Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
Baga1983
senior tag
Sziasztok! Tudna valaki ajánlani 12-es vagy még jobb lenne 14-es ventit? Befújó venti lenne tehát fontos lenne a jó légszállítás, de azért ne szálljak el a hangjától de nem ez a legfontosabb hanem hogy elég friss levegőt pumpáljon a házba.
-
Lajkó
őstag
Megtaláltam a paramétereit a kiszemelt ventinek: 5V / 0.75W / 0.15A
A kérdés pedig: -Milyen potit kellene vennem a megfelelő szabályzás-hoz(-sukhoz)?
Jó lenne ha meg is indokolnátok, legalább okosodok egy kicsit...Vasinger!: -úgy értettem, hogy a Nagyon nagy Ő!

-
Lajkó
őstag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Na, pontosan erről próbáltam duruzsolni!
Egyébként mivan? Én lettem neked a nagy Ő ???
Ja, és nem gányolni, hanem barkácsolni szeretnék! Szóval még mindig maradnék annál, hogy nem szeretnék lökdösődni!
más: A Swif2 ventri adatainak meg utánna néztem máshol is, és valóban úgy néz ki, hogy
1 mł/h = 1 m3/h
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
andras888
üzenetére

Más: Utánanéztem, hogy a feszültség változtatásával egyenesen arányos e a fordulatszám, de rá kellett jönnöm, hogy nem. Van, ahol elég közel van hozzá, de van olyan venti, ahol 2 voltot is tévedne az én számításomhoz képest. Szóval az RPM adatok, jó, amiket fentebb írtam, de a volt, az nem.

-
Lajkó
őstag
válasz
Monyesz
üzenetére
Köszi! Nekem az Angol kb. olyan mint másnak a Héber...., dee találtam benne egy fain kis táblázatot. Ennek a segítségével el tudok majd igazodni a Sone vs. dBA világában...

Vasinger!: Azt a példát az csak egyetlen fajta ventire vonatkozólag vetítettem ki, mivel nem nagyon lehet két különböző paraméterekkel megálldot ventit összehasonlítani, max műszeres mérések alapján. Anno még amikor pc-m volt, próbálkoztam én is softveresen méricskélni ezt-azt, de hiába! Volt olyan, hogy CM Hyper TX2-már felpörgött, de a speefun, és everest még nullánál agonizált!
De mint mondtam, számomra ez a része már csak szőrszálhasogatás! Nekem teljesítménymutatók kellenek ésszerű dBA értékek mellett!
andras888 -én a 120P-t ajánlanám, persze csak akkor, ha ez az airflow érték légköbméterben értendő...
Tényleg, még erre nem is kaptam választ!
De majd jönnek a nagyok, osz megmondják azok!
-
andras888
aktív tag
Üdv!
Egy ventilátora lenne szükségem:
12 cm, pwm-es, kék ledes, halk!
Mit ajánlattok? -
Henk
veterán
Néhány ventiknél megadják a min. vagy indítófesz.-t pont azért, hogy lehessen tudni mennyin használható üzembiztosan. Amiket találtál 5V-os ventiket abból a legnagyobb 8cm-es és itthon egyiket sem tudod beszerezni legfeljebb valahonnan külföldről megrendelni +pk. Egy ekkora venti 2500 rpm-em iszonyú hangos lesz szabályozni meg minimálisat lehet majd mert eleve 5V-on megy. Az meg, hogy a honlap alapján ugyanazt tudja mint az AC eleve sántít mert egy keskenyebb lapátos kivitel ugyanazt a légszállítást csak nagyobb fordulaton tud produkálni. A nagyobb fordulat és szélzaj miatt hangosabbnak kel lennie főleg, hogy a ventin nem látszik semmi extra kialakítás ami csökkentené a hangját.
A honlapokon látható specifikáció a legritkább esetben fedi a valóságot. Az a gyanúm, bár ne legyen igazam, hogy ez egy drága és hangos projekt lesz így.
Esetleg azt kéne kideríteni, hogy a gyári hűtőkbe milyen ventiket alkalmaznak és azok mennyire hangosak.Vasinger!: hát ez a venti lökdösés eleve nem járható út, de egy zárt házban meg eleve nem.
-
Monyesz
aktív tag
Nem hinném, hogy a sone-dBA skálád jó így.
Maga a két skála nonlineáris egymáshoz képest, kicsit többet itt. -
Lajkó
őstag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Akkor nem jól gondolom azt, hogy ha az áramerősség állandó / a feszültségszint pedig válltakozó, akkor a villamos munkát végző gépek teljesítménye(jelen esetben a ventillátor-motor (RPM)) nem egyenesen arányosan növekszik(azaz görbül a sinnusa)? Példa: XY venti gyári adatai: 6V=800RPM, 12V=1600RPM. Akkor ez azt feltételezi, hogy 9V=1200RPM ? Ez így nem teljesen fedi a valóságot. Bár lehet, hogy ez csak szőrszálhasogatás? Lehet, hogy naggyából léptékhelyes a képleted, és ezek az eltérések olyan kicsik, hogy szinte jelentéktelenek?
Lökdösni meg nem nagyon szeretném a ventiket... Remélem megértessz!
Egyébként nem ezért adják meg mostanság a legkissebb feszültségszintet(vele együtt a legkissebb RPM, és dBA értéket is) amivel még lehet prögetni a ventit?Henk: Találtam a Monyesz álltal linnkelt oldalon olyan ventiket, ami alapból 5V-ról üzemelnek 2500 RPM-el. 15, és 25 mm-esben is. Ezeknek az Volt, és dBA értékei a 2500RPM-hez képest bőven tűréshatáron belül esnek... Úgyhogy lehet, hogy ÍGY már annyira nem is hangzik viccesen a dolog.

Ráadásul összevetettem minden értéket az AC honlapján a 80mm-es ventikével(összesen 6db.), és za EverCool hozza amit kell! Mivel nekem még megfelel a 8cm-es verzió(ami ráadásul EverColl-ból 15mm vastag, és ugyan azt tudja mint pl. AC 80mm/25mm-ese), így egyenlőre felhagyok más tipusok keresgélésével...Más: Jól számolom úgy, hogy 1 Sone = 72 dBA ?
-
Henk
veterán
Most is gyártanak olyan ventit ami megy 5V alatt de nagyon ez alá nem érdemes menniük mert ezek a ventik 12V-ról üzemelnek. 3-4V körül olyan kicsi a fordulatuk, hogy a légszállításuk szinte 0 nincs értelme. Ha egy eleve nagy fordulatú ventit nézünk az 5V-on még szállít de ahelyett meg lehet kapni olyat ami kisebb fordulatú és kihozható belőle ez a teljesítmény kevésbé extrém körülmények között. Bizonyos sordulat alá amúgy sem érdemes menni mert "leül" a csapágy ezáltal zajosabb lesz és sokkal gyorsabban tönkremegy. A pwm-es venti általában tágabb tartományban szabályozhatók mint a fix társaik de egy eleve 5V-ról üzemeltetett ventit még lejjebb szabályozni már kicsit viccesen hangzik.
Vasinger!: ezeken a feszeken még elindulnak vagy ennyire tudtad őket visszavenni?
-
Vasinger!
nagyúr
Hát nem tudom, hogy mennyit tudok evvel segíeteni, de leírom, hogy kb. hány voltról mennek a ventik nálam:
Coolink Swif 2 120P: 450 RPM --> 3.2 V
Coolink Swif 2 1201: 510 RPM --> 5.1V
Noctua NF-P12: 480 RPM --> 4,43 V
Scythe Slip Stream (1350 rpm-es Mugen 2-hőz adták): 180 RPM --> 1.6 V
Számolási módszerem: mért legkisebb fordulat/max fordulat * 12= kimeneti feszültség szabályozás alatt.
-
Lajkó
őstag
Nem csak hogy 5V-ról kellene üzemelnie, hanem még kevesebbről, mivel szabályozni is szeretném a fordulatukat. Bár ahogy nézelődök/keresgélek, egyre halványabb a remény, hogy ez megoldható lenne normális légszállítás tekintetében. A gyári hűtőpadoknál nem nagyon töntetki fel a műszaki adatokat, úgyhogy halvány lila fingom sincs, hogy milyen hangerővel, és légszállítással bírnak. Gondolom, hogy jóval hangosabbak ugyanazon teljesítménynél, mint egy házilag barkácsolt, de jobb tulajdonságokkal megálldott társuk.
Találtam egy ösrégi tesztet, és már abban is volt venti ami elindult 3V-on. Nem lehet igaz, hogy azótta sem figyeltek az ezirányú fejlesztésekre...
A keskeny kivitelt meg félreteszem, de végleg! Valóban gyengén muzsikálnak a 2.5-es társaikhoz képest.
Egy bekapcs gomb tuti lenne. A fordulatszám szabályzást egyenlőre csak valami csószóellenállással gondolnám(vagy esetleg valami fokozatkapcsolóval), de ha sikerül jobban belemélyednem a témába még ez válltozhat. Szeretém külön szabályozni a két ventillátort.
A másik mértékegységet (mł/h) pedig az álltalam lentebb is linkelt Coolink oldalán találtam. Viszont itt ha jól látom nincs is más mértékegységben megadva a légszállítás mennyisége, úgyhogy... :S Ezek most jó értékek, vagy sem?Monyesz: Úgy látom, hogy itt van külön 5V-os kategória, úgyhogy köszi, rámegyek!

-
Monyesz
aktív tag
Gondolom köblábot láttál angolszász prosiban megadva. Ne foglalkozz vele, CFM vagy m3/h-ban is megtalálod.
Jó kis lista van a ventikről a FrozenCPU oldalán. De mást is megtalálsz itt szerintem, talán még olyasmit is ami neked a konkrét témában segít.
Azért én a PWM-es vezérlésről annyit tudok, hogy ott egy meghatározott frekvenciával is csinálnak valamit, a vezérlés valami szabályzó jelet küld talán.
-
Henk
veterán
Először is elég kevés venti van ami elindul 5V-on de ha megy is elég halvány a légszállításuk hiszen eleve 12V-ra vannak tervezve. Pwm-es ventik nagy valószínűséggel indulnak még de ezekből meg nincs keskeny kivitel. Amit én ismerek slim ventit a Scythe Kaze Jyu Slim de ez 100mm-es és 120-ban a Scythe Slip Stream 120mm Slim . Viszont ezek a keskeny ventik ugynakkora hang mellett jóval kevesebb levegőt is szállítanak és azt sem tudom mennek e 5V-ról mert nem találtam erről információt. A fordulat szabályzót, hogy gondoltad az usb-vel összehozni?
1CFM= 1,7m3/h a másik mértékegységet nem tudom de nem is nagyon láttam még, hogy használták volna légszállításnál. -
Lajkó
őstag
Üvd mindenkinek!

Ezen a cikken felbuzdulva én is szeretnék saját hűtőpad gyártásába fogni, de valami komolyabbat szeretnék kihozni a dologból... Rengeteg kérdésem merült fel a témával kapcsolatban, de ezeknek csak egy részét engedném egyenlőre rátok.
A szerkentyűt (amire 2db ventit tervezek felszerelni) 1db usb-ről csatiról szeretném működtetni. Úgyhogy valami olyan ventrire gondoltam, amiből 2db üzemel maximálisan 5V/500mA (azaz 2.5 Watt) energiafelvétellel. Talán a PWM-es lenne a jó választás, mivel szeretnék fordulatszámszabályzást is eszközölni(bár ezt ha jól tudom, meg lehet oldani egy potméterrel is). A lehető legvékonyabb, leghalkabb, és legnagyobb légszállítású ventik tipusai érdekelnének 8-12cm szélességig. Persze nem a szürreális árkategóráaban. Hallottam már 1.4cm vastagságú cooler-ekről, de most nem nagyon találtam. Akadnak még ilyenek, vagy esetleg ennél is vékonyabbak? Ha igen, akkor milyen gyártónál fellehetőek?
Próbáltam utánna nézni néhány gyártónak: Noctua, Coolink, Arctic Cooling, és az Englide.
Sajnos nem találtam olyat, ami üzemelne 'kis' feszültségről (usb). Bár az Arctic oldalán nem volt meghatározva, de gondolom akkor ez sem tér el túl sokban a többitől. nem találtam olyat, ami üzemelne 'kis' feszültségről. Akkor valószínüleg nincs is ilyen? :S
A mértékegységekkel, és a jelölésükkel sem vagyok tisztában. Mi a válltószám a CFM és a m3/h , a CFM és a mł/h , illetve a mł/h és a m3/h között? Nincs erről valami táblázata valakinek?Előre is köszönök minden hozzászólást, és segítséget!

-
Henk
veterán
válasz
Zoli1222
üzenetére
Az S-flex alternatívája az Englide n. zero hydro széria ami minimálisan talán hangosabb de fele annyiba kerül. A Coolink swif2 pedig még halkabb, legalábbis szerintem és valamivel olcsóbb is, igaz nem fekete színű.bobababa
bobababa: ezekkel a ventikkel azt éred el, hogy világítanak de ezért az árért sokkal jobb minőségű és halkabb típusokat is találsz. Amiket pl. Laci4 ajánlott mondjuk azok nem ledesek de valahol kompromisszumot kell kötni.
-
bobababa
csendes tag
ha esetleg led-es változatra adnám a fejem, akkor ezekről mit gondoltok?
THERMALTAKE AF0006 WavX 12cm
COOLERMASTER TLF-S12-EB LEDtalán még ez is beleférne: REVOLTEC RL026 Kék
vagy esetleg más ötlet?
(ja és igen, lesz videokártya a gépben, egy asus 5770 1 GB
) -
Monyesz
aktív tag
Még csak pár dolgot ehhez, amit Laci4 itt összefoglalt:
1. Ha valami komoly hőtermelő van a házban (vidkari), akkor jobb a kézi szabályozás, mert nem biztos, hogy a procihőfok alapján jó a házszellőzést vezérelni.
2. Gyak minden venti hangos (szóval van hangja) 10 volt felett (kivéve az alacsoyn légszállítású pár darabot, de azok itt nem játszanak), tehát 9-10 voltra érdemes leszabályozni a ventiket, illetve az ehhez tartozó légszállítást nézni (7 voltnál meg kevés hangos venti van)Ledes, csöndes, és jó légszállítású venti csak az Enermax Everest van (ehhez viszont gyárilag van hőérzékelő). Mondjuk ez nem a 2k-s árkategória.
-
Laci4
senior tag
válasz
bobababa
üzenetére
No!
Elösször is.. nincs egy venti se benne?
Ahogy néztem neten, elvileg kellene lennie elöl egy 12-esnek ,meg az oldallapon egy böszme ha jól emlékszem 25ösnek.. (már bezártam az oldalt.. mobilnetről meg lassu minden. no 3g)Szóval.. ha elöl van egy 12 es, akkor én hátra tennék egy 12-est.
Ha elöl nincs, akkor viszont inkább oda,hogy legyen valami levegő befúvás.
A táp, mivel felső tápos a ház, ugyis nyomat kifelé.A legjobb viszont az lenne, ha elöl-hátúl lenne egy-egy 12es venti.
Fújó-szivó venti nagy általánosságban véve nincs külön-külön.
Ahogy fentebb irták, a ventik egyik oldalon szivnak, a másikon kifújnak. Ergo, csak attól függ, hogy hova rakod, és melyik oldalával.
A normálisabb ventiken fel is szokták tüntetni,hogy merre forog a lapát, és merre van a légmozgás iránya.Ez alol csak AC ilyen ventijei a kivételek. gyakorlatban ezek is egyik oldalon szivnak, másikon fújnak, de a felszerelhetőségük miatt, ezek korlátozottak.. pl a hát hátúljába rakva kifelé fújják a házból a levegőt. Ami mondjuk nem is baj, mert szerintem a célszerű szellőzési irány,az elöl(lent) be a házba (friss levegő), hátúl (fent) kifelé a házból (meleg levegő).
Az ipon listájáról én személy szerint a COOLINK SWiF2-1201 ventit ajánlanám.. vagy ha zavar a hang, ennek a 800RPM-es változatát, mert 1000 fölött már hallani őket.
Ha esetleg megoldott a szabályzása a ventiknek, akkor pedig a PWM-es verzióját, mert abban meg van tartalék.Esetleg még az ENGLIDE n.zero hydro 120, vagy a ENGLIDE n.zero hydro 120 1.2K se lehet rossz.. nekem ugyan nem volt, van, de jókat irtak itt róla..
más általam is próbált, és jo ventit nem találtam a listán.. (pl sythe slip stream)
Ha meg olcsó kell, akkor AC 1025L asszem.. de az nem sok levegőt szállit..
Mindez persze csak az én véleményem.. majd még irnak párat

Szerk: PWM egyfajta szabályzási mod.. az arra alkalmas alaplapok tudják a ventilátort szabályozni.. ha nincs szükség rá, akkor alacsonyabb, ha kell magasabb fordulaton járatják.
Általában viszont csak egy, a CPU Fan ilyen, esetleg mégegy csati...Viszont ha veszel valamilyen szabályzót, akár többcsatornás előlapit, akár egy csatis zalmant pl, akkor egy maximálisan mondjuk 1700RPM-et forgó ventit te szabályzol manuáliasan, hogy mennyin menjen.
Ökölszabály,minnél nagyobb fordulatszám (RPM) annál több levegő, és zaj! -
Zoli1222
addikt
A házam elejébe és a végébe szeretnék ventiket (12cm-es). Nagy légszállítással, és minimális zajjal. S-flex alternatíva érdekelne kb féláron. Ha van ilyen persze. Mindkettő 12V-on menne és max fordulaton. Ötlete vkinek? Vagy hátra elég vmi kisebb is?
-
Monyesz
aktív tag
válasz
bobababa
üzenetére
Hát ami fúj, az a másik oldalon szív is !

Pontosan milyen teljesítményű kellene, a zaj mennyire fontos ? Fordulatot mi fog szabályozni (PWM-es legyen), ledes vagy sima kell ?
Nagyon jó a Coolink és kicsit olcsóbban az Arctic Cooling - ebből a választékból (lehetne még idevenni a Scythe-ot is). -
bobababa
csendes tag
hello.
no, ventillátor kéne a sharkoon rebel9 economy házamba, s nemtom melyik lenne jó. gondolom 12cm-es kéne és lehetőleg az Ipontól, szal ha valaki tudna egy pillantást venti az ott kapható ventillátorokra, és ajánlani vmit, azt megköszönném.
felső határ 2e (+/- 200)
egyelőre egyet vennék bele, aztán majd ha lesz rá még pénz akk tlan mégegyet. csakhát nem tudom, hogy szivo/fujó legyen, meg azt se hogy ezt egy ventiről hogy tudom megállapítani.
előre is kösz:
boba -
Monyesz
aktív tag
Mivel ez a venti a vinyóknál csinálna egy kis légáramlatot, ezért nem kell hogy sokat tudjon. Viszont ne legyen hangja ! Igazából a légnyomás értéke még fontosabb is a légszállításnál jelen esetben, ezért keresem ezt az értéket.
Nem tudom, hogy a lapátok kialakítása, elrendezés, száma, dőlésszöge mondjuk ad-e valami támpontot ? -
Monyesz
aktív tag
Igen a Blacksilent Pro sorozatban jött ki ilyen.
Katalógus szerint a PL1 hangosabb az M12 sorozat legkisebbjénél, de még mindig nagyon csöndes (de hangot nem találtam róla). Mondjuk a PL1 lényegesen olcsóbb
Most akkor a két Noiseblocker és a Slipstream maradt állva.
Scythe-oknak sehol nem találok légnyomás adatait, csak légszállítási értékeket, te sem tudsz ilyet ? -
Henk
veterán
Az a baj nincs egységesen meghatározva, hogy honnan mérik. A gyártó gondolom messzebbről mert neki az az érdeke, hogy minél kisebb számot írjon az adatlapra. Viszont ez sokszor félrevezető mert aki nem ért hozzá csak a számok alapján válogat az bevásárol esetleg egy olyat amire 17 dBA-t vagy még kevesebbet ír a gyártó aztán megőrül mikor berakja a gépbe aztán 3 m-ről még hallani, hogy megy. Szerintem az a hitelesebb amit közelről mérnek mert kevésbé félrevezető. Viszont így meg nem összhasonlítható és félreértéseket szül.
Ja és nem azt mondtam, hogy a NB sz@r csak találkoztam nála halkabbal is. De amiket összehasonlítottam az eleve mind nagyon halk volt direkt úgy is lettek válogatva. -
Monyesz
aktív tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
No, belehallgatok ezekbe !
A múltkor szóba hoztam a Noisblockert, de henknek nem volt nagy véleménye róla. Viszont itt az M12 S1 jelű valami hihetetlen halknak tűnik !

A Gentle Typhoonból csak a AP15 jelű van, az elég morgós darab, de nekem az amúgy is nagy. és lehet hogy a másik hangja másabb.
-
Henk
veterán
válasz
Monyesz
üzenetére
Az már folyadékcsapágyas ott már nem számít a beépítés iránya, legalábbis közel sem akkora mértékben. A gentle typhoon olyan butított S-flex forma abba sima csúszó csapágyat tettek sokkal rövidebb élettartammal. Olyanom nem volt de Crusher-ék kipróbálták és azt mondta minimálisan hangosabb mint az S.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz
üzenetére
Nekem ebből 2 db. volt.
Nekem a Slip Stream volt a nyerő. Most is van, igaz 1400-on, de 800-on én nekem teljesen hangtalan, de tényleg.
S-FLEX: Motorhang, nálam itt kiesett, másnap adtam el. Egyébként szélzajban jó volt.
Gente Typhoon: Borzasztó, turbina hang. Én biztos nem vennék ilyet. Egyébként youtube-on is vannak ilyen videók: 1, 2Egyébként a valóságban a Slip Streamnek a lapátjai jobban hajaznak a Swif-re.
De egyébként ez a Gentle Typhoon nem hallatszik rossznak, de nem sok személyes tapasztalatot hallottam róla élesbe.

-
Monyesz
aktív tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Egy véleményen vagyunk, nem is neked szólt az okosítás !

Ha tehetem megnézem, bár most éppen úgy néz ki nem ilyenek felé hajlok.Ma néztem a
Scythe Gentle Typhoon (1100rpm)
Scythe Slip Stream SY1225SL12L (800rpm)
Scythe S-Flex SFF21D (800rpm)Utóbbi kettőnek van hangmintája az spcr.com -on, egész jók, csak 12V-on találom erősnek (mármint az előtte hallható semmihez képest).
Mondjatok véleményt ezekről !
Az első lapátjai nagyon a Coolink Swif2 ventijeit hajazzák (vagy fordítva). Tud valaki arról vagy a Gentle Typhoonról hangmintát a neten ? -
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz
üzenetére
Ne nekem mondd, én tisztában vagyok vele.
Nyáron egyébként sokkal nagyobb lesz az eltérés egy szellőző és egy nem szellőző rendszerben, a meleg sokkal jobban megáll. És mint a kolléga írta, hogy elől lyukacsos "azbiztosjóó" alapon, sokat nem ér, hisz a meleg felfele száll....Kivéve, ha egy venti nem irányítjaMonyesz #4550: Nézd meg egy csúszós csapágy fizikáját, ha lehet élőben, érezni fogod, hogy a tengely mozog, szóval nem fix, mint egy folyadék csapágynál. A gravitáció nem fog vele kivételezni, mert ő más fajta csúszócsapágyas. Bár, ha időnként olajozod, talán vízszintesen is használható. De ez nem biztos.
-
Monyesz
aktív tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Hogy egy házszellőzés mennyit számít:
Phenom II 965 proci, hűtő Scythe Grand Kama Cross hozzá. Ez egy régi házhoz képest (levett oldallappal) az új HAF932-ben (gyári ventik benne 600-on) 5-10 fokkal kevesebbet produkál. Természetesen minden hűvösebb lett, nem csak a proci ! Most ugye nincs nagy jelentősége ennek, de majd ha melegebb lesz...
-
Henk
veterán
-
Mans20
addikt
Est
Egy golyóscsapágyas ventinek mennyire van zavaró hangja leszabályozva?már régóta megtetszett a A.C.Ryan UV ledes ventije de sajnos golyóscsapágyas és 2000 ren forog.
-
Henk
veterán
válasz
bobababa
üzenetére
Ha irodai munkára használod a géped akkor a tiédbe sem kell venti. Melegszik majd de könyvelni meg netezni tudsz rajt.
zsoleszdeb: Elöl egy fújjon be hátul pedig egy szavjon ki. Ez az alap az oldalsókat szerintem ki is hagyhatod, ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá akkor az is befele fújjon. Viszont ezt a szerencsétlen AC ventit csak hátra tudod beszerelni. Előre és oldalra csak úgy ha a házon kívülre teszed, de az kicsit rontja a design-t.
realmadrid92: ha a lapod nem tudja szabályozni akkor előlapi panel vagy ellenállás.
-
realmadrid92
tag
sziasztok, vettem egy
Asus 1225SI Fekete -t
Sztem egy picit hangos, 1300 rpm-en pörög, hogyan lehetne leszabályozni mondjuk 1000rpm-re? -
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz
üzenetére
Mondtam én. A papír nem sokat ér. Vannak jó és rossz szakemberek. Ma is megtapasztaltam egy rosszat, a garanciából visszaküldték a monitorom, de már nem csak egy baja van, képet sem ad.

Egyébként az Ő esetében az alulról felülre kiesett, mert a házában nincs szellőzés, se az alján, se a tetején.
Nyáron én is megnézném azt a gépet, ami házventi nélkül, oldallappal fent jól teljesít.
Azért 30 fokokban rendesen meg tud állni a a levegő a házban. 
-
Monyesz
aktív tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Öööö, én is rendszergazda vagyok, 20 éve ebben a szakmában és 70-80 géppel a hátam mögött. Mindben vannak ventik - most akkor mi van ?

Valami szellőzés csak kéne abba a gépbe, tisztán venti nélküli gépet igen melós dolog összedobni. Vagy az eredmény elég gyengus...
Eleve illene a rendszert 30 fokos környezeti hőfokra méretezni, hiszen lesz még nyár is, meleggel. Minimum egy előlről-hátra vagy alulról-felfelé huzatú légcsatornát kéne kialakítani.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
bobababa
üzenetére
És szerinted azokon a lyukakon fog ki és be jönni levegő magától? Ha ez így lenne, nem is kellenének számítógép ventilátorok. Az, hogy van a srácnak vmi papírja nem sokat ér a mai világból. (tapasztalatból mondom...) Szóval próbáld ki venti nélkül a géped és akkor majd meglátod, hogy még is kéne venti. De természetesen sem mind1, hogy mi van benne.
-
G_P
tag
sziasztok!
segítségetek kérném...
lenne a házmaon elől egy 8 centiméteres hely, az oldallapon felül egy 8-as, és hátul és az oldallap alján elfér egy 9 centis is.
nekem van két darab ilyenem, de ezek csak szívni tudnak.
szerintetek milyet vegyek még, kell-e és ezt a kettőt hogy helyezzem el??
én úgy gondoltam hogy előre egy 8-as fújó
oldalt alulra egy 8-as fújó
hátulra egy 8-as szívó
és oldalt alul egy 9-es fújó
vagy ha hülyeséget mondtam ajánljatok valami megoldást
P.S.: elől az előlap alján nem túl nagy a hely. -
bobababa
csendes tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
hello.
kritérium semmi, én is a 2k-s kategoriára gondoltam. egy ismerősöm szerint nem is kéne bele venti, merh elöl lukacsos (tehát szellőzik), oldalt is van két lyuk (tehát ott is), és a srác már összeszerelt 30-40 gépet (ő rendszergazda cégnél), szal nem hiszem hogy akkora hülyeséget mondana.szal ez kicsit elbizonytalanított, hogy tleg kell-e két venti. egyet még én is ésszerűnek tartok, de tleg kéne kettő
?üdv:
boba -
Vasinger!
nagyúr
válasz
bobababa
üzenetére
Helló!
Nos, először azt kéne eldönteni, hogy összesen mennyit költenél erre. Vannak 1k-tól 4.5k-ig is ventik, van közöttük hangban és élettartamban különbség.
Én a 2 ventis megoldást ajánlanám, egy szívó előre és egy fújó hátulra. Más nem kell. Hátulra nekem szimpibb az 1 12centis mint a 2db 8-cas.
Esetleg vannak kritériumok a ventikkel szemben? RPM? Szín? Db? 3/4 tűs, esetleg molex?
-
bobababa
csendes tag
sziasztok.
egy sharkoon rebel 9 economy-t szándékozok venni. milyen ventit ajánlotok hozzá?
illetve 1 venti elég vagy inkább kettő legyen?előre is kösz:
boba -
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz
üzenetére
Lehet azt hallani minden fordulaton... Itt van ez a Yate Loon és akárhány RPM-re szabályozom, kihallatszóik az a hangszín és én erre vagyok háklis.
Anno a régebbi Noctuák: NF-P12, S12-nél pont az ellentettje volt, magas hang jött elő, mint a vízforraláskor, de az nálam csak akkor, ha leszabályoztam... Ezzel az új szabályozóval, már az sem jön elő, vagy nem hallom.
Henk: Akkor megpróbálom a Slim-et én sem szeretek fölöslegesen pénzt kidobni...
-
Monyesz
aktív tag
Olvastam azt (ugyan már nem emléxem hány volton/rpm-en nézted).
De lehet hogy a vinyó mellett azt a hangot nem lehetne hallani, főleg ha 500-as fordulaton megy. Mondjuk az ára az kellemetlen.
De ezek szerint Vasinger füle túl jó a mai ventikhez, mert a leghalkabbakat is zajosnak hallja.
-
Henk
veterán
válasz
Vasinger!
üzenetére
Az ugyanaz a típus azonos fordulaton egyforma hangja lesz, illetve ha van is eltérés azt nem hallod meg. Azért mondtam a 800-ast mert azt mondtad nem akarod szabályozni, ha igen akkor inkább a nagyobb abban van tartalék pl. nyárra.

Próbáld ki a slip stream-et ha megfelel akkor ne költs másikra.Monyesz: ebből a Noctua-ból az flx-et próbáltam annak nagyon erős motorhangja van.
-
Vasinger!
nagyúr
De szabályozni tudom, avval nincsen baj. De egy Swif 2 1201 uo. hangos azonos fordulat mellett mint az 1200-as vajon?

Azért van a szabályozó, hogy használjam mind a 4 csatornáját.
De még az is lehet, hogy berakom a 140-es helyére a Slip Stream-et leszabályozva, amit a Mugen 2-hőz adtak.
Végül is az sem egy rossz venti...Monyesz: Nos, azért 2k felé nem szívesen mennék, megjártam én már a drága ventikkel... Nekem a winyótól nem elszívná, hanem elfújná a levegőt, nem tudom neked, hogy van kiépítve a szellőzésed.

-
Henk
veterán
Eleve hülyeség ezeket a keret nélküli sza..kat megvenni. Én úgy csinálnám, hogy elöl egy befúj hátul egy kifúj ez az alap. Ha még akarsz bele akkor az oldalasó befele fújjon. Viszont azért nem szerencsés mert gyengébb házaknál az oldalsó lévő rázni szokta az oldallapot és elég rossz hangja van.
Vasinger!: ha nem kell a nagy fordulat meg szabályozni sem akarod akkor a 800-ast vedd belőle. Ennél kisebb fordulatú 12-es szerintem nincs, de 800-on nem sok hangja van tápod elnyomja majd.
realmadrid92: én AC-ból a hagyományos keretes verziót javasoltam amit somasz is mutatott.
-
somasz
addikt
válasz
realmadrid92
üzenetére
Sztem erre gondolt
-
Vasinger!
nagyúr
Aham. Akkor szerinted vegyek még egy 1201-es Swif 2-t előre a Yate Loon helyett, amit majd szabályozok előlapról?
Igazából előre elég lenne egy kisebb légszállítású is, mert csak a winyót kéne hűteni, Yate Loon 450 rpm-n 25 fokosra hűtőtte a 22 fokos szobában.
Csak az az idegesítő motorhang. -
G_P
tag
de az a baj hogy amit vettem az csak szívni tud
nem tudod megfordítani mert ilyen rács van vagy mi a túró
az a lényeg hogy csak szívni tud!
akkor a videókártya környékére(oldallap alul) milyet vegyek?
ugyanilyet szívót vagy valami fújót? -
Monyesz
aktív tag
válasz
realmadrid92
üzenetére
Szerintem is az AC felel meg neked ezek alapján.
-
G_P
tag
sziasztok!
szerintetek melyik a jobb: ha a házból szívja ki a levegőt vagy fújja be?
mert most kettőből kettő szív de még lesz egy ami a videókártya hőmérsékletét lesz hivatott jó irányba befolyásolni....
mert ha szívó lenne a jobb akor ugyanilyet veszek(mivel ezt csak szívóra lehet állítani) ha meg nem akkor egy másik típust
köszi a segítséget!
zsolt -
Henk
veterán
válasz
realmadrid92
üzenetére
AC F12 egy jó venti főleg az árához képest. Coolink swif2 1201 is majdnem belefér az árba.
-
Henk
veterán
-
Monyesz
aktív tag
válasz
realmadrid92
üzenetére
Szerintem ez egy átcimkézett venti, nem hinném, hogy az Asus ventit is gyárt. Kérdés kinek a terméke ?
Hogy érted a szabályozást ? Az alaplapok PWm csatijára kötve lehet szabályozottá tenni, ezt az alaplap maga végzi. Vagy ellenállással, potméterrel, szabályzóval lehet. -
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz
üzenetére
Nb-t nem nagyon kedvelem Nexus-szal együtt. Scythe-ból próbáltam az S-FLEX-et: 1.2k és 1.6k-s változatát és mind2-t akármennyire szabályoztam, nagyon erős motorhangot produkált. Esetleg ezek a minebea silent IC-s ventik tűnhetnek érdekesnek, de nem sok teszt van róluk és drágák is.
Papst-ot nagyon nehéz beszerezni sajna Mo.-n.
-
realmadrid92
tag
Asus 1225SI
Erről tud valaki véleményt alkotni?
Nem túl hangos?
Lehet szabályozni a ventit?
/háulra lenne kifújó ventinek/
ha van jobb az árában akkor szívesen várom az ötleteket
-
Henk
veterán
válasz
Vasinger!
üzenetére
Teszel oda egy 1200-est meg elé egy ellenállást ami pl. 9,5 V-ra szabályoz. Esetleg a 980 rpm-es Englide?
-
Vasinger!
nagyúr
Én hülye, egy valamit nem írtam. Hogy a 140-es Yate-t 120-asra akarom lecserélni, nem írtam le, csak gondoltam.

Én még ezt a ventit lecserélném és ha hangos is, nem tudok már mit tenni ellene, hisz halkabb táp nem igen van amit én meg tudnék venni és ugyan ez van a winyóval is. Szóval most azon az egy ventin van a hangsúly.Gondolkodtam helyére a számomra bevált Swif 2-t, abból is az 1200-at, de az már túl kevés lenne oda, az 1201, meg már túl sok.

Esetleg valami halk alternatíva?
-
Henk
veterán
válasz
Vasinger!
üzenetére
Nem nagyon mert 14-ből még talán most kezdtek el folyadék csapágyasokat gyártani. Nekem is motorhangja van a Lian Li-nek, ezért nem is használom őket. Sajnos nem is ismerem a 14-ket mert törekedtem arra, hogy olyan házat vegyek amiben 12-ek vannak, illetve a nagyobbakat is inkább ilyenre cseréltem. A halkítás amúgy is ilyen, soha nincs vége. Most a 12-ek jók lettek, de hallod a 14-es. Ha azt is megoldod akkor majd a tápot, ha azt is akkor hallani kezded a vinyót és így tovább.

Himym: szerintem rendeld le mire mész vagy érdeklődj utána mert nem szoktak raktáron tartani semmit.
-
Vasinger!
nagyúr
Most, hogy megvan a Scythe Kaze Server-em, kezdtem kicsit játszadozni a ventik szabályozásával.
Leszabályozva, elég halk a gép, de a 14 centis yate loon-nak így is, úgy is van motorhangja, de ezt csak most vettem észre, hogy a többit lehalkítottam. Ami eléggé zavar. A másik, pedig a táp. Lekapcsoltam minden ventit, semmi változás. Nem tudtam milyen venti mehet még, hisz egyik sem pörgött. Akkor jutott eszembe a táp. Állítólag ez a VX450-en nagyon halk. Hangosnak valóban nem mondható, de hallható. Kis csalódás.
Esetleg Henk, tudnál mondani egy azonos teljesítményű, de halk ventit a Yate Loon 950 RPM-es helyett? Megszabadulok az utolsó siklócsapágyas ventimtől is....
Ár nem számít, se kinézet, de a teljesítmény legyen a Yate Loon környékén. -
Henk
veterán
Ha úgyis szabályozva lesz akkor a Coolink P-t venném mert abban van a legtöbb tartalék ha szükség lenne rá, meg talán a leghalkabb is ha azonos fordulaton nézzük. Ha mindenképpen az Ipon-ból rendelsz akkor is 600-700Ft-al drágább mint a másik helyen így + pk-et nem ér meg. Viszont ha csak a Pcx-től rendelsz az nyerőbb mert ott olcsóbb a venti és a pk is. Mondjuk nem tudom Ausztriába mennyiért szállítanak.
A tápban általában nem pwm-es venti van de ennek ellenére szabályozza a táp a fordulatát. Viszont méretezve vannak így azt mondják, hogy a gyári venti légszállításától max. 10%-al térhet el az új ventié. -
Himym
senior tag
PCX-ben olcsobbak a Coolinkek de iponban találtam jó áron a Noctuát máshol nem igen bevallom összintén nem is tudom melyik boltokban érdemes venni bármit MO-n mert Ausztriában élek de itt a ventik rohadt drágák.
Szerintem marad a Coolink 120P PCX-ből.
Azt még had kérdezzem meg, hogy tudjátok esetleg, hogy a COrsair 750TW-s tápban milyen venti van? Mert ha már veszek ventit lehet lecserélem a tápban lévő ventit is, a tápban lévő ventik PWM-esek?

Üdv.
-
Himym
senior tag
Akkor ezek közül:
1. Arctic az kiesik mert szinte mindenhol a Pro verzsön van és az nem jó.
2. COOLINK SWiF2-1201 1.db.:1973 Ft
3. » COOLINK SWiF2-120P 1.db.:2.428FtJól megkavart az elírt iponos név... swif 2120p... LOL
4. ENGLIDE n.zero hydro 120 1.2K 1.db.:2.426Ft
5. NOCTUA NF-P12 1300RPM 1.db.:3.377FtÜgye valamelyikből 3db kellene. Kérdés az, hogy ár/teljesítményben melyik a nyerő?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- Arc Raiders
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen videókártyát?
- LEGO klub
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A jövőben nem csak a gazdagok kiváltsága lehet az Intel CPU-k tuningja
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Dell XPS 13 Plus 9320 i7-1260P 32GB 512GB 4K+ TouchScreen 1 év garancia
- 15" MacBook Air M3 16GB RAM/ 512GB SSD - 27% ÁFA (0424AB)
- Asus STRIX Gaming PC! 7800X3D / RoG RTX 5070 TI / 32GB 7600MHz / SSD 1TB / 850w Gold! BeszámítOK!
- Asus Chromebook C423NA, 8GB RAM, N4200 Pentium, 180 Kihajtható
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Nyáron egyébként sokkal nagyobb lesz az eltérés egy szellőző és egy nem szellőző rendszerben, a meleg sokkal jobban megáll. És mint a kolléga írta, hogy elől lyukacsos "azbiztosjóó" alapon, sokat nem ér, hisz a meleg felfele száll....Kivéve, ha egy venti nem irányítja

?
Grózi