Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz Traxx #14379 üzenetére

Egyszerűség kedvéért névvel ellátott tartományok lesz a példában, pl UBUL.
    Vannak statikus és dinamikus tartományok, ezeket az Excel(típustól függetlenül) dinamikusan tudja frissíteni, adott esetben.

Statikus tartomány az, aminek van "jól behatárolt" eleje és vége, pl $A$1:$A$10. Ha az A11-be írnál valamit, az nem kerül be az UBUL tartományba, Excel sem fogja dinamikusan bővíteni, manuálisan kell kibővítened az UBUL tartományát $A$1:$A$11-re.
    Ha viszont az A10 cellának megfelelő sorban van a kurzor és beszúrsz egy sort, akkor azt az Excel dinamikusan frissíti, azaz manuális beavatkozás nélkül, az UBUL tartomány forrását $A$1:$A$10-ről, $A$1:$A$11-re bővíti.

Dinamikus tartomány az, aminek nincs jól behatárolt eleje/vége, tipikusan amikor egy teljes oszlop vagy sor tartozik a tartományba, pl $A:$A vagy $1:$1
    Itt nincs dolga az Excel-nek, ezen nincs mit bővíteni, az adott oszlopba vagy sorba beírt adatok értelme szerűen az UBUL tartomány részét fogják képezni, az UBUL tartományt használó objektumokba (pl az érvényesítési listába) a beírt adat automatikusan bekerül.

Szintén dinamikus tartományokhoz tartozik, amikor egész sor vagy oszlop a forrás, de bizonyos kivételekkel, azaz az UBUL tartomány ne a teljes oszlopot vagy sort tartalmazza, hanem pl csak a 2. sortól vagy 2. oszloptól legyen a teljes oszlop vagy sor az UBUL nevű tartomány forrása.
    Pl ha az a terv, hogy az UBUL nevű tartomány F2-től kezdődően a teljes F oszlopot foglalja magábal, akkor az UBUL tartományt így kell megadni: [link]

Az ily módon létrehozott dinamikus tartományok nagy előnye, hogy nem kell manuálisan módosítania a felhasználónak és természetesen az üres cellák sem jelentenek gondot, hisz (maradva az érvényesítési listáknál) van olyan opció, hogy az üres cellákat ne jelenítse meg.

Kicsit hosszú lett a hsz, de remélem azért érthető.

bugizozi és lacid90
    Bocsesz, most nem válaszolok, kicsit szellőztetem a fejem, mert nem rég értem haza ilyen "teganelőtre kelle, totálkáros gépekbe életet lehelni" kategóriájú melóból, fáradt vagyok. (Ráadásul szabin vagyok, de "kénytelen voltam" elvállalni)
    Remélhetőleg Delila_1 is feltűnik (tényleg, amúgy merre "csatangolsz? :DDD ) vagy valaki más és leírja, hogy mi a megoldás. Én max eset valamikor fogok válaszolni(ha tudok persze), addig pihentetem a szürkeállományt.
    :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés