Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Syl: UPS - te áldott!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most ezen a "veszélyes cuccos VLAN-nak" mondaton kicsit elgondolkoztam, hogy mit takarhat...
Ilyenkor indul be a kíváncsiság.
A kritikus kommentelők írásai jogosak, és értem is, viszont így kicsit össze-visszának érzem a dolgot!
Ha valaki érzi magában az erőt, akkor írhatna A-tól Z-ig egy saját bejegyzést arról, hogy Ő mit tart megvalósíthatónak, jónak, és értelmesnek egy kicsit összetettebb igényeket (Nem 1-2 Tv, 1-2 PC és Telefon, hanem azért pár IoT és kamera) kiszolgáló hálózat kiépítésekor!
Szerintem hasznos lenne a sok idetévedőnek is!
Ráadásul a téma-indító hozzászólás továbbgondolásaként is megfelelő lehet...
-
A profi cucc az szerintem valahol a Mikrotik környékén kezdődne, de amúgy amit leírtál is bőven a szokásos fölötti kiépítésen túl van.
Mindenesetre az nem baj, hogy ilyenekről írtál, és páran belegondolnak, hogy merre fejlesszék az otthoni hálót
Amúgy VLAN-ozni elég egy OpenWRT is, bár ugye az is még az, hogy az az egy saját router csinál mindent. (Annyiban csaltam otthon, hogy egy külön router van a leválasztott, veszélyes cuccos VLAN-nak, illetve egy 8 portos gigás switch van a normál hálónak, ami így a forgalom azon részét a router terhelése nélkül oldja meg, ami nem a router felé menne, hanem pl. a virtuálhost/NAS gép és a laptopom között.)
-
MasterMark
titán
Ha egy trunk-on megy a wan meg a lan is, akkor egymást lassítják.
Ha gyors a net akkor a QoS csak lassít rajta, ha egyébként nincs torlódás.
Kamerákat szigorúan külön VLAN-ba kell tenni, főleg az IoT-tól, hiszen pont azt nem akarod ha feltörnék valami IoT cuccon keresztül.
Random VPN szolgáltatónak meg minden forgalmadat elküldeni, az minden csak nem jó. Önként odaadod minden adatod nekik.
-
-
-
-
-
Egy Fujitsu Futrov vagy egy HP t630/t640 üresjáratban (ahol a router az ideje 95%-át tölti) mindössze 4-7 wattot fogyaszt. Komolyan)
Az 1 pontos kb hozza a kétportos szintet, ha jó a switch. (és ami NEM 160K zúgó, rack-be való céleszközt @bambano, hanem kb. 10-22k pl. TP-Link TL-SG105E / MikroTik RB260GS).
és van aki megmérte a "semmire se jó megoldást", oszt jó lettDe kb 12-16 dollár és van még egy dedikált M.2 A E NIC 2.5G port.
-
kraftxld
félisten
Kicsit zavart érzek az erőben, hogy vékonykliensre hekkelt OS = profi infrastruktúra

Van 1-2 jó gondolat a cikkben, de azért ne ez legyen egy jó otthoni hálózati infra alapja. -
csomi1977
aktív tag
Azért ma már van ennél egyszerűbb megoldás is egy otthoni rendszerre . Az alapja az elgondolásodnak egy vékonykliens . Ennek azért vizsgáljuk meg a fogyasztását is . A leírás nagyon jó egyébként . Bár a WAN VLAN-t én sem értem . Ez az egy pontos megoldás egyébként is olyan semmire nem jó kb .
-
"Aki pedig a privátszférája vagy a saját munkája miatt az egész házat VPN mögé teszi, azzal szerintem semmi gond.": azzal elvileg semmi (gyakorlatilag egy rakás gond van vele, de mindegy).
Az igazi gond azzal van, ha valaki azt hiszi, hogy egy vállalati notebookot a lakás vpn-jére fog kötni bárki is.Ha pedig egy gépben nincs elég ethernet port ahhoz, hogy routert csináljunk belőle, akkor nem abból csinálunk routert. Ez elég egyszerű. Most arról nem beszéltem, hogy az általad írt 150k-s költséghez képest egy ccr2004 az bruttó 160 az iponnál, és messze nem kotvány pc kategória.
-
Ez csak opció és arra utal, hogy egy egyszerűbb filléres mini-pc-vel ez megvalósítható. Persze hogy nem kell az egész háznak ezen mennie Te döntöd el, melyik eszköz forgalma legyen titkosítva, (ha egyáltalán van rá igény!!!) anélkül, hogy minden gépen külön szoftverekkel kellene bajlódnod.
p.s. sok okoseszközön (TV, konzol, IoT eszközök) nem tudsz VPN-klienst futtatni. mert más régiójú hálózatba kerülnek. -
Ah! Így elsőre, a fölény mértéke nagyságrendben azért megegyezik azzal, amennyire szerinted ez a hálózat 'túlbonyolított', nem?
Az úgynevezett 'ethernet kábel' szakmailag nagyon jól hangzik, amíg egy hagyományos routerről beszélünk, de a cikkben említett vékonyklienseknek gyakran csak egyetlen fizikai hálózati portja van. Ha nem használsz WAN VLAN-t, akkor a szűrt, irányított forgalom mégis min megy vissza a switchbe? Vagy ilyenkor a fizikai ethernet kábel majd kettéosztja magát
szoftveres segítség nélkül?
Aki pedig a privátszférája vagy a saját munkája miatt az egész házat VPN mögé teszi, azzal szerintem semmi gond.
P.S. Ez egy ismeretterjesztő cikk azoknak, akik még nem feltétlenül szakértők, de érdekli őket, hogyan működnek a dolgok, mert érzik, hogy a szolgáltatói eszköz nem mindig elég -
"Az egész ház forgalma mehet VPN-en keresztül": Hova? és főleg: MINEK?
-
Elsőre két dolog:
1. Aki otthonról céges notebookkal a céges rendszeren dolgozik, annak a vpn nem egy ismeretlen által menedzselt rendszeren fut, hanem a céges notebookon. Következésképp a vpn-t nem tudod "szétválasztani", mert nincs hozzá közöd. A forgalom így is, úgy is átmegy a routeren és a modemen, max. lesz egy kis plusz overhead.2. Az a vlan, amiben pontosan kettő darab interfész van, azt úgy hívják, hogy ethernet kábel. Teljesen felesleges wan vlan-t csinálni arra, hogy a szolgáltatói modemet rákösd a routered wan interfészére.
Így kell túlbonyolítani egy hálózatot.
-
-
Hasznos kis írás, respect érte!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Friss alaplapszériát avat az ASRock
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Raspberry Pi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Honor Magic8 lite 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Új! Razer Iskur V2 - Black gamer szék!
- MacBook Pro 16" M1 Max 64GB / 2TB / 27%-os ÁFÁS
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

szoftveres segítség nélkül?