Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51156) Tutti-amigo


Tutti-amigo
tag

Hali!

Nekem olyan problémám lenne, hogy eladásra került egy noti amiben egy WD scorpio 160Gb hdd volt. Mielőtt a gépet eladtam volna, szerettem volna a formázott lemezről az adatok visszaállíthatóságát végleges törléssel megakadályozni (ugyebár sose tudni kihez kerül). A témában guglizva találtam ajánlott programként a hardwipe nevű progit. A progi windows alatt fut és képes a teljes merevlemez törlésére.

Mivel ekkorra már a teljes hdd formázva volt, ezért kiszereltem a hdd-t és beraktam az asztali gépemhez tartozó usb-s bay-be. Ezután telepítettem az adott progit és kiválasztottam a teljes meghajtó törlését.

A cucc tette is a dolgát és előzetesen 40 percre datálta a meghajtó törlését. Az idő múlásával a hátralévő idő szépen lassan emelkedett de betudtam annak, hogy hdd tesztelésnél is lassul a mb/s teljesítmény. Miután a folyamat olyan 85%-ig eljutott kb egy óra alatt a sebesség viszont jelentősen lelassult ami 89%-ra érve már 1mb/s-et sem ért el. A program le is állt és hibát jelzett.

Ekkor gyorsan feltelepítettem a hdd sentinelt (az asztali gépen azért nem volt ez eddig mert pár hete húztam új os-t és még nem jutottam el vele odáig, hogy minden egyes progit amit használni szoktam visszategyem) és a hdd sentinel 0%-os kondíció mellett kb 1100 bad sectort jelzett.

Habár nem emlékszem biztosan, hogy de a notin jó biztonsággal állítom, hogy volt hdd sentinel és nem volt a hdd-nek az ég egy adta világon semmilyen kondíciós problémája. Ezután még a hdd regererátor 2019 sw verziójával analizáltam a hdd-t ami nem jelzett semennyi bad sectort. Megnéztem a hd tune nevü progival is, ő sem talált hibás sectort. Mindkét proginál lehetett érezni a sebesség visszaesést 85-90%-os tartományban de az ellenőrzések nem álltak le hibát nem jeleztek, majd a tartomány elhagyása után enyhén gyorsult még a hdd, bár nem jelentősen de elfogadható sebességgel futott végig a teszt.

No most ilyenkor mi van? Jó a hdd vagy gatya? Az volt a baj hogy usb 3.0-s bay-ben csináltam a törlést vagy a programválasztás volt a gond. Apropó a programban nagy beállításokat nem voodoo-tam az alapbeállításokkal töröltem. (Ha valaki profi ebből is visszanyer anyagokat inkább csak gondoltam megnehezítem annyira a dolgot hogy aki nem profi benne az ne vackoljon vele kíváncsiságból).

Esetleg usb-n nem jól lát bármelyik progi amiket itt leírtam? Emiatt a gépet végül hdd nélkül adtam el de nagy szükségem nincs erre a vinyóra úgyhogy ha jó akkor eladnám, de csak akkor ha tuti rendben van.

Mit tudok most csinálni?

Előre is köszönöm a segítséget! :R

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.