- Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Az e-sport napistenének ajándéka: Lamzu Inca gamer egér
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nori0924
friss újonc
Úgy próbáltam volna megoldani, hogy a táblázaton kívül egy cellába beírom 08.31-et...de nem sikerült a képletet így összehoznom a feltételes formázásnál és egyébként sem jó az elgondolás mert akkor csak azon az egyetlen napon vizsgálja, szeptember 1-én már nem figyelmeztet a hátralékra a piros kitöltő színnel
-
Nori0924
friss újonc
Sziasztok,
Segítsetek pls! Az excelben hogyan tudom azt megoldani, hogy ha egy adott dátumon (pl 2025. augusztus 31-én) a cella üres, akkor a kitöltő szín váltson pirosra, és onnantól kezdve maradjon piros, amig érték nem kerül bele.
Egy tagdíj nyilvántartó táblához kellene, ha a hó utolsó napjáig nem kerül befizetésre a tagdíj, jelezze nekem a tábla.Köszi!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Silious #54580 üzenetére
Szia!
Csak makróval lehet megoldani, mert egy cella nem tartalmazhat képletet és számot is.
Én azt javaslom, hogy ne gombot tegyél a cellába, hanem csak egy plusz ill. mínusz jelet. A cellát akár színezheted is.
A cellára dupla kattintással kiváltod a növelést ill. csökkentést. Ehhez az alábbi makrót kell a munkalap kódlapjára bemásolnod:Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
If Target.Column = 1 Then
Target.Offset(0, 1).Value = Target.Offset(0, 1).Value + 1
End If
If Target.Column = 3 Then
Target.Offset(0, -1).Value = Target.Offset(0, -1).Value - 1
End If
Cancel = True
End Sub
Az első oszlop bármelyik cellájába írhatod a + jelet ill. a harmadik oszlopba a - jelet. Mindegyikre működik a makró.
Figyelj rá, hogy hibakezelés és védelem nincs a makróban, tehát megváltoztathatók az értékek (a + és - jel is)!
Nálam így néz ki (az első sorba tettem, de bármelyik sorba teheted, a lényeg az A és C oszlop):
Üdv. -
Silious
tag
Sziasztok!
21-es Excelbe van arra valami megoldás, hogy az alábbi példában
Az A2 cellába egy - gomb, a C2 cellába egy + gomb kerüljön, olyan módon, hogy a B2-ben lévő 15-s számhoz vagy hozzáadjon, vagy elvegyen.
Ezt egy több száz soros oszlopba kellene megoldanom, hogy így könnyebben lehessen elvenni a számból és hozzáadni.
Ami csavar a dologba és itt akadtam meg igazából, hogy a B2-es cellába fontos, hogy mindenképp egy szám szerepeljen, ne képlet vagy egyéb, ugyanis ez a cella egy másik cellának a képlet része.
Van erre valami megoldás? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Sziszifeca #54576 üzenetére
Szia!
Solver használatával tudod megoldani. A Solvert először aktíválnod kell, a következőképpen:
Fejlesztőeszközök (ha nincs ilyen menücsoportod, akkor a Fájl - Beállítások - Menüszalag testreszabása - Fő lapok csoportnál be kell jelölnöd a Fejlesztőeszközök menüpont előtti négyzetet) menücsoportban az Excel bővítményeket megnyitod és bejelölöd a Solver bővítményt.
Ezután az Adatok menücsoport végén fogod megtalálni a Solvert.
Használatához elő kell készülni.
A B10 cellába beírod ezt a képletet:=SZORZATÖSSZEG($A$4:$A$9;B4:B9)-B3
amit áthúzol a C10 cellába is.
Ezután a két oszlopra külön-külön kell elvégezni az optimalizálást a Solverrel.
B oszlopra:
Célérték beállítása: $B$10 cella - értéke 0
Változó cellák módosításával: $B$4:$B$9
Vonatkozó korlátozások - hozzáadás
$B$4:$B$9 - bináris (ezt kell kiválasztanod).
Ezután rákattintasz a megoldásra és ahol 1 az érték, azok a számlák vannak benne az összegben.
Majd megcsinálod ugyanezt a C oszlopra értelemszerűen.Megcsinálni gyorsabb, mint leírni.
Persze, előfordulhat, hogy nem talál megoldást... akkor nem jók a számláid.
Üdv. -
Sziszifeca
őstag
válasz
Sziszifeca #54576 üzenetére
Megoldva, kiszámoltattam nagy nehezen Chat gpt-vel.
-
Sziszifeca
őstag
Sziasztok!
Valami okos ember segítsen nekem
Próbálom egyszerűen leírni:
Amit meg kellene oldanom Excelben, hogy van egy pl. A. oszlop amibe számok vannak. Van 2db számla (pl. egyik 58200Ft, a másik 107100ft). Az A.oszlopban lévő összérték ennek a 2 számlának az összértéke.
Ki kellene válogatnom valahogyan hogy az A.oszlopban lévő számok közül, hogy melyik számok összege melyik számlához tartoznak.
Megpróbálom táblázatba bejelölni:Ezt meg lehet egyáltalán oldani valami függvénnyel?
Ha igen valaki pl ezzel a példával megcsinálja egy xls fájlban és beteszi ide?
Köszönöm szépen aki segít!!! -
Mutt
senior tag
válasz
macilaci78 #54572 üzenetére
Szia,
Ha A1-ben van a cikkszám és soha nem tartalmazhat "|" és "#" (pipe és hashtag) jeleket, akkor B1-ben ez a képlet:
=HAHIBA(CSERE(BAL($A1;SZÖVEG.KERES("|";HELYETTE($A1&"-";"-";"|";OSZLOPOK($B:B)))-1);1;HAHIBA(SZÖVEG.KERES("#";HELYETTE($A1;"-";"#";OSZLOPOK($B:B)-1));0);"");"")
Ezt tudod oldalra másolni, ahányszor kell az újabb részekért.
Excel 2010-ben teszteltem, jónak kell lennie 2016-ban is.A képlet működése:
1) van benne két HELYETTE amivel a kötőjeleket cserélgetjük le egyszer pipe-ra, ez fogja jelezni a szöveg minket érdeklő végét, illetve hashtag-re ami pedig a szöveg elejét jelzi. A HELYETTE függvényben meg lehet mondani, hogyha egy karakter többször előfordul, akkor melyik előfordulását cseréljük le. Az OSZLOPOK($B : B) adja meg, hogy éppen melyiket kell cserélni.
2) Ezek után már csak a két marker közötti szöveg kivágása van vissza. Előbb BAL-al levágjuk a végét (a pipe-jelig tartjuk meg a szöveget), majd a CSERE függvénnyel a hashtag-ig (ami a kezdetet jelöli) mindent semmire cserélünk.Másik megoldás pedig egy 2 soros Power Query lenne, de ez csak akkor ha sok adatod van.
Illetve VBA-val a Split függvénnyel pár soros kódot is lehetne használni.
üdv
-
lappy
őstag
válasz
macilaci78 #54572 üzenetére
Szövegből oszlopok
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Van egy tételjegyzékem, aminek a cikkszám rovatában kötőjelekkel tagolt adatok vannak.
Például: BLC-DBE1-L05-P2R-A14130-F
Ezt szeretném szétdobni tagonként külön-külön oszlopba.
Office 2016-ban mi ennek a menete?Köszi előre is!
-
Mutt
senior tag
válasz
andreas49 #54568 üzenetére
Szia,
Remek.
A LET-ben is célszerű 365 helyett 365.25-el osztani, majd szorozni is.
A napokat pedig tehetjuk egy KEREKÍTÉS-be, ahogy gondolom te is tetted.
...napok;KEREKÍTÉS(eredmeny-evek)*365,25;0);
...Illetve van egy másik megoldás is, ami a rejtett DÁTUMTÓLIG/DATEDIF függvényt használja. Ha van 2 dátumod (1900 utánból), akkor ezzel ki lehet számolni az eltelt évek és napok pontos számát.
=LET(adat1;A1;
adat2;A2;
evek;DÁTUMTÓLIG(adat1;adat2;"Y");
napok;DÁTUMTÓLIG(DÁTUM(ÉV(adat1)+evek;HÓNAP(adat1);NAP(adat1));adat2;"D");
evek&" ev"&IF(napok;" "&napok&" nap";""))
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz
andreas49 #54565 üzenetére
Szia,
Visszanézve a problémát a gond, hogy dátumokkal dolgozol, de az eredményed nem dátum, hanem a dátumok különbsége, így a formázás nem biztos hogy jó.
1) Azonban kipróbálhatod cella vagy SZÖVEG függvényben ezt a formázást: "? ?/365"
Az eredmény a fenti adatoknál ez lesz: "19 193/365", vagyis 19 év és 193 nap 365-ból.
Ha zavar a végén a "/365" rész, akkor kell egy hosszabb képlet.2) LET-nél szerintem az a gond, hogy az első két sorban olyan változók vannak, amelyeknél a pontos cellákat kell megadnod ahol az adataid vannak. A #hiányzik arra utal, hogy olyan cellákra hivatkozik ahol nincs adat.
Vagyis ha I2-ben van az 1999/01/01 és a másik dátumot L2 alapján találod meg, akkor így indul a képlet (aláhúzást tettem hogy feltünő legyen):
=LET(adat1;I2;
adat2;XKERES(L2;ALAP!$AA:$AA;ALAP!$AF:$AF); ....A LET-es képletet ha másolod, akkor a nem fixált cellahivatkozások (ahol nincs dollár jel) módosulnak, ezért célszerű a fixálni amit lehet.
=LET(adat1;$I2;
adat2;XKERES($L2;Alap!$AA:$AA;Alap!$AF:$AF);
atalakit;LAMBDA(x;DÁTUM(BAL(x;4);KÖZÉP(x;5;2);JOBB(x;2)));
eredmeny;(atalakit(adat1)-atalakit(adat2))/365;
evek;INT(eredmeny);
napok;(eredmeny-evek)*365;
evek&" év"&HA(napok;" "&napok&" nap";""))
Az újabb Excelben a fenti hosszú képletből csinálhatunk egy saját függvényt a LAMBDA segítségével, ez talán zavaró lehet csak akkor írom ide ha akarod és egyedül nem tudod megcsinálni.
3) Ha nem akarsz LET-ezni akkor itt a csúnya képlet. 2x számolunk ki mindent, de először csak az éveket tartjuk meg (INT - egészrész), másodiknak pédig a tizedesrészt a napokhoz (MARADÉK). Itt ami még fontos, hogy a szökőévek miatt a 365-ös osztás nem elég pontos, 365.25-el 400 évig jók leszünk.
=SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(" ";TRUE;INT((DÁTUM(BAL($I2;4);KÖZÉP($I2;5;2);JOBB($I2;2))-DÁTUM(BAL(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);4);KÖZÉP(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);5;2);JOBB(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);2)))/365.25);"év";KEREKÍTÉS(MARADÉK((DÁTUM(BAL($I2;4);KÖZÉP($I2;5;2);JOBB($I2;2))-DÁTUM(BAL(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);4);KÖZÉP(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);5;2);JOBB(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);2)))/365.25;1)*365.25;0);"nap")
üdv -
andreas49
senior tag
Szia,
Köszi a gyors választ, beírtam a 'SZÖVEG' függvényt :=SZÖVEG(KEREKÍTÉS((DÁTUM(BAL($I2;4);KÖZÉP($I2;5;2);JOBB($I2;2))-DÁTUM(BAL(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);4);KÖZÉP(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);5;2);JOBB(XKERES(L2;Alap!AA:AA;Alap!AF:AF);2)))/365;1);"éé. nnn") de az eredmény 00. Cs lett a 19. év és 'Cs' nem pedig a napok száma
Az adatok ehhez az eredményhez: $I2 -> 19900101, 'AF:AF' -> 19700627
MS365 Excel HU programot használok -
Mutt
senior tag
Hasznos opciót adtak a legújabb Excelhez, egyelőre csak a beta tesztelőknek érhető el.
Mostantól a kimutatások/pivot automatikusan frissülhetnek amikor a forrásadatban változás van, ha ez engedélyezve van (alapból be van kapcsolva).
Módosítani kimutatásonként a beállításoknál az Adatok fülön lehet megtenni, vagy alapértelmezetten a Fájl -> Adatok -> Alapértelmezett elrendezés szerkesztése -> Kimutatás beállításai alatt lehet.
Sajna adatmodellt használó kimutatásokra nem érvényes ez a beállítás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Macska topik
- Minden, ami hőszivattyú
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Programozás topic
- Feltörték a regisztrációmat vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Witcher topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Asus rog g751y elkelt
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- 8 GB GeForce RTX 3050 - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest