- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
npera
addikt
-
Sipi-
őstag
Ütős ez a két cím így, egymás alatt:
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148095 üzenetére
A világ alakul.
Így kell csinálni, nagy dráma, minden oldal megírja, de nem tudom miért pont ezt, aztán majd újra felbukkannak. Érdekes dolgok ezek, pld. a Bors mikor megnyitott már túlnőtte magát (ott sem jártam jó ideje, múlt héten benéztem az ajtón és kész), nem is terveznek nagyobbak lenni. Hoppácska tartja a szintet, megtalálta a helyét, személyzet kicsit változik, kivitel marad. Andersent jövő héten felmérem, ott azt mondták kicsit emelnek az árfekvésen, de próbálják "baráti" szintet tartani, viszont emelnek a kivitelen, színvonalon.
Nekem évi 1 egész napos kocka napközihez kellene valami barátságos helyet nézni, de elég reménytelennek tűnik. Majd alkalomadtán foglalkozom vele.
-
Jahno
veterán
Na, megtaláltam, idézzem? Gyerek elég jó arc, lassan szerintem terjedni fog az írás mindenfelé, néha összefutunk és váltunk pár mondatot lézeres mérések, viharok, vízmércék és egyebek kapcsán, de Ő legalább tanulta is meg mélyen foglalkozik mindenfélével, amivel én felületesen. Szeptember elején már írta, hogy csónakot a népnek, mert komoly árhullám jöhet a.... Jött is.
"Ez a víz extrém, ez a víz veszélyes, ez a víz jelentős kockázatot rejt magában és komoly feladat elé állítja nem csak a vízügyes szakembereket, hanem a hatóságokat, mindenkit aki a gátakon dolgozik napi 24 órában és mindenkit, aki az értékeit menti az árvíz elől ezekben a napokban.Egy ilyen helyzetben vízmegtartáson agyalni legalább akkora baromság, mint lakástűz esetén arról papolni, hogy na most kellene ezt a meleget megtartani és eltenni télire.Igen, csak a vak nem látta, hogy az idei extrém aszályos nyáron hogy nézett ki az Alföld, a Homokhátság, meg úgy nagyjából az ország háromnegyede. Igen, nagy szükség lenne arra, hogy visszaadjuk a vizet a tájnak, hogy feltöltsük a korábban lecsapolt területeket. Békeidőben. De nem most, amikor baj van. A víz visszatartáshoz nem kell extrém árvíz a Dunán. Sőt, ha valami, akkor extrém árvíz biztosan nem kell.Most az árvíz elleni védekezés a prioritás, az emberélet és a vagyon mentése. Semmi más! Vízmegtartásról meg beszélhetünk majd, ha víz és az élet is visszatért a normális mederbe."
Én max. foltokat látok, Ő tudja is:
Kit érdekel hosszabban? Elbírja a fórummotor? Ezer éve fent van a srác a jó arcok listáján, ha Ő ámokot fut, akkor az olyan:"Honnan jött, mi lett vele és mennyi csapadék hullott az utóbbi idők egyik legnagyobb, de mindenképpen a legemlékezetesebb mediterrán ciklonjából? – Life of Boris
Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat a témába és nekiállnánk vödrökkel lemérni, hogy mennyi eső és hó esett az elmúlt egy hétben Európa közepén, mindenképpen fontosnak tartok leszögezni valamit. Annak ellenére, hogy egy mediterrán ciklon a bolygó egyik legnehezebben megfogható jelensége, a meteorológiai modellek most ritkán látott pontossággal jelezték előre ezt a ciklont. Már 8-10 nappal a kialakulása előtt lehetett látni a modellfutásokon, hogy a hosszú, forró és aszályos időszakot két ciklon is megtöri és közülük a második, hát finoman szólva sem lesz kicsi. Először inkább Észak-Olaszországra várták a nagyobb mennyiségű esőt a modellek, majd közeledve az időponthoz olyan ciklonpályát jeleztek előre, amely során Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában lehetett számítani a legtöbb csapadékra. Igazán sok csapadékra. Be is jött és be is írtam a modelleknek egy pirospontot. Na de most lássuk Boris viselt dolgait közelebbről.Hiszitek vagy sem, ciklonunk története nem mostanában kezdődött, hanem valamikor nyár elején. Akkortájt amikor megérkezett az igazi meleg Dél-Európába. A nyár nem csak nálunk volt forró, hanem a mediterrán térségben is, ahol a Földközi-tenger – követve a légkör hőmérsékleti trendjét - elkezdett intenzíven melegedni. Illetve, hogy egészen pontosak legyünk, csak a felszín közeli kb. 50 méter melegszik fel, az alatta lévő termoklin réteg már elég passzívan áll a nyárhoz. Napról napra, hétről hétre kúszott egyre magasabbra a tengervíz hőmérséklete, minden egyes °C hőmérséklet emelkedés kb. 5 x 10ˇ17 J, azaz 500 exajoule eltárolt energiát jelent. (Szeretek ezzel az összehasonlítással élni: ezt a mutatványt 1000 db, 2 GW teljesítményű atomerőmű kb. 8 év alatt tudná összehozni. És ezzel még mindig csak 1°C hőmérséklet emelkedést érnénk el...)Mintha valaki egész nyárra a töltőn felejtett volna egy globális léptékben is hatalmasnak mondható akkumulátort. Csak teltek a napok, a hetek, a tenger pedig egyre több hőt tárolt el, hogy aztán nyár végére több helyen rekordot döntsön a tengervíz hőmérséklete – talán emlékeztek, a hírekben is olvashattatok róla. Vízzel és hőenergiával csurig töltött akkumulátorunk már csak egy szikrára várt. Esetünkben ez a szikra pedig nem volt más, mint egy sarkvidéki eredetű hidegleszakadás, ami valamikor még a múlt hét elején indult meg dél felé.Szeptember 11-én, már egy expresszvonat sebességével robogott a sarkvidéki eredetű hideg levegő nyílegyenesen a mediterráneum felé és a déli órákra el is érte a térség legnagyobb ciklon-gyárát, a Genovai-öblöt. Szinte berobbant a meleg, párás tengeri levegőbe. A hideg és meleg levegő találkozása jelentős hőmérséklet-kontrasztot jelent, amely tulajdonképpen a hajtóereje a ciklonok kialakulásának. Intenzív emelkedő légáramlatok jelennek meg és létrejön egy alacsony nyomású zóna. A levegő elkezd áramlani az alacsony nyomású terület felé, a Coriolis-erő hatására pedig az egész rendszer elkezd szépen forogni. Ciklonunk ezzel meg is született.Boris túl sok időt nem töltött az újszülött osztályon, másnap már Észak-Olaszország felett járt. Csapadékából a Dolomitok és a Pó-folyó völgye is kapott, de ekkor még bőven csak bemelegített. Csütörtökön kora reggel már elérte Közép-Európát és Magyarországot is, ezen a napon az ország nyugati részén már szinte folyamatosan esett, miközben az ország keleti felén még száraz, napos idő volt, 25°C feletti maximumhőmérsékletekkel. Innentől szinte napokon át alig mozdult a ciklon kelet felé. Középpontja lassan fölénk helyeződött - egy ciklonnak jellemzően a középpontjában a leggyengébb a csapadékintenzitás - majd először dél felé, később délkeletre mozdult. Szombaton a Dunántúl már a ciklon hátoldalán volt, de már ekkor is látszott, hogy messze még a vége, további igen jelentős csapadék lesz nem csak a nálunk, hanem nyugati és északi szomszédainknál is. Hétvégén a hőmérséklet sok helyen nem emelkedett 10°C fölé, Sopron környékén, valamint a Kab-hegyen ráadásul orkán erejű szél süvített. Az Alpokban több helyen jelentős, 1-1,5 méter vastag hótakaró alakult ki. Vasárnap és hétfőn a csapadékzóna lassan elhagyta először az Alpok térségét, majd a Kárpát-medencét. A ciklon hétfőre erejét vesztette, a csapadékintenzitás is egyre gyengült, a csapadékmezők lassan szétestek és feloszlottak, de az ország keleti felében még kedden este is előfordult gyenge eső.Boris egy teljes hétig létezett!Na, de álljunk neki számolni! A türelmetlenebbek már úgyis legörgettek a poszt aljára az eredményért, de örülök, hogy te még itt vagy velem.
Mért csapadékadatok, csapadéktérképek az összes érintett országból érkeztek és az adatok elég sűrűn helyezkednek el ahhoz, hogy legalább közelítőleg számolni tudjunk velük. Az összesített csapadéktérképet kommentben megtalálod, de ahogy Tóth Tamás meteorológus posztjában kifejtette, még ezt követően is érkeztek adatok Csehországból, ahol az 5 napos összesített csapadékmennyiség helyenként meghaladta az 500 mm-t. Magyarország délkeleti felén egy év alatt esik ennyi eső… Az összesített csapadéktérkép alapján, kb. 650.000-700.000 km2 terület volt érintett, azaz ekkora területen hullott mérhető csapadék.A számítás nehezen ment volna fejben, ehhez azért kellett egy kis AI-támogatás. Mesterséges kollégámat arra kértem, hogy fektessen egy 800 négyzetből álló rácsot a térképre és a négyzetekre eső színek alapján becsülje meg az átlagos csapadékértékeket. Ezt megtette minden egyes négyzetre, az ott szereplő számokkal kiigazította az átlagokat és innentől már könnyűszerrel számolható volt a teljes mennyiség is. Természetesen még így is csak egy közelítő értéket kaptunk, de ez most bőven elég ahhoz, hogy legalább a nagyságrendet lássuk.Szóval ciklonunk megközelítőleg 35-40 km3, azaz 35-40 milliárd köbméter csapadékot hagyott maga után!Egyetlen mediterrán ciklon.21 balatonnyi víz.Ennek egy része hóban jött le, egy része a talajba szivárgott – persze a szivárgás mértéke is változott a napok alatt, ahogy a talaj telítődött vízzel, a többi pedig a patakokat és a folyókat duzzasztotta az égig, de legalábbis amíg ki nem léptek medrükből. A csapadék nagyjából kétharmada a Duna felső vízgyűjtőjén hullott le. A mostani dunai árhullám során durva becslés alapján is kb. 12-15 km3 víz halad át az országon, de ezt persze majd pontosabban is ki lehet számolni, ha már levonult az ár.Boris már a múltté, de ne gondold, hogy ezzel a tenger-akkumulátor lemerült. Ennyivel nem lehet kisütni. Bőven vannak még tartalékai, lehetnek még meglepetései. Az északi hideg légtömegek és a meleg tenger randevújából hasonló légörvények bármikor keletkezhetnek, más kiterjedéssel, erősséggel és ciklonpályával persze. Két egyforma biztosan nincs soha. De ami közös bennük, hogy szinte felfoghatatlan energiával elképesztő mennyiségű vizet mozgatnak meg."
Lecsapott 10 darab Paks, és akkor napelemekkel melegítenénk a tengert....
-
-igu-
veterán
válasz
qnadam #148087 üzenetére
a draga az, amikor nem otthon fozol magadra
-
npera
addikt
Reggel bezsákoltam csirkemellet. Egy adag vegyes fűszerekkel, egy másik adag meg csak bors, só és curry. A fiam kedveli a körriset, az neki készült.
Ment 4 órát 63 fokon és aztán rápirítottam a felületre a serpenyőben. Igen jó lett. Belül van nedvesség, nincs kiszáradva, mint a tapló. Sosem szerettem a mellehúsát, mert olyan száraz mint egy szivacs. Na, ez most nem. Végre.
-
zetor2000
őstag
válasz
Jahno #148088 üzenetére
Amíg nem úgy készül, mint a Cool túrában, addig nincs nagy baj...
-
Jahno
veterán
válasz
qnadam #148085 üzenetére
Viszont akár kaja akár ital, elég nagy a szórás az árakban, ami nehezen értelmezhető, hogy melyik mennyire indokolt, vagy hol kezdődik a lehúzás, mert megtehetik. Pld. Kiosk, Kai ételudvar és társai. A többit meg nem fejted, hogy Gozsduban miért pont a Szomszéd volt kihalt, mikor jó és olcsó is volt. Ital szempontjából is 40-150%os eltolások vannak és akkor amekkora forgalom van a Madáchnál, ott egyéb kiadás sem biztos, hogy indokolja. Egyszerűen megtehetik, nekem marad a Nyulas, Corvinus, Sark, Andersen, míg bírják.
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148082 üzenetére
Madách tér. Most, hogy bezár, már nem mindegy? Aztán lehet bogozni, hogy lassan be sem merek már menni valami ismeretlen helyre, mert drága a kaja és szar a sör, az árfekvés turistákra méretezve, hát reggelizzen itt más. Ott max. a Telep egy rendes hely, meg kint Deák sarkán a gíroszos. Központban és Hivatalban sem voltam ezer éve, most ránéztem az étlapra, 2500-ért borsófőzelék, 3500-ért rántott húsos szendvics. Azt nem értem, hogy ez a Keksz most miért futott ekkorát a médiában, vagy elvileg mitől volt kult, hogy minden újság megírta mennyire be fog zárni, mikor helyek állandóan jönnek és mennek, utóbbi évben a körút folyamatosan átalakul, pár hónapja nyitott Mester utcánál egy burgeres, lehet már az sincs meg. Madáchon is lett csilliárd, tizedét sem ismerem, max. a Pivo és bár volt érdekes, na onnan kijöttünk mielőtt bármi is elkezdődött volna. Rendezvény közben még félig bezárva, nem nagyon akarnak kiszolgálni, nem akarják érteni, hogy miért mész oda, mikor megkérdezed hol van asztal, hova lehet leülni akkor meg értelmetlenül összevissza beszélnek. És működik, este kinyit a nagy buli, lehúznak mindenkit, közepesen igénytelen hely. Mint a fél Gozsdu.
-
npera
addikt
-
hobizoli
nagyúr
bundás kenyér
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148078 üzenetére
Monjduk ezek is olyanok, hogy mindegyiknek részletesen utána kellene járni. Bár az egyik leírása alapban érdekes "this 607kW" Márminnt ha az első Kaliforniát nézem.
Na, most kelek fel, Grillo már sörözik, később meglesem mennyire szarják össze a sirályok és milyen összeget merít fel a takarítás a szárazföldi hagyományos megoldáshoz képest. Az is akkor lesz itt vicces, ha negatívba megy a termelés.
1-2 cégnél én néha azt látom, hogy valamit muszáj újítani és feltalálni akkor is, ha semmi értelmezhető nincs mögötte, vagy csak megkavarja az állóvizet néhány PR hírrel.
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148072 üzenetére
Ez is visszatérő motívum, de akkor nézzük meg, hogy osztrákok miképpen állnak 500 méter feletti területekkel és dombokkal ahol megtehetik, milyen a vízrajz ami hozzá segít, mekkora vízgyűjtő területek vannak és hasonlók. Szerencsére az összes ilyen erőműnek megtalálod a paraméterét megawattban, éves kihozatalban, műszaki paraméterben, beruházásban, ezek közül több látogatható is és minden hülye kérdésre válaszolnak. Aztán rájövünk, hogy ez sem occsó, akad vele mambójambó, kiegészítésnek jó ha hirtelen kell valami. De már nyakunkon a fúziós reaktor, napok kérdése és leigázza a világot. Olvashattuk ezt 1962ben az Élet és tudomány magazinban
Leírni könnyű, nyilván nem kellene akkora mű, mint az Itaipu vagy Három-szurdok, bár a pórnép általában ekkorákat szokott vizionálni, azt meg múltkor le is rajzoltam.
Addig meg bármelyik látványpékség le meri írni, hogy úgy hűtikj tó vizével a napelemet, hogy az nem melegszik és kevésbé párolog, miközben a mostani Boriszos balhé is azért jött, mert a tengerek éppen 1-2 fokkal melegebbek voltak az átlagnál és ez a jövőben majd csak rosszabb lesz :-D
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148071 üzenetére
Használnak, de én nem nagyon találtam rá paramétert, inkább azt elemezték ki, hogy a víz hűt, de utána kellene járni.
A win-win máshol lehet nem egzakt, olyan, mint a nonstop közért, a pizza házhozszállítás, vagy a közösségi autózás. Sok más paraméteren múlik. Idehaza kb. 4-5 éve túltolták már a napelemet, nagyipari termelés megy, mert a földet beáldozni olcsóbb. Majd meglátjuk mire jutunk, de átlag pógártól meg ezért nem veszik át az áramot, az áram meg olcsó, csak a nyamvadt hálózat amiért fizetünk azt kavarták meg. Ez is sokfelé vezet, bár nekem sem tetszik, hogy itt-ott tojnak a Natura2000 területre, erdőmezőkre, de mégis milyen vízre tennénk napelemet? Velencei tóra a strand helyett?
Aztán a víztározó is olyan, hogy embertelen mennyiségről beszélünk, könnyen dobálózunk szívattyú rendszerekkel meg mindenfélékkel és ilyen nem véletlenül nem nagyon van a világban. Utána csak drágán állna minden és üresek lennének a tározók 10 évig. Bár következő ősszel jöhet a hasonló cunami, majd figyelni kell a légáramlatokat. Valahol arra is láttam számot, hogy víztározóban mennyibe kerül a víz, ott tán 6-10 forint m3 volt, de lehet km3, utána kellene járni. Nyilván nem mindegy az arány, de mikor beruházás/fenntartásról beszélünk, ezt sem árt hozzászámolni, Melyiket vállalod be házinak, hogy rendesebben megnézzük a számokat?
-
hobizoli
nagyúr
válasz
eattila #148062 üzenetére
ilyen uszo napelemtablas megoldast siman hasznalnak innen nyugatabbra, de ott nyilvan nem annyira okosak az illetekes elvtik, mint itt
korabban azt is csinaltak a mesterseges viztarozoknal, hogy fekete gumilabdakat ontottek kamionszamra a vizre, hogy befedve azzal es tetejen uszva lassitsak a vizparolgasat
ezt helyettesitik az utobbi evekben napelemekkel
a vizfeluletet az is lefedi, parolgast csokkenti, kozben aramot is termel, es nem kell ezert mezogazdasagi foldteruletet elvonni mashol
win-win igazabol -
Jahno
veterán
válasz
-igu- #148066 üzenetére
Nahallod, mindjárt hallgatok is Trilliont, az mostanában kimaradt. Mikor Olivér egyszer azt mondta, hogy "ez a legsuttyóbb dal amiben közreműködtem" lett volna rá egy söröm, hogy erre a grilles bulira gondolt, de nem. Bár Ábel albumai nekem túlzottan nem jönnek be, elég kemény alkotó és közreműködő, bármihez nyúl abból nagy baj nincs, max. A műfaj nem teszik.
-
Jahno
veterán
válasz
eattila #148067 üzenetére
Azt hittem koncepció és van valakinek már valamilye is róla. Az látszik, hogy sokan hónapokkal le vannak maradva, mutogatják a szárazságot. Bár hülyén hangzik, hogy még aszály van, de Kiskunság is rendesen elúszott. Eső ott is megtette a magáét. Vagy majd kitöltök magamról egy tesztet, mert igaz elmúlt héten nem jártam a 30asnál, de dumáltam vízügyessel és pár béka kutatóval. Linoval nem szívesen mennék gátra, de ma is meg bármi lehet, Kiskunság éppen jól néz ki. Többit nem tudom, de Balaton az nagy de kevés.
-
Jahno
veterán
Nem saját kép, de majd lesz, meg mondhatjuk, hogy a fahulladék és egy fél erdő legalább bio, még hasznosítani is lehetne csak ilyen szempontból akadék, kezelhetetlen. Bár ha azt nézem a döglött disznó is bio :-D Mert nem csak mindenki mumusa a pet palack és egyéb műanyag hulladék marad meg az árvíz után, hanem mindenféle veszélyes hulladék, kommunális hulladék és fosszar is. Az utóbbi az szó szerint. Ezzel a világ minden részén szopnak, mindenki a maga vérmérséklete szerint próbálja megoldani.
-
Jahno
veterán
válasz
eattila #148062 üzenetére
Mármint ússzon egy víztározón? Ahhoz van földterület, olcsóbb. Majd elmélázom, hogy mennyi energiával lehet itt 10-20 Balatonnyi vizet mozgatni ami most kellene. Vagy mennyit kellene rajta emelni valamelyik tározóig, mert pld. a Fehérvárcsurgón 50 méterrel magasabban van, mint a Duna. Nem sok az az 50 méter, kivéve ha lépcsőn kell felmenni és nem vízicsúszdán lefelé, ilyenkor egyszerűbb megértenem a fizikát a saját bőrömön :-D Ferihegy is azért hegy, mert igazából egy olyasmi domb, mint a Gellért-hegy. Valami mindig kitakar valamit :-D
Ha még nem írt erről valamelyik gyagyás 2 oldalt, akkor napok kérdése és meg lesz szakértve úgyis, akkor berakhatom. Lehet a kötő szvakat vagy a lényeget érteni fogjuk belőle, hogy a Tisza-tó is egy tározó, ebből lenne szükségünk az országban 72-re, meg mellé 1-2 Balatonra. Majd ezek összehuzalozására.
Kiskunságit néztem, abba jöhetne víz, de nem nagyon látom, hogy mennyit bírna el. Lehet perceket. DVCS már ocsmányul néz ki, és akkor még autóm sincs, pedig ott kóboroltam volna
Ez a nagyobb baj, ezt engednénk a Velencei tóba, DVCSbe, 30asba? Itt Pesten is durván torlódik minden,kíváncsi vagyok meddig tart a takarítás, vagy melyik BKV-s platform nem fogja tovább bírni a hordalékot:
-
Jahno
veterán
válasz
Bujdy81 #148061 üzenetére
Arrafelé is öltek bele pár zsák pénzt, de nem tudom mennyire haladtak. Tisza és Duna felől is terveztek pótlást, de azért nem tározót meg mindenféle erőművet, csak talajvíz szint növelést (na majd jönnek az akkugyárak és akkor visszalépünk kettőt) meg csatornák rendbetételét. Régen dumáltam ott helyi erővel, ilyenkor szoktak szembesülni vele, hogy ha most szabályozni kellene akkor nem lehet mert sok zsilipet megrongáltak vagy szerkezetét lopták el a vasazók...
Nekem mondjuk a csatorna jó, ha válogatni kell a nagy víztározó vagy a 20 centis víz közt, akkor inkább 20 centis víz legyen, de ez sem kívánságműsor
Ja, meg ilyen mellékes logisztikák ha csak homokzsákot és kampányt látunk, akkor a Dunába vezető csatorna rendszereket is lezárják, hogy ne törjön vissza a víz. Triviálisnak tűnik, de ebből is van pár opció, néha a hordaléktól nem zárnak rendesen és akkor ebben a jóféle környezetben mennek itt Pesten is búvárok menteni a menthetőt és karbantartani. Nem is nagyon kell gondolkozni, hogy ihat-e este egy sört, mert mindenki ügyeletben van, aki csak létezik most ipari búvár/FCSM/vízügy/kataszttrófavédelem és egyéb vonalon.
Én meg közben spóroltam egy csomó CO-t vagy mit, de azért mindenki is bekaphassa:
Köszönöm a figyelmet, mindenki bekaphassa.
-
Bujdy81
aktív tag
válasz
Grillo #148036 üzenetére
Tekintettel arra, hogy Magyarországon az energetika az egyik olyan terület, amit elbaszott a kormány, van most perspektíva a Homokhátság megmentésében.
HZ-val nem értek egyet a napelem+akksik témában, mert nem úgy kellene. Kellene a Duna mellé építeni egy aránylag nagyobb puffer tárolót a Homokhátság felé vezető csatorna rendszer ELÉ, amit akkor lehetne tölteni (mert pár tíz métert kell FELFELÉ szivattyúzni), amikor süt a nap és kb. nulla vagy negatív az ára az áramnak. Éjjel nem kell szivattyúzni. Akkor sem, ha felhős az ég.
A Duna nyári hozamának a töredéke is elég lenne a Homokhátságnak, szóval nem lenne szignifikáns vízkivétel és a puffer tárolóval az energia számlát is jelentősen lehetne csökkenteni.
(Nagyon elborult kiegészítés: ha még nagyobb puffert csinálnak, akkor akár az is lehet, hogy ha az fullon van, akkor éjjel visszaengedik a Dunába a vizet és áramot termelnek vele, de ez már tényleg sci-fi)
-
Jahno
veterán
Mellékesen a vízműves szótár teljesen jó, olyan érdekes fogalmak vannak benne, hogy a vízkivételi műtárgy még egész kellemes, de tudjuk-e mi az az elhabolás, vagy katré?
Évközben is érdemes vízmércét nézni, vajon mikor magasabb a víz Ipolynál az ártérben, ha Balassagyarmatnál 80 centit mutat a mérce vagy ha 20at? Lehet-e -10 centis vizállásnál kiöntés a rétre és folyik-e visszafelé a patak?
-
Jahno
veterán
válasz
eattila #148058 üzenetére
Sok helyen történik is valami év közben, csak nem foglalkozunk vele, mert napi hír az, hogy VV Xy leverte a pöcsével a kávét és ezen VV Másvalaki mennyire behisztizett. Na jó, sok helyen oda merik írni, hogy EUs támogatásból:-) Felénk a Rábát követtem, idefent meg azon csodálkoztam, hogy a mobil gátra hirtelen volt erő és ember. Annó valaki megmondta, hogy víz az úr.....
Kisdeltának meg mindjárt utánajárok, mire jutottak az elmúlt 50 évben. Ilyen kis helyi dolgokkal is osonkodnak előre, csak fogalmunk nincs róla.
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148053 üzenetére
"Közölte, ez további napi 200 köbméter vizet jelent. Tehát összesen napi 1000 köbméter vizet fognak tudni kormányozni még a Velencei-tó területére."
Mondjuk ez tényleg frutti. Volt ilyen is: [link] Ez most 20 perc felesleg a Dunán. De még mindig az a főbb baj, hogy szennyzett.
-
zetor2000
őstag
Voltam pár napot Balatonlellén dolgozni, ott az lepett meg, hogy mennyi fecske van még idehaza, és a hirtelen lehűlés miatt mennyi elpusztult.
Vagy 10-20 darabot számláltam meg elsőre... -
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148050 üzenetére
Van ez így, oszt ha a Duna hozna a Velencei tóba 4 millió köbméter víz mellé hordalékkal, némi emésztő maradávnnyal és döglött állatokkal megspékelt iszapos kulafost, akkor majd pislognánk. Ha lement az ár, akkor nézz körbe, hogy mit takarítanak a rakparton és mindenfelé, aztán lehet matekozni mekkora felháborodás lenne ha nem fürödhetnénk a Velencei tóban. Tudom, hipózzák ki, oldják meg :-D
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148046 üzenetére
Na,ezért kérdés, hogy melyik az a bármelyik. Persze el lehet osztani, de akkora csatornát nyesni keresztül az országon nem egyszerű, akkor meg az lenne a baj, mondjuk most hasraütve a Duna hozama jó 1 óra alatt emelne 50 centit a Velencei tón, az sem egyszerű. Meg a sok trágya hordalék, de tudjuk, oldják meg :-D
Tudja tök, ebbe nem nagyon ástam bele magam, néha viszont jöttek hírek, hogy ezt-azt engedtek a Velencei tóba is.
-
-NoVa-
veterán
válasz
Jahno #148032 üzenetére
Az önkormányzat 20%-os albérletármérséklődésről vizionált emiatt, merthogy a Covid lockdown alatt is visszaesett az airbnb forgalom, és akkor ennyit esett vissza az albérletek átlag ára ideiglenesen. Mintha semmi más komponens nem változott volna ezalatt ugye. Gondolom az a vizió, hogy semmit nem esik vissza a forgalom, csak átmegy hotelekbe, ha már úgyis annyit befektettek. Meg fel sem merült, hogy a fele az elképzelt hátizsákos fiatal turistának alkalmi / projectmunkára jön, netán a filmipar, meg a többi húzóágazat fogja magát emiatt majd visszább itt. Vagy csak túlgondolom.
-
Jahno
veterán
válasz
Grillo #148036 üzenetére
Amúgy van ahol szívattyúznak is, de itt az a nagyon ipari is elég kevés. Van egy nyomorék ismerős aki ezekkel képben van, decemberben is mondtam, hogy megyünk valamerre és ilyen érdeklődése volt "Kéne felvennem belvizet meg vízelvezető csatornákat, ilyesmi is van a közelben?" Meg vagyunk áldva egymással
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Grillo #148036 üzenetére
1-2 hete lattam egy olyan kepet, hogy ott a csatornaban a viz, mellette 10m-l meg romma szaradva a tablanyi kukorica
meg kb ~Csongrad-nal is kene egy Kiskorei-vel kb egyezo meretu duzzaszto a Tisza-n is
ugye az is mar 50 eves mostanra
ez a atszivattyuzos tema amugy miert nem lehetseges?
par napelem tabla + akksik, aztan mehetne igazabol 0-24h ejjel-nappal
nem kellene mely csatorna, ha szivattyu atemeli azt a magassagot -
Grillo
őstag
válasz
hobizoli #148025 üzenetére
Pont ma volt téma a Millásreggeliben. A DUna-Tisza csatornát a világháború alatt, után építették ki, legalábbis azt a pár km-t, ami megvan belőle. Aztán leálltak pént hiányában, és soha nem folytatták. Fontos volna, de ha komolyan meg akarnák csinálni, és nem akarnak nagyon mély csatornát, akkor szivattyúzni kell a vizet a Dunából, viszont rendbe lehetne rakni a Homokhátság talajvízviszonyait, itt a talajvíz szintje vagy 5-8 méterrel van lejjebb, mint korábban.
Valamint kéne duzzasztó a Dunakanyarba, meg Pakshoz is, mert a jelenlegi szint nem lesz jó a II. ütem hűtéséhez. Persze ez hidrológiailag lenne előnyös, sok más szempontot nem vesz figyelembe. -
npera
addikt
Jött a magyar számomra egy SMS, hogy van egy DPD csomagom egy kóddal és pinnel és utánvéttel 7380 HUF.
Billentyűs kis nem okosteló Nokia telefon, nem tud netelni. Ez valami vírusos próbálkozás?
DPD-n rákeresve a csomagra nincs ilyen. És nem is rendeltem semmit, pláne nem utánvéttel.
-
npera
addikt
Már elolvastam, hogy a csirkének (mellye) 62-63 fokot javasolnak és kábé 4 órát. Legközelebb az lesz, aztán akkor remélem nem lesz fojtós
-
Jahno
veterán
válasz
qnadam #148027 üzenetére
Ilyenkor szokott az átlag Sanyika is mindenféle okosat mondani és mikor meg kellene tippelni, hogy hány víztározó van Magyarországon, akkor érzi, hogy nagyságrendileg sem sejti és inkább anyázik máson. Amúgy kb. 30ról tudok így hirtelen, utolsó párnak elég konstans magas volt vízszintje, nem egyszerű azon csak úgy töltögetni, meg itt most Balatonnyi mennyiségekről beszélünk mondjuk 10 nap alatt. Elég erős.
-
Jahno
veterán
válasz
hobizoli #148025 üzenetére
"ilyenkor Duna-Tisza csatornakba egy halom vizet el lehetne vezetni kesobbre"
Egy részét csinálják is, de azért ez sem olyan egzakt. Bár el van hanyagolva az biztos. Nem is a fák, inkább a zsilipek és hasonlók amikkel szívás van, hordalékos átereszek meg a jó ég tudja micsodák. Az sem olyan egyszerű, hogy ami most felgyűlt pár ezer köbméter másodpercenként, az csak úgy ide-oda átteleportáljon a Hortobágy szélére ahol éppen kiszáradt egy valami.
-
válasz
halapidori #148021 üzenetére
örülök, hogy nem a nulláson tépted le 120-nál a külső kilincset.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Grillo #148022 üzenetére
ilyenkor Duna-Tisza csatornakba egy halom vizet el lehetne vezetni kesobbre
foleg ha nagyresze nem lenne betemetve feltoltve beszantva, meg nem nottek volna ki belole 15-20m-s magas fak meg tobb szaz meteres bokor-cserje csoportok a hajdani helyen ezeknek a rendszeres karbantartasok elhanyagolasaval
csak hat ahhoz is hogy ilyen fak meg bokrok kinojjenek tizenhuszon evek kellenek, szoval azert lenne mit csinalni -
-
Jahno
veterán
válasz
Grillo #148022 üzenetére
Azt követem, kedvenc villanyoszlopaim állnak a vízben de oda nem mernék csak úgy bemenni, főleg ilyen bontások miatt, meg azért az átlag gátnál is ha az évezredben egyszer szakad át akkor az úgyis mellettem lenne és nem tudom idehaza kidumálni :-P
Most Érd/Tétény/Sződ felé nézegetem, de a 2es egy része meg valamelyik már le van zárva, most láttam fél sávot kezdett elönteni és bejelentették a zárórát.
Haversrácnál Győrnél is már folyik az udvaron a víz és még emelkedést mondanak.
-
Grillo
őstag
Jöttem haza Vácin és a 2esen. Hát, Újpestnél nagyon pakolták az öbölnél a zsákokat, meg földdel terhelik a töltést. De itt azért még 1-2 méter körül van az útig. A 2-esen viszont Dunakeszi előtt szerintem sok helyen max 1 méter. Ha valóban olyan 50 cm+-szal tetőzik holnap, akkor talán nem lesz baj, de ha valamiért túltolja kicsit, akkor lehet haza is majd csak kerülővel lehet majd menni. Meg ahogy néztem, nem vonul ez le túl gyorsan, ha átáznak nagyon a töltések, még lehet baj. Bár itt keszinél már ráengedték a várostól délre a földekre a vizet, megbontották a töltést.
-
Samott
addikt
Nem tudom hogy az aradas miatt van-e, de ma reggel ures volt a varos., Azt vartam volna hogy nagyobb forgalom lesz a meg jarhato utakon, de nem alig volt dugo.
-
Jahno
veterán
válasz
ezittketto #148011 üzenetére
Mellette üres parkoló van ami csak lakossági én meg szívhatok, hogy mi legyen a téren és fene sem akar körözni, míg valami kialakul.
-
Jahno
veterán
Na, katasztrófaturizmus csak így városban rakparton. Útközben társult egy vízi gót is, szerintem már eddig is rajta voltunk nem kevés turistafotón és videón, de így még jobban:
Bár én is példát vettem a Bibliából, Jézus is megnézte, hogy hol vannak a cölöpök és óvatosan duhajkodott, itt azért többféle irányban is nagyot lehet zakózni. Előző napokban megnéztem a padkát, lépcsőket, cölöpöket, szépen elbaktattunk Jászaitól az Erzsébet hídig aztán villamossal haza. -
-
npera
addikt
-
Jahno
veterán
válasz
-NoVa- #148002 üzenetére
Megnéztrm a Dunát, haver pénteken is csatlakozik de csak szigorúan városban katasztrófa turistaskodni. Mondjuk nem egyszerű a dolog, pár matróz meg vízügyes rohangált csak a rakparton (és valami vízi gót) én meg felfogtam, hogy szélén térdig érő vízben is van sodrása. Bejött a rendszer, hogy előre felmértem minden lépcsőt és járda szegélyt, de pár órával előbb kellett volna érkezni mert jó 15 centivel magasabb, mint kellett volna. Nem lehet mindent egyszerre
Majd jövök némi képanyaggal, az asszem kiadta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged