Hirdetés
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: SAMSUNG WW80CGC04DABLE EcoBubble™ technológiával 8 kg mosógép - tapasztalatok
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FockeWulf
tag
Ez sem igaz. A ragasztó megszáradt állaga lehet szilárdabb mint maga a fa, de a ragasztó-test találkozási pontnál még mindig a leggyengébb a konstrukció. Mint ahogy pl fémiparban is maga a hegesztés szilárdabb mint maga a hegesztett vas, de a hegesztés-test találkozási pont a leggyengébb. Pont ez a lényeg h a ragasztott nyaknál az a pár század is pontos kell hogy legyen ami meg van hagyva a ragasztónak. De vannak konstrukiók ahol külön nútokat marnak pluszba a ragasztónak.
-
X2N
őstag
Hát ha már így belementünk akkor jó lenne ha azt is leírnád hogy melyik faanyag mennyibe kerül, mennyi megy kárba, persze minden gitártípusra levetítve, illetve a munkaórák számát is. Tanulságos lenne. Szerintem a listát a Fender tele, sg, V, strat gitárok vezetnék anyagár szempontjából.
-
FockeWulf
tag
"egy rendesen megcsinált, szorosan illeszkedő csavarozott nyakat sokkal nehezebb megcsinálni, mint két fát adott szögben összeragasztani egy sablon segítségével"
Ennek pont a fordítottja igaz, mivel a ragasztott nyaknál a szoros, pontosan megmunkált zseb és nyak tart jóval többet mint a ragasztás. -
arnyekxxx
veterán
És ez amit leírtál úgy néz ki, hogy kb 300$-os költség (mármint annyi sem mert ebben más ott a szállítás a boltba, a vám, az adók és a haszon) mert ennyiért már teljesen jó gitárokat lehet kapni.
ja látom később te is írtad.
Szóval egy gitárt egy erre szakosodott gyárban legyártani gyakorlatilag filléres tétel, az árárnak legnagyobb része az a hit, hogy a gitár az valami különleges dolog ami sokkal jobb lesz attól ha két szakállas faszi egy napig csiszolgatja kézzel.
-
X2N
őstag
A ragasztott nyak onnan minőségi mérce hogy drágább megcsinálni, képzettebb munkaerő kell, míg egy csavarozott nyakat bárki fel tud csavarozni egy nyomatékkulcsal. Ennyi. Gibson ezért csinálta a Les Pault olyanra amilyen-re hogy ne tudják olyan könnyen lemásolni, sznobok. Ugyanúgy mint az átmenő nyak meg a több darabból összerakatt nyakak. Hangban egyik sem jobb vagy rosszabb, csak egyszerűen más. De a nem csavarozottabb nyakak sokkal kényelmesebbek szerintem. A ragasztott Harley Benton SG-nél sokkal könnyebben lehet elérni a magasabb fekvéseket mint az Ibanez RG550-nél.
-
X2N
őstag
Még sokat is mondtál a 30ezerrel, itt van egy DIY Kit HB Strato 32eFt-ért már áfával: [link] De gondolom azt tudod hogy egy Les Pault alapból 4X annyiba kerül legyártani mint egy Stratot vagy telét nem? Gondolom láttál már élőben ilyet, hogy van összerakva szögben a testhez képest a nyak, test hogy van lemarva, nem csak csavarozva van ám, a nyak mint sok egyszerűbb gitárnál. Azt te se gondolhatod hogy ez a 32 ezres gitár fog úgy szólni mint egy 100-ezres ezekkel a hangszedőkkel. Vagy egy még komolyabb cucc amit profik szeretek össze, kiválogatott faanyagból, kiszárított faanyaggal stb. Én is gondolkodtam ilyen gitáron de ilyen extrémebb formában Y vagy X alakút készíteni lehetne csak nem tudnám normálisan lefényezni, festetni kellene de az se 2 forint. A hozzá adott hardverek meg alapból mennénk a kukába, és akkor ez még mindíg egy csavarozott nyakú gitár..
-
FockeWulf
tag
Elfogadom ha te így látod, én továbbra is azon a véleményen vagyok hogy nem egy nagy dolog legyártani egy gitárt, ha egy cég ezzel foglalkozik. Sem különleges szaktudást, sem különleges technológiát, sem különleges spéci/drága szerszámokat nem igényel. És az alapanyagok sem speciálisak. Ehhez a raktáros dolghoz...hm...én amiket láttam, általában egy sima féltető/vagy nyitott oldalú csarnok alatt, szépen egymásra pakolva, elválasztva egymástól a szellőzés végett, szárították a fákat.
"Kivágni CNC géppel vágják ki, de utána kézzel kell az egészet lecsiszolni" ez így van, de ez továbbra sem egy drága művelet, hogy kézzel kell lecsiszolni.
És igen, a festéshez kell egy festőműhely, ami pormentes és megvan az előírt páratartalom...igen, mint minden mezei festőműhelyben.
Én nem azt mondtam h nem kell hozzá eszköz és emberi munkaerő, hanem azt hogy az árához képest minimális a befektetett eszköz és a munkaerő. -
X2N
őstag
Ezt a videót múltkor találtam, kicsit hosszú, de remekül bemutatja milyen sok munka egy gitár elkészítése még cnc gépekkel is...Schecter Costum Shop, egy youtubernek készítenek az ő szempontja alapján egy gitárt(több nap alatt) [link]
Szerintem a legjobb videó amit valaha láttam gitárkészítésről. -
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Köszi.
Az üveghangot ismerem, már elő is csikartam (a komplett Sweet Child O Mine introt el lehet játszani üveghangokkal). Én még azelőtt úgy tudtam, csak az oktávnál lehet előszedni ezeket, de ott kiderült, hogy más bundoknál is.
Nem tudtam, hogy ez a harmonic.
Akkor kérdem így: ha ez nem olyan nagy szám, akkor minek örül annyira itt Papa Het?
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Most megneztem az M72-n, hogy Hetfield nem tartja am olyan alacsonyan a gitart. Sokszor eleg nagy szogben all a nyak felfele, messze nem parhuzamos a talajjal.
Ez nagyjabol 35-40 fok. A koncertrol fotoztam ki.A kerdes meg nem az, hogy lesz-emilyen gitarom, hanem csak az, hogy mikor.
-
emiki6
veterán
De ha nem néz felfele a tenyerem (supination), akkor nem tudok rajta játszani, máshogy nem tudom fogni. Függőlegesbe nem teszem a hangszert, mert úgy még rosszabb. (Azt már megértem, hogy a pengető kezet miért oda szokás tenni ahova, mert rá lehet támaszkodni a hangszerre, ezzel levéve a súlyt a nyakas kézről.)
Majd megszokom.
Simán lehet túl nagy is a kezem (a középső ujjam az ujjtő ízület közepétől ujjvégig 11,5 cm, a tenyér+ujj meg kb 20 centi, nagy arasz 24 cm, kis arasz 21) és emiatt fárasztóbb egy átlagos kézméretre tervezett nyak. És ilyenkor amúgy nem mindegy más hogy fogja? Úgyis egyéni fogást kell találjak... Az alapelveket szerintem értem, nem gondolom, hogy rosszul fogom, a hatékonyság majd javul idővel. -
Goose-T
veterán
Maradjunk annyiban, hogy hasonlítanak a Squierek a Fenderekre. A Fendereken általában minden angolszász méretezésű (hardverek, húrköz, potik stb.), a Squiereken metrikus. A test is vékonyabb, talán csak a Standard és a Classic Vibe Squierek vannak olyan vastagok, mint a Fenderek. Még sorolhatnám a különbségeket, rengeteg van.
-
chaosmonger
tag
Hát azért az Elvis féle rock and rollhoz van köze, nem is kevés. Fura lenne mondjuk a rockabilly-t nem rockzenének nevezni. Sőt szerintem sokkal több direkt tettenérhető megjelenése van a rock and rollnak mint az r&b-nek, a rock és metál zenékben, nem is beszélve a szellemiségéről, a fiatalos lázadásról. Az AC/DC Rockere pl. kedvelt zeneszám az akrobatikus rock and roll táncverersenyeken. A punk zene alapja az egyszerű r&r. Lemmy évtizedeken keresztül úgy kezdte az összes koncertjét, hogy 'Mi vagyunk a Motörhead, rock and rollt játszunk.'
Az is tévedés, hogy a rockzenét kizárólag a britek találták volna fel, azért volt ott egy MC5, Steppenwolf, Grand Funk Railroad, Iron Butterfly stb. is. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Persze, hogy normális, sőt. A hangszer az önkifejezés egy elég erős eszköze, a testünk meghosszabbítása. Garantáltan tükröződik benne az ember ízlése, személyisége.
Elég sok gitár van, amit pont a külseje miatt nem vennék, SG, semi-hollowk, és azt hiszem szinte végleges, hogy stratot sem, egyszerűen lever a víz attól, hogy filléres kínai műanyag fehér előlapja van. Ultra gagyinak találom. Ott egy több ezer dolláros hangszer, és a testének az 50%-a egy filléres műanyag. Brrr.
-
De, sajnos nagyon rosszul öregszik, hiába a felület kezelés. Mondom, a bullet sztratom olyan szar színűre öregedett, hogy öröm nézni. Ráadásul a test faanyagának illesztéseinél a vonalak baromira felerősödtek és elcsúnyultak, mintha a ragasztó is elszíneződött volna.
És nem, nem tartottam napon. Tatyóban volt legfőképp tárolva.re: #52882 emiki6
Mondom, nem értek a lovakhoz
nekem más jószágom van. De mint cucka is írta, valószínűleg kevesebb a problémás pont egy basszuson.re: bigrob
Soft reset nem vesz motyót használtan, te ezt nem is tudtad?
re: consono
A fekete az felkeményíti a hangot, a rózsaszín puhítja. A koptatónak nagyon nagy szerepe van a hangzásban. Ezért is van, hogy mikor még rajta van a gyári fólia akkor még jobban szól, ahogy leveszed azt, halott a gitár hangja, olyan lelketlenné válik.
-
arnyekxxx
veterán
Ja a yt-on az ember nem a hangszert hallja hanem a tesztelő komplett felvételi láncát és a tesztelő játékstílusát. Darrell Braun videoiban a 50$-os amazonos gitár is úgy szól, hogy az embernek csorog a nyára. Abba a láncba bedugva mindennek jó a hangja és a faszinak ügyesek a kezei.
-
emiki6
veterán
Innen látszik, hogy túl sok internetet olvastál.
Ez sajnos ilyen, így működöm. Elemzés, túlelemzés, túlzásba vitt elméleti utánajárás, ami a gyakorlatot megelőzi.
-
Hivatalosan igen, kísérőhangszer, de engem nem azért érdekel, hanem mert tetszik a hangja, ezért szeretném magam is reprodukálni. Bandában nem tervezek játszani, sem kísérni (persze el nem utasítom, mint lehetőséget, de nem cél, ami nagyképűen hangozhat, hisz még nem is játszottam, de le kell írjam, hogy érthető legyen az elképzelésem és motivációm). A basszusgitár hangját én önmagában is kifejezetten szeretem, így engem az érdekel inkább, hogy magában hogy szól, szeretnék olyan hangszert, aminek a hangja, az alap hangja tetszik és a fenderes jb60 egyértelműen ilyen; ha már van variáció, akkor muszáj vagyok válogatni.Most még az elméleti előkészítés van, majd lesz tapasztalat is, ha oda jutok.
arnyekxxx: nem ismerem őket, a legtöbb ismert zenét, zenekart nem ismerem. A legtöbb zene nem tetszik, vagy elsőre nem tetszik meg, nehezen találok zenét, amit szívesen hallgatok, ez szerintem mérsékelt zenei anhedónia. A hifi (a fejhallgatózás) ezen sokat segített, mert a zene olyan dimenzióit tárta fel, amitől stimulálóbb, érdekesebb, élvezetesebb lett a zene számomra. Részletesség és szeparáció, térélmény (és imaging), timbre (!): ezek mind olyan dolgok, melyek nélkül a zene általában nem kelti fel az érdeklődésem (kivételek persze vannak). -> ezért érdekel a béz alapkaraktere, hangzása: timbre-je, mert számottevő részben abból nyerek örömöt.
-
Goose-T
veterán
Most belegondoltam, hogy Kayla Kent hogy nézne ki Zakk helyett a színpadon.
No szexizmus, bírom a csajt, jól tolja, de azért a színpadi jelenléte biztos hagyna némi kívánnivalót maga után. -
Goose-T
veterán
Szerintem azért nagyságrendekkel jobb, mint amikor az Illegals-szal nyomta Phil a Pantera-számokat. Zakk olyan, amilyen, azért érződött rajta a saját stílusa is, igen. Charlie Benante előtt viszont le a kalappal, olyan alapot adott, hogy az elvitte a hátán az egész produkciót. A hangmérnök is nagyon jól belőtte a hangzást, sokat számított az is, hogy megszerezték a régi technikusukat. A dobhangzás abszolút hozta a Pantera-feelinget, és Charlie hibátlanul ütött mindent.
Az biztos, hogy ennél közelebb már nem fogunk kerülni a klasszikus Panterához, és szerintem nagyon jól össze van rakva az egész, nekem nem volt hiányérzetem.
-
sith7
félisten
Nem tudom, nem értek hozzá
Rákötöttük a gitárerősítőre a basszust, és fordítva is, bass erősítőre a ritmusgitárt, 3 különböző kábel, 2 külön konnektor, minden esetben zúg.
Most írni fogok a boltnak, ahonnan vettük, végülis 2 év garancia van mindenre, így az erősítőre is.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Igen, pont így vezettem le kis segítséggel.
A negyed három részre osztása kicsit nehézkes számomra, mert ha egy negyed alatt három nyolcadot kell eljátszani és nem kettőt, akkor az már nálam nem is nyolcad, hanem a nyolcadnál rövidebb ritmus. Szóval matematikailag nem jön ki.
-
"Ha két vonallal vannak összekötve a hangok, akkor azok nyolcadok. Ha egy vonallal, akkor negyedek."
Pontosan: ha két vonallal vannak összekötve, akkor tizenhatodok, ha egy vonallal, akkor nyolcadok. Ha nincsenek vonallal összekötve (sehánnyal) a hangjegyek szárai, akkor negyedek.
A kis "összefogó" kapocs a 3-as osztás jelölésének része, nem ritmikai összekötő vonal.
-
Mondjuk a gruopie az már akkor is pedofília volt az estek többségében, csak valamiért akkoriban nem vették az ilyesmit komolyan.
Amit némelyek megengedtek maguknak, azok ma szerintem simán rács mögött lennének ugyan ezek miatt. Mondjuk Steven Tyler még lehet meg kapja a magáét érte.re: Ctrl+Alt~Del
Ja, az a durva, hogy ma már szerintem ezt nem tudnák megcsinálni. Lehet ők voltak az utolsók akik még igen. A Anthony Kiedis könyv is masszív (Red Hot Chilli Peppers). Ha nem is érdekel a muzsikájuk, érdemes elolvasni, horror sztorik vanak annab is. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Már azt sem bírom feldolgozni, hogy áll a bal keze. A csuklója tök vízszintes, nincs betörve, négy ujja merőleges a tenyerére, és minden ujja fent van a húroknál. Holott, én csak az első hármat használom, a negyedikkel nem tudom, mit kéne kezdenem. Olyan, mintha végig mind a négy ujja csak feküdne a húron, közben meg mégis játszik...
-
Goose-T
veterán
Most is azt csinálnák, ha lenne pénzük drogokra.
Régen minden jobb volt, egy régi barátomnak elég volt pár hónapig zsírosdeszkát ennie, hogy megvegye a JCM900-at ládástól, ugyanennyi zsírosdeszkaevés kellett egy jobb gitárhoz, aztán már megvolt minden a rákenrollhoz.Most meg csak tornyozzák a gitárokat, fejeket, ládákat, pedálokat otthon a zenészek, meg házistúdiót építenek. Ilyen baromságokra költik a zsét, ahelyett hogy drogra, piára meg nőkre szórnák el.
-
Baltincs
tag
Igen, én se azt várom hogy ugyanaz legyen a két pont erőssége, csupán ennél hangyapöcsnyit lehetne hallhatóbb, ezért is gondoltam a compressorra áthidaló megoldásként, mert elektronikai hiba lesz, pickupra meg nincs most pénz.
Alapból a zenénk nem követeli meg hogy kavirnyásszak sokat fent, és a ritmus mellett szólógitáros is van, szóval pláne, de ha néha arra tévedek, akkor egy nagyon picit akarnám csak megemelni a hangerejét.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Persze, én nem azt mondtam, hogy gyökeresen más lesz a hangzása, de azért a semmi köze hozzá az egy marha nagy understatement véleményem szerint.
Az is egyértelmű, hogy a hangszer mindig is érzelmi kérdés volt, és az agy ebben jól ki is b@sz veszünk: tele vagyunk kognitív torzításokkal (similarity bias, experience bias stb. - bocs, nem tudom, hogy magyarul ezekre hogy van a helyes terminológia), azaz, a hozzánk hasonló tapasztalattal rendelkező embert automatikusan szimpatikusnak találjuk, ha ugyanúgy szakállas, vagy neki is kedvence az Ibanez, akkor ő "jó fej", stb. Nyilván a marketing ezt használja ki, és mivel ezek a torzítások ösztönösek, és mindenkinél működnek, nehéz őket átlépni.
A boros példád legékesebb bizonyíték a placebo hatás az orvoslásban.
az emberek a szemükkel vesznek gitárt
Nekem mondod?
-
doc
nagyúr
Koszi!
A gitarbeallitassal meg ugyis adosak, multkor nem vittem be, nem akartam napokra villanygitar nelkul maradni (majd hetfon megjon a vilaglegjobbgitarja Donner, akkor legalabb lesz "cseregityo" amig szuttyognek rajta
), bar igazabol mar eleve tok jol be van allitva, intonaciora kell egy minimalis kis finomhangolas, amugy fasza -
doc
nagyúr
Van fizetett hirdetes is, az nyilvan nem feltetlenul er sokat, de van nagyon sok ami NEM az. Ott van az az orosz srac peldaul aki konkretan olyan videokat csinal hogy az osszes problemat megkeresi az adott gitaron, ot senki nem fizeti ezert
. De van tobb mas is, aki nem szponzoraciobol csinalja, es eleg sok olyan videojuk van ahol elmondjak hogy adott gitar konkretan sz@r."eldobhatós legalja kategóriájú szar" - Volt mar a kezedben ilyen? Vagy "nem Gibson tehat nyilvan szar, ra sem nezek"?
En amugy leirtam: harmadik gitarnak kell, alapvetoen kivancsi vagyok hogy mennyire jon be ez a Tele-vonal. Ha nem, akkor sem kerult kb semmibe (olcsobb mint ha vettem volna ujan egy Squier-t, amit aztan bukoval adok tovabb). Ha meg bejon, akkor vagy megtartom ha jo, vagy jo lesz project gitarnak, vagy ha maga a gityo hasznalhatatlan, akkor veszek egy jot, tudva hogy mit is keresek.
Ezt csinaltam anno a Squier strattal is: megvettem, egy rovid ideig hasznaltam, lattam hogy mi az ami tetszik benne, mi az ami nem, eladtam az uj ara kb ketharmadaert, es vettem olyat ami azt nyujtja amirol a Squieres tapasztalatok alapjan tudom hogy nekem kell. -
NeoPampalini
senior tag
"Az feltűnt, hogy ezek a jútúberek elmondják a 100 dolláros donnerről hogy hű de milyen jó, majd jövő héten a 400 dolláros squier-ről is elmondják hogy hű de milyen jó, aztán jövő héten a 4000 dolláros music man-ről is pont ugyanezt?"
Szerencsére nem mindegyik ilyen, kedvenc ellenpéldám Glenn @ SpectreSoundStudios, bár ő elsősorban nem gitárokat véleményez.
-
doc
nagyúr
Mindent akarok jatszani

Na jo, nem mindent, a metal az egy olyan irany amit mindenkeppen, de tegnap peldaul a Take On Me-t toltam, akusztikuson (mondjuk ma delutan meg zuzos delutant tartottam, meg mindjart folytatom is)
Az oktav azert erdekel, mert szerintem tok jo basszusjellegu kiseretet tudnek csinalni magam ala a looperrel (ha tudnek ritmust tartani...
), a kompresszor meg az akkordozashoz szerintem hasznos lehet, de azt majd kiprobaljuk 
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem ez tök érdekes.
Én egyáltalán nem tartom gáznak, ha szól a metronóm a fülében. Ilyen magas szinten zenélni semmilyen szinten nem gáz. Mondjuk akkor számonként váltják és ráküldik a fülére a tempót? Gondolom nem ő nyomkodja két szám között, hogy jön a Trooper, ez most akkor 108 bpm.
-
arnyekxxx
veterán
Nincs senkinek hangszóró a fülén. Az egy fülhallgató
A fülesben is hangszóró van. Meg olyan dobos is van aki nem fülest használ hanem fejhallgatót. Mondjuk mindez részletkérdés, egyébként teljesen jól leirtad a szinpadi kontrollrendszereket
Esetleg még annyival lehetne bővíteni, hogy a fülmonitorban az ember mindig azt hallja amit beállítottak, a kontrolládás megoldásnál meg a saját kontrolládája előtt azt hallja az ember amit beállíttatott magának, bárhol máshol meg azt ami éppen ott hallatszik és mindez összekeveredve a nézőtér felől jövö hangmasszával. Kár, hogy egy normális fülmonitorrendszer krvadrága. -
setup
tag
Már 100%, 4 réteg szalaggal kiadja. Lépcsőzetesen ragasztottam egymásra csak az első két csavar alá.
Ha tudnám, hogy vajon milyen vastag ez a 4522-es maszkoló szalag meg lehetne tippelni milyen ékre lehetne cserélni.
Ahogy engedem le a G húr magasságát ott a 18. fekvés környékén kezd most is először csörögni, szóval lehet ott valami a bundmagassággal is, de mivel már teljesen vállalható és megszokható magasságban kezd el csak csörögni így a bundot úgy döntöttem nem bántom.
Na, éreztem én, hogy itt kell erről agyalni.Kösz még egyszer mindenkinek a törődést.
-
setup
tag
de fura ízlésed van, ha megnyúznának sem tennék fel flat húrkészletet. Half egyszer volt fent, de már annak sem igazán tetszett a hangja. Viszont nagyon sokáig bírta, nem szakadt el.
#49436cucka
Ó én már nem szólok semmit senkire. Régen pl. mindenkit cikiztem, aki hangszedő védőt használt, hogy csak Millert majmolja, aztán mostanában panaszkodtam éppen, hogy double thumb közben nem tudom tartani a pozíciót jobb kézzel és valahogy mászom fel a nyakra és azt tanácsolták, hogy tegyek fel ilyet, mert az pont ebben segít, cserébe majd megszokom, hogy néha hozzáérek és emiatt majd zavarni fog, ha nem lesz ott...
Szóval most ott vagyok, hogy ebay-en 2-3k egy ilyen, de szar lett rendelni a hülye áfázás miatt, egy nagyobb fórumban megkérdezni van e valakinek elfekvőben... mekkora égés lenne belefutni valakibe akit cikiztem, hogy most meg éppen vennék -
setup
tag
A TMB30 ugyanez, csak az aktív elektronika miatt 100 a száz. Most itthon beállítottam úgy a húrmagasságokat, hogy a híd kövesse a rádiuszt és egyik se csörögjön sehol és minden húr egyformán magas. Igazságod van.
Valamit a zsebébe kell tegyek és simán lehet hogy jó is lesz.
Csak rögtön én engedtem lejjebb a G húrt a többinél és félre is vezettem vele magam.
Mindenképpen kipróbálom legalább pár réteg maszkolószalaggal vagy ilyesmi, pláne mielőtt bármi bundon faragnék, köszi, hogy elültetted a bogarat a fülembe.
Amúgy hardvereket nem tudom miért köpködi mindenki ennyire. Nekem ez az Ibanez hátsó híd például kifejezetten tetszik.
Van benne nút, elmászni nem tud, vastagok a babákban a csavarok, normálisan állítható felhangolva és nem kell egy hajszálvékony imbusszal szívni, szerintem teljesen jó. Az sem tűnt fel eddig, hogy a hangolást ne tartaná, szóval még az is lehet, hogy ezek a kulcsok se vackok. Tettek leszorítót a nyereghez, teljesen rendben van a nyereg is, bár az anyaga az... hát nem csont és nem réz, oké hát most istenem.
Persze ezt még egyáltalán nem használták. Az acélhúrok vége az a tipikus egy színű nikkel gömb, szerintem ez az eredeti húrkészlet a gitáron és még csak nem is zsírosodott el... szóval a kulcsokat korai lenne dicsérni. Lehet én tekergettem meg ma először rendesen, amikor levettem a nyakat.
Láttam már olyat idősebb gitáron, hogy a lepke szára olyan vékony volt, hogy puhatokban elhajlott a kulcs. Ahhoz képest mit akarsz, nem rossz ez. Oké mondjuk százezret nem adnék érte, az is igaz. De hát arra vannak az impulzusvásárlók, hogy utána odaadják nekem féláron.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Ezt a tool készletet 8-ért megvettem az Alin. :-D
Van már benne minden, csak használni kéne tudnom. A kurbli megy. A húrmagasságmérők mennek, csak nem tudom, mit kéne rajta mérni. Az 1,9 mm jó-e a három mély húrnál? Nem merem állítani a babákat pl., mi van, ha elbaszom, stb. Csupa ilyen kérdés van a fejemben. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Te amúgy ezeket honnan vágod ilyen profi módon? Az, hogy randa vagy nagyon (bagoly mondja...) az teljesen világos, de gyakrabban szólalhatnál meg, mert elég betyár jó dolgokat mondasz.
Van egy ismerősöm, így néz ki
, na ő meg én biztos innánk a szavaidat a tudatlanok biztos pozíciójából.
-
setup
tag
Igen ez oké, de azt azért nem feltételezem, hogy egyáltalán semmi minőségellenőrzés nincs.
Tisztában vagyok vele, hogy ez egy szakma. Azért gányolok, mert hát csóróság van, ha nem lenne eleve nem ezt... mindegy is.Azért egy vatta új Ibanez-t már csak nem kell ékelni, tehát így a nyakszög meg hasonlók csak jó már. Mondjuk hogy az jó, meg hát a többi húr jó is.
nem is vagyok finnyás amúgy csak ez a G annyira magas, hogy double thumb-nál elakad az ujjam, szóval ezt így nem
szóvalvagy esetleg átmelegítem, kihúzom, kikotrom a helyét és beütöm újra
vagy van sok féle fejem a gravírozóhoz, ilyen színű csiszolókő is van hozzá, mint Goose képén.
Arra gondoltam, hogy jobbról balról leragasztom a fogólapot a bund mellett, utána felhangol, húr felhúz, csak alóla és csak ott egy picit elveszek belőle, azonnal kipróbál jobb e, ha igen akkor még egy picit és hát így csipegetve...Ez a billeg, nem billeg rész az amit még alaposan végig akarok gondolni. Tehát ha fogok egy 3 fekvésnyi hosszú síkot ami tuti sík és ráteszem a húr helyére egyszerre 3db bundra az nem billeghet, annak fel kell feküdni, tehát ha billeg akkor tuti magas és azt meg nagyítóval majd fogom látni, hogy melyik magas...
...jó hát most ezt így nem tudom miért itt beszélem meg magammal
mindegy majd óvatos leszek -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Múltkor néztem egy Kovács Tomis videót, ott ő azt mondta, hogy a gitárból kijövő hangnak egyetlen forrása van, és az nem más, mint a húrok. Ami nincs a húrban, az nincs a gitárban, azt soha nem fogja az ember hallani.
Az viszont, hogy a húr hogyan is rezeg, már sok mindentől függ a gitáron.
-
Akkoriban az olcsó faanyagok minősége is más volt mint ma. Akkoriban még máshonnan is szerezték be az olcsó anyagot, lehet hogy nagy részüket pl az USA területéről. Ma meg szinte bárhonnan szereznek fát a gyártók. Sokszor olyan faanyagot használva ami pár éve még facsemete volt, mert az öreg fák már rég "kidőltek".
Számomra nem csak a hang az érték, nyilván ez az első számú, de ott van az esztétika mint fontos elem, nyilván egy telibe fújt gitárnál ez nem feltétlenül téma, de pl egy sunburst-nél számít.
Ellenben azon tényleg el kellene gondolkodni, hogy a neves hangszerkészítők miért gondolják azt, hogy a fa számít. Mindennap fával dolgoznak, azért valami rálátásuk van.
Mondjuk én a műszeres mérésnél az emberi fülre is támaszkodnék. Az emberek 90% lehet, hogy elbukik egy vakteszten, de azok akiknek ez számít, pl pro hangszerkészítők, azok sem az emberek 90%-ának készít hangszert. Lehet mi halandók tényleg nem halljuk, de egy nem halandó meghallja, vagy akár érzi. Pl a két stratom (Squier és a Fender) között is olyan rezgés különbség van a gyomromban mikor nincs bedugva hogy öröm nézni. Elektronyos hangban is természetesen, ellenben egy mexikói és amerikai között leginkább csak érzésbeli van számomra, hangzásban nincs, de van hiszem, hogy van aki hallja is a különbséget.
De szerintem ez olyan parttalan vita mint a hifisták és nem hifisták között, hogy van-e értelme 10000Ft-ért hálózati kábelt venni az erősítőnek, meg méterét 100ezerért venni a hangszóró kábelnek, számomra nincs. Vagy az MP3 vs Flac viták. Számomra egyértelmű, hogy mi az ami megéri méret/minőség arányban.
Soha a büdös életben nem fogunk megegyezni. Parttalan vita az egész. -
vorosmarti
senior tag
Írtam is, hogy nem biztos hogy a mahagóni szóba kerül ezekben a videókban. Arra próbáltam célozni, hogy azok szerint, akiknek a tudását én nem kérdőjelezem meg, azok szerint a fa anyaga fontos. Ahogy Alexios írta, van még néhány lényeges paraméter. Egy millás Gibson-t is nyilván haza lehet vágni hangzásilag 1-2 alkalmatlan pickup beépítésével.
A mahagóni árát illetően, ugyan nem vagyok képben, de az általában használt faanyagokhoz képest sztem biztosan drágább. Drága bútorokat csinálnak belőle

-
FockeWulf
tag
A 90-es évek második feléről beszéltem, a eleje pont hogy nagyon is termékeny volt, és olyan örök klasszikusok jöttek ki 91-92-ben amiket még az is ismert aki nem hallgatott rockot (pl Guns UYI 1-2, Metallica Blackje, Nirvana Nevermindje, Faithék Angel Dust-je...de akár az akkor virágzó skandináv black metál Misterii-je a Mayhem-től estébé estébé...)
Az évtized második fele volt mélypont. Kreativitásban is, nem csak anyagilag. Ha valami nem sikeres anyagilag, az utána kreatív vonalon is felhígul, nincs benne lóvé, nemigazán foglalkoznak vele. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Most nulla darab számot tudsz eljátszani a gitáron.
Ki kell, hogy ábrándítsalak, de nem. Három számot el tudok játszani, teljes egészében.
Másrészt, senki nem mondta, hogy az edzőgyakorlatokat kizárólagosan csinálnám, azt a számok tanulása mellett gondoltam. Szerinte annak sincs értelme.
Úgy látom, olyan vagy, mint a tigris - bár azóta ő már megtért - : akármit írok, bele fogsz kötni. Lelked rajta, de ha csupán ennyivel tudsz hozzájárulni, ne fáradj vele mostantól.
-
FockeWulf
tag
Ha jól tudom a Rust in Peace 90-es, a Coutdown 92-es, ami lemezek a Megadeth csúcsai. Zeneileg (szerintem) akkor forrta ki magát igazán az együttes.
Azzal egyetértek hogy érződik h Mustaine-nek nem volt szerzőtársa, ez a Megadeth zenéjén mindig is érződött.
Hogy töltelék számok lettek volna a lemezeiken? Igen, néhány mindig volt, mindegyiken, de ez a legnagyobb zenekaroknál is így van....néhány kivételtől eltekintve, (pl Deep Purple Mashine head, Led Zeppelin 1,2,3,4, Guns N Roses Apitete...stb) ezeken nincs töltelék, vagy közepes vagy gagyi nóta, mind zseniális.A 90es évek második felében nagyon furcsa dolgok történtek a rockzene vonalán. Ez nagyon sok külföldi és hazai együttesnél megfigyelhető volt. Jött a nu-metal meg hasonló furcsaságok, a klasszikus értelembe vett rock és metál mélypontra került. A trash se volt kivétel, lásd az említet Risk albumot, itthon meg mondjuk a Moby Dick Tisztítótűz című lemezét... de persze lehetne sorolni.
-
Ragnar_
addikt
Hetfield mellett ott van Lars. Utóbbin persze lehet röhögni, ahogy nem bír már rendesen dobolni, és hát fénykorában se volt egy virtuóz. De azért ne feledd, az összes Metallica dalban benne van a keze, az, hogy Hetfield riffjeiből kész dalok lesznek, az neki köszönhető.
A DT-ben a dobos Portnoy is elég sokat hozzátett a dalszerzéshez, ez szerintem érződik is a DT-en, mióta távozott, és a Sons of Apollo formáción is, mióta megalakult. Mondjuk Larshoz képest Portnoyon elég nehéz fogást találni. Ulrich szerintem albumon nem vészes. De mondjuk én valószínűleg eretneknek számítok, a St Anger a kedvenc Metallica albumom.
-
FockeWulf
tag
Ez tényleg körte-alma vita. Szerintem Dave Mustaine ha nem is fényévekkel, de sokkal jobb gitáros műfajon belül mint Hetfield. De ez az én szubjektív véleményem. És bár a Megadeth nem lett sikeresebb anyagi szempontból mint a Metallica, zeneileg sokkal jobban kiforrta magát 91-92-re mint a Metallica.
-
Goose-T
veterán
Hülye effekteket kapcsolgatott a basszusgitáros, és valamelyik halkabb volt meg flangeres, azért tűnhet úgy, hogy eltűnik időnként. Arra nem vettem a fáradságot, hogy szétvagdaljam a másmilyen hangerejű effekttel felvett részeket, és külön állítsak rajtuk hangerőt, úgyis csak próbatermi felvétel.
-
Goose-T
veterán
Jaja, én is néztem azon nagyot. Mi sem állt távolabb a Panterától, mint a Gibson. Rex PJ kiosztású banyót használt általában, nagyon messze van a Thunderbirdtől. Megnéztem a wiki oldalát, egészen eddig kb. a kezébe sem vett Gibsont. Ahogy Dimebag sem, meg ő már nem is fog.
-
jmarcell
csendes tag
Pláne, hogy Rex pár éve még a közelébe sem akart kerülni egy ZW-s reunionnak. Mindenesetre még akkor is elég nagy tömeget tudnak megmozgatni egy rétegen belül, ha teljesen értékelhetetlen lesz. Ez meg úgy sem történik meg. Eléggé ki volt már amúgy is erre éhezve a közönség.
-
gaborbol
őstag
"Tanuláshoz, gyakorláshoz viszont a legjobb, hogy bedugod a kábelt, megnyomod a gombot, és szól a gitár, játszhatsz.
Nem fog úgy szólni, mint a csutkára tekert marshall, de talán a c dúrt így ilyen körülmények között is meg lehet tanulni.
Ha a tanulás, gyakorlás a cél, akkor a sok fícsör csak arra jó, hogy a tanulástól, gyakorlástól elvonja a figyelmedet, és az idődet gitározás helyett pluginok nyomkodásával töltsd."Nekem kezdokent pont ezt mondta a tanar, Annyival tovabbment , hogy vegyek egy csoves erositot ha van ra penz, lehetoleg olyat amin minnel kevesebb gomb van

Majd ha eljutok arra a szintre amikor mar megy egy stabil alapszinten a gitarozas akkor visszaterunk ra.
( Nalam 3 gyerek van meg masfel melohely, minen ido szamit)Most bedobom a taktikai atomot ha mar itt vagyunk.
Rhett Shull, Tim Pierce, nem keves gitaros mondogatja, hogy ha van 2000 dollarod teszem azt gitart venni, akkor 500 dollar menjen a gitarra es 1500 az erositore. Csoves, kezmuves erosito , ott van a legnagyobb ugras, ha az megvan akkor barmilyen alap pickupbol is kegyetlen minoseg jon ki.
Mi a velemeny errol? -
jmarcell
csendes tag
Mármint?
A kolléga említette, hogy ő jó erősítőn akar hallani C-dúrt, én erre reflektáltam, mert az eddigi maximalizmusából kiindulva nem feltétlen az MG szériában fogja ezt megtalálni.
Utána plugin-nel igen, ott a rengeteg opció benne, ami először hátrány, de utána meg akár haszon is lehet neki. Tudja azzal kezdeni, hogy valami preset-et használ, esetleg csak egy fejet meg ládát, a többivel nem foglalkozik. Akkor is szól úgy, mint a kis kombó és nem utólag kell effektezni, hanem hallja, mintha egy erősítő lenne. Csak eddig ezt nem volt hajlandó elfogadni. De tény, hogy mindenki egy kis erősítőn pötyög először, mert a gyakorlás a lényeg, nem a sound. Csak azt is figyelembe kell venni, hogy ha valami szarul szól, az egyáltalán nem tud motiváló lenni. Hiába gyakorol valaki órákat, ha egyszerűen a 20 ezer forintos gitárja meg a 30 ezer forintos tranzisztoros 8"-os kombója sehogy nem szól és többlet sincs benne, ellenben a plugin-enként ott a millió lehetőség előlépni, lehet azt fokozatosan is. Illetve ezért említettem a Katanát és társait, az ugyanez pepitában.
Alapvetően pedig egyetértek azzal, amit írtál, csak szerintem itt nem feltétlen ez volt a lényeg. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Én értem mit mondasz, sőt, tegnap este metronómon kipróbáltam, hogy 4/4-nél 200 bpm-mel ha nem tá-tát üt, hanem titit, azaz, minden ütemre kétszer annyit, az marha gyors. :-D
Én csak azt nem értem, hogy ha egy perc alatt hatvanszor koppintasz az asztalon, az miért nem 60 bpm. Mert szerintem az. 60 leütés percenként. Ahogy a neve mondja. 60 beats per minute.
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Itt a Valve GŐZGÉP — Steam Machine, mi vagy te? 🧐
- OLED monitor topic
- LEGO klub
- Azonnali játékos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen autót vegyek?
- Pánik a memóriapiacon
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- LENOVO Legion Pro 5 16IRX8 - 16" WQXGA 240Hz - i5-13500HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - 9 Hó garancia
- LG UltraFine 4K és Smart Monitorok: BLACK NOVEMBER -30%
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3360, 100% Akkumulátor
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

nekem más jószágom van. De mint cucka is írta, valószínűleg kevesebb a problémás pont egy basszuson.