- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Arc összefoglaló szerkesztés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Okos Otthon kezdőknek
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daert
őstag
Hali.
Proci hűtő vásárlás aelőtt állok és elképzelhető hogy venti nélkülit választok.Ebben az esetben az alábbiak közül melyik ventit ajánlanátok.:
-Noiseblocker BlackSilent Fan XL2 - 120mm
-Cooler Master 120mm Fan R4-L2R-20AC-GP
-Arctic Cooling Arctic F12 PWM - 120mm
-Alpenföhn 120mm PWM - Purple LED
-Scythe Slip Stream PWM 120mm
-Coolink SWiF2 120P
A PWM vezérlés nem létfontosságú -
Dany007
veterán
Köszönöm a gyors választ!
Akkor v.színű Englide 1200-es lesz a választás!
Nem tudom mennyire ismered, rá tudom azt kötni egy AeroCool touch 2000-es szabályzóra?
Englide weblapon azt írják 3 pines kábel... Akkor az a sima piros-fekete-sárga. Nemtudom ez rámegy-e a touch 2000-re. Bár v.színű, de azért biztosra akarok menni.
Ez ügyben már kérdeztem az englide-os srcáot itt a PH!-n, de hátha itt előbb kapok választ -
Henk
veterán
válasz
DesertDog #5091 üzenetére
A pwm-es ventiknek mindnek ilyen a csati kiosztása. Viszont ipariban meg nem láttam még pwm-t. Nem tudom mire kell de szerintem nézz körül a folyadék csapágyas pwm ventik között azoknak hosszú az életartamuk és csendesek is.
Dany007: ha szabályozva lesznek szinte mindegy mekkora fordulatút veszel bár az 1200-es is elég talán hiszen egy htpc-be nem kell olyan nagy tartalék a ventiknek ott inkább a hang a lényeg. Én ezt úgy oldottam meg, hogy Coolink-ból vettem a pwm-est mert az tud 1700-1800 rpm körül ha szükség lenne rá de amúgy szabályozva vannak 800 rpm-re így meg csendesek. Az Englide valóban nem rossz, én azt választanám az általad felsoroltak közül.
-
Dany007
veterán
Hello.
Lenne pár kérdésem.
Eddig abszolút nemérdekelt a hűtés, illetve a hang.
Most viszont, költözés előtt állok, és egy TV-s szekrénybe, HTPC-nek lesz beszerelve az asztali gépem...A lényeg, hogy egy teljesen zárt fából készült kis design-os 220x40x45cm-es szekrényben lesz a gép. Leglalábbis az egyik felében.
A lényeg, hogy 4db ventivel szeretném megoldani a hűtést úgy, hogy az kifogástalan legyen és lehetőleg halk.
A részletekbe nem mennék bele, elég nehéz elmagyarázni az elképzelésemet.
A lényeg, hogy kell egy olyan 9-12cm-es ventilátor ami megfelelő ár / teljesítmény / hang arányában.Amiket kinéztem már:
Scythe Slip Stream,(12cm) 800rpm 10,7dBA 40,17CFM 2.000.-
Scythe Slip Stream,(12cm) 1200rpm 24,0dBA 68,54CFM 2.000.-
ScytheK.J. SuperS. (10cm) 1000rpm 14,0dBA 28,2 CFM 2.000.-ENGLIDE n.zero hydro 120 1200rpm 20dBA 47,0 CFM 2.500.-
Erről az englide-ről most mesélt kolegám. Hogy állítólag itt tényleg valósak és mértek az adatok. Ráadásul árban is nagyon kedvezőek, elvégre folyadékcsapágyas.
És, hogy van egy srác itt a PH!-n az Englide csapatból is.Ezen ventilátorok valamelyikéből kellene 4db. 2 alulról fújná be a levegőt, kettő pedig felülről szívná ki a levegőt a szekrénybe épített géptől.
Mindez egy AeroCool Touch 2000 vezérlővel lenne szabályozva.
Ezért is hezitálok a ventik között. Mert a 800rpm-es v.színű elég halk, de ha nem elég a teljesítmény valamiért akkor nem tudom feljebb vinni. Az 1200-asok meg lehet, hogy már hangosak ugyan, de azokat meg simán tudnám lassabb fokozatra állítani ha szükséges.
A 10cm-es-től meg azért ódzkodok, mert nem szabvány. Az nem is zavarna, mivel bútorlaphoz lesz rögzítve, és bele lesz süllyesztve. Viszont 10cm-ben nincs porvédő rács, csak 9,2-es meg 12-es van.A Tv-s szekrény hasonló lesz, mint ez! Ahol a bal oldali "fiókba" lesz beépítve a gépezet. A lényeg, hogy teljesen zárt lesz. Ez a 4 venti fogja a levegőt mozgatni bent, meg persze a táp. Az alaplap kivezetések a fedlapból lesznek kivágva... mind1...
Szóval nem tudom melyik lenne a jó választás. Segíthetnétek.
-
DesertDog
tag
Sziasztok!
Ipari minőségű 12cm-es ventit keresek, olyat aminek 4 lábú a csatlakozója: sárga, piros, fekete, narancs. Gondolom 12V, 5V, GND, és fordulatszám.
Tudtok valamilyen tipust ajánlani? -
Henk
veterán
Hát először megnézed a bios-ban, hogy a venti vezérlés mire van állítva. Szerintem a 3 tűs ventiket csak auto-ra állítva tudja vezérelni, ha tudja. Cpu hűtődet szabályozza most? Ha így van beállítva és mégsem működik akkor egyszerűen nem tudja a lap kezelni és valami más megoldás után kell nézned. Nem tudom milyen venti, mekkora fesz-en indul, stb, ezeket jó lenne tudni. Ha szeretnéd a fordulatát tetszés szerint szabályozni akkor egy poti a legolcsóbb megoldás. Valamivel drágább egy előlapi szabályzó de erre már több ventit is tudsz kötni. Ha meg egyszerűen csak csökkenteni akarod a fordulatát akkor van ellenállásos adapter vagy átalakító ami egy kisebb fesz-t ad a ventinek így kisebb fordulaton fog menni viszont az utóbbi megoldásokkal fix fordulatra szabályozol.
-
G_P
tag
sziasztok!
segítsetek légyszíves.
van egy oldalventim, amit az istenért 2300-on pörget az alaplap(3 tűs), mikor nincs is rá szükség.
nem tudjátok mi lehet a gond?
a lap: gigabyte ga-g31m-es2l
ksözi a választ! zsolt -
old gray
addikt
Asszem marad az a megoldás amit utoljára írtam: cpu fanra megy a 2 AC venti (hátul ill. a cpu hűtőre felapplikálva) PWM módban, a ház elejére meg kerül egy egy fix fordulatú a sysfan-ra kötve, ez fogom tudni easytune6-al szabályozni.
Időközben megnéztem, hogy a cpu fanra kötött AC venti milyen sebesség-tartományban pörög, elég elszomorító: 27fokos cpu hőm. esetén 700RPM, terhelés alatt 45fok körül 850RPM...no comment.
-
Henk
veterán
válasz
old gray #5083 üzenetére
Nem tudom mit jelent az a felirat a 4. szálnál de a sys fan amúgy is a környezet hőmérséklet függvényéban szokott szabályozni és mivel ez a hőmérséklet nem sokat ingadozik így a venti fordulat sem változik nagymértékben. Legalábbis nálam szinte állandó volt. Ha az első venti nem ér el a lapig azt ilyen hosszabbítóval meg tudod oldani. Mondjuk azt megint nem tudom, hogy a Xigma ventijét miért nem szabályozza mikor a hátsónál működik a vezérlés és ugyanarra a csatira van dugva. Nálam volt, hogy 4 venti volt így összekötve a cpu fan-ra és mind működött szépen. Van még egy megoldás több venti pwm-ről hajtására de az elég barkács. A ventiket molex átalakítóval (vagy valamilyen megoldással) a tápra kell kötni a pwm szálakat meg ki kell kötni közösen egy 4 tűs csatiba és ezt kell pl. a cpu-fan-ra kötni. Így a szabályzás meg a lapról de a fesz-t a tápról kapják, mondjuk ennek akkor van létjogosultsága ha sok venti lenne a lapon egy csatira kötve és félő, hogy nem bírja el. Bár nálad ez sem biztos, hogy megoldaná a problémát mert a szabáyzásnak így is mennie kéne azon a 2 ventin ami össze van kötve, természetesen a fordulatuk különbözne de attól menniük kéne.
-
old gray
addikt
válasz
old gray #5082 üzenetére
Nos, úgy tűnik, hogy a sysfan1 nem is fog tudni normálisan PWM-es (és semmilyen) ventit szabályozni:
CPU fan:
Pin
1 GND
2 +12V / speed control
3 sense
4 speed controlSYS fan:
Pin:
1 GND
2 +12V / speed control
3 sense
4 reserve -> ez mi lehet?Annyit tudok tenni, hogy a xigma eredeti ventijét leszedem, és a helyére kerül a ház elején található AC venti, a hátsó AC ventivel együtt lesznek a cpu fanra kötve, PWM módban, a ház elejére meg kerül egy fix fordulatú venti.
-
old gray
addikt
Vettem 2db AC F12 PWM-es ventit. A cpu hűtőn (Xigmatek S1283) lévő venti szintén 4pines, PWM-es. Az alaplapon (gigabyte 790X-UD4) található 2db 4pines (cpu és system fan1) és 2db 3 pines (power fan és system fan2) csatlakozási lehetőség. Ez utóbbiakat az AC ventik ford.szám mérésére használom (a +1 vezetékkel).
A probléma: a ház elején található AC ventit nem tudom a 4pines cpu-fanra kötni, mert rövid a vezeték. A sysfan1-re rá tudom kötni, de nem működik a PWM funkció, fix ~900RPM-en pörög ha a BIOS-ban a sysfan1 smart controlt enabled-re teszem. Ha disabled, akkor max.-on pörög. Így ház elején lévő venti hiába PWM-es, szart sem ér. Továbbá: a cpufanra rákötöttem a hátsó AC ventit, majd a 4pines kivezetésére a cpu hűtő ventijét és BIOS-ban a cpu fanra PWM szabályozást állítottam be. Így most a Xigma ventije max.-on pörög, nincs PWM, a hátsó AC venti az egyedüli ami korrektül szabályozva van.
Van valami ötlet, hogy mi a francot csináljak, hogy normálisan szabályozni tudjam őket? Mert vagy az AC ventik vagy a lapom venti-szabályozása egy kalap ....
-
Az mitől lehet, hogy egyik napról a másikra az egyik ventim 1100 helyett 2000-res fordulaton megy?
Egy régi coolinkről van szó, jópár éves már. Ventiszabályzóra van kötve, amin a beállítás még mindig 1100rpm, de mégsem annyin forog... -
Henk
veterán
-
Henk
veterán
Ez az egyik legnépszerűbb kék ledes venti mert olcsó és elég nagy a légszállítása valamint ha szabályozva lesz akkor még hangos sem lesz. De nézz körül azon az oldalon mert van még pár fajta hátha megtetszik valamelyik.
Szabályzóból pedig Scythe Kaze Q, ez tud 4 ventit szabályozni, olcsó és jó minőségű. Mondjuk ennyi pénzért kijelző nincs rajt. -
Ukeve
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani 2 db 12 cm-es kék LED-es ventit és egy ventiszabályzót, ami lehetőleg tudjon 3 ventit szabályozni. Így mindenre van kb. 8000 Ft-om.
Köszi!
-
Henk
veterán
A régebbi AC-nál volt olyan típus ahol úgy volt megoldva, hogy a + szál a 2. csatiból hiányzott így ha egy ventit dugtál rá a lapra akkor rendesen mérte a fordulatot és ha hozzákötöttél mégegyet akkor kellett azt az egy szálat is rádugni a lapra, hogy a 2. venti fordulatát is tudd monitorozni.
-
Osynho
addikt
Vettem egy AC F12 PWM és egy F9 PWM ventit. Miért van külön szedve 1 kábel a fordulatszám figyeléshez? Most ahhoz, hogy tudjam mennyit forog a venti, rá kell dugnom mégegy csatira?
-
Henk
veterán
válasz
Locutus #5066 üzenetére
A vga-n általában kisebb csati szokott lenni mint a normál venti csati. Nézd meg miylen de szerintem arról a sima ventit nem tudod hajtatni legfeljebb ha átbarkácsolod rá azt a csatlakozót: Ha rá is megy a vga-ra biztos nem kötnék 2 ventit elosztóval.
Szerintem más motor van a különböző swif2-kön ebből adódhat az eltérés, a pwm-es jóval nagyobb fordulatra is képes. -
cutler13
csendes tag
Megvettem a COOLSWIF2120P ventilátort, proceszor hűtőre kellett cooler master gemin2-re.
De még veszek rendszerhűtőnek Thermaltake A2018 de ahol jártam nem kaptam és nem is tudtak rendelni ilyet.Ha nem kapok sehol akkor netről probálok rendelni ha a posta nem lesz nagyon drága.
Köszönöm a segítséget. -
tasakos
tag
Sziasztok!
Vettem egy 12-centis [Spire]házventit, és alá szeretném rakni a gigabyte 4850-es karimnak, mert annak a zalman ventire iszonyat hangos, szerintetek csak úgy simán alá lehet rakni? Megfelelően lehűti ez a venti? A borda elég jó rajta mármint a vidkarin, szóval szerintem elmenne vele...
-
Köszi!
Még egy kérdés: A videokártyámon 2 pines venti csati van, amin át feszültséggel szabályozza a gyári ventijét (sejtésem szerint 7-12V között).
Namost a gyári venti 0.32A-s. Akkor egy max 0.32A-s 12cm-es ventit is ráköthetnék nem? És akkor azt is szabályozná 7-12V között?
Legszivesebben 2-t kötnék rá Y elosztóval mondjuk, de arra ki tudja mit lépne..Az mitől van egyébként, hogy a SWIF2-ből a 1201-es 0.14A-t vesz fel, a PWM-es viszont már 0.33at?
-
Üdv.
Tudnátok ajánlani nekem egy 8 cm-es (kék) LED-s HALK és nem túl drága ventilátort?
Segítségeteket előre is köszönöm. (jah és egy 12 cm-es ventilátort is javasolhatnátok, hasonló elvárások mellett)
Köszönöm. -
PWM-es ventit rá lehet dugni sima 3 pines csatira?
És akkor úgy viselkedik, mintha hagyományos 3 pines venti lenne, PWM nélkül? -
cutler13
csendes tag
OK kösz
Mai nap utána járok.
De ha nem derül ki akkor lehet hogy veszek egy Coolink 12cm COOLSWIF2120P ventilátort helyette.
Erről a ventilátoról sok jót hallottam. -
Henk
veterán
Nem tudom milyen lapod van de nézd meg a bios-ban hogyan van beállítva a venti vezérlés mert lehet tudja vezérelni a 3 tűs ventiket is akkor nincs szükség külöső megoldásra. Ha nem megy akkor veszel egy potit meg egy Y elosztót és rákötöd mint a 2-t. Mondjuk akkor neked kell csavargatnod mikor változtatni akarod a fordulatát de talán ez a legolcsóbb megoldás.
cutler13: tényleg nem egyértelmű mert hol az egyik, hol a másik jön ki ugyanarra a típusszámra de a Thermaltake oldalán a 7 lapátost hozza a kereső. Esetleg ha van kiszemelt üzlet ahol vennéd akkor kérdezz rá tőlük hátha meg tudják mondani.
-
cutler13
csendes tag
Helo
Lenne egy olyan kérdésem hogy a thermaltake A2029 ventilátor hogy néz ki?
Láttam az interneten 7 lapátos narancssárga ventilátorost de láttam 9 lapátos piros lapátost.
De lehet hogy csak a valamelyik csak rossz illusztráció kép volt de nem tudom hogy melyik.
Vagy a 9 lapátos újabb verzió?
SEGÍTSÉG! -
V.Dave
senior tag
sziasztok légyszi segítsetek
Megvan az új házam ( Aerocool QS-200) van hozzá 2 rendszerventillátor, bekötöttem 3tüs csatlakozoval alaplapra, forog meg világít addig ok, de mindkettő maxon pörög állandóan és kicsit hangos. Speedfannal %-okat allitgatom de frankon nem történik semmi.
-
gabbesz
csendes tag
Üdv!
Tanácsot kérnék ahhoz hogy lekapcsoljam a ventiket a gépemben. Alaplapra kötött 3pinest és tápra kötött 2 vezetékest. Ha mindegyikre külön teszek egy-egy kapcsolót úgy hogy az egyik szálat elvágom és abba kötöm bele a kapcsolót, a többi szál meg ugye mindig be lesz dugva, úgy nem lesz baja a tápnak, vagy az alaplapnak? Itt a cél nem a szabályzás lenne hanem hogy teljesen lekapcsoljam szélkeverőket. Vki hozzá tudna szólni ehhez az ötlethez és megoldáshoz? Előre is köszönöm. -
agemate
addikt
Hogy van ez a ventillátorok méretezésével kapcsolatban?
Felvetődött ennek a témának a végén egy kérdés, amire keressük a választ.
Hogy lehet az, hogy egy 20cm-es ventillátor lapátjainak átmérője csak 16cm-es?
TT Element T házhoz kapott ventillátorról van szó. -
Henk
veterán
válasz
tibismart #5044 üzenetére
Cpu fan vagy Cha fan1-re kötötted a venti? A Q-fan control-t állítsd enables és standard beállításra mert így kéne pwm-el vezérelnie. Viszont ha a cha fan-ra van kötve akkor a rendszer hőmérsékletének megfelelően szabályozza és mivel ennek a hőmérséklete csak kismértékben változik így a venti fordulatszám is kis tartományban változik, ha változik.
-
hoffman_
nagyúr
A sima van 1000-ért, a PWM-es 1200 körül mozog. Jó lett volna innen, ócsóért megúsztam volna, de nem jó a szem. átvétel jelenleg, úgyhogy, mire eljut hozzám, ugyanott vagyok...
-
carrot
tag
Nem rezonál semmi. Mondom csak picit halkabb az nzxt-nél, de a légszállítása így hasra ugyan az. Nem is értem hogyan rezonálhat a gumis "felfüggesztés miatt" ergo rugózik az egész venti ha nyomod, de ezt úgyis tudod.
szerk: állítólag a fehér nzxt ventik halkak és ugyanolyan jól kevernek mint a feketék. -
Henk
veterán
A sima freezer 7 pro nem jó rá csak a rev.2 de az is csak úgy szerelhető fel, hogy a ház tetejével párhuzamos a ventije.
old gray: csak kipróbálni voltak nálam. Hangra kb. azt tudja mint az elődje ugyanúgy meg van a motorhangja. A légszállítása a sűrűbb lapát miatt valamivel mintha jobb lenne. A pro verzió hangban sokkal barátságosabb de a légszállítása meg jóval gyengébb meg rázkódik is, én ezt a fajtát nem venném.
-
Monyesz
aktív tag
CM Hyper 212+
CM TX3
AC Freezer 7 ProVagy akár ez is elég oda: EKL narancssárga csodahűtő
-
Monyesz
aktív tag
Alapból ez a kérdés mehetne a procihűtős topicba, mert érdemes átnézeni a ház szellőzését, mi fér be a házba, mennyire lesz a proci hajtva (esetleg +magok, tuning).
80-as TDP-je van ha jól tudom, úgyhogy alapból nem nagyigényű. Egy Coolermaster Hyper 212-es biztos elég lenne. -
qantum
senior tag
Milyen hűtőt és venti ajánlotok a Phenom X2 545 -re , gondolva a nyárra ?
-
carrot
tag
Arctic cooling f12es? hát a 12es fúj ám rendesen cserébe csak kicsit halkabb mint az Nzxt, a másik (f8) viszont nagyon halk. Tetszik, h lengés csillapítóval látták el, bár nem mintha kellene rá. KÉP
-
-
Henk
veterán
válasz
agemate #4977 üzenetére
Nem mindegyik lap tudja szabályozni a 3 tűs ventiket, de még ha tudja is általában nem mindegyik csatin. Vegyél egy Coolink swif2 1200-at az 800 rpm-es még ha full-on járatod is minimális a hangja. Az AC F szériának is van motorhangja mint az elődjének, hangosabb a Coolink-nél.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Monyesz #5004 üzenetére
Mondom árgép - 35dB, de hiszek én neked, sztornózva az ijesztő szám
mod:
Az F12 PWM nem olyan rossz, de PCX-en megint van swif2 1200, ami 1200-on szállítja azt, amit az F12 1300 körül, és 18dB, tehát 6-tal kevesebb, azt hiszem az lesz. Plussz abban ugye van gumipöcök, ami nem hátrány. ... Ha van ténylegesen.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Monyesz #4999 üzenetére
Amit linkeltél
A hivatalos spec-nél ott van, hogy 1300rpm és 35db. Persze ez 1000-en, meg 800-on gondolom, hogy nem így néz ki, de fullon 30 felett van a gyártó szerint is
mod:
Javítom, nem a hivatalos oldalon, hanem az argep.hu-n van 35dB...
mod 2:
Jó, hogy argepen fent van, de speciel te hol jutottál hozzá? Érdekelne, hogy beszerezhető-e.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Formula-1
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen autót vegyek?
- Mobil flották
- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
- Tudományos Pandémia Klub
- Mini-ITX
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest