Hirdetés
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- Asszociációs játék. :)
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
- Bambanő háza tája
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
oliwwer
aktív tag
Sziasztok!
SSD hiba tudja okozni az alabbit?
Uj PC, Adata xpg sx6000 m2, windows felteszem, minden OK, eltelik egy honqp, kiirja, hogy "Reboot and Select proper Boot device, or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key".
Boot sorrend rendben, ssd 100%os,eredeti windows.
Ujratettem, eltelt másfél hónap, ugyanez a probléma jott elő. Mintha eltunne a Windows a gépről. Iso a microsoft-rol, rufussal pendriverol.Ötlet? Ilyennel vissza tudom vinni gariba az SSD-t? Valami program esetleg, amivel tudnám tesztelni?
Köszönöm a segítséget!
-
Multibit
nagyúr
válasz eddienhl999 #39396 üzenetére
Mit vétett az a monitor?
-
King Unique
titán
válasz eddienhl999 #39396 üzenetére
Oda van írva, adatkapcsolati hiba, érdemes ellenőrizni SATA-n a csatlakozásokat, adat- és tápkábeleket.
-
King Unique
titán
válasz Bajgunar #39394 üzenetére
Te használd csak nyugodtan a YUMI-t, de másoknak meg továbbra is megfelel majd az MCT, Rufus és a fájlkezelős másolás, ahogyan pl. nekem is. Ráadásul a YUMI esetében UEFI-hez külön az annak megfelelő verziót kell használni és az is csak kikapcsolt Secure Boot mellett működik...
-
Bajgunar
aktív tag
Én pl múltkorában olyannal szórakoztam 2 gépen is egyszerre, hogy a rufus, meg win media creation cuccal létrehozott pendrive-al sehogy az atya úristenbe nem tudtam telepíteni a win-t. ~65%-nál kiakadt, és mindenáron usb illesztőprogramot akart telepíteni, s onnan sehogy tovább.
Na ezt úgy tudtam megoldani, hogy Yumi-val tettem rá win10 iso-t, fat32-es pendrive-ra. (Igen, nem kell hozzá format, meg lehet mellette bármi is, képek ,filmek). Pendrive-ról boot, linux indul, kivalaszt win10. S telepíti, mintha dvd lenne.
Na ez érdekes módon NEM hasalt el egyik gépen sem usb illesztőprogram hibára. Meg már meg nem mondom milyen hibára hivatkozva.
Azóta csakis yumi-t használok. Rufust totál elfelejtettem. Aztán lehet gpt, uefi, mittommi. Ez mindenre felteszi.
Csak érdekességképp jegyeztem le.Minek hirdet az, aki nem tud reagálni privire? Törölje a hirdetését, meg magát is... Csak teleszemeteli az oldalt...
-
nagyúr
Tegnap két prózai érvet hoztam fel hirtelen, laikusként miért lehet jobb a feleslegesen választott NVMe helyett a jó öreg SATA-s SSD. Itt a 3. érv, ami laci666-nál jelentkezett probléma, ha visszaemlékszem, igen sok ilyen is volt már. Sajnos az UEFI és az NVMe az a két madárfajta, ami bizonyos hardvereken igen trükkös tud lenni.
Winx UEFI NVMe - az ördögi trió (de jó annak, akinek egyik sincsen)
Alaplapokhoz elég sügér vagyok, de valaki megnézhetné laci666 alaplapját, szerintem a háromból két M.2 csatlakozó csak SATA-t támogat, ha hülyeséget írok, sorry.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
laci666
senior tag
válasz Frawly #39318 üzenetére
Nem sikerült eddig, elvittem rendszer gazdánkhoz,hogy nézze meg mi van ezzel, birkózik vele de eddig semmi, azt mondta hogy nem érti mi van , mindent próbált és semmi. Ha nem jut semmire akkor Nyíregyházám 3M számtech boltba viszi el és tüzetesebben átvizsgálják az egész konfigot.
Remélem nincs semmi baja,mert ugyebár WIN 10 látja olvassa és írja is csak a WIN 10-et telepíteni nem lehet rá.
Ennyi egyenlőre.ASUS Prime A320I-K,AMD Ryzen3 2200G ,2x8GB 3000MHz DDR4 Corsair ,240 GB Kingston HyperX Savage SSD,LG 27MP59G,SilverStone Raven Z RVZ02,Bequiet Shadow RockLP(Gyári AMD hűtő hely hiány miatt),Huawei Nova 5T, XBOX ONE X,MSI GS63 7RF Stealth
-
Frawly
veterán
válasz Bajgunar #39383 üzenetére
A böngészőcache-t mindenképp tedd vissza SSD-re. Megdobja a böngészési élményt, mikor a böngésző a cache-ből rakja össze a weboldalakat, határozottabban pattogósabbnak érződik. SSD-re azt kell tenni, aminek az elérése sebességkritikus. A filmek, képek, zene nem az, azok bőven maradhatnak a HDD-n is.
(#39382) Pityu: a lapozófájl mindenképp SSD-n legyen. A játéknál az a pár óránkénti 6-7 GB sem tűnik vészesnek. Egyrészt nem fogsz vele örökké játszani, mert megunod, meg nem lesz azon belül sem rá minden nap annyi időd. Hosszú távú átlagban szerintem még 10 TB összírást sem fog okozni, ennek töredékét maximum. Ha megvetted az SSD-t, használjad, ne kímélgessed. Az élettartama így is, úgy is korlátozott, addig kell belőle kivenni az összes írásmennyiséget, amíg megy. Ha benne hagysz írási lehetőséget, akkor a pénzed hagytad benne, és felesleges volt megvenni. Nyugodtan nézz rá az SSD írásszámlálójára, vesd össze a gyártó által megadott TBW értékkel, meg fogod látni, hogy ahhoz képest sehol nem vagy, még ezzel a játékkal és lapozófájlos mókával sem éred el még 10 év alatt sem.
-
Pityu.
nagyúr
válasz Bajgunar #39383 üzenetére
Nekem is legtöbb program meg a rendszer az ssd-n van a játékok mind hdd-n mert nem férne pl az ssd-re,a gta 5 meg redeti mert karácsonykor vettem akcióban csak ha magyar szerveren akarsz játszani pláne ha wls-en akkor FiveM kliens kell hozzá.Sima eredeti szervereknél semmi túlcsordulás meg plusz ssd írás nem volt tapasztalható.
Én már azon is aggódtam,hogy 99%-os lett az ssd
Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.
-
-
Bajgunar
aktív tag
válasz Pityu. #39382 üzenetére
Hát akkor ennyi.
Amit sűrűbben tolok game (rdr2, roe, thehunter) + op, progik, mind a c-n, ssd-n van. A többi sallang, böngésző cache, egyéb game, filmek, képek, zene hdd-n.
Gtav-höz nem tudom mire az a progi.
De arra, h kalózverzió menjen online.... Arra megvetted volna már rég eredetiben.Minek hirdet az, aki nem tud reagálni privire? Törölje a hirdetését, meg magát is... Csak teleszemeteli az oldalt...
-
Pityu.
nagyúr
válasz Raymond #39381 üzenetére
Isten igazán csak ennél a játéknál csinálja de szerintem a FiveM kliens miatt a többiek simán mennek zabálás nélkül is csak ugye én kikapcsolt virtuális memóriával vagyok és eddig mindent vitt mert 16gb van a gépben de a FiveM túlcsordította a dolgot és ált vagy kilép vagy lefagy a játék,aztán csináltam egy hülyeséget mert tudom mások szerint az,át raktam a virtuális memóriát a hdd-re néha érződött csak nem vészesen,viszont akkor is megy áthelyezett FiveM mappával meg máshova rakott virtuális memóriával is a sok írás ssd-re.
-
Raymond
félisten
válasz Pityu. #39379 üzenetére
Na kinlodj vele ennyit, hasznald siman az SSD-t midenre.
"pár óra játék után akár 6-7 giga írás is van"
Ez semmi. Legyen mondjuk 7GB 2 ora alatt. Ez 8 ra alatt (riszpekt ha annyit jatszol ) csak 28GB es ha minden nap ennyit jatszol (mondjuk nem kene ) akkor ez csak 10TB evente. Nem nagy eresztes.Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
varmi2
nagyúr
válasz Pityu. #39379 üzenetére
Milyen megszokások????? Sosem kellet kímélni az ssd-t, még az elején sem, mikor mindenki azt mondta, hogy kímélni kell, a valóság azt mutatta, hogy akkor sem kellett. Azóta eltelt 10-15 év, és most sem kell kímélni. Azért van, hogy használd, nem dísznek.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Pityu.
nagyúr
válasz zizidor #39377 üzenetére
Valami ilyesmit csináltam a SteamMover programmal amit találtam
Ott is van a D meghajtón 6gb adat mennyiséggel
Meg ott maradt a C meghajtón a hivatkozás vagy mi.Lehet azért nincs portable verzió mert a FiveM telepítve kb 411 mega,aztán be kell tallózni a gta 5 mappáját és utána még telepít valamit amivel felhízik vagy 6gigára. Na most portablébe ha települ,aztán,hogy tudom letörölni mert a portablét egy delettel de a bele telepített meg lehet szemét maradna a registryben.
A megszokások sajna.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Bajgunar
aktív tag
válasz Pityu. #39374 üzenetére
Jó nagy hülyeség, csak így ide-oda másolgatni telepített programot...
Teljesen más lesz a registry bejegyzések, elérési utak, a program cache mappájának bejegyzése, stb, stb...
Valszeg át kéne írni a program (valamilyen) *.cfg-jében, vagy a regeditben a program telepítési helyét. Ami már nem C:/...., hanem D:/...
A progi meg lehet cache-el valamit, amit a telepítési helyen "tárol" s ürítené is, vagy törölné ha bezárod, de mivel a "D"-n van s onnan futtatod, lehet ott próbálkozik törölni eredménytelen sikerrel. Így a "C"-n csak gyűlik a "lom"...
De ezt majd vmi nagyobb guru megmondja, hogy lehet (e) átportolni ilyen programot valahogy.
Nincs belőle esetleg portable verzió, ami nem telepítős?Minek hirdet az, aki nem tud reagálni privire? Törölje a hirdetését, meg magát is... Csak teleszemeteli az oldalt...
-
Pityu.
nagyúr
Van egy telepített szoftveren FiveM szerver kliens de a D meghajtóra akartam telepíteni de csak is a C-re települ,nos egy programmal áthelyeztem a d meghajtóra de azt írják csak úgy lehet áthelyezni dolgokat ha a c meghajtóra mutat vissza vagy mi.Ha jól értelmezem attól,hogy a D-re átraktam egy programot még a C meghajtóra is írni fog tehát az ssd re is?Egy jattékkal játszom rajta keresztül de pár óra játék után akár 6-7 giga írás is van,eddig ilyen nem volt csak mióta a FiveM-et használom alapból is zabál mindent.
-
félisten
válasz Doky586 #39363 üzenetére
Szerintem nem: a sima áthúzódó, tehát nem RAID0, hanem JBOD-szerűen több lemezre kiterjedő partícióknál egy lemez kiesése nem jelent TÖRVÉNYSZERŰEN teljes adatvesztést, mivel a fájlok alapértelmezetten csak az egyik meghajtón vannak, nem pedig szétcsíkozva.
Játszottunk már ilyet, és nagyon sok fájlt sikerült visszahozni, ami RAID0 esetén értelemszerűen kizárt.
Amúgy a Windows a lemezkezelőben átnyúló kötetként felajánlja.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
ledgeri
nagyúr
válasz Frawly #39331 üzenetére
Desztilálva csak arra gondoltam, hogy a bitek száma, ami behatárol, vagy a bit/sec... De majd 3-5 év múlva kiderülnek a tapasztalatok aktuális használók véleménye alapján// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Multibit
nagyúr
válasz King Unique #39369 üzenetére
Így van. Bocs...
-
King Unique
titán
Lehet haszna, lásd egy másik válaszban leírtakat. Bár ha valakinél ez ekkora kérdés, akkor lehet jobb, ha inkább "egyben" hagyja.
(#39360) turit:
Van, hardveres / szoftveres RAID (0) megoldással, de nem feltétlen biztos, hogy utólag bonyolítani kellene ezzel. A 120 GB bőven elég a Windows + a gyakran használt, általános programok számára, az egyéb tartalmak meg mehetnének a másik 120 GB-os SSD-re. Vagy nagyobb tárolókapacitású SSD-t venni ezen gépekbe is, manapság már nem olyan drága.(#39365) Multibit:
Mármint azt akartad írni, hogy több partíciót, pl. külön D-t nem hozol létre, mert particionálás nélkül nyilván érdemben használni sem lehetne a HDD/SSD meghajtót... -
arcitec
addikt
Akkor lehet és van is értelme, ha a rendszerről mentést akarsz.Ha beáll,akkor sima ügy a jó mentés visszatöltése. Ezért nálam a rendszer egy 120GB-n van.Igaz régi már. Ma már nem is tudom, de lehet nem vennék 250GB-nél arra nagyobbat.(Csak arra) - Persze kinek mi...
Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
turit
tag
Sziasztok!
Van-e lehetőség több ssd-ből egy partíciót összeállítani? Ez használható-e a windows számára? Van-e valami hátránya?
Több gépben is 1-1 120 GB-os van, de már sajnos nem elég a tárhely. Pár gépbe vennénk nagyobbat, a többit pedig össze"merge"-nénk ha lehet.[ Szerkesztve ]
-
crocy
tag
Sziasztok!
Szemelyes preferenciakon kivül, van barmi haszna több particiot csinalni?
Vagy akar maradhat az egesz egyben (samsung 860 evo 500Gb, win10)? -
Armagedown
őstag
Mennyire károsítja a magas működési hőmérséklet az ssdket?
Azt már tudjuk, hogy a videokártyáknak, konzoloknak és a laptopoknak nem tesz jót, hamarabb tönkremennek azok, amelyeknek nem megfelelő a hűtésük és emiatt elég forrófejűek.[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
general
addikt
OMG mi van itt...
ubyegon2 nem hülyéztelek le, sem szofisztikáltan, sem direktben, nem volt semm ilyesmi szándékom, csak ahogyan mások is írják, különbözőek vagyunk, és ezt mindenkinek el kell fogadni. egy hardver vásárlásánál igenis szempont az emóció (könyörgöm, a teljes marketingszakma erre épül), nem csak a számok és tesztek.
más. tényleg száraz és alátámasztott tények, esetleg tapasztalatok érdekelnének, ha van ilyen:
ha elérési idő, reakcióképesség és megbízhatóság érdekel, pl oprendszer és egyéb, munkára használt szoftverek, amik rendesen izzasztják néha a hw-t, akkor mennyi különbség van SATA és NVME ssd között? (vegyük alapul, hogy csak minőségi, ajánlott brandről van szó, jó hűtésű házban)
mivel az NVME újabb, emiatt simán úgy gondolja az ember, hogy nemcsak a seq. sebesség javult, hanem az elérési idő is, pl a kicsi, katalógus és registry fájlok elérése, írása is, mert én pl azt gondolnám, hogy a SATA kábel helyett a PCI-E sín nagyobb sebességet, gyorsabb reakciót ad. simán lehet, hogy nincs így, és a másolási sebességet kivéve nincs különbség (csak a marketingduma).
tehát szeretném kérdezni, hogy ezt hogyan látjátok ti, akik többet foglalkoztok a témával, esetleg gyakorlati tapasztalatotok is van?
(lécci ne személyeskedjünk és ne találjuk ki, nekem mi lenne jó, csak tények és véleméynek érdekelnek, köszönöm! )
-
nagyúr
válasz Graphics #39355 üzenetére
Most tényleg csak kérdezem, a SATA SSD-ket annyival nehezebb megbízhatóra gyártani? A plusz cache memória mondjuk több komponens, ez igaz. Ettől még ez nem lesz pariban a Samsung SATA 860 EVO-val, azzal az NV?e-s Samsungok lesznek, megint ne az árakat nézzük, mert nyilvánvaló, hogy a SATA árban lévő NVMe nem olyan minőségi szint, hiába írjátok le ezerszer. A haonló minőségi szint a Samsung, de az valóban drága, viszont többen írták, hogy nekik igazán jó kell nem a fillérb*szó példány.
-
arcitec
addikt
válasz Multibit #39340 üzenetére
Láttam youtube videókat az EVO-k melegedéséről, - értékekkel- bordával,borda nélkül,én mostanra már arra gondolok, hogy a bordákat is el kell adni. Egyáltalán nincs rossz tapasztalatom a 970-es EVO Plus-al, sőt. Egy jól szellőző házban borda nélkül nem volt még 47C foknál magasabb hőmérsékletű. Akkor most forrófejű? Nagyon nem az. Szóval nagyon alaposan utána kell nézni a dolgoknak,ma már a neten is bárki,bármivel megjelenhet. Lassan olyan lesz ez mint anno a vadnyugati arany csinálás stb ... kamu kamu hátán ..
U.I : Az is igaz nekem a 970 Evo Plus az, amiről pozitív a tapasztalatom...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Raymond #39348 üzenetére
Köszi, bocs, de ha már magyar fórumon vagyunk.......
50e Ft = Samsung 860 EVO M.2
51e Ft = Adata SX8200 ProHa Te leírod, hogy az Adata is van olyan megbízható és jó SSD, mint a 860 EVO, akkor OK!
Ettől még mindig azt mondom, hogy ha az árakat nem nézzük......de itt már csak ismételném magam. Akinek bőven elég a gépébe a SATA-s 860 EVO, de inkább Adata SX8200-at vesz, bár leírjátok ezerszer, hogy sima felhasználásra nincs előnye......no de ha nincs előnye, akkor meg hátránya van, mert túlárazott vagy sem, a Samsung egyszerűen jobb SSD. Nem? Akkor miért ne vegye azt az, akinek felesleges az NVMe? Tényleg kezdem nem érteni, persze ez a trendi, OK.Csak úgy magadban válaszold meg a kérdést, a fenti két SSD közül melyik fog több évig stabilan működni eddigi ismereteid alapján?
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz Tappancs2001 #39351 üzenetére
Használható:
PCIe Gen3 x4 M.2 Connector with up to 32Gb/s Data Transfer (PCIe NVMe & SATA SSD support) -
Tappancs2001
senior tag
Sziasztok! Szerintetek az alaplapom (Gigabyte H170 D3HP: link: http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-h170-d3hprev_10#sp használható Samsung 970 sorozatú Nvme ssd-kel? Az alaplapon M2A 32 GB/sec csatlakozó található. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #39349 üzenetére
Ráhagytam... Megmondom őszintén nem igazán értelek.
- Figyi, az A400-asokat nem én vásárolom, mivel nincs ráhatásom a céges beszállítóra, tehát megint megpróbálsz belémállni, kiforgatni, ez nem nyert. Semmi köze a jelen témához, nagyon nem...
- A WD Green jobb, mint az A400. Az is ki volt tárgyalva hogy miért- Mi köze ennek az NVMe-hez amúgy?
Ha neked a szakmai érv, hogy van olyan SSD-m ami szar, és nem én rendeltem, akkor már én vagyok a hülye, hogy mást ajánlok?
Vaskosan próbálsz olyan érveket kreálni, amik instabilak... Moderálom magam, mert az ilyen hozzáállást, amit Te csinálsz, hogy ha már kifogyott az érv, akkor átmész személyesebb vizekre, és olyan dolgokat is idevonsz, amihez semmi köze a dolgoknak, ez már a legalja...
Hát na... Képzelj ide olyan cifrákat, amiket csak lehet..
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Graphics #39346 üzenetére
Tévedsz, mert elismerem, hogy tévedtem! Bár teljesen más dolgokat írkálsz, ill kiragadsz Te is részleteket én meg általánosságban mondtam jórészt, amit mondtam. A Te SSD-id mindig spéci esetek, de ettől még általánosságban az NVMe-re jellemző a melegedés, nem a SATA-ra és azok az NVMe-k közel sem biztos, hogy ugyanolyan megbízhatóak, amint az igazán jó SATA-sok, amik egy árban vannak velük. Szerintem.
Te persze, mint látjuk tényleg jó SSD-ket vásárolsz, A400 meg WD Green, szóval gondolom az NVMe SSD-k, amiket javasolsz ettől sokkal megbízhatóbbak lesznek. Engem meggyőztél.
Én tévedtem újra! Így megnyugtató már számodra?[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz ubyegon2 #39345 üzenetére
Ez egy varhato (igaz picit izzadsagszagu) probalkozas volt a reszedrol. OK, ha problema az EUR-os ar akkor tessek:
46e Ft = Samsung 860 EVO 2.5"
50e Ft = Samsung 860 EVO M.2
51e Ft = Adata SX8200 ProMi ertelme van az 5e Ft vagy epp az 1e Ft sporolasanak? Meg csak az arukeresot se hasznaltam, jo eselyel vannak ezeknel jobb ajanlatok is (alacsonyabb ar, jobb gari stb.), csak mar ideje lenne neked is letenni valamit az asztalra mert eddig nemigen sikerult.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Graphics
Jómunkásember
Mi toljuk el abba az irányba, hogy melyik vacak? Halk bazdmeg... Hisz Te írtad....
Na azért ezt már nem... Amit Te írtál, azt ne kend ránk. Amit Te írtál, azt vállald, nem kell másra áthárítani...
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Megint visszaforgatod a dolgot. Ha már bekanyarodtál egy utcába, és végig hangoztatod az igazad, tessék érvekkel alátámasztani!
Azt írtad, szar NVMe-t ajánlanak.. Melyik votl az a szar, ami ajánlva lett.. Mikor és ki? Csak mert általánosítasz...
Amúgy azzal sincs gond, ha hülyeséget írsz esetleg, de nem kell ennyire ragaszkodnod hozzá... Benézted, beírtál egy olyan büfit, amit lehet nem kéne erőltetni... El nem fogod ismerni, hogy tévedtél....
Azt mondod a szar NVMe melegszik... ráterheltem azért ami nálam van... Jól felment ez 50 fokra... borda meg minden szar nélkül... 1 db persze.. Biztos van ami melegszik, mi nem?
Írtunk gyakorlati szempontokat is, hogy csak bepattintod, és kész is... Ezért pl nem kell kábelezni... Erre is azt írtad, hogy mert olyan nagy dolog kábelezni.... Szóval kb mindegy mit ír az ember... ....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Raymond #39343 üzenetére
Ne haragudj, de olyan jó olvasni, hogy magyar vásárlóknak, akik az ÁK-ról meg Alzakuponnal vásárolnak, berakod mindig az euros árakat, de már írtam, hogy az ár kérdésen túl mik a gyakorlati szempontok, azokon kívül, ami ti erőltettek, eszerint nem lehetnek más szempontok?
Értem.
Szerintem az összes érvet felsoroltátok, kár lenne ugyanazokat ismételgetni újra.
Én tévedtem, nem javasoltok vacak NVMe SSD-ket, sőt itt még nem is szerepelt olyan, ami nem lenne elég jó, e szerint viszont mind szuper, ettől függetlenül még mindig ugyanott vagyunk, hogy totál értelmetlen mindenkinek azt vennie. Most eltoljátok abba az irányba, hogy melyik vacak? Egyik se, de akkor sem kell mindenkinek azt vennie. Ez van.[ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
válasz ubyegon2 #39341 üzenetére
Soha nem írta senki, hogy nem létezhet vacak nvme. Te kezdted el ezt a témát, akkor most már tényleg mondj példákat is! Valamelyik topikban pont te írtad, hogy szereted ha alátámasztják a dolgokat. Tégy te is így!
Amúgy meg az értelmesebbek vannak ajánlva (részemről legalábbis). Pl. SX8200 Pro, S11 Pro. Aztán ott vannak a Phison E12 alapú cuccok, pl a P34A80, CS3030, VPN100, Cardea II. Gyakorlatilag ugyanaz az összes. Azon se lepődnék meg, ha ugyanarról a gyártósorról potyognának le.[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
Akkor meg egyszer:
Szerinted mi a problema az Adata SX8200Pro-val? Es ha semmi, akkor mi ertelme van a 10EUR sporolasnak itt? Mert ez a helyzet 1TB meretben:
130EUR - Samsung 860 EVO
140EUR - Adata 8200 Pro
145EUR - Adata S11 ProPrivat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Graphics
Jómunkásember
Nem, nem írtam, hogy szar a SATA. Ez megint erős sarkítás...
Ha lehet kérni, a normális fórumozás miatt, ha nem írok valamit, akkor ne találj már ki új dolgokat... Rohadt idegesítő tud lenni.
Valahogy már ne haragudj, de nagyon nem értem, hogy úgy érvelsz valami ellen vagy mellett, hogy olyan dolgokat is beleírsz, amit a másik fél sehol nem írt ,de még csak nem is körítettem hozzá semmit..
És az NVMe mellett sem írtam olyat, hogy az úúú de jó.. Valamit nagyon félreolvasol.
Ezt amúgy miért csinálod? Bocsi, de ez így f.szság.
Fentebb írták, SX8200 Pro, ismert alkatrészekkel szerelt termék, jó árral. És még sok ilyen van. Ennyi, pont, a többi mendemonda baromságot, amit hozzáírtál, légből kapva hagyjuk a fenébe...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Milyen vacak nvme ssd-ket?
Látom, ezen ketten is fenn akadtatok, szóval a SATA-s SSD-nél mindenki írja, hogy ez szar az nem jó, de NVMe SSD-nél ezek szerint csak jó és megbízható létezik! Aham...... Akkor ezt megjegyzem.
Amúgy tényleg szubjektív ez, csak kicsit egy oldalra kezdett billenni és tényleg sokan félreértések miatt vesznek NVMe-t, ez nyilvánvaló.
De ennek ellenére egy 2.5" 500-as 860 Evo van benne. És még Linux is van rajta a Win 10 mellett. Csak hogy hallj valami jó hírt is.
Két jó dolgot is használsz! Ez tényleg jó hír.
(B)(#39339) Graphics(/B)
A vacak NVMe témát már írtam, mint ahogy azt is, hogy én csak felhasználó vagyok, nem hozzáértő, így totál irreleváns a kifejezés esetemben, hogy szakmailag kitűnni. De látom nem figyelsz, csak egyes részeket ragadsz ki és arra reagálsz.
Gyakorlatias szempontokat írsz... Amikor pár hete az A400-asról írtam, akkor az én "gyakorlatias tapasztalatom semmibe lett nézve... Most erre akkor mit mondjak?
Semmit, vedd semmibe, amit írok. Okosabbat nem tudok hirtelen javasolni.
A Te szakmai szemeddel akkor úgy néz ki, hogy SATA az lehet vacak, NVMe meg nem?
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
SATA vs NVMe témához. Nem rég vettem egy SBC-t, amin az M.2 foglalat csak NVMe meghajtót támogat. Eddig azt hittem, hogy ezeket úgy alakítják ki, hogy mindkét fajta használható bennük. Igaz, van a lapon külön 2 darab SATA port is, de én szerettem volna minél kisebb házba tenni a cuccost, ezért M.2 meghajtót kerestem. A választásom a 960 EVO-ra esett, ami állítólag kevésbé melegedős, mint az újabb 970-es széria. Passzív hűtésű board alatt kénytelen üzemelni szegény, így talán hosszabb élettartamra számíthatok.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #39336 üzenetére
Gyakorlatias szempontokat írsz... Amikor pár hete az A400-asról írtam, akkor az én "gyakorlatias tapasztalatom semmibe lett nézve... Most erre akkor mit mondjak?
Írsz ilyet, hogy vacak NVMe... Meg ilyesmi.. És akkor ez oké? Ezzel akarsz szakmailag kitűnni? Vagy nem is igazán értem ezt...
Én megmondom őszintén inkább elengedem, vagy megyek a topicból aztán lehet puffogtatni a dolgokat tovább.
Felmerül a kérdés, hogy pl. neked van-e NVMe-s SSD-d egyáltalán, vagy anélkül megy az "osztás..."
Nekem nem gond, ha nyitod a bicskát, ez a Te dolgod, hogy ennek mi az oka.
[ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
válasz Frawly #39330 üzenetére
Nézd, nem lehet mindenkit megvédeni saját magától. Ha nem fogékony a kérdező, akkor úgyis megy végül a saját feje után. Az ilyen eseteket én már elengeden, vagy legalább megpróbálok valami ár/érték arányban értelmesebbet ajánlani.
De nem csak az SX8200 Pro a kivétel, ha szétnézel akad azért más is. Meg hát főleg attól függ ez az egész, hogy mennyit max szeretne az illető költeni, meg mik a szempontjai. Most írhatnék példákat, de biztosan képben vagy, szóval nem koptatom feleslegesen a billentyűzetet.[ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
válasz ubyegon2 #39329 üzenetére
Nem vagyok többen.
Olyan nagy nyűg a melegedés miatt asztali gép fronton amúgy nincs. Rengeteg laphoz eleve van m2 hűtés, de arra sincs feltétlen szükség, ha amúgy megfelelő a szellőzés. De lehet bordás ssd-t is kapni, utólag is filléres tétel egy beszerzése, ha szükséges.
Ha nem is napi szinten, de nagyon gyakran olvasom a másik ssd-s topikot. Szerintem laptopba nem jellemző az nvme ajánlás (sőt, én erről már beszéltem is le embert), kivéve ha valamiért mindenáron (tudja hogy neki az kell, nincs más megoldás) olyat akar a kérdező. Amúgy pár laposban már láttam, hogy itt is elkezdtek gondolkozni, eleve van hűtés. Pl enyém is ilyen, egy réz lapocskával oldja meg a gyártó. De ennek ellenére egy 2.5" 500-as 860 Evo van benne. És még Linux is van rajta a Win 10 mellett. Csak hogy hallj valami jó hírt is.
A többi meg elég szubjekív, ezzel nincs mit kezdeni. Mi van ha nincs a családban régebbi, vagy nem kéne jobban használni? Aztán van aki szereti a minél kevesebb kábelt, hiába férne el egy egész dzsungel. Stb, stb.Milyen vacak nvme ssd-ket? Mitől vackok? Mi lenne a józan javaslat? Miért?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Graphics #39332 üzenetére
Azért az túlzás, hogy lehülyézném a másikat, de tényleg elég rossz stílusban írom le néha az álláspontomat, ezért újra elnézést kell kérnem! Az imént amit a kollégának vázoltam, kb abban lehet a lényeg, igaz Te is foglalkozol Linux-szal, minap a Debianos problémád megoldódott végül?
Oda csak azért írtam, mert egyik Debianos szaki sem írt, után írt bambano, aki profi Debianos, de szerintem jó vonal volt az is, amit írtam, remélem.Nincs azzal baj, ha többféle vélemény megjelenik itt, én nem vagyok szaki, kizárólag felhasználói szemmel mélyültem el az SSD-k világában, sajnos a bicskanyitogató stílusom a Linuxos topikokban is előjön néha, hiába figyelek oda erre.
Én nem állok egyik pártjára sem, épp tegnap rendeltem 3db WD Green-t, de az A400 esetében is félig lehülyéztél pár hete... Nem igazán veszem fel ezeket a dolgokat...
Ajaj, erre inkább nem írok semmit! 4 darabot kellett volna venned, vagy 3 lábú széked van? Akkor jó vásár volt!
-
nagyúr
válasz arcitec #39333 üzenetére
Na végre, valaki leszűri a gyakorlatias szempontok lényegét, így már hárman biztosan vagyunk!
Frawly szakival mi talán azért is látjuk kicsit felhasználói szemmel, mert 5+ éve Linuxot használunk és itt sokkal jellemzőbb az erőforrások optimalizálása, mint Windowsnál, így az ágyuval verébre kevésbé fordul meg a gondolatainkban. *A hozzáértők nagy része, főleg aki ezzel foglalkozik vagy elad hardvereket, valószínűleg csak követi a gyártók által tolt trendet. Teljesen jó és szakszerű javaslatokat írnak itt a hozzáértők, ez nyilvánvaló, de nem minden esetben optimálisat az adott helyzetben.
Aki írja is, hogy ezzel foglalkozik, elad, már onnantól nem is tudom figyelembe venni az ajánlását, lásd a pár napja beírt hsz-t, ahol a boltos szervizes simán át akarta verni a usert azzal, hogy a Samsung 840 már nem jó, vegyen új SSD-t, mert azzal kétszer gyorsabb lesz. Nyilvánvalóan azért mondta ezt, mert neki az a jó, ha elad egy új SSD-t.
(* az swhw optimalizáltság sokat jelent ténylegesen is, nem véletlen, hogy 4-5 éve az akkor is közel 10 éves gépemen 2-7s és 3-2s volt a bootidő két különböző, de egyébként fullos asztali felülettel telepített Linuxon és ez egy viszonylag lassú Intel 520 120GB-os SSD-n volt. Természetesen mindenféle preload nélkül volt ez az eredmény, bár a Winx még azzal sem tudja ezt a gyorsaságot hozni)
-
arcitec
addikt
válasz Graphics #39332 üzenetére
Nem ám a TE világlátásoddal van a baj,hanem az esetleges vélemény ajánlássoddal.
-Mivel egy érdeklődő nem jártas kérdezőt félre vihet.-Ezért van IGAZA ubyegon2 és Frawly-nak. Ők, ahogy látom eléggé reálisan látják a dolgokat.[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #39329 üzenetére
Nem egészen ezt írtam
Én esztétikai szempontból nézem a dolgot
Figyi, nem kell elfogadni egyik álláspontot sem, de attól mert én így látom a világot, te meg úgy, egyikünk sem hülyébb vagy okosabb a másiknál.
Viszont azt tessék elfogadni, hogy nem mindenki gondolkozik a Te fejeddel, és ha ezt nem tudod elfogadni, akkor fogod lehülyézni a másikat....
Azt Te is tudod jól, hogy az NVMe folyamatos terhelés mellett fog esetleg melegedni.. Amúgy nem igazán.
Én nem állok egyik pártjára sem, épp tegnap rendeltem 3db WD Green-t, de az A400 esetében is félig lehülyéztél pár hete... Nem igazán veszem fel ezeket a dolgokat...
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ledgeri #39327 üzenetére
Ezt nehéz megmondani általánosságban, hogy az SLC cache milyen gyorsan ürül, meg hogy mindig ugyanannál a pontnál telítődik-e. Erősen modellfüggő, az utóbbi szerintem általánosságban igaz, de HDD-ről másolásnál nem kell ettől tartanod, mert a HDD nem tud konzisztensen olyan szekvenciális átvitelt tartani, hogy akár egy QLC-s SSD, 4% SLC cache-el ne tudná tartani a lépést vele. Az ne tévesszen meg, hogy a HDD a tányér külső szélén először nagyon faxának tűnő 120-200 MB/sec-el nyit, ez szép folyamatosan megy lefelé, és gyorsabban fogy, mint ahogy a szufla fogyna ki az SSD-ből. Persze ha ez a fő felhasználásod, hogy 80 gigákat tologatsz ide-oda, akkor fő szabályként QLC-t semmiképp ne vegyél, min. egy normálisabb 3D TLC-t, pl. MX500-at. De még egy WD Blue 3D is alig drágább a QLC-seknél, és ugyan annak is beesik a sebessége, de messze nem annyira, mint a QLC-seknek, összességében a NAND nyers erőben min. kétszer olyan gyors rajta.
Ezért is van a Milyen SSD-t vegyek topik kérdőívében, hogy másolsz-e rá nagy fájlokat. Nagyon erősen felhasználásfüggő, hogy ki mennyit dolgozik nagy fájlokkal. Én pl. nagyon ritkán másolok nagy mennyiségeket, akkor is általában még azt a mértéket, ilyen 10-40 gigáig, ami még belefér bármilyen cache-be. Illetve szökőévenként van, hogy min. egy egész partíciót meg vagy meghajtónyi adatot húzok vissza klónozásból, de akkor meg elfogadom, hogy belassul valamennyire, kivárom, egy alkalom per sok év erejéig kibírható. Nekem nem ér sok felárat, hogy egyszer majd kell sok adatot mozgatni, akkor olyan időben fogom csinálni, hogy ráérjek, vagy a gépet magára hagyom.
Ez az egész belassulás akkor korlátozó leginkább, ha SSD-n belül másolgatsz, vagy egy másik SSD-ről másolsz. Ha HDD-ről meg hálózatról, netről másolsz rá, nem fog érinteni.
Az, hogy mennyi adat másolása után lassul be, azt konkrét SSD modell alapján kéne nézni tesztekből, meg gyártói specifikációkból.
-
Frawly
veterán
Talán az SX8200 kivétel az olyan jó áron van. De egyetértek ubyval, sok ember megy bele vakon a 970 EVO meg hasonlóba, mert azt olvasta, hogy az 6-szor gyorsabb. Na, az nem éri meg a felárat. Ha nincs nagy felár, én senkit nem beszélek le az NVMe-ről, én is azt vennék. Sőt, az SX8200 felé azért is hajlanék, mert ott a gyártói garanciát akkor is lehet érvényesíteni 5 évig, ha a bolt nem adná meg az 5 évet, meg gyorsabb, meg +12 giga. De az EVO is teljesen jó vétel, sziklaszilárd, semmi gyengesége nincs, ha megadják rá az 5 évet, átlag felhasználásra azzal sem fog senki mellé, ráadásul régi gépbe biztonságosabb vétel, kivéve, ha AMD.
Ami miatt ez felmerült, hogy a kérdező 970 EVO Plusban gondolkodik, meg egy másik kérdező kifejezetten a PCIe 4.0-ra hajt. Az ezekből eredő tévhiteket akartam csak eloszlatni. Sajnos sok gyártó elvakítja ezekkel a sok GB/sec csodaszámokkal az embereket, főleg, akinek az első SSD-je lesz, és még nincs tapasztalata a témában.
Különösen játékosoknak szoktam az azonos áron dupla tárterületű SATA3-ast erőltetni, mert tapasztalatból tudom, hogy a nagyobb tárhely sokkal jobban jön, mint max. -5% különbség betöltési időben. Nem éri meg, hogy 3-4 játék alig kicsivel gyorsabban ha betölt, de cserében a többi a lassú HDD-n darálódik le. De ez sem mindig opció, mert pont az SX8200 van olyan jó árban, hogy nem tud vele versenyezni a dupla tárterületű olcsóbb SATA sem, de egy Samu 970-essel már simán.
-
nagyúr
Hirtelen 2 egyszerű ok ugrik be, most az árat hagyjuk. A SATA nem melegszik, nincs vele emiatt nyűg. Másik ok az, hogy nem mindenki úgy jut hozzá hardverekhez, mint Mari néni a krumplihoz és mondjuk vesz egy laptopot, amibe menő NVMe-t vesz, mert ti azt javasoljátok. Elkinlódgat azzal, milyen hútőt vegyen hozzá, hogy be is tudja szerelni, ezzel is megvan. Judejó, de még van két desktop a családban meg egy régebbi laptop, ami csak SATA-s, beszarik a meghajtó valamelyikben, amit jobban kéne használni. De tök mindegy, ha nem akarjátok érteni, úgyse értitek.
Ezt a marhaságot nem is említem, hogy előnynek írjátok, hogy nem kell kábel! Nekem se kell a HP Elitebook-ba, az asztali gépben meg 100x ennyi kábel is elfér.
Ezt az azonos ár és minőség témát is nyomjátok ezerrel, de veszi is mindenki a vacak NVMe-ket. Szerencsére nem általános, mert sokan józanul javasolnak azért, ha valaki kérdez.
(#39326) Graphics
Komolyan írod, hogy ez desktop házba annyira bonyolult berakni egy SATA SSD-t?
[ Szerkesztve ]
-
-
Raymond
félisten
Na ja, szerintem sincsenek azok a durva felarak ami miatt problemazni kene. A sima 2.5" 1TB MX500 vagy WD Blue az 105EUR es ott a HP EX920 125EUR, SX8200Pro 135EUR es a PNY CS3030 vagy a Patrio VNP100 135-140EUR kozott. Szazalekban van ugyan felar, de ez csak a ket olcsohoz hasonlitva (28%) mert a 860 EVO a maga 130EUR koruli araval ugyanannyiba kerul.
-
Bodz
nagyúr
válasz ubyegon2 #39319 üzenetére
Mik lennének azok a minőségi darabok a Samun kívül? Aminek ugye már csak a neve miatt is van egy felára.
Vegyünk elő egy példát? 500-as 860 Evo ~25k, 512-es SX8200 Pro ugyanennyi. Előbbinek mindene Samu, utóbbin normális (nem belépő kategóriás) SMI vezérlő és jóféle Micron nand van. Csak egy értelmes okot mondj, hogy miért kellene valakinek az Evot választania ilyen esetben![ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz general #39321 üzenetére
Van olyan felhasználás, ahol kijön a különbség. De az átlag felhasználóknál nincs ilyen felhasználás. Ez a poén benne. Még fotószerkesztésnél sem annyira, mert ahhoz akár RAM drive-ot is használhatsz, ha van elég RAM, meg ott a CPU is nagyon számít.
Az NVMe előnye tipikusan olyan felhasználásnál jön ki, ahol vagy nagy fájlokkal történik a munka, pl. videóvágás, virtuális gépek. Esetleg nagyon sok apró, de jól párhuzamosított lemezművelet, pl. nagyon forgalmas SQL szerver.
Nem kell ahhoz feltétlen Facebookozni. Aki böngészésre, filmnézésre, játékra használja a gépet, meg office-ozásra, annak nem jön ki ez az előny. Még 100 gigás játékoknál sem, pedig ott azt hinnéd, hogy nagy fájlokat töltöget be, de mégse gyorsabb. Ugyanis mikor tölti be a nagy fájlt, azt a CPU-nak, GPU-nak fel kell dolgozni, ki kell tömöríteni, RAM-ba és VRAM-ba tenni, ez meg bottleneck-hatást idéz elő, máshová tevődik át a szűk keresztmetszet, nem a háttértár sebessége lesz korlátozó. Ezért van az, hogy az NVMe előnye játékokban is általában minimális, annyi, hogy egy játék 20 mp. alatt tölt be, míg SATA SSD-vel 21 mp. Ez pedig nem indokolja a felárat az NVMe-ért, ha átlagos felhasználásra veszed. Csak az a baj, ahogy te is, sokan bedőlnek a marketingadatoknak, hogy 6-szor annyi a szekvenciális sebesség, és akkor mindjárt az lebeg a szemük előtt, hogy minden 6× olyan gyorsan tölt be. Egyáltalán nem.
Illetve NVMe kihajtásánál a CPU is fontos, ahogy írtam, és sokaknál már ez a pont is hibádzik. De még SATA SSD-nél is előfordul, hogy ha régebbi vagy gyengébb gép, akkor nem tudja kihajtani. Ezt is figyelembe kell venni, mielőtt az ember rohan NVMe-t venni.
Anno engem is meglepett, mikor először olvastam, hogy az NVMe nem gyorsabb. Pedig nincs is NVMe-m, de kipróbáltam RAM drive-val, ami az NVMe-nél is többszörös sebességű, és tényleg beigazolódott, hogy nem segít átlag felhasználásnál.
Hackintoshon próbálj ki valami RAM drive szoftvert. Attól függ, hogy mennyi szabad RAM-od van, és mekkora fotókkal dolgozol, meg hány réteg és művelet mélységben.
Egyébként azzal sincs baj, ha te látod a különbséget. Csak akkor meg kell győződni, hogy nem placebóhatásról van-e szó. Ha nem, akkor használd egészséggel. Csak másokat ne beszélj rá, hogy gyorsabb, mikor nem az. Ezért nem szoktunk NVMe-ket javasolni nagy árkülönbözetnél, csak speciális felhasználásnál. Viszont ha kellően kicsi az árkülönbözet, akkor miért ne, jó az NVMe, néha van, aki azért is beszélünk rá, mert csak ilyen 2-3 ezer forint különbség van, és ha nem is használja ki, mert nem spéci a felhasználása, annyi árkülönbözetet megérhet, gondolva a jövőre.
Meg NVMe-nek meglehet az előnye sebesség nélkül is a SATA-hoz képest. Pl. nem kell neki kábel, nem hagyják a felhasználók véletlenül IDE vagy RAID módban, nincs az, hogy nem megy a TRIM, stb.. Ezt is figyelembe vesszük, ha SSD-t ajánlunk. Fordítva is igaz, az NVMe-nek megvan a hátránya is, nem minden lappal kompatiblis, melegedhet, így extra hűtés kellhet rá, nem kompatilibis régi OS-ekkel, stb.. Ez egy elég sok tényezős játék, nem úgy van, hogy 500 vs. 3000 MB/sec, és akkor mindenkinek az utóbbit ajánljuk, mert a több az jobb.
Ez ugyanolyan, mintha egy gépet kitömsz baromi sok RAM-mal, egy szinten túl az sem gyorsít. Vagy pl. hiába is veszel 6-8 helyett 16-64 magos procit, sok felhasználásnál már az sem gyorsít, ha nem tudod kihajtani, pl. a legtöbb játék, meg 1-2 magra írt szoftver ráadásul nem hogy jobban nem fut ezeken a sok magos procikon, de még rosszabbul is teljesít, mert kisebb a turbó órajel, meg a Windows ütemezője egy szinten túl egyre nehezebben adminisztrálja normálisan a sok magot, szálat. Tehát a több nem mindig feltétlen a jobb mindenkinek. Ezért az adott gép hardvereit mindig az adott felhasználásra kell súlyozni, így pl. aki játszik, és magas felbontásban, meg nem a high frame rate-re gyúr, pl. nem annyira a bika procira kell mennie meg az NVMe-re, mint inkább az erős GPU-ra meg a nagy tárhelyes SATA-sra. De aki pl. renderelésre használja a gépet, az egyből hasznát veheti a baromi sok magnak meg az NVMe-nek.
-
nagyúr
válasz general #39321 üzenetére
Mint le is írtam, nekem nem átlagfelhasználásra kell fészbukkozni, számít a késleltetés minimális előnye is hidd el, ha olyannal dolgozik az ember. Illetve videó edithez kell a seq gyorsaság is
Én átlag felhasználó vagyok, de nem az általad stereotip módon facebookozó. Köszi, hogy ilyen szofisztikáltan hülyéztél le! Dolgozom is a gépen, de a hw/sw igény ez esetben is hasonló, mint home userként. Erre a célra tényleg tökéletesen elegendő a 860 EVO.
A video edit pont az kategória, ahol egyértelműen kihasználhatod az NVMe előnyeit, de sokan valóban csak a jól hangző 5x-ös MB/s miatt veszik.
Nektek meg azt kell elhinni, hogy van az a terület, ahol irtóra sokat dob a munkán, ha a pro gram azonnal reagál, minél kisebb késéssel.
Készséggel elhiszem ezt neked, csak éppen ez pont az acess time-tól függ és nem a szekvenciális sebességtől.
Nálad az a jó legalább, hogy ha már NVMe-t veszel, nem a SATA árban lévők közül válogatsz, de erről már említést tettem előző hsz-ben.
SZerkesztés közben a macbook sokszor gördülékenyebb, de minimumm pariban van ugyanazon a képernyőfelbontáson (számít).
Ez a gördülékenység inkább sw oldal miatt van, ugyanezt tapasztalnád Linux alatt is.
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
válasz Frawly #39314 üzenetére
és ubyegon2
Ezt a lábakon változtatást nem tudom értelmezni. Főleg, hogy nem Mac-et használsz, hanem normál Intel PC-t, abba teljesen jó bármilyen M.2 NVMe.
Persze, ezért használok hackintosht, és nem iMacet..:-) Én a gyári Apple termékekre értettem.Mint le is írtam, nekem nem átlagfelhasználásra kell fészbukkozni, számít a késleltetés minimális előnye is hidd el, ha olyannal dolgozik az ember. Illetve videó edithez kell a seq gyorsaság is. Nektek meg azt kell elhinni, hogy van az a terület, ahol irtóra sokat dob a munkán, ha a pro gram azonnal reagál, minél kisebb késéssel. Őrjítő tud lenni, ha gyorsabb vagy, mint a gép és várni kell, és igen, itt tizedmásorpercekről beszélünk. Na emiatt aki csak teheti, fotó és videó edit munkánál igyekszik mindenből kihozni a leggyorsabbat, hogy ne ezen múljon. A munkanapokon, munkaórákban nagyon kijön ez, ha mondjuk éves viszonylatban nézed pláne. Ha napi fél órát spórol az ember, mert gyors és pörgős a gépe és a munkafolyamat, már rohadtul megéri az árát minden ilyen eszköz. Az időnk a legdrágább kincs.
A hackintosh mellett van egy 2015-ös macbookom is, abban már samsung SM nvme ssd van (kb 1800/1000). A procija jóval gyengébb i7 2,5 ghz, az asztaliban i7 3,4 ghz van, de csak sata ssd-ről fut a cucc. SZerkesztés közben a macbook sokszor gördülékenyebb, de minimumm pariban van ugyanazon a képernyőfelbontáson (számít). Ilyenkor nem tudok másra gondolni, hogy az ssd sebessége komponzál, mi más? Nem értek mélyebb szinten a hardverekhez, és nem is akarok kurvára okosnak látszani , de látom, érzem a különbséget. -
nagyúr
válasz Frawly #39314 üzenetére
Az 500 vs. 3000 MB/sec sem érezhető, mert átlag felhasználáskor a felhasználók 99,99%-a nem végez olyan műveletet, ami nagyobb szekvenciális lemezműveleteket igényelne.
Láthatóan a kollégát sem hatja meg semmi, a marketing győzelme totális! Ha nem ájulna el mindenki ettől a 3000 MB/s értéktől, akkor a felhasználók nagy része nem venné az NVMe-s SSD-ket, mivel náluk az ms értékek számítanak, ahol érzékelhetetlen, hogy 0,008 vagy 0,003 ms sebességgel fér hozzá a rendszer a neki szükséges fájlokhoz.
Szóval marketing nélkül tized ennyi NVMe lenne eladva. Nem említve, hogy ha normál használatra kell valakinek SSD, sok szempontból jobban jár a SATA változattal.
Párszor már említettem, hogy célszerű lenne látható helyre beírni az Összefoglalóba is, hogy mi a sequential rw és az acess time közötti különbség és mi az ami fontos ennek a felhasználói rétegnek és mi a más felhasználási céloknál lényeges.
Az is parasztvakítás ám, hogy majdnem olyan alacsony az NVMe ára, mint a SATA-é, mert ez igen lenyomott minőségre utal! Meg lehet nézni, hogy a minőségi daraboknál igencsak nagy az árkülönbség, például Samsungok. Szóval egyértelmű, hogy akinek elég a SATA, az sokkal jobban jár azzal, mintha venne egy hasonló árban kijövő NVMe SSD-t!
De ezt Te meg jó páran mindig leírjátok. Falra rókaborsó.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz laci666 #39317 üzenetére
Mondom, a BIOS-ban nézz szét, hogy a Boot Mode ne CSM/Legacy BIOS-os legyen, hanem UEFI Boot-on. Meg még előtte a Win10 alól a Lemezkezelőben inicalizáld újra a Crucial P1-et, GPT partíciós táblával. Partíciót nem kell rá létrehozni, csak az inicializálás legyen meg.
Utána lehúzol róla minden egyéb meghajtót, csak az NVMe maradjon alapon, meg a pendrive bedugva, amin a Win10 telepítő van, és UEFI módban bebootolod, feltelepíted.
A lapod hivatalosan is támogatja az NVMe-ket, nem az a gond. Ennek ellenére ha semmi más nem segít, egy BIOS frissítést is leküldhetnél rajta.
-
laci666
senior tag
válasz Raymond #39313 üzenetére
MediaCreationTool1909 is meg Rufussal is.
De mindkettővel ugyanaz, érdekes SATAS SSD-re meg fel tudtam telepíteni, csak erre Crucial P1 nem megy.ASUS Prime A320I-K,AMD Ryzen3 2200G ,2x8GB 3000MHz DDR4 Corsair ,240 GB Kingston HyperX Savage SSD,LG 27MP59G,SilverStone Raven Z RVZ02,Bequiet Shadow RockLP(Gyári AMD hűtő hely hiány miatt),Huawei Nova 5T, XBOX ONE X,MSI GS63 7RF Stealth
-
Frawly
veterán
válasz laci666 #39312 üzenetére
Pedig látja a lapod. Azért nem a SATA-knál írja, mert a Crucial P1 egy NVMe SSD, nem SATA/AHCI protokollt használ. Ez kb. olyan, mintha floppymeghajtók között akarnál HDD-t keresni.
NVMe-nél fontos, hogy az UEFI-ben be legyen kapcsolva az UEFI boot, és az SSD GPT partíciós táblával legyen inicalizálva, de erről a Win10 telepítője gondoskodik, ha nem gányoltad össze ellőtte magát az SSD-t valami MBR partíciós mókával.
Win10 telepítéskor, mikor először indítja újra a rendszert, akkor utána kiveheted a pendrive-ot.
-
Frawly
veterán
válasz ledgeri #39309 üzenetére
SATA SSD-nél HD Sentinel SMART táblázata, SSDOK, esetleg a gyártó szoftvere. Ha ezek nem mutatnak hibát, Crystal Disk Mark alapján 3×1 GB-os méréssel hozza kábére a gyári értékeket, és nem lassulgat be gyanúsan, akkor nincs vele baj.
Fontos: minden SSD-s szoftverből mindig az aktuális LEGÚJABB verziót kell használni, a régi nem jó!!!
NVMe-nél még ennél is egyszerűbb, mert a SMART-ot sem támogatják általában, azért rá lehet nézni HD Sentinellel vagy a gyártó saját szoftverével. Itt lényegében, ha működik, hozza a gyári sebességértékeket, akkor jó.
Egyébként ilyen defekt szűrésére nem nagyon van teszt. Nem is kell, mert ha egy SSD defektes, az nagyon durván látszani szokott, már a BIOS-ban sem látszik, vagy el-eltünedezik, nem látja az OS, ha rendszer fut róla, az lagol, fagyogat, az SSD brutálisan belassul, írási-olvasási hibákat produkál, nem formázható. Ezek nem mindegyikét hozza egyszerre, de egy vagy több ilyen tünet fordulhat elő.
Ez a „minden be van állítva” sem kell, mert ha modern OS-t használsz, azokkal particionálod, azok beállítják alapból, neked semmilyen bűvészkedést nem kell végrehajtani.
-
Frawly
veterán
válasz general #39304 üzenetére
Linus Tech Tips YouTube-csatornán láttam egy videót, ahol AMD-s gépre felvarázsoltak Hackintosht, igaz ott valami virtuális gépes móka is volt. Ja, az szívás, ha amiatt Intelnél kell maradni.
Ezt a lábakon változtatást nem tudom értelmezni. Főleg, hogy nem Mac-et használsz, hanem normál Intel PC-t, abba teljesen jó bármilyen M.2 NVMe. Ezeket a PM/SM Samsung SSD-ket nem csak az Apple használja, hanem lényegében minden nagyobb brand gépet gyártó cég felhasználja a termékeiben.
Az 500 vs. 3000 MB/sec sem érezhető, mert átlag felhasználáskor a felhasználók 99,99%-a nem végez olyan műveletet, ami nagyobb szekvenciális lemezműveleteket igényelne. Akkor érezhető ez a különbség, ha speciális felhasználásod van, és sokat dolgozol nagy fájlokkal. Akkor viszont ég és föld különbséget jelent.
-
Raymond
félisten
válasz laci666 #39312 üzenetére
"vettem egy Crucial P1 1TB M.2 NVME SSD-t"
"A SATA információnál nem ir ki semmit"
Ezert
"Arra gondolok hogy a lapom nem látja az M.2 SSD-t."
Latja, ott is latod jobbra lent. Na meg ha nem latna akkor nem tudnal ra telepiteni. A W10-es telepito USB-t a legujabb Media Creation Tool-al csinaltad?
[ Szerkesztve ]
-
laci666
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne hogy vettem egy Crucial P1 1TB M.2 NVME SSD-t
Alaplapom egy Asus Prime A320I-K mini ITX lap.
Jelenleg van benne 1 db 240 GB Kingston HyperX Savage SSD, és 3 db HDD.
A rendszer a 240 GB Kingston HyperX Savage SSD-n van.
A vásárolt Crucial P1 1TB M.2 NVME SSD az alaplapom nem látja vagyis félig meddig:
A SATA információnál nem ir ki semmit, de a Boot Prioritinél ott van valami.
Sőt jelenleg Win 10-em is látja.Egy próbalémém van telepíteni a rendszert nem tudom rá.
A telepítés elindul de az első újraindulás után újra kezdi a telepítést ha be van duga a pen.
Ha kihúzom és úgy indítom akkor ezt írja ki:
Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key…
Persze ilyenkor az SSD-t és a HDD-ket lehúzom a gépről.
Arra gondolok hogy a lapom nem látja az M.2 SSD-t.
Vagy mi más lehet a gond.........
klónozással is próbáltam akkor se bootol be a win.
üdv.ASUS Prime A320I-K,AMD Ryzen3 2200G ,2x8GB 3000MHz DDR4 Corsair ,240 GB Kingston HyperX Savage SSD,LG 27MP59G,SilverStone Raven Z RVZ02,Bequiet Shadow RockLP(Gyári AMD hűtő hely hiány miatt),Huawei Nova 5T, XBOX ONE X,MSI GS63 7RF Stealth
-
ledgeri
nagyúr
válasz Doky586 #39310 üzenetére
Az inkább a gyártói vállalások normalizálására van, de attól én még nem tudom, hogy a fentieken túl rászűrhetek-e valahogy, hogy kell-e élnem a jogommal vagy sem...
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
ledgeri
nagyúr
válasz ledgeri #39282 üzenetére
A válaszolt válaszra váró kérdések mellett még kérdezném, hogy mivel lehet megbizonyosodni arról, hogy egy új SSD "nem defektes gyárilag"? Elég hogy "minden beállítva", minden látja, és hozza a sebességét, és minden kritikus smart adat statikus?
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Zoz
őstag
válasz general #39306 üzenetére
Ez alapján csináltam
(Egy Asrock Z68-as lapon is megcsináltam.) -
general
addikt
válasz Frawly #39302 üzenetére
Értelek és tudom, de nekem lényegtelen, mert hackintosht használok, és ott csak intel jön szóba egyelőre. Legalábbis nem akarok vacakolni.
A sima gyári PM/SM961/981... és hasonló oem ssd-k pedik boltból megvéve nem jók macbookba, mert az Apple volt olyan kegyes és válztatott a firmware-on és asszem a lábakon is. A típus uaz, de módosítva, én kb így értettem az előző hsz-t.Saját vélemény, de a 3000 v 4000-es írás olvasás már sztem sem különböztethető meg. 500 mb/s vs 3000 azért érezhető. Szóval a pci-e 4.0 nem tudom, hoz-e a konyhára, egyelőre sztem nem, a későbbiekben majd valszeg igen, amikor azt is kimaxolják.
dugo_ köszi, akkor egyelőre munkameghajtónak használom majd.
[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
válasz general #39298 üzenetére
Nem módosítottak. Ezek normál Samsung NVMe SSD-k, a Samsung gyártja őket, de nagy gyártók beleszerelik a gépeikbe, és átvállalják a terméktámogatást, felelősséget, így olcsóbban kapják, nem kell ezzel a Samsungnak foglalkozni. Nem csak Macbookba jók, akármilyen gépbe, amin van M.2 csatlakozó, és támogat NVMe-t. Az, hogy minek a szintje, tesztet kéne nézni róla. Aprón elég olcsón hozzá lehet jutni.
Az Intelhez nem éri meg ragaszkodni, de úgy általában egyik márkához sem. Most prociknál AMD-nek áll a zászló, ezt kell elfogadni. Persze, lehet Intelt is venni, a mentő nem visz el, de az AMD jobb vételek most. Pláne ha gyors háttértár kell, akkor egyelőre azt a PCIe 4.0 lehetőségének a formájában csak AMD fronton kapod meg egyelőre. Még ha a mostani PCIe 4.0-ás SSD-k nem is gyorsabbak ténylegesen, ha két PCIe 3.0-ásat RAID0-ba kötsz, akkor már kijön a PCIe 4.0 előnye. Plusz AMD platformon több PCIe sávot is kapsz, amiből gazdálkodni lehet, meg nem kell a proci alatt lapot cserélni minden generációnál, stb-stb.. Az AMD előnye annyira nyilvánvaló lett mostanra, hogy a legelvakultabb Intel fanok is váltanak szép sorban. Az Intel mellett már csak egy-két high fps gamer tart ki, meg olyan munkaállomások használói, akiknek kell az AVX512 utasításkészlet.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest