi számít, hogy mit állítasz be elsődleges bootmeghajtóként BIOS-ban.Igen, sajnos XP topicban sok a bugyuta kérdés, pl. azt imádom a legjobban, amikor egy héten öten megkérdezik, hogy a DX10-et hogy kell engedélyezni XP-ben (Eleve hülye kérdés)
Ettől függetlenül néha előfordulnak érdekes kérdések, amikre nehéz megtalálni a megoldást, régen Te meg kisujjból kiráztad ezekre a válaszokat
Amúgy én is sokat tanultam tőled, ezért hiányolom a hsz.-eidet onnan (is).Sk8erPeter
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- 256GB Western Digital Nvme SSDk eladóak! 1 év Jótálással! Számla!
- Bontatlan WD Black 2TB SSD Gen4x4 SN770
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs