Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Traxx

őstag

válasz Traxx #29168 üzenetére

Sziasztok!

Az előző hozzászólásomhoz kapcsolódóan szeretnék még egy kis iránymutatást kérni tőletek :B szatocs1981 kolléga adott segítséget, de nem nagyon sikerül működésre bírnom, illetve kaptam új infókat is. Emiatt, és a jobb szemléltethetőség miatt feltenném újra a kérdésemet :R

Van egy " gyártási nyilvántartó" táblázatom, amely így néz ki:

Itt a Legyártott darab oszlopa lenne az érdekes, ami úgy működne, hogy minden nap beírnánk azt, hol tart a gyártás. Itt azt szeretném elkerülni, hogy "hülyeséget" írjunk be véletlenül, megborítva ezzel mindent. Tehát két dolgot szeretnék elérni (vagy-vagy alapon, de lehet mindkettőnek egyszerre is lenne értelme, ha azzal ki tudok minden véletlen elírást küszöbölni, persze ha ez a program lehetőségeiben benne van :) ) :

- Az egyik az, hogy amikor beviszem az adatokat a H oszlop celláiba, akkor az excel kérdezzen rá, hogy tuti jó-e, és még egyszer be kelljen írni (ez lenne a jobb módszer). Ha pedig a két beírt szám nem egyezik, akkor pampogjon, hogy elcseszted :D Ha pedig igen, csak akkor kerüljön véglegesen rögzítésre a cellában.

- A másik (ez vetődött fel ma), hogy minden terméknek van normája, és ha pl. plusz-mínusz x%-kal többet írok be, mint az addigi gyártás+norma, akkor szóljon, hogy biztos-e. Ezt megpróbáltam az Adatok - Érvényesítés menüpont alatt megoldani, de nem igazán ment. Létrehoztam 3 segédoszlopot, a J-ben a H-ban megjelenő értékeket jelenítettem meg, csak simán =$H$3 formában, a következő két oszlopba pedig betettem a norma plusz-mínusz x%-os mértékét. Az érvényesítés menüpontban pedig ezekkel játszottam: a minimum és a maximum értékekhez ezeket tettem be, plusz az aktuális értéket, a Hibajelzés fül alá pedig egy üzenetet, hogy biztos így akarom-e? De így nem ment a dolog - gondolom azért, mert ha a H oszlopos cellákba beírtam az új értéket, akkor J-ben is megváltozott :( Olyan megoldást pedig nem találtam, hogy ezt kivédjem...

Mind a két megoldás jó és elegáns lenne szerintem, ha működne, de nagyon nem jutok zöld ágra. Még annyit szeretnék elmondani, hogy ennek 2 munkalapon kellene működnie, de ezek felépítése teljesen megegyezik, pár sorral van csak több az egyikben, de a képletek, stb. ugyanazok.

Tudnátok segíteni?

Köszönöm szépen! :R

• szatocs1981

aktív tag

válasz Traxx #29168 üzenetére

Makróval, nagyjából így. Nem teszteltem!

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)

If Target.Address = Cells(1, 1) Then 'A1-es cellát ha módosítod

ertek = inputbox("Tuti ennyit akarsz?")

If ertek <> Cells(1,1).value then

MsgBox("Nem egyezik!")

End If

end If

End Sub

Új hozzászólás Aktív témák