Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• aktív tag

válasz Dilikutya #152526 üzenetére

Amúgy nem értem ezt a gyűlöletcunamit a Ubisoft felé a topikban, mintha az EA vagy az Activision bármiben is különbözne.

Ezt úgy mondod, mintha amazokat éltetné itt bárki is. Régóta közutálatnak örvendenek, a Ubi szerintem inkább később csatlakozott ehhez az klubhoz.

De egyébként van vaj a fülük mögött bőven, például:

- hulladék kliens erőltetése*;
    - fűrészporízű játékok futószalagon, trendet diktálva;
    - bugos, borzasztó matchmakingű, burlesz co-op (a Far Cry-oknál még hagyján, de a Wildlands eleve co-op fókuszú lenne, csoda, hogy a Division rendben volt, csak a játékban untam a Ubi-formulát);
    - a the Crew lelövése, ahelyett hogy offline-ná tették volna a single-t;
    - egy csomó jó IP - és az általuk képvselt játékstílus - elásása, kisiklatása;
    - régebbi játékaik mostohán kezelése (összevissza lehet őket megvenni, van, amit a saját store-jukban nem árusítanak, csak máshol, mást meg fordítva vagy csak csomagban; a Heroes 3 inferior remastere; gyenge támogatás, gányolni kell több játékuknál is; a Heroes 6 multiját is gyorsan előtték, és se direct IP, se LAN nincs a szervereik helyett);
    - öntötték az olajat a tűzre a kommunikációjukkal is;
    - külsős fejlesztők szívatása (Nival, Black Hole, Capybara).

Az a baj, hogy szinte bármi, ami jó volt a portfóliójukból, azt ők menet közben vásárolták fel, és a többséget le is züllesztették. Kerülhetnének jobb helyre az IP-ik? Naná!

Meg hát írod, hogy multis szemetek. A Rainbow Sixet éppenséggel elvitték teljesen multis irányba, az Extractionben már alieneket kell lövöldözni... Persze van néhány nagy single frencsájzuk, melyeket a sikeres közelmúltjuk/jelenük miatt fejnek. (Megjegyzem, a spanokkal zárt körben multizáshoz nem kell sem LAN, sem dedikált szerver, bár a lehetőség rájuk semmiképp nem rossz).

Nem kell egyetérteni, de ha már érdeklődsz, gondoltam, kifejtem, talán így érthető, hogy nem valami látatlanban, divatból haragvásról van csak szó, hanem effektíve negatív a hatásuk a játékiparra és adott esemben engem érdeklő játékokra, műfajokra is.

*Tudom, hogy téged nem zavar, de azt kérdezted, más miért utálja őket, hidd el, másnak van gondja azzal a klienssel (pl. 10+ éves játékoknál indításonként login meg hasonlók). A friss új verziót még nem néztem. Amúgy én csak a Steamet és a GOG Galaxyt tudom elfogadni jó szívvel. Az előbbi sokat tett értem (kontrollertámogatás, modding, Linux, family sharing - ezek mind érintenek azon túl, hogy konkrétan játékindításra is kevesebb gondom volt vele), az utóbbi meg opcionális, nem erőlteti rám magát. Nem mindegy, hogy egy cég kliense csak nyűg nekem a maga kötelező minimumjával, vagy tényleg szolgáltat számomra. Régen is vicces volt, hogy "időt kell adni" az új klienseknek, a Steam sema csúcson kezdett fénykorában... Csak hát ezek az újak azóta is csak vergődnek.

• FunPro

őstag

válasz Crus #152513 üzenetére

Egy kis vagy középvállalkozást nem tekintek nagy cégnek. Tisztában vagyok azzal, hogy ők is a túlélésért küzdenek és nem is rájuk gondoltam. A sokat ekézett nintendo 2023-as éve volt a valaha talán legjobb! Mi ez, ha nem extra profit? Lehet hibáztam, hogy nem a rekord profit szóösszetételt használtam, elismerem.

Nekem továbbra sem az a bajom, hogy valami drága, ha amögött valós indokot vélek felfedezni. A nintendo áremelése mögött annyi indokot látok, ami te is írtál. Ha minden drágul, miért ne dráguljunk mi is? Miért ne kopasszuk meg a balekokat, ha ennyiért is megveszik? Ez nekem nem indok. Az sem indok, hogy a befektetők bepánikolnak amiatt, hogy nem növekszik évről-évre 42%-ot a profit.

Az ubisoftot is három aspektusból tudom nézni. Az egyik, hogy egy újabb európai vállalkozás megy csődbe és lesz a kínaiaké, ami rohadt szomorú! Mint játékos nem érdekelnek, mert még jót is tesznek azzal, ha majd egy kompetensebb valaki lecsaphat a címeikre. Ez az ubi már nem az az ubi. Majd a kínaiak gyártanak jobb assacreedet meg far cryt. És mint fogyasztó a pokolba kívánom a céget, mert nagy lett az arcuk! Megérdemlik a sorsukat, mert az inkompetens vezetés hibát-hibára halmozott.

Minden cég értem van! Imádom a játékokat, imádok játszani, de ha az ipar túl sokat gondol magáról, én örömmel nézem, ahogy minden bedől.

• i2k

őstag

[link] - Nintendo confirms $90 price for full Breath of the Wild experience on Switch 2

TL;DR: The Legend of Zelda: Breath of the Wild for Switch 2 costs $70, with an additional $20 for the DLC, totaling $90. Existing owners can upgrade to the Switch 2 version for $10, gaining better framerates, higher resolutions, and HDR support. The DLC is not included in the initial purchase.

• _drk

addikt

válasz bigrob #152527 üzenetére

Mivel te is picsogsz van egy rossz hírem! ;]

Amúgy ez nem választás kérdése. Anno legtöbb haverom kocka volt, ma már jó ha 10%-a az. Páran ilyen 20-30 éves játékokkal nosztalgiáznak. Pár éve lett kollégákkal szoktam nagyon ritkán nyomni, de most is én Poe2vel akarnék játszani, de ők meg Monster Huntereznek ami nem érdekel.
    Mióta asszony van kb 10 éve én is leszoktam a multiról, egyszerűen nem tudok 3 felé szakadni, hogy mindenkinek jó legyen idő szempontjából.

• i2k

őstag

Legyen jó hír is:

Baldur's Gate 3's enormous final content update - which has been undergoing public stress testing for a good few months now on PC - finally has a release date, and is launching for Xbox Series X/S, PlayStation 5, and PC next Tuesday, 15th April.

• i2k

őstag

válasz bigrob #152527 üzenetére

Mert a nagy baráti kör olyan elvárás, és mérce, mint mondjuk egy Tesla, iphone, vagy RTX birtoklása = elitizmus?

Talán lehet, hogy ez a nagy "barátozás" több energiát vesz el az embertől, mint minden más, és szép lassan a normálisabb/időszűkével/nagy családdal/gyereket jól nevelni akarással/sporttal/egyéb családi programokkal etc. több időt tölteni akaró gémer hobbista nem tart igényt arra, hogy kortársainak (és multiban a sipákoló tinik) búját-baját-idiótaságait szolgálja multiplayer alatt és/vagy helyett...?
    Persze, mindez csak egy eszmefuttatás...

• bigrob

őstag

válasz Dilikutya #152526 üzenetére

Nem jobb a multinál egy futószalag AC, Discordon haverokkal sokkal jobb élmény mint az újraskinelt játékot végig tolni egyedül a sötét szobában.

Bár sejtem, hogy amennyit itt picsog a fél topik nagy baráti körrel nem rendelkeznek... :))

• Dilikutya

félisten

Többek között ezért nem nézek idióta streamereket. Na meg mert az összes eleve kretén, amiket ismerek. Teljesennérthetetlen, hogy van rájuk igény annyira, hogy sokan megélnek belőle. Itt ez a zsozéatya, még emlékszem rá abból azbidőből, amikor pattanásos zsíroshajú herevere fasz volt a hálószobából, sose gondoltam volna, hogy üdítős dobozról néz vissza egyszer. Mondjuk elvből sem veszek olyat.
    A sajtót is kizártam, rettenetes a színvonal. PC Guru konkrétan bulvár lett (Böjti le is lépett, igaz a Mandinerre, ami no comment, ráadásul előtte a horrorfilmes tartalmakat is vitte, ma meg felháborodik egy kis sátánosdin egy horrorfilmben), Riposzt meg Blikkrúzs szint, pláne mióta ezt a hülye esport1-et is osztják. Gamestar még elmegy, talán a Playdome az, ami még arról szól, amiről szólnia kell.
    Amúgy nem értem ezt a gyűlöletcunamit a Ubisoft felé a topikban, mintha az EA vagy az Activision bármiben is különbözne.
    Meg mintha nem a játékosok tehetnének a kialakult állapotokról. Előrendelnek minden szart, de igényük nincs a jóra. Azért van annyi MMO, moba, faszsetudja mi még egyéb multis szemét is. A multiplayer egy tökjó móka volt az eredeti formájában, de lan, dedikált szerver nélküli "közösségi élményként" egy rakás szar. És ebbe ölnek sokan 100, meg 1000 órákat. Na, ennél azért egy futószalag Assassins Creed is jobb.

• Crus

őstag

válasz i2k #152521 üzenetére

Nálam az a gond, hogy flagship telókat veszek és a 4-5. évben az akku már érezhetően kezd zavaróan gyorsan merülni (nagyobb teljesítmény, gyorsabb merülés ugye). Ilyenkor 2 lehetőség van: akkucsere, eladás.

Soha nem cseréltettem végül akkut egyik flagship telóban sem, mert annyiba került volna majdnem mint ott és akkor a telefon értéke, vagy ahhoz nagyon közeli.

Cseréltem már hőlégfúvós módszerrel okostelóban akkut, de gyűlöletes meló. Annyira, de annyira vékonyak ezek a készülékek és annyira, de annyira sérülékeny a kijelző, hogy a víz patakokban szokott rólam folyni, ha ezt kéri valaki tőlem. Viszont így olcsóbban ki lehet hozni a dolgot, persze utángyártott akkuval. Eredetivel nem nagyon éri meg dettó.

És amikor kicserélted az akkut, pár hét múlva kiderül, hogy az u.gy. akku nem túl acélos, alig bírja tovább... Na ezért szoktam én eladni ezeket 4-5 év után ár alatt, de legalább valamennyi visszajön belőle.

• Crus

őstag

válasz VoltanIgor #152523 üzenetére

Erősen gyanús, hogy hibás RAM vagy VIC-II chip hiba.

A C64 2 KB video RAM-ot használ külön a képernyő tartalmához, ha ezek sérülnek, hibás karakterkódok vagy színek jelennek meg, mint a képeden.

És mivel írtad, hogy játékfüggő volt a hiba, az arra utal, hogy a probléma nem a fix ROM-ban volt, hanem a játékok által használt memóriatartományban.

De lehetett VIC-II chip gond is... ugyanis ha a VIC-II hibásan olvassa a memóriát, vagy sérült a chip belső működése, az eredményét lásd a képeden. Nem minden játék használja ugyanazokat a video módokat, vagy memóriaterületeket és ezért lehetett, hogy csak bizonyos játékoknál jött elő.

• VoltanIgor

aktív tag

Hadd tegyek fel egy fura kérdést, amire régóta keresem a választ, talán itt megtalálom.

Régi motoros vagyok, megkaptam a C64-emet floppy drive-al anno a Novotrade-től vásárolva, C-64 volt 12 ropi, drive 15 körül, embertelen pénz volt ez ´90 környékén.
    Mindegy, a kérdés nem ez. Ahogy megkaptam, bizonyos játékok teljeszen elcseszve néztek ki, néha csak egy részük - vagy csak a UI, vagy csak a játéktér, vagy minden, játékonként változott, volt ami jó volt, volt ami rossz, de mindig ugyanúgy. Én ezt annak idején "kefés" kinézetnek hívtam, haver gépén persze ilyen nem volt, és azóta sem láttam hasonlót. Szülőket nem érdekelte, vagy egy évig így ment, és így is játszottam, LOL...

Aztán rommátörtem magam egy autóbalesetben, és mire hazatértem a kórházból, a szüleim visszavitték a gépet javításra, és onnantól fasza volt. Mindegy, a lényeg az, hogy így nézett ki a nem működő rész a játékokban:

Nem minden játékban, és sokszor ahogy írtam, nem a teljes felületen, és mozgott az egész, mögötte megjelenítette a dolgokat, csak egy ilyen "függönnyel"

Na, ez mi a fene, és vajon mitől lehetett egy vadiúj C64-en? Tudom, hülyeség, de azóta is néha eszembe jut, és fogalmam sincs. Mi ez? Valami régiós beállítás? Bár kétlem, nyilván mindenféle másolt lemez volt, amit használtam, ahogy anno mindenki.

Tudja valaki? Mocsok módon kíváncsi vagyok rá.

• aktív tag

válasz i2k #152521 üzenetére

Persze, de éppen arról volt szó, hogy mennyi mindenre kellene jónak lennie. Én sem csak hasra ütve írtam, volt szerencsém ilyenhez, ha én magam csak 5 és fél éve vettem is először okostelefont. Bár volt egy régi iPhone-om előtte, ingyen kaptam, de telefonáláson és sms-en kívül borzalom volt már. Más régi készülék is volt már a családban.

• i2k

őstag

válasz #152520 üzenetére

"egy 10+ éves okostelefon az már rémálom."

2015 december óta használom a mostanit - köszöni, jól van, és nincs semmi rémálma velem... nekem se vele. Nyilván, nem rajta élek, ezért nem okoz gondot, hogy nem up2date.

• aktív tag

válasz Crus #152517 üzenetére

Igen... olcsó a játék nyugaton, ahol 1.5m-tól felfelé visznek haza. És nem, drága a játék, amikor a magyar hazavisz 250 nettót.

Egy pár éve meg kellett ígérni a francia tanároknak a 2000 eurós nettó minimált. Lecsúszottság még létezik ott is. Nem mondom, hogy nem marad több nekik a hónap végén (ha nem verik el), de még Luxemburgban sem hatszorosak a jövedelmek. (Most lépjünk túl azon, hogy a mediánbér jobb számolásra, mint a medián, ezt tudtam gyorsan linkelni, nagyságrendnyi különbség meg azért nincs a kettő között.) Emlékszem, amikor egy koppenhágai kocsmába betértünk, és éppen egy kinn élő magyar lány volt a csapos, mondta, hogy a dán (sör- és egyéb) árak neki a kinti fizetéséből is neccesek.

Persze azért is veszik észre Nyugaton is az áremelést, mert megszokták, hogy olcsó, és az emelés sosem jó. Azt már az első Monkey Island óta tudjuk, hogy 20 dollárnál nem szabadna többet fizetni egy játékért:

Hát ezt így egyben semmi más sem tudja a zsebben.

Ez igaz, de egyrészt sokan ki sem használják a gyakorlatban a lehetőségei töredékét sem, másrészt talán túlságosan is ráhagyatkozunk. Egy kor alatt pláne nem kéne. És azért tegyék hozzá, gyorsabban "megromlik", mint egy PC vagy egy konzol. 10+ éves PC-ket még simán használok, egy 10+ éves okostelefon az már rémálom. Mindenesetre telefonra lett hirtelen pénze annak is, akinek nem annyira létkérdés.

Amikor szélesebb körnek elérhetőbbé vált, a mocskot oda is felhordták és megrohadt. De nagyon.

Igen, erre próbáltam én is finomabban célozni helyenként.

Egy ideje a játékipar is árakat emel és így is jól fogynak a címek.

És mégis hisztiznek a kiadók (a Square Enix szerintem a GTA-s eladásokkal se lenne elégedett, jönne a közlemény, hogy többel számoltak a japán számrendszerben). Vagy döglődnek, mint a Ubi. Ha eljut az AAA a 25-30 éves fejlesztési időkig, akkor azért baj lesz (a jó oldala, hogy két új játék között kijöhet 25-30 remaster/remake). A TES6-ból egy normális trélerhez is kell már 10 év :DDD

Ööö... hát pont ez az, hogy úgy rémlik, hogy többet vagy már Pöstön', mint nem, de akkor sorry a tévedésért éljen a disznósza... toros gumicsizma és a vágni lehet a füstöt téli esték.

Változó, most éppen nem, nyilván a szociális élet, illetve a kulturális programok odakötnek, de a levegőminőség még télen is jobb vidéken, egyszerűen orrspré nélkül fuldoklom Pesten, ennél tudományosabb visszajelzés nekem nem kell. Holnap - részben - kertásás a program.

Persze... vetted 3rd party helyről a Rebirthet, de az official nyitó árakról írtam és az még mindig ennyi.

De hol kellett volna hivatalos nyitóáron megvennem? Mindenhol volt rá releváns előrendelői akció, Steamen (-30%) is. Persze a GMG (-43%) nyerte ezt a versenyt szokás szerint. Csak direkt lehetett lecsúszni róla. Persze ettől még annyi az alapár, de erre írtam korábban a portolásos árvitánál, hogy PC-n a gyakorlatban mindig olcsóbb early adoptereknek. Ettől még drága volt így is, de végül is esetemben ezzel a csökkentéssel érték el, hogy nem az "egyszer olcsón jó lesz" kategóriába került.

• Crus

őstag

válasz #152515 üzenetére

Hol írtam olyat, hogy túl olcsók a játékok? Sehol. De olyanról valóban írtam, hogy egy rakás cím minden platformon olcsó és gyakran akciós, de ezek nyilván nem az excluk. Sokan azt gondolják - és ez borzasztó elitista gondolkodás -, hogyha valaki vesz egy platformot, akkor csak és kizárólag az arra elérhető exclukkal tolja. Ez tévedés.

Meggyőzni pedig nem akarok senkit. Írtok valamit, írok rá valamit. Azt hittem beszélgetünk.

"szakadt családoknál is annyi és olyan értékű mobiltelefon van, hogy azoknak az árából nagyon vidám játékoséletet lehetne élni." - Ezt abszolút így látom. Persze valahol érthető, hiszen ahogy szoktam volt mondani, a telefon az egy GPS, egy fényképezőgép, egy videokamera, egy zenelejátszó, egy mérőműszer multitool, ébresztőóra, kalandárium, irodai és személyes asszisztens, meg gaming eszköz, amivel persze még kommunikálni is lehet. Hát ezt így egyben semmi más sem tudja a zsebben. A tablet sem és ezért tarolt le mindent is az okosteló piac. És éppen ezért van a szakadt családban is egy hitelre vett ájfail.

A sulilaptopot sajnos ismerem. Sok helyen a sarokba van vágva. Nem csoda. Egy túlárazott, lassú, használhatatlan retek. Tökéletesen mutatja, hogyan is tűnnek el ebben az országban a pénzek teljesen rosszul kivitelezett koncepciókra. Persze ahol PET palackkal fűtenek ott nyilván szuper, hogy legalább már ezt sem kell ello... megvenni.

Ööö... hát pont ez az, hogy úgy rémlik, hogy többet vagy már Pöstön', mint nem, de akkor sorry a tévedésért éljen a disznósza... toros gumicsizma és a vágni lehet a füstöt téli esték.

Nem vitattam sosem, hogy nem elérhetőbb szélesebb rétegek számára a gaming. Sőt néha azt is elmorgom, hogy addig volt jó világ ez, míg a kockák használtak csak IT eszközöket és a netet. Amikor szélesebb körnek elérhetőbbé vált, a mocskot oda is felhordták és megrohadt. De nagyon.

Nyilván minél több ember dugja be a fejébe az optikai kábelt, annál többnek lesz igénye játszani is, még akkor is, ha nem fér bele a költségvetésébe. (Ilyenről is tudunk nem is kevésről.) U.e. fog lenni az A.I. alapú sexdollok kérdésköre is. Tömegeknek nem fog beleférni, de a luxuscikk jellege ellenére meg fogják venni. Pro tipp: Ilyen részvénybe kell fektetni... az égig ki fog lőni.

Nem akarok versenyt hirdetni azon a téren, hogy ki és mennyit élt cipősdobozban,
    de anno nálunk is kőkemény volt a helyzet. A NES-re is vártam vagy 2 évet, mire a szüleim elcsíptek egy Famicomot, C64-em új sosem volt, használtan kaptam és át is vertek vele, mert a tápegysége gyakran megölte a bulit, sok idő eltelt míg végre egy szaki megjavította. Első PC-m ügyében meg még a rokonoknál is jártak szülők/nagyszülők, de persze senki nem segített, így nagy része a mamám által a saját teremésére félretett pénzéből lett. Jah, magyar valóság.

És nem azért lett jobb, mert ezek odafent olyan csodás munkát végeznek, hanem azért, mert itt mindenki is sokat dolgozik és az is kevés... pl. anno fősuli mellett is melóztam, Day1-tól.

Igen... olcsó a játék nyugaton, ahol 1.5m-tól felfelé visznek haza. És nem, drága a játék, amikor a magyar hazavisz 250 nettót.

Tl, dr: A játékok árainak növekedése törvényszerű és a Nintendo kivételével szépen lassan mindenki emelt és emelni is fog, de a Nintendo mivel eddig nem emelt, most megtette. És idehaza nem a játékok áraival van a gond, hanem a tudjukkikkel, akik miatt ezeket az árakat horrornak érezzük.

"Főleg, ha gazdaságilag nem a legjobb időszak jön."

Ezzel a bekezdéseddel teljesen egyetértek. Egy ideje a játékipar is árakat emel és így is jól fogynak a címek. Majd ha nagyobb lesz a gebasz és túl szeretnék élni, árat csökkentenek. Most egyelőre nagy a kereslet, a kínálat is brutális.

Nem hiszem, hogy az AAA gaming összeomlana. Nagy igény van a minőségi single címekre, főleg ha azoknak még jó multis részei is vannak. Ezek tarolnak és fognak is. Persze ha repkednek a rakéták akkor nem, de akkor ez úgysem fog már senkit érdekelni.

Az E.T. remek példa... szeretnél te most abból 10 db.-ot oda az asztalodra, az tuti ;-)

Persze... vetted 3rd party helyről a Rebirthet, de az official nyitó árakról írtam és az még mindig ennyi. Biztos lehetsz benne, hogy a nyitó árak után hamarosan alacsonyabb árakkal is lehet majd találkozni Alza, MM, konzolboltok polcain... ki és mennyit tesz majd rá, meg a disztribtől mennyit vesz xy kedvezménnyel.

A Rebirth kapcsán a mondóka csak annyi lett volna, hogy a nyitó árak már most is durvák tudnak lenni az official helyeken és így nézve már vicc a difi a N. árazása és ezek között, főleg, hogy utóbbi továbbra is eladható.

• aktív tag

Pukkanjon a pezsgő, dögöljön meg az Ubisoft és akkor nekünk még egy játékkiadóval kevesebb, aki elég sok single cuccot is letett az asztalra. Éljen a gatcha, a PVP, MMO meg a battle royal. (Nem -.-)

Sokat, vagy ugyanazt az egyet 20 éve? :DDD Elég sok van a rovásukon az undorító klienssel, az elvett Crew-val, fűrészporízű futószalagtermékekkel, a szétamortizált IP-kkel (melyeket sok esetben nem ők tettek le eredetileg az asztalra), a rossz trendek elterjesztésével és más egyebekkel együtt. Persze elfogadom, hogy neked jó, hogy vannak, mert adnak neked is játékot, de azért néha eljátszom a gondolattal, hogy a frencsájzaik 99%-a csak jobb helyen lenne másnál. Az HoMM kapcsán is az a halvány reménysugár, hogy nem sok közük van hozzájuk, ha ők is a kiadó.

• aktív tag

válasz Crus #152511 üzenetére

Pont arról beszélek, hogy arról próbálsz itt mindnekit meggyőzni, hogy túl olcsók a játékok az eddigi árakon, de eközben luxus. Vagy annak kéne lennie. Néha nem világos, hogy melyik a kettő közül, legfeljebb arra tudok gondolni, hogy Nyugaton a 90 eurós árat se érzik meg, itthon meg a C64 ereje is megfizethetetlen ma is. Igen, most tovább sarkítottam a sarkítást.

Értem én, hogy nem a KSH átlagbéréből kell kiindulni, és nem mi vagyunk az Európai Unió legboldogabb barakkja, hogy nem győzünk belefulladni a gulyáskapitalizmusba, de van, amit hasonlóan látunk: a C64-ra ráment annak idején család havi jövedelme simán (nem ami maradt belőle!), ehhez képest ma hardvert móka és kacagás. Elhiszem, hogy zsákfaluban kevésbé, de azt látom, hogy szakadt családoknál is annyi és olyan értékű mobiltelefon van, hogy azoknak az árából nagyon vidám játékoséletet lehetne élni. Létezik a nyomor és a szegénység (ez sem teljesen új találmány), sokan bevárják a sulilaptopot, de reálisan 150k éppen úgy moderáltabb kiadásnak számít manapság már, mint egy 10k-s új játék (ha akad ennyiért, annak idején meg inkább "mindenki" warezolta).

Csodálom, hogy nekem magyarázod a pesti elitista szempontokat, amikor tudod jól, hogy vidékről származom, most is félig ott élek, 15 és fél éves koromig PC-re sem futotta (ezzel az utolsók között voltam a fiúk között az osztályban). Hozzátehetném még, hogy 11 éves voltam már, amikor egy 7 ezres (S)NES-klónt meg tudtak nekem venni a lengyelpiacon. De az is tönkre ment hamar, mert ócska volt, másokhoz kellett átjárnom játszani. (Rajtam kívül többen is írták itt így a diskurzus résztvevői közül mostanában, hogy vidékiek, Imy helyzetét pláne ismered, szóval nem értem.)

Igen, mi jobban benne vagyunk ebben a hobbiban, nem úgy nézünk rá, mint az átlag, vagyis más akár azonos anyagi helyzetben is lehet kevésbé elkötelezett. Mindenesetre én azt látom, hogy a játék elérhetőbb szélesebb tömegek számára, mint korábban, és bevettebbé, természetesebbé is vált (nem csak telefonon). Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a lényeg, hogy nagyobb és más a piac, és nem csak elvetemültek és gazdagok sportága ez. Ez is része az árképzésnek. (Persze a gazdagság, szegénység relatív, de gyakorlatilag minden gyermekkori ismerősöm családja - és a következő generáció - előrelépett, nem csak a sajátom.)

Mindenesetre én nem arról beszélek, hogy ne szavazzunk a pénztárcánkkal, vagy dőljünk a kardunkba, csak arról, hogy nem kötelező elfogadni, hogy 25-30 ezerért olcsó a játék. Ha reálértéken nem is drágult, bonyolultabb ennél a piac. A kávé, a tea és a fűszerek is voltak luxuscikkek. Mert te mégiscsak vitatkozol a minősítésen is. De ha most azt mondod, hogy nem is, nem magyarázod azt, hogy nem drágák a játékok, akkor legyen, ebben kiegyezhetünk, de majd szólok, ha mégis ezt teszed ;)

A kiadók költségei nyilván megnőttek, és mivel egy-egy sikernek kell lefednie a buktákat és a jövőbeli - évekig tartó - fejlesztésekre is kell fedezet, nem lehet 1%-os hazsonkulccsal dolozni egy sikerjátéknál, ha közben a kiadó többi 5 játéka veszteséget termel. A Nintendo hasít, meg rajtuk kívül mások is, de korántsem mindenki. És nem biztos, hogy IT-sként nem célszerűbb jobb fizetésért átmenni más iparba.

Ebből a szempontból érthető is lenne a drágulás, és nem is vagok 100%-ig elutasító, csak az inflációs felszorzással nem értek egyet a sokszor említett okokból. Valóban drágábbak már nominálisan most is a játékok, mint korábban, és eleve, a DLC-s üzletpolitika is erről szól (illetve a munkaerő ügyesebb forgatásáról), ilyen-olyan eredménnyel a játékosok számára.

A kérdés az, hogy az az őrület, amennyibe kerülnek a játékok (az esetleges könyvelési trükkökön vagy a szélsőséges vízfejségen túl), az fenntartható-e pusztán ármeléssel. Szerintem egy ragtapasz nyílt törésre. Be lehet tömködni pár rést a sikertelenebb kiadóknak, a sikeresebbnek meg lehet több profitot kiszedni, de nem hiszek benne, hogy hosszú távon megoldás lehet. Főleg, ha gazdaságilag nem a legjobb időszak jön.

És eközben ott van a temérdek valaha megjelent és elérhető játék, az olcsóbb címek az akciók, ami ugye két dolgot jelent: egyrészt hiába emelik az árakat, tudunk vállat rándítani (a vita inkább elméleti, mint egzisztenciaféltés), másrészt pedig tömegbázist tényleg lehetetlen így komoly árakkal építeni, tényleg csak a pénzesebb, elvetemültebb rajongók húzhatók le jobban így egy időre. De vajon össze fog-e roskadni ez az AAA-hóbelevanc? Kifogjuk-e még ásni a 2027-es ET-t az új-mexikói homokból? Vagy az ásó árát is sajnáljuk rá, mert az is elinflálódott?

Steam - FF VII Rebirth - egy ezer éves játék remakje, még csak nem is dobozos, annak is a második része: 28.700 Ft

A Rebirthöt 16k alatt rendeltem elő, nem továbbértékesítési céllal. Persze befektetésnek jobb a Nintendo az nem kérdés, de fogalmam sincs, hogy mi ebben szerinted a nézeteltérés köztünk.

• i2k

őstag

[link] - La Quimera uses Unreal Engine 4, won’t support Ray Tracing

Hál' Istennek. Metro-exek csinálják, 2 hét múlva jön a géjm. Single is van.

• Crus

őstag

válasz FunPro #152508 üzenetére

"extra profitot"

Fentebb van egy gif, az elmondja most mit érzek. Nincs olyan, hogy extra profit. Ezt azok találták ki, akik miatt az van ami. :(((
    Profit van és mivel az IT kereskedelemben is vergődöm évek óta elárulom neked, hogy attól, hogy egy 500 ezres VGA-t megveszel egy IT boltban, az nem azt jelenti, hogy azon a kereskedő 100 ezres hasznokat realizált. Rohadtul nem! Ha nem 1-2%-kal dolgozol, esélyed sincs... így se sok, mert a multi látszólag nagyker áron árulja. (Valójában nem, mert egyedi szerződése van, elad több ezret, így a disztribtől eleve olcsóbban kapja, etc.)

U.e. van az élelmiszerek terén is. Sokan 20 Ft difi miatt mennek át a másik pékséghez, vagy szupermarketbe. Ami itt killer probléma az a retkek 27%-os ÁFA-ja, amit abból a fizuból fizetsz ki, amiből eleve már levontak szirre és szőrre' cirka 33%-ot! Ez így a fizetésednek ám vastagon több, mint a fele, mert dolgozol és élni merészelsz...

Mivel gamerek vagytok megszoktátok, hogy pl. egy PS5 nem luxuscikk, pedig az... pontosabban szólva a határán mozog, hiszen nem alapvető szükséglet, szórakoztatásra szolgál kizárólag és sajnos sok országban nem csak határeset, hanem szó szerint az, egy luxuscikk. Ergo a hozzá vásárolható exclu/timed exclu szoftverek meg aztán főleg azok, mert egyrészt rengeteg olcsóbb szoftver elérhető ott is, másrészt a 3rd party ott is gyakran erősen akciós.

"Sajnos magyarország lélekszáma folyamatosan csökken" - Minden fejlettebb társadalomban jelenleg ez a helyzet, sőt van ahol drasztikusan rosszabb. (pl. Japán, Dél-Korea.)

Csak porig égnek vele szerethető játékok is, sokak kedvencei. Egy bazi nagy céget 1-2 ott dolgozó kretén miatt örökre leírni szerintem rohadt nagy hiba. Észre kellene venni, hogy a stramerek, YT-erek, és a gaming sajtó mennyire befolyásolja a gondolkodásotokat. Nekik KELL a nézettség és az olvasottság és azt boldogsággal, dicséretekkel nem nagyon lehet elérni tartósan, de alázással, hörgéssel, köpködéssel? Szenzációs mértékben!

Pukkanjon a pezsgő, dögöljön meg az Ubisoft és akkor nekünk még egy játékkiadóval kevesebb, aki elég sok single cuccot is letett az asztalra. Éljen a gatcha, a PVP, MMO meg a battle royal. (Nem -.-)

• i2k

őstag

[link] - Ubisoft Said We Don’t Own Our Games...
    "Hello guys and gals, it's me Mutahar again! This time we take a look at how Ubisoft once again digs it's heels in the sand and fights against the ownership of it's games. Stop Killing Games has been one of the most important initiatives and currently the only plan to prevent greedy publishers from restricting access to the games we love."

• Crus

őstag

válasz #152507 üzenetére

Ezer éve megtárgyaltuk már több körben, hogy a pénztárcával lehet szavazni. Ebben gondolom nincs ellenvetés.

Most vettem át egy kuponos Zelda Echoes of Wisdomot (15.3k), meg lecsaptam egy kiváló áras és bontatlan Xenoblade X Def. Edition-re (első kettő lement + DLC-k is, szerettem őket, 11k).

Közben meglestem, hogy állnak a NSW 2 játék előrendelések árait és látom már nem egy helyen 29.5k az egyik legnagyobb durranás a DK Bananza.

A Zelda Echoes csak egy ősöreg játék erősen felpimpelt verziója (egyedi, saját fejlesztésű motorral khm), de mégis majdnem 22.000 Ft-ról kezdett!

Forintosítsuk a 8 évet: 7.500 Ft emelésről van szó és most direkt akkor a barátibb árral induló Echoest vettem alapul és vetettem össze az AAA sys seller, Mario Odyssey utódnak várt DK Bananzával.

Meanwhile nézzük meg a PS5-ös új játékok kezdő árait is: Death Strandin 2 - 27.500 Ft! Ez az ár kemény 2.000 Ft-tal marad el a Switch 2 nagyágyújától.

Steam - FF VII Rebirth - egy ezer éves játék remakje, még csak nem is dobozos, annak is a második része: 28.700 Ft

Letolod a 28.700 Ft-os FF VII Rebirth-et majd eladod... oh wait... nem adod el, ott rohad az accodon örökre. Letolod a kemény 800 (nyolcszáz!) forinttal drágább DK Bananzát és ha gyors voltál 100% biztosra veszem, hogy 25k-ért utána 1 órán belül el is fogják tőled vinni.

Bevallom töredelmesen én már nem tudom ti miről beszéltek. A játékok árai nem meg fognak emelkedni a Nintendo miatt, hanem már fokozatosan megemelkedtek NEM a Nintendo, hanem a globális infláció, meg a nagyobb elvárások miatt (munkabérek, környezet, juttatások, szakértelem, tapasztalat, etc.).

A köv. 8 év esélyesen úgy fog kinézni, hogy a Nintendo exclu induló árak nem változnak, de kb. minden más piaci szereplőé igen... és nyilván nem lefelé.

"Azzal van bajom, hogy a csilliárdból tömegeknek gyártott AAA-szemétre prémium termékként kelljen tekintenem, mert infláció. Hát nem. "

Szerencsére ezt soha senki nem írta, hogy te ezt igenis tekintsd így. Ne tekintsd. Azt viszont nagyon is jól tudod, hogy pl. egy AC: Ody, Valhalla, Shadows esetében sok 100 ember munkájának eredményét látod és maguk produkciók pár 100 mihályba fájtak. Neked erre nincs igényed, tiszta sÖr. Tömegeknek meg van. És azt meg abszolút nem fogadom el, hogy egy AAA cuccban ne legyen egy rakás művészi húzás, mert OMG... nagyon is van, rengeteg. Pötty.

"Nem azt mondom, hogy örökre maradjanak 60 eurósak a játékok, de játszani általában nem luxus a magyar átlagnak sem"

Telefonon. Sajnos vaqy szerencsére, én elég közöl ülök a tűzhöz pont ebben a kérdésben, mert bár mainly céges ügyfeleket szolgálunk ki, de azoknak van ugye családja és hát nyilván megtalálnak.

1. A magyar átlag nem az amit te annak hiszel. A magyar átlag a munkásosztály és alatta. Már pedig ez az osztály nem nagyon akar a gyereknek 150k-ért PC-t venni, mert egyesek fizetésének ez már több, mint a fele! Ez az osztály az általad is említett olcsó notira utazik, mert azt tanulásra is tudja használni a gyerek és sajnos ezt a mocsok nagy halak ki is használják és adnak el nekik 99k-ért Celerombolót, 4GB soldered memóriával, meg 120 GB semmire se elég SSD-vel

2. Ez a PS5, XSX, NSW + játékok + kijelző, ez a magyar átlagnak már nem fér bele. A gamer PC/noti meg... tipikusan a középosztály és felette. Abszolút ezt tapasztalom. Ahol nagyon visít a kölyök, hogy gamelni akar, az kap egy XSS-t, vagy egy PS4-et befetéma van. Lehet, hogy Pöstön' minden szebb és jobb, de Pöst' csak egy kis része ennek az országnak és ezt a fostos ormány se érti meg, ill. nem érdekli.

2.

• i2k

őstag

[link] - Why do games cost so much to make? - 2024-ből.

Megpróbálja körbetáncolni a témát, konkrétumok nélkül (becslések).

• i2k

őstag

[link] - Nintendo clarifies Zelda: Breath of the Wild's Switch 2 Edition doesn't include its paid DLC

That perhaps isn't a huge surprise given Nintendo has never claimed otherwise, but it seems the company's Switch 2 Edition sales pitch - which has had an air of 'definitive edition' about it - might have led to some confusion.

"The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Nintendo Switch 2 Edition does not include The Legend of Zelda: Breath of the Wild Expansion Pass DLC," the company wrote in a statement to IGN. "That DLC is available as a separate purchase." As such, anyone looking for the full Breath of the Wild experience on Switch 2 will be needing to set aside just shy of £85 based on Nintendo's own pricing.

• FunPro

őstag

válasz Crus #152499 üzenetére

Valahol visszább leírtam szerintem, de ha nem, még egyszer leírom.

Hiába nő a gyártási költség*, ha melette nő a fogyasztói bázis is. Ha csak ugyanaz az x ember venne játékot, aki 8 évvel ezelőtt vett akkor valóban jogosan hivatkozhatunk inflációra. És engem a számok igazolnak, hisz a jelenlegi árazással is extra profitot tudnak termelni. Nem stagnálnak, nem veszítenek, rekord profitot termelnek.

Sajnos magyarország lélekszáma folyamatosan csökken, utánpótlásnak is csak a spórolni akaró vendégmunkások jönnek, akik nem itt fogják elkölteni a pénzüket. Én ebben a közegben jobban megértem az alapvető dolgokkal kapcsolatos inflációt, mert ugyanannyi ember termel drágább cuccokkal, kevesebb embernek. A rekord profit itt is böki a csőröm nyilván, de itt még valós logikát látok az áremelések mögött.

*i2k leírta erről a véleményem

Ne zavarjon, hogy a Steam is pontosan u.e. mondja...

Nyilván nem a mondandó zavar a "szokj hozzá, hogy nem bírtoklod a játékokat" dologban, hanem a kontextus ahogy elhangzott. A steamtől még nem hallottam olyat, "hogyha feltörik a profilod így jártál, miért vagy felelőtlen". Amikor egy cég már annyira öntelt, hogy a saját megélhetésébe rúg bele, pökhendien válaszol a fogyasztói panaszokra, öröm nézni, ahogy porigég.

• aktív tag

válasz Crus #152495 üzenetére

Arra céloztam, hogy régen a C64 volt az olcsó, bármire is jó (home) computer a népnek, most meg egy laptop (persze, az asztali gép jobb és olcsóbb, de laptopot vesz szinte az is, aki azt nem). És igen, pont arra céloztam, hogy ami új technikai vívmány (azért régen - a nyilván létező klónok mellett - évről évre grafikai ugrás volt, innováció innováció hátán, nem 10-20 éve kiforrott sablonok ismételgetése), az általában jobban meg kell fizetni, ahogy azt is, ami limitáltabb (tudom, a C64-ből elment vagy 25 millió a sok év alatt, de ez manapság Xboxnál komolyabb volumen), tehát nem állja meg a helyét egyoldalúan az inflációra kihegyezni.

És nem arról beszél senki, hogy a Nintendo vagy a Rockstar megteheti-e, drága-e az AAA játékok előállítása, hanem hogy nem annyi az egész feloldása, hogy hadd dráguljon a játék is, mint as kenyér! (A kenyérben persze minden külön molekulában van megtermelendő alapanyag, munkaóra, romlandó, és kell az élethez. Na jó, az pont nem, ritkán eszem, de beszélhetünk általában élelmiszerekről.)

De már kifejtettem, hogy nem elsősorban a Nintendo maga zavar (most csak miattuk jött fel a téma, és nyilván az árlépzésük kihat a piacra), meg hát nem veszem, amit drágán adnak, amit meg 40 euróért, azt talán elő is rendelem (ha erre jó okom van egyébként is), megvagyok én a drága mocskok nélkül. Azzal van bajom, hogy a csilliárdból tömegeknek gyártott AAA-szemétre prémium termékként kelljen tekintenem, mert infláció. Hát nem. Nekem értékes egy művészeti alkotás vagy termék a minőségtől/hasznosságtól lesz, nem attól, mert Guillemot-ék a veséjüket is eladták miatta. Az az ő nyomoruk, nem a játékosoké. Az övék az, ha vásárolnak tőlük. A játékosok szempontja joggal lehet más, és drágállhatják azt, amit ők olcsónak tartanak, csak azért, mert 30 éve reálértéken még drágább lett volna. Pont.

Nem azt mondom, hogy örökre maradjanak 60 eurósak a játékok, de játszani általában nem luxus a magyar átlagnak sem (mondom, PS5 körüli PC-t is lehet venni 150k-ért, ami adott esetben máshoz is kellhet). Az AAA sem luxus, más, hasonlóan kezdődő szó van rá, ahogy manapság működik: lufi.

• Crus

őstag

válasz i2k #152505 üzenetére

Napok óta ők vannak ekézve az áremelés miatt. A többiek még nem emeltek árat... ill. emeltek, csak szépen lassan az elmúlt években és úgy tűnik az nem fáj annyira, mint a 8 évig adom u.a. a cuccaimat, majd a köv. 8 évre tervezve emelek egy nagyobbat.

• i2k

őstag

válasz Crus #152504 üzenetére

Nem ment át: nem a Nintendo-ról írtam. Direkt.

Nem egyen-motort használnak?
    De, azt: Unreal Engine 4-5, Unity Engine, Anvil Engine, CryEngine, és pár korábban lefejlesztett saját őskövület.
    NINCS új motor fejlesztés.

//* kimaradt a Rockstar motorjának a neve, de nem nézek utána. Azt is csak foltozgatják.

• Crus

őstag

válasz i2k #152501 üzenetére

Gyerekek... nem tetszik, hogy ennyit kaszálnak? NE vásároljatok játékokat! Ti pénzelitek ezeket az embereket. Ezek az emberek most árat emelnek és senki, de senki nem kényszerít rá, hogy megvásárold. Itt a sötét Balkánon, ahol falu végén kurt a kocsma (valakit), nyugodtan indíts el egy YuzuRyunixet és told le ha érdekel, majd nyomj rá egy delt. (Tudom, hogy a N. leharcolta az emukat, de ez csak a látszat. ;-)

"Egyen-motorral dolgoznak"

- Super Mario Odyssey - Nintendo EAD Tokyo’s in-house engine
    - The Legend of Zelda: Breath of the Wild - Nintendo’s proprietary engine developed specifically for BotW
    - Metroid Dread - MercurySteam's proprietary engine

Tovább is van, mondjam még? :(

A Nintendón kívüli bagázsok se mind egyen motort használnak, de pont az az egyik fő difi, hogy ezen bagázsok mind elég hamar akciózzák a játékaikat.

• Crus

őstag

válasz VoltanIgor #152498 üzenetére

Igen, azért tettem idézőjelbe a szót. A további következmények vastagon letojandók... tessék más IRL dolgok miatt mocorogni, mert ez igazából nem releváns. Pl. azon, hogy idén nem tudtunk szánkózni a fiammal, mert hónak nevezett izé, az nem nagyon volt, vagy azon, hogy klímagyűlölőként sose gondoltam volna, hogy klímát kell ide telepíttetnem, vagy azon, hogy a világ valaha volt legnagyobb bankrablását hajtották végre hazánkban és nem kellett hozzá se fegyver, se járó motorral kint egy autó, csak 2/3-ad...
    Azon is tessék morfondírozni, hogy a gyerekeinknek milyen világot adunk át, meg, hogy egyáltalán békében fel tudjuk-e őket nevelni... én ilyeneken aggódom.

Ok, értem, ez egy játékos topik és itt azon morgunk, hogy drágulnak a játékok. De komolyan kérdezem: Ha MINDEN drágult az utóbbi 8 évben keményen, akkor a játékok árai miért maradjanak ki, amikor az elkészítésük költsége is nyilván drágult?

• i2k

őstag

[link] - Amazon's Tomb Raider series reportedly canceled after 'tens of millions of dollars' spent

Mindez úgy, hogy csak az ÍRÁS (tehát bőven a tényleges kreatív fázis előtt) zajlott...

"TL;DR: The Tomb Raider TV series, led by Phoebe Waller-Bridge and set for Amazon Prime Video, is reportedly canceled after significant development costs and no script produced. Sophie Turner was rumored to star. Despite Amazon's success with other adaptations, the project remains unconfirmed as canceled. Crystal Dynamics continues developing the next game.

• i2k

őstag

válasz Crus #152499 üzenetére

Sajnáljuk meg őket, mert a kreatív igazgatóknak, a SBI-fertőzött íróknak stb. 10 milliókat fizetnek ki projektenként? Szervezzünk gyűjtést a cégeknek? Oh, wait... de hát tejelünk nekik, hamarosan 100+ dodóval, alapverziókért...

Mindig mosolyra derít az, amikor elhangzik, hogy megdrágultak a játékfejlesztés költségei. Mindig.
    Egyen-motorral dolgoznak. Nem kell saját motort fejleszteni sok tíz millióért. Tehát nem indok.
    A misztikus STEAM és Unreal Engine sarc sem tolhatja fel úgy a költségeket, hogy a földhöz kellene verniük magukat érte.
    A dolgozókat (takarítónőtől a grafikusig) nem fizetik meg úgy, annyira, hogy ez nagy ér vágás lenne - az már sokkal logikusabb lépés lenne, ha egy játékot nem 4-7-9-11 évig hagynának "fejlesztődni" (Concorde, Géjgárd, Öngyilkosok s társai), mert ugye a pénz azé nem fán terem...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés