Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz Traxx #52931 üzenetére

Szia,

Excel 2010-től van Power Pivot, amivel meg lehet csinálni.
    A mintámban van 3 oszlop: termék, hét, jelölés (amiben egy X van amikor szükséges).

Lépések:
    1. Pivot beszúrása ablakban válaszd ki alul hogy adatmodelbe töltse be az adatokat.

2. A Pivot tervezőnél jobb klikk a tábla nevén (az én példámban Range) és válaszd ki az új mérték hozzáadaása opciót.

3. A felugró ablakban egy DAX képletet kell megadni. Ez az én példám alapján: =if(ISFILTERED(Range[Termék]);CONCATENATEX(CALCULATETABLE(VALUES(Range[Hetek]);NOT(ISBLANK(Range[Jelölés])));Range[Hetek];", ");"")

Kapcsos zárójelben az oszlopok nevei vannak.
    A lényeg belül a CALCULATETABLE, ami egy olyan eredménytáblát állít elő hogy csak azon sorokat tartja meg ahol nem üres a [Jelölés] oszlop. Ha te ezt máshogy jelzed akkor ezen kell módosítani.
    A CONCATENATEX összefűzi egymás a jelzett heteket (ha több lenne akkor vesszővel elválasztja őket).
    Az egész egy IF-be van téve, hogy a végén a totál soroknál ne legyen felsorolva minden jelölt hét.

4. Ezt az új értéket lehet a pivotba húzni. Az eredmény a példámon középen látszik.

A kimutatás rendes Pivotként műkődik, lehet a megszokott dolgokat csinálni. A DAX képlet a memóriában megcsinálja a számításokat minden frissítéskor.

üdv

• Fferi50

Topikgazda

válasz Traxx #52931 üzenetére

Szia!
    Pivotban nem néztem, de ha egy termék csak egy héten fordulhat elő, akkor képlettel megoldható a kérésed:
    A J4 cella képlete:
    =INDEX($A$2:$G$2;HOL.VAN("x";INDEX($A$4:$G$9;HOL.VAN($I4;$A$4:$A$9;0);0);0))
    Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák