Hirdetés
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- aquark: Zsebszámológépek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bohus
aktív tag
Szia!
A "napelem vezérelt működés" eléggé ködös fogalom, megnéztem a sensoCOMFORT leírását, napelem annyiban érintett, hogy létezik a Vaillant-nak szuverén napelem táplálású külső érzékelője.
Itt viszont másról van szó. A vezérlő képes kezelni szolártárolóval és napkollektorral kiegészített rendszert is (sémarajz a leírás 49. oldalán, napelem nincs rajta). Sajnos ennél a megoldásnál is fennáll az, hogy épp napenergia bőségnél csökken le az épület fűtési célú hőigénye, csak puffereléssel lehet a napon belüli rendelkezésre állás és az igény különbségét kiegyenlíteni. Ez viszont annyira megemeli a beruházási költségeket, hogy - a jelenlegi energiaárak mellett - a rendszer élettartamon belüli megtérülése erősen kérdésessé válik. -
miztyc
csendes tag
-
miztyc
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy 2025. márciusában üzembe helyezett Vaillant aroTHERM VWL 105/5 hőszivattyú rendszer (AS/VWL 127/5 IS beltéri egység, sensoCOMFORT VR 720f vezérlő) kisebb hibák után és a csoportból vett praktikákkal finomhangolt működéssel, amit szeretnék napelem vezérelt üzemmódba működtetni.
A napelemes rendszer kiépítése előtt vagyok.
Szaldos aranykorszak véget ért, felkellene ébredni, hogy ez a gép tud napelem vezérelten működni, ami a magyarországi céges tanácsadóknak is újdonság...
Szóval van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, javaslata amit megtudna osztani? Gondolok itt ilyenre, hogy a hőszivattyú oldala, hogyan legyen előkészítve a fogadására. Inverter típusai, vezérlés módja?
Van aki látott már ilyet?
Természetesen bármilyen észrevételt meghallgatok ezzel kapcsolatban!
-
ad4m1337
aktív tag
Hmm, akkor lehet kihivom a Fisher szervízt mert tényleg nem kerek valami.
Most visszavettem 32 -re az előremenőt. Egyébként 30 cm kőzetgyapot szigetelés van a padláson, és két szintes a ház, nem tudom ez számit-e. Fűtőpatron nincs bekapcsolva.
Esetleg itt a fórumon van valakinek Fisher hőszivattyúhoz fogyasztási adat?
-
Sera26
aktív tag
Sziasztok!
Volt nejem vásárolt egy félkész házat, melybe eredetileg hőszivattyú volt tervezve. Az élet úgy hozta, hogy a gép soha nem lesz telepítve, így ott árválkodik a gépházban egy 400 literes Sunsystem indirekt tárolóval. A garancia, ha volt szerintem, már lejárt. A gyártási dátuma 2020/1.
A gép típusa Hotjet 10WX de lehet 10W, elég fura az adattábla.
Valakinek érdekes lehet a szett? Tud esetleg valaki kezdeni vele valamit? -
Dareiosss
senior tag
-
-
ad4m1337
aktív tag
Sziasztok!
Egy kb. féléve használjuk a 10kw -os Fisher hőszivattyúnkat újépítésű ikerházban (100 nm - 20cm szigetelés, 3 légkamrás ablakok, padlófűtés), és kb. 5.5 hónap alatt 3100 kw fogyasztott 22 fokra állított termosztáttal éjjel-nappali hőmérséklet mellett úgy, hogy 300l HMV -t is készít. HMV 45, előremenő 36 fokra van állítva.Ez mennyire sok-kevés szerintetek vagy átlagos kb? Előző házban (újépítés - sorház) gázszámla havi átlag 5000-6000 Ft -ra jött ki, télen 21 fokra állított termosztáttal, szóval ahhoz képest jóval rosszabb, tudom...
-
WiZARD
veterán
Szorpciós forgódobos szellőztetőről mit tudtok, mi a véleményetek?
Rájöttem hogy lehet egyszerűbb "kidobni" a meglévőt és lecserélni egy ilyenre, mint hogy plusz eszközökkel bonyolítom a meglévőt. A párásító még nem lenne nagy ügy, de a páramentesítésre 100%ban tetsző megoldást nem találtam. Árban is több lenne a párásítás+mentesítés mint ha csak egy másik szellőztetőt veszek.
Amennyire utánaolvastam téli szárazságot elvileg teljesen megoldja.
Nyári párán is jelentősen segít. Csökkenteni nyilván nem tudja, de ha csak nem tolja be 24 órában a magasabb kinti párát, az is elég lehet hogy extrém kánikulás napokban ne 80% legyen bent a páratartalom csak 60%. (és ha kell még mindig bekapcsolhatom a mobil páramentesítőt 1-2 órára, lesz eredménye, nem állandó kinti utánpótlás van) -
belashx
senior tag
válasz
Attila2011
üzenetére
Pedig hidd el, értem, hogy működik.
Nem csak -13 fokon (az építési helyen a tervezési hőmérséklet) lenne alacsonyabb hőfok, hanem minden üzemállapotban, minél kisebb a dt, annál jobb COP -vel dolgozik bármikor.
Azt pedig leírtam, hogy a számított hőigény 5070 W, a padlófűtés teljesítménye pedig 4100 W 35 fokos előremenővel, de még 38 fokkal is csak 4780 W (ezt nem írtam).A lényeg: Szerinted nem gond, vettem, amit köszönök.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
belashx
üzenetére
Nincs ember aki ezt neked kiszámolná.
Az a baj, nem érted meg, hogy a gépész méretezési állapotra tervez, ami egy adott belső hőfok és -13, -11 °C külső hőfok (attól függ, hol van az épület). De ebben a pillanatban nálunk a telefonom szerint nem -13, hanem +2 fok van. Így ha itt egy minőségi szabályozással ellátott padlófűtés lenne, akkor nem 38 °C előremenőt tolna rá a szivattyú, hanem ami éppen szükséges. Na ez csak az egyik oldala, mert a hőszivattyú COP értéke is folyamatosan változik az említett külső hőfok függvényében.
Amit te az adatlapon látsz COP-nál az egy pillanatnyi adat. Amit pedig itt elvársz, az egy szezonális adat lenne, minden pillanatban folyamatosan változó adatokból.Amúgy a csőátmérő szinte semmilyen tartalékot nem biztosít, nem is értem minek lett 20-as betervezve. Ha nem ipari méretű egy kör, akkor 16-17-es bőven jó.
-
belashx
senior tag
válasz
Attila2011
üzenetére
150-es csőtávolsággal terveztek 20x2 mm-es csövel, szóval van ebben tartalék.
Gondolom nem akarják még egyszer nulláról megcsinálni, mert akkor több kör kell, nagyobb osztó-gyűjtő...
Az érdekel, hogy mekkora különbség van COP-ben, "rezsiben" a 3 fok eltérés miatt. A hőszivattyúk adatlapján általában 35 fokos előremenőre vonatkoznak az adatok. -
Attila2011
aktív tag
válasz
belashx
üzenetére
Azért a padlófűtésre kiosztható felület elég adott, nem úgy van, hogy akkor beteszünk egy picit hosszabb radiátort, vagy picit vastagabbat. Amekkora a padlófelület, s még abból is lejön a bútorozás. Ezért szoktak inkább mennyezetfűtést alkalmazni.
Felesleges e miatt hisztizni, a 38 fok elég bevett, amit úgy is csökkent a rendszer, ha nincs annyira hideg. -
belashx
senior tag
válasz
Attila2011
üzenetére
Persze, tudom, hogy változik az előremenő, de, ha a hőleadókat 38 fokra tervezik 35 helyett, akkor időjárától függeltenül mindig magasabb lesz az előremenő, mint 35 fokra tervezve.
Azt nem tudom, ez mennyit számít a hőszivattyú üzemetetési költségében. Nem tudom, mennyit romlik a COP a 3 fok miatt, megéri-e "hisztizni" miatta. -
Attila2011
aktív tag
válasz
belashx
üzenetére
Illik a gépésznek előre belsőépítész terveket is adni, hogy figyelembe tudja venni a bútorozottságot, mivel az jelentősen vissza tudja fogni a hőleadást. Ha netán tartósan -13 °C alá menne a külső hőmérséklet, akkor nem 35 fok lesz az előremenő, hanem 38 vagy 39 és meg is oldódott a helyzet. Már ha a hőszivattyú bírja majd...
Az előremenő az amúgy is változik a külső hőmérséklet függvényében megfelelő szabályozás esetén, vagy gondolod, hogy -10 °C külső mellett is pont annyival fűt, mint +7 °C-nál? -
belashx
senior tag
Sziasztok!
Talán nem OFF-os.
Most zajlik a házunk gépészeti tervezése. Hőszivattyús padlófűtés lesz. Sajnos a gépész nem kérdezett, így a padlófűtést 38/33 fokos vízre tervezte. Mikor ez kiderült, jeleztem feléjük, hogy minél alacsonyabb vízzel szeretném működtetni a rendszert, de nem akaródznak megcsinálni 35/30 fokkal. Annyit csináltak, hogy a tervek érintetlenül hagyása mellett javították a számolást az általam kért hőmérsékletre.
Jelenleg úgy fest a terv, hogy a ház fűtési igénye 5070 W, a padlófűtés leadott teljesítménye 4100 W körül van, ami elég furán fest.
Próbáltak meggyőzni, hogy jó lesz az így is, amiben nem kételkedek, mert WinWattban én is azt látom, hogy kb. pont kiadja, de mi a helyzet a bútorozottság miatti teljesítménycsökkenéssel?Velem van a gond, hogy nekem ez nem tetszik? Mennyit számít az a 3 fok különbség költség oldalon? Vagy hagyjam a francba?
Zavar, hogy én, mint megrendelő, nem kapom meg azt, amit szeretnék. Kicsit olyan , mintha egy autókereskedésben arról győzködnének, hogy a 100 LE-s autó tökéletesen elég mindenre, miközben én meg 200 LE-et szeretnék... -
S-eye
senior tag
Pályázathoz Kensol, lengyel típusú hőszivattyút ajánlottak nekünk. Jóval olcsóbb, mint a Gree. Találkozott vele valaki? Az 5 év garancia nem hangzik rosszul.
Műszaki specifikációk
Maximális teljesítmény 6 kW
Nagy hatékonyság COP (A-7/W35) 4,01
Nagy hatásfok – magas COP.
Kettős rotációs kompresszor Panasonic.
EVI rendszer - továbbfejlesztett gőzbefecskendezés
Bizonyított minőség - TÜV tanúsítvány.
Lengyel szerviz - Lengyel kezes.
-
Gaborkik
tag
válasz
bacsisza
üzenetére
Szia,
A témához egy kis kiegészítés:
https://youtu.be/k8jn6Dyw5FA?si=DPUGAxHyyl7MrF-S&t=2475 -
bacsisza
csendes tag
Sziasztok! Összeszedtük egy cikkben a hőszivattyú telepítésnél (különösen a kültéri egység elhelyezésénél) a legfontosabb szabályokat: zaj/rezgés, településkép, kondenzvíz (jegesedés), szerviztér és gyártói alapelvek. Hátha segít eldönteni, hova érdemes tenni hőszivattyú telepítésekor: https://bacsigepeszet.hu/hoszivattyu-telepites-szabalyai-kulteri-egyseg-elhelyezese/
-
Madwe
nagyúr
Ugyan nem hőszivattyú hanem kondenzációs kazán, de padlófűtés: nálunk 21 fokos célhőt napi 1-2 óra!!! 33 fokos előremenővel tartott a -10ben is. A szülői hálóban is, ami a legmesszebb van az osztógyüjtőtől (10m kb) legnagyobb szoba (36m2) legtöbb hűlő felület (alatta 18 fokos garázs, 3x6 méter fal szabadtérre) mégis ott is tudta tartani. Leginkább a helyes körök méretezésén, áramlási sebességen, szivattyún múlik hogy közel egyenletes legyen, a jó szigetelésen meg hogy ki is tudja fűteni. Nálunk mondjuk járólap van (refin cortina honey, teljesen oda vagyunk érte ). Falakon csak 6cm xps, mennyezeten 30cm kőzetgyapot, új velux ablakok.
-
csababarca
őstag
válasz
gubisadam
üzenetére
Ugyanez van nálam is, diego expert alátéttel.
Nekem is a hátsó kettő gyerekszoba volt a necces, azokat 35 fokkal nagyon lassan, vagy -10ben semennyire nem volt hajlandó 21,5 fok fölé fűteni. (most nincs rá szükség, még nincs gyerek, de ha lesz akkor nem ártana).
Mióta felvettem 38-ra és a keringetőn is emeltem a magasságon azóta simán megy, az áramlás is ott ilyen 2 liter/percre van rakva.De most jól beállt az előremenő-visszatérő is, megvan a 6 fok körüli különbség, és a fogyasztás is mérséklődött.
Most meg már be se kapcsolt éjszaka se, nem hűlt ki, enyhe az idő most. -
gubisadam
aktív tag
válasz
csababarca
üzenetére
Szia,
nekem a laminált csak 8mm de alatta ilyen extra 3-in-1 alátét van szóval az szerintem nagyon sokat elnyel. Télen csak a padlófűtés kör megy de az egyik szélső szobát alig tudja 22fokra feltolni, az van legmesszebb a hőközponttól valamint 3 oldala szabadtér.
Azon agyalok hogy most a 35 fokos vizet feljebb tolom 38ra mondjuk, meglátjuk milyen lesz, alternativ ötlet még hogy a mennyezet hűtő-fűtőkört is megnyitom.Minden szoba termosztát vezérelt nálam, 2 szintes a ház és meglepő hogy lent melegebb van.
-
csababarca
őstag
válasz
gubisadam
üzenetére
Én fix hőfokkal megyek.
Most ahogy voltak ezek a hidegek a héten fel kellett mennem 38 fokra, hogy normálisan és gazdaságosan kifűtsem a házat.
Ha 33-35 körül próbálkoztam, akkor folyamatosan kellett mennie, és miután elérte a hőfokot nagyon nehezen akkor hamar vissza is hűlt utána.
A nagy hidegben is a 38 fokkal szépen befűtött délutánra, mire hazajöttünk munkából, és onnantól éjfélig már kb be se kapcsolt, tartotta is a hőmérsékletet.Így a COP csak azon a 3 napon ami a héten nálunk -8-10 körül alakult éjjel-reggel, de napközben is -3-4 körül volt csak 2,7 körül alakult és a fogyasztás is magas volt (60kwh körül átlagban azon a három napon).
Ugye a januári hidegben kezdődött a kálvária, 33 fokkal próbálkoztam, semmit nem ért sajnos, cserébe iszonyat fogyasztást is generált.
Ma már enyhe volt az idő, most néztem 29,5 kwh-t fogyasztott, semmi.Lehet valami a szigetelésben vagy a csőkiosztásban el lett rontva, de nekem ez a 32-33 fokkal való stabil felfűtés-fűtés nem működik, vagy nem vagyok türelmes ebben a kinti minusz 4-5 körüli napközbeni hőmérsékletben. Örülök, aki 32 fokkal is 25 fokra fűti fel a házat, nálam ez nem fog működni, de kb 30 napnál nincs több ilyen az évben, akkor meg benyelem azt a 40-55 kwh körüli napi fogyasztást.
(lehet a 10mm-es laminált sem a legmegfelelőbb választás volt, de én a járólapoktól hülyét kapok egy nappaliban pl.)
-
Attila2011
aktív tag
válasz
gubisadam
üzenetére
Attól függ, ha csak temperálásra használod, akkor állíts be egy olyan minimum hőfokot, ami kellemes (ez függ a padló burkolatától is, de programmal elég jól meg lehet határozni). Ha ez az egyetlen hőleadó felület, akkor vagy mennyiségi szabályozást használsz (termosztát zárja az adott kört) vagy minőségit (változik az előremenő hőfoka a teljes rendszerben). Attól függ, milyen lett betervezve, hogy lett a szabályozás megoldva.
Energetikai oldalról érdemes enyhülő idő esetén alacsonyabb hőfokkal fűteni, mert a hőszivattyú COP értéke jobb lesz.
-
6030D
addikt
válasz
gubisadam
üzenetére
Szia! Én fixre raktam, tavasz/ősz 28 fok, télen meg kicsit emelem a kinti hőmérséklet alapján, most 32 fokon van. 23 fok termosztát 0-24, szigetelt új építésű ház.
Szomszédok időjárás függőre rakták (ház, gépészet azonos), nekik minimálisan több volt a fűtés, átálltak a fixre. -
gubisadam
aktív tag
Sziasztok,
Ti milyen vízhőfokot állítotok be a hőszivattyún padlófűtés esetén?
Érdemes fix hőfokot, vagy pedig a külső hőmérsékleti jellemgörbén érdemes tartani?köszönöm
-
csababarca
őstag
December 11-január 10 az elszámolási időszak, most meg is jött a számla pont ahogy írtam, hmw plusz fűtésre 25ezer lett, kicsit alálőttem, plusz 6-7ezer lett az egyéb fogyasztók, 31.657 forint lett ebben az elszámolási időszakban.
Nem néztem mennyit evett meg, január 10-e óta járok olyan 400-450nél de majd ellenőrzöm.Nekem 180 nm a ház, de nem fűtöm túl, nappaliban nekünk a 22,5 már tökéletes, garázs 16 fok, a hátsó két gyerekszobát meg mivel nem használjuk csak 20,5-re szoktam állítani.
A dolgozóban 21,5 fok nekem elég, hálószobában 21 fok, bár most felfűtöttem 22,5-ig csak a próba miatt.Január valószínűleg több lesz, bár lehet nem, mert január 1-10 időszakban teljesen rosszul beállítva ment, 4-5ös liter/percen süvöltöttek a körök, hiába ment a hőszivattyú nem nagyon melegített.
Nem tudom ez sok vagy kevés, ez az első telünk bent, teljes üzemben.
-
WiZARD
veterán
válasz
csababarca
üzenetére
December 20ezer alatt? Milyen áramárral számolsz?
Nekem decemberben megevett 850 kWh-t a hőszivattyú, januárban 900nál tartok.
150m2 lakás, 23 fok mindenhol, kivéve a hálót, ahol kikapcsoltam a fűtést és 20,5 alá így se nagyon megy. (+HMV)
+42m2 garázs, az csak 17 fokra van fűtve, de oda meg beáll pár tonna hideg vas napi 2-3 alkalommal.Szellőztetőnél nagyon gyanús, hogy az aljában a víz a szigetelés hiányából adódott. Ott lecsapódott a pára és egyenesen a gépbe folyt. Persze a beszívó szűrőt is áztatta, még jég is volt rajta.
Most leszigeteltem, első 12 óra után száraz volt a szűrő, remélem így is marad. Végülis csak 3 évig tenyésztettem minden sz*rt a beszívó szűrőn, szerencsére nem volt gond belőle. -
csababarca
őstag
válasz
csababarca
üzenetére
Update.
Valószínűleg csak türelmetlen voltam, gyorsan vártam a meleget.
Most reggeltől, késő délutánig ment tegnap, aztán a szobákban is estig, szépen elérte a kívánt hőfokot így a fűtés.
Nagy tömegű betont kellett átmelegítenie, én meg vártam 1-2 óra alatt hogy emelkedjen 1-2 fokot a hőmérséklet, aztán már izgultam ha nem.
A padló szépen melegszik, de nem zavaróan, a kritikus hálószobák is elérték a 21 fokot simán, sőt túl is mentek, így folyamatos hosszú ideig tartó járatással.Hálószoba is problémás volt, ott is szépen meleg lett, nem is kell ennyire melegnek lennie szerintem a jövőben.
Fogyasztás így azért megszaladt, de inkább fizetek párezer forinttal többet, mint hogy hideg legyen bent.Szóval a türelem, és az idő volt a kulcs, most kíváncsi vagyok már ha visszaesik a hőmérséklet újra mennyi idő alatt melegít fel, hátha már gyorsabb lesz.
Beállítások:
sárgán van a keringető, nekem azon működik, 5 méteres szállítómagasság max 40W-ig megy fel. (kell ennyi mert a körtől pl a két szoba elég messze van. ráadásul két osztókör van, a keringető is messze van az egyik körtől)
Nekem kell ebben a hidegben 36 -37 fokos előremenő, hogy szépen kifűtse a házat (most a -5,-6 fokokról beszélek, de éjjel nálunk a laposban -11 is volt), valószínűleg hosszabb idő alatt de egy 32-34 fokos előremenővel is működne a dolog, illetve majd amikor enyhébb idő lesz működni fog.
A körökön 1,5-2 körüli a rotaméter, szobáktól függően, majd még talán finomhangolom.Nyilván a fogyasztás a 24 óra folyamatos magas üzemmel (plusz volt egy tartálysterilizálás is) megugrott, de nem érdekel.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Tanulság: magasabb fogyasztásért tudom elérni a kívánt hőmérsékletet a házban, és türelemmel. Így se lesz 30ezernél több a január, december az meg 20 alatt volt, előtte semmi. Gyanítom február lesz még kicsit költségesebb, aztán megint szinte semmi. -
S-eye
senior tag
válasz
Attila2011
üzenetére
Van egy kulcstermék lista, azokból lehet csak választani.
[link] -
S-eye
senior tag
válasz
Attila2011
üzenetére
Nincs Galletti. Cascade, Gree, Midea van főleg.
-
S-eye
senior tag
Hello. KEHOP - os felújítás pályázatba milyen teljesítményű 2 csöves fan-coilt ajánlotok? 3db 16m2 körüli szoba lenne.
Vegyes falazatú ház, 15cm szigetelés lesz rajta.Úgy gondoltam, hogy 35 fokos előre menő vízzel lenne fűtve, így minimális fordulaton jó lenne a 2.5kW fűtőteljesítmény. Árérzékeny a dolog. Jó lenne, ha a csomagban alapból benne lenne a termosztát és a szelepek is.
Nálam Sabiana Carismák vannak, de azokat nem találtam meg a támogatott listán.
Köszi!
-
csababarca
őstag
Update:
Kiderült, hogy egy két helyiség rosszul lett bekötve.Folyosó külön van tekerve, de a dolgozószoba termosztátja nyitja.
Fürdőszobához rá volt téve a garázs termosztátjára kötött termofej.
Dolgozóba tekert kört meg a nappali termosztátja nyitja.Ma erre jutottunk, jövőhéten jöt átköti a villanyszerelő.
Fogyasztás javult, persze enyhébb az idő de felére esett vissza hét elejéhez képest az elmúlt 3 napban.
-
csababarca
őstag
Fejlemény:
rájöttem végre hol tudok állítani az átfolyás mértékén...így most szépen beállítottam a javasolt átfolyási mértékeket, kíváncsi vagyok hogy mit eredményez ez majd.
de gondolom gazdaságosabban működik majd a gép, ha nem 5 liter/perc-es átfolyása van a körök felének, hanem csak 1,4-2 között, helyiségtől függően. -
WiZARD
veterán
érdemes lehet próbálnom ezt a darab szigetelést hasznosítani, vagy szedjem be, és fedjem az egész szabadon lévő részt purhabbal?
vagy nagyon gány lesz, és próbáljam valami öntapadós armaflexxel fedni, vagy ilyesmi? (és mellé purhabot továbbra is próbálnék benyomni a beton és a cső közé)
-
csababarca
őstag
Megnéztem a szervíz menüben, zónavezérlés-> vízhőmérséklet van beállítva elvileg. Termosztát és termisztor volt a másik két opció.
Egyébként megfigyeltem most az elmúlt 3 napban, hogy este 6-7 óra között mintha kapna egy lórúgást és minden helyiség hirtelen 1 fokot felmelegszik.
Mondjuk ma használtam a főzőlapot, de a gyerekszobáktól távol ahol csukva voltak az ajtók amúgy is. Lehet csak véletlen, nem tudom de mindig ugyanabban az időintervallumban mintha hirtelen felmelegedne minden gyorsan, miközben egész nap megy a fűtés és alig vagy épp semennyit nem mozdul a hőfok a termosztátokon. Furcsa jelenség. -
csababarca
őstag
Ránézetek erre is!
-
6030D
addikt
válasz
csababarca
üzenetére
Szomszédnál amúgy olyan banális probléma volt, hogy a Q8 RF rádiós termosztátjait valaki a költözés előtt összecserélhette, és más szobát vezérelt a termosztát. Nem értették, hogy miért van a dolgozóban meleg, a gyerekszobában meg hideg.
-
csababarca
őstag
Igen lehet ez van.
Nappali az rendben van, az full bútorozott egyébként, de az nem hül le annyira.
Napközben nem vagyunk itthon, de ott akkor sincs probléma. Ha egyáltalán probléma ez.A termofejekre mindenképpen ránézetek, mert szerintem azok nem megfelelően működnek, elvileg állítható automatára, meg manuálra, de amivel állítanám tekerentyű némelyik fejnél csak körbeforog.
Illetve a garázsnál (ami a leglényegtelenebb ilyen szempontból pl a kis szelepszerű, ahova feltekered a fejet, mintha be lenne ragadva. Ott teliben nyitva se megy le a rotaméter 0,5nél tovább, lefojtani le lehet.
Termosztatikus visszakeverésről nem tudok.
Lehet csak túlaggódom, és ez ilyen egyébként, a termofejeken kívül persze, ott van valami gigszer.
Majd a gyerekszobákba ha nem javul (mondjuk azok ÉK fekvésűek, szóval az is közrejátszhat), akkor keresünk megoldást kiegészítő fűtésre amikor eljön az ideje. -
Bohus
aktív tag
válasz
csababarca
üzenetére
Amilyen mínuszok repkednek mostanában lehet, hogy elérte a teljesítőképessége határát a hőszivattyú. Ha üzemel a készülék, van áramlás a körökben megfelelő előremenő hőmérséklet mellett, akkor ez elképzelhető. Az is megerősíti ezt, ha alacsonyabb hőigénynél (november, december) nem volt problémád. Ha nappal főképp a nappaliban van élet, vagyis ott van számottevő járulékos hőterhelés, az megmagyarázza az ottani magasabb hőmérsékletet.
A leírtak alapján feltételezem, hogy vízhőfokra szabályozás van nálad beállítva (ilyenkor mindig jár a hőszivattyú szivattyúja, akkor is, ha áll a kompresszor, ez adja az enyhe zúgást amit korábban jeleztél), szabályzó pedig kapcsolja a termosztátok jele alapján a körök termofejeit, ill. a szekunder szivattyút. Ez így rendben van.Az osztó-gyújtőnél van esetleg kiépítve termosztatikus visszakeverés?
-
csababarca
őstag
hát ha abból indulok ki, hogy átlag 45 kw elmegy egy nap a hőszivattyú adata szerint (abból indulok ki), akkor az 14 nappal beszorozva=630.
180 nm nettó alapterület van, gondolom akkor osszam le, az 3,5 kwh/m2, de lehet rosszul számolok.
A COP a gép szerint 2,8-3,2 között van egész januárban.
Az a fura, hogy pont az egyetlen szoba, ahol nincs bútor sem még, meg semmi, 2-3 nagyobb doboz van ledobva, majd elpakolom őket.Diego expert alátét van a laminált alatt.
Szerintem az is lehet probléma, hogy a belső párkányok még nincsenek meg, kívül lemezpárkány van, ablak alatt 2-3 centin purhab vagy valamivel kifújva, gondolom ott azért szökik ki a meleg, jön be a hideg. Talán az is számíthat. Érezhetően az ablakoknál emiatt hidegebb is van ilyenkor.
-
6030D
addikt
válasz
csababarca
üzenetére
Mekkora felület fedett a szobákban? Nekünk egy szoba hidegebb a többi helységnél, de ott a 10 m²-ből kb 2,5-3 m²-en szabad a padló, a többin ágy, szivacs és szekrény van. Mindenhol máshol jók vagyunk. Laminált, 32 fok előremenő (most, eddig 28-30 fok volt).
Illetve mi van a laminált alatt?Hőszivattyúnak amúgy pont jó, ha nonstop megy, alacsony teljesítményen.
Fogyasztásod mennyi? Nekünk eddig 3 kWh/m² a január.
-
WiZARD
veterán
Új gyanúsított van, és ez nem a köd.

A beszívó cső függőlegesen jön a tetőről. Nem sokkal a gép felett van egy födém, ahol a kizárás nem volt teljesen jó helyen, így utólag lett kiegészítve/fúrva a lyuk a szellőzőcsőnek. Itt nem lehetett rendesen hozzáférni és nincs rendesen szigetelve a cső, csak fölötte/alatta. Itt ráhajtottak némi szigetelést, de nem szoros, nem fed teljesen (és a szélét még a napelemes szerelők is megtépték). Persze a hideg cső full párás, gondolom folyik végig innen le a gépbe a pára.
Gemini AI-val elemezgettem helyzetet, nem értettem hogy a beszívott levegő miért melegebb a gépben, mint amilyen külső hőmérsékletre számítanék. Erre kibökte hogy biztos szar a cső szigetelése és felmelegszik. Úgy tűnik igaza van. Mondjuk ez az előfűtés önmagában nem lenne baj, a pára viszont nem nyerő.
Hozzáférni eleve nehéz volt, a födém fölötti része ráadásul gipszkarton mögött van, elérhetetlen bontás nélkül. Alulról meg a légtechnika csövek közt kellene elérnem valahogy.
Jobb hijján megpróbálom purhabbal körbenyomni. Öröm hogy ilyen profin volt szerelve

-
csababarca
őstag
Termosztátok kapcsolják gondolom.
Be van állítva egy 33-35 fokos hőmérséklet, amit csinálnia kellene, de lehet akkor a beállításokkal lesz valami, bár állítólag minden rendben, novemberben voltak ellenőrizni a hőszivattyút.FixTrend Blue Line vezetékes szabályzó, 6 zónás, szivattyú és kazán indítás, 230V -> ez van nekem, ide mennek be a termosztátok (6 db, nappali, 2 gyerekszoba, dolgozó, hálószoba, garázs).
Van puffer is ha ez számít.
De szívesen készítek képeket a renszerről.Az is biztos, hogy a fixtrend termofejek közül nem mind működik megfelelően, egyet már letekertem és a sima műanyag manuális tekerővel állítottam vissza az átfolyást 2-es értékre.
Mindegy majd az lesz, hogy ez a tél már kifut, aztán kihívom egyszerre a gépészt, villanyászt, hőszivattyúst, vizest, és nézzék át.
Mert oké hogy laminált van, de azért szerintem nem arról kellene szólnia. rendszernek, hogy kvázi nonstop megy, hogy tartsa a hőmérsékletet.
Ha ők kizárják a bajokat, és szerintük minden jó, akkor a szigetelés átnézése lesz a következő lépés. A födémen még van munka az fix. -
Bohus
aktív tag
válasz
csababarca
üzenetére
Mi kapcsolja a hőszivattyút, a készülék menüben melyik lett beállítva a négy lehetőség közül? Esetleg külső termosztát? A nappalid - ahol jó a hőmérséklet - termosztátja hova van bekötve? A fűtésvezérlőbe (mint a többi zóna esetén, és zónaszelepet vezérel), vagy referencia termosztátként közvetlenül a hőszivattyúba?
-
csababarca
őstag
válasz
csubuka
üzenetére
Hát laminált van a legtöbb helyen, igen, lehet ez a gond, hogy visszafojtja és ennyi hőt tud átengedi.
Szerencsére fázni nem fázunk, azért a 21 fokot mindenhol tartja és megvan, hálószobában 21,5 fok, nappaliban 22-23 fok között megvagyunk.CSak pont az egyik hátsó gyerekszoba a problémás, ott 20,5 fok fölé nem nagyon vagy csak nagyon lassan megy, a mellette lévő gyerekszoba a 21,5-et lazán tartja.
Mondjuk a januárt kell így kibekkelni, mert amikor csak éppen minusz volt, vagy 0 fok közeli, akkor meg a nappaliban pl már túl meleg is volt sokszor.
még nincs gyerek, szóval addig nincs gond, kitalálunk valamit, lehet ott szűkebben kellett volna letekerni, de nem tudtunk.
Mondjuk azt tudom, hogy a tetőszigetelésre még plusz 10centi gyapotot fel kell tekernem, illetve vannak részek, ahol a koszorű kilátszik telibe, azt mondták arra is érdemes lenne majd a padláson szigetelnem, mert azokon keresztül is elszökhet a hőt. Lehet pár tizedfokot jelentene.
-
csubuka
addikt
válasz
csababarca
üzenetére
Hmm, nem lehet, hogy úsztatott laminált van mindenhol és egyszerűen ennyire korlátozza a padlófűtés hőleadását? Csak ez átlagosabb hidegekben nem okozott gondot, de most pont oda került a helyzet, hogy a tervezett értéket tudni kéne...
Akkor kiegészítő fűtés kell valami olajradiátor...
Ne nagyon tekerd fel az előremenőt efelé, mert nem biztos, hogy a ragasztott burkolatos helyiségek megköszönik stb. Ez van sajnos akkor.
-
csababarca
őstag
válasz
csubuka
üzenetére
Most meg tudtam csinálni hogy az áramlásokat 2 környékére levittem.
De valami nálam nem stimmel, akkor a szigeteléssel van gond, vagy levegős a rendszer, vagy koszos a víz a padlófűtésben, mert a hőszivattyú szerinti értékek megfelelőek, de egyszerűen csak szinttartáson működik a fűtés.34fok-28fok a kimenet-bemente (vagy fordítva), egyszerűen lehet a ház hővesztesége túl nagy és nem lehet ennél jobban kifűteni egyelőre ilyen hidegben.
Fura, tegnap ahogy levittem az áramlási sebességet 2-2 alatti szintre, fél órán belül mindenhol érezhetően és termosztátok szerint megemelkedett a hőmérséklet., ki is kapcsoltak a termosztátok. Aztán hirtelen újra lecsökkent a hőmérséklet, azóta nem csökkent tovább, de nem is nagyon emelkedik.
Nem tragikus, de így a napi fogyasztás azért 40kw vagy több, ami szerintem nagyon sok. Persze tavasszal nyáron visszajön, mert amúgy ha napközben besüt a nap, akkor nyilván jobb lesz a hőfok, és nem fog null24 menni a hőszivattyú.
Mindenesetre vizessel is beszéltem villanyszerelővel is, kijönnek megnézni hol a gond, mert az áramlásmérők nem működnek megfelelően, lehet a tőszelepek leragadtak. -
csubuka
addikt
válasz
csababarca
üzenetére
Hasra ezt senki sem tudja megmondani szerintem, hogy mennyi átfolyás kéne legyen a köreidbe.
Részletes hőigény számítás után pl nekünk ilyen a terv... azért változik hogy hol mennyi átfolyás kell...

Inverz módon ha nincs ilyen infód akkor gondolom addig kéne játszani az áramlásokkal amíg a deltaT-d hasonló nem lesz a padlóban elvárt 5-6 fokhoz mindegyik körben? Javítsatok ki ha tévedek...
-
csababarca
őstag
Fixtrend blueline termoelektromos fejek vannak az osztógyűrűn.
Automatára vannak rakva, de valahol 1,5-2l az átfolyás a rotaméter szerint, valahol lemegy teljesen a rotaméter 4-5-re, ami szerintem sok nem?
Mindenhol azt olvasom hogy ilyen 2 körüli kellene hogy legyen.
A másik hogy néhány fej tekerője nem is működik, hiába tekergeted, csak elforog a feje, nem lehet se automatába se manuálisba tenni így, jellemzően ezek vannak csutkára engedett rotaméterrel.Szerintem ez a fogyasztást is befolyásolja, és nem is melegedik fel a ház rendesen, bizonyos helyiségekben fél fokost se melegedik fel a szoba egy nap alatt folyamatos fűtés mellett.
Azt olvastam, ha túl nagy az átfolyás, akkor nincs ideje átmelegíteni a közeget, amiben van is valami.Kinek szóljak? A vizesnek aki csinálta a padlófűtést, a gépésznek aki tervezte? Vagy a villanyszerelőnek aki bekötötte a termofejeket?
-
csababarca
őstag
Köszi, nem tudom melyikre tegyem.
sajnos néhány szobát nem tud felfűteni 21 fok fölé továbbra sem, napokig megy de semmi, lényegében csak tartja a szobahőmérsékletet.a termofejek az osztókon is szerintem rosszak, lehet őket tekergetni de szerintem az nem jó ha körbekörbe tekerhetőek, és nem szabályoz/állit semmit.
ezt a telet már kihúzzuk így, de utána át kell nézetni a rendszert, mert ennél magasabb hőfokokat kéne tudnia, de a nappalin kívül aminél 23 fokig felfűt, nem tudom a szobákat egy bizonyos pont fölé fűteni, mindegy hogy 28-30-32-34 fokos előremenőket kapcsolok.
szerencsére nem vagyunk fázósak, de ha lenne gyerek az probléma lenne, mert pont az egyik gyerekszoba nem megy 21 fok fölé…
-
csubuka
addikt
Mármint az állandó nyomásra szabályozás pont hogy egy osztó-gyűjtős padlófűtéshez jó...
Radiátoroshoz ahogy írod nem... (szokásosan felfűzött radikhoz tuti nem, ha a radik osztó gyűjtősek akkor lehet máshogy alakul az elosztó csövezés nyomásveszteség aránya a teljes rendszerhez és más a helyzet, de az igen ritka...)
-
Attila2011
aktív tag
válasz
Dr. Mózes
üzenetére
Hőszivattyús bojlernek sose láttam értelmét, egy soha meg nem térülő beruházás. A legjobb megoldás hőszivattyú lenne pl mennyezetfűtéssel, ez nyilván magasabb beruházási költség, de cserébe nyáron hűteni is tud. A HMV-t pedig egy indirekt tartállyal rákötni a hőszivattyúra. Az sose baj, ha van alternatív fűtési lehetőség, például egy kevésbé esztétikus cserépkályha.
-
Sziasztok! Egy családi ház fűtésének kiváltásán gondolkodom. Jelenleg gáz nincs, egy vízteres cserépkályha táplálja a központi fűtést. Eredetileg levegő-víz hőszivattyúban gondolkodtam, de a radiátorok cseréje/bővítése (főleg a nappaliban, ahol most nincs is fűtőtest) és a magas költségek elbizonytalanítottak.
Felmerült alternatívaként a helyiségenkénti split klíma kiépítése. A cserépkályhát eredetileg elbontanám (szinte új, de nagyon ronda), de lehet, hogy érdemesebb meghagyni tartaléknak a nagy hidegekre. Még az is hozzá tartozik a történethez, hogy a HMV-t is vagy a hőszivattyúra kötött HMV-tárolóval, vagy hőszivattyús bojlerrel kellene megoldani. Ti melyik utat választanátok? -
JMP
kezdő
válasz
csababarca
üzenetére
Szia!
Sárga állandó nyomás, nem ideális radiátorhoz és padlofuteshez
Kék arányos nyomás, szivattyú alkalmazkodik a szelepek nyitásához/zárásához, halkabb és takarékosabb.Természetesen mind a két állásba működhet de ennyi a különbség kb.
-
csababarca
őstag
Kérdés:
hőszivattyú padlófűtéssel, pufferre kötve.
Adott egy yonos pico1.0 keringető szivattyú csatolom a képet.
nekem mindeddig a kéksávba volt állítva, de használati szerint a sárga sáv (ábra is ezt mutatja a szivattyún) kell legyen.
Aki telepítette beüzemelte a kékre tette, mondta azt ne babráljam.
De most áttettem a sárgára, próbaképpen.Van ennek jelentősége amúgy?
-
-
Dareiosss
senior tag
Itt minden évben emelik a gáz árat, az extra adók miatt. pl CO2 abgabe, olcsóbb már biztos nem lesz. Annyit tudok neked mondani, hogy előtte a meleg víz és fűtés gázból 23000 kw volt egy évben, most áramból kb 5000 kw lesz.
De miután elromlott a gázkazánunk (25 éves volt) kértem árajánlatot cserére. 17000 euro lett volna. (nem csak egy cégtől kértem) egyszerűen rablás ami itt folyik.
A hőszivattyú meg 23000 euro volt, és volt hozzá 16000 támogatás. (persze itt is volt sok cég aki 30k fölötti árajánlatokat adott.)
Ha összehasonlítod a költségeket itt és Mo-n nem vagy annyival előrébb az itteni fizuval. Én itt élek, így tudom miről beszélek. 1 m3 víz és csatorna díj az kérlek 7-8 euro (3000 ft)!! Plusz ugye a szemétdíj, a tv adó, az ingatlan adó, a havi autó adó, ha van kéményed évente 4 szer kéményseprés az is 100 euro stb. Igen még egy kicsit magasabb a fizu, de pl Budapesthez nézve már nem nagyon, több ismerős is ugyanabban a munkakörben már jobban keres Mo-n mint Ausztriában.
Az egészségügy is sokat romlott itt, egyszerűen nincs orvos, időpontot vizsgálatokra hónapokra kapsz, egyre kevesebb dolgot fizet a tb. Egy vérvételre is ki kell fizetni 100 eurot ha nem a legalapabb értékre vagy kíváncsi.
Minden média írja hogy bezzeg ausztriában, de az elmúlt 5 évben olyan szinten romlott a színvonal hogy már nem ennyire fekete fehér a helyzet.
Még egy dolog. Itt központilag van fizuemelés, szektoronként, a 2026 os bruttó 1,7% lesz, és már a 2027 est is fixálták szintén 1,7% ra. Miközben minden drágul. A bérek pedig befagyasztva. A munkanélküliség meg extrém magasan. -
válasz
Dareiosss
üzenetére
Wow, nem gondoltam volna, hogy ennyire drága /bár szeretnék osztrák fizut is hozzá/. Mindenesetre a kép szerint kb. +-8 cent / kWh, a villany pedig +-20 cent / kWh adó nélkül. Tehát a gáz még kb. piaci áron is 2,5x olcsóbb, mint a villany /tudom COP, meg ilyenek/, és ez szerintem még rosszabb is lesz.
Szigeteléssel egy kádárkockát is le tudsz vinni 1500 m3 gázra, ami havi 120 euró környéke.

-
csubuka
addikt
Köszi, azért ez érdekes lesz így. Más értelme így nincs, mint, hogy nagyjából kötelezőnek tűnt mivel újépítésűről van szó. Használt de amúgy jól szigetelt épületnél lehet tényleg nem olyan rossz ötlet a fűtőpatron, ha nincs gáz
Ott nincs nagyon mi elromoljon és ez a hőszipkás megoldás sem olcsóbb sokszázezernél az éves repetitív költségek + amortizáció miatt.Persze ha elszáll a gázár akkor valóban más lesz a kép. Ugyanakkor azzal egyhuzamban a villanyár is elszállna felteszem
Persze lehet anélkül is lesz hasonló... -
WiZARD
veterán
válasz
csubuka
üzenetére
Én 2021ben 140+áfát fizettem a Nibe garis beüzemelésért.
Éves karbantartás pont a héten volt:
Törvény által előírt szivárgás vizsgálat 30+fa
Éves szerviz/karbantartás 15+fa (kültérit szétszedte, kimosta, belül belenézett, iszapleválasztót kitisztította. Kb ennyi)Még 20+áfa lett volna a szellőztető karbantartás, de azt megcsinálom magamnak.
-
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Panasonic T-Cap üzembe helyezésre 139k+ÁFA és 19k+ÁFA kiszállás az ajánlat. Ez 190 ezer
Kicsit erős egy kis szervízmenü nyomogatásra, nem? Mi lesz itt még kiszállásokra évente, karbantartásra...Javaslom a kínai olcsó monoblokkos megoldást, pufferbe vészhelyzeti fűtőpatronnal azt kész... gari nélkül házilag bekötni és csókolom... netán egyet venni tartalékba pluszban amikor bedöglik menthetetlenül
Még úgy is olcsóbb mint ez a T-Cap vonal... Ez a "normális" megoldás a végeláthatatlan tréfás költségek gyűjtőhelye ahogy kinéz számomra. És felteszem ez sem fog 10 évnél tovább élni. Magyarul az amortizációját évente leírva drágább lesz ezzel fűteni mint fűtőpatronnal
Az ilyen előre nem teljesen felmért költségeket javaslom átgondolásra a topikot a jövőben lapozgatóknak. Mert egy dolog a gép 2.5 milliós ára, de van még finomság.
Panasonic, üzembe helyezés, T-Cap, költség
-
WiZARD
veterán
Thx.
Amíg nem nyitottam ki addig nem folyt, de nyilván nem jó így. Na meg pangó víz parologtatva a befujasba nem az igazi.
Egyelőre jobb híján megpróbálom külső páratartalom alapján szabályozni/korlátozni a ventilátorok teljesítményét, hogy legalább kevesebb vizet hozzon be. -
Bohus
aktív tag
Ködös időben ez sajnos előfordulhat, a levegő víztartalma (nem pára, hanem a telített állapot feletti víz) a csatorna falával érintkezve ott kiválik. Előfűtővel ez elkerülhető, szinte minden gyártó kínálatában van - vizes, vagy villamos - előfűtő modul, és javasolják is a beszerelését. Persze szívja az ember a fogát, hogy miért öljön pénzt és energiát a hőcserélő előtt a levegő melegítésére, de a jelenséget csak így lehet elkerülni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- PlayStation 5
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Gumi és felni topik
- Battlefield 6
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4167, 94% Akksi
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPad 7 32GB (3 hó Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ott nincs nagyon mi elromoljon és ez a hőszipkás megoldás sem olcsóbb sokszázezernél az éves repetitív költségek + amortizáció miatt.
Még úgy is olcsóbb mint ez a T-Cap vonal...